Kvalifikácia VC Japonska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia Veľkej ceny Japonska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 07.10.2017, 08:00 • Okruh: Suzuka, Japonsko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 7 hodin ráno sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezkou sobotu. (09:25:25)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Japonska, kterou ovládl Lewis Hamilton, jenž zaknihoval už 71. pole position, ale vůbec poprvé triumfoval na Suzuce. Druhý dojel jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který ale měnil převodovku a na startu tak poklesne o pět míst. Původně třetí Sebastian Vettel tak poskočí do první řady k Hamiltonovi. Druhou řadu obsadí duo z Red Bullu Daniel Ricciardo a Max Verstappen. Kimi Räikkönen dojel až šestý, ale i on bude potrestán za výměnu převodovky. Penalizace čeká i Fernanda Alonsa za výměnu motoru (35 míst dozadu) a flastr nemine ani Carlose Sainze a Jolyona Palmera.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Japonska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Ricciardo (Red Bull), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Räikkönen (Ferrari), 7. Ocon (Force India), 8. Pérez (Force India), 9. Massa (Williams), 10. Alonso (McLaren), 11. Vandoorne (McLaren), 12. Hülkenberg (Renault), 13. Magnussen (Haas), 14. Palmer (Renault), 15. Sainz (Toro Rosso), 16. Grosjean (Haas), 17. Gasly (Toro Rosso), 18. Stroll (Williams), 19. Ericsson (Sauber), 20. Wehrlein (Sauber).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    LEWIS HAMILTON si v klidu pohlídal první místo a zcela zaslouženě a jednoznačně bere pole position. Trojnásobný mistr světa vybojoval 71. pole position a vůbec první na Suzuce.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:35
    Piloti najíždí do svých posledních pokusů. Tak kdo bude kralovat kvalifikaci v Suzuce?
     
    2:54
    Aktuální průběžné pořadí vypadá takto: Hamilton, Vettel, Bottas, Ricciardo, Verstappen, Ocon, Pérez, Massa, Räikkönen, Alonso.
     
    3:21
    Tak nakonec Fernando Alonso přeci jen jede na okruh, za ním se do jámy lvové vrací ostatní borci. Závěrečné pokusy začínají, jdeme na to!
     
    4:47
    Přestávka se nám trochu prodlužuje, ale nebude trvat dlouho a Suzuka bude vzápětí svědkem tuhé bitvy o pole position. Největším favoritem je Lewis Hamilton.
     
    5:17
    Máme tu deja vu, všichni piloti jsou nyní v boxech a na trati panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Troufám si tvrdit, že Alonso skutečně na dráhu nevyjede, ale Kimi Räikkönen, jenž by mohl zabojovat o pole position, zcela jistě ano.
     
    6:38
    Opakované záběry ukázaly, že Kimi Räikkönen před chvíli nezvládl nájezd do zatáčky a měl co dělat, aby zabránil další havárii. Iceman nakonec svůj monopost zkrotil a pokračoval v jízdě. Spolu s Räikkkönenem nemá žádný měřený čas ani Alonso.
     
    7:21
    Zajímavostí je, že všichni borci mají nazuté super-měkké pneumatiky. V boxech je stále Fernando Alonso a momentálně také Kimi Räikkönen.
     
    8:01
    Je tomu skutečně tak, Lewis Hamilton zajel čas 1:27.345, což je další nový rekord na okruhu Suzuka. Bottasovi nadělil přes půl sekundy.
     
    8:26
    Valtteri Bottas je v cíli a logicky se usadil na první pozici. Za ním ale krouží Lewis Hamilton, který s největší pravděpodobností Bottase přeskočí.
     
    9:40
    Jediným závodníkem, který zůstal v garáži, je Fernando Alonso. Španěl se možná zbytku kvalifikace ani nezúčastní, protože jej čeká penalizace 35 míst za výměnu motoru.
     
    10:51
    Ani další piloti nechtějí ponechat nic náhodě a trio Verstappen, Ricciardo, Ocon opustiti mechaniky a vydali se vstříc bojům o pole position.
     
    11:34
    Opět jako již tradičně vyjeli jako první na dráhu oba jezdci stáje Mercedes Valtteri Bottas a Lewis Hamilton.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do třetí fáze kvalifikace nepostupují Vandoorne, Hülkenberg, Magnussen, Palmer a Sainz.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:17
    Na dráhu už nevyjeli Verstappen, Ricciardo a Räikkönen, jejichž časy by ale měly stačit na postup do třetího kvalifikačního segmentu.
     
    2:55
    V současné chvíli by mezi desítku nejrychlejších neprošli Alonso, Hülkenberg, Palmer, Magnussen a Sainz.
     
    3:21
    Jako první opustil své mechaniky Nico Hülkenberg a za ním se k identickému kroku rozhodli i další závodníci.
     
    4:47
    Zpět na dráhu se nikomu moc nechce a diváci jsou tak o zábavu trochu ochuzeni. Nejedná se ale o nic neobvyklého, protože se v každé části kvalifikace stane, že na pár chvil zajedou jezdci do boxů.
     
    5:22
    Vzhledem k tomu, že máme trochu času, můžeme zabrouzdat do historie. Slavný okruh Suzuka pamatuje mnoho slavných bitev, mezi nimi asi nejvíce vyčnívají roky 1989 a 1990, kdy mezi sebou sváděli nezapomenutelné souboje Ayrton Senna a Alain Prost.
     
    6:34
    Na okruhu se teď momentálně nic neděje, protože všichni jezdci jsou v současné chvíli v boxech. Diváci v Suzuce se tak musí zabavit po svém.
     
    7:17
    Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen krouží na žlutě označených, tedy měkkých pneumatikách. Všichni ostatní piloti mají nazuté červené, čili super-makké pneumatiky.
     
    8:45
    Za současné konstelace by do třetí fáze kvalifikace nepostoupili Alonso, Hülkenberg, Palmer, Magnussen a Sainz.
     
    9:51
    Zatímco druhý trénink kompletně celý propršel, třetí trénink a dosavadní průběh kvalifikace není ovlivněna rozmary počasí. Před začátkem kvalifikace vypadalo nebe celkem přátelsky a vypadá to, že status quo vydrží až do konce.
     
    10:35
    Druhé místo zaujal Sebastian Vettel se ztrátou 663 tísicin sekundy, třetí Bottas nabral manko 724 tisícin. Hodně silní ale jsou i oba borci z Ferrari a Red Bullu.
     
    11:01
    Lewis Hamilton zajel na super-měkkých pneumatikách čas 1:27.819, což je nejlepší výsledek v historii okruhu Suzuka. Hamilton bude opět největším aspirantem na zisk pole position. Pokud by opravdu kvalifikaci vyhrál, bude to jeho 71. vítězství v generálce na závod.
     
    12:28
    Sergio Pérez a Felipe Massa zřejmě nikam nespěchají, tito dva borci jsou mezi posledními, kteří dosud nevyjeli z garáží.
     
    13:10
    Z pit lane postupně vyjíždí Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Sianz a Ricciardo. Carlos Sainz zůstal stát na konci boxové uličky, ale po chvilce se zase rozjel a už doplnil další jezdce na dráze.
     
    14:20
    Nakonec to "hecnul" Lewis Hamilton a jako první opustil své mechaniky. Za ním se už připravuje Sebastian Vettel, oba mají nazutou žlutou směs pneumatik.
     
    14:35
    Prostřední kvalifikační segment se už rozjel, ale jezdcům se na trať moc nechce.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    1:18
    Aktuální informace hovoří o tom, že první část kvalifikace je předčasně ukončena. Do druhé fáze tak nepostupují Grosjean, Gasly, Stroll, Ericsson a Wehrlein.
     
    1:18
    Traťoví maršálové za pomoci jeřábu momentálně odklízí monopost Romaina Grosjeana. Uvidíme, zda ředitelství závodu nechá doběhnout poslední minutu a osmnáct sekund nebo první část kvalifikace předčasně ukončí.
     
    1:18
    Romain Grosjean nezvládl nájezd do "esíček", vyjel z trati a narazil do bariéry! Ředitelství závodu vyvěsilo červené vlajky a první část kvalifikace je zastavena!
     
    2:10
    Aktuální průběžné pořadí na čele vypadá takto: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Bottas a Vettel.
     
    3:30
    Kevin Magnussen nechtěl nechat Kimiho Räikkönena na holičkách a po krátkém intermezzu jej na trati doplnil. Za Magnussenem vyjel i Pierre Gasly, který v předchozí kvalifikaci v Malajsii startoval z patnáctého místa.
     
    4:01
    Na dráze momentálně jezdí jen Kimi Räikkönen, všichni ostatní jezdci se nachází v garáži a soustředí se na poslední chvíle první části kvalifikace.
     
    5:20
    Za současné konstelace by do druhé fáze kvalifikace nepostoupili Grosjean, Gasly, Stroll, Ericsson a Wehrlein.
     
    7:00
    Lewis Hamilton se ale nechtěl nechat zahanbit a časem 1:29.047 se vrátil na první místo. Dravého Nizozemce tak odsunul zpět na druhou pozici. Sebastian Vettel zajel do garáže, zatímco Kimi Räikkönen už poslušně krouží na trati.
     
    8:49
    Do čela průběžného pořadí se vyhoupl Max Verstappen, který zaknihoval čas 1:29.181 a Lewisi Hamiltonovi nadělil 144 tisícin sekundy.
     
    9:41
    Sebastian Vettel zajel absolutně nejrychlejší čas v prvním sektoru a na Lewise Hamiltona ztrácel 27 tisícin sekundy.
     
    10:04
    Valtteri Bottas nazul super-měkkou sadu pneumatik a se ztrátou 7 tísicin sekundy se zařadil za Lewise Hamiltona.
     
    11:05
    V boxech Ferrari mechanici stále pracují na voze Kimiho Räikkönena, který havaroval ve třetím tréninku a značně poškodil svůj monopost. Vypadá to ale, že Iceman do první části kvalifikace nakonec vyjede.
     
    12:10
    Na druhou pozici se vyšvihl Sebastian Vettel, který byl pomalejší o 265 tisícin sekundy než Hamilton. Oba závodníci krouží na měkké sadě pneumatik.
     
    13:24
    Na první místo se dostal Lewis Hamilton časem 1:29.507, jeho týmový kolega málem znovu boural. Valtteri Bottas totiž nezvládl nájezd do zatáčky, vyjel z trati a nechybělo moc, aby narazil do bariéry. Členům a fanouškům Mercedesu se teď hodně ulevilo včetně Tota Wolffa.
     
    14:35
    Na dráhu se chystá také Lance Stroll, který svými výkony v letošní sezony nikterak neoslňuje. Stále je ale ve formuli 1 nováčkem, a tak se ani nedají čekat kdovíjaké zázraky ze strany tohoto mladého Kanaďana.
     
    15:05
    Z pit lane vyjíždí rovněž Valtteri Bottas, jenž havaroval ve třetím tréninku, ale paradoxně tento segment dokázal vyhrát. Bottas navíc nasadil novou převodovku, takže na startu klesne o pět míst.
     
    16:17
    Boxy opustili Sebastian Vettel a Pierre Gasly, který se při minulé Velké ceně Malajsie uvedl ve velmi sympatickém světle. V kokpitu Toro Rosso nahradil Daniila Kvjata a v Sepangu si dojel pro čtrnácté místo.
     
    17:25
    Jako první se trať vydal Pascal Wehrlein, za ním vyjel i jeho týmový kolega Marcus Ericsson. Oba jedzci reprezentují barvy stáje Sauber, u nichž nemůžeme čekat, že budou bojovat o největší mety.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl na Suzuce nejrychlejší Sebastian Vettel z Ferrari, který zajel čas 1:29.166. Se ztrátou 211 tisícin sekundy dojel druhý Lewis Hamilton a pomyslný bronzový stupínek obsadil Daniel Ricciardo, který byl o 375 tísicin pomalejší než Vettel. O velké vzrušení se postaral Carlos Sainz, jenž dostal hodiny, narazil do bariéry a na chvíli musely být vyvěšeny červené vlajky. V závěru tréninku se nad okruhem prohnala drobná dešťová přeháňka.


    Déšť výrazně promluvil do pořadí druhého tréninku. Kvůli špatnému počasí se první polovina tréninku ani nekonala a v dalším průběhu zajelo měřené kolo jen pět pilotů. Nejlépe se s těmito podmínkami vypořádal Lewis Hamilton časem 1:48.719, což je opravdu velký kontrast oproti výsledku, jenž zaznamenal Vettel v prvním tréninku. Druhé místo připadlo Estebanu Oconovi s mankem 799 tisícin a třetí příčka jeho týmovému kolegovi Sergiu Pérezovi (+2,626).


    Třetí trénink se už obešel bez deště, ale jezdci se přesto nevyvarovali chyb. Nejhůře dopadli Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen, po jejichž nehodách musely být vyvěšeny červené vlajky. Paradoxně ale poslední tréninkovou jednotku ovládl právě Valtteri Bottas časem 1:29.055, v těsném závěsu dojel Lewis Hamilton se ztrátou 14 tisícin. Třetí Sebastian Vettel zaostal o 324 tisícin sekundy.

     
    Příjemné sobotní ráno při sledování textového online přenosu z kvalifikace na 16. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Japonska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 08:00.

    Michal Šandor

    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Japonska:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:27.319


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:27.651


    3. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:27.791


    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:28.306


    5. Max Verstappen (Red Bull) 1:28.332


    6. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:28.498


    7. Esteban Ocon (Force India) 1:29.111


    8. Sergio Pérez (Force India) 1:29.260


    9. Felipe Massa (Williams) 1:29.480


    10. Fernando Alonso (McLaren) 1:30.687


    11. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1:29.778


    12. Nico Hülkenberg (Renault) 1:29.879


    13. Kevin Magnussen (Haas) 1:29.972


    14. Jolyon Palmer (Renault) 1:30.022


    15. Carlos Sainz (Toro Rosso) 1:30.413


    16. Romain Grosjean (Haas) 1:30.849


    17. Pierre Gasly (Toro Rosso) 1:31.317


    18. Lance Stroll (Williams) 1:31.409


    19. Marcus Ericsson (Sauber) 1:31.597


    20. Pascal Wehrlein (Sauber) 1:31.885