Sev. Írsko – J. Kórea 2:1 (kon.) | Kanada – N. Zéland 1:0 (kon.) | Švédsko – Čile 1:2 (kon.)
Izrael – Rumunsko 1:2 (kon.)
koniec
Švédsko
1:2 (1:1)
Čile
cz Sobota 24.03.2018, 18:00 • Friends Arena (Solna) • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Hráči si opět plní reprezentační povinnosti, přičemž se v dnešním zápase zaměříme na souboj mezi Švédskem a Chile.
     
    Švédsko

    Fotbalisté Švédska se dostali do velmi nepříjemné skupiny s Francií, Nizozemskem, Bulharskem, Lucemburskem a Běloruskem. Tento nevyzpytatelný celek ale dokázal díky lepšímu skóre uhájit druhou pozici, čímž se tak dostal do následné baráže o samotný postup. Proti ale stál velmi nepříjemný soupeř, kterým byla Itálie. Švédové sice z obou vzájemných zápasů vstřelili pouze jednu branku, avšak právě tato jediná trefa stačila k postupu. Nejlepším skupinovým střelcem poté byl forvard Marcus Berg, jenž nasázel osm branek.
     
    Chile

    Úplně opačná nálada panuje v táboru fotbalistů Chile. Hostující celek dnešního utkání totiž naprosto nezvládl své poslední zápasy ve skupině a na poslední chvíli tak přišel o možnost zahrát si na Mistrovství světa. Chile totiž prohrálo hned tři utkání z posledních čtyř, přičemž rozdíl mezi třetí Argentinou a právě šestým Chile byl pouze dvoubodový. Fotbalisté Chile předváděli hodně kolísavé výkony na hřištích soupeře, kde zvítězili pouze dvakrát a na konto si připsaly pouze sedm bodů.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Nordfeldt – Lustig, Granqvist, Olsson, Lindelöf – Claesson, Larsson, Svensson, Forsberg – Berg, Toivonen
    Náhradníci: Johnsson, Helander, Fransson, Rinne, Hiljemark, Durmaz, Guidetti, Jansson, Sema, Hult, Larsson

    Chile: Herrera – Isla, Roco, Maripán, Beausejour – Hernández, Aránguiz, Vidal – Vargas, Sagal, Sánchez
    Náhradníci: Rodríguez, Pulgar, Valdés, Díaz, Bolados, Mora, Cortés, Collao, Albornoz, Lichnovsky, Castillo, Huerta.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí hráči, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Také Chile se poprvé seznámilo s kulatým nesmyslem. Hostující celek s ním nyní kombinuje na vlastní obranné polovině.
     
    4
    Olsson se neodvážil k individuálnímu driblinku s míčem, naopak ho poslal k brankáři Nordfeldtovi. Ten pro změnu roztáhl hru na pravou stranu.
     
    5
    Sánchez chtěl z kroku poslat centrovaný balón do šestnáctky, do dráhy letu míče se ale postavil Lustig. Následovat budu úvodní rohový kop zápasu.
     
    6
    Ten se vůbec povedl, načež byl na hranici nedovoleného zákroku opět zastaven Sánchez. Hlavní rozhodčí tentokráte nechal pokračovat ve hře.
     
    7
    Chile opět zkusilo zaútočit středem hrací plochy, zde ale nebyl prostor k větším kombinacím. Nordfeldt tak bude odkopávat od branky.
     
    8
    Vidal se efektivně uvolnil, načež poslal míč na levou stranu. Tam číhal aktivní Sánchez, kterému se střela absolutně nezdařila.
     
    9
    Na druhé straně hrací plochy se hodně agresivním způsobem prezentoval vracející se Sagal. Švédové budou rozehrávat standardní situaci.
     
    10
    Tuto rozehrávku si vzal na starost křídelník Claesson, jenž posílal centr na přední tyč. Tam se do vzduchu vyšplhal Toivonen, jehož hlavička skončila na horní síti.
     
    11
    Už poněkolikáté v krátkém časovém sledu se ke kulatému nesmysli dostal brankář Nordfeldt, který se ani tentokráte neodvážil vykopnout míč.
     
    12
    Chilané stále bezúspěšně obléhají útočnou polovinu soupeře, kde čekají na nějakou skulinku v obraně. Švédové jsou při bránění zatím stoprocentní.
     
    13
    Rázem putoval dalekonosný nákop na naběhnuvšího Vargase, který si ale nepohlídal náběh za obranu. Je máván ofsajd hostujícímu křídelníkovi.
     
    14
    Na levém křídle se chtěl vpřed prodrat Forsberg, s tímto úmyslem ale počítal také pozorný Beausejour, který odstavil soupeře od balónu.
     
    15
    Isla se sympaticky vydal k šestnáctce Švédska, kde se ještě rozhodl kombinovat se Sánchezem. Druhému jmenovanému ale uskočil míč od nohy.
     
    16
    Stále sledujeme celkem nezáživnou pasáž hry, která nenabízí nic moc zajímavého. O aktivitu se starají především hostující hráči.
     
    17
    Po jednom ze soubojů skončil na zemi Vidal, avšak hlavní sudí se rozhodl přerušit hru až s pořádným zpožděním.
     
    18
    Středopolař mnichovského Bayernu se okamžitě dostal do péče lékařského personálu. Ostatní hráči doplňují potřebné tělní tekutiny.
     
    19
    Vidal nakonec samovolně opustil hrací plochy, avšak na nic vážného to nevypadá. Každopádně budou hosté hrát chvíli v početní nevýhodě.
     
    20
    Po delší době se do hry zapojilo také Švédsko, avak rozehrávající Granqvist poslal míč pouze do zámezí. Herrera bude moci vykopávat.
     
    21
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, která nám nepřinesla žádnou vyloženou šanci. Naopak sledujeme spíše fotbal ve středu hrací plochy.
     
    22
    Hra Švédska zatím trpí na velkou řadu nepřesností. Před malým momentem nevyšla ani další kolmice, tentokráte cílená na Toivonena.
     
    22
    První slušnější zakončení zápasu. Vargas se rozhodl napřáhnout zpoza šestnáctky a jeho prudký projektil skončil vedle tyče.
    22. Vargas mířil těsně vedle.
     
    22
    Chile právě vstřelilo branku!
    Teď už se ale hosté dočkali! Chile zahrávalo rohový kop, který si v pokutovém území dokázal najít ARTURO VIDAL. Na jeho zakončení se Nordfeldt pouze ohlédl.
    22. VIDAL - 0:1
     
    23
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    To jsou věci, rázem máme srovnáno! Domácí hráči se celkem snadnou a navíc pěknou kombinací dostali k pokutovému území, načež OLA TOIVONEN placírkou zacílil přesně k tyči.
    23. TOIVONEN - 1:1
     
    24
    Pakliže byla úvodní dvacetiminutovka nudná, nyní je to přesně naopak. Předchozí minuty nám nabídly hned dvě branky, což je pro dnešní zápas určitě dobrou vizitkou.
     
    25
    Hosté se opět radovali, avšak tentokráte jim radost překazil praporek pomezního. Zakončující Sánchez se totiž nacházel v ofsajdu.
     
    26
    Po Nordfeldtově odkopu se jeho spoluhráči pokusili odehrát míč k šestnáctce soupeře, hlavní sudí ale odhalil drobný faul.
     
    31
    Máme za sebou čtvrt zápasu a v tuto chvíli se hra přelévá z jedné strany na druhou. Vypadá to, že konečně už i Švédsko zpřesnilo hru.
     
    32
    Isla si seběhl až na vlastní polovinu, kde převzal přihrávku a poté vrátil míč na kopačku Roca. Hosté se nemohou rozhodnout, přes kterou stranu zaútočí.
     
    33
    Švédsko se osvobodilo razantním odkopem, na který reagoval pouze Toivnonen. Střelec vyrovnávací branky sice upadl na trávník, pískat se ale nebude.
     
    34
    Sánchez dokázal hrudí zpracovat hodně prudkou přihrávku, jenomže poté vyslal na Islu nepřesný balón. Domácí brankář bude rozehrávat.
     
    35
    Vidal se nechal možná trochu zbytečně předskočit, avšak Claesson daleko nedoběhl. Chile ale opět zbrzdilo hru, sledujeme další zdlouhavou kombinaci.
     
    36
    Forsberg uspěl v souboji jeden na jednoho, avšak následně ho na zem povalil Aránguiz. Švédsko má k dispozici lukrativní přímý kop.
     
    37
    K rozehrávce se postavil Forsberg, jehož rozehrávka směřovala přímo na bránu. Jednalo se ale spíše o propagační projektil.
     
    38
    Lindelöf se snažil využít nepozornosti v hostující obraně, nicméně svojí razantní přihrávku poslal pouze na kopačku Maripána.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    44
    Vypadá to, že žádnou další branku v prvním poločase neuvidíme. Obě mužstva se sice snaží s výsledkem něco udělat, proti jsou pozorné obrany.
     
    45
    Žlutou kartu dostává Mikael Lustig (Švédsko).
    Žlutou kartu dostává Mauricio Isla (Chile).
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou úvodní dějství, které nám nabídlo celkem nudnou podívanou. Sledovali jsme méně záživnější momenty, přičemž výjimku tvořilo rozmezí mezi dvaadvacátou a třiadvacátou minutou. V tomto čase totiž padly hned dvě branky, na každé straně jedna.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si vzali na starost hostující hráči. Ti budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Zatím celkem nenápadný Sagal udělal pár rychlých kroků směrem k velkému vápnu, načež jeho skákavý projektil musel Nordfeldt vyrazit.
     
    49
    Sánchez se postaral hned o dvě exekuce rohových kopů, nicméně ani jedna nepřinesla nic závratného. Hosté ale zůstanou u míče.
     
    50
    I v úvodních vteřinách sledujeme podobný obrázek hry. Chilané drží míč na vlastní polovině, kde roztáčejí kolotoč krátkých přihrávek.
     
    51
    Jeden z domácích obránců si pořádně zavařil při rozehrávce a málem toho využil napadající Sánchez. Několik následných odrazů ale hrálo pro Švédsko.
     
    52
    Právě domácí celek měl k dispozici přímý kop zhruba z pětadvaceti metrů. Prudká rána z kopačky Forsberga zamířila pouze do zdi.
     
    53
    Sánchez se rychlým manévrem chtěl dostat kolem Claessona, avšak protihráč mu nechal v cestě nohu. Jednalo se o čistý zákrok.
     
    54
    Beausejour sklepl míč na naběhnuvšího Sáncheze, který ale následným počínáním potvrdil, že je již delší dobu bez formy.
     
    55
    Lindelöf se rozhodl spolupracovat s Nordfeldtem, který na nic nečekal a okamžitě nakopl míč na druhou stranu. Jeho kolegové navíc vybojovali míč.
     
    56
    Sagal evidentně strádal v rychlostním souboji s Olssonem a jeho úprk musel zastavit za cenu nedovoleného zákroku.
     
    57
    Tentokráte se k míči postavil Larsson, jehož rozehrávka nebyla vůbec špatná. Prudká rána placírkou přeci jenom skončila nad břevnem.
    57. Larsson mířil nad.
     
    58
    Olsson se sympaticky vydal po levém křídle, načež poslal před Herreru hodně nebezpečný centr. Naskakující Berg ale neuspěl ve vzduchu.
     
    59
    Forsberg spěchal do nadějného protiútoku, který ale zazdil příliš čitelnou přihrávkou na Toivonena. Naopak vzorně zasáhl Maripán.
     
    60
    Na druhé straně měl o něco více prostoru s balónem Beausejour, jehož dělovku musel Nordfeldt alespoň vyrazit na rohový kop.
     
    61
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Eduardo Vargas, přichází Nicolas Castillo.
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Pablo Hernández, přichází Diego Valdés.
     
    62
    Máme za sebou hodinu hry a stále se ani jednomu z celků nedaří dostat do vyložené šance. Více ze hry ale mají rozhodně hráči Chile.
     
    63
    Těžko říct, kolik kontaktů s míčem má domácí brankář Nordfeldt. Faktem je, že obránci Švédska ho hodně často zapojují do kombinace.
     
    64
    Isla se snažil rozhýbat hru u pravé autové čáry, proti mrštnému Olssonovi se mu to ale nepodařilo. Chile bylo nuceno otočit těžiště hry.
     
    65
    Poprvé se s míčem seznámil střídající Castillo, který ale nevěděl, kudy poslat balón a tak ho raději poslal zpět na obrannou polovinu.
     
    66
    Nordfeldt si dával s rozehrávkou hodně načas, čehož málem využil napadající Castillo. Švédský brankář to nakonec zvládl na jedničku.
     
    67
    Držení míče: 39% – 61%.
     
    68
    Konečně se domácím povedl přechod do útoku. Berg navíc uspěl ve vzduchu, načež po jeho sklepnutí pálil Toivonen vysoko nad branku.
     
    69
    Švédové si nyní dlouho pohrávali s míčem, což pochopitelně vadilo soupeři. S nedovoleným zákrokem navíc přispěchal forvard Sagal.
     
    70
    Obrázek hry se nikterak nemění, naopak jsou kombinace obou celků hodně nepřesné. Uvidíme, zda se ještě dočkáme nějaké branky.
     
    71
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Angelo Sagal, přichází Marco Bolados.
     
    72
    Hned při svém prvním kontaktu s míčem dokázal Bolados vybojovat rohový kop pro svoje barvy. Ten bude proveden z pravé strany.
     
    73
    K rozehrávce se tentokráte postavil Aránguiz, který svůj centr směřoval na malé vápno. Švédové s pořádnou dávkou štěstí odvrátili hrozící nebezpečí.
     
    74
    Hra je opět přerušena, neboť se na zeleném pažitu v bolestech svíjí záložník Larsson. Na nic vážného to ale nevypadá.
     
    78
    Po delší době kloudné zakončení. Castillo si seběhl k pokutovému území, odkud svojí placírku poslal do náruče Nordfeldta.
     
    79
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Sebastian Larsson, přichází Oscar Hiljemark.
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Emil Forsberg, přichází Ken Sema.
     
    79
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Mauricio Isla, přichází Paulo Diaz.
     
    80
    Aránguiz se dalekonosným nákopem pokoušel nastartovat rychlonohého Sáncheze, který měl k míči přeci jenom daleko.
     
    81
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Mikael Lustig, přichází Johan Larsson.
     
    82
    Do konce zápasu zbývá už jen něco málo přes deset minut. Švédové si už poměrně dlouho nic nevytvořili, naopak Chilané jsou hladovější po vítězství.
     
    83
    Sánchez si počkal na náběh Valdése, nicméně tento náběh byl zcela zbytečný. Jednak byl nepřesný, na druhou stranu byl u něj včas Lindelöf.
     
    84
    Larsson se okamžitě po svém příchodu na hrací plochu ujal dalekonosného vhazování, po kterém si Švédsko vybojovalo rohový kop.
     
    85
    Ten si vzal na starost Hiljemark, jehož kroucený centr se dokroutil přesně na hlavu Granqvista. Jednalo se ale o zakončení ze záklonu.
     
    86
    Castilo se zpracováním míče vyhnal ze střelecké pozice, avšak i z pořádného úhlu se rozhodl vypálit. Sympatická navštívenka nakonec doletěla do náruče Nordfeldta.
     
    87
    Hiljemark trochu dohrál Aránguize, nicméně hlavní sudí poskytl Chile výhodu. Hosté se ale drží daleko od branky soupeře.
     
    90
    Chile právě vstřelilo branku!
    Hosté se konečně dočkali! Nejdříve se tváří v tvář brankáři zjevil Sánchez, který napálil pouze ruku Nordfeldta. Posléze se jako první dostal k odraženému míči MARCUS BOLADOS, na jehož dělovku už nestačil brankář reagovat.
    90. BOLADOS - 1:2
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Arturo Vidal (Chile).
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec! Dnešní utkání nakonec končí zřejmě zaslouženým vítězstvím Chile 2-1. Hostující celek měl povětšinu zápasu výraznou územní převahu, kterou se podařilo přetavit v kýženou druhou branku až v závěrečných minutách. Naopak Švédové toho směrem dopředu moc nepředvedli, jedna vstřelená branka zřejmě byla maximem.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:12. (19:52:45)

    David Suchý

    Góly: 23. Toivonen – 22. Vidal, 90. Bolados

    Karty:   45. Lustig (SWE) – 45. Isla (CLE), 90+1. Vidal (CLE)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:12.
    Švédsko: Nordfeldt – Lüstig, Granqvist, Olsson, Lindelöf – Claesson, Larsson, Svensson, Forsberg – Berg, Toivonen
    Náhradníci: Johnsson, Helander, Fransson, Rinne, Hiljemark, Durmaz, Guidetti, Jansson, Sema, Hult, Larsson

    Čile: Herrera – Isla, Roco, Maripán, Beausejour – Hernández, Aránguiz, Vidal – Vargas, Sagal, Sánchez
    Náhradníci: Rodríguez, Pulgar, Valdés, Díaz, Bolados, Mora, Cortés, Collao, Albornoz, Lichnovsky, Castillo, Huerta