Venlo – Heerenveen 1:1 (kon.) | Excelsior – Den Haag 2:4 (kon.) | Eindhoven – Willem II 6:1 (kon.)
Sittard – Utrecht 1:1 (kon.)
koniec
Fortuna Sittard
1:1 (0:0)
FC Utrecht
cz Sobota 01.09.2018, 20:45 • Fortuna Sittard Stadion, Sittard • Holandská Eredivisie • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Nejvyšší nizozemská soutěž už je v plném provozu a tento týden je na programu čtvrté kolo. My se v tomto online přenosu zaměříme na zápas, v němž změří své síly Fortuna Sittard a FC Utrecht. Úvodní výkop je naplánován na 20:45.
     
    Fortuna Sittard

    Sittard se v loňském ročníku druhé ligy umístil na stříbrné pozici, a jelikož mladíci Ajaxu, kteří skončili první, nemohou povýšit do elitní soutěže, tak Fortuna postoupila rovnou do Eredivisie. Vedení se chtělo na novou sezonu dobře připravit, a proto do týmu přivedlo hned šest posil. Přesto se žluto-zelení v úvodních kolech trápí a momentálně mají na svém kontě pouze jeden bod, který vybojovali hned v prvním utkání s Excelsiorem, avšak poté následovaly dvě prohry s PSV a Den Haagem.
     
    FC Utrecht

    Utrecht loni skončil v Eredivisie na pátém místě, díky kterému se mohl v play-off poprat o účast v Evropské lize. Do té se ale nakonec nedostal, jelikož ve druhém kole bylo nad jeho síly Vitesse. V klubu se přes léto odehrálo poměrně dost změn, což se také potvrdilo i na startu nové sezony. Hned na úvod totiž parta okolo kapitána Janssena schytala čtyřbrankový příděl od PSV. Poté už se ale svěřenci kouče de Jonga vzpamatovali a ve dvou domácích zápase si připsali čtyři body za výhru proti Zwolle a remízu s Venlo.
     
    Úvodní sestavy:

    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Niňaj, Dammers, Heerings, Ospitalieri – Smeets, Diemers, El Messaoudi – Novakovich, Semedo.
    Náhradníci: Özer, Koot – Essers, Vidigal, Stokkers, Ciss, Vlijter, Hutten, Ramírez, Rodríguez.

    FC Utrecht: D. Jensen – Klaiber, Letschert, W. Janssen, Guwara – Emanuelson – van Overeem, Gavory, Simon Gustafson – van de Streek, Kerk.
    Náhradníci: Paes – van der Maarel, Makienok, Dessers, Bergström, Tannane, Boussaid, Görtler.

    Rozhodčí: Rob Dieperink – Nicky Siebert, Mark Strijker.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní sudí poprvé foukl do píšťalky, zápas může začít! Úvodního výkopu se ujali hráči Fortuny, kteří dnes nastupují v žluto-zelených dresech. Jejich soupeř naopak zvolil černou sadu.
     
    2
    První dlouhý nákop vyslal na útočnou polovinu Niňaj, který hledal Semeda, ovšem ten neměl v hlavičkovém souboji s Letschertem šanci uspět.
     
    3
    Novakovich se nyní snažil napadat rozehrávku hostů, jenže nikdo z jeho spoluhráčů mu nepomohl a obránci Utrechtu ho v pohodě obehráli.
     
    4
    Kerk poslal z levé strany do vápna dobrý centr, jenže těsně před van de Streekem balon odkopl Heerings.
     
    5
    Do první slibné šance se hnal Semedo, avšak jeho snažení překazil zdvižený praporek pomezního rozhodčího, který signalizuje ofsajd.
     
    6
    Smeets ztratil míč u postranní čáry a při snaze získat jej zpět fauloval Klaibera, takže hosté budou moci v klidu rozehrávat.
     
    7
    Novakovich se těsně před vápnem navedl míč na pravačku a poté vyzkoušel pozornost Jensena, jenž ale byl připravený a jeho pokus nadvakrát zkrotil.
     
    8
    Z pravé strany nabízel míč do šestnáctky Diemers, ovšem jeho centr zblokoval jeden z obránců Utrechtu.
     
    9
    Po dalším centru do pokutového území už se k hlavičce dostal Novakovich, ale jeho zakončení nebylo přesné a Jensen mohl tentokrát zůstat v klidu.
     
    10
    Na druhé straně zakončoval v podobné pozici van de Streek, jenž však také o pořádný kus minul domácí svatyni.
     
    11
    Janssen se teď dostal pod tlak napadajícího Semeda, a jelikož si nechtěl přidělávat starosti, tak zakopl míč do zámezí.
     
    12
    Semedo se řítil sám na Jensena, ale na poslední chvíli mu pod nohy skočil Janssen a jeho šanci překazil. Hlavní sudí se ještě radil s videem, avšak penalta se kopat nebude.
     
    13
    Kerk si obešel svého strážce a poté hledal ve vápně číhajícího Gustafsona, jenže tomu chybělo pár kroků k tomu, aby na balon dosáhl.
     
    14
    A další centr v podání hostujícího celku, tentokráte se k němu odhodlal Klaiber, jenž ale pouze trefil před sebou stojícího obránce Sittardu.
     
    15
    Utrecht měl první rohový kop a nezahrál ho vůbec špatně, jenže případný gól by nemohl kvůli faulu Kerka platit.
     
    17
    Po krásné akci na jeden dotek se málem ke střele dostal Gavory, ovšem tomu míč od nohy na poslední chvíli ukopl Niňaj.
     
    18
    Roh si o chvilku později vyzkoušeli také fotbalisté Sittardu, avšak Smeetsovu nabídku na přední tyč odvrátil Klaiber.
     
    19
    Výborně to nyní udělal Diemers, který nejprve připravil o balon Gustafsona a následně ještě vybojoval faul na vlastní osobu.
     
    20
    Za dlouhým nákopem Letscherta se hnal Kerk, ovšem Koșelev včas vyběhl z brány a nedovolil hostujícímu útočníkovi zakončit.
     
    21
    Sander van de Streek chtěl elegantní patičkou uvolnit Kekra, jenže jeho pas vystihl Dammers, který následně přenesl hru na volného Ospitalieriho.
     
    22
    Klaiber se protáhl po pravé straně a už už si rovnal míč na centr, avšak k tomu ho nepustil obránce Ospitalieri, který mu balon vypíchl.
     
    24
    Kerk se obtočil okolo svého strážce a poté poslal do vápna přízemní centr, který se mu ale příliš nepovedl a Heerings míč v pohodě uklidil do bezpečí.
     
    25
    Po rohovém kopu se k hlavičce sice dostal Letschert, jenže ten si v souboji s Dammersem pomohl nedovoleným způsobem, a proto mu byl odpískán faul.
     
    26
    Kerk se po kolmici Gavoryho dostal do slibné šance, jenže v době přihrávky se hostující útočník nacházel v ofsajdu, který byl odmáván a následně i odpískán.
     
    27
    Ciranni se chtěl vydat dopředu, jenže lajnu mu zavřeli hned dva protihráči, a proto belgický obránce ve službách Fortuny otočil hru zpět na Koșeleva.
     
    28
    Ke střele ze střední vzdálenosti nyní natáhl Kerk a jeho pokus pořádně vystrašil Koșeleva, který míč zkrotil až napodruhé.
     
    29
    Kerk se snažil projít přes Ciranniho, ovšem ten byl při bránění pozorný a nepustil svého soupeře dál.
     
    30
    U postranní čáry tvrdě dojel van de Streek Niňaje a může být rád, že za svůj zákrok nevidí žlutou kartu.
     
    31
    Ve vápně se do dobré palebné pozice prodral Semedo, jenž však ideální moment pro střelu prováhal a míč mu následně ukopl Janssen.
     
    32
    Novakovich aktivně napadal rozehrávku Utrechtu, jenže v souboji s Klaiberem to přehnal s agresivitou a byl mu odpískán faul.
     
    33
    Kerk dostal dobrý pas na hranici pokutového území, odkud vyslal střelu na Koșeleva. Ten ale zasahovat nemusel, jelikož balon zblokoval Dammers.
     
    35
    Další nabídka Klaibera mířila na přední tyč, kam si sbíhal van de Streek, jehož ale k hlavičce nepustil Niňaj.
     
    36
    Na Heeringse teď dotíral velmi aktivní Kerk, ale domácí stoper celou situaci zvládl a hlavou poslal balon do náruče Koșeleva.
     
    37
    Novakovich si chtěl píchnout míč okolo Janssena, avšak hostující kapitán se nenechal obehrát a navíc ještě útočníka Sittardu odzbrojil.
     
    38
    Centr z levé strany proskákal celým vápnem až k Semedovi, jehož tvrdou střelu z voleje ale zblokoval dobře postavený Guwara.
     
    39
    Domácí v posledních minutách zmáčkli svého soupeře a téměř mu nepůjčují balon. Dočkáme se v dohledné době první branky?
     
    40
    Na druhé straně mohl jít do rychlého brejku Kerk, ovšem proti němu stáli hned tři protihráči a proti takové přesile neměl forvard Utrechtu šanci uspět.
     
    41
    Kerk dnes hraje s velkou chutí, což prokázal i nyní, když příkladně zabojoval a vybojoval pro svůj tým rohový kop.
     
    42
    Z toho ale vůbec nic nevzniklo, neboť Gustafsonovu nabídku odvrátil na přední tyči stojící Smeets.
     
    43
    Nyní sledujeme poněkud nudnější pasáž hry a oba celky kupí poměrně dost nepřesností. Jednu takovou vyprodukoval Diemers, po jehož špatném pasu budou vhazovat hosté.
     
    44
    Gustafson si zpracoval balon a poté jej chtěl rychle poslat na Kerka, avšak jeho nahrávku vystihl Niňaj.
     
    45
    Semedo se nyní po lehkém kontaktu s Klaiberem teatrálně skácel k zemi a může být rád, že za své malé divadelní představení nevidí žlutou kartu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase nebyla nastavena ani jedna minuta a první poločas je za námi. Úvodní pětačtyřicetiminutovka nám nenabídla příliš pohlednou podívanou, ovšem o něco více kombinovali hráči Utrechtu, jejichž akce ale nebyly dost kvalitní na to, aby se nějaká z nich ujala. Gólu se nedočkala ani Fortuna, tudíž hráči odchází do kabin za bezbrankového stavu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů neudělal o přestávce žádnou změnu v sestavě. Doufejme, že ve druhé půli budeme svědky atraktivnější podívané.
     
    47
    Letschertův dlouhý pas směřoval na Kerka, jenž sice prodloužil míč za sebe, jenže tam se nenacházel nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    48
    Další pas na Kerka už tak přesný nebyl a poté míč se tentokráte dostal až k brankáři Koșelevovi.
     
    49
    Semedo si došel pro míč až na vlastní polovinu, kde byl navíc faulován, takže Sittard bude moci v klidu rozehrávat.
     
    50
    Emanuelson našel na levé straně volného van de Streeka, jenže ten se v době přihrávky nacházel v ofsajdu.
     
    51
    Ve vápně Utrechtu dostal hodně prostoru Novakovich, jenž toho ale příliš nevyužil a jeho střelu v pohodě lapil Jensen.
     
    52
    Fortuna měla k dispozici rohový kop, ovšem David Jensen vyběhl z brány a balon vyboxoval daleko od své svatyně.
     
    53
    Do samostatného úniku se málem dostal Kerk, před kterým ale na poslední chvíli míč zastavil Niňaj.
     
    54
    Emanuelson chtěl přenést hru na volného Klaibera, ovšem pas se mu vůbec nepovedl a míč skončil pouze u kopaček Smeetse.
     
    55
    První velká šance zápasu! Guwara se utrhl na levé křídle a poté tvrdou ranou z hranice šestnáctky orazítkoval tyč Koșelevovy brány.
     
    56
    Po menších zmatcích ve vápně Sittardu se málem ke střele dostal Kerk, ovšem gólman Koșelev na poslední chvíli balon zakopl.
     
    57
    Janssen na polovině hřiště tvrdě zajel do Smeetse a hlavní sudí nyní velmi důrazně domlouvá.
     
    59
    K tvrdé ráně z velké dálky se odhodlal Emanuelson, který ale o pořádný kus minul domácí svatyni.
     
    60
    Diemers si krásně obhodil Janssena a poté mohl zpoza šestnáctky vypálit na Jensena, jenže celou situaci prováhal a balon mu následně vypíchl Klaiber.
     
    61
    Fortuna měla ještě následně rohový kop, avšak z něj nic nevzniklo, neboť Jensen si míč stáhl ze vzduchu pro sebe.
     
    62
    Podobně si počínal na druhé straně také brankář Koșelev, jenž pro sebe uzmul nadýchaný centr Kerka.
     
    63
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Gyrano Kerk, přichází Usáma Tannane.
     
    64
    Skvělý Koșelev nyní podržel svůj tým! Střela van de Streeka byla ztečována jedním z obránců Fortuny a míč se poté snášel k tyči, avšak domácí brankář se po něm vrhl a konečky prstů jej dokázal vyrazit.
     
    65
    Emanuleson sice obral o balon El Messaoudiho, jenže v souboji s ním si pomohl faulem, který mu byl následně také odpískán.
     
    66
    Gavory si píchl míč mezi dvěma protihráči a poté, co mu o nohu brnkl Ciranni, se skácel k zemi a dožadoval se volného přímého kopu, jenže píšťalka sudího zůstala němá.
     
    67
    Niňaj nyní velmi zariskoval, když z pozice posledního hráče šel do kličky, avšak tento riskantní tah se slovenskému obránci vyplatil a nyní může založit akci domácích.
     
    68
    Utrecht právě vstřelil branku!
    A máme tu první branku zápasu! Guwara si naběhl na pas Gustafsona a poté poslal balon pod sebe na URBYHO EMANUELSONA, jenž nekompromisní ranou pod břevno nedal Koșelevovi šanci zasáhnout.
    68. Urby EMANUELSON - 0:1
     
    70
    Guwara se o chvilku později pokoušel o podobnou akci, jenže tentokrát jeho pas zamířil do náruče Koșeleva.
     
    71
    Diemers se s ničím nerozpakoval a zkusil Jensena překvapit střelou z dálky, ovšem jeho pumelice se mezi tři tyče nevešla.
     
    72
    Na hrací ploše nyní zůstal ležet Janssen, kterého evidentně trápily křeče. Hostující kapitán se ale po chvilce zvedá a bude pokračovat.
     
    73
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Ahmed El Messaoudi, přichází Amadou Ciss.
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Kai Heerings, přichází José Rodríguez.
     
    73
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Timo Letschert, přichází Emil Bergström.
     
    74
    Sittard právě vstřelil branku!
    Vedení Utrechtu netrvalo dlouho! Po volném přímém kopu špatně zasáhl jeden z obránců hostů, který pouze přiťukl míč Cissovi, jenž s notnou dávkou štěstí dostal balon na ANDRIJU NOVAKOVICHE, jehož tečovaná střela skončila za zády Jensena.
    74. Andrija NOVAKOVICH - 1:1
     
    75
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Emanuelson, ovšem jeho akci středem hřiště překazil skluzem Dammers.
     
    76
    Tannane byl u postranní čáry faulován a Utrecht bude mít k dispozici standardní situaci.
     
    77
    Z té ale nic nevzniklo, jelikož balon odhlavičkoval do bezpečí stoper domácího celku Niňaj.
     
    78
    Cissův centr byl zblokován jedním z obránců hostujcíího celku, Fortuna bude mít k dispozici rohový kop.
     
    79
    Z toho ale vůbec nic nevzniklo, neboť Jensen si pro míč došel a stáhl si ho ze vzduchu pro sebe.
     
    80
    Hosté jsou po inkasované brance jako opaření a vůbec se jim nedaří kombinovat. Uvidíme, jak toho dokážou využít domácí.
     
    81
    Semedo se sice zbavil jednoho protihráče, ovšem na toho druhého už nevyzrál a o míč přišel.
     
    82
    Tannane se hnal do slibné situace společně s van de Streekem, ovšem celou situaci vyřešil mizerně a hosté se ani nedostali ke střele.
     
    83
    Diemers chtěl Janssenovi nasadit potupné jesličky, avšak hostující kapitán si dal pozor a svého soupeře dál nepustil.
     
    84
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Simon Gustafson, přichází Simon Makienok.
     
    85
    Makienok se okamžitě zapojil do hry a chtěl vyslat do útoku Emanuelsona, jenže pas střídajícího hráče byl příliš dlouhý a skončil až u Koșeleva.
     
    86
    Domácí mohli otočit zápas ve svůj prospěch! Semedo nacentroval míč do vápna, kde si jej našel Rodríguez, jenž sice dokázal zakončit v krkolomné pozici, ovšem trefil pouze tyč Jensenovy brány.
     
    87
    Žlutou kartu dostává Wessel Dammers (Fortuna Sittard).
     
    87
    Žlutou kartu dostává Branislav Niňaj (Fortuna Sittard).
     
    88
    Utrecht mohl ještě udeřit ze standardní situace, ale Tannaneho dělovka se mezi tři tyče nevešla.
     
    89
    V hlavičkovém souboji se nepříjemně srazili Niňaj a Makienok. Hůře na tom byl domácí obránce, který se ale po chvilce strávené na trávníku zvedá a bude moci pokračovat ve hře.
     
    90
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Mark Diemers, přichází Lars Hutten.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90+2
    Na nadýchaný centr Emanuelsona si naskočil van de Streek, jehož hlavička byla zblokována na roh. Zřejmě poslední šance pro Utrecht na vstřelení branky.
     
    90+3
    A hosté se jí málem dočkali! Nabídku van Overeema na zdaní tyč si opět našel van de Streek, proti jehož hlavičce předvedl parádní zákrok Koșelev, jenž zachránil svůj tým od pohromy.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a zápas končí remízou 1:1. Ve druhém poločase už jsme sledovali malinko atraktivnější fotbal a dočkali jsme se také branek. O první se postaral Emanuelson, jenž poslal Utrecht do vedení. To však netrvalo příliš dlouho a o pár chvil později srovnal Novakovich, který rozhodl o dělbě bodů.
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 4:5. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 13:13.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Děkuji Vám za pozornost a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (22:41:35)

    Jáchym Tůma

    Góly: 74. Novakovich – 68. Emanuelson

    Karty:   87. Dammers (FST), 87. Niňaj (FST)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 4:5. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 13:13.
    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Niňaj, Dammers (C), Heerings (73. Rodríguez), Ospitalieri – Smeets, Diemers (90. Hutten), El Messaoudi (73. Ciss) – Novakovich, Semedo.
    Náhradníci: Özer, Koot – Essers, Vidigal, Stokkers, Ciss, Vlijter, Hutten, Ramírez, Rodríguez.

    FC Utrecht: D. Jensen – Klaiber, Letschert (73. Bergström), W. Janssen (C), Guwara – Emanuelson – van Overeem, Gavory, Simon Gustafson (84. Makienok) – van de Streek, Kerk (63. Tannane).
    Náhradníci: Paes – van der Maarel, Makienok, Dessers, Bergström, Tannane, Boussaid, Görtler.

    Rozhodca: Rob Dieperink – Nicky Siebert, Mark Strijker