Finále SP - stíhačka mužov, 12,5 km, Ťumeň sk Víťaz: Martin Fourcade (FRA) (kon.) | Finále SP - stíhačka žen, 10 km, Ťumeň sk Víťaz: Kaisa Mäkäräinenová (FIN) (kon.)
koniec udalosti
Finále SP - stíhačka mužov, 12,5 km, Ťumeň

Víťaz: Martin Fourcade (FRA)

Sobota 24.03.2018, 13:00 • Ťumeň (Rusko) • Biatlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.
     
    Pekný deň prajem všetkým biatlonovým fanúšikom. V ruskom Ťumene sú dnes na programe stíhacie preteky mužov na 12,5 kilometra. Ako prvý sa vydá na trať Martin Fourcade, ktorý predvčerom suverénnym spôsobom ovládol rýchlostné preteky.

    FOURCADE SI IDE PO ĎALŠÍ GLÓBUS

    Po šiestich stíhacích pretekoch vedie poradie disciplíny Martin Fourcade s komfortným náskokom 24 bodov. Všetky tromfy má vo svojich rukách práve Francúz, keďže do dnešných pretekov vyrazí z najvýhodnejšej pozície. Štvrtkový šprint vyhral o 33 sekúnd pred dvojicou Simon Desthieux a Fredrik Lindström. Čisto strieľal a pridal tradične výborný beh. Jeho hlavný konkurent Johannes Thingnes Bø šprint pokazil, skončil štrnásty, vďaka čomu prišiel aj o už takmer istý malý kryštálový glóbus. Nór vyštartuje s mankom 82 sekúnd, čo je veľmi veľa. Ani v jeho silách nie je dohnať takúto stratu, pokiaľ teda Francúz vyložene preteky nepokazí. Žiadny iný pretekár už nemá šancu zabojovať o víťazstvo v disciplíne, keďže Anton Šipulin stráca viac než sto bodov.

    ZO ŠPRINTU SA KVALIFIKOVAL LEN KAZÁR

    Jediným slovenským pretekárom v štartovej listine je Matej Kazár, ktorý vyštartuje zo 48. miesta. Rodák z Košíc zaznamenal na strelnici bilanciu 1+1, a tak na víťazného Francúza stratil 2:40 minúty. V zajtrajších pretekoch s hromadným štartom sa nepredstaví, a tak má pred sebou posledné preteky tejto sezóny. Tesne účasť v stíhačke ušla Tomášovi Hasillovi, ktorý skončil na 63. pozícii. Najpočetnejšie zastúpené sú Rusko a Nórsko, ktoré majú na štarte po sedem pretekárov. Rýchlostné preteky mužov i žien ukázali, že v ruskom Ťumene sú v týchto dňoch priam ideálne strelecké podmienky. V šprinte mužov prvých sedem pretekárov nespravilo na strelnici ani jednu chybu. Ešte je na miesto pripomenúť, že česká reprezentácia v rodisku Anastasie Kuzminovej chýba.
     
    ŠTART
    Stíhacie preteky mužov na 12,5 kilometra sa v ruskom Ťumene práve začali. Líder Svetového pohára Martin Fourcade má k dispozícii náskok 33 sekúnd a je jasným favoritom na dnešné víťazstvo.
     
    ŠTART
    Na trati sú už aj ďalší pretekári. S mankom 82 sekúnd bude mať veľmi náročnú pozíciu Johannes Thingnes Bø, ktorý stále pomýšľa na celkové víťazstvo v rámci Svetového pohára.
    Timofej Lapšin a jeho kuriózne problémy hneď na štarte.

     
    1,5 km
    Prvý medzičas je situovaný na méte 1500 metrov od štartu. Martin Fourcade je samozrejme na prvom mieste a jeho náskok sa zvýšil na úroveň 40 sekúnd. Na druhé miesto sa už prepracoval Erik Lesser.
     
    1,9 km
    Na ďalšom medzičase nastali len kozmetické úpravy. Francúzsky líder Svetového pohára sa už pomaly smeruje na prvú streleckú položku, s ktorou by nemal mať problémy.
     
    Str. 1
    Martin Fourcade nemal najmenšie problémy a vyčistil všetkých päť terčov. Za ním sa však pomerne dosť chybovalo. Quentin Fillon Maillet ide dokonca na päť trestných okruhov. Johannes Thingnes Bø strieľal čisto.
    Martin Fourcade a jeho prvá strelecká položka.

     
    Str. 1
    Martin Fourcade má náskok 45 sekúnd na druhého Švéda Fredrika Lindströma. Bohužiaľ, preteky nezačal najlepšie Matej Kazár, ktorý dvakrát chyboval, a tak sa prepadne o niekoľko pozícii dozadu.
     
    4,0 km
    Opäť si môžeme povedať, aký je náskok Martina Fourcada. Prekvapujúco sa manko Fredrika Lindströma nezvyšuje, čo svedčí o tom, že Francúz si ide v pohodovom tempe a sústredí sa najmä na streľbu.
     
    4,4 km
    Johannes Thingnes Bø sa prepracoval už na siedme miesto, pričom na druhého Švéda stráca len 30 sekúnd. Dnes tak môže reále pomýšľať na umiestnenie na stupňoch víťazov.
     
    Str. 2
    Precízne vypracovaná strelecká položka v podaní Martina Fourcada. Francúz si dal záležať a opäť strieľal veľmi presne. Takisto sa darilo aj jeho hlavnému konkurentovi. Johannes Thingnes Bø je už piaty s mankom 69 sekúnd.
    Martin Fourcade a Erik Lesser na druhej streľbe.

     
    Str. 2
    Fredrik Lindström si drží druhé miesto s mankom 49 sekúnd. Na tretiu pozíciu sa prepracoval Erik Lesser, pričom toho začína nasledovať taliansky reprezentant Lukas Hofer. Mateja Kazára na strelnici stále čakáme.
     
    6,5 km
    Martin Fourcade ráznym krokom smeruje za ziskom ďalšieho kryštálového glóbusu. Jeho náskok aktuálne predstavuje 55 sekúnd. Bohužiaľ, Matej Kazár opäť klesne nižšie, keďže prvé tri terče nedokázal zostreliť.
     
    6,9 km
    Johannes Thingnes Bø je už na štvrtom mieste sa dá sa predpokladať, že na strelnicu dorazí ako druhý. Jeho manko je však stále minútové, čo za normálnych okolností nemôže na Francúza stiahnuť.
     
    Str. 3
    Martin Fourcade trafil ďalších päť terčov a jeho náskok sa zvýšil na hranicu 71 sekúnd pred Lukasom Hoferom, ktorý dnes takisto ešte neminul. Tretí je už Johannes Thingnes Bø, ktorý absolvoval o 150 metrov naviac.
    Ďalších päť výstrelov, ďalších päť rán do čierneho.

     
    Str. 3
    Dnešné preteky sú sklamaním najmä pre domácich fanúšikov. Najlepším Rusom je Maxim Tsvetkov, ktorý je deviaty. Tradične sa zvykne prezentovať vynikajúcou streľbou, no dnes už dvakrát navštívil trestné kolo.
     
    9,0 km
    Na méte deviatich kilometrov má Martin Fourcade náskok 82 sekúnd pred dvojicou Lukas Hofer a Johannes Thingnes Bø. Francúza by o víťazstvo pripravilo už len obrovské strelecké vyhorenie na záverečnej stojke.
     
    9,4 km
    Pretekári ešte dobiehajú na ďalší medzičas, no Martin Fourcade je už pripravený na záverečnú streľbu. Tak sa poďme pozrieť na to, ako sa Francúzovi bude dariť na záverečnej položke.
     
    Str. 4
    Martin Fourcade dnes zvíťazí, čo bolo prakticky jasné už po druhej streľbe. Navyše, predbieha Mateja Kazára o celého jedno kolo, a tak musí byť náš pretekár stiahnutý z trate. Bohužiaľ, to len dokumentuje biatlonovú mizériu slovenských mužov v sezóne 2017/18.
    Jedno trestné kolo neznamená žiadne víťazné komplikácie.

     
    Str. 4
    Johannes Thingnes Bø strieľal čisto, rovnako tak aj Lukas Hofer. Talian stráca na medzičase desať sekúnd, a tak je otázne či ešte dokáže dotiahnuť na svojho nórskeho súpera. Štvrtý skončí Fredrik Lindström a piaty Erik Lesser.
     
    11,5km
    Martin Fourcade už ide prakticky výletným tempom. Navyše, Johannes Thingnes Bø sa zbavil Lukasa Hofera, a tak nemáme žiadnu dramatickú zápletku do záverečných minút dnešných pretekov v Ťumene.
     
    11,9km
    Už ani nemá zmysel spomínať rozdiely medzi jednotlivými pretekármi. Je jasné, že víťazom sa stane Martin Fourcade, ktorý dnes chyboval len na 16. terči a dokonale ťažil z vydareného štvrtkového šprintu.
     
    CIEĽ
    Martin Fourcade môže oslavovať ďalší zisk kryštálového glóbusu. Dnešné stíhacie preteky ovládol systémom štart – cieľ a nikomu nedal najmenšiu šancu. Pekné druhého miesto si vybojoval po zbabranom šprinte Johannes Thingnes Bø a tretí končí Lukas Hofer.
    Pohľad na najlepších troch pretekárov dnešného dňa.

     
    CIEĽ
    V cieli už máme viac než štyridsať pretekárov. Z hľadiska posunov oproti štartu na tom sú najlepšie Nóri. Henrik L'Abee-Lund si polepšil o trinásť miest, Lars Helge Birkeland o 25 pozícii a Erlend Bjøntegaard o 21 priečok. Všetci skončili v druhej desiatke.
     
    Dnešné stíhacie preteky sa skončili.
     
    Do konca biatlonovej sezóny 2017/18 zostávajú už len posledné tri preteky, z toho jedny mužské. Ďalší malý kryštálový glóbus si na konto pripisuje Martin Fourcade, ktorý dokázal nadviazať na štvrtkové víťazstvo zo šprintu. Johannes Thingnes Bø minimalizoval straty, skončil na druhom mieste, no v súboji o celkové víťazstvo v Svetovom pohári už nemá ani teoretickú šancu na úspech. Šťastím v cieli žiaril Lukas Hofer, ktorý z trinásteho miesta poskočil na bronzový stupienok. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (13:44:10)

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Martin Fourcade (FRA) 32:09,7 (1)
    2. Johannes Thingnes Bø (NOR) + 47,9 (1)
    3. Lukas Hofer (ITA) + 1:08,4 (0)
    4. Fredrik Lindström (SWE) +1:28,6 (1)
    5. Erik Lesser (GER) + 1:48,5 (3)
    6. Arnd Peiffer (GER) + 1:55,7 (2)
    7. Antonin Guigonnat (FRA) + 2:10,7 (2)
    8. Simon Eder (AUT) + 2:11,4 (1)
    9. Maxim Tsvetkov (RUS) + 2:11,8 (3)
    10. Vetle Sjastad Christiansen (NOR) + 2:17,4 (1)
    11. Alexandr Loginov (RUS) + 2:18,0 (5)
    12. Henrik L'Abee-Lund (NOR) + 2:23,3 (3)
    13. Lars Helge Birkeland (NOR) + 2:30,3 (0)
    14. Anton Šipulin (RUS) + 2:31,8 (3)
    15. Simon Schempp (GER) + 2:32,2 (3)
    16. Erlend Bjøntegaard (NOR) + 2:32,9 (1)
    17. Andrejs Rastorgujevs (LAT) +2:33,4 (6)
    18. Dominik Windisch (ITA) + 2:34,3 (3)
    19. Jesper Nelin (SWE) + 2:39,6 (2)
    20. Tarjei Bø (NOR) + 2:42,7 (3)
    21. Simon Desthieux (FRA) +2:43,2 (6)
    22. Benjamin Weger (SUI) + 2:52,2 (2)
    23. Jevgenij Garaničev (RUS) + 2:59,6 (4)
    24. Anton Babikov (RUS) + 3:08,3 (2)
    25. Quentin Fillon Maillet (FRA) + 3:15,9 (6)
    26. Johannes Kühn (GER) + 3:16,0 (6)
    27. Benedikt Doll (GER) + 3:30,6 (5)
    28. Dmitrij Malyško (RUS) + 3:35,6 (5)
    29. Pjotr Paščenko (RUS) + 3:40,4 (3)
    30. Sergej Bočarnikov (BLR) + 3:55,1 (3)

    Štartová listina:
    1. Martin Fourcade (FRA)
    2. Simon Desthieux (FRA)
    3. Fredrik Lindström (SWE)
    4. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
    5. Erik Lesser (GER)
    6. Maxim Tsvetkov (RUS)
    7. Quentin Fillon Maillet (FRA)
    8. Arnd Peiffer (GER)
    9. Alexandr Loginov (RUS)
    10. Anton Šipulin (RUS)
    11. Antonin Guigonnat (FRA)
    12. Johannes Kühn (GER)
    13. Lukas Hofer (ITA)
    14. Johannes Thingnes Bø (NOR)
    15. Julian Eberhard (AUT)
    16. Tarjei Bø (NOR)
    17. Simon Schempp (GER)
    18. Dmitrij Malyško (RUS)
    19. Jakov Fak (SLO)
    20. Dominik Windisch (ITA)
    21. Dominik Landertinger (AUT)
    22. Benedikt Doll (GER)
    23. Jevgenij Garaničev (RUS)
    24. Timofej Lapšin (KOR)
    25. Henrik L'Abee-Lund (NOR)
    26. Vetle Sjastad Christiansen (NOR)
    27. Simon Eder (AUT)
    28. Benjamin Weger (SUI)
    29. Roman Jeremin (KAZ)
    30. Sergej Bočarnikov (BLR)
    31. Krasimir Anev (BUL)
    32. Jesper Nelin (SWE)
    33. Fabien Claude (FRA)
    34. Miha Dovžan (SLO)
    35. Felix Leitner (AUT)
    36. Maxim Varabej (BLR)
    37. Erlend Bjøntegaard (NOR)
    38. Lars Helge Birkeland (NOR)
    39. Ole Einar Bjørndalen (NOR)
    40. Vladimir Iliev (BUL)
    41. Anton Smolski (BLR)
    42. Olli Hiidensalo (FIN)
    43. Anton Babikov (RUS)
    44. Emilien Jacquelin (FRA)
    45. Pjotr Paščenko (RUS)
    46. Roman Rees (GER)
    47. Mikito Tačizaki (JPN)
    48. Matej Kazár (SVK)
    49. Anton Sinapov (BUL)
    50. George Buta (ROU)
    51. Vladislav Vitenko (KAZ)
    52. Daniel Mesotitsch (AUT)
    53. Roland Lessing (EST)
    54. Martin Ponsiluoma (SWE)
    55. Thomas Bormolini (ITA)
    56. Mitja Drinovec (SLO)
    57. Mario Dolder (SUI)
    58. Martin Jäger (SUI)
    59. Tero Seppälä (FIN)
    60. Jeremy Finello (SUI)