Villarreal – Astana 3:1 (kon.) | Slavia – Tel Aviv 1:0 (kon.) | D.Kyjev – Skenderbeu 3:1 (kon.)
YB Bern – Partizan 1:1 (kon.) | Hoffenheim – Braga 1:2 (kon.) | Başakşehir – Razgrad 0:0 (kon.)
Austria – AC Miláno 1:5 (kon.) | Rijeka – AEK Atény 1:2 (kon.) | Bergamo – Everton 3:0 (kon.)
Limassol – Lyon 1:1 (kon.) | Zlín – Tiraspol 0:0 (kon.) | Kodaň – Lok. Moskva 0:0 (kon.)
Be'er Sheva – Lugano 2:1 (kon.) | FCSB – Plzeň 3:0 (kon.) | CZ Belehrad – Borisov 1:1 (kon.)
Marseille – Konyaspor 1:0 (kon.) | Guimarães – Salzburg 1:1 (kon.) | Zorja Luhansk – Östersunds FK 0:2 (kon.)
Hertha – Bilbao 0:0 (kon.) | Waregem – Nice 1:5 (kon.) | Arnhem – Lazio 2:3 (kon.)
Vardar – Zenit 0:5 (kon.) | Sociedad – Rosenborg 4:0 (kon.) | Arsenal – Kolín nad Rýnom 3:1 (kon.)
koniec
Hertha BSC
0:0 (0:0)
Athletic Club Bilbao
Štvrtok 14.09.2017, 21:05Európska liga • Skupina J
Predzápasové kurzy
     
    Hertha Berlín vstúpila do novej sezóny Európskej ligy UEFA domácou bezgólovou remízou so spolufavoritom tejto skupiny Athleticom Bilbao. Kým v prvom polčase boli o niečo bližšie ku gólu hráči španielskeho celku, v tom druhom sa v niekoľkých zábleskoch príležitostí ocitli aj futbalisti z metropoly Nemecka. Gól sme však v tomto stretnutí nevideli, a tak si oba tímy do tabuľky skupiny J pripíšu po jednom bode. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem dobrú noc! Prenosom vás sprevádzal Jakub Kocourek! (23:00:50)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Dlhá lopta na ľavú stanu ofenzívy Herthy Berlín, kde bol rozbehnutý Marvin Plattenhardt svojho adresáta nenašla a tak v dnešnom stretnutí s najväčšou pravdepodobnosťou gól neuvidíme.
     
    90+2
    Hertha Berlín už vrhla všetko do ofenzívy, no s centrom Ondreja Dudu si bez výraznejších problémov dokázal poradiť Mikel Balenziaga. Napriek tomu zostanú pri lopte domáci futbalisti.
     
    90+1
    V tejto chvíli už plynú prvé desiatky sekúnd z trojminútového nadstaveného času v druhom polčase.
     
    90
    Riadny hrací čas nám uzavrie posledné striedanie v tíme hostí. Z ihriska odíde dnes veľmi nevýrazný Iker Muniain, ktorého na posledné minúty vystrieda Ager Aketxte.
     
    88
    Tak kde teraz boli obrancovi Athleticu, to snáď vedia len oni sami. Po výkope od Thomasa Krafta totiž nechali Matthewa Leckieho predĺžiť loptu na Genkiho Haragučiho, ktorý sa sám rútil na bránu hostí, avšak Iago Herrerín vytiahol skvelý zákrok.
     
    87
    Minúty v druhom polčase plynú veľmi rýchlo a ani jednému z mužstiev už veľa času na strelenie gólu, ktorý by mal pravdepdobne prívlastok víťazný, nezostáva.
     
    86
    Markel Susaeta chcel okamžite po príchode na ihrisko poslať gólový center na hlavu Aritza Aduriza, hosťujúci kanonier však pokračuje vo svojom nevýraznom výkone z druhého polčasu a na prihrávku svojho spoluhráča nedočiahol.
     
    85
    Päť minút pred vypršaním riadneho hracieho času sme svedkami striedania na oboch stranách. V domácom tíme má pre dnešok odpracované Salomon Kalou, na ktorého miesto prišiel Genki Haraguči. Hostia dnešný duel dohrajú bez Iñakiho Williamsa, ktorého vystriedal Markel Susaeta.
     
    84
    Spolupráca dvoch slovenských futbalistov Petra Pekaríka s Ondrejom Dudom priniesla zaujímavý tlak v pokutovom území Herthy, ktorý ale dokázal rezolútnym odkopom vyriešiť Aymeric Laporte.
     
    82
    Tlak Athleticu pokračoval a znova sme videli spoluprácu dvoch defenzívnych stredopoliarov hostí. Centroval Mikel San José a hlavičkoval Mikel Vesga, ktorý ale loptu nedokázal nasmerovať na bránu Thomasa Krafta.
     
    81
    Mikel Vesga teraz peknou dlhou loptou za obranu našiel svojho koleu Mikela San Josého, ten si ju síce ideálne nedokázal spracovať, no defenzíva Berlínčanov ju znova dostala len na kopačky hostí.
     
    80
    Do konca riadneho hracieho času zostáva ešte desať minút a všetko nasvedčuje tomu, že dnešný duel na Olympijskom štadióne bude napínavý až do posledných sekúnd a pravdepodobne ho môže rozhodnúť jediný presný zásah.
     
    79
    Hertha Berlín si teraz pýtala od Ivana Kružliaka pokutový kop, keď sa na zemi po prihrávke od Mitchella Weisera a kontakte s Aymericom Laportem v pokutovom území ocitol na zemi Vladimír Darida. Slovenský rozhodca však nedovolený zákrok nepíska.
     
    78
    Thomas Kraft nakopával loptu znova na Matthewa Leckieho, ten ale napriek kvalitnému výskoku loptu spracovať nedokázal a tá tak skončila u Xabiera Etxeitu.
     
    77
    No a hneď prvý dotyk s loptou od Matthewa Leckieho mieril do priestoru brány. Austrálčan však bol v mimoriadne náročnej pozícii, a tak zvolil nie príliš výrazné akrobatické zakončenie po centri od Petra Pekaríka.
     
    76
    Registrujeme prvé striedanie aj na strane domáceho tímu. Z ihriska schádza Vedad Ibišević, ktorý predviedol svoje kvality najmä v druhom polčase. Na jeho miesto prichádza ďalší kanonier – Austrálčan Matthew Leckie.
     
    75
    Skvelá akcia Herthy! Karim Rekik najskôr zblokoval strelecký pokus Ikera Muniaina, aby následne vyslal do rýchleho protiútoku Mitchella Weisera, ktorý loptu potiahol až na hranicu šestnástky, kde ju posunul Salomonovi Kalouovi, ktorý preveril pozornosť Iaga Herrerína.
     
    73
    Berlínčania ale zvládli aj tento návrat do defenzívy veľmi dobre, keď nedovolili hosťom prejsť do rýchleho zakončenia akcie. Hráči Bilbaa tak teraz znova zvolili pomalú kombináciu na polovici domáceho celku.
     
    72
    Hertha mala k dispozícii rohový kop z pravej strany, Mitchell Weiser však našiel znova len hlavu jedného zo svojich súperov, a tak Athletic vyráža znova do protiútoku.
     
    71
    Z ihriska v tomto momente schádza Iñigo Córdoba, na ktorého miesto posiela hosťujúci kouč o niečo ofenzívnejšieho Raúla Garcíu.
     
    70
    Vladimír Darida si teraz na poliacej čiare vypýtal nedovolený zákrok od Mikela San Josého a budeme svedkami prvého striedania v dnešnom stretnutí.
     
    69
    Výkon Herthy Berlín išiel v druhom polčase jednoznačne hore. Najmä v strede poľa si Ondrej Duda s Vladimírom Daridom dokážu lepšie poradiť s aktívnym bránením zo strany hráčov Athleticu Bilbao.
     
    68
    Iñaki Williams skúsil prejsť individuálne po pravom krídle, Marvin Plattenhardt si však splnil svoje povinnosti a nielen efektívnym, ale aj efektným zákrokom rýchlonohého súpera odzbrojil.
     
    67
    V momente, keď sa nám hrací čas druhého polčasu dostáva do svojej druhej polovice môžeme konštatovať, že tempo hry sa nám v posledných momentoch predsa len mierne upokojilo. S loptou teraz na polovici súpera manévrujú hráči Athleticu.
     
    66
    Vladimír Darida hľadal dlhou loptou na pravej strane tentokrát Ondreja Dudu, ten prihrávku svojho českého kolegu ale nespracoval, a tak môže vhadzovať Mikel Balenziaga.
     
    65
    Xabier Etxeita a Vedad Ibišević sa dnes dostali už do nespočetného množstva osobných súbojov a zatiaľ z nich vychádzal úspešne väčšinou domáci zakončovateľ, ktorý si aj tentokrát od Etxeitu dokázal vypýtať nedovolený zákrok.
     
    63
    Vladimír Darida hľadal vysokou loptou Vedada Ibiševića, tentokrát sa ale Bosniak do šance pred hosťujúcim gólmanom nedostal, pri lopte sú opäť hráči Bilbaa.
     
    62
    Tak na tento zákrok sa slovenským fanúšikom rozhodne nepozeralo vôbec dobre. Ondrej Duda totiž po zásahu do členka od Mikela San Josého poriadne vykríkol od bolesti. Našťastie by však mal byť v poriadku. San José si však za tento zákrok vyslúžil žltú kartu.
     
    61
    Peter Pekarík teraz pri autovej čiare nedovolene zastavil Iñiga Córdobu, Ivan Kružliak však svojmu krajanovi žltú kartu neukázal. Pri lopte ale budú hostia.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry, gól sme zatiaľ nevideli a podľa doterajšieho priebehu je všetko zatiaľ otvorené. V druhom polčase začínajú stále viac dominovať hráči Herthy Berlín.
     
    59
    Ivan Kružliak si musí znova robiť poriadky na trávniku. Vedad Ibišević totiž vo vzdušnom súboji zasiahol lakťom do tváre Xabiera Etxeitu, za čo vidí Bosniak z rúk slovenského arbitra žltú kartu.
     
    58
    Tak predsa sa hostia dočkali náznaku príležitosti. Iñigo Lekue centroval z pravej strany, lopta prepadla až k Iñigovi Córdobovi, ktorý ale bránu Thomasa Krafta tesne netrafil.
     
    57
    Iñigo Córdoba skúsil nájsť vysokou loptou Aritza Aduriza, avšak hráčom Bilbaoa zatiaľ v druhom polčase zatiaľ absolútne nič nevychádza, a to už budeme mať za sebou 60 minút hry.
     
    56
    Nepríjemný pohľad pre Pála Dardaia. V súboji s hráčom hostí sa totiž zrazila dvojica jeho zverencov Ondrej Duda a Mitchell Weiser. Vyzerá to však tak, že obaja budú pripravení pokračovať v zápase.
     
    55
    Úvod druhého polčasu tak jednoznačne patrí domácim. Tí tak pokračujú v zlepšenom výkone z posledných minút prvej polovice stretnutia. Naopak, hostia z Bilbaa sa zatiaľ na ihrisku hľadajú.
    54. Vedad Ibišević (HER)
     
    54
    Tak dvojica Salomon Kalou-Vedad Ibišević si teraz s defenzívou Athleticu Bilbao robí doslova čo chce. Ďalší Kalouho center a zakončenie Ibiševića musel zblokovať Iñigo Lekue.
     
    53
    Salomon Kalou na svojej tradičnej pozícii na ľavom krídle vnikol do pokutového územia a z hranice bránkovej čiary nastrelil loptu do "malého vápna", kde sa ale Vedad Ibišević v ťažkej situácii nedokázal dostatočne zorientovať.
     
    52
    V prvom polčase neviditeľný Ibišević vstúpil do druhej polovice stretnutia skvele. Tentokrát sa sám prebil do streleckej príležitosti, no vyprášil len rukavice gólmana hostí.
     
    51
    Thomas Kraft schoval ďalší nevýrazný center z ľavej strany vo svojej náruči a okamžite založil útok domáceho tímu. Vedad Ibišević presným centrom našiel Salomona Kaloua, ten však trafil len do miest, kde bol pripravený Iago Herrerín.
     
    50
    Salomon Kalou sa objavil na pravej strane a podobne ako v úvode prvého polčasu sa pokúsil individuálne prebiť až pred bránu súpera, proti Xabierovi Etxeitovi však neuspel.
     
    49
    Na opačnej strane nastreľoval loptu pred Thomasa Krafta Mikel Balenziaga, Karim Rekik ju dokázal odvrátiť a tá sa napokon dostala až za postrannú čiaru.
     
    48
    Marvin Plattenhardt sa vydal na ofenzívny výlet, narazil si s Vladimírom Daridom a pokúsil sa prekvapiť Iaga Herrerína. Gólman Athleticu bol pozorný a vytlačil loptu na rohový kop. Po tejto štandardnej situácii už domáci futbalisti rozruch v pokutovom území nespoôsobili.
     
    47
    Po súboji v strede poľa sa lopta dostala k Vedadovi Ibiševićovi, ktorý si počkal na pomoc svojich spoluhráčov a cez Fabiana Lustenbergera ju odovzdal Petrovi Pekaríkovi. Ten sa pokúsil odcentrovať, no defenzáva Bilbaa loptu odvrátila k prekvapenému Ondrejovi Dudovi, ktorý už nedokázal zakončiť presnejšie.
     
    46
    Druhý polčas sa začal. Rozohrávku obstarali futbalisti Athleticu Bilbao. Oba celky nastúpili do druhej polovice stretnutia v nezmenenom zložení, na úvodné striedanie tak stále čakáme.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Prvý polčas stretnutia Európskej ligy UEFA medzi Herthou Berlín a Athleticom Blibao priniesol pomerne vyrovnaný futbal. Napriek tomu to dlho vyzeralo, že predsa len o niečo viac z hry majú hosťujúci hráči, no Hertha sa v záverečných minútach dokázala dostať do hry a ukázala niekoľko zaujímavých akcií. Uvidíme, čoho sa od týchto dvoch celkov dočkáme v druhom polčase. Sledujte to spolu s nami, v našom online prenose!
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Dianie v prvom polčase nám uzavrela doposiaľ asi najväčšia príležitosť domáceho tímu, keď po odrazenej lopte pálil približne z hranice pokutového územia z prvej Vladimír Darida, no lopta skončila len nad bránou Iaga Herrerína. Ivan Kružliak so svojimi asistentami nenadstavuje v prvom polčase ani sekundu, a tak aktéri tohto stretnutia odchádzajú do šatní.
     
    44
    Berlínčania skúsili signál, po ktorom mal hlavičkovať Sebastian Langkamp, toho ale postrážil Aymeric Laporte a uvidíme prvý rohový kop Herthy.
     
    43
    Hertha zvyšuje svoju aktivitu v závere prvej polovice stretnutia. Už na polovici hostí si nedovolený zákrok vypýtal aj Salomon Kalou a vznikla z toho zaujímavá štandardná situácia pre Herthu.
     
    42
    Vladimír Darida získal loptu od Mikela Vesgu, odovzdal ju Mitchellovi Weiserovi, ktorý si práve od Vesgu vypýtal faul, za ktorý vidí stredopoliar Bilbaa z rúk Ivana Kružliaka žltú kartu.
     
    40
    Mikel San José chcel znova cez os ihriska vyzvať na spoluprácu Aritza Aduriza, proti nemu ale dobre z defenzívy vystúpil Fabian Lustenberger. Ten sa okamžite pokúsil založiť protiútok, Mitchell Weiser však na jeho prihrávku nedočiahol.
     
    39
    Tak konečne sme sa v závere prvého polčasu dočkali nejakého súvislejšieho tlaku aj od domácich futbalistov. Hertha sa teraz dokázala usadiť pred pokutovým územím Bilbaa, Ondrej Duda v spolupráci s Mitchellom Weiserom a Petrom Pekaríkom to však až k ohrozeniu Iaga Herrerína nedotiahol.
     
    38
    Tak sa aj stalo, po odrazenej lopte sa k lopte znova dostával Williams, proti nemu ale veľmi dobre v defenzíve zapracoval Salomon Kalou, ktorý ho nepustil do jasnej príležitosti.
     
    37
    Bilbao sa snaží nestrácať čas a okamžite vyrazilo do protiútoku. Ten zastavil Ondrej Duda faulom na jedného zo súperov ešte v strede ihriska. Hostia napriek tomu cítia šancu a vyzerá to na center pred Thomasa Krafta.
     
    36
    Po dlhšom čase sa nám pripomenul aj Ondrej Duda, ktorý si vypýtal loptu z pravej strany bližšie na os ihriska, vypálil, no bránu hostí netrafil.
     
    35
    Pred Thomasa Krafta mieril ďalší nebezpečný center z ľavej strany, lopta prepadla až k Iñakimu Williamsovi, ktorý ju ale netrafil tak, ako by si predstavoval.
     
    34
    Bilbao ale pokračuje v aktívnej hre a zatiaľ dokáže robiť domácej defenzíve pomerne výrazné problémy. Uvidíme, dokedy to Peter Pekarík a spol. ustoja.
     
    33
    Mikel Balenziaga si tentokrát namiesto Aritza Aduriza vybral Iñakiho Williamsa, avšak pas krajného obrancu Athleticu bol veľmi nepresný a Thomas Kraft môže odkopávať od vlastnej brány.
     
    32
    Fabian Lustenberger vystúpil proti Aymericovi Laportemu, celkom nepríjemne ho zasiahol do jeho ľavej nohy, no Ivan Kružliak tentokrát do svojho vrecka pre žltú kartu nesiahol.
     
    31
    Pri lopte sú znova futbalisti španielskeho celku, v týchto momentoch sa ale na ihrisku nič zaujímavé nedeje, keďže Hertha sa dokázala dobre vrátiť do defenzívy a nedovoľuje súperovi založiť nejakú nebezpečnú akciu.
     
    30
    Prvú polhodinu zápasu nám uzavrela ofenzíva akcia domáceho tímu. Po zblokovanom centri Mitchella Weisera z pravej strany sa lopta dostala k Vladimírovi Daridovi. Český tvorca hry neváhal a napriahol k strele. Tá však skončila len vedľa brány Iaga Herrerína.
     
    29
    Mikel Vesga videl znova šikovne sa pohybujúceho Aritza Aduriza na hranici ofsajdovej pasce a tak mu vyslal peknú kolmicu. Na tú ale kanonier Athleticu nedočiahol, a tak zasahuje Thomas Kraft.
     
    28
    Tak domácim futbalistom sa dnes zatiaľ takmer nič nedarí. Teraz najskôr stroskotal v ďalšom pokuse o útok Peter Pekarík a následne po nakopnutej lopte na polovicu Herthy zazmätkoval Karim Rekik. Je z toho pomerne lacné autové vhadzovanie pre Bilbao.
     
    27
    Mitchell Weiser chcel využiť nekoncentrovanosť defenzívy Athleticu a pokúsil sa rýchlo štandardnú situáciu rozohrať. To sa ale nepáčilo Ivanovi Kružliakovi, ktorý mu za toto porušenie pravidiel udeľuje žltú kartu.
     
    26
    Vladimír Darida sa snaží rozpohybovať hru svojho tímu na polovici súpera, vďaka tomu si teraz od Mikela San Josého vypýtal zaujímavú štandardnú situáciu.
     
    25
    Aritz Aduriz je zatiaľ na hrote útoku veľmi aktívny, no na túto loptu od Mikela San Josého nemohol mať nárok. Thomas Kraft ju bezpečne schoval a môže vykopávať.
     
    24
    Na pravej strane zase prišlo k slovenskej spolupráci, avšak Ondrej Duda si s Petrom Pekaríkom nerozumel, a tak je z toho len autové vhadzovanie pre hosťujúci tím.
     
    22
    Nejde to stredom, tak to Hertha čím ďalej, tým viac skúša po stranách. Centrovať sa snaží najmä Marvin Plattenhardt, no aj s týmto jeho centrom si Iago Herrerín dokázal bez najmenších problémov poradiť.
     
    21
    Blíži sa nám polovica prvého polčasu. Iniciatívu teraz znova preberajú zverenci Pála Dardaia, ktorí ale majú naďalej problém presadiť sa proti dobre sformovanej defenzíve španielskeho celku.
     
    20
    Marvin Plattenhardt skúsil nakopnúť loptu do pokutového územia, tú dokázala defenzíva Bilbaa dostať do bezpečia a následne si Karim Rekik v súboji s Aritzom Adurizom počínal nedovolene, čo neušlo pozornosti Ivana Kružliaka.
     
    19
    Hertha teraz síce drží loptu na svojich kopačkách no hráči Athleticu zatiaľ veľmi dobre napádajú a robia svojmu súperovi veľké problémy v zakladaní akcií.
    18. Iker Muniain (ATB)
     
    18
    Hráči Herthy prežili aj druhú veľkú príležitosť svojho súpera a teraz sa pokúsia vymyslieť niečo aj oni. Nákop na Vedada Ibiševića ale odpratal za postrannú čiaru Xabier Etxeita. Pri lopte však zostávajú domáci.
     
    17
    No a Bilbao mohlo vyhrávať! Na pravej strane defenzívy Herthy sa trošku pozabudol Peter Pekarík, ktorý neustrážil Ikera Muniaina. Ten si pekne vypýtal loptu od Aritza Aduriza, no svoju strelu namieril len do bočnej siete brány Thomasa Krafta.
     
    16
    Loptu získali hosťujúci futbalisti, ktorí teraz kombinujú v blízkosti pokutového územia Berlínčanov a čakajú na nejakú medzeru v defenzíve domáceho celku.
     
    15
    Hostia však v tomto momente stratili loptu v strede poľa, Fabian Lustenberger založil akciu Herthy, lopta sa dostala do vzduchu a v hlavičkovom súboji sa nepríjemne zrazili Vladimír Darida s Aymericom Laportem. Obaja hráči však budú v poriadku a budú môcť pokračovať ďalej.
     
    14
    Tak zatiaľ sledujeme pomerne vyrovnaný priebeh stretnutia. Každú chvíľu sa snaží prebrať iniciatívu iné mužstvo, no predsa len o niečo viac z hry mali zatiaľ futbalisti Athleticu Bilbao.
     
    13
    Ondrej Duda to teraz skúšal po pravej strane, tam ale narazil na sformovanú defenzívu Athleticu, keď loptu na autové vhadzovanie pred talentovaným slovenským stredopoliarom odvrátil Mikel Balenziaga.
     
    12
    Aritz Aduriz si prišiel po loptu do hĺbky poľa, následne vymyslel veľmi šikovnú kolmicu na Iñakiho Williamsa, no toho zase postrážil Sebastian Langkamp. Útočná snaha Bilbaa sa končí nedovoleným zákrkom Aduriza na Mitchella Weisera.
     
    11
    V strede poľa Herthy dnes operuje česko-slovenské duo Vladimír Darida, Ondrej Duda, práve ich kombinácia však teraz stroskotala približne 20 metrov pred bránou súpera po dobrej práci Aymerics Laporteho.
     
    10
    Rohové kopy zo strany Bilbaa zatiaľ nevyzerajú úplne zle, no Thomas Kraft doposiaľ dokázal vyriešiť každý center, ktorý smeroval pred jeho bránu.
     
    9
    Athletic reaguje rovnakou mincou o niekoľko desiatok sekúnd neskôr, po dobrej práci Karima Rekika však z toho napokon bude len ďalší rohový kop pre hosťujúci tím.
     
    7
    Tak už sa do zápasu postupne dostávajú aj domáci futbalisti, ktorí teraz na dlhší časový úsek zatlačili Bilbao do defenzívy, zatiaľ však z tejto postupnej kombinácie nič nebezpečné nevymysleli.
     
    6
    Registrujeme aj prvý náznak príležitosti u Berlínčanov. Salomon Kalou ukázal dobrú loptovú techniku, prebil sa aj do pokutového územia, v momente, keď sa chystal na strelu, ho však zastavil Xabier Etxeita.
     
    5
    Hosťom sa podarilo zlikvidovať aj ďalší pokus Herthy o rýchly protiútok, keď proti Vladimírovi Daridovi zapracoval veľmi dobre defenzívny stredopoliar tímu z Baskicka Mikel Vesga.
     
    4
    Hráči Athleticu Bilbao odštartovali do dnešného duelu mimoriadne aktívne, zatiaľ držia loptu na svojich kopačkách a okamžite po jej strate sa dokážu rýchlo vrátiť do defenzívnych pozícií.
     
    3
    Teraz sa na pár desiatok sekúnd nehralo, keďže po súboji s Iñigom Córdobom zostal na trávniku ležať trochu otrasený Peter Pekarík. Slovenský reprezentačný bek však napokon nebude potrebovať ani ošetrenie a bude môcť pokračovať v zápase.
     
    2
    Na opačnej strane sme už o niekoľko sekúnd neskôr videli hneď prvú obrovskú príležitosť zápasu. Sebastian Langkamp neustrážil Aritza Aduriza. Skúsený kanonier Bilbaa to vyskúšal z ťažkého uhla, Thomas Kraft loptu vyrazil na rohový kop. Domáci gólman si následne poradil aj s odrazenou loptou po nepresnom centri od ľavej rohovej zastávky.
     
    1
    Ivan Kružliak práve po prvý raz fúkol do píšťalky. Stretnutie odštartoval výkopom domáci tím, v ktorého zostave nájdeme aj slovenskú dvojicu Peter Pekarík, Ondrej Duda. Úvodný útok Herthy sa skončil zblokovaným centrom Marvina Plattenhardta, pre ktorý si v pohode prišiel Iago Herrerín.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Hertha BSC: Kraft – Pekarík, Langkamp, Rekik, Plattenhardt – Lustenberger, Darida – Weiser, Duda, Kalou – Ibišević (C).
    Náhradníci: Almenning Jarstein – Haraguči, Leckie, Skjelbred, Stocker, Torunarigha.

    Athletic Club Bilbao: Herrerín – Lekue, Etxeita, Laporte, Balenziaga – San José, Vesga – I. Williams, Muniain (C), I. Córdoba – Aduriz.
    Náhradníci: Arrizabalaga – Aketxe, Bóveda, Raúl García, M. Rico, Saborit, Susaeta.

    Rozhodca: Ivan Kružliak – Martin Balko, Tomáš Somoláni, Tomáš Mokoš, Filip Glova, Mário Vlk (všetci Slovensko).
     
    Vážení fanúšikovia!

    Po Lige majstrov dnes štartuje úvodnými duelmi v základných skupinách ďalšiu sezónu aj Európska liga UEFA. V tomto online textovom prenose sa spoločne pozrieme na berlínsky Olympijský štadión, kde domáca Hertha od 21:05 privíta v zaujímavom stretnutí v rámci skupiny J Athletic Bilbao.

    HERTHA BERLÍN

    Berlínčania sú síce tradičným tímom nemeckej Bundesligy, no veľmi dlho čakali na nejaký výraznejší ligový výsledok. Dočkali sa vlani, keď najmä vďaka skvelo zvládnutej jesennej časti obsadili konečnú 6. pozíciu a zabezpečili si tak postup do základnej skupiny druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže. Tím z metropoly Nemecka sa v pohárovej Európe predstavil naposledy ešte v sezóne 2009/2010, keď v šestnásťfinále EL nestačil na portugalskú Benficu Lisabon. Vo vlaňajšom ligovom ročníku si mužstvo skúseného maďarského kouča Pála Dardaia zakladalo najmä na kvalitnej defenzíve. Dlho mu to prinášalo úspech, no v závere súťaže sa hra Herthy absolútne rozsypala a všetko vyvrcholilo siedmimi prehrami v posledných desiatich bundesligových kolách. Do novej sezóny vstúpil tím okolo kapitána Vedada Ibiševića vo veľmi kolísavej forme. Z prvých troch kôl zaznamenali Berlínčania postupne víťazstvo, prehru aj remízu. Naposledy si Hertha rozdelila body s Werderom Brémy po domácej remíze 1:1. Domáci manažér Dardai má momentálne veľké starosti so zdravotným stavom svojich hráčov. Zranený je náhradný brankár Jonathan Klinsmann, no a otáznik visí aj nad štartom kvarteta Julius Kade, Valentino Lazaro, Julian Schieber a Davie Selke. Uvidíme, či sa na ihrisko dostane dvojica slovenských futbalistov Peter Pekarík a Ondrej Duda, ktorá v tejto sezóne zatiaľ neodohrala ani minútu.

    ATHLETIC BILBAO

    Athletic Bilbao patrí do širšej špičky španielskeho klubového futbalu. V Európskej lige UEFA sa predstavuje štvrtý rok v rade. Vlani Rojiblancos zvládli boje v základnej skupine, následne však v šestnásťfinále na cyperský APOEL Nikózia. Tím trénera Josého Ángela Zigandu predvádzal v uplynulej sezóne španielskej La Ligy sympatický futbal, obsadili konečné 7. miesto a pozíciu v základnej skupine Európskej ligy UEFA si museli vybojovať v predkolách. Najskôr Bilbao vyradilo rumunské Dinamo Bukurešť, no a následne vo dvoch vyrovnaných stretnutiach aj grécky Panathinaikos Atény. Do novej ligovej sezóny Primery División vstúpil Athletic pomerne presvedčivo. V troch dueloch dueloch získal sedem bodov, ani raz neinkasoval a momentálne mu patrí priebežná štvrtá priečka. Naposledy odohralo mužstvo okolo kapitána Ikera Muniaína domáce stretnutie porti nováčikovi s Girony, ktorého dokázali zdolať pomerom 2:0. Kouč Athleticu José Ángel Ziganda bude mať pri skladaní základnej zostavy problémy najmä v defenzíve, keďže mu budú chýbať práve dva piliere obrany – Oscar De Marcos aj dlhodobo zranený Yerai Alvaréz.

    Tieto dva tímy sa v súťažnom zápase ešte nikdy v histórii nestretli. Zaujímavosťou je aj to, že celý duel medzi Herthou a Bilbaom bude pod taktovkou slovenských rozhodcov. Hlavným bude Ivan Kružliak, ktorému budú pomáhať jeho tradiční asistenti Martin Balko a Tomáš Somoláni. Štvrtým rozhodcom bude Tomáš Mokoš, no a na bránkových čiarach budú na regulérnosť hry dohliadať Filip Glova a Mário Vlk.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:05.

    Jakub Kocourek

    Góly:

    Karty:   27. Weiser (HER), 59. Ibišević (HER) – 42. Vesga (ATB), 62. San José (ATB)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 7:13.
    Hertha BSC: Kraft – Pekarík, Langkamp, Rekik, Plattenhardt – Lustenberger, Darida – Weiser, Duda, Kalou (85. Haraguči) – Ibišević (C) (76. Leckie).
    Náhradníci: Almenning Jarstein – Haraguči, Leckie, Skjelbred, Stocker, Torunarigha, Stark.

    Athletic Club Bilbao: Herrerín – Lekue, Etxeita, Laporte, Balenziaga – San José, Vesga – I. Williams (85. Susaeta), Muniain (C) (90. Aketxe), I. Córdoba (71. Raúl García) – Aduriz.
    Náhradníci: Arrizabalaga – Aketxe, Bóveda, Raúl García, M. Rico, Saborit, Susaeta.

    Rozhodca: Ivan Kružliak – Martin Balko, Tomáš Somoláni, Tomáš Mokoš, Filip Glova, Mário Vlk (všetci Slovensko)