Hermannová, Sluková – Artachová, Clancyová 2:1 (kon.) | Agatha, Duda – Hermannová, Sluková 2:0 (kon.)
koniec
Agatha, Duda
2
21 21  
Hermannová, Sluková
0
15 19  
cz Nedeľa 19.08.2018, 14:00 • Centrální kurt, Hamburk, Německo • World Tour Finals (ženy) • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    0:0
    Krásné nedělní odpoledne, vítám všechny příznivce plážového volejbalu. V Hamburku od středy probíhá vyvrcholení celé sezony World Tour Finals. V turnaji pro deset nejlepších párů roku se Češky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou probojovaly až do samotného finále. O zlato si to rozdají s velmi silný brazilským párem Agatha, Duda.
    0:0

     
    0:0
    Systém World Tour Finals

    Deset nejlepších párů letošního roku bylo rozděleno do dvou pětičlenných skupin. Systémem každý s každým odehrály nejlepší letošní páry po čtyřech zápasech v základní skupině. Vítězné dvojice z obou skupin postoupily přímo do semifinále. Páry na druhých a třetích místech si to rozdaly o poslední dvě místa v nejlepší čtyřce.

    Vyvrcholení turnaje je na programu právě dnes, kdy se nejprve dopoledne odehrají semifinálové boje a následně v odpoledních hodinách pozná World Tour Finals majitelky medailí.
    0:0 Proměněný mečbol český jedniček v semifinálovém duelu proti Artachové s Clancyovou
     
    0:0
    Agatha, Duda

    Silná brazilská dvojice letos vyválčila "pouze" jednu zlatou medaili. Ta navíc přišla jen z turnaje nižší kategorie v Itapemě. Na majorech se Brazilkám dařilo, ale až k medaili to nedotáhly. Z Fort Lauderdale i Vídně si odvezly shodně dělené páté místo. Do bojů o medaile se dostala Agatha s Dudou ve Gstaadu, ale po dvou porážkách na ně zbyla jen čtvrté pozice.

    World Tour Finals 2018

    Agatha s Dudou obhajují na Finals druhé místo z loňského roku. V základní skupině B si nejprve poradily 2:1 s domácí dvojicí Bienecková, Schneiderová. Ve druhém zápase už Brazilky smetly z kurtu ve dvou setech další silný pár tentokrát z Kanady Pavanová, Humanaová-Paredesová. Také Brazilky ve třetím duelu základní skupiny překvapivě padly. S australským párem Artachová, Clancyová držely volejbalistky z Jižní Ameriky krok jen v úvodu. Vše vyvrcholilo drtivým nástupem Australanek ve druhé části druhého setu, kdy Agatha s Dudou vůbec nestačily a nakonec prohrály 0:2. Na závěr základní skupiny přišlo až překvapivě snadné vítězství nad českým párem Hermannová Sluková ve dvou setech.

    I přes tři vítězství a jedinou porážku musely Brazilky už do čtvrtfinále. V něm přetlačily ve třech vyrovnaných setech domácí pár Laboureurová, Sudeová. V dnešním dopoledním semifinále poté měly plné ruce práce s další brazilskou dvojicí Maria, Carol. V prvním setu rozhodovaly v koncovce maličkosti, ale více štěstí měly poměrem 31:29 Agatha s Dudou. Druhá sada už byla v režii zkušenějšího páru.
    0:0 Agatha s Dudou a jejich postupový bod do finále

     
    0:0
    Barbora Hermannová, Markéta Sluková

    Hermannová se Slukovou prožívají vynikající sezonu. Jen jednou z deseti odehraných turnajů skončily Češky na horším než děleném pátém místě. Na úvodním majoru roku ve Fort Lauderdale musely Hermannová se Slukovou skousnout čtvrtfinálovou porážku od Brazilek Barbary a Fernandy.

    První z fantastických výsledků přišel na domácí půdě v Ostravě, odkud si české volejbalistky odvezly titul a potvrdily tak roli nasazených jedniček. Na druhém majoru sezony ve švýcarském Gstaadu z toho bylo znovu "jen" páté místo po čtvrtfinálové prohře, ale poté přišly na řadu už jen medailová umístění.

    Z mistrovství Evropy si české duo odvezlo zasloužený bronz, když v semifinálovém utkání nešťastně prohrálo v pozdějšími vítězkami z Keizerová, Meppelinková. Forma Hermannové se Slukovou vygradovala na závěrečném majoru roku ve Vídni. Po fantastických výkonech především ve vyřazovací části si Češky došly pro své nejcennější zlato!

    World Tour Finals 2018

    Na úvod české jedničky zvládly dramatický zápas s australskou dvojicí Artachová, Clancyová ve třech setech. V závěrečné sadě se rozhodovalo až v koncovce, kterou uhrály o něco lépe Češky. Ve druhém utkání naopak musela česká dvojice otáčet duel s domácím duem Bienecková, Schneiderová, ale i zde se zadařilo ve třech setech. První porážka přišla až ve třetím představení. S nebezpečnou kanadskou dvojicí Pavanová, Humanaová-Paredesová se Češky k ničemu nedostaly a zaslouženě prohrály 0:2. Závěrečné představení ve skupině české duo prohrálo s Brazilkami Agathou a Dudou v tiebreaku, ale díky souhře dalších výsledků se probojovalo do vyřazovacích bojů.

    Ve čtvrtfinále Hermannová se Slukovou předvedly svůj nejlepší výkon na turnaji a byly odměněny postupem do semifinále, když znovu ve třech setech přehrály kanadský pár Bansleyová, Wilkersonová.

    Strhující semifinále proti australské dvojici Artachová, Clancyová nezahájily Češky dobře. První sada šla velkým rozdílem na stranu soupeřek. Od druhé sady se ale český pár dostal do zápasu a pomalu ale jistě začal Australanky přehrávat. Ve třetím setu musely Hermannová se Slukovou dotahovat dokonce čtyřbodovou ztrátu, ale ta se jim podařilo zlikvidovat a v závěru už byly šťastnější Češky.
    0:0
     
    0:0
    Medailové pozice obsadí týmy ze základní skupiny B! V souboji o bronz totiž Australanky Artachová s Clancyovou porazily ve třech setech brazilskou dvojici Carol, Maria.

    Red Bull Beach Arenu v Hamburku tak čeká už jen poslední zápas. Brazilská blokařka Agatha skončila v předešlých dvou letech na World Tour Finals vždy na stříbrné pozici. Po boku Dudy bude chtít prolomit prokletí ve třetím finále. To české jedničky už překonaly loňské dělené páté místo, ale po titulu z vídeňského majoru chtějí přidat do své sbírky další cennou trofej!
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    0:1
    Do finálového střetnutí vstupuje na servisu už jako tradičně Markéta Sluková. Česká polařka na úvod našla podáním Agathu. Ta velmi zkušeně přihrála, ale smečí do odstupující Hermannové neuspěla.
     
    0:2
    Další podání Markéty Slukové mířilo opět na Agathu. Brazilská blokařka smečovala do bloku Hermannové a Češky vedou už o dva body.
     
    1:2
    Sluková pokračuje za koncovou lajnou. Agatha přihrála k síti, kde už čekala Duda a ta hrála na druhou přes.
     
    1:3
    Hermannová smečovala skvěle po lajně, Agatha ani zákrokem v pádu míč ve hře neudržela.
     
    2:3
    Barbora Hermannová kazí své úvodní podání ve finálovém utkání.
     
    3:3
    Agatha je na podání. Brazilky se ubránily tvrdé smeči, ale stejně si vedla i Sluková, která parádně vybrala úder Agathy. Balon však šel jen do autu.
     
    3:4
    Hermannová se prezentuje razantním úderem do diagonály před bránící Dudu.
     
    4:4
    Markéta Sluková mířila své podání na Dudu. Vůbec poprvé přihrávala brazilská polařka, která následně smečovala do středu kurtu.
     
    5:4
    A právě Duda se představila na servisu. Sluková měla ideální nahrávku na pravé straně, ale strženým úderem našla jen blok Agathy.
     
    5:5
    Sluková byla znovu pod tlakem na přihrávce, ale útokem vše odčinila. Míč dopadl přesně za blok Agathy.
     
    5:6
    Barbora Hermannová přitvrdila na servisu, ale Duda odpověděla povedeným příjmem. Češky se skvěle ubránily a Hermannová mohla jen šťouchnutím do balonu na síti zakončit výměnu.
     
    6:6
    Po dalším servisu Hermannové musela přihrávat Duda. Balon však velmi zkušeně pustila do těsného autu.
     
    7:6
    Agatha za koncovou lajnou. Sluková obstála na přihrávce, ale následný úder skončil jen do bloku Agathy.
     
    7:7
    Blokařka brazilského páru pokračuje na podání. Sluková v pádu vybrala míč, poté se opřela do útoku a vytloukla vysoký blok Agathy.
     
    8:7
    Markéta Sluková servírovala na Agathu. Pětatřicetiletá hráčka po perfektním příjmu smečovala nad blokem Hermannové.
     
    8:8
    Duda kazí další své plachtící podání daleko do zámezí.
     
    8:9
    Servis Hermannové byl přesný, ale Agatha ho dokázala lehce zpracovat. Následně ale přišel pevný blok Hermannové a Češky se vrací do vedení.
     
    8:10
    Barbora Hermannová pokračuje na podání. Tentokrát útočila Agatha lehce, ale míč poslala do autu. Česká dvojice se vzdaluje soupeřkám.
     
    9:10
    Servis Hermannové platí na Brazilky, ale tentokrát míč dopadl mimo hru.
     
    10:10
    Také Agatha se prezentuje esem. Míč dopadl přesně mezi české volejbalistky.
     
    10:11
    K technickému oddechovému času jdou nakonec ve vedení o jeden bod české reprezentantky. Hermannová ideálně přihrála, poté si naskočila na útok a křížem nedala Dudě šanci.
     
    11:11
    Po technickém oddechovém čase přišla na servis Markéta Sluková. Podání české polařky našlo jen síť.
     
    12:11
    To servis Dudy byl o poznání přesnější. Hermannová však mohla smečovat, ale do cesty se jí postavil blok Agathy.
     
    12:12
    Po dalším servisu brazilská polařky musela přihrávat Sluková. Její následný útok ještě udržela nad pískem Duda, ale Agatha už nereagovala na úspěšnou obranu své spoluhráčky.
     
    13:12
    Hermannová na podání. Agatha s trochou štěstí o pásku přehrála českou obranu v poli i na bloku.
     
    14:12
    Agatha je na servisu. Sluková se marně natahovala za umístěným servisem hned za pásku. Brazilky odskakuje do dvoubodového vedení.
     
    14:13
    Zkušená blokařka šla servisem znovu po Slukové. Ta už si na druhý pokus poradila s přihrávkou a následný útok poslala podél sítě do volného místa.
     
    15:13
    Právě Sluková se představila na podání. Duda přihrála jen k síti, ale Agatha zachránila situaci z pohledu Brazilek na druhou přes.
     
    16:13
    Duda hledala plachtícím servisem Hermannovou. Ta byla v problémech hned od přihrávky a z toho vyplynula chyba na útoku. Češky si berou v kritický okamžik první sady oddechový čas.
     
    17:13
    Teprve dvacetiletá brazilská polařka Duda pokračuje na podání po českém oddechovém čase. Hermannová tentokrát mohla útočit z lepší pozice, ale bod nedala. To Sluková přehazovala blok, ale míč skončil mimo kurt.
     
    17:14
    Další servis Dudy mířil na Hermannovou. Teď už to české blokařce vyšlo na přihrávce a útokem sestřelila soupeřku v poli.
     
    18:14
    Duda bez potíží smečovala dokonale přes blok do zadní části kurtu. Brazilky si jdou pro zisk první sady.
     
    19:14
    Agatha je na podání. Sluková po delší době v útoku a hned si vylámala zuby na pevném bloku Agathy.
     
    20:14
    Brazilská blokařka pokračuje za koncovou lajnou. Sluková smečovala přes blok, ale Duda dokázala míč udržet nad pískem. Na druhý pokus už Sluková vyhodila útok do metrového autu. Šest setbolů!
     
    20:15
    Agatha znovu na servisu. Sluková útočila mezi obě Brazilky do středu kurtu. První setbol je smazán.
     
    21:15
    Po servisu Slukové musela přihrávat Duda. Ta si výtečně zpracovala balon, dostala ideální nahrávku od Agathy a lobem do rohu kurtu zakončila první dějství.
     
    21:15
    První set skončil.
     
    0:0
    Začal druhý set.
     
    1:0
    Také druhou sadu načla servisem Sluková. Agatha ale bez potíží vytlouká český blok Hermannové.
     
    1:1
    Sluková nepřihrála ideálně, ale Hermannová kobrou umístila míč na druhou přes přes Dudu.
     
    1:2
    Hermannová riskovala na servisu a tvrdým úderem vymetla roh dvorce.
     
    2:2
    Barbora Hermannová se znovu opřela do podání, ale Agatha už byla pozorná. Také v útoku se jí podařilo míč umístit do volné části.
     
    2:3
    Agatha mířila servisem na Slukovou. Česká polařka smečovala parádně do středu ke koncové lajně.
     
    2:4
    Markéta Sluková na servisu. Brazilky byly snad poprvé v potížích po nepřesné přihrávce. Sluková s klidem vybrala lehký útok a poté sama proměnila bodovku.
     
    3:4
    Sluková pokračovala servisem na Dudu. Ta se s útokem nepárala a míč poslala prudce do dlouhé diagonály.
     
    4:4
    A právě Duda se představila na podání. Podobně prudkým servisem donutila Slukovou k chybě na přihrávce.
     
    4:5
    Teď už to Češky zvládly. Sluková se vyšvihla na síti po míči a úderem nad blokem otáčí stav znovu na českou stranu.
     
    5:5
    Agatha útočila jen do obrany Slukové v poli. Také Brazilky se ale ubránily nedůraznému útoku a na druhý pokus už Duda uspěla.
     
    5:6
    Agatha za koncovou lajnou. Sluková s velkým klidem zakončila výměnu po oběhu na pravou stranu úderem do ostré diagonály.
     
    6:6
    Duda se vypořádala se servisem na tělo a poté umístila bombu před bránící Slukovou.
     
    6:7
    Duda pokračuje servisem jen do sítě. Češky si mohou protentokrát oddechnout.
     
    7:7
    To podání Hermannové šlo přesně na Dudu. Brazilská polařka je ale v útoku téměř neomylná.
     
    8:7
    Po servisu Agathy musela přihrávat Sluková. Hermannová hrála v nouzi na druhou přes, ale bod nedala. Následně se prosadila Duda u sítě a Brazilky se dostávají do vedení.
     
    9:7
    Agatha pokračuje na podání. Tentokrát přihrávala Hermannová. Ta smečovala tvrdě po lajně, ale míč skončil metr v zámezí.
     
    9:8
    Hermannová dokázala smečovat o blok Agathy do autu. Brazilky si ještě vzaly na pomoc video, které odhalilo útok do bloku a poté až do autu.
     
    10:8
    Markéta Sluková zatlačila servisem Dudu. Brazilky ale odpovídají nekompromisním útokem do diagonály.
     
    11:8
    Také Sluková dokázala skvěle přihrát, ale útokem na bezblok vyhodila míč daleko do autu.
     
    11:9
    Duda našla plachtícím servisem znovu Slukovou. Česká polařka přelobovala blok po lajně a snižuje ztrátu.
     
    12:9
    K technickému oddechovému času jdou Brazilky při vedení o tři body. Duda s klidem smečovala z velké výšky do zadní části kurtu.
     
    12:10
    Agatha po oddechovém čase napálila své podání na Slukovou. Ze středu sítě se Sluková neprosadila, ale výměna ještě pokračovala. Na druhou možnost už Sluková dokázala sestřelit útokem Dudu.
     
    13:10
    Po podání Slukové útočila Agatha na druhou přes. Hermannová nestačila blokovat.
     
    13:11
    Češky byly v problémech po přihrávce, dokázaly ale obě vstát a ještě zasmečovat zásluhou Slukové.
     
    13:12
    Hermannová mířila servisem na Agathu. Také útočila jen lehce do rukou Slukové. Následně se česká polařka odvážila k technickému úderu za blok a ten byl úspěšný.
     
    14:12
    Barbora Hermannová pokračuje za koncovou lajnou. Tentokrát ale míč skončil těsně mimo. Češky si ještě vyžádaly překontrolování na videu, ale to přisoudilo míč brazilskému páru.
     
    14:13
    Sluková snižuje povedeným úderem nad blokem po lajně.
     
    15:13
    A právě česká polařka se představila na podání. Brazilskému páru ale stačilo pustit míč do autu.
     
    15:14
    Duda servírovala směrem na Slukovou. Další útok české hráčky už byl tvrdý a skončil dva metry v kurtu.
     
    16:14
    Barbora Hermannová riskovala na podání, přitlačila Agathu. Následně hned dvakrát zablokovala, ale výměna pokračovala. Na třetí pokus už Duda poslala míč do písku na české polovině.
     
    16:15
    Brazilská blokařka Agatha hledala servisem Hermannovou. Duda následně vybrala smeč české hráčky, ale také Češky se dokázaly ubránit. Hermannová na druhou přes ještě vykřesala naději na obrat ve druhé sadě.
     
    17:15
    Po servisu Markéty Slukové mířil balon na Agathu. Brazilky ale hraje bezchybně. Agatha předvedla milimetrový úder za blok Hermannové.
     
    18:15
    Podání Dudy musela zpracovat přihrávkou Hermannová. Sluková byla na druhou přes ubráněna a toho využila Agatha! Češky ztrácejí těsně před koncovkou druhé sady už tři body.
     
    19:15
    Dvacetiletá Duda hledala plachtícím servisem Hermannovou. Následně se blokem proti Hermannové předvedla Agatha a o vítězkách finálového duelu je nejspíše rozhodnuto.
     
    19:16
    Další servis Dudy si dokázala přihrát Hermannová. Právě česká blokařka ještě smečuje skvěle kolem bloku a snižuje na tři body.
     
    20:16
    Hermannová plachtícím servisem donutila k přihrávce Dudu. Agatha ale na druhou přes pomohla své spoluhráčce a vybojovala čtyři mečboly!
     
    20:17
    Agatha se opřela do plachtícího podání. Sluková udržela balon ve hře, poté mohla smečovat z levé straně a úderem po lajně odvrací první mečbol soupeřek.
     
    20:18
    Po servisu Markéty Slukové útočila Agatha jen do autu. Češky jsou ještě ve hře.
     
    20:19
    Další podání Slukové šlo na Agathu. Tentokrát smečovala mimo kurt Duda. Brazilky ještě vyzkoušely video, ale to odhalilo jasný aut! Také třetí mečbol je pryč. Brazilské duo si musí brát oddechový čas!
     
    21:19
    Po oddechové čase se postavila na podání znovu Sluková. Balon mířil na Agathu, která v pádu tak tak udržela míč ve hře, ale dokázala se rychle zvednout z písku a ještě zasmečovat do středu kurtu.
     
    21:19
    Druhý set skončil.
     
    0:0
    Titul z World Tour Finals míří do Brazílie! Ve finálovém střetnutí přehrála brazilská dvojice Agatha, Duda české jedničky Barbora Hermannovou a Markétu Slukovou ve dvou setech 21:15 a 21:19.

    Češky oproti semifinálovému duelu zvládly začátek utkání. Na začátku první sady však nedokázaly soupeřkám uniknout do většího náskoku a Agatha s Dudou postupně přebíraly otěže finále. Při technickém oddechovém čase ještě české duo vedlo o bod, ale poté přišla nepříjemná série Brazilek, které následně rozebraly české volejbalistky.

    Také druhé dějství nebylo zprvu vůbec jednoznačné. Češky se držely v kontaktu, tříbodovou ztrátu ještě dokázaly snížit na jediný bod, ale poté přišla další černá série na kterou už Hermannová se Slukovou nedokázaly reagovat. V závěru měly Brazilky problém dohrát zápas do vítězného konce, ale čtvrtý mečbol už proměnily. (14:55:56)

    Vít Schück

    Agatha, Duda:

    Agatha Bednarczuková
    Stát: Brazílie
    Datum narození: 22.6. 1983
    Věk: 35 let
    Místo narození: Curitiba
    Výška: 181 cm
    Ruka: pravá
    Pozice: blokařka

    Eduarda Santosová
    Stát: Brazílie
    Datum narození: 1.8. 1998
    Věk: 20 let
    Místo narození: Aracaju
    Výška: 180 cm
    Ruka: pravá
    Pozice: polařka

    Hermannová, Sluková:

    Barbora Hermannová
    Stát: Česká republika
    Datum narození: 7.11. 1990
    Věk: 27 let
    Místo narození: Ostrava
    Výška: 180 cm
    Ruka: pravá
    Pozice: blokařka

    Markéta Sluková
    Stát: Česká republika
    Datum narození: 28.6. 1988
    Věk: 30 let
    Místo narození: Praha
    Výška: 180 cm
    Ruka: pravá
    Pozice: polařka

    Rozhodca: Charalampos Papadogoulas (GRC) – Joachim Mattner (GER)