koniec zavodu
Veľká cena Talianska

Lewis Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 03.09.2017, 14:00Formula 1
     
    Veľká cena Talianska 2017 priniesla suverénnu jazdu Lewisa Hamiltona, ktorý vyhral prakticky systémom štart-cieľ a v priebežnom poradí šampionátu preskočil Sebastiana Vettela. Nemec dnes skončil tretí, keď ho prekonal ešte Valtteri Bottas. Vynikajúci výkon predviedol štvrtý Daniel Ricciardo, ktorý štartoval zo šestnástej pozície. Piaty bol po problémoch s výkonom Kimi Räikkönen. (15:25:29)
     
    Priebežné poradie šampionátu po 13 pretekoch:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) – 238 bodov
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) – 235 bodov
    3. Valtteri Bottas (Mercedes) – 197 bodov
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) – 144 bodov
    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) – 138 bodov
     
    Konečné poradie Veľkej ceny Talianska:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (Mercedes)
    3. Sebastian Vettel (Ferrari)
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull)
    5. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    6. Sebastian Ocon (Force India)
    7. Lance Stroll (Williams)
    8. Felipe Massa (Williams)
    9. Sergio Perez (Force India)
    10. Max Verstappen (Red Bull)
     
    Koniec pretekov.
     
    cieľ
    Hamilton potvrdil výbornú formu z kvalifikácie a udržal si prvé miesto aj v pretekoch. Brit bol dnes dominantný a stratil líderskú pozíciu iba počas pobytu v boxoch. Záverečné kolo bolo napínavé, ale neprinieslo zmenu na bodovaných miestach. Druhý skončil Valtteri Bottas, tretie miesto udržal Sebastian Vettel.
     
    53
    Lewis Hamilton vletel do posledného kola a ide si za víťazstvom, vďaka ktorému sa stane lídrom priebežného poradia šampionátu.
     
    52
    Prichádza tretie odstúpenie dnešného dňa. Predčasne skončil Fernando Alonso, ktorý sa držal mimo bodovaných priečok.
     
    52
    Lance Stroll stále odoláva tlaku svojho tímového kolegu Felipeho Massu. Kanaďan si drží siedme miesto.
     
    51
    Ricciardo stále statočne sťahuje náskok Vettela, ale do konca pretekov zostávajú už iba tri kolá, čo by si mal Nemec postrážiť.
     
    50
    Verstappen síce krúži na desiatom mieste, ale jeho kontakt s Magnussenom bude vyšetrovaný, takže do poradia môže zasiahnuť jury.
     
    49
    Daniel Ricciardo predvádza jedno najrýchlejšie kolo za druhým, ale jeho odstup od Vettela bude už asi neriešiteľný.
     
    48
    Max Verstappen poskočil na desiate miesto, ale pri predbiehaní vytlačil Kevina Magnussena mimo trate, z čoho Dán nebol nadšený.
     
    47
    Monoposty Red Bullu fungujú v posledných kolách jednoznačne najlepšie. Ricciardo stráca na tretie miesto menej ako sedem sekúnd, Verstappena delí od bodu jediná pozícia.
     
    46
    Lewis Hamilton neohrozene kraľuje poradiu dnešných pretekov. Brit kráča za víťazstvom, ktoré ho posunie do čela šampionátu pred Vettela.
     
    45
    Daniel Ricciardo postupne sťahuje svoju stratu na tretieho Vettela. Austrálčan má manko deviatich sekúnd, ale je rýchlejší o sekundu na kolo.
     
    44
    Max Verstappen sa nachádza na trinástej priečke, no jazdí na supermäkkých pneumatikách a dnes ešte chce zaútočiť na body.
     
    43
    Rozdiel medzi Hamiltonom a Bottasom je stabilne štvorsekundový. Tretí Vettel má výraznú stratu a dnes si už určite nepolepší.
     
    42
    Daniel Ricciardo bol očividne rýchlejší ako Kimi Räikkönen a dokázal prekonať Fína v jednej zo zákrut. Momentálne je štvrtý a bude sa pokúšať stiahnuť Vettela, ktorý má náskok jedenásť sekúnd.
     
    41
    Lance Stroll prebrzdil svoju ľavú prednú pneumatiku, čím si výrazne skomplikoval situáciu v záverečných kolách. V jeho blízkosti je totiž stále Felipe Massa.
     
    40
    Šiesty Esteban Ocon za sebou dlhodobo drží Lanca Strolla, na ktorého už zozadu dýcha jeho tímový kolega Felipe Massa.
     
    39
    Celé štartové pole už vymenilo pneumatiky, takže v posledných kolách nás nečakajú žiadne plánované zastávky. Zaujímavý bude boj o štvrté miesto, kde Ricciardo útočí na Räikkönena.
     
    38
    Daniel Ricciardo konečne absolvoval zastávku v boxoch. Na záver pretekov si zobral supermäkkú zmes pneumatík a klesol na piate miesto.
     
    37
    V popredí sa nič nemení. Lewis Hamilton má viac ako trojsekundový náskok pred Valtterim Bottasom. Ricciardo sa nachádza na tretej priečke, ale zastávka v boxoch ho bude stáť jedno miesto.
     
    36
    Daniel Ricciardo naťahuje svoju jazdu na pôvodných pneumatikách. Austrálčan je na tretej priečke, pričom štartoval ako šestnásty.
     
    35
    Stoffel Vandoorne je druhým jazdcom, ktorý nedokončí dnešné preteky. Belgičan bol stiahnutý z trate a zamieril do boxov.
     
    34
    Hamilton, Bottas aj Perez majú za sebou krátky pobyt v boxoch. Prví dvaja menovaní si udržali svoju pozíciu, Mexičan klesol z piatej na deviatu priečku.
     
    33
    Sebastian Vettel absolvoval zastávku v boxoch a klesol z tretej na štvrtú priečku. Ricciardo však stále nevymenil pneumatiky, takže Nemec sa vráti späť.
     
    32
    Evidujeme prvé odstúpenie v dnešných pretekoch. Jolyon Palmer musel zamieriť do boxov, kde odstavil svoj monopost a predčasne skončil.
     
    31
    Esteban Ocon stráca na Kimiho Räikkönena, pretože za jeho zadným krídlom sa nachádza Lance Stroll, ktorý by sa rád posunul na siedme miesto.
     
    30
    Najlepšia pätica dnešných pretekov stále nebola v boxoch. Čoskoro však môžeme očakávať výmeny pneumatík.
     
    29
    Priebežné poradie v 29. kole:
    1. Lewis Hamilton
    2. Valtteri Bottas
    3. Sebastian Vettel
    4. Daniel Ricciardo
    5. Sergio Perez
     
    28
    Jednoznačne najrýchlejším mužom na trati je stále Lewis Hamilton. Britský pretekár postupne zvyšuje svoj náskok na celé štartové pole.
     
    27
    Kimi Räikkönen dokázal preskočiť Estebana Ocona na konci cieľovej rovinky, ale Francúz sa nevzdáva a stále drží kontakt.
     
    26
    Veľká cena Talianska sa dostala približne do svojej polovice. Momentálne na trati nevidíme žiadne veľké súboje. Najväčšie napätie panuje medzi Oconom, Räikkönenom a Strollom.
     
    25
    Na pódiových priečkach sú karty jasne rozdané. Lewis Hamilton má päťsekundový náskok pred Bottasom, Vettel stráca ďalších pätnásť sekúnd.
     
    24
    Dobrú prácu odvádza Daniel Ricciardo. Austrálčan sa nachádza na štvrtom mieste, ale ešte nebol v boxoch.
     
    23
    Esteban Ocon je neustále pod tlakom Kimiho Räikkönena, ale Fínovi dnes chýba lepší výkon a má problém prekonať svojich papierovo slabších súperov.
     
    22
    Vandoorne sa zaplietol do súboja trojice Ocon, Räikkönen, Stroll, ktorá má medzi sebou minimálne rozdiely a drží sa spolu od začiatku pretekov.
     
    21
    Hamilton si rýchlo napravil chuť po nevydarenom prejazde. Zajazdil najlepšie kolo v dnešných pretekoch, keď sa dostal pod 1:25 min.
     
    20
    Lewis Hamilton nezvládol prechod jednou zo zákrut a dostal sa ľavou stranou monopostu mimo trate. Brit však problémy ustál a pohodlne si drží prvú priečku.
     
    19
    V boxoch je momentálne rušno. Preto sa poradie mieša a musíme si chvíľu počkať na to, aby sa situácia upokojila.
     
    18
    Esteban Ocon a Lance Stroll absolvovali takisto prvú zastávku v oboch. Kanaďan však stratil dve pozície, pretože sa cez neho dostali Ocon aj Räikkönen.
     
    17
    Kimi Räikkönen vzdal boj so Strollom a Oconom. Radšej zamieril do boxov, kde mu dali nové pneumatiky.
     
    16
    Daniel Ricciardo je po štarte zo šestnásteho miesta už deviaty a má pred sebou viacero pretekárov v malých rozostupoch.
     
    15
    Na poslednom mieste krúži Max Verstappen, ktorý sa postupne približuje ku Grosjeanovi a bude sa chcieť dostať vyššie.
     
    14
    Kimi Räikkönen hlásil svojmu tímu, že má problém so zadným krídlom. Preto nedokáže prebehnúť Ocona so Strollom. Napriek tomu dostal Fín pokyn, aby sa posunul cez mladíkov.
     
    13
    Sebastian Vettel nedokáže sekundovať tempu vedúceho muža dnešných pretekov. Lewis Hamilton na neho získava v každom kole minimálne pol sekundy.
     
    12
    Lance Stroll je čoraz bližšie pri Estebanovi Oconovi a bude sa chcieť prepracovať na štvrté miesto. Súboj dvoch mladíkov sleduje s malým odstupom Räikkönen.
     
    11
    Lewis Hamilton má trojsekundový náskok pred Valtterim Bottasom. Tretí Sebastian Vettel stráca už desať sekúnd a jeho manko sa zvyšuje.
     
    10
    Jazdci majú za sebou prvých desať kôl. Dnešné preteky sú však vypísané na päťdesiattri kôl, takže dokonca sa môže udiať ešte čokoľvek.
     
    9
    Lance Stroll a Esteban Ocon sa podľa očakávania trochu prepadajú poradím, ale zatiaľ sa nachádzajú na piatej resp. štvrtej pozícii.
     
    8
    Sebastian Vettel zvládol predbiehací manéver na cieľovej rovinke a prebojoval sa už na tretiu priečku. Teraz má Nemec pred sebou už len dvojicu Mercedesu.
     
    7
    Lewis Hamilton neohrozene krúži na prvej priečke a využíva voľný priestor pred sebou na to, aby si vypracoval väčší náskok. Za ním sa drží tímový kolega Valtteri Bottas.
     
    6
    Sebastian Vettel zajazdil v kvalifikácii až ôsmy najrýchlejší čas, ale penalizácie ho posunuli na šieste miesto a teraz útočí už na tretieho Estebana Ocona.
     
    5
    Max Verstappen musel odísť do boxov, kde sa zdržal dlhšie, pretože jeho monopost horel. Stále však pokračuje v pretekoch.
     
    4
    Valtteri Bottas využil rýchlosť Mercedesu na cieľovej rovinke. Na začiatku tretieho kola predbehol Strolla a v úvode štvrtého kola sa dostal cez Ocona na druhú priečku.
     
    3
    Max Verstappen doplatil na svoju agresívnu jazdu. V prvej zákrute sa dostal do kontaktu s Felipem Massom a následne jeho pravá predná pneumatika vyfučala.
     
    3
    Max Verstappen zaznamenal zatiaľ najlepší posun vpredu. Po štarte z trinástej priečky sa prepracoval už na ôsmu pozíciu.
     
    2
    Bottas sa dostal späť na svoju pôvodnú štvrtú priečku. Vo fínskom súboji však musí odolávať tlaku Räikkönena.
     
    1
    Na štarte nikto z jazdcov výrazne nezaspal. V prvých zákrutách však stratil jednu priečku Valtteri Bottas, cez ktorého sa dostal jeho krajan Kimi Räikkönen.
     
    Veľká cena Talianska 2017 práve odštartovala.
     
    Všetky monoposty úspešne vyrazili na zahrievacie kolo. Po jeho absolvovaní sa dočkáme ostrého štartu.
     
    Včerajšia kvalifikácia bola poznačená hustým dažďom. Dnes vládne nad okruhom slnečné počasie, no bude zaujímavé sledovať, ako sa budú prebíjať dopredu potrestaní jazdci.
     
    Kompletný menoslov potrestaných:
    Max Verstappen (Red Bull) – 20 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Daniel Ricciardo (Red Bull) – 25 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky a výmena prevodovky)
    Stoffel Vandoorne (McLaren) – 25 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Sergio Perez (Force India) – 5 miest (výmena prevodovky)
    Nico Hülkenberg (Renault) – 10 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Fernando Alonso (McLaren) – 35 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Carlos Sainz (Toro Rosso) – 10 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Jolyon Palmer (Renault) – 15 miest (zmeny prvkov pohonnej jednotky)
    Romain Grosjean (Haas) – 5 miest (výmena prevodovky)
     
    Penalizácie sa oproti ránu ešte zmenili. Napokon boli potrestaní až ôsmi pretekári. Najviac na to doplatili muži z Red Bullu. Verstappen sa prepadol z druhého na trináste miesto, Ricciardo z tretej na šestnástku priečku. Vďaka tomu sa dostal na druhú pozíciu Kanaďan Lance Stroll, ktorý je vo veku 19 rokov najmladším pretekárom v prvom rade. Na tretie miesto sa posunul Esteban Ocon. Tresty pre Verstappena a Ricciarda vyhupli na piatu resp. šiestu pozíciu jazdcov Ferrari.
     
    Poradie na štarte:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Lance Stroll (Williams)
    3. Esteban Ocon (Force India)
    4. Valtteri Bottas (Mercedes)
    5. Kimi Raikkönen (Ferrari)
    6. Sebastian Vettel (Ferrari)
    7. Felipe Massa (Williams)
    8. Daniil Kvjat (Toro Rosso)
    9. Kevin Magnussen (Haas)
    10. Sergio Perez (Force India)
    11. Marcus Ericsson (Sauber)
    12. Pascal Wehrlein (Sauber)
    13. Max Verstappen (Red Bull)
    14. Nico Hülkenberg (Renault)
    15. Carlos Sainz (Toro Rosso)
    16. Daniel Ricciardo (Red Bull)
    17. Jolyon Palmer (Renault)
    18. Stoffel Vandoorne (McLaren)
    19. Fernando Alonso (McLaren)
    20. Romain Grosjean (Haas)
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z trinástich pretekov aktuálneho ročníka Formuly 1. Dnes sa bude súperiť o body na legendárnom okruhu v Monze, ktorý je tradičný dejiskom Veľkej ceny Talianska.

    KVALIFIKÁCIA
    V štandardnom režime trvajú tri kolá kvalifikačné približne hodinu. Včerajší program sa však výrazne natiahol pre dážď, ktorý sa stal osudným Romainovi Grosjeanovi. Francúz poškodil svoj monopost a nemohol pokračovať v pretekoch ani po reštarte kvalifikácie. Preto skončil na poslednej dvadsiatej priečke. Oveľa viac sa darilo Lewisovi Hamiltonovi, ktorý dosiahol najrýchlejší čas a nechal za sebou všetkých konkurentov vrátane lídra šampionátu Sebastiana Vettela, ktorý obsadil až ôsmu priečku. Do konečných výsledkov výrazne prehovoria aj penalizácie, pretože posun na koniec štartového roštu bude čakať Verstappena, Ricciarda, Hulkenberga, Palmera, Alonsa a Sainza.

    Výsledky kvalifikácie:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:35,554 min.
    2. Max Verstappen (Red Bull) 1:36,702 min. (penalizácia 20 miest)
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:36.841 min. (penalizácia 25 miest)
    4. Lance Stroll (Williams) 1:37,032 min.
    5. Esteban Ocon (Force India) 1:37,719 min.
    6. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:37,833 min.
    7. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:37,987 min.
    8. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:38,064 min.
    9. Felipe Massa (Williams) 1:38,251 min.
    10. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1:39,157 min.
    ----------------------------------------------------------------
    11. Sergio Perez (Force India)
    12. Nico Hülkenberg (Renault) (penalizácia 10 miest)
    13. Fernando Alonso (McLaren) (penalizácia 35 miest)
    14. Daniil Kvjat (Toro Rosso )
    15. Carlos Sainz (Toro Rosso) (penalizácia 10 miest)
    16. Kevin Magnussen (Haas)
    17. Jolyon Palmer (Renault) (penalizácia 15 miest)
    18. Marcus Ericsson (Sauber)
    19. Pascal Wehrlein (Sauber)
    20. Romain Grosjean (Haas)

    OKRUH
    Autodromo Nazionale di Monza je situovaný v kráľovskom parku v Monze, vzdialený iba 15 km severne od Milána. Slávna trať stála pri zrode šampionátu Formule 1. Veľká cena Talianska sa od svojho premiérového ročníka konala na Monze každoročne bez prestávky až dodnes. Okruh meria presne 5,793 kilometra. Jazdí sa tu 53 kôl a najrýchlejší čas dosiahol v roku 2004 Brazílčan Rubens Barrichello, ktorý absolvovať trať za 1:21,024 min.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.

    Tomáš Lengyel

    Poradie na štarte:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Lance Stroll (Williams)
    3. Esteban Ocon (Force India)
    4. Valtteri Bottas (Mercedes)
    5. Kimi Raikkönen (Ferrari)
    6. Sebastian Vettel (Ferrari)
    7. Felipe Massa (Williams)
    8. Daniil Kvjat (Toro Rosso)
    9. Kevin Magnussen (Haas)
    10. Sergio Perez (Force India)
    11. Marcus Ericsson (Sauber)
    12. Pascal Wehrlein (Sauber)
    13. Max Verstappen (Red Bull)
    14. Nico Hülkenberg (Renault)
    15. Carlos Sainz (Toro Rosso)
    16. Daniel Ricciardo (Red Bull)
    17. Jolyon Palmer (Renault)
    18. Stoffel Vandoorne (McLaren)
    19. Fernando Alonso (McLaren)
    20. Romain Grosjean (Haas)
    Výsledky kvalifikácie:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:35,554 min.
    2. Max Verstappen (Red Bull) 1:36,702 min. (penalizácia 20 miest)
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:36.841 min. (penalizácia 25 miest)
    4. Lance Stroll (Williams) 1:37,032 min.
    5. Esteban Ocon (Force India) 1:37,719 min.
    6. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:37,833 min.
    7. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:37,987 min.
    8. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:38,064 min.
    9. Felipe Massa (Williams) 1:38,251 min.
    10. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1:39,157 min. (penalizácia 25 miest)
    ----------------------------------------------------------------
    11. Sergio Perez (Force India) (penalizácia 5 miest)
    12. Nico Hülkenberg (Renault) (penalizácia 10 miest)
    13. Fernando Alonso (McLaren) (penalizácia 35 miest)
    14. Daniil Kvjat (Toro Rosso )
    15. Carlos Sainz (Toro Rosso) (penalizácia 10 miest)
    16. Kevin Magnussen (Haas)
    17. Jolyon Palmer (Renault) (penalizácia 15 miest)
    18. Marcus Ericsson (Sauber)
    19. Pascal Wehrlein (Sauber)
    20. Romain Grosjean (Haas)