Swansea – Liverpool 1:0 (kon.)
koniec
Swansea City
1:0 (1:0)
Liverpool FC
Pondelok 22.01.2018, 21:00 • Liberty Stadium, Swansea • Anglická Premier League • 24. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Swansea City

    Waleský tím je stále najhorším v celej Premier League. Na poslednom mieste má iba sedemnásť bodov, čo je o dva menej, než West Bromwich Albion pred ním. Na záchranu aktuálne stráca minimálne štyri body. Navyše, "Swans" majú najhoršiu ofenzívu v celej lige, presadili sa štrnásťkrát v 23 zápasoch a až štrnásťkrát prehrali, to je tiež najhoršia bilancia súťaže. 35 inkasovaných gólov ich ale radí až na šieste miesto čo sa týka najhorších obrán. V poslednom kole "labute" remizovali na pôde Newcastle United 1:1, z posledných piatich duelov získali päť bodov. Najlepším strelcom klubu v lige sú Tammy Abraham a Jordan Ayew, obaja dali po štyri góly.

    Liverpool FC

    "The Reds" vstupujú do stretnutia ako veľký papierový favorit, ale túto úlohu by mali potvrdiť bez väčších problémov, pretože momentálne ťahajú v lige šnúru štyroch víťazných duelov, no nie len to. Trpkosť prehry v Premier League zverenci Jurgena Kloppa nespoznali už štrnásť zápasov. V poslednom kole navyše vystavili prvú prehru v ročníku Manchestru City, ktorý v prestrelke zdolali 4:3. Zaujímavé je, že so Swansea City sa Liverpool stretol nedávno a síce 26.12., na Boxing day prišla jednoznačná výhra 5:0. Liverpool sa s Chelsea preťahuje o tretie miesto, na päty im však dýcha Tottenham, no v hre je aj prípadný posun na priečku druhú, pred Manchester United. "Citizens" už majú slušný náskok. Najlepším strelcom tímu je Mohamed Salah, vo všetkých súťažiach dal 24 gólov. Roberto Firmino ich má 17, Sadio Mané 9. Philippe Coutinho, ktorý už odišiel do Barcelony, sa presadil dvanásťkrát.
     
    Úvodné zostavy:

    Swansea City: Fabiański – Naughton, van der Hoorn, F. Fernández (C), Mawson, M. Olsson – Ki Song-jung, Fer, Clucas – Dyer, J. Ayew.
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, Bony, McBurnie, T. Carroll, Mesa, L. Narsingh.

    Liverpool FC: Karius – Joe. Gomez, Matip, V. van Dijk, Robertson – Can (C), Wijnaldum – M. Salah, Oxlade-Chamberlain, Mané – Firmino.
    Náhradníci: Mignolet – Alexander-Arnold, Ings, Lallana, Klavan, Milner, Solanke..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Swansea obstarala rozohrávku súpera, ale vysoký presing súpera jej zatiaľ robí problémy. Aj Liverpool začal aktívne.
     
    2
    Olsson na krídle získal autové vhadzovanie, kombinácia domácich hráčov pred veľkým vápnom protivníka však dlhé trvanie nemala.
     
    3
    Liverpool získal loptu v strede poľa a snaží sa postupne posúvať smerom k bráne protivníka. Zápas je však dosť opatrný.
     
    4
    Hra v okolí poliacej čiary pokračuje. Liverpool nakopol loptu na krídlo, Mané sa ocitol v postavení mimo hry.
     
    5
    Jordan Ayew sa pri napádaní previnil ofenzívnym faulom, na zemi sa ocitol Cana, no je v úplnom poriadku.
     
    6
    Olsson sa snažil potiahnuť loptu po ľavej strane smerom dopredu, no kvôli prehustenému priestoru sa musel vrátiť smerom dozadu.
     
    7
    Hráči v červených dresoch sa snažia držať čo najdlhšie na lopte, to sa im ale nevypláca smerom do útočnej fázy ihriska.
     
    9
    Sadio Mané sa dostával do prvej veľkej šance tohto stretnutia, po centri za obranu ale loptu pred africkým útočníkom chytil Fabianski. Navyše tam bol ofsajd.
     
    10
    Liverpool pokračuje v ofenzívnej snahe, Joe Gomez s Maném sa na krídle ďaleko nedostali.
     
    11
    Hosťujúci hráči nútia súperov behať bez lopty, sami sa držia iba v strede poľa, odkiaľ nebezpečenstvo nehrozí.
     
    12
    Salah sa na krídle síce až do šestnástky nepresadil, ale vybojoval aspoň rohový kop. Centrovaná lopta skončila u Fabianskeho.
     
    13
    Naďalej sa hra drží hlavne v strede ihriska. Swansea je smerom dopredu úplne neškodná, Liverpoolu sa zatiaľ nedarí presne kombinovať pred šestnástkou.
     
    14
    Robertson poslal dobrý center do malého vápna. Odtiaľ odkopol Mawson, trafil do ruky vedľa stojaceho Firmina.
     
    15
    Van Dijk zo stredu ihriska poslal prihrávku na ľavú stranu, Robertson mu ale pas adresoval späť. Biele more hráčov Swansea súperov dobre vytláča.
     
    16
    Mohamed Salah sa síce otočil okolo súpera, vzápätí prihral iba k hráčov v bielych dresoch. Tí loptu iba odovzdali súperovi.
     
    17
    Joe Gomez si dal pozor na rýchleho Clucasa, následne zvládol van Dijk poslať do bezpečia nákop na Ayewa od Olssona.
     
    18
    André Ayew naviezol loptu do šestnástky, kde si na čiare zasekol van Dijka a zoči-voči Kariusovi aj skóroval. Lopta už ale vyšla z hracej plochy.
     
    19
    Mohamed Salah nedokázal dobehnúť dlhú loptu v krídelnom priestore, odkopávať od vlastnej brány tak môže brankár Fabianski.
     
    20
    Firmino hľadal spoluhráčov vo veľkom vápne, nepresný pokus sa odrazil k brankárovi súpera Fabianskemu.
     
    21
    Leroy Fer v strede ihriska predviedol veľkú bojovnosť, pomohol si však faulom proti Emremu Canovi. Holanďanovi sa to nepáči, no nič to nemení na situácii.
     
    22
    Salah faulovaný Mawsonom, Liverpool získava priamy kop.Center Chamberlaina na rohový kop pre "The Reds" odvrátil Naughton.
     
    23
    Virgil van Dijk sa na hranici šestnástky zavesil do vzduchu a hlavou dal lopte takmer správny smer. Priestor troch žrdí minul len tesne.
     
    24
    Robertson sa pozrel dopredu, kde veľa alternatív nevidel a preto prihral iba späť. Škót si nakoniec loptu na krídle našiel, na ihrisku ju už nestihol.
     
    25
    Clucas v krídlenom priestore po kontakte so súperom spadol, o nedovolený zákrok nešlo. Liverpool preto znova preniesol hru doľava.
    25.
     
    26
    Rozohrávka Swansea bola pod veľkým tlakom hráčov súpera, aj preto prišiel odkop van der Hoorna len k Emremu Canovi.
     
    27
    Liverpool je nasťahovaný na súperovej polovici, momentálne sa mu nedarí preniknúť za dobre postavených hráčov v bielych dresoch.
     
    28
    Salah pred šestnástkou loptu precedil na Chamberlainea, tam boli zas futbalisti Swansea a dostali loptu preč.
     
    29
    Leroy Fer sa v stredovom kruhu pošmykol, čiže loptu nezachytil. Liverpool prešiel k veľkému vápnu, center Gomeza našiel iba pripraveného Fabianskeho.
     
    30
    Obrovskú šancu mal Mohamed Salah, ktorý si nabehol za obrancov súpera do šestnástky. Dostal krásny pas, no strelu z otočky nasmeroval nad bránu.
     
    31
    Polhodina hry za nami a my môžeme konštatovať, že Swansea sa v podstate s loptou na nohe na súperovu polovicu ešte poriadne nepozrela. Liverpool diktuje tempo hry, do šancí sa dostáva pomerne ťažko.
     
    32
    Roberto Firmino v strede poľa fauloval van der Hoorna, ten nepríjemne zo vzduchu spadol na zem. Bude v poriadku.
     
    33
    Mohamed Salah si síce spravil miesto pred šestnástkou, ale na Matipa neprihral presne, ten preto po nábehu nezakončil. Všetko ukončila strela Chamberlaina do Fabianskeho.
     
    35
    Virgil van Dijk síce zastavil prenikajúceho súpera, lenže v krídelnom priestore vedľa šestnástky si pomohol faulom.
     
    36
    Práve holandský stopér van Dijk si splnil defenzívne povinnosti a hlavičkou poslal loptu zo svojej šestnástky po centri do bezpečia.
     
    37
    Kyle Naughton dnes nezažíva vôbec dobrý zápas, pretože z osobného hľadiska sa mu vôbec nedarí. Už niekoľkýkrát pokazil jednoduchú prihrávku.
     
    38
    Joe Gomez poslal sprava dobrý center, lenže Firmino a ani Chamberlain sa k lopte nedostali. Loptu nezachytil ani Robertson.
     
    39
    Jordan Ayew spracoval pas na svoju osobu a Swansea môže pokračovať v ofenzíve. Center Olssona van Dijk odkopol na rohový kop.
     
    40
    Pretiahnutý center do malého vápna vracal Mawson, van Dijk odkopáva na ďalší roh z pohľadu Swansea.
     
    41
    Swansea dala gól!
    ALFIE MAWSON síce vo výskoku loptu netrafil, vzápätí si ju však našiel na zemi a rýchlou strelou zaskočil Kariusa aj celý Liverpool.
    41. Alfie Mawson (SWN) - 1:0
     
    42
    Federico Fernández musí byť ošetrovaný, pretože pri oslave gólu ho jeho spoluhráči zozadu potlačili a od narazil na strelca gólu Mawsona. Bude však v poriadku.
     
    43
    Jordan Ayew bol na súperovej polovici faulovaný, vzápätí ho ešte zbytočne dohral Andrew Robertson a bude za to aj odmenený.
     
    44
    Žltú kartu dostáva Andrew Robertson (Liverpool FC).
     
    45
    Žltú kartu dostáva Joël Matip (Liverpool FC).
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    45+2
    Sadio Mané po rýchlom úniku dostal center od Salaha, Afričan v páde v dobrej pozícii mieril vedľa brány Fabianskeho.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Liverpool bol síce aktívnejším tímom a mal aj nejaké náznaky šancí, ale vo vedení je domáci outsider Swansea City, ktorý sa presadil vďaka strele Mawsona po rohovom kope, takže v druhom dejstve to bude ešte veľmi zaujímavé.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Jordan Ayew si chcel jediným dotykom obhodiť obrancu súpera Matipa a prejsť do veľkej šance, ale kamerunský zadák súpera k ničomu nepustil.
     
    48
    Wijnaldum si v strede poľa pomohol faulom proti Ferovi, Mohamed Salah tak nemohol pokračovať smerom dopredu, ktorý nabral.
     
    49
    Roberto Firmino chcel narobiť problémy dvom obrancom súpera na hranici malého vápna, van der Hoorn odkopol na roh a tomu sa Swansea ubránila.
     
    50
    Jordan Ayew dokonca založil protiútok, ktorý dotiahol do veľkého vápna. Tam sa k lopte dostal obranca Joe Gomez.
     
    51
    Hráči Liverpoolu sa na malom priestore pokúsili presadiť cez súperov až do veľkého vápna, dobre postavený obranca Olsson odkopol do bezpečia.
     
    52
    Roberto Firmino nedokázal prestrčiť loptu do uličky pre spoluhráčov, na opačnej strane pokus o kontru faulom na Ayewa zastavil Matip.
     
    53
    Sadio Mané sa po ľavej strane nedokázal rozbehnúť, hru preto otočil na opačnú časť hracej plochy. Liverpool sa usadil iba v strede poľa.
     
    54
    Mohamed Salah skackajúcu loptu spred veľkého vápna technicky zakončil smerom k žrdi, pokus Egypťana bránu nedokázal trafiť.
     
    55
    Mané našiel pasom z ľavej strany Firmina, ten loptu posunul vedľa seba a Robertson mohol strieľať sám spred Fabianskeho. V poslednej chvíli vynikajúci zákrok predviedol Naughton.
     
    56
    Andrew Robertson poslal krásny pas z hranice veľkého vápna do päťky, našiel však priestor medzi Firminom a Salahom, preto nezakončoval ani jeden.
     
    57
    Roberto Firmino sa tlačil k peknej kolmici Salaha na hranicu malého vápna, pri lopte bol prvý poľský brankár Lukasz Fabianski.
     
    58
    Firmino svojou strelou trafil iba Mawsona, ktorý loptu zrazil pred seba. Následný pokus Salaha práve tento obranca Swans tečoval na rohový kop.
     
    59
    Po rozohrávke štandardnej situácie sa futbalisti Liverpoolu do zakončenia nedostali, Swansea odkopla loptu čo najďalej na súperovu polovicu.
     
    60
    Sadio Mané spadol nejaké dva metre pred veľkým vápnom waleského tímu, k zemi ho poslal Ki. Nasledovať bude priamy kop z veľmi zaujímavej pozície.
     
    61
    Mohamed Salah svojou ľavačkou mieril krásne smerom pod brvna, Fabianski končekmi prstov vytesnil na rohový kop, ktorému sa Swansea ubránila.
     
    62
    Nathan Dyer si síce hodil loptu od nohy, rozbehnúť sa s ňou nestihol, nakoľko jeho akciu včas pretrhol obranca súpera van Dijk.
     
    64
    Striedanie v tíme Swansea City: z ihriska odchádza Nathan Dyer, prichádza Thomas Carroll.
     
    65
    Liverpool sa drží s loptou pred veľkým vápnom súpera. Po prihrávke doň teatrálne spadol Mané, následná strela Salaha sa odráža na rohový kop.
     
    66
    Lukasz Fabianski si centrovaný pas zobral zo vzduchu a nedovolil tak obrancovi Liverpoolu Virgilovi van Dijkovi zakončoval hlavou, ako to Holanďan plánoval.
     
    67
    Pas van der Hoorna zo stredu poľa na Ayewa presný nebol. Toho predskočil Matip a prihral na Kariusa. Po výkope nemeckého brankára mohol ísť do šance Salah, Fabianski včas vybehol a odkopol.
     
    68
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Alex Oxlade-Chamberlain, prichádza Adam Lallana.
     
    69
    Kombinácia domáceho celku na útočnej polovici skončila nezdarom, Tom Carroll spracoval ťažký pas na krídle tak, že mu lopta ušla za autovú čiaru.
     
    70
    Emre Can si naviezol loptu okolo niekoľkých hráčov súpera do streleckej pozície, ľavačkou pálil spred veľkého vápna len nad bránu.
     
    71
    Joel Matip si z pozície stopéra opäť nabehol k šestnástke, odkiaľ po prihrávke Salaha aj zaujímavo strieľal, avšak prekopol priestor troch žrdí.
     
    72
    Joe Gomez ukončil dlhú kombináciu svojho tímu prudkým centrom do malého vápna, našiel iba dobre postaveného brankára Fabianskeho.
     
    73
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Georginio Wijnaldum, prichádza Danny Ings.
     
    74
    Mohamed Salah si nabehol na dlhý pas do šestnástky súpera, k lopte sa nemal šancu dostať, pretože bola veľmi prudká a na Egypťana nepresná.
     
    75
    Van der Hoorn sa po zisku lopty sám rozbehol smerom na útočnú polovicu, kde chcel založiť akciu svojho celku, no veľmi rýchlo bol zastavený.
     
    76
    Ings pri pokuse získať loptu fauloval Ayewa, Liverpool ale loptu takmer okamžite získal do svojej moci a kombinuje na súperovej polovici.
     
    77
    Mawson nepustil prihrávku od Firmina do zaujímavej pozícii na Lallanu. Liverpool aj tak zakončil, Ings mieril cez obrancu súpera do miest, kam Fabianski dočiahol.
     
    78
    Jordan Ayew si dobre spracoval ťažký pas na súperovej polovici, loptu si telom zakryl a po faule na jeho osobu aj nazbieral cenné sekundy.
     
    79
    Striedanie v tíme Swansea City: z ihriska odchádza Jordan Ayew, prichádza Wilfried Bony.
    79.
     
    80
    Liverpool už má iba desať minút riadnej hracej doby, aby dokázal dostať loptu za brankára súpera Fabianskeho a nepripustil tak veľké prekvapenie.
     
    81
    Joe Gomez zobral na polovici ihriska loptu Bonymu, naviezol ju až pred veľké vápna Swansea, ale prudkou strelou netrafil bránu.
     
    82
    Prudký nákop Robertsona preletel malé vápno, našiel však Firmina, ktorý akrobaticky dostal loptu pred veľké vápno. Prudká strela van Dijka z voleja smerovala nad.
     
    83
    Ings v šestnástke prebral loptu a poslal okamžite na voľnejšieho Salaha, no afrického útočníka okamžite dostúpil Fer a guľatý nezmysel mu aj odkopol.
     
    84
    Virgil van Dijk nákopom do šestnástky spoluhráčov nenašiel. Ešte zabojoval Can, loptu pred ním odkopol Tom Carroll.
     
    85
    Ings udržal loptu proti dvom hráčom, tá našla vedľa veľkého vápna Robertsona, no jeho prudký center cez Fernándeza neprešiel.
     
    86
    Salah síce centrom trafil iba hráčov súpera, avšak lopta sa k nemu odrazila, a tak vymyslel center na hranicu malého vápna. Van Dijk cez Fernándeza trafil do Fabianskeho.
     
    87
    Swansea drží loptu na polovici Liverpoolu. Toto domácim hráčom úplne vyhovuje, zatiaľ čo hostia nevedia nájsť spôsob, ako nejako vážnejšie ohroziť bránu Fabianskeho.
     
    88
    Tečovaná strela Firmina mierila vedľa brány Swansea, nízky nákop Salaha z rohového kopu nenarobil starosti pred tromi žrďami Lukasza Fabianskeho.
     
    89
    Joel Matip odkopol pas na krídlo pre Clucasa, Swansea ale znova zbiera sekundy na útočnej polovici ihriska.
     
    90
    Lallana sa uvoľnil na ľavom krídle k centrovanej lopte, znova nedokázal nájsť miesta, odkiaľ by hrozilo nebezpečenstvo.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+2
    Po nepresnej strele Ingsa z voleja nasledoval odkop Fabianskeho a po ňom ďalšie šetrenie času v podaní hráčov waleského mužstva.
     
    90+3
    Mohamed Salah mohol do Liverpoolu doviesť aspoň bod, ale to by musel centrovať do malého vápna a nie z veľkého uhlu strieľať, nakoľko mieril nepresne.
     
    90+4
    Joel Matip číhal v malom vápne na centrovanú loptu, ktorá síce aj prišla, ale prvý bol pri nej istý brankár Lukasz Fabianski.
    90+4.
     
    90+5
    Ings fantasticky zabojoval vedľa šestnástky, pätou našiel voľného Matipa a po jeho centri z tesnej blízkosti hlavičkoval v obrovskej šanci Firmino do tyče. Hlavný rozhodca ešte nechal hostí kopnúť roh, na ktorý si nabehol aj Karius, zakončenie neprišlo.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Swansea City v dohrávke šokovalo veľkého favorita, ktorému ako posledný celok súťaže berie všetky tri body. O to sa v závere prvého polčasu postaral stopér Mawson. V úplnom závere mohol vyrovnať Roberto Firmino, trafil tyč.
     
    Ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (22:54:17)

    Matej Kubove

    Góly: 41. Mawson

    Karty:   44. Robertson (LIV), 45. Matip (LIV)


    Swansea City: Fabiański – Naughton, van der Hoorn, F. Fernández (C), Mawson, M. Olsson – Ki Song-jung, Fer, Clucas – Dyer (64. T. Carroll), J. Ayew (79. Bony).
    Náhradníci: Nordfeldt – Bartley, Bony, McBurnie, T. Carroll, Mesa, L. Narsingh.

    Liverpool FC: Karius – Joe. Gomez, Matip, V. van Dijk, Robertson – Can (C), Wijnaldum (73. Ings) – M. Salah, Oxlade-Chamberlain (68. Lallana), Mané – Firmino.
    Náhradníci: Mignolet – Alexander-Arnold, Ings, Lallana, Klavan, Milner, Solanke.