Nórsko – Portugalsko 1:3 (kon.) | Fínsko – Taliansko 0:1 (kon.)
koniec
Nórsko
1:3 (0:2)
Portugalsko
cz Pondelok 16.07.2018, 14:00 • Hietalahden jalkapallostadion, Vaasa (FIN) • Majstrovstvá Európy U19 • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu Mistrovství Evropy hráčů do 19 let. Šampionát startuje právě dnes ve finském městě Vaasa, kde se proti sobě postaví výběry Norska a Portugalska!
     
    Norsko

    Svěřenci Påla Arneho Johansena byli před druhou fází kvalifikace nalosováni do obtížné čtyřčlenné skupiny s Německem, Skotskem a Nizozemskem. V prvním duelu dokonce schytali od Nizozemců debakl 1:6, ale i tak se jim podařilo husarsky postoupit z prvního místa, když nejprve porazili Němce 5:2 a v další šíleném zápase udolali Skoty 5:4 rozhodujícím gólem z penalty nařízené v nastaveném čase. Na závěrečném turnaji se Norové představí celkově počtvrté a přitom poprvé od roku 2015, kdy v Severním Irsku skončili v základní skupině.

    Ve dvacetičlenné nominaci nalezneme pouze jednoho hráče, který působí v zahraničí. Nejedná se však o žádný velkoklub, útočník Eman Marković totiž zkouší prorazit v bosenském Mostaru. Jedním z největších talentů je bezesporu jiný forvard Erling Braut Håland, jenž za prvoligové Molde v minulé sezóně odehrál 28 zápasů a nastřílel v nich 10 branek.
     
    Portugalsko

    Tým hlavního kouče Hélia Sousy není favoritem jen v tomto utkání, ale zároveň patří mezi hlavní aspiranty na zisk mistrovské trofeje, protože hned desítka hráčů byla osobně přítomná u oslav vítězství Mistrovství Evropy hráčů do 17 let z roku 2016. To ovlivnilo i budoucí kvalifikaci o tento šampionát, když Portugalci byli nasazeni rovnou do druhé fáze kvalifikace. V ní potvrdili roli favorita a s obrovským odstupem za sebou nechali druhé Irsko, třetí Kosovo i poslední Slovensko. Na Euru U-19 Portugalci chyběli od roku 2012 jen jednou, před rokem se jim velmi dobře dařilo v Gruzii, kde vylepšili semifinálovou účast z roku 2016 a dostali se až do finále, v němž ale nestačili na předchozí přemožitele České republiky ze semifinále – Angličany.

    Největší zastoupení v portugalské nominaci má lisabonská Benfica, ze které byla povolána hned pětice hráčů. Dalších pět pak působí v zahraničí a tři z nich konkrétně v Anglii. Brankář Virgniia chytá za mládežnické výběry Arsenalu, Domingos Quina je z West Hamu a Rúben Vinagre je zástupcem Wolverhamptonu.
    Utkání se odehraje na šestitisícovém stadionu s originálním jménem Hietalahden jalkapallostadion. Ten byl přednedávnem zrenovovaný, ovšem původní stavbu z roku 1935 stále připomíná jedna z dlouhých tribun.

     
    Formát turnaje

    Evropského šampionátu pro hráče do 19 let se už tradičně účastní sedm šťastných z kvalifikace a pochopitelně také pořádající země. Z obou čtyřčlenných skupin postupují dva týmy do semifinále, jehož vítězové bojují o zlato, zatímco poražení automaticky získávají bronzové medaile. Dva týmy, které letos obsadí ve skupině třetí místo, pak čeká vzájemná konfrontace o místenku na Mistrovství světa hráčů do 20 let 2019. Účast na něm budou mít zajištěnou i všichni čtyři semifinalisté.
     
    Úvodní sestavy:

    Norsko: Lund – Mickelson, Fredriksen, Myhre, Østigård (C), Kitolano – Vetlesen, Svendsen – Nordli, Håland, Brynhildsen.
    Náhradníci: Ødegaard – Borchgrevink, Christensen, Botheim, Markovic, Hauge, Vinjor.

    Portugalsko: Costa – T. Correia, Quieirós (C), R. Correia, Vinagre – Luís, Florentino, Quina – Francisco, Gomes, Filipe.
    Náhradníci: Virginia – Do Carmo, Dju, Nunes, Moura, Teixeira, P. Correia, Baldé, Santos.

    Rozhodčí: Schuettengruber (AUT) – Lazić (BIH), Zobenica (CRO).
     
    Oba celky už jsou na hrací ploše. Před samotným začátkem zápasu přichází na řadu hymny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop celého šampionátu obstarali Norové, kteří nastupují v modročervené kombinaci dresů, zatímco Portugalci budou hrát celí v bílém.
     
    2
    Quina se snažil uvolnit po levé autové čáře a přitom jej fauloval Vetlesen. Portugalci rozehráli, ale jednu z následných přihrávek poslali jen k Lundovi.
     
    3
    Thierry Correia zakřižoval pohyb Svendsena, jehož počínání na levém křídle skončilo odskočením balónu do zámezí. Pokračuje se odkopem Dioga Costy.
     
    4
    Portugalské přenesení hry zleva doprava nebylo přesná a Thierry Correia ho neměl šanci zpracovat. Vinagre vhazoval, nicméně norský nákop pak sebral brankář Costa.
     
    5
    Chytrá kolmice za obranu přinesla Norům první rohový kop tohoto zápasu. Zleva jej rozehrál Vetlesen, jenže těžká hlavička Østigårda až ke Costovi nedoletěla.
     
    6
    Nordliho náběh po křídle si Rúben Vinagre zkontroloval a nechal projít míč do autu. Navíc ho norský hráč fauloval, takže Costa rozehrává z prostoru vedle šestnáctky.
     
    7
    Quina podle všeho zamýšlel nějakou chytrou kolmici, ovšem jeho spoluhráči ji vůbec nezachytili a balón neškodně doskákal za koncovou čáru.
     
    8
    Vetlesenova přihrávka z půlící čáry sice směřovala do volného prostoru, ale Brynhildsen ji ve hřišti nedostihl. Portugalci po vlastním autu míč rychle odevzdali a znovu musí bránit.
     
    9
    Kitolano vhazoval nedaleko od šestnáctky, nicméně Norové se do ní nedokázali přes zataženého soupeře prokombinovat.
     
    10
    V souboji dvou sedmiček byl úspěšnější Hugo Vegard Vetlesen, který k ničemu nepustil Filipeho. Balón se znovu vrací do norského držení.
     
    11
    Právě Vetlesen si šikovně zpracoval míč ze vzduchu a došel si pro faul od Miguela Luise. Prvně jmenovaný sám rozehrál následnou standardku, kterou přerušil útočný faul Østigårda.
     
    12
    Jeden z Norů centroval z pravého křídla, jenže míč směřoval mimo dosah jeho tří spoluhráčů číhajících v pokutovém úúzemí.
     
    13
    Opět to hráči ze severské země zkoušeli po pravém křídle, ovšem Nordliho krátký centr žádnou nebezpečnou hlavičku nepřinesl.
     
    14
    Na první pohled hodně riskantní souboj v pokutovém území přešel rozhodčí bez odezvy. Thierry Correia i všichni ostatní Portugalci si určitě oddechli.
     
    15
    Portugalci nepotrestali Myhreho faul a po něm ani nejistou rozehrávku Norů, kteří si trochu zbytečně nadělali starosti v defenzivě.
     
    16
    Florentinův nákop do šestnáctky nevypadal vůbec špatně, jenomže adresát José Gomes byl podle názoru pomezního arbitra v ofsajdu.
     
    17
    Slibně se rozvíjející akce Portugalců skončila nezachycenou přihrávkou do druhé vlny. Norové pak ale nedokázali situaci uklidnit a zůstávají pod menším tlakem.
     
    19
    Julian Faye Lund poslal svůj výkop ze svého pohledu do pravé strany, kde se nepříjemně střetli Quina a Mickelson. Oba se po chvíli ale zvedli a mohou pokračovat ve hře.
     
    20
    Kitolano zablokoval portugalský centr z pravé strany do zámezí. Thierry Correia se pak prezentoval dlouhým autem a z něj vznikla první šance, když tvrdý pokus Josého Gomese musel dobrým zákrokem eliminovat brankář Lund.
    20. José Gomes (POR)
     
    21
    Akce hráčů v bílých dresech ještě chvíli pokračovala, ale vysunutý Vinagre byl nakonec ve vápně odtlačen od balónu.
     
    22
    Po faulu Queiróse na Hålanda kopali Norové standardku, nicméně Vetlesenův nákop skončil pouze v rukou připraveného Dioga Costy.
     
    23
    Na druhé straně to z nouze vyzkoušel Florentino, ale pomalá střela měla hodně daleko ke gólovým parametrům. Míč sotva doskákal do místa vedle pravé tyče.
     
    24
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Papíroví favoriti se ve čtyřiadvacáté minutě dostávají do vedení! Tobias Svendsen udělal kritickou chybu, když mu pár metrů před vlastním vápnem sebral míč Florentino a krátkou přihrávkou ho ihned předal TRINCAU FRANCISCOVI. Ten si na hranici vápna rychle připravil střelu levačkou a umístil ji přesně k levé tyči Lundovy brány.
    24. Trincão FRANCISCO - 0:1
     
    26
    I ve Finsku dnes panuje velmi teplé počasí, kvůli němuž rozhodčí dali oběma týmům trochu prostoru na občerstvení.
     
    28
    Rychlá odpověď na inkasovaný gól se nekonala, Norům při ofenzivní akci utekl míč do autu a na řadu přichází pouze dlouhý výkop brankáře Costy.
     
    29
    Quinova diagonála ze středového kruhu do křídelního prostoru nedošla. Brynhildsen okamžitě otáčel hru, jenže norský útok skončil faulem Vetlesena.
     
    30
    Mickelson načal další rychlý brejk, jenž přerušil až Romain Correia. Norsko pokračovalo autem z pravé strany, z něhož vytěžilo alespoň roh.
     
    31
    Také o tuto rozehrávku se postaral Hugo Vegard Vetlesen a pravačkou krotil míč směrem od branky. Klíčovou hlavičku před malým vápnem však vyhrál jeden z bránících Portugalců.
     
    32
    Ola Brynhildsen se sice nechtěl smířit se ztrátou míče, v souboji s protihráčem byl ale pozdě a byl z toho faul na útočné polovině.
     
    34
    Všech jedenáct Norů se teď poslušně zatáhlo do pevného bloku a v něm nepustili soupeře ani do blízkosti pokutového území.
     
    35
    Nepříjemná situace pro Lunda, který vyběhl pro míč k hranici vápnu, ale míče se dotknout přesto nemohl, protože na něj chvíli nemohl dosáhnout. Pro Nory to ale dobře dopadlo a nyní už útočí.
     
    36
    Netrvalo to ale dlouho, neboť Look Sa Mickelson nedostal přesnou přihrávku k pravé postranní čáře. Zpoza ní naopak vhazuje Rúben Vinagre.
     
    38
    Norové sice překonali portugalský obranný val, jenže z centru z pravého křídla žádné zakončení nevzešlo.
     
    39
    Julian Faye Lund okamžitě reagoval na blížící se nákop a vyběhl několik metrů před pokutové území, aby z první odehrál balón co nejdál od své brány.
     
    41
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Portugalci hodně šťastným způsobem odskakují do dvougólového náskoku! Francisco na pravé straně uvolnil MIGUELA LUÍSE, jehož centr prošel skrz Østigårda a zázračným způsobem se zatočil směrem do brány, na což Lund nedokázal vůbec reagovat.
    41. Miguel LUÍS - 0:2
     
    43
    Nechybělo moc a hned z následné akce bylo sníženo! Erling Braut Håland bohužel pro Nory trefil střelou z otočky jenom horní tyč.
    43. Erling Braut Håland (NOR)
     
    44
    První žlutou kartu tohoto turnaje dostává Diogo Queirós, který u půlící čáry přehnaně tvrdě atakoval Brynhildsena.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    V první z nich se podle všeho nic důležitého nestane, neboť snažení Norů narazilo na odpískaný faul Erlinga Brauta Hålanda na portugalského kapitána Queiróse.
     
    45+2
    Quina se po vlastní zablokované střele z delší vzdálenosti ještě vrátil pro míč, se kterým si to namířil mezi dva soupeře. Přes jednoho z nich spadl na umělý trávník, ovšem rozhodčí přímý kop nenařídili.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní poločas, do kterého vstoupili o něco aktivněji Norové, nicméně ti si žádnou příležitost k otevření nevytvořili. Favorizovaní Portugalci postupem času převzali iniciativu a ve čtyřiadvacáté minutě se dostali do vedení gólem Francisca. Zhruba pět minut před pauzou pak přišla další branka, když Luísův centr překvapivě zapadl za Lundova záda. Hned vzápětí měl jedinou norskou šanci Håland, ovšem Costovi pomohlo nastřelené břevno.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nesáhl do sestavy, a tak pokračujeme v základních jedenáctkách na obou stranách.
     
    48
    Zatím je to hodně poklidný úvod druhé půle. Rozhodčí řešili jen jednu situaci, když Rúben Vinagre fauloval Nordliho.
     
    49
    Neposedný balón ve středu hřiště získali Norové. Miguel Luís si totiž pomohl lehkým nedovoleným zákrokem proti Svendsenovi.
     
    50
    Simen Bolkan Nordli dostal kratičkou lobovanou přihrávku do pokutového území, ovšem prudký pas do ohně dokázal jeden z obránců odvrátit na rohový kop.
     
    51
    Po rozehrávce Vetlesena dostali Portugalci balón mimo pokutové území, ale tím situaci úplně nevyřešili. K dalekonosné střele ještě napřáhl Mickelson, nicméně Costa proti nepříliš razantnímu pokusu lehce zasáhl.
     
    52
    Lund lapil do svých rukavic příchozí centr z jeho levé strany a okamžitě rozehrál. Svendsen chtěl přenést těžiště hry z osy do levé strany, jenomže jeho spoluhráč přihrávku nezpracoval.
     
    53
    Quina vymyslel chytrou kolmici po ose hřiště, avšak nabíhající João Filipe na ni nedosáhl. K míči se znovu dostal brankář Lund.
     
    55
    Střídání v týmu Norsko: ze hřiště odchází Simen Bolkan Nordli, přichází Eman Markovic.
     
    55
    Střídání v týmu Norsko: ze hřiště odchází Tobias Svendsen, přichází Tobias Christensen.
     
    56
    Filipeho centr z rohového kopu Norové vyhlavičkovali do bezpečí a bleskově se přesunuli na útočnou polovinu. Tam se ale zbrzdili a kvůli dlouhému nákopu o míč zase přišli.
     
    58
    Felix Myhre se odrazil hodně vysoko do vzduchu a přepadl přes stojícího Gomese, kterému byl odpískán faul.
     
    59
    Look Sa Mickelson nezpracovával skákající balón a před vápnem jej hlavou odehrál jen k Filipemu, jenž ihned zakončoval z nějakých dvaadvaceti metrů a zamířil hodně vysoko nad norskou bránu.
     
    61
    Portugalci nyní bez problémů hájí svůj náskok a naopak trpělivě kombinují na útočné polovině, kde se snaží najít nějakou skulinku v zatažené obraně Norska.
     
    62
    Zničehonic tu byla dobrá šance Norů! Myhreho přihrávku do zahuštěného prostoru jeden z jeho spoluhráčů šikovně zpracoval pro Markovice a Costa se musel hodně natahovat ke své levé tyči, aby dobře mířený pokus vytěsnil na roh.
    62. Eman Markovic (NOR)
     
    63
    Vetlesen zprava poslal balón rovnou do velkého vápna, kde se sice dostal k míči Østigård, ale nepřipravené zakončení z náročné pozice tentokrát neletělo mezi tři tyče Costovy brány.
     
    65
    Nanejvýš dvoutisícová návštěva teď sleduje pokračující snažení Norů, kterým pomalu začíná docházet čas na vstřelený dvou potřebných branek.
     
    67
    Karta se na chvíli obrátila a teď to jsou zase Portugalci, kteří kombinují hodně daleko od obou pokutových území.
     
    68
    Quina se už nemohl dívat na kolotoč bezmyšlenkovitých přihrávek a natáhl ke střele z dálky. Lund ale mohl být úplně v klidu, míč jeho branku neohrozil.
     
    69
    Rychlý přechod do útoku Norům příliš nevyšel, Erling Braut Håland si nepohlídal postavení obranné linie Portugalců a vystavil se do ofsajdu.
     
    70
    Střídání v týmu Norsko: ze hřiště odchází Ola Brynhildsen, přichází Jens Petter Hauge.
     
    71
    Vinagreho průnik byl zastaven včasným zákrokem Mickelsona. Před autovým vhazováním Norů nařídil rakouský sudí krátkou pauzu na občerstvení.
     
    72
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází João Filipe, přichází Mesaque Dju.
     
    74
    Jeden z Portugalců nešikovně přišel o balón u půlící čáry a musel se rychle vracet s norským brejkem. Z něj ve výsledku nic nebylo, neboť útočící hráč ve vápně ztratil stabilitu i míč.
     
    76
    Po podobné chybě se na druhé straně dokonce konal brejk tří na jednoho, ale ani ten gólem neskončil! Přes Francisca a Quinu se míč dostal ke Gomesovi, který měl před sebou úplně prázdnou branku, jenže tu nepochopitelným způsobem vůbec netrefil.
    76. José Gomes (POR)
     
    77
    Další slabší chvilka pro norskou obranu, která propustila pěknou kolmou přihrávku na Gomese. Ten ale nedal ani tuto šanci, když z úhlu trefil rychle se přibližujícího Lunda.
     
    78
    Luísův rohový kop už podobné vzrušení nepřinesl. Portugalci však nadále kontrolují míč a jen velké selhání by je mohlo v závěru připravit o tři body.
     
    79
    Nově příchozí Mesaque Dju byl až moc netrpělivý a během napadání to přehnal s důrazem v souboji s Mickelsonem. Míč pro Nory.
     
    80
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází José Gomes, přichází Elves Baldé.
     
    82
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Seveřané nějakých deset minut před koncem zápasu přece jenom snižují na rozdíl jediného gólu! Zásluhu na tom má zejména střídající útočník EMAN MARKOVIC, který se elegantně vymanil z obležení tří fotbalistů a dnes podruhé mířil ze svého pohledu k pravé tyči, ke které Costa tentokrát nedosáhl.
    82. Eman MARKOVIC - 1:2
     
    83
    Portugalci znejistili a okamžitě po rozehrávce o balón přišli. Následné vzrušení bylo zbytečné, Hauge se dostal za obranu jen díky odmávanému ofsajdu.
     
    84
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Quina, přichází Nuno Santos.
     
    86
    Jens Petter Hauge se do pokutového území jednoduše vrátit a vybojoval rohový kop. Před rozehrávkou Vetlesena se poprvé ozývají také fanoušci, kteří Norům přejí vyrovnání.
     
    87
    To se v nejbližších vteřinách ale konat nebude. Portugalsko rohový kop jednoduše ubránilo a díky faulo Christensena na Baldého získalo rozehrávku z klidné pozice.
     
    88
    Právě Baldé se několika rychlými kroky dostal na osu hřiště, odkud mohl přihrávat do stran, ale místo toho zvolil trochu unáhlenou střelu, která letěla nad Lundovu bránu.
     
    89
    No to jsou věci, málem bylo vyrovnáno! John Kitolano odcentroval z hloubi pole na jediného útočícího spoluhráče, kterým byl Håland. Ten se z dálky rozhodl hlavičkovat do protipohybu Costy a přitom podruhé v zápase trefil břevno!
    89. Erling Braut Håland (NOR)
     
    90
    Tobias Christensen zamezil portugalskému brejku, když čistě získal míč nějakých třicet metrů od Costovy brány. Resultoval z toho centr z levé strany a další hlavička, kterou Østigård poslal vedle brány.
     
    90+1
    Čas na vyrovnání by tu ještě byl, rozhodčí přidávají nad rámec druhého poločasu dalších pět minut.
     
    90+2
    Norové vsadili vše na útočnou kartu a vzadu dvakrát nechali obrovskou díru. Baldého pokus byl nejprve zablokován, o pár sekund později unikl také Mesaque Dju a měl na noze rozhodnutí, jenomže zblízka trefil jen poslední překážku v podobě brankáře Lunda!
     
    90+3
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Třetí stoprocentní šanci už Portugalci využili a konečně si mohou definitivně oddechnout! Elves Baldé dostihl zcela volný míč a doběhl s ním do pokutového území. V situaci tři na tři ještě na krátko přihrál TRINCÃU FRANCISCOVI a ten těsně před padajícím Lundem uklidil balón do sítě.
    90+3. Trincão FRANCISCO - 1:3
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Úvodní zápas evropského šampionátu pro hráče do 19 let končí vítězstvím Portugalska 3:1. Papírový favorit měl tuto partii dobře rozehranou, když po gólech Francisca a Luíse vedl v poločase 2:0. Nakonec se Portugalci ale pořádně zapotili a za tři body musí být hodně rádi. Po dvou spálených šancích Josého Gomese totiž udeřil střídající Markovic a v závěru nechybělo moc, aby Håland vyrovnal, když podruhé v zápase trefil horní tyčku. V nastaveném čase už Norové přestali bránit a Trincão Francisco svým druhým gólem přece jenom pojistil Portugalsku zisk všech tří bodů.
     
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:13.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, přeji Vám hezký zbytek dne. (16:06:33)

    Michal Břuchanský

    Góly: 82. Markovic – 24. Francisco, 41. Luís, 90+3. Francisco

    Karty:   44. Queirós (POR)


    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:13.
    Nórsko: Lund – Mickelson, Fredriksen, Myhre, Østigård (C), Kitolano – Vetlesen, Svendsen (55. Christensen) – Nordli (55. Markovic), Håland, Brynhildsen (70. Hauge).
    Náhradníci: Ødegaard – Borchgrevink, Christensen, Botheim, Markovic, Hauge, Vinjor.

    Portugalsko: Costa – T. Correia, Quieirós (C), R. Correia, Vinagre – Luís, Florentino, Quina (84. Santos) – Francisco, Gomes (80. Baldé), Filipe (72. Dju).
    Náhradníci: Virginia – Do Carmo, Dju, Nunes, Moura, Teixeira, P. Correia, Baldé, Santos.

    Rozhodca: Schuettengruber (AUT) – Lazić (BIH), Zobenica (CRO)