Amsterdam – AEK Atény 3:0 (kon.) | Doneck – Hoffenheim 2:2 (kon.) | Benfica – Bayern 0:2 (kon.)
Manchester City – Lyon 1:2 (kon.) | Plzeň – CSKA Moskva 2:2 (kon.) | Real Madrid – AS Rím 3:0 (kon.)
Valencia – Juventus 0:2 (kon.) | YB Bern – Manchester United 0:3 (kon.)
koniec
Young Boys Bern
0:3 (0:2)
Manchester United
Streda 19.09.2018, 21:00 • Stade de Suisse, Bern • Liga majstrov • Skupina H
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom prenose zo zápasu prvého kola skupinovej fázy Ligy majstrov. My sa konkrétne sústredíme na duel skupiny H, v ktorom si zmerajú sily Young Boys Bern a Manchester United.

    Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Manchester United

    Mužstvo z Premier League to dotiahlo v minulej edícii Ligy majstrov do osemfinále, kde však prekvapivo skončilo na španielskej Sevilly po výsledkoch 0:0 a 1:2. Miestenku do tohto ročníka si Red Devils vybojovali vďaka celkovému druhému miestu v domácej ligovej súťaži.

    Do zápasu rozhodne nezasiahne dvojica obrancov Jones a Rojo, po víkendovej pauze zapríčinenej miernym otrasom mozgu bude opäť štartovať Shaw na ľavom kraji obrany, šancu by mala dostať i letná posila Manchestru na pravom bekovi – Diogo Dalot.
     
    Young Boys Bern

    Triumf nad Dinamom Záhreb v play-off Ligy majstrov znamenal pre celok z Bernu historický postup do skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže. Young Boys mohli účinkovať v predkolách Ligy majstrov vďaka majstrovskému titulu vo Swiss Super League, teda švajčiarskej lige. S presne 15-bodovým náskokom sa Bern umiestnil pred Bazilejom, s ktorým majú zverenci Josého Mourinha už nejaké tie skúsenosti z európskych pohárov. BSC navyše získali prvenstvo v domácej súťaži prvý raz od sezóny 1985-86.

    Pred vlastnými fanúšikmi do duelu rozhodne nezasiahne trojica Lauper, Mvula Lotomba a Teixeira, otázni sú Mbabu a Wuthrich. Všetci spomínaní futbalisti sú Švajčiari.
     
    Úvodné zostavy:

    Young Boys Bern: Von Ballmoos – Mbabu, M. A. Camara, von Bergen (C), Benito – Fassnacht, Sow, S. Sanogo, Sulejmani – Hoarau, Assalé.
    Náhradníci: Wölfli – Bertone, Moumi Ngamaleu, NSamé, Schick, Aebischer, U. García.

    Manchester United: de Gea – Dalot, Smalling, Lindelöf, Shaw – Fred, N. Matić, P. Pogba (C) – Martial, R. Lukaku, Rashford.
    Náhradníci: Romero – Bailly, Alexis Sánchez, Mata, Pereira, Young, Fellaini.

    Rozhodca: Aytekin – Beitinger, Foltyn (všetci Nemecko).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domácim patril výkop a taktiež prvá útočná akcia. Dlhý nákop do šestnástky skončil len u de Geu.
     
    2
    Rohový kop pre Manchester United, jemne preťažený center debutanta Dalota zachránil v hre Martial, po ktorého robote budú hostia zahrávať štandardku.
     
    3
    Bern ale veľmi dobre vyštartoval po ubránenom centri a mohol ísť do prečíslenia. Domáci ale zbytočne spomalili a je po šanci.
     
    4
    Aktívny Diogo Dalot hýri centrami, druhý roh pre United.
     
    5
    Avšak ani toto nebolo dostatočne presné, videli sme ďalší brejk. Benito vyprodukoval ďalšiu zlú prihrávku.
     
    6
    Paul Pogba a jeho krytie lopty je bez pochýb jedno z najlepších na svete. Francúz si telom uchránil loptu pred protihráčom, vypýtal si navyše faul.
     
    7
    Nemôžeme povedať, že sa hrá v rukavičkách, to rozhodne nie. Ak prihrávajúci borci zlepšia finálnu fázu, máme sa na čo tešiť.
     
    8
    Stačilo to prízvukovať a Guillaume Hoarau takmer strelil gól hlavou. Výborný center do šestnástky, Victor Lindelöf nemal nárok na bránenie. Vysoký útočník s číslom 99 ale míňa pravú žrď o meter.
     
    9
    Na druhej strane sa do pokutového územia dostal Rashforda. Prízemný center sprava hľadal Lukakua, ten predĺžil pätičkou na Martiala, avšak ľavý krídelník Manchestru už neudržal loptu v ideálnom uhle a bol vytlačený.
     
    10
    A do tretice 19-ročný pravý obranca Dalot. Portugalčan sa dostal cez súpera pozdĺž postrannej čiary, stihol odcentrovať z tej bránkovej. David Von Ballmoos nemal s touto loptou žiadne problémy.
     
    11
    Luke Shaw odvracia na rohový kop pre Bern. Roger Assalé sa už-už prebíjal do zakončenia, anglický reprezentant výborne zareagoval.
     
    12
    Sékou Sanogo z piatich metrov tečoval loptu pred Lukakuom a de Geom iba do rukavíc španielskeho gólmana. Nuž, Bern sa pustil do súpera naozaj bez rešpektu.
     
    13
    Roger Assalé padol po súboji s Fredom a Lindelofom, hlavný arbiter ale mlčí. Domáci útočník sa ale iba pošmykol na lopte.
     
    14
    Kolmica z hĺbky poľa na zbiehajúceho si Lukakua. Najlepšieho zakončovateľa United za uplynulú sezónu tienil Mohamed Ali Camara, ktorý tak zabránil Belgičanovi v lepšej koncovke.
     
    15
    Kevin Mbabu nadväzuje na výkon Dioga Dalota. Mbabu hrá tiež na pravej strane defenzívy. Roh pre Young Boys.
     
    16
    Čo sa to ale s favoritom deje? Mohamed Ali Camara, ktorý pred chvíľou strážil vo vlastnej šestnástke Lukakua, vypálil delovku z približne dvadsiatich piatich metrov pod brvno. David de Gea len s ťažkosťami vyráža na ďalší roh.
    16. Mohamed Ali Camara (YBB)
     
    17
    Nasledujúca štandardka už taká nebezpečná nebola, dopredu už mieria Red Devils.
     
    18
    Švajčiarsky celok dominuje v osobných súbojoch, pre hostí z Anglicka to nie je dobrá správa. Ozývajú sa aj fanúšikovia Young Boys.
     
    19
    Manchester upokojuje dianie na trávniku, keď sa usadil na polovici protivníka.
     
    20
    Nevýrazný odkop Lindelofa takmer vyústil v gól, výborne ale znovu zahral Luke Shaw.
     
    21
    Kevin Mbabu odzbrojil postupujúceho Pogbu čistým spôsobom, ten sa tomu len čuduje.
     
    22
    Stade de Suisse stíchol po spolupráci Shawa a Rashforda! Prihrávka zľava do pokutového územia, Rashford mieril do vonkajšej časti tyče!
    22.
     
    23
    Úplne zbytočný odkop lopty za postrannú čiaru v podaní Lindelofa, vhadzovanie zadarmo pre Bern.
     
    24
    Po prvých minútach, keď hostia útočili najmä sprava, prebrala iniciatívu ľavá strana. Polovysoký nákop sklepol hruďou pre brankára Ballmoosa jeden z obrancov.
     
    25
    Kevin Mbabu s útočným faulom na Shawa, jasné postrčenie avizuje i postranný rozhodca.
     
    26
    Priaznivcom švajčiaskeho mužstva sa nepáčilo útočenie Martiala, dokonca sa zdalo, že by sa mohol pískať aj faul, no rozhodca z Nemecka ho neavizuje. Šikovný Francúz sa proti presile následne nedokázal presadiť.
     
    27
    Mbabu má na konte už niekoľko faulov. Príde ešte jeden, možno dva a budeme vidieť prvý žltú kartu stretnutia.
     
    28
    To je škoda. Nádherné uvoľnenie Rashforda, prízemnou prihrávkou ho už hľadal Lukaku. Reprezentantovi Álbionu sa ale lopta nešťastne odrazila od päty a skončila za ním.
     
    29
    Dvojička Guillaume Hoarau – Roger Assalé robí stopérom United veľké problémy. Prvý menovaný hľadal Assalého, prihrávka bola prisilná a tuším, že sa mohol pískať aj ofsajd.
     
    30
    Polovysoký center sprava od Rashforda, spracovať ho chcel Lukaku. Neúspešne, bol z toho brejk! Christian Fassnacht posadil na zadok Dalota, ktorý sa pošmykol a spadol na zadok v najhoršom momente. Fassnacht už pálil na bránu, v hodine dvanástej sa do dráhy strely hodil Chris Smalling a zmaril tak domácim obrovskú príležitosť.
     
    31
    Lopta zostala v hre. Odrazila sa za šestnástku, videli sme ale veľmi slabý pokus.
     
    32
    Fred sa čuduje, Brazílčan ale fauloval. Miralem Sulejmani zahral štandardku z veľkej vzdialenosti celkom fajn, Young Boys budú zahrávať roh.
     
    33
    Štandardky asi nebudú doménou Švajčiarov, no z hry sú výraznejší práve domáci! Mierna medzera medzi obranou a zálohou, Christian Fassnacht s tvrdou ranou pod brvno a David de Gea s ďalším parádnym zákrokom! Roh.
     
    34
    Prvé dejstvo sa chýli ku koncu a Manchester zatiaľ neoslnil. Bern lepším mužstvom.
     
    35
    Manchester United dal gól!
    Krátke prihrávky na hranici pokutového územia medzi Fredom a PAULOM POGBOM vyústili do presného zásahu. Už sa zdalo, že hostia sú vykoľajení z tesného bránenia, no Pogba si loptu v rýchlosti posunul na slabšiu ľavú nohu a nádhernou koncovkou do rohu brány posiela favorita do vedenia!
    35. Paul Pogba (MAN) - 0:1
     
    37
    Aká bude odpoveď Bernu? Futbalisti v žltých dresoch už dobývajú súperovu šestnástku.
     
    38
    Luke Shaw prepadol cez nohu obrancu, stihol však vybojovať aspoň roh.
     
    39
    Lopta mierila na prednú žrď, tam ju odvrátila dvojica obrancov, avšak iba na ďalší roh.
     
    39
    Toto vyzeralo byť nebezpečnejšie, guľatý nezmysel sa odrážal všetkými smermi, až ho napokon Young Boys poslali do tretice radšej za bránkovú čiaru a smerom na roh.
     
    40
    Až teraz sa Švajčiari oslobodili, Fredov nákop už nebol taký vzrušujúci.
     
    41
    Steve von Bergen s dôrazným bránením Lukakua, Belgičan padá na zem a drží si chrbát.
     
    42
    Útočník United je ale tvrdý oriešok a len tak sa nenechá rozhodiť. Bude pokračovať.
     
    43
    Bola nariadená penalta pre United! Luke Shaw z prvej predlžoval center do pokutového územia, tam ho ale rukou zasiahol Kevin Mbabu. Možno trochu kontroverzné rozhodnutie, ale penalta to je!
    43. Kevin Mbabu (YBB)
     
    44
    Manchester United dal gól!
    PAUL POGBA s jeho tradičným pomalým rozbehom trafil rukavicu Ballmoosa, brankár domácich tečoval zakončenie, avšak nie dostatočne! Kapitán United si pripisuje druhý gól!
    44. Paul Pogba (MAN) - 0:2
     
    45
    S koncom riadneho hracieho času Miralem Sulejmani skúsil šťastenu, získava aspoň roh po tečovanej strele.
     
    45+1
    Nadstavuje sa jedna minúta.
     
    45+1
    Sulejmaniho center odkopáva razantne Matić, domáca "sedmička" si exekúciu rohu z rovnakého miesta zopakuje ešte raz.
     
    45+2
    Rashfordov odkop posiela všetkých aktérov na hracom poli do šatní.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po slabučkej polhodine sa hostia z Anglicka vzchopili a dvomi gólmi Paula Pogbu vedú nad Bernom 2:0. Prvý zásah Francúza a aktuálneho majstra sveta prišiel ľavačkou z hry, druhý zase po prísnej penalte pravačkou.

    Druhý polčas sa začne približne o 22:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Po zmene strán zatiaľ bezo zmien, hostia okamžite smerujú za tretím gólom.
     
    48
    Pridať ho mohol Anthony Martial, ktorý okabátil svojho strážcu, šiel sám na bránu, ale zoči-voči Ballmoosovi už nestihol vystreliť. Dvojica bernských futbalistov mu obetavo ranu zblokovala.
     
    49
    Po ofsajde Lukakua vidíme prvú kartu stretnutia. Vidí ju Fred, ktorý poslal k zemi Djibrila Sowa.
     
    50
    Rashford mohol poslať do samostatného nájazdu Lukakua, nestalo sa tak! Z kontry sa mohla pískať penalta po kontakte lopty s hornou končatinou Chrisa Smallinga, arbiter Aytekin ale diskusie odmieta a ukazuje na rohovú zástavku.
     
    51
    Fanúšikom Young Boys sa to pochopiteľne nepáči. Center pred de Geu bol len tuctový.
     
    52
    Roger Assalé nachytaný v ofsajdovej pasci. Útočník z Pobrežia Slonoviny bol až príliš nedočkavý.
     
    53
    Na ľavačku si to rovnal žltou kartou potrestaný Fred, mieril len do protihráča. Brazílčan bude zahrávať roh.
     
    54
    A po ňom okamžite ďalší. Dva veľmi slabé nákopy na prednú žrď, po ktorých fauluje Assalého Diogo Dalot.
     
    55
    Krídelníkom hostí dnešný duel nevychádza. Martial v sľubne rozvíjajúcej sa šanci nenašiel Rashforda a ako to už dnes býva zvykom, mohlo to byť potrestané. Štyri žlté dresy sa tlačili do koncovky pred de Geom. Bol to Roger Assalé, kto pätičkou tečoval prízemný center, snaha bola ale márna.
    55. Roger Assalé (YBB)
     
    57
    Chris Smalling rýchlostne nestačil na toľko spomínaného Assalého. Útočník Bernu si urobil priestor, dostal sa cez stopéra Manchestru, no rana spoza šestnástky už taká vydarená nebola.
     
    58
    Christian Fassnacht z veľkého uhla odcentroval aj napriek tiesneniu Shawa. De Gea loptu uchopil jednou rukou a aj s pomocou oprenia o žrď ju udržal vo svojej moci.
     
    59
    Vyzerá to na svalové zranenie, ktoré donútilo opustiť Djibrila Sowa dnešný zápas. Na jeho miesto prichádza Michel Aebischer.
     
    60
    Rashfordova koncovka z veľkej diaľky končí len u Ballmoosa, noha Sowa už obväzovaná domácim lekárom.
     
    61
    Po zmene strán Manchester kontroluje hru a dáva si pozor na kontry súpera. Ak to bude takto pokračovať, tak je o víťazovi rozhodnuté.
     
    62
    Súboj Sanoga a Pogbu priamo pred zrakom postranného rozhodcu vychádza v prospech záložníka Bernu. Autor dvoch gólov si až príliš pomáhal rukami.
     
    63
    Krátke prihrávky Freda a Martiala rezultovali do faulu Aebischera. Na priame ohrozenie brány je to predsa len trochu ďaleko.
     
    64
    Marcus Rashford sa oň aj tak pokúsil, odchovanec Manchestru to napálil len do múru.
     
    65
    Striedanie v tíme Young Boys Bern: z ihriska odchádza Christian Fassnacht, prichádza Nicolas Moumi Ngamaleu.
     
    66
    Manchester United dal gól!
    Je rozhodnuté! Young Boys nechali veľkú dieru po neúspešnom ataku, hostia vyrazili do brejku. Ťahal ho Paul Pogba, ktorý to zvládol bravúrne. Loptu potiahol až pred šestnástku, kde našiel úplne voľného ANTHONYHO MARTIALA. Francúz sa dostal do veľkého vápna a strelou k bližšej tyči upravuje na rozdiel triedy.
    66. Anthony Martial (MAN) - 0:3
     
    68
    Angličania budú striedať a to hneď dvojnásobne, na trávnik prídu Fellaini a Mata. Dlhá lopta na Lukakua takmer vyšla, Belgičan by si gól svojou pracovitosťou tiež zaslúžil.
     
    69
    V zápase skončili Marcus Rashford a Fred, nahradili ich už spomínaní Juan Mata a Marouane Fellaini.
     
    70
    Príchodom Fellainiho sa Matić môže vysunúť vyššie, keďže Belgičan pri posledných ligových dueloch zbieral loptu pred stopérmi. A musíme podotknúť, že celkom úspešne.
     
    71
    Dvadsať minút do konca, fanúšikovia Bernu stále povzbudzujú svojich miláčikov, hoci je zrejmé, že dnes body nezískajú.
     
    72
    Smalling s obrannou hlavičkou pred dvojicou útočníkov. K odrazenej lopte sa dostal striedajúci Michel Aebischer, poslal ju však len vysoko nad.
     
    73
    José Mourinho dáva inštrukcie svojmu poslednému žolíkovi, ktorým by mal byť Andreas Pereira.
     
    74
    Mohamed Ali Camara neustrážený Fellainim, stopér Bernu po skvelom nábehu na center z rohového kopu triafa tyč de Geovej brány!
     
    75
    Striedanie v tíme Young Boys Bern: z ihriska odchádza Guillaume Hoarau, prichádza Jean-Pierre NSamé.
     
    75
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Paul Pogba, prichádza Andreas Pereira.
     
    76
    Vstupujeme do poslednej štvrťhodiny, všetky striedania sú už vyčerpané. Martial si po súboji s Camarom žiada roh, rozhodca je ale proti.
     
    78
    Jean-Pierre NSamé si nerozumel so Sanogom. Táto dvojica si navzájom pokúnala možnosť zakončenia, až napokon nevystrelil ani jeden z nich.
     
    79
    Juan Mata prvý raz v možnosti poslať Lukakua na bránu, Španiel ale prihral len do nôh padajúceho súpera.
     
    80
    Camarov kolmý oblúčik našiel Nsamého. Útočník Bernu bol bránený Smallingov a už z bez-tak veľkého uhla nedokázal zakončiť.
     
    81
    Koľko teraz chýbalo, aby Mata z voleja trafil bránu! Azda menej ako pol metra. Krásna akcia Lukea Shawa po ľavom krídle, šikovný ofenzívny univerzál pálil bez prípravy.
     
    82
    Martial si vychutnal Mbabeho, dostal sa cez neho až priľahko. Francúz nechcel "zasebčiť", aj preto hľadal Lukakua. To sa mu vypomstilo, hostia budú aspoň vhadzovať.
     
    82
    Roger Assalé vidí za nepodarený sklz na Juana Matu dodatočne žltú kartu. Po tomto zákroku nasledoval práve atak Martiala.
     
    83
    Futbalisti United si vytvárajú šance, Juan Mata a jeho ľavačka opäť nepresné. V tomto prípade niekoľkonásobne.
     
    84
    Diváci v Berne si pýtali penaltu po kontroverznom dotyku Fellainiho s loptou, tá však pre domácich neprichádza ani na konci duelu.
     
    85
    Nicolas Moumi Ngamaleu v mikrosúboji s de Geom, jeden z najlepších brankárov sveta nemal najmenší problém pri zákroku.
     
    86
    NSamé donútil hosťujúceho gólmana k zásahu, kopať sa mal rohový kop. Ten je ale odvolaný po predchádzajúcom ofsajde.
     
    87
    Marouane Fellaini trochu zbytočne zaviezol loptu od Andreasa Pereiru až k stopérom, čo znamená, že sa nútene musel do rozohrávky zapojiť i v druhom polčase unudený de Gea.
     
    88
    A ďalšie prianie Bernu po penalte! Len to tak zhúklo po Shawovom odohraní lopty, arbitri z Nemecka ale mlčia. Ešte predtým vypracoval možnosť na druhý gól Martiala Pererira, no strelec poslednej trefy bol zblokovaný húštinou tiel.
     
    89
    Dovolím si tvrdiť, že sa bude nadstavovať maximálne jedna, nanajvýš dve obligátne minútky.
     
    90
    Marouane Fellaini aj Loris Benito predviedli čisté zákroky pri odzbrojení súpera.
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90+1
    Nemanja Matić musí rozchodiť nedovolený zákrok dvojice hráčov Young Boys. Medzitým na trávnik vbehol jeden z divákov, ten bol ale rýchlo "spacifikovaný" usporiadateľmi.
     
    90+2
    Gól by si chcel pripísať i druhý Brazílčan v kádri Manchestru. Andreas Pereira skúšal technickým pokusom prekonať defenzívny val Bernu, avšak nepošťastilo sa.
     
    90+3
    Lukaku skóroval po centri Dalota, Belgičan sa ale v čase prihrávky nachádzal v ofsajde, zásah tak platiť nemôže.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Hoci to tak spočiatku nevyzeralo, Manchester United si odnáša zo Švajčiarska tri body po víťazstve 3:0 nad Young Boys Bern. V prvom dejstve sa presadil dva razy Paul Pogba, prv z hry a následne z penalty. Po zmene strán pridal tretí klinec do rakvy Bernu Anthony Martial, bolo tak vymaľované.

    Červení diabli si úlohu v alpskej krajine splnili, cesta domov bude príjemná. Domáci sa za svoju hru hanbiť nemusia, hoci si myslím, že nariadená penalta po ruke Mbabua im výrazne nalomila sebadôveru.
     
    Odo mňa je to pre túto chvíľu všetko, prajem pekný zvyšok večera.

    Do čítania, priatelia! (22:56:56)

    Viktor Kalinács

    Góly: 35. P. Pogba, 44. P. Pogba (pen.), 66. Martial

    Karty:   82. Assalé (YBB) – 49. Fred (MAN)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 7:5. Rohy: 9:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:8.
    Young Boys Bern: Von Ballmoos – Mbabu, M. A. Camara, von Bergen (C), Benito – Fassnacht (65. Moumi Ngamaleu), Sow (59. Aebischer), S. Sanogo, Sulejmani – Hoarau (75. NSamé), Assalé.
    Náhradníci: Wölfli – Bertone, Moumi Ngamaleu, NSamé, Schick, Aebischer, U. García.

    Manchester United: de Gea – Dalot, Smalling, Lindelöf, Shaw – Fred (69. Fellaini), N. Matić, P. Pogba (C) (75. Pereira) – Martial, R. Lukaku, Rashford (69. Mata).
    Náhradníci: Romero – Bailly, Alexis Sánchez, Mata, Pereira, Young, Fellaini.

    Rozhodca: Aytekin – Beitinger, Foltyn (všetci Nemecko)