Srbsko – USA 1:3 (kon.) | Brazília – Poľsko 0:3 (kon.)
koniec
Brazília
0
26 20 23  
Poľsko
3
28 25 25  
cz Nedeľa 30.09.2018, 21:15 • Pala Alpitour, Turín, Itálie • Majstrovstvá sveta • Finále
Predzápasové kurzy
     
    0:0
    To už je z historicky 19. mistrovství světa mužů opravdu vše. S konstatováním, že cenná trofej putuje znovu po čtyřech letech do Polska se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek večera. (23:34:48)
    0:0 Nejužitečnějším hráčem světového šampionátu byl vyhlášen polský univerzál Bartosz Kurek

     
    0:0
    Nejlepší hráči mistrovství světa 2018

    Douglas (BRA) – smečař
    Michal Kubiak (POL) – smečař
    Lucas (BRA) – blokař
    Piotr Nowakowski (POL) – blokař
    Matthew Anderson (USA) – univerzál
    Micah Christenson (USA) – nahrávač
    Pawel Zatorski (POL) – libero

    Bartosz Kurek (POL) – nejužitečnější hráč
     
    0:0
    Poláci se díky třetímu titulu posouvají v historickém pořadí již na dělené třetí místo, kde spolu s Italy mají před sebou jen Brazilce, kteří mají pouze o dvě stříbra více a zatím nedostižné Rusko s šesti zlaty ještě z dob Sovětského svazu.
    0:0 Kapitán polské reprezentace Michal Kubiak přebírá trofej pro světové šampiony

     
    0:0
    Opět po čtyřech setech se radují ze zisku zlata z mistrovství světa Poláci! ve finálovém duelu předčili brazilský národní tým ve třech setech.

    První sadu rozehráli lépe hráči z Evropy. Poláci se ujali vedení, při prvním oddechovém čase měli už dvoubodový náskok a ten postupně navyšovali. Při stavu 20:16 se zdálo, že je o osudu první sady rozhodnuto, ale Brazilci zabrali a vynutili si dramatickou koncovku, kterou rozhodl až čtvrtý setbol v prospěch Poláků. To ve druhém dějství bylo vše mnohem jasnější. Obhájci titulu nedovolili Jihoameričanům se přiblížit a jasně si došli pro vedení 2:0 na sety. Ve třetí sadě to dlouho vypadalo na pořádný debakl pro svěřence Renana Dal Zotta. Šestibodovou ztrátu se dařilo pomalu ukrajovat, do hry přišel z lavičky Bruno, na servis také Eder a Brazilcům se podařilo soupeře téměř dostihnout. Třetí mečbol proměnil Bartosz Kurek a zařídil, že trofej pro světové šampiony poputuje znovu do Polska.
    0:0

     
    0:0
    Týmové statistiky

    Body útokem: 45 – 43
    Bloky: 3 – 10
    Esa: 2 – 4
    Chyby: 21 – 18

    Individuální statistiky

    Nejvíce bodující hráči
    Wallace – 14 bodů
    Douglas – 11 bodů

    Bartosz Kurek – 24 bodů
    Michal Kubiak – 12 bodů
     
    0:0
    Konečné pořadí mistrovství světa 2018

    1. Polsko
    2. Brazílie
    3. USA


    4. Srbsko
    5. Itálie
    -. Rusko
    7. Belgie
    -. Kanada
    9. Bulharsko
    -. Francie
    -. Nizozemsko
    -. Slovinsko
    13. Argentina
    -. Austrálie
    -. Finsko
    -. Írán
    17. Kamerun
    -. Kuba
    -. Egypt
    -. Japonsko
    21. Čína
    -. Dominikánská republika
    -. Portoriko
    -. Tunisko
     
    23:25
    Třetí set skončil.
     
    23:25
    Je konec! Poláci obhajují světový titul! Bruno sice našel přesným servisem Kubiaka, ale ten jako správný kapitán přihrál v kritický okamžik skvěle. Drzyzga si nemohl vybrat nikoho jiného než Bartosze Kurka, který smečí přes blok zakončil třetí set a tím i celý šampionát!
     
    23:24
    Bruno poslal podání na Kubiaka, následně smečoval z hlavního kůlu Szalpuk jen do bloku Evandra s Isacem. I druhý mečbol je pryč!
     
    22:24
    I nyní servíroval Nowakowski. První mečbol odvrací Brazilci po kombinaci do pipu, na koneci akce byl Douglas. Vynikající nahrávku předvedl také Bruno.
     
    21:24
    Piotr Nowakowski se postavil na podání. Bruno nenahrál Evandrovi ideálně, ten smečoval v nouzi jen do autu a Poláci mají hned tři mečboly!
     
    21:23
    Eder opět riskoval na podání. Polský tým si může oddechnout po chybě do sítě od brazilského blokaře.
     
    21:22
    Střídající brazilský blok Eder Carbonera pokračuje na servisu i po oddechovém čase. Zatorski dokázal přihrát, ale Szalpuk opět nedokázal dostat míč na zem. Nakonec snižuje na rozdíl jediného bodu Evandro!
     
    20:22
    Další Ederovo podání mířilo k rukám Kubiaka. Kurek neměl dobrou nahrávku, Poláci museli jen odevzdat míč a to bleskurychle potrestal Evandro proti jednobloku Szalpuka. Polsko si vybírá oddechový čas.
     
    19:22
    Eder přichází do hry na podání. Po nahrávce Drzytgy smečoval Kurek o bloky, ale Brazilci se ubránili a poté vydřel bod pro Jihoameričany smečí Evandro.
     
    18:22
    Také Kubiak se ale provinil nepřesným servisem do sítě. Brazilci mají jednu z posledních šancí ještě se zápasem něco udělat.

    Vít Schück

    Brazília: Bruno (C), William – Eduardo, Felipe, Douglas, Kadu – Isac, Eder, Maurício, Lucas – Wallace, Evandro – Thales, Maique
    Trenér: Renan Dal Zotto

    Poľsko: Drzyzga, Lomacz – Kubiak (C), Szalpuk, Sliwka, Kwolek – Nowakowski, Kochanowski, Bieniek – Konarski, Kurek, Schulz – Wojtaszek, Zatorski
    Trenér: Vital Heynen

    Rozhodca: Fabrizio Pasquali (ITA) – Hernán Gonzalo Casamiquela (ARG)