Villarreal – Astana 3:1 (kon.) | Slavia – Tel Aviv 1:0 (kon.) | D.Kyjev – Skenderbeu 3:1 (kon.)
YB Bern – Partizan 1:1 (kon.) | Hoffenheim – Braga 1:2 (kon.) | Başakşehir – Razgrad 0:0 (kon.)
Austria – AC Miláno 1:5 (kon.) | Rijeka – AEK Atény 1:2 (kon.) | Bergamo – Everton 3:0 (kon.)
Limassol – Lyon 1:1 (kon.) | Zlín – Tiraspol 0:0 (kon.) | Kodaň – Lok. Moskva 0:0 (kon.)
Be'er Sheva – Lugano 2:1 (kon.) | FCSB – Plzeň 3:0 (kon.) | CZ Belehrad – Borisov 1:1 (kon.)
Marseille – Konyaspor 1:0 (kon.) | Guimarães – Salzburg 1:1 (kon.) | Zorja Luhansk – Östersunds FK 0:2 (kon.)
Hertha – Bilbao 0:0 (kon.) | Waregem – Nice 1:5 (kon.) | Arnhem – Lazio 2:3 (kon.)
Vardar – Zenit 0:5 (kon.) | Sociedad – Rosenborg 4:0 (kon.) | Arsenal – Kolín nad Rýnom 3:1 (kon.)
koniec
Villarreal CF
3:1 (1:0)
FC Astana
Štvrtok 14.09.2017, 19:00Európska liga • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo zápasu skupinovej fázy Európskej ligy. V prvom kole vyzve španielsky Villarreal CF kazašského majstra FC Astana.

    Villarreal obsadil v minulej sezóne La Ligy piatu priečku a priamo sa kvalifikoval do základnej skupiny druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. Žltá ponorka absolvovala pred dnešným stretnutím tri ostré štarty v rámci španielskej ligy, v ktorej nemala oslnivý úvod. V prvých dvoch kolách nastúpila na súperových trávnikoch, kde dvakrát prehrala a nestrelila ani jeden gól. Najskôr podľahla nováčikovi z Levante 0:1 a následne nestačila na Real Sociedad pomerom 0:3. Villarreal dokázal napraviť zlý dojem až v treťom kole, keď mohol konečne využiť výhodu domáceho prostredia. Proti Realu Betis síce rýchlo prehrával, ale postupne skóre otočil a triumfoval zaslúžene 3:1.

    FC Astana bojoval o miesto v Lige majstrov a vypadol až v play-off proti škótskemu Celticu Glasgow. Účasť v záverečnom predkole zabezpečila kazašskému šampiónovi miestenku v skupinovej časti Európskej ligy, kde sa bude pokúšať o postup na úkor Villarrealu, Slavie Praha či Maccabi Tel Aviv. Astana vstupuje do pohárovej jesene vo výbornej forme, ktorú si priniesla z domácich trávnikov. V kazašskej lige sa drží na prvej priečke a ťahá šnúru deviatich duelov bez straty bodu. Naposledy zakopla ešte koncom mája na pôde Kajratu Almaty. Zároveň treba pripomenúť, že v Kazachstane sa hrá sezóna systémom jar – jeseň.

    Villarreal má na Astanu príjemné spomienky, pretože s týmto klubom sa stretol pred troma rokmi v play-off Európskej ligy. V kazašskej metropole vyhral 3:0 a doma 4:0, takže jasne postúpil.
     
    Úvodné zostavy:

    Villarreal CF: Barbosa – M. Gaspar, Bonera, Semedo, J. Costa – Castillejo, Hernández, Trigueros, Fornals – Ünal, N. Sansone.
    Náhradníci: Cantero – Álvaro González, Čeryšev, Bacca, Bakambu, Antonio Rukavina, Leo Suárez.

    FC Astana: Erić – Postnikov, Logvinenko, Aničić, Šomko – Bejsebekov, Majeuski, Grahovać, Mužikov – Twumasi – Murtazajev.
    Náhradníci: Mokin, Dujsen – Šitov, Tomasov, Tagybergen, Šajchov, Malij.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop bol v réžii kazašského majstra. FC Astana nastúpil v belasých dresoch, Villarreal CF tradične v žltom.
     
    2
    Astana chcela pohroziť hneď z prvej útočnej akcie. Z ľavej strany pokutového územia strieľal vysoko nad bránu Serikžan Mužikov.
     
    3
    FC Astana nemá v európskych pohárových súťažiach veľké meno, o čom svedčí aj návšteva na dnešnom stretnutí. Fanúšikovia Villarrealu ani zďaleka nezaplnili tribúny.
     
    4
    Samuel Castillejo dostal výbornú prihrávku do pokutového územia, ale mal problémy so spracovaním lopty. Následne zakončoval Mario Gaspar nad bránu.
     
    5
    Žltá ponorka výrazne zmenila základnú zostavu oproti poslednému ligovému vystúpeniu. Na trávniku je až päť nových tvárí.
     
    6
    Enes Ünal posielal prihrávku dopredu na rozbehnutého Nicolu Sansoneho, ale loptu kopol úplne inde, ako jeho spoluhráč potreboval.
     
    7
    Astana začína duel aktívne. Vysoko napáda s viacerými hráčmi a ani zďaleka neprišla do Španielska len brániť.
     
    8
    Patrick Twumasi nezachytil prihrávku na pravé krídlo a lopta mu ušla za čiaru. Domáci futbalisti preto môžu pokračovať v útočnom snažení.
     
    10
    Villarreal prebral kontrolu nad loptou a pomaly si ju posúval na súperovej polovici. Všetko ukončil center z pravého krídla, ktorý skončil v rukaviciach Nenada Erića.
     
    11
    Zatiaľ je zápas veľmi pokojný. Oba tímy ukazujú, že im nerobí problém dlhšia kombinácia, no chýba priamočiarosť.
     
    12
    Manu Trigueros skúsil oživiť hru strelou zo strednej vzdialenosti. Loptu si dobre pripravil, ale mieril vysoko nad a Nenad Erić zostal bez práce.
     
    13
    Prechod do útoku v podaní domáceho tímu bol zastavený. Samuel Castillejo si pomohol nedovoleným zákrokom.
     
    15
    Úvodná štvrťhodina nepriniesla ani jednu príležitosť na zmenu skóre. Viac z hry má Villarreal, ale ešte stále priamo neohrozil súperovu bránu.
     
    16
    Villarreal dal gól! Domáci futbalisti otvorili skóre dnešného zápasu. NICOLA SANSONE prudko vystrelil ľavačkou zvnútra šestnástky a jeho pokus zapadol do siete kazašského šampióna. Poďakovať sa však môže najmä Jaumemu Costovi, ktorý celú akciu založil krásnym pasom do pokutového územia.
    16. Nicola Sansone (VLR) - 1:0
     
    18
    Villarreal protestuje proti verdiktu rozhodcov, ktorí dopriali Astane prvý rohový kop v zápase. Vybojoval ho Patrick Twumasi.
     
    19
    Teraz sú už hráči španielskeho tímu spokojní, pretože štandardka hosťom vôbec nevyšla a nasleduje odkop od brány.
     
    20
    Patrick Twumasi prudko centroval z pravej strany, následne sa lopta odrazila pred voľného Srdjana Grahovaća, ale ten ju napálil až na tribúnu.
     
    21
    Astana po inkasovanom góle ožila, čo je správna reakcia. Kazašský majster sa čoraz viac tlačí pred bránu Mariana Barbosu.
     
    22
    Abzal Bejsebekov predviedol pekný individuálny prienik a nebezpečne vystrelil. Lopta putovala pod brvno domácej brány, ale Mariano Barbosa výborne zasiahol.
    22. Abzal Bejsebekov (ATN)
     
    23
    Nasledoval rohový kop, ktorý mal tradične na starosti Patrick Twumasi. Jeho center do šestnástky domácim nenarobil ťažkosti.
     
    24
    Samuel Castillejo rozbehol sľubnú útočnú akciu domáceho tímu, mal na výber viacero spoluhráčov, ale nikomu nedokázal presne prihrať.
     
    26
    Po prvom góle sa hra rozbehla. Hostia pridali smerom dopredu, čím otvárajú aj viac priestoru pre nebezpečné akcie španielskeho celku.
     
    27
    Samuel Castillejo si schováva hlavu do dlaní, pretože zahodil veľkú šancu. Po dobrom spracovaní si loptu pripravil na strelu a napálil ju presne na bránu. Nenad Erić bol na správnom mieste.
    27. Samuel Castillejo (VLR)
     
    28
    Hostia nevyužili rýchly brejk, ktorý potiahol Patrick Twumasi. Jeho prihrávka do pokutového územia na Serikžana Mužikova nebola presná.
     
    29
    Patrick Twumasi je asi najaktívnejším hráčom Astany v doterajšom priebehu stretnutie. Tentoraz skúšal šťastie strelou spoza šestnástky.
     
    31
    Astana hrá na ihrisku favorizovaného Villarrealu vyrovnanú partiu. Zatiaľ zaostáva akurát v koncovke, kde jej chýba potrebná presnosť.
     
    32
    Vyrovnanosť oboch tímov potvrdzujú aj štatistické ukazovatele. Akurát efektivita je lepšia na domácej strane, a práve to rozhoduje zápasy.
     
    34
    Abzal Bejsebekov predviedol zase šikovné nohy. Z pravého krídla si hodil loptu na stred a vypýtal si faul spojený s atraktívnou štandardkou.
     
    35
    Patrick Twumasi centroval na dvakrát do pokutového územia domáceho tímu, ale vždy mieril iba priamo na hráčov v žltom.
     
    36
    Enes Ünal ukázal dobrý ťah na bránu, pretlačil sa cez viacerých protihráčov a zastavil ho až gólman Nenad Erić.
     
    38
    Mariano Barbosa predviedol vynikajúci zákrok. Dmitrij Šomko odcentroval pred bránu, kde bol voľný Roman Murtazajev a hlavičkou takmer prekonal domáceho gólmana.
    38. Roman Murtazajev (ATN)
     
    39
    Na opačnej strane ihriska spôsobil rozruch Enes Ünal, ktorý skoro využil nedorozumenie v hosťujúcej defenzíve. Nenad Erić napokon neinkasoval.
     
    40
    Nicola Sansone rozohral nebezpečný priamy kop. Loptu obtrel jemne o múr a zastavila sa až na ľavej žrdi brány FC Astana. Nenad Erić bol bezmocný.
     
    41
    Následný rohový kop už nepriniesol žiadne nebezpečenstvo pre Astanu. Defenzíva hostí je však naďalej pod tlakom.
     
    43
    V závere prvého dejstva sledujeme aktivitu španielskeho Villarrealu. Žltá ponorka má teraz dobrú hernú fázu a snaží sa to využiť na strelenie druhého gólu.
     
    44
    Pablo Fornals zahodil dobrú príležitosť na zmenu skóre. Center z pravého krídla k nemu prepadol cez viacerých hráčov, no pravačkou zakončoval veľmi nepresne.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Španielsky Villarreal zatiaľ potvrdzuje úlohu favorita v zápase proti kazašskému šampiónovi z Astany. V prvej polovici stretnutia bol o niečo aktívnejší a vďaka presnej strele Nicolu Sansoneho sa ujal vedenia. Hostia však určite nie sú fackovacím panákom, viackrát ohrozili brankára Barbosu a neboli ďaleko od vyrovnania.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Hráči sú opäť v pohybe. Villarreal mal na starosti výkop a zakladá prvú útočnú akciu. Zostavy zostali nezmenené.
     
    47
    Úvod je opatrný, oba tímy sa postupne rozbiehajú po príchode zo šatní. Vidíme skôr prihrávky do šírky.
     
    49
    Samuel Castillejo sa ocital v nádejnej situácii na hranici pokutového územia, ale v rozhodujúcom momente dostal stopku od hráča v belasom drese.
     
    50
    Patrick Twumasi sa mohol postarať o vyrovnanie stavu. Hosťujúci útočník dostal výborný center z pravého krídla, ale hlavičkoval mimo brány.
     
    51
    Druhý zápas v A-skupine má rovnaký priebeh. Slavia Praha vedie na domácom trávniku nad izraelským tímom Maccabi Tel Aviv takisto 1:0.
     
    52
    Manu Trigueros nebezpečne centroval z ľavého krídla do pokutového územia, ale lopta iba preletela priestorom a nikto z domácich ju nezasiahol.
     
    54
    Roman Murtazajev využil nedôraznú prácu Rúbena Semeda a prepracoval sa do šance vo vnútri šestnástky. Z uhla ale nemieril presne.
     
    55
    Mariano Barbosa zvládol situáciu, keď ho vysoko napádal Patrick Twumasi. Vysokú loptu napokon schoval do rukavíc.
     
    57
    Hlavný rozhodca vytiahol prvú žltú kartu v dnešnom zápase a zaslúžene. Jurij Logvinenko sa postavil ako stena proti Ünalovi a zložil ho na trávnik.
     
    58
    Faulovaný Enes Ünal rozohral priamy kop zo strednej vzdialenosti. Jeho strela bola zblokovaná obrancami Astany.
     
    60
    Ubehla hodina hry a Villarreal podľa predpokladov vedie nad Astanou. Stále však nie je nič rozhodnuté, pretože hostia sa tlačia dopredu.
     
    61
    Hostia skúšajú šťastie centrovanými loptami zo strán. Zatiaľ ale nenachádzajú svojich adresátov, takže Barbosa nemusí zasahovať.
     
    62
    Čakáme na prvé zmeny v zostavách, ktoré by mohli oživiť zápas. Momentálne si Villarreal kontroluje tesné vedenie a hrá, ako keby sa už nič nemohlo stať.
     
    64
    Roman Murtazajev hlavičkoval z tesnej blízkosti brány nad brvno. Rozhodca na čiare však videl tesný ofsajd a opakovaný záznam mu dal za pravdu.
     
    65
    Astana v týchto chvíľach využíva pasivitu svojho súpera a trávi veľa času na polovici Villarrealu. Stále sa však trápi v koncovke.
     
    66
    Rúben Semedo dobre zasiahol vo vlastnej šestnástke. Sklzom zblokoval nebezpečnú prihrávku súpera na rohový kop.
     
    67
    Prichádza prvé striedanie v dnešnom stretnutí. V zápase skončil Roman Murtazajev, ktorého nahradil Marin Tomasov.
     
    68
    FC Astana práve strelil gól! Šok pre domácich hráčov aj fanúšikov. Hostia výborne zvládli rohový kop, keď si na prudký center vyskočil JURIJ LOGVINENKO a dobre mierenou hlavičkou prekonal bezmocného Mariana Barbosu.
    68. Jurij Logvinenko (ATN) - 1:1
     
    70
    Ihneď prichádza reakcia domácej lavičky v podobe striedania. Z ihriska odchádza strelec prvého gólu Nicola Sansone, na jeho miesto prišiel Cédric Bakambu.
     
    71
    Domáci futbalisti sú zaskočení a naopak hostia hýria aktivitou. Výsledkom toho je ďalší rohový kop pre FC Astana.
     
    71
    Štandardka kazašského tímu nedopadla najlepšie. Hlavný rozhodca videl útočný faul a dokonca dal žltú kartu Marinovi Aničićovi.
     
    73
    Astana vysúva vysoko svojich napádajúcich hráčov a chce využiť, že futbalisti Villarrealu sa na trávniku teraz len hľadajú.
     
    74
    Evidujeme ďalšie striedanie a opäť v domácom tábore. Dnešný zápas sa skončil pre Pabla Fornalsa, ktorého vymenil Denis Čeryšev.
     
    75
    Villarreal dal gól! Hosťom sa nevyplatila ofenzívna hra, pretože ich potrestal striedajúci hráč. CÉDRIC BAKAMBU prenikol cez brániacich futbalistov Astany, z hranice šestnástky vystrelil chirurgicky presne a Nenad Erić sa nedokázal natiahnuť až k žrdi.
    75. Cédric Bakambu (VLR) - 2:1
     
    77
    Villarreal dal gól! Domáci kouč mal šťastnú ruku pri striedaniach. Len pred chvíľou poslal do hry ruského záložníka DENISA ČERYŠEVA, ktorý sa zapísal do streleckej listiny. Zvnútra pokutového územia poslal loptu do odkrytej brány.
    77. Denis Čeryšev (VLR) - 3:1
     
    78
    Zdalo sa, že Astana by mohla potrápiť aj prekvapiť favorizovaného súpera, ale doplatila na príliš ofenzívnu hru a dvakrát po sebe inkasovala.
     
    80
    Pred záverečnou desaťminútovkou vyzerá byť dnešný zápas rozhodnutý. Domáci Villarreal má všetko vo vlastných rukách a kráča za troma bodmi.
     
    81
    Hosťujúci tréner mohol už reagovať striedaniami, ale zatiaľ na trávniku ponecháva hráčov, ktorí absolvovali viac ako osemdesiat minút.
     
    82
    Až teraz prichádza zmena v tábore FC Astana. Serikžan Mužikov prenechal svoje miesto Igorovi Šitovovi.
     
    84
    Hlavný rozhodca musel prerušiť hru, pretože na trávniku zostal ležať Jaume Costa. Už k nemu bežia lekári domáceho tímu.
     
    85
    Jaume Costa signalizoval problémy, ale po príchode lekárov sa postavil na nohy a získal aspoň čas pre svoj tím.
     
    86
    Denis Čeryšev sa nepresadil na pravom krídle, pretože ho nedovolene atakoval Dmitrij Šomko. Rozhodcovia sa zhodli, že to nebolo na žltú kartu.
     
    87
    Nasledovalo posledné domáce striedanie. Samuel Castillejo odišiel na lavičku a jeho pozíciu zaujal Leonardo Suárez. V hosťujúcom tíme dohral Abzal Bejsebekov a nahradil ho Aschat Tagybergen.
     
    88
    Mario Gaspar (Villarreal) zastavil črtajúci sa brejk súpera za cenu faulu. Hlavný arbiter ocenil jeho zákrok aj žltou kartou.
     
    90
    Vstupujeme do absolútneho záveru dnešného stretnutia. Nad rámec riadneho hracieho času boli pridané ešte tri minúty.
     
    90+1
    Villarreal neohrozene kráča za prvým víťazstvom v novej sezóne Európskej ligy. Španielsky klub vďaka dvom zlepeným gólom zlomil odpor húževnatého súpera.
     
    90+2
    Astana dlho bojovala o minimálne jeden bod. V záverečnej štvrťhodine však dvakrát inkasovala a odvtedy stratila motiváciu.
     
    90+3
    Záver duelu sa ešte zbytočne naťahuje. Jaume Costa je ošetrovaný vo vlastnom pokutovom území a všetci čakajú, kedy sa postaví na nohy.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Villarreal nezaváhal v prvom zápase nového ročníka Európskej ligy, keď na domácej pôde zdolal FC Astana 3:1. Očakávaný výsledok sa však nerobil ľahko. Sansone síce otvoril skóre, no hostia v druhom polčase vyrovnali vďaka hlavičke Logvinenka a dlho živili nádej na body. Definitívne ich zlomili až zásahy Bakambua a Čeryševa, ktorí naskočili do zápasu ako striedajúci hráči. (20:51:29)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 16. N. Sansone, 75. Bakambu, 77. Čeryšev – 68. Logviněnko

    Karty:   57. Logviněnko (ATN), 71. Aničić (ATN)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 4:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 6:15.
    Villarreal CF: Barbosa – M. Gaspar, Bonera, Semedo, J. Costa – Castillejo (87. Leo Suárez), Hernández, Trigueros, Fornals (74. Čeryšev) – Ünal, N. Sansone (70. Bakambu).
    Náhradníci: Cantero – Álvaro González, Čeryšev, Bacca, Bakambu, Antonio Rukavina, Leo Suárez.

    FC Astana: Erić – Postnikov, Logviněnko, Aničić, Šomko – Bejsebekov (87. Tagybergen), Majeuski, Grahovać, Mužikov (82. Šitov) – Twumasi – Murtazajev (67. Tomasov).
    Náhradníci: Mokin, Dujsen – Šitov, Tomasov, Tagybergen, Šajchov, Malij.