Šprint mužov, 10 km, Annecy sk Víťaz: Johannes Thingnes Boe (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - šprint mužov, 10 km, Annecy

Víťaz: Johannes Thingnes Boe (NOR)

Piatok 15.12.2017, 14:15 • Annecy-Le Grand Bornand (Francúzsko) • Biatlon
     
    One man show. Aj tak by sa dali označiť dnešné preteky mužov na 10 kilometrov. Johannes Thingnes Boe predviedol bezchybný výkon na strelnici a bežecky bol o 21 sekúnd rýchlejší než Martin Fourcade. Stupne víťazov prekvapujúco dopĺňa domáci Antonin Guigonnat, ktorý na ďalšie štvrté miesto odsunul Simona Schemppa. Zo Slovákov si najlepšie viedol Martin Otčenáš, ktorý skončil na 29. mieste. Do stíhačky sa dostane aj päťdesiaty Matej Kazár. Menej úspešní boli Šimon Bartko a Michal Šíma, ktorí s rovnakou bilanciou 1+1 skončili na 64., respektíve 68. mieste. Náš debutant ale môže byť šťastný, veď za sebou nechal Simona Fourcada či Čecha Adama Václavíka. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (15:39:28)
     
    Preteky mužov na 10 kilometrov sa skončili.
     
    CIEĽ
    Škoda, Šimon Bartko je momentálne v cieli na 64. mieste, a tak sa nepredstaví v zajtrajších stíhacích pretekoch. Každopádne, v internom súboji zdolal o deväť sekúnd Michala Šímu. Matej Kazár je na priebežnom 50. mieste s rovnakým časom ako má Litovčan Oskars Muiznieks.
     
    CIEĽ
    Scott Gow je ďalším pretekárom, ktorý sa dostáva pred Martina Otčenáša. Kanaďan vďaka čistej streľbe ide na zrejme konečné 16. miesto. Do cieľa sa pomaly blíži aj slovenský debutant Šimon Bartko.
     
    CIEĽ
    Benedikt Doll predviedol skvelé posledné bežecké kolo a vyšvihol sa na dvanáste miesto so stratou 68 sekúnd. Náš Martin Otčenáš medzitým klesol na 28. pozíciu, no mohol by sa udržať v elitnej tridsiatke.
     
    CIEĽ
    Antonin Guigonnat to aj vďaka mohutnej podpore domácich fanúšikov zvládol! Francúz si možno v tejto chvíli ani neuvedomuje, čo dosiahol. V Annecy skončí na treťom mieste a tlieska mu aj Martin Fourcade.
     
    CIEĽ
    Anton Šipulin je piaty, ale je jasné, že ho minimálne Antonin Guigonnat o jedno miesto odsunie. Francúz to má už len kilometer do cieľa a ide si za najväčším úspechom svojej kariéry.
     
    8,3 km
    Super výkon na trati predvádza Anton Šipulin. Škoda, že chyboval na prvej položke. Napriek tomu sa posúva na siedme miesto. Antonin Guigonnat naďalej bojuje a drží si svoj náskok pred Simonom Schemppom.
     
    Str. 2
    Benedikt Doll pokazil svoje preteky. Dve chyby na stojke ho odsunuli až na koniec druhej desiatky. On tak svojho nemeckého kolegu na treťom mieste neohrozí.
     
    Str. 2
    Tak pozor! Francúz Antonin Guigonnat vyčistil všetky terče a po druhej streľbe figuruje na treťom mieste s náskokom siedmich sekúnd pred Simonom Schemppom. Udrží to domáci pretekár až do cieľa?
     
    Str. 1
    Svoju prvú streľbu vo Svetovom pohári má za sebou aj Šimon Bartko. Minul prostredný terč, a tak sa zaradil na priebežnú 63. pozíciu. Okrem toho si môžeme povedať bilanciu Michala Šimu. Raz minul v ľahu, raz na stojke, a tak figuruje v siedmej desiatke.
     
    Str. 1
    Benedikt Doll predviedol bezchybnú prvú streleckú položku. Vďaka tomu sa zaraďuje na priebežnú tretiu priečku a teoreticky by mohol zabojovať o umiestnenie na stupňoch víťazov.
     
    Str. 2
    Thomas Bormolini nechyboval ani na druhej streľbe, ale bol už oveľa pomalší než napríklad Simon Schempp či Timofejev Lapšin. Zaraďuje sa tak na priebežnú 11. priečku po stojke.
     
    Str. 2
    Výborne! Martin Otčenáš bol bezchybný na druhej streľbe a zaraďuje sa na priebežné 21. miesto. No, pokiaľ nevytuhne na záverečnom kole, mohlo by z toho byť umiestnenie v TOP 30.
     
    Str. 1
    Jevgenij Garaničev na prvej streleckej položke nechyboval a zaraďuje sa na 10. miesto. Menej úspešný bol Anton Šipulin, tomu uletel tretí výstrel a jedno trestné kolo ho zráža na medzičase na začiatok štvrtej desiatky.
     
    Str. 1
    O dramatizáciu pretekov by sa nám pomohol postarať Talian Thomas Bormolini. Ten na prvej streleckej položke neminul a vďaka rýchlemu behu je na úrovni v cieli tretieho Simona Schemppa.
     
    Str. 2
    Teraz sme mali na strelnici "česko-slovenské okienko". Martin Otčenáš v ľahu minul raz, Matej Kazár spravil ďalšiu chybu v stoji a najhorší výsledok zaznamenal Adam Václavík, ktorý na druhej streľbe chyboval štyrikrát.
     
    8,3 km
    Lukas Hofer s bilanciou 1+2 nemohol pomýšľať na dobrý výsledok. Po druhej streľbe figuruje až na 27. pozícii. Naopak, spokojný určite bude Tim Burke, ktorý je na méte 8,3 kilometra na piatom mieste.
     
    CIEĽ
    Simon Desthieux má za sebou výborný závod. V našom textovom prenose sme sa mu síce nemali čas venovať, no s bilanciou 0+0 mu momentálne v cieli patrí štvrté miesto. Martin Fourcade napokon vyštartuje do stíhačky s mankom 21 sekúnd.
     
    8,3 km
    Martin Fourcade dnes na Johannesa Thingnesa Boa jednoducho nestačí. Do cieľa má ešte 1700 metrov, no momentálne stráca už osemnásť sekúnd. Prvú streľbu má za sebou s jednou chybou aj Matej Kazár.
     
    Str. 2
    Jakov Fak napravil zaváhanie z prvej streľby, kde raz chyboval. V stoji bol presný a zaraďuje sa na priebežné deviate miesto. Ondřej Moravec predviedol takisto skvelú stojku, no dve chyby z ležky ho odsunuli na koniec druhej desiatky.
     
    Str. 2
    Martin Fourcade dnes síce vybielil všetkých desať terčov, no po druhej streľbe stráca na vedúceho Nóra 14,7 sekundy. Johannes Thingnes Boe má v úvode sezóny fantastickú formu!
     
    Str. 2
    Johannes Thingnes Boe má obrovský náskok na medzičase po druhej streľbe. Simon Schempp, ktorý je už v cieli, na neho stráca takmer 35 sekúnd. O chvíľu budeme sledovať stojku Martina Fourcada.
     
    Str. 2
    Erik Lesser si pokazil preteky troma chybami na záverečnej položke. Oveľa dôležitejšie však je to, že Johannes Thingnes Boe bol opäť bezchybný a zrejme dnes získa ďalšie víťazstvo.
     
    CIEĽ
    V cieli máme už aj Michala Šlesingra, ktorý môže byť dnes spokojný. Bežecky to síce nebolo to pravé orechové, no pred zajtrajšou stíhačkou bude v dobrej pozícii.
     
    Str. 2
    Bývalý ruský reprezentant Timofejev Lapšin vybielil ďalších päť terčíkov. Na medzičase po druhej streľbe je druhý, pričom na vedúceho Simona Schemppa stráca len 1,7 sekundy.
     
    Str. 1
    Martin Fourcade si nemôže dovoliť chybovať, inak pred domácimi fanúšikmi nevyhrá. Zatiaľ sa stále drží v hre o víťazstvo, ale na Johannesa Thingnesa Boa stráca po prvej streľbe viac než osem sekúnd.
     
    Str. 2
    Dominik Windisch zvládol aj druhú streleckú položku s čistým kontom. Podobne sa však darilo aj Simonovi Schemppovi či Benjaminovi Wegerovi. Nemecký pretekár vedie po druhej streľbe s náskokom 12 sekúnd.
     
    Str. 1
    Johannes Thingnes Boe letí na lyžiach, fantasticky strieľa a po prvej položke je na prvom mieste s náskokom takmer 18 sekúnd pred druhým Timofejom Lapšinom. Nórsky rýchlik má našliapnuté k ďalšiemu víťazstvu.
     
    Str. 2
    Výborné správy putujú do Českej republiky. Michal Šlesingr zvládol aj druhú streleckú položku, čím si vytvára dobrú pozíciu do zajtrajších stíhacích pretekov.
     
    Str. 1
    Parádna streľba v podaní Timofeja Lapšina. Reprezentant Južnej Kórei ide do čela pretekov s náskokom dvoch sekúnd pred Simonom Schemppom. Naopak, Tarjei Boe raz chyboval a domáci Quentin Fillon Maillet dokonca dvakrát.
     
    Str. 1
    Fredrik Lindström takisto nechyboval na strelnici a zaraďuje sa na priebežné ôsme miesto. Medzitým vidíme Martina Fourcada, ktorý sa už chystá v štartovacej bráne. Domáci fanúšikovia ho pochopiteľne povzbudzujú.
     
    Str. 1
    Brendan Green pokazil preteky už na úvodnej streleckej položke, kde chyboval trikrát. Naopak, Simon Schempp si podobné zaváhanie nedovolil a s časom 8:04,3 ide do čela pretekov pred Rusom Matvejom Jelisejevom.
     
    Str. 1
    Sledujeme veľmi dobré výkony na strelnici. Michal Šlesingr je už štvrtým pretekárom, ktorý vybielil všetkých päť terčov. Priebežným lídrom je s tesným náskokom domáci Jean-Guillaume Béatrix.
     
    2,8 km
    Na méte necelých troch kilometrov máme prvých piatich pretekárov. Najlepší čas zatiaľ dosiahol Philipp Nawrath, ktorý získal napríklad na Michala Šlesingra rovných šesť sekúnd.
     
    ŠTART
    Do tretieho šprintu tejto sezóny sa vydal už aj Simon Schempp, ktorého možno zaradiť do skupiny favoritov na dnešné víťazstvo. Za ním štartoval Benjamin Weger a pomaličky sa chystá už aj Arnd Peiffer či Tarjei Boe.
     
    ŠTART
    Na trati máme už aj prvého domáceho pretekára Jeana-Guillauma Béatrixa či českého reprezentanta Michala Šlesingra. Napokon neštartuje Henrik L'Abee-Lund, ktorý bol členom víťaznej štafety Nórska v rakúskom Hochfilzene.
     
    ŠTART
    Biatlonové preteky mužov na 10 kilometrov boli práve odštartované. Ako prvý sa na trať vydal Nemec Philipp Nawrath. O pol minútu neskôr ho bude nasledovať rakúsky pretekár Felix Leitner.
     
    Vážení čitatelia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo Svetového pohára v biatlone. Po štvorročnej prestávke sa biatlonová elita presunula do francúzskeho Annecy, kde je dnes na programe šprint mužov na 10 kilometrov. Štartovacia brána sa otvorí o 14:15 hod.

    ŠPRINTY V ZNAMENÍ BRATOV BOEOVCOV

    Úvodné dva šprinty tejto sezóny mali nórskych víťazov. Vo švédskom Östersunde triumfoval Tarjei Boe a o šesť dní neskôr sa radoval v Hochfilzene jeho mladší brat Johannes Thingnes. Ten chvíľu obliekal aj dres lídra celkového poradia, no v dnešných pretekoch ho bude nosiť domáca hviezda Martin Fourcade. Ten podobne ako spomínaní Nóri vynechal nedeľňajšiu štafetu, a tak by mohol mať dostatok síl. V tohtosezónnych šprintoch doposiaľ nechýbal na stupňoch víťazov a pred domácimi fanúšikmi by určite rád natiahol túto sériu. Dobrú formu má Slovinec Jakov Fak a určite treba rátať aj s nemeckými reprezentantmi. Erik Lesser máva jeden z najrýchlejších streleckých časov a dve štvrté miesta z Hochfilzenu bude chcieť vylepšiť Simon Schempp.

    VEĽKÁ PREMIÉRA ŠIMONA BARTKA

    Na štart sa postaví celkovo 106 pretekárov, vrátane piatich Čechov a kvarteta Slovákov. Farby krajiny spod Tatier bude ako prvý hájiť Matej Kazár, ktorý odštartuje s číslom 54. Nasledovať budú Martin Otčenáš, Michal Šíma a s číslom sto si odbije debut vo Svetovom pohári Šimon Bartko. Rodák z Prešova nahradí Tomáša Hasillu, ktorý zlyhal najmä v spomínanej štafete. Netrafil 14 zo 16 pokusov na strelnici a musel ísť až na osem trestných okruhov. Bartko sa tak stane jubilejným 50. slovenským reprezentantom medzi biatlonovou elitou. Českí priaznivci sa zrejme najviac budú spoliehať na Ondřeja Moravca, ktorý v roku 2013 skončil v Annecy na druhom mieste. Vtedy rozdelil najväčších favoritov, teda Johannesa Thingnesa Boea a Martina Fourcada.

    V ANNECY BEZ NÓRSKYCH VELIKÁNOV

    Vo včerajších pretekoch žien sme videli nielen fantastické víťazstvo Anastasie Kuzminovej, ale aj kvalitné strelecké výkony. Strelnica v Annecy sa nevyznačuje nejakými náročnými podmienkami, a tak sa dá predpokladať, že na víťazstvo bude potrebné strieľať čisto, maximálne s jednou chybou. Zaujímavosťou je, že pred štyrmi rokmi tu vo Svetovom pohári ako 21-ročný debutoval Quentin Fillon Maillet. Dnes je jedným z lídrov francúzskej zostavy a jeho ambíciou môže byť účasť v TOP 10. Na výraznejší výsledok naďalej čakajú Rusi. Anton Šipulin ešte neskončil lepšie ako ôsmy a maximom Antona Babikova je piata priečka. Bohužiaľ, nórska reprezentácia nastúpi bez Oleho Einara Björndalena či Emila Hegleho Svedsena, ktorý si tak musí počkať na jubilejné 100. pódium v kariére.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:15.

    Miroslav Kováčik

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Philipp Nawrath (GER)
    2. Felix Leitner (AUT)
    3. Jean-Guillaume Béatrix (FRA)
    4. Michal Šlesingr (CZE)
    5. Miha Dovžan (SLO)
    6. Henrik L'Abee-Lund (NOR)
    7. Sean Doherty (USA)
    8. Brendan Green (CAN)
    9. Matvej Jelisejev (RUS)
    10. Dominik Windisch (ITA)
    11. Simon Schempp (GER)
    12. Benjamin Weger (SUI)
    13. George Buta (ROU)
    14. Fredrik Lindström (SWE)
    15. Arnd Peiffer (GER)
    16. Tarjei Boe (NOR)
    17. Lowell Bailey (USA)
    18. Timofej Lapšin (KOR)
    19. Quentin Fillon Maillet (FRA)
    20. Rene Zahkna (EST)
    21. Lars Helge Birkeland (NOR)
    22. Erik Lesser (GER)
    23. Vytautas Strolia (LTU)
    24. Johannes Thingnes Boe (NOR)
    25. Michal Krčmář (CZE)
    26. Klemen Bauer (SLO)
    27. Tero Seppälä (FIN)
    28. Sebastian Samuelsson (SWE)
    29. Simon Desthieux (FRA)
    30. Nathan Smith (CAN)
    31. Martin Fourcade (FRA)
    32. Ruslan Tkalenko (UKR)
    33. Ondřej Moravec (CZE)
    34. Jakov Fak (SLO)
    35. Maxim Tsvetkov (RUS)
    36. Mikito Tachizaki (JPN)
    37. Raman Jaljotnau (BLR)
    38. Simon Eder (AUT)
    39. Alexander Loginov (RUS)
    40. Tim Burke (USA)
    41. Mario Dolder (SUI)
    42. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
    43. Krešimir Crnković (CRO)
    44. Mitja Drinovec (SLO)
    45. Anton Babikov (RUS)
    46. Erlend Bjøntegaard (NOR)
    47. Lukas Hofer (ITA)
    48. Grzegorz Guzik (POL)
    49. Johannes Kühn (GER)
    50. Christian Gow (CAN)
    51. Kalev Ermits (EST)
    52. Dzmitryj Abašau (BLR)
    53. Adam Václavík (CZE)
    54. Matej Kazár (SVK)
    55. Tobias Eberhard (AUT)
    56. Olli Hiidensalo (FIN)
    57. Jesper Nelin (SWE)
    58. Tsukasa Kobonoki (JPN)
    59. Vladimir Iliev (BUL)
    60. Florent Claude (FRA)
    61. Sven Grossegger (AUT)
    62. Artem Tiščenko (UKR)
    63. Lukasz Szczurek (POL)
    64. Cornel Puchianu (ROU)
    65. Julian Eberhard (AUT)
    66. Krasimir Anev (BUL)
    67. Edin Hodžić (SRB)
    68. Dujin Choi (KOR)
    69. Martin Otčenáš (SVK)
    70. Tomas Kaukenas (LTU)
    71. Simon Fourcade (FRA)
    72. Thomas Bormolini (ITA)
    73. Scott Dixon (GBR)
    74. Roman Jeremin (KAZ)
    75. Leif Nordgren (USA)
    76. Oskars Muiznieks (LAT)
    77. Jeremy Finello (SUI)
    78. Vladislav Vitenko (KAZ)
    79. Oleksandr Zhyrnyi (UKR)
    80. Apostolos Angelis (GRE)
    81. Tomáš Krupčík (CZE)
    82. Michal Šíma (SVK)
    83. Jevgenij Garaničev (RUS)
    84. Anton Šipulin (RUS)
    85. Karol Dombrovski (LTU)
    86. Maxim Ivko (UKR)
    87. Fredrik Gjesbakk (NOR)
    88. Antonin Guigonnat (FRA)
    89. Thierry Chenal (ITA)
    90. Serafin Wiestner (SUI)
    91. Andrij Docenko (UKR)
    92. Benedikt Doll (GER)
    93. Anton Smolski (BLR)
    94. Timur Kuts (KAZ)
    95. David Komatz (AUT)
    96. Daumants Lūsa (LAT)
    97. Tuomas Grönman (FIN)
    98. Timur Chamitgatin (KAZ)
    99. Scott Gow (CAN)
    100. Šimon Bartko (SVK)
    101. Michail Klečerov (BUL)
    102. Anton Sinapov (BUL)
    103. Remus Faur (ROU)
    104. Peppe Femling (SWE)
    105. Andrzej Nędza-Kubiniec (POL)
    106. Paul Schommer (USA).