Kvalifikácia na VC Austrálie Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Austrálie

Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes)

Sobota 24.03.2018, 07:00Formula 1
     
    Lewis Hamilton siedmykrát v kariére ovládol kvalifikáciu Veľkej ceny Austrálie. V Melbourne to vyzeralo na poriadne dramatický súboj, no v poslednej minúte predviedol majster sveta výkon z ríše snov. Dosiahol čas, ktorému nedokázal konkurovať nikto v štartovom poli. Po dokonalom kole odsunul monoposty Ferrari za seba o 0,664 sekundy, čo je pomerne dosť. V Mercedese tak môžu byť spokojní, hoci Valtteri Bottas kvalifikáciu po náraze do bariéry nedokončil a zajtra odštartuje z 10. miesta. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj zajtrajšiu Veľkú cenu. (08:23:26)
     
    Koniec závodu.
     
    So stratou 0,664 sekundy končí na druhom mieste Kimi Räikkönen, a tak zajtra vyštartuje z prvého radu. Na predbežných stupňoch víťazov je aj Sebastian Vettel, takže vo Ferrari môžu byť s výsledkami celkom spokojní. Štvrté a piate miesto berie Red Bull.
    Lewis Hamilton ovládol kvalifikáciu pred monopostmi Ferrari.

     
    0:00
    Neskutočné! Lewis Hamilton predviedol kolo z ríše snov. Britský pretekár bol rýchlejší o viac než osem desatín v porovnaní so svojim predošlým najlepším kolom. Mal všetky najlepšie medzičasy a dominantným spôsobom vyhráva.
     
    0:50
    Ako prvý opäť absolvuje svoje rýchle kolo Lewis Hamilton. Začína sa posledná minúta dnešnej kvalifikácie, ktorá rozhodne o tom, ktorý pretekár sa zajtra postaví na pole position.
     
    2:00
    Pretekári sú už v zahrievacom kole. Sledujeme také ticho pred búrkou. Už teraz je jasné, že pretekári budú mať už len jednu šancu na vylepšenie svojich doterajších časov.
     
    3:15
    Pomaličky vyrážajú na trať pretekári, ktorí dnes budú bojovať o pole position. Skutočne si nepamätám, kedy boli výsledky kvalifikácie takto tesné. Lewis Hamilton ešte rozhodne nič nemá dopredu vyhrané.
     
    4:30
    Všetci pretekári zamierili do boxov po nové pneumatiky. V rozhodujúcej časti kvalifikácie zatiaľ neregistrujeme žiadne časy v prípade Kevina Magnussena, Romaina Grosjeana a Nica Hülkenberga.
     
    6:00
    Tak toto je neuveriteľné. Na prvom mieste je síce Lewis Hamilton, no jeho náskok pred tretím Maxom Verstappenom je iba šesť stotín sekundy. Medzi túto dvojicu sa ešte vtesnal Sebastian Vettel. Výsledky sú neskutočne tesné.
     
    6:35
    Lewis Hamilton sa dostáva na prvé miesto s časom 1:22,051. Tento čas však nestačí tomu, aký predviedol v druhej časti kvalifikácie Sebastian Vettel. No, bude to ešte poriadne zaujímavé.
     
    8:15
    Pätica pretekárov je momentálne na trati. Ako prvý svoje rýchle kolo rozbehne Lewis Hamilton, ktorý sa už nachádza v záverečnom sektore trate. Za ním bude nasledovať Daniel Ricciardo.
     
    9:47
    O tomto čase už mala tretia časť kvalifikácie finišovať, no nehoda Valtteriho Bottasa časový harmonogram trošku posunula. Každopádne, Fín je našťastie v poriadku a o približne minútu bude môcť súboj o pole position pokračovať.
    Valtteri Bottas zadnou časťou monopostu trafil bariéru.

     
    9:47
    Tretia časť kvalifikácie musí byť prerušená, pretože Valtteri Bottas rozbil svoj monopost. Po výjazde z druhej zákruty sa dostal do hodín a zadnou časťou narazil do bariéry. Našťastie vyzerá byť fínsky pretekár zdravotne v poriadku.
     
    10:20
    Trvalo to približne sto sekúnd, no dočkali sme sa. Lewis Hamilton začína svoje rýchle kolo a budeme zvedaví, či sa úradujúci majster sveta dostane pod hranicu 1:22 minúty.
     
    12:00
    Posledná časť kvalifikácie sa práve začala a Mercedes na nič nečaká. Ako prvý sa vydal na trať Lewis Hamilton, ktorého možno trošku vystrašilo posledné kolo Sebastiana Vettela.
    V druhej časti kvalifikácie bol najrýchlejší Sebastian Vettel.

     
    0:00
    Druhá časť kvalifikácie je konečnou pre päticu Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne, Sergio Peréz, Lance Stroll a Esteban Ocon. Zaujímavé veci sa diali aj na popredných priečkach. Sebastian Vettel sa dostal pod 1:22 minúty a o 0,107 sekundy zdolal Lewisa Hamiltona.
     
    0:45
    Kevin Magnusen sa dostáva na ôsme miesto a do elitnej desiatky sa prepracoval svojim prvým časom aj Nico Hülkenberg. Aktuálne sú mimo postupových pozícii oba monoposty McLaren-Renault.
     
    1:45
    Stále čakáme na prvé časy. Už tradične bude dramatický najmä záver, kde nám bude nabiehať jedno rýchle kolo za druhým. Veľmi dobre kolo má rozbehnuté Kevin Magnussen.
     
    3:00
    Druhá časť kvalifikácie ubieha skutočne veľmi rýchlo. Do konca máme už len tri minúty. Všetci pretekári sú opäť na okruhu a absolvujú zahrievacie kolo. Ako posledný išiel von z boxov Sebastian Vettel.
     
    5:30
    Väčšina pretekárov zamierila do boxov pre nové pneumatiky, a tak sa nám toho na trati príliš veľa zaujímavého nedeje. V druhej časti kvalifikácie zatiaľ nemajú zajazdený žiaden čas Nico Hülkenberg a Lance Stroll.
     
    7:00
    Na postupových priečkach aktuálne figurujú aj oba monoposty tímu McLaren-Renault. Fernando Alonso je na priebežnom siedmom mieste a na konci najlepšej desiatky sa drží aj Belgičan Stoffel Vandoorne.
     
    8:45
    Lewis Hamilton predviedol vynikajúci výkon a o takmer pol sekundy zdolal Kimiho Räikkönena. Myslím si, že majster sveta má v druhej kvalifikácii odpracované a môže pokojne zamieriť do boxov.
    Nico Hülkenberg a jeho výlet mimo trate.

     
    9:20
    Nico Hülkenberg poriadne prebrzdil svoje pneumatiky a skončil na chvíľu dokonca mimo trate. Na prvých dvoch priečkach máme jazdcov Ferrari, pričom Kimi Räikkönen bol opäť o desatinku rýchlejší než Sebastian Vettel.
     
    11:40
    Na trati už máme kompletnú pätnástku pretekárov, ktorí postúpili do druhej časti kvalifikácie. Ako prvý rozbehne svoje rýchle kolo spomínaný Max Verstappen.
     
    13:25
    Druhá časť kvalifikácie pred pár sekundami začala. Prostrednú časť dnešného súboja o pole position odštartuje Max Verstappen. Nasledovať ho budú oba monoposty Ferrari, pričom najmä Sebastian Vettel má čo zlepšovať.
    Kompletné výsledky prvej časti kvalifikácie.

     
    0:00
    Prvá časť kvalifikácie sa skončila. Pierre Gasly na Toro Rosso sa ešte snažil vylepšiť 20. pozíciu, no pri jeho premiére vo Formule 1 sa mu to nepodarilo. Okrem neho končia mimo TOP 15 aj Brendon Hartley, Marcus Ericsson, Charles Leclerc a Sergej Sirotkin.
     
    0:40
    Lance Stroll vo svojom poslednom kole predviedol veľmi dobrý výkon a dostal sa do TOP 15, teda aj do druhej časti kvalifikácie. Naopak, mimo postupových priečok sa dostal tretí muž dnešného tréningu Marcus Ericsson.
     
    2:00
    Posledné dve minúty zostávajú do konca prvej časti kvalifikácie na Veľkú cenu Austrálie. Poprední pretekári sú už v boxoch, a tak sledujeme dramatický boj o umiestenie v TOP 15.
     
    3:15
    Na posledných piatich miestam sa prakticky nič nemení. Stále zostávajú mimo postupových priečok Sergej Sirotkin, Pierre Gastly, Lance Stroll, Charles Leclerc a Brendon Hartley.
     
    4:30
    Lewis Hamilton sa ako prvý dostáva pod hranicu 1:23 minúty a ide do čela prvej časti kvalifikácie. Kimi Räikkönen na Ferrari za ním zaostal o 0,272 sekundy.
     
    5:15
    Isté miesta v druhej časti kvalifikácie nemá tím Force India. Sergio Peréz je priebežne trinásty a Sebastian Ocon dokonca drží zatiaľ posledné postupové 15. miesto. Mexicko-francúzska dvojica bude mať ešte čo robiť.
     
    6:00
    Ešte šesť minút zostáva do konca prvej časti kvalifikácie. Zatiaľ sú mimo postupových pozícii všetci štyria mladíci, ktorých sme spomínali v príspevku pred pretekmi. Ideálne na tom nie je ani Lance Stroll.
     
    8:30
    Lewis Hamilton ani teraz neprekonal čas Kimiho Räikkönena. Na jeho výkone sa možno prejavuje spomínaný výpadok počas tretieho tréningu, kde Brit absolvoval len sedem kôl. Na Fína stratil 0,167 sekundy.
     
    10:00
    Daniel Ricciardo sa dostal na druhé miesto s odstupom 0,413 sekundy na Kimiho Räikkönena. Jeho tímový kolega Max Verstappen je zatiaľ v porovnaní s ním pomalší a figuruje tesne za ním.
     
    11.30
    Valtteri Bottas sa zaraďuje na druhé miesto. Medzitým spadol Sebastian Vettel na šiesto miesto. Každopádne, stále sme v prvej časti, kde tímy rozhodne neukazujú všetky svoje tromfy.
     
    12:15
    Lewis Hamilton sa zaraďuje na priebežné tretie miesto. Trošku ho v závere zabrzdili monoposty, ktoré sa chystali na svoje rýchle kolo. Na čele prvej časti kvalifikácie je Kimi Räikkönen.
     
    14:00
    Nico Hülkenberg zajazdil čas 1:25,348. To mu samozrejme na umiestnenie na popredných priečkach stačil nemohlo. Aktuálne sa cez neho dostalo kvarteto pretekárov, vrátane Carlosa Sainza.
     
    14:50
    Na trati je aktuálne deväť monopostov. Televízna grafika ukazuje, že Nico Hülkenberg zajazdil dokonca vôbec najlepší druhý sektor. Naopak, mierne problémy v šikane mal Charles Leclerc.
     
    16:15
    Ako prvý sa trať vydal nemecký pretekár Nico Hülkenberg. Samozrejme, ešte pred svojim rýchlym kolom si prejde celý okruh a v závere sa bude snažiť o čo najlepší výjazd na cieľovú rovinku.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Ešte pred začiatkom kvalifikácie si môžeme povedať výsledky tretieho tréningu. Ten sa prakticky celý išiel na mokrej trati, ktorá postupne osychala. Víťazom sa stal Sebastian Vettel, no tieto výsledky nám príliš veľa o rozložení síl nenapovedali. Napríklad, Lewis Hamilton odjazdil len sedem kôl. Senzačne tretie miesto získal Marcus Ericsson, čo takisto potvrdzuje slová o skreslenosti výsledkov.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z kvalifikácie Veľkej ceny Austrálie F1. Kráľovná motošportu sa po 117-dňovej zimnej prestávke vracia na televízne obrazovky a my sa môžeme tešiť na dramatické zápolenie o pole position.

    SEZÓNA AJ S KVARTETOM MLADÍKOV

    Nová sezóna so sebou prináša veľké množstvo noviniek a zatiaľ nezodpovedaných otázok. Tou najpodstatnejšou novinkou, no nie veľmi populárnou, je bezpečnostný systém Halo. Svätožiara je kontroverznou témou a podľa legendárneho Nikiho Laudu ničí ducha formulových pretekov. Takisto sa menili zmesi pneumatík, počet Veľkých cien a v neposlednom rade aj zloženie jednotlivých tímov. Toro Rosso vsadilo tento rok na mladosť, keďže sa jeho jazdcami stali šampión GP2 Series z roku 2016 Pierre Gasly a dvojnásobný víťaz World Endurance Brendon Hartley. Naopak, na druhú koľaj bol odsunutý Daniil Kvyat. Vo farbách Sauberu sa bude predstavovať Charles Leclerc a miesto po odchádzajúcom Felipe Massovi vo Williamse zaplnil 22-ročný Rus Sergej Sirotkin. Zmeny nastali aj v menách tímov, ktoré sa odvíjajú od spolupráce s dodávateľmi pohonných agregátov. McLaren ukončil spoluprácu s Hondou, a tak ho od tejto sezóny uvidíme pod názvom McLaren-Renault.

    V TRÉNINGOCH BOL NAJRÝCHLEJŠÍ HAMILTON

    Predsezónne prognózy očakávajú najmä súboj Mercedesu a Red Bullu, čomu dali piatkové tréningy za pravdu. V oboch síce kraľoval Lewis Hamilton, no v druhom ho poriadne ponaháňal Max Verstappen. Holanďan bol pomalší len o 0,127 sekundy. Svojho tímového kolegu Daniela Ricciarda suverénne zdolal, no dnes tomu môže byť úplne inak. Do hry môže vstúpiť počasie, pretože sa očakávajú počas kvalifikácie drobné prehánky. „Z tohto pohľadu sa môžeme tešiť na super kvalifikáciu plnú napätia – ak teda skutočne príde vytrvalý dážď. Ja osobne očakávam, že bude mokro,“ povedal bývalý pretekár Johnny Herbert. Ferrari zatiaľ trošku zaostáva, o čom svedčia piate miesta Sebastiana Vettela. Na druhej strane treba povedať, že v prvom tréningu tím z Maranella vôbec nepoužil mäkšiu sadu pneumatík s fialovým označením.

    NOVINKOU JE TRATIA DRS ZÓNA

    Záverečný tretí tréning pretekári v Melborune Parku absolvujú o 4:00 nášho času. Mestský okruh meria 5,3 kilometra a prvýkrát sa na ňom išlo v roku 1996. Traťový rekord v nedeľňajšom závode tu drží Michael Schumacher s časom 1:24,125. Profil trate je pomerne zaujímavý, keďže nechýbajú technické a takisto ani vyložene rýchlostné pasáže. V porovnaní s predošlým ročníkom bola pridaná tretia DRS zóna. Detekčný bod sa nachádza pred rýchlou sekciou zákrut 11 a 12, po ktorých budú môcť piloti otvoriť svoje zadné krídlo. Trať obsahuje celkovo šestnásť zákrut a 46 zmien smeru. V sezóne 2017 v každom z troch kvalifikačných kôl dominoval nemecký tím Mercedes. Kvalifikáciu opanoval Lewis Hamilton, o necelé tri desatinky pred Sebastianom Vettelom.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 07:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky dnešnej kvalifikácie:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:21,164
    2. Kimi Räikkönen (Ferrari ) + 0,664
    3. Sebastian Vettel (Ferrari) + 0,674
    4. Max Verstappen (Red Bull) + 0,715
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 0,988
    6. Kevin Magnussen (Haas Ferrari) + 2,023
    7. Romain Grosjean (Haas Ferrari) + 2,175
    8. Nico Hülkenberg (Renault) + 2,368
    9. Carlos Sainz (Renault) + 2,413
    10. Valtteri Bottas (Mercedes) – bez času

    11. Fernado Alonso (McLaren Renault) 1:23,692
    12. Stoffel Vandoorne (McLaren Renault) 1:23,853
    13. Sergio Pérez (Force India) 1:24,005
    14. Lance Stroll (Williams) 1:24,230
    15. Esteban Ocon (Force India) 1:24,786

    16. Brendon Hartley (Toro Rosso) 1:24,532
    17. Marcus Ericsson (Sauber) 1:24,556
    18. Charles Leclerc (Sauber) 1:24,636
    19. Sergej Sirotkin (Williams) 1:24,922
    20. Pierre Gasly (Toro Rosso) 1:25,295