Finále SP - hromadný štart mužov, 15 km sk Víťaz: Maxim Tsvetkov (RUS) (kon.) | Finále SP - hromadný štart žien, 12,5 km sk Daria Domračevová (Bielorusko) (kon.)
koniec udalosti
Finále SP - hromadný štart mužov, 15 km, Ťumeň

Víťaz: Maxim Tsvetkov (RUS)

Nedeľa 25.03.2018, 14:00 • Ťumeň (Rusko) • Biatlon
     
    Posledným mužským víťazom v rámci biatlonovej sezóny 2017/2018 sa trošku prekvapujúco stáva Maxim Tsvetkov. Jeho triumfom sa len potvrdilo to, že svetová špička je nesmierne vyrovnaná a preteky s hromadným štartom môže vyhrať prakticky ktokoľvek. Druhé miesto obsadil Erlend Bjøntegaard a na stupňoch víťazov ho doplní jeho krajan Johannes Thingnes Bø. Ja vám ďakujem za priazeň počas celej sezóny a pozývam vás sledovať aj záverečné preteky žien, ktorými vás bude sprevádzať kolega Tomáš Lengyel. Prajem ešte pekný zvyšok víkendu. (14:49:33)
     
    Konečné výsledky:

    1. Maxim Tsvetkov (RUS) 37:37,3 (0)
    2. Erlend Bjøntegaard (NOR) + 2,7 (0)
    3. Johannes Thingnes Bø (NOR) + 16,6 (2)
    4. Benedikt Doll (GER) + 22,1 (2)
    5. Henrik L'Abee-Lund (NOR) + 22,1 (2)
    6. Tarjei Bø (NOR) + 22,2 (1)
    7. Lukas Hofer (ITA) + 22,9 (1)
    8. Johannes Kühn (GER) + 34,3 (2)
    9. Erik Lesser (GER) + 34,6 (2)
    10. Arnd Peiffer (GER) + 35,3 (2)
    11. Jakov Fak (SLO) + 37,3 (0)
    12. Simon Desthieux (FRA) + 40,2 (2)
    13. Fredrik Lindström (SWE) + 44,3 (1)
    14. Alexandr Loginov (RUS) + 48,7 (3)
    15. Anton Babikov (RUS) + 53,6 (2)
    16. Anton Šipulin (RUS) + 1:09,3 (2)
    17. Quentin Fillon Maillet (FRA) + 1:09,7 (2)
    18. Jevgenij Garaničev (RUS) + 1:10,1 (3)
    19. Martin Fourcade (FRA) + 1:11,2 (4)
    20. Dominik Windisch (ITA) + 1:27,0 (2)
    21. Simon Eder (AUT) + 1:36,4 (2)
    22. Antonin Guigonnat (FRA) + 1:54,4 (1)
    23. Jesper Nelin (SWE) + 2:04,0 (2)
    24. Vetle Sjastad Christiansen (NOR) + 2:06,3 (2)
    25. Julian Eberhard (AUT) + 2:06,4 (5)
    26. Lars Helge Birkeland (NOR) + 2:21,9 (2)
    27. Andrejs Rastorgujevs (LAT) + 2:50,6 (5)
    28. Dmitrij Malyško (RUS) + 3:19,2 (5)
    29. Simon Schempp (GER) + 4:08,6 (6)
    30. Benjamin Weger (SUI) + 4:30,4 (6)
     
    Dnešné preteky s hromadným štartom sa skončili.
     
    CIEĽ
    S mankom približne 4:30 minúty prichádza do cieľa ako posledný Švajčiar Benjamin Weger. Zaujímavosťou je, že v elitnej desiatke máme kvarteto Nórov i Nemcov, no víťazom sa stal domáci Rus Maxim Tsvetkov.
    Víťazná radosť domáceho pretekára Maxima Tsvetkova.

     
    CIEĽ
    Maxim Tsvetkov to zvládol a o necelé tri sekundy zdolal v prekvapujúcom súboji o víťazstvo Erlenda Bjøntegaarda. Pre domáceho pretekára je to prvé víťazstvo vo Svetovom pohári. Ďalší nórsky reprezentant Johannes Thingnes Bø ukončuje sezónu tretím miestom.
     
    14,4km
    Johannes Thingnes Bø bežecky nestačí a nebude atakovať vedúcu dvojicu. Z nej sa snaží 600 metrov pred cieľom odtrhnúť Maxim Tsvetkov a vyzerá to s jeho šancami veľmi, veľmi dobre.
     
    13,5km
    Johannes Thingnes Bø toho od strelnice príliš veľa nestiahol. Stále stráca 9,6 sekundy, čo je pomerne dosť. Tempo vedúcej skupiny sa snaží diktovať ruský biatlonista Maxim Tsvetkov.
     
    Str. 4
    Po záverečnej streľbe má najlepšie karty v rukách Johannes Thingnes Bø. Bežecky je na tom lepšie než vedúca trojica, ktorá zrejme svoj náskok desiatich sekúnd neudrží.
    Poradie po záverečnej streľbe v stoji.

     
    Str. 4
    Erlenda Bjøntegaarda sme dnes vôbec nespomínali, ale Nór trafil všetkých dvadsať terčov a je na prvom mieste prakticky spoločne s Maximom Tsvetkovom. Tretí je Jakov Fak a za ním s mankom 11 sekúnd Johannes Thingnes Bø.
     
    11,4km
    Henrik L'Abee-Lund je aktuálnym lídrom, ale to prakticky nič neznamená. Veľa o víťazovi dnešných pretekov napovie záverečná streľba v stoji, na ktorú sa už biatlonisti blížia.
     
    10,5km
    Alexandr Loginov sa drží na prvom mieste s minimálnym náskokom pred sedmičkou súperov. Zozadu sa však blíži aj skupina bialtlonistov, v ktorej nechýba Johannes Thingnes Bø či domáca hviezda Anton Šipulin.
     
    Str. 3
    Môžeme si povedať, že v poradí tretiu čistú streľbu predviedli Fredrik Lindström, Jakov Fak, Lukas Hofer či Maxim Tsvetkov. Títo pretekári tak nechýbajú v popredí a môžu pomýšľať na víťazstvo v posledných mužských pretekoch sezóny.
    Fredrik Lindström strieľal čisto, Anton Babikov minul raz.

     
    Str. 3
    Johannes Thingnes Bø spravil jednu chybu, a tak nezostane vo vedúcej skupine. Do čela pretekov ide vďaka čistej streleckej položke domáci Alexandr Loginov. Prvých osem biatlonistov je stále zoradených v ôsmich sekundách.
     
    8,4 km
    Fredrik Lindström trošku prekvapujúco vedie elitnú skupinu. V nej sa už na treťom mieste nachádza Johannes Thingnes Bø, ktorého možno označiť za druhého najlepšieho pretekára práve končiacej sezóny.
     
    7,5 km
    Symbolických desať pretekárov zatiaľ zostrelilo všetkých desať terčov. V hre o víťazstvo je však oveľa viac biatlonistov. Na medzičase je prvý Fredrik Lindström, no trinásty Antonin Guigonnat stráca len šesť sekúnd.
     
    Str. 2
    Opäť nemáme dobré správy pre fanúšikov sedemnásobného víťaza veľkého krištáľového glóbusu. Martin Fourcade pridal ďalšiu chybičku, a tak stráca na čelo pretekov už priepastnú minútu.
    Pohľad na streleckú položku domáceho Maxima Tsvetkova.

     
    Str. 2
    Opäť sme sledovali množstvo čistých položiek. Na prvé miesto sa dostáva domáci pretekár Maxim Tsvetkov. O sedem desatín za ním zaostáva krajan Anton Babikov a veľmi dobre odstrieľal aj Švéd Fredrik Lindström.
     
    5,4 km
    Veľmi dobre sa zatiaľ darí nemeckým pretekárom, teda s výnimkou Simona Schemppa. V prvej osmičke máme hneď kvarteto reprezentantov tejto bialtonovej veľmoci. Na prvom mieste je Benedikt Doll.
     
    4,5 km
    Na medzičase po odjazdení 4500 metrov je na čele pretekov Erik Lesser. Možno konštatovať, že prvých štrnásť biatlonistov je zoradených v siedmich sekundách. Martin Fourcade stráca 40 sekúnd a je na 24. pozícii.
     
    Str. 1
    Ako prvý prešiel medzičasom po úvodnej ležke Tarjei Bø, no necelú sekundu sú za ním Erik Lesser a Simon Desthieux. Celkovo odstrieľalo čisto pätnásť pretekárov, vrátane Lukasa Hofera, Arnda Peiffera či napríklad Benedikta Dolla.
    Martin Fourcade si komplikuje preteky dvoma chybami v ľahu.

     
    Str. 1
    Na prvej streľbe sa pomerne veľa chybovalo. Martin Fourcade si komplikuje preteky dvoma nepresnými výstrelmi. Štyrikrát minul Švajčiar Benjamin Weger a zatiaľ to na obhajobu olympijského striebra nevyzerá v prípade Simona Schemppa.
     
    2,4 km
    Zatiaľ sa ide v pohodovom tempe. V zjazde sa však trošku oddelila od početnej skupiny dvojica najväčších favoritov, teda Johannes Thingnes Bø a Martin Fourcade.
     
    1,5 km
    Začiatok pretekov s hromadným štartom sa zaobišiel bez nejakých kolízii či pádov. Na úvodnom medzičase sa drží na prvom mieste Martin Fourcade. Posledný je zatiaľ Maxim Tsvetkov s mankom 14,6 sekundy.
    Posledné preteky mužov v tejto sezóne boli odštartované.

     
    ŠTART
    Záverečné preteky mužov v biatlonovej sezóne 2017/2018 sa v ruskom Ťumene práve začali. Všetkým fanúšikom tohto populárneho zimného športu prajem pekný športový zážitok.
     
    Biatlonová sezóna je na konci. Už tradične bude posledný súťažný deň patriť pretekom s hromadným štartom mužov i žien. My sa spoločne pozrieme na mužské zápolenie, ktoré sľubuje dramatický súboj o víťazstvo do posledných metrov.

    FOURCADE PREKONAL BIATLONOVÚ LEGENDU

    Celá sezóna bola v znamení francúzsko-nórskeho súboja. Johannes Thingnes Bø bol v niektorých fázach lepší než Martin Fourcade, minimálne čo sa týka bežeckej formy, ale napokon pre neho zostali „len“ druhé miesta. Jediný krištáľový glóbus získal vo vytrvalostných pretekov, no prvenstvo v tejto disciplíne si rozdelil práve s rodákom z mesta Perpignan. Martin Fourcade definitívne odskočil svojmu súperovi po olympijských hrách, keď ho len raz pustil pred seba. V Ťumene vyhral štvrtkový šprint a včera dominantným spôsobom ovládol aj stíhacie preteky. Na strelnici chyboval len raz, no bolo to už pri dostatočnom náskoku. V celkovom hodnotení Svetového pohára triumfuje po siedmykrát, čím prekonal aj legendárneho Oleho Einara Bjørndalena. Navyše, Martin Fourcade všetky svoje víťazstvá dosiahol za sebou. Každopádne, o úspešnej sezóne môže hovoriť aj Johannes Thingnes Bø, ktorý prvýkrát v kariére získal viac než tisíc bodov a dosiahol osem individuálnych víťazstiev.

    ŠIPULIN S CIEĽOM UDRŽAŤ BRONZOVÉ POZÍCIE

    Do dnešných pretekov sa už tradične prebojovalo 25 biatlonistov na základe umiestnenia vo Svetovom pohári a ďalších päť, ktorí dosiahli v Ťumene kvalitné výsledky. Bohužiaľ, na štarte chýbajú nielen bojkotujúci Česi, ale aj Slováci. Tým sa v sezóne absolútne nedarilo. Dokopy získali iba 58 bodov – Martin Otčenáš (35) a Matej Kazár (23). V poradí disciplíny s hromadným štartom vedie Martin Fourcade. Má náskok 54 bodov, a tak mu de facto stačí dokončiť dnešný závod. Zaujímavý bude súboj o tretie miesto. To drží Anton Šipulin, no pred piatym Benediktom Dollom má k dobru len osem bodov. Spomínaný Rus s najväčšou pravdepodobnosťou obsadí bronzovú pozíciu aj v celkovom poradí. Dnes mu stačí umiestniť sa v TOP 15 a to aj za predpokladu, že by sa trošku prekvapujúcim víťazom „masáku“ stal Arnd Peiffer. Posledným víťazom pretekov s hromadným štartom sa vo fínskom Kontiolahti stal Julian Eberhard, keď sa zaskvel najmä parádnym bežeckým výkonom.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Maxim Tsvetkov (RUS) 37:37,3 (0)
    2. Erlend Bjøntegaard (NOR) + 2,7 (0)
    3. Johannes Thingnes Bø (NOR) + 16,6 (2)
    4. Benedikt Doll (GER) + 22,1 (2)
    5. Henrik L'Abee-Lund (NOR) + 22,1 (2)
    6. Tarjei Bø (NOR) + 22,2 (1)
    7. Lukas Hofer (ITA) + 22,9 (1)
    8. Johannes Kühn (GER) + 34,3 (2)
    9. Erik Lesser (GER) + 34,6 (2)
    10. Arnd Peiffer (GER) + 35,3 (2)
    11. Jakov Fak (SLO) + 37,3 (0)
    12. Simon Desthieux (FRA) + 40,2 (2)
    13. Fredrik Lindström (SWE) + 44,3 (1)
    14. Alexandr Loginov (RUS) + 48,7 (3)
    15. Anton Babikov (RUS) + 53,6 (2)
    16. Anton Šipulin (RUS) + 1:09,3 (2)
    17. Quentin Fillon Maillet (FRA) + 1:09,7 (2)
    18. Jevgenij Garaničev (RUS) + 1:10,1 (3)
    19. Martin Fourcade (FRA) + 1:11,2 (4)
    20. Dominik Windisch (ITA) + 1:27,0 (2)
    21. Simon Eder (AUT) + 1:36,4 (2)
    22. Antonin Guigonnat (FRA) + 1:54,4 (1)
    23. Jesper Nelin (SWE) + 2:04,0 (2)
    24. Vetle Sjastad Christiansen (NOR) + 2:06,3 (2)
    25. Julian Eberhard (AUT) + 2:06,4 (5)
    26. Lars Helge Birkeland (NOR) + 2:21,9 (2)
    27. Andrejs Rastorgujevs (LAT) + 2:50,6 (5)
    28. Dmitrij Malyško (RUS) + 3:19,2 (5)
    29. Simon Schempp (GER) + 4:08,6 (6)
    30. Benjamin Weger (SUI) + 4:30,4 (6)

    Štartová listina:
    1. Martin Fourcade (FRA)
    2. Johannes Thingnes Bø (NOR)
    3. Anton Šipulin (RUS)
    4. Arnd Peiffer (GER)
    5. Lukas Hofer (ITA)
    6. Jakov Fak (SLO)
    7. Tarjei Bø (NOR)
    8. Simon Desthieux (FRA)
    9. Benedikt Doll (GER)
    10. Quentin Fillon Maillet (FRA)
    11. Simon Schempp (GER)
    12. Erik Lesser (GER)
    13. Benjamin Weger (SUI)
    14. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
    15. Lars Helge Birkeland (NOR)
    16. Tobias Eberhard (AUT)
    17. Simon Eder (AUT)
    18. Henrik L'Abee-Lund (NOR)
    19. Fredrik Lindström (SWE)
    20. Antonin Guigonnat (FRA)
    21. Dominik Windisch (ITA)
    22. Alexandr Loginov (RUS)
    23. Anton Babikov (RUS)
    24. Maxim Tsvetkov (RUS)
    25. Erlend Bjøntegaard (NOR)
    26. Vetle Sjastad Christiansen (NOR)
    27. Johannes Kühn (GER)
    28. Dmitrij Malyško (RUS)
    29. Jevgenij Garaničev (RUS)
    30. Jesper Nelin (SWE)