koniec udalosti
Hromadné preteky mužov ELITE

Víťaz: Alejandro Valverde (Španielsko)

Nedeľa 30.09.2018, 13:00Majstrovstvá Sveta v cyklistike
     
    10 km
    Posledných desať kilometrov zostáva do prejazdu cieľovým priestorom. Michael Valgren má naďalej náskok na úrovni 20 sekúnd. V hlavnej skupine sme videli aj český dres s číslom 119, ktoré má na sebe skúsený Roman Kreuziger.
     
    70 km
    Petra Sagana stále neevidujeme na medzičase pri vstupe do piateho kola. Pre českých fanúšikov môžeme povedať, že Josef Černý stratil kontakt s pelotónom, v ktorom pokračuje trojica Jan Hirt, Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar. Delí sa aj vedúca skupina, na čo dopláca okrem iných aj Karel Hník.
     
    78 km
    Peter Sagan síce dnes nevyhrá, ale na sociálnych sieťach vidíme množstvo uznanlivých príspevok na jeho adresu. Vyhrať trikrát za sebou majstrovstvá sveta sa nikdy nikomu pred ním nepodarilo a je málo pravdepodobné, že by to niekto v najbližšej budúcnosti dokázal. Klobúk dole pred 28-ročným Žilinčanom.
     
    96 km
    Pri prejazde do štvrtého kola je strata hlavnej skupiny 9:37 minúty. Lídri českého tímu Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger figurujú v TOP 30. Náš Peter Sagan prešiel na 83. pozícii, no už je jediným slovenským zástupcom v pelotóne.
     
    101 km
    Ešte jedenásť minút má k dispozícii unikajúca skupina. Český pretekár Karel Hník prešiel medzičasom na ôsmom mieste. Okrem toho musíme potvrdiť to, čo sme avizovali pred pár minútami. Bohužiaľ, Erik Baška s Martinom Mahďarom pre dnešok končia!
     
    112 km
    Kontakt s pelotónom stráca Patrik Tybor, český pretekár Michael Kukrle a vidíme zaostávať aj Juraja Sagana. Tak verme, že aspoň jazdec tímu Bora-Hansgrohe ešte prejde toto stúpanie Igls a dokáže dlhší čas pomáhať svojmu bratovi.
     
    117 km
    Už aj hlavná skupina vstupuje do tretieho okruhu. Na čele pelotónu jazdí dobrý tempár Ian Stannard, ktorý sa snaží stenčovať náskok úniku. Ten je zatiaľ na úrovni štrnástich minút. Bohužiaľ, zo slovenských cyklistov vidíme strácať Erika Bašku a Martina Mahďara.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešných pretekov:
    1. Alejandro Valverde (Španielsko) 6:46:41 hod.
    2. Romain Bardet (Francúzsko)
    3. Michael Woods (Kanada)
    4. Tom Dumoulin (Holandsko)
    5. Gianni Moscon (Taliansko) +0:13
    6. Roman Kreuziger (Česká republika) +0:43
    7. Michael Valgren (Dánsko)
    8. Julian Alaphilippe (Francúzsko)
    9. Thibaut Pinot (Francúzsko)
    10. Rui Costa (Portugalsko).