1. etapa: Noirmoutier-en-l`Île - Fontenay-le-Comte sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.)
koniec udalosti
1. etapa: Noirmoutier-en-l`Île - Fontenay-le-Comte

Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Sobota 07.07.2018, 11:10Tour de France
     
    Dnešná etapa merala 201 kilometrov. Dlho sa prakticky nič zaujímavé nedialo, no všetko sa to zmenilo desať kilometrov pred páskou. Po prvom páde skončil vzadu Richie Porte a tiež ďalší favoriti na celkové poradie. Následne spadol aj Chris Froome, meniť bicykel musel Nairo Quintana, čím obaja stratili cenné sekundy už v úvodnej etape. Naopak, problémy sa vyhli Vincenzovi Nabalimu či Romainovi Bardetovi. V samotnom závere bol najsilnejší Fernando Gaviria, ktorý zdolal Petra Sagana a Marcela Kittela. Kolumbíjčan tak zažíva parádny debut na Tour de France a zajtra bude nosiť žltý dres lídra celkového poradia. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (15:45:33)
    Víťazom úvodnej etapy sa stáva Fernando Gaviria.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva FERNANDO GAVIRIA. Peter Sagan sa za ním veľmi dobre vyviezol, ale vo férovom súboji sa nedokázal dostať cez kolumbijského súpera. Na stupňoch víťazov končí aj Marcel Kittel, ktorý tak nezíska žltý dres ako vlani. Tešiť ho môže aspoň skalp vicemajstra sveta Alexandra Kristoffa.
     
    1 km
    Do konca zostáva už len posledný kilometer. Kto sa dnes bude radovať zo žltého dresu? Dopredu sa dostávajú už jazdci okolo Fernanda Gaviriu, ktorého zadné koleso si zrejme vyhliadne aj dobre pozične jazdiaci Peter Sagan.
     
    2 km
    Stále veľmi dobre pracuje Marcus Burghardt. Peter Sagan má pripravenú komfortnú pozíciu. Pripomínam, že po páde už nefiguruje v elitnej skupine Arnaud Démare, čím vypadáva z hry jeden favorit na víťazstvo.
     
    3 km
    Technické problémy má aj Nairo Quintana, ktorý musí meniť bicykel. Zrejme sa tak zaradí do skupiny okolo Chrisa Frooma, ktorá je pomerne početná. Na čele pretekov stále výborne pracuje Marcus Burghardt.
    Pádu sa dnes nevyhol ani líder tímu Sky Chris Froome.

     
    4 km
    Na špicu sa dostáva tím Bora-Hansgrohe a Peter Sagan má vytvorenú veľmi dobrú pozíciu na útok. Okrem toho sme videli, že nepríjemne spadol aj Chris Froome, a tak si doudieraný bude musieť sťahovať manko.
     
    6 km
    Ďalšie dva kilometre máme za sebou. Postrehli sme, že v páde bol zainteresovaný aj Pierre-Roger Latour, ktorý patrí k lídrom tímu AG2R La Mondiale. Po pravej strane si vytvára pozíciu Bora-Hansgrohe.
    Arnaud Démare vypadáva zo súboja o víťazstvo.

     
    8 km
    Osem kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Veľmi dobre je sformovaný tím Quick-Step Floors, ktorý dnes odtiahol podstatnú časť etapy. V závere tak nebude chýbať v súboji o triumf Fernando Gaviria.
     
    10 km
    Niečo cez desať kilometrov pred cieľom sme videli hromadný pád pelotónu. Na zemi bolo niekoľko pretekárov tímu BMC Racing, zrejme aj večný smoliar Richie Porte. Takisto z hry o víťazstvo vypadáva Arnaud Démare.
     
    13 km
    Jérôme Cousin tesne prišiel o bodkovaný dres, ale tri bonusové sekundy patria jemu. V špurte tesne zdoláva Yoanna Offreda z domáceho tímu Wanty–Groupe Gobert. Jednu sekundu k dobru získava spomínaný Belgičan Oliver Naesen.
    Oliver Naesen si prekvapujúco nastúpil z hlavnej skupiny.

     
    16 km
    Oliver Naesen z tímu AG2R La Mondiale sa odpútal od hlavnej skupiny a vydal sa na sólový únik. Zatiaľ však má len nepatrný náskok. Ťažko povedať, čo ho viedlo k tejto aktivite. Zrejme chce získať bonusovú sekundu, ktorá však nemá veľký význam.
     
    19 km
    Vedúca dvojica má vpredu naďalej náskok okolo 30 sekúnd. Postupne sa v pelotóne dostávajú do čela tímy, ktoré majú záujem o víťazstvo v etape. Naopak, Lawson Craddock začína strácať a uvidíme či nastúpi do zajtrajšej etapy.
     
    22 km
    Vpredu máme už len dvoch pretekárov, pretože Kévin Ledanois sa rozhodol vystúpiť si z úniku a uspokojil sa s výhrou na horskej prémii. Jérôme Cousin s Yoannom Offredom ešte pokračujú v úniku, ale ich náskok sa rovná 25 sekundám.
     
    25 km
    Jens Keukeleire začína trošku strácať, čo je nepríjemná správa pre Andrého Greipela. Nemecký špurtér možno stráca jedného z dôležitých mužov, ktorý mu mal pripraviť vláčik. Pelotón stráca už len pol minútu.
    Kévin Ledanois vyhral horskú prémiu Côte de Vix.

     
    28 km
    Bolo to veľmi tesné, ale víťazom horskej prémie sa napokon stáva Kévin Ledanois z tímu Fortuneo Samsic. V dramatickom súboji zdolal svojho krajana Jérôma Cousina, a tak si v zajtrajšej etape oblečie prestížny bodkovaný dres.

    Miroslav Kováčik

    Celkové poradie dnešnej etapy:
    1. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 4:23:32 hod.
    2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    3. Marcel Kittel (Kaťuša – Alpecin)
    4. Alexander Kristoff (UAE Emirates)
    5. Christophe Laporte (Cofidis)
    6. Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo)
    7. Michael Matthews (Sunweb)
    8. John Degenkolb (Trek – Segafredo)
    9. Jakob Fuglsang (Astana)
    10. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)

    Bonusový šprint (13km):
    1. Jérôme Cousin (Direct Energie) - 3.
    2. Yoann Offredo (Wanty–Groupe Gobert) - 2.
    3. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) - 1.
    Horská prémia Côte de Vix (28km):
    1. Kévin Ledanois (Team Fortuneo Samsic) 1b.
    Šprintérska prémia (81,5 km):
    1. Jérôme Cousin (Direct Energie) 20 bodov
    2. Kévin Ledanois (Team Fortuneo Samsic) 17b.
    3. Yoann Offredo (Wanty–Groupe Gobert) 15b.
    4. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 13b.
    5. André Greipel (Lotto Soudal) 11b.
    6. Arnaud Démare (Groupama – FDJ) 10b.
    7. Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) 9b.
    8. Mark Cavendish (Dimension Data) 8b.
    9. Peter Sagan (Bora-Hansgorhe) 7b.
    10. Alexander Kristoff (UAE Emirates) 6b.
    11. Andrea Pasqualon (Wanty–Groupe Gobert) 5b.
    12. Marcel Kittel (Kaťuša – Alpecin) 4b.
    13. Maximiliano Richeze (Quick-Step Floors) 3b.
    14. Rick Zabel (Kaťuša – Alpecin) 2b.
    15. Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) 1b.