Ženy - Šprint (kvalifikácia) sk 1. Stina Nilssonová (Švédsko) (kon.) | Muži - Šprint (kvalifikácia) sk 1. Ristomatti Hakola (Fínsko) (kon.)
Ženy - Šprint (finále) sk Stina Nilssonová (Švédsko) (kon.) | Muži - Šprint (finále) sk JOHANNES HØSFLOT KLÆBO (Nórsko) (kon.)
koniec udalosti
Ženy - Šprint (finále)

Stina Nilssonová (Švédsko)

(2. Maiken Caspersen Fallaová (Nórsko), 3. Julia Belorukovová (OAR))

Utorok 13.02.2018, 12:00Zimné olympijské hry - Beh na lyžiach
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:00.
     
    Pekné poludnie všetkých športovým fanúšikom!

    Po dopoludňajších kvalifikačných jazdách pokračujú klasickí lyžiari a lyžiarky v šprinte v boji o medaily. Finálový blok sa začne štvrťfinálovými rozjazdami žien, ktoré majú začiatok naplánovaný na 12:00 nášho času.

    PROCHÁZKOVEJ UŠIEL POSTUP O ŠESŤ DESATÍN

    Slovenskí fanúšikovia vkladajú veľkú nádej na účasť vo štvrťfinále do skúsenej Aleny Procházkovej, ktorá však napokon s časom 3:24.61 minúty ušiel postup medzi 30 najlepších len o 59 stotín sekundy. Druhá slovenská zástupkyňa v dnešnom šprinte Barbora Klementová obsadila s časom 3:38.00 minúty pri svojom debute pod piatimi kruhmi 53. priečku. Víťazkou kvalifikácie sa stala švédska spolufavoritka Stina Nilssonová s časom 3:08.74 minúty. Druhé miesto obsadila obhajkyňa zlatej medaily zo Soči 2014 Maiken Kaspersen Fallaová, ktorá stratila 39 stotín sekundy, tretie miesto si vyjazdila Fínka Krista Pärmäkoskiová, tá však už stratila viac ako tri a pol sekundy. Ženská kvalifikácia sa zaobišla bez nejakého negatívneho prekvapenia na úkor favoritiek, jediné menšie zaváhanie predviedla Nemka Hanna Kolbová, ktorá obsadila až 36. priečku. Naopak, príjemne prekvapila Češka Kateřina Beroušková s 23. najlepším časom, len o jednu priečku pred ňou sa umiestnila skúsená Poľka Justyna Kowalczyková a mladá Češka zdolala napríklad aj také meno, ako je Kerttu Niskanenová z Fínska.
     
    Kľúč k postupu je rovnaký ako v pretekoch Svetového pohára. Keďže do semifinále postupuje 12 lyžiarok, z každého štvrťfinále pôjdu ďalej dve najrýchlejšie. Desiatka pretekárok bude doplnená o ďalšie dve postupujúce na základe dosiahnutého času.
     
    Štartová listina 1. štvrťfinále:

    Stina Nilssonová (SWE)
    Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    Anamaria Lampičová (SLO)
    Kathrine Rolsted Harsemová (NOR)
    Anna Ševčenková (KAZ)
    Aino-Kaisa Saarinenová (FIN)

    Štartová listina 2. štvrťfinále:

    Maiken Kaspersen Fallaová (NOR)
    Katja Višnarová (SLO)
    Ida Ingemarsdotterová (SWE)
    Sophie Caldwellová (USA)
    Lucia Scardoniová (ITA)
    Alenka Čebašeková (SLO)

    Štartová listina 3. štvrťfinále:

    Hanna Falková (SWE)
    Jessica Digginsová (USA)
    Sandra Ringwaldová (GER)
    Nadine Fähndrichová (SUI)
    Kateřina Beroušková (CZE)
    Kerttu Niskanenová (FIN)

    Štartová listina 4. štvrťfinále:

    Sadie Bjornsenová (USA)
    Heidi Wengová (NOR)
    Julia Belorukovová (OAR)
    Gaia Vuerichová (ITA)
    Johanna Matintalová (FIN)
    Elisabeth Schichová (GER)

    Štartová listina 5. štvrťfinále:

    Natalia Neprjajevová (OAR)
    Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    Anna Dyviková (SWE)
    Laurien van den Graafová (SUI)
    Justyna Kowalczyková (POL)
    Katharina Hennigová (GER)
     
    Prvé štvrťfinále v šprinte žien sa práve začalo!
     
    1. št
    Už úvodné štvrťfinále medzi ženami má mimoriadne kvalitné obsadenie a v podstate jedinou jasnou outsiderkou je prekvapenie kvalikácie Kazaška Ševčenková. V úvodných metroch sa všetko odvíja podľa predpokladov, keď v predu vidíme dvojicu Stina Nilssonová-Krista Pärmäkoskiová, zaostávajú len Anna Ševčenková s Aino-Kaisou Saarinenovou, ktorá postupovala z posledného miesta.
     
    Cieľ
    Stina Nilssonová v záverečnej časti trate ide skutočne fantasticky, v jednom zo zjazdov svojim súperkám nastúpila a ide si po suverénny postup.
     
    Víťazkou prvého štvrťfinále sa stala Švédka Stina Nilssonová s časom 3.10.90 minúty, spolu s ňou postupuje aj Krista Pärämäkoskiová z Fínska. Šancu na čas má ešte prekvapujúco aj Slovinka Anamaria Lampičová, no a dúfať ešte môže aj Kathrine Rolsted Harsemová.
     
    Prvé štvrťfinále žien sa skončilo.
     
    2. št
    V druhom štvrťfinále bude jednoznačnou favoritkou na postup Nórka Maiken Kaspersen Fallaová, o druhé postupové miesto by sa mal strhnúť veľký boj.
     
    Druhé štvrťfinále žien sa práve v tejto chvíli začalo!
     
    2. št
    Už v úvodných desiatkach metrov nasadila Maiken Kaspersen Fallaová vysoké tempo, s ktorým má tak trochu podľa očakávania veľké problémy dvojica Čevašeková-Scardoniová.
     
    2. št
    Maiken Kaspersen Fallaová využila rovnaké miesto ako v predchádzajúcom štvrťfinále Stina Nilssonová a vytvorila si pred svojimi súperkami pomerne výrzaný náskok. Za ňou vidíme dres Američanky Sophie Caldwellová.
     
    Z druhého štvrťfinále postupuje z prvého miesta Maiken Kaspersen Fallaová z Nórska spoločne s Američankou Sophie Caldwellovou, zatiaľ však aj čas Švédky Idy Ingemarsdotterovej stačí na postup do semifinále. Ešte nás však čakajú tri štvrťfinálové jazdy.
     
    Druhé štvrťfinále žien sa práve skončilo.
     
    Do tretieho štvrťfinále nastúpi aj horúca favoritka z USA Jessica Digginsová spoločne s Hannou Falkovou zo Švédska či Fínkou Kerttu Niskanenovou. Zastúpenie má aj Česko v podobe mladej Kateřiny Berouškovej.
     
    Tretie štvrťfinále žien sa práve začalo.
     
    3. št
    Od úvodu vidíme veľkú aktivitu dvojice Digginsová-Falková, hneď za nimi sa však zaradila aj Sandra Ringwaldová z Nemecka. Češka Kateřina Beroušková predsa len mierne stráca.
     
    3. št.
    Tak v závere tretieho štvrťfinále sme videi konečne aj napínavý súboj o víťazstvo, keď napokon Hanna Falková zdolala o šestnásť stotín Jessicu Digginsovú. Tretia prišla do cieľa Nemka Ringwaldová, v jej prípade to však na postup s časom nevyzerá.
     
    Tretie štvrťfinále žien sa skončilo.
     
    V nasledujúcom štvrťfinále uvidíme spomedzi veľkých mien svetového lyžovania Heidi Wengovú z Nórska, Američanku Sadie Bjornsenovú či Juliu Belorukovovú v drese olympijských športovcov z Ruska.
     
    Štvrté štvrťfinále žien práve v tejto chvíli začalo.
     
    V úvodných stovkách metrov sme sledovali veľký boj o pozíciu, na ktorý napokon najviac doplatila topfavoritka Heidi Wengová, ktorej niektorá zo súperiek v jednej zo zákrut stúpila na lyžu a Nórka tak trochu začína strácať.
     
    Heidi Wengová sa však skúsene dokázala so stratou vysporiadať a už o pár sekúnd sme ju v jednom z náročných stúpaní videli na čele.
     
    Z prvého miesta napokon postupuje po veľmi napínavom priebehu Julia Belorukovová, druhá končí Heidi Wengová, favorizovaná Američanka Sadie Bjornsenová s časom už postúpiť nemôže.
     
    Štvré štvrťfinále žien sa práve skončilo.
     
    V poslednej štvrťfinálovej jazde uvidíme opäť jednu z veľkých favoritiek Ingvild Flugstad Østbergovú, ktorej bude robiť spoločnosť napríklad aj Justyna Kowalczyková, ktorá však v tejto disciplíne nemá medailové ambície.
     
    Piate štvrťfinále žien sa práve začalo.
     
    5. št.
    Od štartu posledného štvrťfinále sa dopredu natlačila Natalia Neprjajevová v drese olympijských športovcov z Ruska. Za ňou však vidíme aj spomínanú Ingvild Flugstad Østbergovú, nestráca ani Justyna Kowalczyková.
     
    5. št.
    Natalia Neprjajevová si veľmi dobre kontroluje situáciu na čele pretekov, za ňou však zaváhala v jednom zo zjazdov Justyna Kowalczyková, ktorá tak stratila šancu na postup. Naopak, dopredu sa natlačila Švajčiarka Laurien van den Graafová.
     
    Posledné ženské štvrťfinále napokon ovládla Natalia Neprjajevová pred Laurien van den Graafovou, končia napríklad Ingvild Flugstad Østbergová či Justyna Kowalczyková, ktoré si ešte v cieli vysvetľujú vzájomnú kolíziu na trati. Naopak, s časom by mala postupovať Švédka Anna Dyviková.
     
    Piate štvrťfinále žien sa skončilo.
     
    Na čas napokon v pozícii štastných porazených do ženských semifnálových jázd postupujú Švédka Anna Dyviková a prekvapujúco aj Slovinka Anamaria Lampičová. V tejto chvíli však prechádzame na štvrťfinále mužov.
     
    Obrovsky nabitú zostavu uvidíme už v prvom semifinále žien, keď si to medzi sebou rozdajú aj Stina Nilssonová, Krista Pärmäkoskiová, Maiken Kaspersen Fallová či Sophie Caldwellová.
     
    Prvé ženské semifinále sa práve začalo.
     
    1. s
    Zatiaľ sledujem skôr veľký taktický boj medzi veľkými favoritkami na medailu. Na čelo sa prepracovala Stina Nilssonová, v rovnakej stope stúpa aj Maiken Kaspersen Fallaová.
     
    1. s
    Spomínaná dvojica sa suverénne odpútala od zvyšku štartového poľa a vyzerá to tak, že si to v cieli rozdajú medzi sebou o výhodnú postupovú pozíciu do finále. Za nimi sa snaží ešte dotahnuť Sophie Caldwellová.
     
    1. s
    Víťazkou prvého semifinále žien sa napkon po kontrole cieľovej fotografie stala Stina Nilssonová pred Maiken Kaspersen Fallaovou, otázkou je, či bude na postup stačiť čas tretej Hanny Falkovej.
     
    Prvé semifinále žien práve skončilo.
     
    V druhom štvrťfinále to bude znova veľký boj. Uvidíme v ňom napríklad Jessicu Digginsovú z USA, Heidi Wengovú v drese Nórska či dvojicu Rusiek Neprjajevová-Belorukovová.
     
    Druhé semifinále sa práve v tejto chvíli začalo.
     
    2. s
    Na čele zatiaľ vidíme spomínané duo ruských lyžiarok v neutrálnych dresoch Neprjajevová-Belorukovová, za nimi sa však držia aj ďalšie pretekárky bez nejakej väčšej straty.
     
    2. s
    Tak v tomto momente začala strácať nielen Laurien van den Graafová, ale aj Heidi Wengová. Naopak, vpredu sa oddeľuje Jessica Digginsová, ktorá s Ruskami zabojuje o postup do finále.
     
    2. s
    Z prvého miesta v druhom ženskom štvrťfinále napokon postupuje Julia Belorukovová, po obrovsky tesnom súboji s Neprjavovou o druhé postupové miesto napkon vyšla úspešne Jessica Digginsová. Natalia Neprjajeová však postupuje s časom.
     
    Po skončení ženských semifinále si to o finálové miestenky rozdá aj najlepšia dvanástka medzi mužskými šprintérmi.
     
    V ženskom finále sa predstaví Nórka Maiken Kaspersen Fallaová, Švédka Stina Nilssonová, dve ruské reprezentantky pod vlajkou olympijského výboru Julia Belorukovová a Natalia Neprjajevová, o medailu však zabojuje aj Jessica Digginsová s USA či reprezentačná kolegyňa Nilssonovej Hanna Falková.
     
    Ženské finále v šprinte práve v tejto chvíli odštartovalo!
     
    Finále
    Od začiatku nenecháva nič na náhodu Stina Nilssonová, ktorá sa rozhodla, že bude udávať tempo. Hneď v úvode tak trochu zaostávajú Hanna Falková s Jessicou Digginsovou.
     
    Finále
    Stina Nilssonová to poriadne napálila v jednom zo stúpaní a bude veľmi zaujímavé sledovať, či jej v závere dnešných pretekov zostanú zvyšky síl. Za ňou sa už vydáva totiž Maiken Kaspersen Fallaová s Juliou Belorukovovou.
     
    STINA NILSSONOVÁ napkon zvíťazila s veľkým náskokom pred svojimi konkurentkami a stáva sa tak olympijskou víťazkou v šprinte žien. Striebro putuje do Nórska zásluhou Maiken Kaspersen Fallaovej, bronz získava Julia Belorukovová.
     
    Šprint žien sa práve v tejto chvíli skončil!
     
    Olympijskou víťazkou v šprinte žien sa stala Švédka Stina Nilssonová, ktorá bola suverénna už v kvalifikácii. Podľa predpokladov bola jej najväčšou súperkou Nórka Maiken Kaspersen Fallaová, tá sa však bude musieť uspokojiť len so striebornou medailou. Bronz získava Julia Belorukovová z tímu olympijských športovcov z Ruska. To je zo šprintu žien všetko, v tejto chvíli však prechádzame na vyvrcholenie súťaže mužov, kde nás čaká obrovsky dramatický súboj.
     
    1. Stina Nilssonová (Švédsko) 3:03.84
    2. Maiken Kaspersen Fallaová (Nórsko) +3.03
    3. Julia Belorukovová (OAR) +3.37
    4. Natalia Neprjajevová (OAR) +9.14
    5. Hanna Falková (SWE) +11.16
    6. Jessica Digginsová +11.23 (13:52:39)

    Jakub Kocourek

    Štartová listina 1. štvrťfinále:
    Stina Nilssonová (SWE)
    Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    Anamaria Lampičová (SLO)
    Kathrine Rolsted Harsemová (NOR)
    Anna Ševčenková (KAZ)
    Aino-Kaisa Saarinenová (FIN)
    Štartová listina 2. štvrťfinále:
    Maiken Kaspersen Fallaová (NOR)
    Katja Višnarová (SLO)
    Ida Ingemarsdotterová (SWE)
    Sophie Caldwellová (USA)
    Lucia Scardoniová (ITA)
    Alenka Čebašeková (SLO)

    Štartová listina 3. štvrťfinále:
    Hanna Falková (SWE)
    Jessica Digginsová (USA)
    Sandra Ringwaldová (GER)
    Nadine Fähndrichová (SUI)
    Kateřina Beroušková (CZE)
    Kerttu Niskanenová (FIN)

    Štartová listina 4. štvrťfinále:
    Sadie Bjornsenová (USA)
    Heidi Wengová (NOR)
    Julia Belorukovová (OAR)
    Gaia Vuerichová (ITA)
    Johanna Matintalová (FIN)
    Elisabeth Schichová (GER)

    Štartová listina 5. štvrťfinále:
    Natalia Neprjajevová (OAR)
    Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    Anna Dyviková (SWE)
    Laurien van den Graafová (SUI)
    Justyna Kowalczyková (POL)
    Katharina Hennigová (GER)