Querrey – Veselý 1:2 (kon.)
koniec
Sam Querrey
Sam Querrey (3)
1
4 7 65  
Jiří Veselý
Jiří Veselý
2
6 610 7  
cz Streda 10.01.2018, 02:36 • ASB Tennis Centre • ATP Auckland - ASB Classic (tvrdý povrch) • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Vítejte u onlajn přenosu z novozélandského Aucklandu, kde je na programu utkání série ATP World Tour. V osmifinále se utká český tenista Jiří Veselý, který dnes v 5:19 SELČ oslavil postup proti kvalifikantovi a 88. hráči světa, moldavskému tenistovi Radu Albotovi a Sam Querrey. Americký tenista z Kalifornie nastupuje ke svému prvnímu utkání sezony a jako nasazená trojka přípravného turnaje před Australian Open bude chtít potvrdit roli favorita. Jiří Veselý se sice na postup výrazně nadřel proti Albotovi, ale psychická síla je určitě na jeho straně a v současné situaci může jen překvapit.
     
    JIŘÍ VESELÝ (Česká republika):
    Turnaj v Aucklandu je pro druhého nejvýše postaveného českého tenistu v žebříčku ATP zatím tím nejlepším, co ho v tenisovém životě potkalo. V roce 2015, zatím v nejúspěšnější části své kariéry, porazil ve finále francouzského tenistu Adriana Mannarina celkem hladce ve dvou setech 6:2 a 6:3.

    Loňská sezona byla pro svěřence trenéra Jaroslava Machovského spíše v dolní části pomyslného grafu spokojenosti. Největšími úspěchy na okruhu ATP World Tour byly jedna účast v semifinále a následně dva postupy do čtvrtfinále. Mezi čtyři nejlepší postoupil v marockém Marakeši, kde následně vypadl s chorvatským tenistou Bornou Čoričem. Následné dvě účasti mezi osmi nejlepšími se nacházely v německém Hamburgu a chorvatském Umagu. Vyřazen byl argentinským tenistou Mayerem, respektive Italem Lorenzim.

    Levoruký čtyřiadvacátník vydělal v minulém roce 705 190 dolarů na prize money, jeho bilance pak zní 24 vítězství a 26 porážek. Jediný titul vybojoval na challengeru v Prostějově, kde ve finále zdolal argentinského tenistu Federica Delbonise, aktuálně 67. hráče světa, ve třech 5:7, 6:1 a 7:5.

    Letošní rok zahájil stejně jako jeho dnešní sok turnajem v indické Marahastře. Neúspěchem. V prvním kole nestačil až na 172. hráče ATP žebříčku. Španěl Ojeda Lara jej vyřadil ve dvou setech 3:6 a 6:7. Ve čtyhře pak dal vzpomenout na Daviscupové klání v Nizozemsku a připomenul si společně se svým parťákem Jebavým hořkou porážku. Pár Middelkoop-Haase je v semifinále vyřadil ve dvou setech.

    První kolo v ASB Tennis Centre zvládl Veselý po tuhé bitvě s moldavským Raduem Albotem, jak už bylo zmíněno. Příbramský rodák po prvním setu, ve kterém často chyboval, se 67. hráč světa výrazně zvedl ve své hlavní disciplíně, jíž je servis a zlepšil také forhend, který mu nakonec vynesl triumf v rozhodující třetí sadě. V tiebreaku udolal soupeře poměrem 9:7, byť měl jeho protivník na snaze už tři mečboly.
     
    SAM QUERREY (USA):
    Rodák z Kalifornie vstoupí do turnaje jako nasazená trojka a bude to pro něj úvodní duel do letošní sezony, kterou tak zahajuje jako přípravu na první grandslam sezony – Australian Open. 198 cm měřící a 95 kilogramů vážící hráč je nyní 13. hráč světa. Vzhledem k velmi podobným proporcím obou tenistů, čekáme souboj takřka totožných stylů. Oba mají jako přednost podání a oba vyznávají obouručný bekhend.

    Třicátník, který je profesionálem od roku 2006, platí na okruhu ATP za jednoho z nejlépe podávajících tenistů, takže můžeme očekávat spíše kratší výměny s vícero pokusy o rychlé ukončení výměny. Uvidíme tedy, jestli Veselý dokáže najít na Querreyho nějaký recept.

    V loňské sezoně si tenista, který vyznává od sezony 2012 značku Babolat, vydělal 2 232 151 dolarů s bilancí 36 vítězství a 21 porážek. Zažil nejlepší sezonu v životě. Poprvé od roku 2011 se jako první Američan po Andy Roddickovi připsal postup do semifinále na US Open. Rok 2017 znamenal posun o rekordních 18 pozic ve světovém žebříčku.

    Začínal jako světová jednatřicítka, ovšem 23. října figuroval na 13. pozici, na níž je dodnes.Vděčí tomu především Mexiku. Proč? Dva podniky na území aztéckého státu dokázal tenista žijící v Santa Monice vyhrát. Nejprve v únoru ve finále zdolal ve velké formě hrající Querrey Nadala v Acapulcu. V červenci poté udolal ve finále v Los Cabos Australana Thanasiho Kokkinakise.

    Co se týče účasti na tomto turnaji, tak loni dal přednost podniku v Brisbane, kterou upřednostnil jako přípravu na Australian Open. Brisbane bylo ale nad síly Querreyho. Vyřadil jej v prvním kole argentinský tenista Diego Schwartzman. Uvidíme, jak si povede jako nasazená trojka na Novém Zélandu nyní.
     
    VĚDĚLI JSTE, ŽE?...
    - Turnaj ATP v Aucklandu vyhráli od jeho připsání na světový kalendář ATP tři Češi a jeden Slovák: V roce 1987 Miloslav Mečíř, o čtyři později Karel Nováček, v roce 1996 se radoval Jiří Novák a konečně před třemi lety již zmíněný Jiři Veselý. Jediným slovenským tenistou byl v roce 2004 Dominik Hrbatý, který na vrcholu své kariéry zdolal ve finále Rafaela Nadala.

    - Nejúspěšnějšími tenisty tohoto podniku jsou Australan Roy Emerson a Španěl David Ferrer. Prvně jmenovaný získal 4 tituly v letech 1960-1967 a jeho o mnoho let mladší následník si takto shodně počinal v rozmezí let 2007-2013.

    - Poslední vzájemný zápas obou dnešních soupeřů se v singlu datuje do července loňského roku. V chorvatském Umagu ve čtvrtfinále zvítězil český tenista ve dvou setech 7:6 a 6:3.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    15-0
    Míček získává Querrey.
     
    15-15
    Dvojchyba číslo jedna amerického tenisty.
     
    30-15
    Míček získává Querrey.
     
    40-15
    Míček získává Querrey.
     
    40-30
    Míček získává Veselý.
     
    1:0
    V gemu vítězí Querrey.
     
    0-15
    Veselý začíná esem své podání.
     
    0-30
    Míček získává Veselý.
     
    0-40
    Míček získává Veselý.
     
    15-40
    Míček získává Querrey.
     
    1:1
    V gemu vítězí Veselý.
     
    15-0
    První eso také pro Querreyho.
     
    30-0
    Další přímý bod z podání tenisty žijícího v Santa Monice.
     
    40-0
    Prozatím bezproblémový gem pro amerického tenistu.
     
    2:1
    Čistá hra. Querrey vede 2:1.
     
    0-15
    Veselý začíná dobře.
     
    0-30
    Míček získává Veselý.
     
    15-30
    V dlouhé výměně si nakonec Veselý počínal špatně a přetáhl svůj forhend za základní čáru.
     
    15-40
    Další výměna od základních čar a tentokráte chyba amerického tenisty, který pro změnu až příliš protáhl bekhend. Gembol pro Veselého.
     
    2:2
    Krásná výměna zakončená dobrou hrou na síti Querreyho, ovšem ještě lepším doběhnutým forhendem Veselého, který volej amerického tenisty sice tak tak doběhl, ovšem prohoz pak následoval ideální.
     
    0-15
    Veselý se ujímá vedení v gemu.
     
    15-15
    Querrey kontruje přímým bodem z podání.
     
    15-30
    Veselý vyslal dobrý return pod nohy, což Querrey nezvládl a jeho forhend letí až za základní čáru.
     
    30-30
    Následuje další Američanova odpověď, která zní přímý bod z podání.
     
    30-40
    Veselý nyní fantasticky zahrál ze hry topspinový a diagonální úder forhendem a má první brejkbol!
     
    2:3
    A ihned první využívá, na rozdíl od včerejšího utkání s Albotem tak brejkuje soupeře již v pátém gemu a první set tak má nadmíru dobře rozehraný. Bravo.
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Veselý.
     
    0-15
    Veselému se již od úvodu daří. Nyní opět ze hry vysílá ideální diagonální přitvrzený bekhend ven z kurtu.
     
    15-15
    Špatná koncovka výměny z pohledu Veselého končí na síti.
     
    15-30
    Veselý byl již na síti překonán, ovšem Querreyho prohoz se do dvorce nevešel a končí za základní lajnou.
     
    15-40
    Vynikající první servis na téčko. Ze strany Querreyho pak pouze přehození sítě a Veselý si mohl vybrat. Zvolil pravou stranu a trefil.
     
    2:4
    Nakonec přímý bod z podání a Veselý potvrzuje brejk!
     
    0-15
    Veselý velmi dobře returnuje a nyní se mu to vyplácí a vede 0:15 při soupeřově podání.
     
    0-30
    Opět další velmi dobrý přechod na síť českého tenisty, který si připravil útok a nakonec zakončoval bekhendem po lajně. 0:30!
     
    15-30
    Teď to ale Veselý s razancí přehnal. Aut.
     
    30-30
    Výhoda dvou míčků je ta tam. Veselý chybuje nevynuceně. Jeho forhend od základní čáry se do dvorce nevešel.
     
    40-30
    Sam Querrey teď ve správný čas přitvrdil v úderu a jeho bekhend Veselý nedokázal vybrat.
     
    3:4
    Světový tenista číslo 13 otáčí průběh gemu přímým bodem z podání. Stále však ztrácí jeden brejk.
     
    3:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:4
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Veselý.
     
    3:4
    Zatím sledujeme velmi rychlý tenis bez delších výměn, což se vzhledem ke stylu obou hráčů dalo čekat.
     
    0-15
    Hlavní zbraň obou dnešních soupeřů. Veselý a eso.
     
    0-30
    Příbramský rodák dnes velmi dobře připravuje útoky na síti, na což zatím Querrey nenachází odpověď. Poté, co je Veselý rozběhal, musela světová třináctka pálit pouze do sítě.
     
    0-40
    Další chyba Querreyho a Veselý má tři gemboly.
     
    3:5
    Američan nyní zahodil kvalitně připravený útok na síti. Z jasné pozice při smeči poslal míček až za základní čáru. Čistá hra pro Veselého.
     
    15-0
    Querrey zahajuje přímým bodem z podání.
     
    15-15
    Veselého velmi dobrý return po čáře znamená srovnání skóre v gemu.
     
    30-15
    Další přímý bod z podání.
     
    30-30
    Veselý donutil Querreyho k chybě, která byla ale vynucena dobrým pohybem českého tenisty.
     
    40-30
    Ovšem přichází opět palba při podání a přímý bod.
     
    4:5
    A na závěr gemu přichází eso ven z kurtu, na které Veselý neměl šanci reagovat. Bude však podávat na vítězství v prvním setu.
     
    4:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:5
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Veselý.
     
    15-0
    Veselý vyhnal soupeře ven z kurtu svým podáním, na síti mu však nevyšel krok a chybuje.
     
    15-15
    Také Veselý nezaostává v přímých bodech z podání. Tady je další.
     
    15-30
    A další. Jiří Veselý má 73 % úspěšnost vítězných míčů po prvním podání. Jeho soupeř pouze 54 %.
     
    15-40
    Opět podání ven z kurtu, následný náběh na síť a neomylný volej na základní čáru. Dva setboly pro Jirku Veselého!
     
    4:6
    Ve stylu velkých tenistů jej Veselý proměňuje opět, stejně jako brejkbol hned napoprvé. Esem. Tak trošku symbolicky vzhledem ke stylu obou dnešních soupeřů.
     
    15-0
    Veselého return na úvod druhé sady končí až za základní čarou.
     
    30-0
    Přímý bod z podání pro Američana.
     
    40-0
    Přímý bod z podání číslo dvě v tomto gemu.
     
    1:0
    Rychlý gem. Zkrátka jako obvykle. Veselý trefuje síť a Američan si připisuje čistou hru.
     
    15-0
    Veselého forhend měl až přílišnou sílu a rotaci, která jej vyhodila ven z dvorce.
     
    15-15
    V delších výměnách, jichž není mnoho, má navrch český tenista. Nyní opět přitvrzeným forhendem nutí Američana k chybě.
     
    15-30
    Znovu si amerického tenistu výborně nachystal tak, aby mohl útočit. Nyní Veselý vytáhl Querreyho ven z dvorce a poslal přesný forhend po lajně na základní čáru.
     
    15-40
    Querreyho prozatímní zmar v delších výměnách je nyní korunován další nevynucenou chybou. Forhend měl až moc velkou sílu.
     
    30-40
    Teď byl ale Veselý pozdě na základní čáře, což Querrey využil k protaženému forhendu. Veselý pak musel chybovat.
     
    40-40
    Pozor. Sam Querrey teď po dvou chybách Veselého dotáhl gem při servisu soupeře až do shody.
     
    40-A
    Český dlouhán si ale bere výhodu.
     
    1:1
    Zvládá menší zaváhání při svém servisu a přímý bodem podání srovnává druhou sadu na 1:1.
     
    0-15
    Bravo, Jiří! Querrey už měl Veselého takřka v hrsti, ovšem na síti zvolil stranu, kam se posunul i český hráč a ten následně po dalším voleji Američana fantastickým sprintem a následným prohozem získal míček.
     
    15-15
    Querrey si připisuje záhy přímý bod z podání.
     
    15-30
    Zajímavý průběh tohoto gemu z pohledu českého tenisty. Querrey chybuje, protáhl forhend až přespříliš.
     
    30-30
    Odpověď Američana je ale jasná. Přímý bod z podání.
     
    40-30
    Veselý chtěl zaútočit na druhé podání amerického tenisty, což je pochopitelné při jeho dělové ráně z prvního servisu, ovšem forhend skončil v autu.
     
    2:1
    Další chyba z forhendu a gem jde za Samem Querreym.
     
    2:1
    Pouze jeden jediný brejkbol jsme zatím viděli. Proměnil ho Jiří Veselý. Ukazuje to, jak velké hráče na podání dnes vidíme proti sobě.
     
    0-15
    Veselý začal dobře a první servis nese ovoce.
     
    15-15
    Querrey si teď kvalitně nachystal útok na síti, kterého se dočkal po dobré změně rytmu hry v pravý čas, kdy poslal ukázkový forhend po čáře až na základní lajnu. Překonaného Veselého již nebyl problém dorazit následnou smečí.
     
    30-15
    Chyba Jiřího Veselého. Querrey je ve vedení v tomto gemu.
     
    30-30
    Veselý odpovídá nejlépe, jak může. Přímý bod z podání.
     
    30-40
    A další fiftýn po dobrém servisu českého tenisty. Gembol pro Veselého.
     
    40-40
    Querrey ale stejně jako v prvním případě této sady dovedl soupeřův servis až do shody.
     
    A-40
    Po chybě Veselého je tu druhý brejkbol zápasu. Tentokrát pro Američana!
     
    40-40
    Veselého ale opět podržel servis. Následná smeč už byla povinností.
     
    40-A
    Opět dobrý servis Čecha a přímý bod z podání číslo tři v této hře.
     
    2:2
    Přímý bod číslo čtyři, tentokráte z druhého podání a gem pro českého hráče. Je srovnáno 2:2.
     
    0-15
    Dvojchyba amerického tenisty posouvá Čecha do vedení.
     
    15-15
    Míček získává Querrey.
     
    15-30
    Veselý zvládl šermovanou na síti. Dva dlouháni bojovali, až nakonec Querrey zvolil stejnou stranu jako Veselý, který jeho volej proměnil ve vítěznou smeč.
     
    30-30
    Přímý bod z podání pro Američana.
     
    30-40
    Veselý nyní se štěstíčkem dokázal dojít k druhému brejkbolu v utkání. Páska hrála s ním.
     
    40-40
    Querreyho ovšem opět podržel servis. Shoda.
     
    A-40
    Querrey přešel do útoku, což Veselý nezastihl a americký tenista si pak pochutnal na krásné smeči u sítě.
     
    3:2
    Odvrátil brejkbol a svůj gembol proměnil stylově esem s rotací ven z kurtu.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Veselý.
     
    0-15
    Dobré podání na téčko a pak ideální forhend do pravého rohu znamená vedení 15:0 pro českého tenistu.
     
    0-30
    Querrey zatlačil Veselého k lajně dobrým returnem pod nohy, ovšem následná hrubka z bekhendu ho stála fiftýn.
     
    0-40
    Veselý má namířeno k čisté hře.
     
    15-40
    Tak jsem to zakřikl. Querrey opět přešel do ofenzívy a výměnu ukončil stylovou volejí mimo dosah Veselého.
     
    30-40
    Dvojchyba Veselého komplikuje zdánlivě hladký průběh šestého gemu.
     
    3:3
    Český tenista ovšem zvládá menší problémy v pohodě. Dva zvládnuté přitvrzené bekhendy do pravého rohu stačily na srovnání stavu druhé sady.
     
    15-0
    Querrey začíná přímým bodem z podání.
     
    30-0
    Dále přidává eso.
     
    30-15
    Jeho chyba z forhendu ovšem dává šanci Veselému.
     
    40-15
    Leč Veselý taktéž chybuje. Od základní lajny mu nevyšel krok na forhend, který přetáhl daleko do autu.
     
    4:3
    Není divu, že Querrey je považován za jednoho z nejlépe podávajících tenistů na okruhu. Přilítá další eso, celkově již šesté v tomto utkání.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Veselý.
     
    0-15
    Veselý začíná dobrým servisem, který podpořil kvalitní bekhendovou volejí na síti.
     
    0-30
    Důležitý gem podporuje přímým bodem z podání.
     
    15-30
    Špatně odkrokovaný bekhend znamená, že Veselý trefuje pouze pásku.
     
    15-40
    Teď ale Veselý bravurně trefuje těžký forhend. Querreyho return byl hrán dobře pod nohy, ale český tenista si velmi šikovně poradil.
     
    4:4
    Veselý nepřipustil žádné komplikace a dalším vítězným úderem z bekhendu srovnává stav druhé sady.
     
    15-0
    Eso Sama Querreyho číslo 7.
     
    15-15
    Veselý kontruje dobrý returnem pod nohy, na který Querrey nestačil reagovat.
     
    30-15
    Přichází však další eso.
     
    40-15
    A teď už osmé...
     
    5:4
    A překvapivě deváté. Když to umíte, je to opravdu jednoduché. Sam Querrey vede 5:4.
     
    15-0
    Jiří Veselý nezačíná důležitý gem šťastně. Dvojchyba.
     
    15-15
    Teď ale Čech rozběhal amerického hráče, který svůj forhend po lajně přetáhl až do autu.
     
    15-30
    Veselého dobrý přechod do útoku korunovaný forhendovou smečí po lajně.
     
    15-40
    Také Veselý ukazuje, že umí podávat. Čtvrté eso českého tenisty.
     
    15-40
    Výměna se bude opakovat. Do hry přiletěl druhý míček.
     
    5:5
    Veselý opět v dobrém přechodu do útoku. Na síti dnes jednoznačně kraluje a nyní srovnává na 5:5.
     
    15-0
    Querrey zahajuje jedenáctou hru druhého setu pro změnu esem.
     
    15-15
    To je šance Jiřího Veselého při podání Querreyho. Druhé podání a delší výměny. Tam Američan není z nejsilnějších.
     
    30-15
    Querrey odpovídá esem.
     
    40-15
    Teď si ale Američan po dobrém servisu připravil útok, který dotáhl na síti do zdárného konce.
     
    6:5
    6:5 pro světovou třináctku, která si gem až na jedno zaváhání v klidu pohlídala.
     
    6:5
    Tak co, uvidíme tiebreak, nebo Američan nyní zlomí poprvé Veselého servis a srovná na 1:1 na sety?
     
    15-0
    Veselý nezačíná dobře. Chybuje z forhendu.
     
    15-15
    Veselý se ale také opírá o silný servis. Přímý bod z podání.
     
    15-30
    Delší výměna. Vítěz opět Veselý. Ten teď udržel nervy na uzdě a připravil si útok po lajně, který kontroval Američan pouze do sítě.
     
    30-30
    Teď byl ale Veselý rozběhán po celém dvorci a Američan dotáhl výměnu do zdárného konce.
     
    30-40
    Veselý ale dobrým topspinem na lajnu vybojoval další volej na síti, kterou forhendem s přehledem proměnil. Gembol pro českého hráče.
     
    6:6
    Querrey posílá míček do sítě od základní lajny a uvidíme tiebreak.
     
    1-0
    Veselý šel agresivně na Američanovo druhé podání, ale bekhend neměl výšku a skončil na pásce.
     
    1-1
    Veselý předvedl dobrý první servis, na nic nečekal a na síti pak dokonal smečí své dílo.
     
    1-2
    Přímý bod z podání a Čech je ve vedení 2:1!
     
    2-2
    Americké eso.
     
    3-2
    Americký hráč servisem ven z kurtu připravil své raketě útok na otevřenou stranu dvorce a nezaváhal.
     
    4-2
    Querrey nejspíš v pravý čas vítězí v delší výměně a po dobře připraveném útoku si připisuje první minibrejk. 4:2 pro Američana.
     
    4-3
    Veselý kontruje přímým bodem z podání.
     
    4-4
    Krásný forhend do pravého rohu od Veselého a první minibrejk také na české straně!
     
    5-4
    Querrey kontruje jak jinak než esem.
     
    5-5
    Veselý ale dnes také na podání drží. Přímý bod z podání a je to 5:5.
     
    6-5
    Querrey ale jakoby věděl, v jaký moment má útočit. Kvalitním přitvrzeným forhendem v pravou chvíli si připravil půdu pod nohama a pak slicovaným volejem vybojoval setbol!
     
    6-6
    Veselý ho ale odmítá. Na jeho dlouhý bekhend nenašel Querrey recept a míček končí v síti.
     
    7-6
    Querrey i přes druhé podání nakonec udržel své podání. Veselého bekhend končí v autu.
     
    7-7
    Veselý udržel nervy na uzdě. Dobrý druhý servis a pak bekhend do otevřené levé strany dvorce.
     
    7-8
    Veselý má první mečbol!
     
    8-8
    Querrey ale po dobrém náběhu na síť a smeči do otevřeného dvorce odmítá prozatím konec zápasu. To jsou nervy.
     
    9-8
    A dalším přímým bodem z podání si bere třetí setbol.
     
    9-9
    Veselý stále drží světovou třináctku na uzdě! Dobrý první servis, náběh na sít a neomylná smeč. Následuje výměna stran za stavu 9:9.
     
    9-10
    Veselý opět nebojácně přitvrzeným forhendem a pak na síti získává druhý mečbol!
     
    10-10
    Ovšem Querrey je na podání jako stroj. Další přímý bod.
     
    11-10
    Škoda, velká škoda. Querrey byl při svém podání zatlačen k lajně, ale Veselý svůj forhend přetáhl až za základní čáru. Setbol pro Querreyho.
     
    7:6
    Dva mečboly Veselý neproměnil a třetí, alespoň v tomto setu, už určitě nepřijde. Querrey si pohlídal jeho druhé podání a nakonec srovnává na 1:1 na sety.
     
    0:0
    Třetí set už je nachystán. ASB Tennis Centre se tak dozví čtvrtfinalistu, který vzejde z tohoto duelu. Ten narazí na již postoupivšího Španěla Bautistu.
     
    0-15
    Veselý začíná třetí sadu přímým bodem z podání.
     
    0-30
    Opět přímý bod z podání.
     
    0-40
    Do třetice všeho dobrého. Servis ven z kurtu a 40:0 pro Čecha.
     
    15-40
    Následuje dvojchyba. Veselý druhým servisem mířil do pásky.
     
    0:1
    Na závěr úvodního gemu rozhodující sady přímý bod z podání číslo čtyři.
     
    15-0
    Veselého pokus o prohoz, který byl díky dobrému volej Querreyho spíše z nouze, končí neúspěchem. Za základní čarou.
     
    30-0
    Přímý bod z podání v podání Američana.
     
    40-0
    Náběh na síť Američana končí povedeným bekhendem.
     
    1:1
    Čistý gem pro Querreyho, který jej ukončil přitvrzeným forhendem diagonálně.
     
    0-15
    Veselý rozběhal Querreyho, který následně z běhu nedokázal mířit svůj bekhend do dvorce.
     
    0-30
    Eso českého tenisty.
     
    15-30
    Veselému se dostal míček na hranu rakety, což mělo za následek míček v autu.
     
    15-40
    Querreyho forhend od základní čáry končí v síti.
     
    30-40
    Veselý neodhadl sílu svého druhého servisu a je tu dvojchyba.
     
    1:2
    Teď si ale poradil bravurně. Vytáhl Querreyho podáním ven z dvorce a následně protaženým forhendem ukončil třetí gem.
     
    15-0
    Patnácté eso amerického tenisty, absolutně nechytatelná záležitost.
     
    30-0
    Přímý bod z podání.
     
    30-15
    Querreyho vyhozený forhend ven z dvorce dává jiskřičku naděje pro Veselého.
     
    40-15
    Ta pohasíná po celkově šestnáctém esu amerického tenisty.
     
    2:2
    Eso číslo sedmnáct a gem pro Querreyho.
     
    0-15
    Veselý sice nepředvádí tolik es, ovšem jeho první podání se nedá zahanbit před tím Querreyho. Přímé body z prvního servisu sbírá také celkem slušně.
     
    15-15
    Teď ale Querrey po druhém servisu výborně načasoval přitvrzený forhend po lajně a srovnal stav gemu.
     
    30-15
    A po chybě Veselého se dostává Američan do vedení.
     
    40-15
    Tohle vypadá pro Čecha zle. Querrey opět správně vystihl přechod na síť a vypracoval si dva brejkboly!
     
    40-30
    První je zásluhou vynikajícího přitvrzeného bekhendu ven z kurtu odvrácen.
     
    40-40
    Eso a shoda.
     
    40-A
    Dále přímý bod z podání a najednou je to gembol pro českého tenistu.
     
    2:3
    Škoda, že se tak český tenista nedokáže na dvorci chovat častěji. dlouhodobě. Nyní si zkušeně poradil ve svízelné situaci a pohlídal si svůj servis. Vede 3:2.
     
    15-0
    Míček získává Querrey.
     
    30-0
    Přímý bod z podání pro Američana.
     
    40-0
    Pro změnu další eso a vypadá to na čistou hru.
     
    3:3
    Je to tak. Přímý bod z podání ukončuje šestou hru druhé sady.
     
    0-15
    Querrey chybuje u základní čáry. Jeho bekhend měřil až příliš moc.
     
    0-30
    Další nevynucená chyba amerického tenisty a ten český má náskok dvou fiftýnů.
     
    15-30
    Teď pro změnu chybuje příbramský rodák. A to z forhendu.
     
    15-40
    Eso českého dlouhána znamená dva gemboly.
     
    3:4
    Opět další eso a Veselý stylově zakončuje sedmý gem druhého setu. Vede 4:3.
     
    0-15
    Veselého krásný prohoz, kdy už byl český tenista prakticky venku z dvorce. Querrey byl malinko zaskočen na síti přesností úderu.
     
    0-30
    Tohle už vypadá zajímavě! Veselý se dostal při soupeřově podání do dlouhé výměny, kterou ukončil krásným přitvrzeným bekhendem ven z dvorce.
     
    15-30
    Querrey donutil Veselého k chybě a snižuje.
     
    30-30
    Také nyní si připravil dobrou pozici pro útok a volejem na síti srovnává stav gemu.
     
    40-30
    Eso pro Querreyho.
     
    4:4
    Jak se lidově říká: "povolíš, přitáhneš". Querrey nedopustil brejkbol a dalším esem srovnává na 4:4.
     
    0-15
    Querrey chybuje u základní čáry. Jeho bekhend postrádal výšku.
     
    0-30
    Teď se ve výměně forhendů dostal míček na Querreyho hranu rakety a ten vyletěl daleko do autu.
     
    0-40
    Přímý bod z podání. 40:0 pro Čecha.
     
    4:5
    Esem končí devátý gem Jiří Veselý. Symbolické to ukončení utkání, kde se potkávají naprosto stejné styly hry.
     
    4:5
    Musím uznat, že Jiří Veselý hraje dnes velmi soustředěně a především po psychické stránce působí přinejmenším stejně klidně jako jeho soupeře na 13. pozici žebříčku ATP. Uvidíme, jestli to dotáhne do vítězného konce.
     
    15-0
    Querrey trefuje smeč na síti, kterou si připravil dobrým prvním servisem.
     
    30-0
    Přímý bod z podání.
     
    30-15
    Teď ovšem přichází chyba z forhendu na základní čáře a příliš silný úder, který končí v autu.
     
    30-30
    Po další Querreyho chybě má Veselý na dosah mečbol.
     
    30-40
    Prohoz jako víno a je tu vytoužený mečbol!
     
    40-40
    Jenže je tu další eso.
     
    A-40
    Další eso a výhoda pro Querreyho.
     
    5:5
    Po servisu nachystaný útok na síti a Američan srovnává na 5:5.
     
    0-15
    Chyba Querreyho z forhendu a to znamená vedení Veselého 15:0.
     
    0-30
    Další nevynucená chyba amerického tenisty, jehož bekhendu nyní scházela výška a míček končí v síti.
     
    0-40
    Přímý bod z podání pro svěřence Jaroslava Machovského.
     
    5:6
    Querrey šel dobře na síť, ovšem Veselého pokus o prohoz vyšel, byť to bylo díky pokažené Američanově voleji, jenž končí v autu. 6:5 – Veselý.
     
    15-0
    Dobrý return Veselého byl následně vyvrácen díky fantastickému úderu po lajně forhendem od Američana.
     
    30-0
    Querrey potvrzuje tento míček přímým bodem z podání.
     
    40-0
    Také nyní se mu povedl stejný kousek.
     
    6:6
    Obvyklý rychlogem, který Querrey ukončuje náběhem na síť a razantní smečí. Tiebreak číslo dvě! Teď už definitivně rozhodující.
     
    0-1
    Do vedení v něm jde Jiří Veselý, který povedeným forhendem ukončuje první výměnu.
     
    1-1
    Eso Querreyho srovnává stav zkrácené hry.
     
    2-1
    Querrey sice nyní nepřidal eso, ale jeho podání pak znamenalo opět snadnou práci na síti.
     
    2-2
    Veselý měl problémy s Querreyho returnem k základní čáře, ovšem nakonec si poradil a Querrey se vyhodil úderem po lajně.
     
    2-3
    Další chyba na straně Querreyho a Veselý je ve vedení.
     
    3-3
    Přímý bod z podání a výměna stran.
     
    4-3
    Veselý se snažil, seč mohl, ale Querreyho stopvolej za síť byla správně načasována a tak Veselý kontroval pouze do sítě.
     
    4-4
    Přímý bod z podání pro Čecha.
     
    4-5
    Další přímý bod z podání pro Veselého. Velmi důležité je to, že se český tenista může celý zápas opřít o první servis.
     
    4-6
    První minibrejk přichází v nejvhodnější chvíli a jsou z toho dva mečboly!
     
    5-6
    Přímý bod z druhého podání pro Američana. Ovšem teď podává Veselý na vítězství v utkání a postup do čtvrtfinále!
     
    6:7
    A je to tady! Jiří Veselý proměňuje celkově čtvrtý mečbol v utkání a postupuje v Aucklandu do čtvrtfinále! Bravo!
     
    Konec zápasu
     
    Až příšerně vyrovnaný zápas, který jsme v nočních hodinách SELČ sledovali, je se šťastným koncem pro naše české barvy. Jiří Veselý totiž udolal v souboji servisů a dvou dlouhánů Sama Querreyho a potvrdil tak, že Auckland je jeho jeden z nejoblíbenějších, ne-li nejoblíbenější podnik na ATP World Tour. Nyní se může těšit na čtvrtfinále, kde se utká s nasazenou pětkou – Španělem Bautistou. Cenný skalp na úvod sezony pro rodáka z Příbrami. Porazit světovou třináctku snad bude pro odrazový můstek k dalšímu vzestupu na žebříčku ATP.
     
    Ode mě je to pět minut před pátou úplně vše. Přeji, stejně jako včera, buď dobrou chuť k právě nachystané snídani či dobrou noc. Vyberte si sami a mějte každopádně hezký den. Napočtenou. (04:55:55)

    Dominik Tobola

    čas zápasu: 2:08

    3. set: 0:42

    Querrey Veselý
    3. set Stretnutie 3. set
    získané body celkom
    37 109 112 37
    najdlhšia séria získaných bodov
    4 5 5 4
    Setboly
    0 4 6 3
    Mečboly
    0 0 5 3
    víťazné údery *
    0 0
    nevynútené chyby *
    0 0
    úspešnosť na sieti *
    0 %
    0 %
    Štatistiky na podaní
    Čas hier pri vlastnom podaní
    0:10 0:34 0:45 0:13
    Esá **
    7 19 8 5
    Dvojchyby **
    0 2 4 2
    udržané podania
    6 / 6
    100 %
    16 / 17
    94 %
    17 / 17
    100 %
    6 / 6
    100 %
    Odvrátené brejboly
    1 / 1
    100 %
    2 / 3
    67 %
    3 / 3
    100 %
    2 / 2
    100 %
    body pri vlastnom podaní
    30 / 37
    81 %
    82 / 109
    75 %
    85 / 112
    76 %
    30 / 37
    81 %
    body po 1. podaní *
    0 %
    0 %
    body po 2. podaní *
    0 %
    0 %
    úspešnosť 1. podania *
    0 %
    0 %
    úspešnosť 2. podania *
    0 %
    0 %
    priemerná rýchlosť prvého podania *
    priemerná rýchlosť druhého podanie *
    najrýchlejšie podanie *
    Štatistiky na príjme
    Premenené brejkboly
    0 / 2
    0 %
    0 / 3
    0 %
    1 / 3
    33 %
    0 / 1
    0 %
    body pri súperovom podaní
    7 / 37
    19 %
    27 / 112
    24 %
    27 / 109
    25 %
    7 / 37
    19 %
    body po príjme 1, podania *
    0 %
    0 %
    body po príjme 2. podania *
    0 %
    0 %
    Informáciu ku štatistikám

    ** počty es a dvojchýb v priebehu setu sú neoficiálne

    Sam Querrey
    Štát: USA
    Dátum narodenia: 07.10.1987
    Vek: 36 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 198 cm
    Hmotnosť: 91 kg
    Nasadený: 3

    Jiří Veselý
    Štát: Česká republika
    Dátum narodenia: 10.07.1993
    Vek: 30 rokov
    Držanie: lavák
    Výška: 198 cm
    Hmotnosť: 90 kg