Kvalifikácia VC Talianska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia Veľkej ceny Talianska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 02.09.2017, 14:00 • Okruh: Královský park Monza, Itálie • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na 13. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Itálie.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu v Monze byl nejrychlejší Lewis Hamilton časem 1:21.537. Druhý skončil jeho týmový kolega Valtteri Bottas se ztrátou 435 tisícin sekundy a třetí dojel Sebastian Vettel, který nabral manko 1,115 sekundy. První trénink poznamenal lehký déšť, což nejvíce pocítil Carlos Sainz, jenž v zatáčce č. 11 dostal hodiny.


    Druhý trénink se nesl v podobném duchu jako první. Nejlepší časy znovu zajely oba mercedesy, tentokrát však v opačném pořadí. Na prvním místě stanul Valtteri Bottas časem 1:21.406, druhý Lewis Hamilton byl pomalejší o 56 tisícin a třetí Sebastian Vettel o 140 tisícin sekundy. Lance Stroll dostal smyk v zatáčce Ascari. Mnohem hůře ale dopadli Carlos Sainz a Kevin Magnussen. Sainz odstavil svůj monopost kvůli problémům s pohonnou jednotkou, Magnussenovi pro změnu prasklo zavěšení. Technické potíže postihly Daniila Kvjata a Nica Hülkenberga.


    V sobotu dopoledne se nad Monzou začali čerti ženit a výsledky třetího tréninku tak nebyly vůbec relevantní. Na čele se usadili oba jezdci stáje Williams, Felipe Massa, který zaujal první pozici, zaznamenal čas 1:40.660. Oproti časům z předchozích tréninků je jasně vidět, kterak déšť ovlivnil průběh závěrečného tréninku. Druhý Lance Stroll nabral ztrátu 228 tisícin a třetí Nico Hülkenberg 831 tisícin sekundy. Kvůli dešti se začalo jezdit až šestnáct minut před koncem vyměřeného času pro třetí trénink.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:51
    Jako první vyjeli na trať oba piloti stáje Mercedes Valtteri Bottas, Lewis Hamilton. Za nimi se rozjeli Marcus Ericsson a Daniil Kvjat.
     
    16:41
    Nad Monzou stále silně prší a Lewis Hamilton přiznal do týmového rádia, že se podmínky na trati stále zhoršují. Je tedy možné, že ředitelství závodu za chvíli kvalifikaci zastaví.
     
    15:20
    Valtteri Bottas nezvládl řízení a vyjel mimo trať. Toto rozhodně nejsou podmínky pro závodění. Jezdci samozřejmě nazuli pneumatiky do extrémního vlhka.
     
    14:52
    Pokud má Charlie Whiting alespoň trochu rozumu, musí kvalifikaci přerušit. Na trati není vůbec nic vidět a reálně hrozí aquaplaning.
     
    13:31
    Je to tady! Romain Grosjean dostal smyk, trefil svodidla, roztočil se a skončil u další bariéry. Grosjean svůj vůz poničil a v kvalifikaci pochopitelně končí. Ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky.
     
    13:31
    Podle radarů to vypadá, že déšť jen tak neustane. Přerušení první části kvalifikace tak může trvat několik minut.
     
    13:31
    Na dráhu vyjel safety car, aby podal zprávu o tom, jak trať vypadá. Ke slovu se tak dostane samotný Bernd Mayländer.
     
    13:31
    Aktuální informace hovoří o tom, že restart první části kvalifikace je odložen. Další zprávy by měly přijít ve 14:30.
     
    13:31
    Restart první fáze kvalifikace je odložen o dalších patnáct minut. Podle záběrů lze usuzovat, že déšť pravděpodobně ustal, takže bychom za čtvrthodiny mohli pokračovat.
     
    13:31
    Na trati je znovu safety car, který zkoumá momentální podmínky na dráze. Za tři minuty by ředitelství závodu mělo vydat další informace.
     
    13:31
    Aktuální informace jsou takové, že další zprávy přijdou v 15:00. Safety car objel celý okruh a vypadalo to, že by kvalifikace mohla pokračovat, protože vody výrazně ubylo. Ředitelství je ale jiného názoru.
     
    13:31
    Na dráze je znovu safety car, aby prozkoumal podmínky na trati. Bernd Mayländer má momentálně odjeto více kol než všichni jezdci dohromady.
     
    13:31
    Bernd Mayländer a ředitelství závodu usoudilo, že trať ještě není způsobilá k závodění. Restart první části kvalifikace se tak posouvá o dalších patnáct minut.
     
    13:31
    Podle televizních záběrů je patrné, že déšť znovu zesílil. Počasí nám dnes zkrátka nepřeje. Čerti mají tedy pořádnou veselku.
     
    13:31
    Ředitelství závodu informuje, že další zprávy vydá v 15:30. Pokud by jezdcům povolilo restart kvalifikace, dostanou dalších deset minut na přípravu, takže pokračovat se bude nejdříve v 15:40.
     
    13:31
    Ředitelství závodu vydá další informace v 15:45.
     
    13:31
    Safety car opět vyrazil na průzkum trati a výsledek je takový, že další informace přinese ředitelství závodu v 16:00. Restart úvodního kvalifikačního segmentu se nadále posouvá.
     
    13:31
    Máme tady další posun o patnáct minut, následující zprávy budou k mání v 16:15.
     
    13:31
    Jezdci si zkracují čekání po svém. Max Verstappen vzal do ruky kameru a na chvíli se převtělil do role televizního kameramana. Nutno podotknout, že by se v této branži rozhodně neztratil. Od diváků si za tuto vtipnou vložku vysloužil mohutný potlesk.
     
    13:31
    Na dráhu naběhla úklidová četa, která se bude snažit dostat vodu z trati. Na pomoc vyrazil také traktor, jenž se pokusí "vyfénovat" velké množství vody.
     
    13:31
    Nejen Max Verstappen se zabavil po svém. Lewis Hamilton a Valtteri Bottas zasedli k playstationu a začali mastit jakousi hru na jízdních kolech. Další piloti jako Stoffel Vandoorne prohlíží své mobily a možná sledují předpověď počasí nebo informují své fanoušky na sociálních sítích.
     
    13:31
    Daniel Ricciardo se nechtěl nechat zahanbit a rovněž se ujal kamery. Stejně jako jeho týmový kolega Max Verstappen se ukázal jako dobrý kameraman, což diváci odměnili velkým potleskem.
     
    13:31
    Je tu další odložení restartu kvalifikace, následující informace spatří světlo světa v 16:30. Je čím dál pravděpodobnější, že kvalifikace bude odložena na zítra.
     
    13:31
    Členové týmu Williams v čele s Felipem Massou si také našli zábavu, vylezli před garáž a začali hrát fotbálek. Žongly ale nepatří mezi jejich silné stránky, fotbalový trenér Petr Rada by je měl co učit.
     
    13:31
    Na trati se zase objevil safety car. Bernd Mayländer si dnes odkrouží víc kol než kdykoliv předtím. Z opakovaných záběrů je jasně vidět, že i zpomalovacímu vozu to na dráze trochu klouže, a to nejede ani zdaleka takovou rychlostí jako jezdci v monopostech.
     
    13:31
    Aktuální informace hovoří o tom, že první část kvalifikace bude restartována v 16:40, což vyvolalo na tribunách mezi diváky vlnu radosti. Jezdci se pomalu připravují na návrat na dráhu.
     
    13:31
    První část kvalifikace je restartována! Jako první vyjel na trať Max Verstappen, za ním se seřadili Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton či Valtteri Bottas.
     
    13:06
    Před přerušením kvalifikace zajelo měřený čas jen sedm jezdců. Ten nejlepší 1:40.128 zaznamenal Lewis Hamilton, s mankem 2,266 sekundy zaostal druhý Sebastian Vettel.
     
    12:05
    Max Verstappen sice do týmového rádia prohlásil, že podmínky jsou lepší než na začátku kvalifikace, ale na trati stále zůstává voda.
     
    11:35
    Kimi Räikkönen dostal to týmové vysílačky informaci, že za chvíli by znovu mělo pršet, takže možná budeme svědky dalšího přerušení.
     
    10:14
    Jezdci postupně najíždějí do svých prvních měřených kol, mimo jiné například Felipe Massa, který si přestávku zkrátil fotbalovými žongly.
     
    9:21
    Při současné konstelaci by do druhého kvalifikačního segmentu neprošli Hülkenberg, Palmer, Ericsson, Wehrlein a Grosjean, který je ze hry venku po nehodě.
     
    8:10
    Na trati se hodně špatná viditelnost, na což doplatil Sergio Pérez, jenž vyjel mimo trať. Podle mého názoru toto ještě nejsou podmínky pro závodění.
     
    7:01
    Prakticky všichni závodníci mají nazuté pneumatiky do extrémního vlhka, ale podle jednoho z pilotů by si za chvíli mohli obout přechodné gumy.
     
    6:30
    Je tomu skutečně tak, Max Verstappen, Fernando Alonso a Sebastian Vettel nasadili přechodné pneumatiky. Zřejmě je budou následovat další závodníci.
     
    5:47
    Trať postupně osychá, ale údajně má přijít další déšť, tak se nechme překvapit, zda se podmínky zase o něco nezhorší.
     
    4:24
    Není to tak dávno, co se kvalifikace kvůli špatnému počasí přesouvala na neděli. Stalo se tak v říjnu 2015 při GP USA. Americké vnitrozemí tenkrát zpustošil hurikán, který způsobil značné škody.
     
    3:18
    Kimi Räikkönen si rovněž zajel pro pneumatiky do přechodných podmínek, ale u svých mechaniků se zdržel mnohem déle, než by sám chtěl.
     
    2:36
    Podle radarů to vypadá, že se déšť neúprosně blíží.
     
    1:41
    Za současné situace by dále nepostoupili Palmer, Magnussen, Ericsson, Wehrlein a Grosjean.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Magnussen, Palmer, Ericsson, Wehrlein a Grosjean. Úvodní část kvalifikace vyhrál Valtteri Bottas časem 1:35.716, který zajel při posledním pokusu.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:51
    Jezdci na nic nečekají a vyráží na dráhu. Mezi prvními je Max Verstappen, Esteban Ocon, Kimi Räikkönen nebo Fernando Alonso.
     
    13:50
    Trochu načas si dal Sebastian Vettel, jenž opustil své mechaniky až teď. Cílová rovinka je stále mokrá, ale viditelnost už je o něco lepší než před několika minutami.
     
    13:02
    Stoffel Vandoorne dostal v zatáčce Parabolica smyk, ale svůj vůz dokázal ukočírovat a pokračuje v jízdě. Těchto momentů bude asi zřejmě více.
     
    12:05
    Felipe Massa měl také problémy v zatáčce Parabolica, kde to pravděpodobně ještě hodně klouže. Fernando Alonso se mezitím nachází v garáži.
     
    11:24
    Nejrychlejší čas zajel Max Verstappen, na druhé místo se překvapivě vyhoupl Stoffel Vandoorne. Toto pořadí ale nezůstane příliš dlouho, protože v rozjetém kole je Sebastian Vettel.
     
    10:04
    Je tomu skutečně tak, Sebastian Vettel překonal Maxe Verstappena o 272 tisícin sekundy. O další víc než půlsekundu zpět je třetí Lewis Hamilton.
     
    9:08
    Max Verstappen je možná jediným jezdcem, který má nazuté pneumatiky do extrémního vlhka. Zato Kimi Räikkönen a Stoffel Vandoorne jedou na gumách do přechodných podmínek.
     
    8:37
    Lídrem dosavadního průběhu druhé části kvalifikace je Valtteri Bottas, který zaknihoval čas 1:35.716. Daniel Ricciardo mezitím zajel k mechanikům.
     
    7:10
    Za současné konstelace by mezi desítku nejrychlejších neproklouzli Vandoorne, Sainz, Kvjat, Pérez a Alonso, který je poslední.
     
    6:06
    Lewis Hamilton se rozhodl pro krátkou zastávku v boxech stejně jako Esteban Ocon a Stoffel Vandoorne. Hlavně posledně dva jmenovaní by se neměli v garáži dlouho zdržovat, protože jim jde o účast ve třetí části kvalifikace.
     
    5:45
    Jako by mě Hamilton, Ocon a Vandoorne slyšeli. Všichni tři téměř současně opustili pit lane a vrátili se zpátky na dráhu.
     
    4:30
    Vypadá to, že se déšť nad Monzu vrátil. Dešťové kapky možná rozbily i časomíru, protože televizní grafika ukazuje něco jiného, než ve skutečnosti platí.
     
    3:51
    Fernando Alonso údajně stále nezajel měřený čas a na trať se jen tak nechystá. Španěl už má ale nejvyšší čas vyrazit, jinak za chvíli bude pozdě.
     
    2:28
    Mezi nepostupující by se momentálně zařadili Ocon, Pérez, Kvjat, Sainz a Alonso, který už zajel měřený čas. Na Monze panuje pořádný chaos nejen, co se týče počasí, ale i televizní grafiky.
     
    1:14
    Daniel Ricciardo bude mít ještě co dělat, nakonec postoupil do nejlepší desítky. Australan totiž zaujímá poslední postupové místo, které mu může vzít Stoffel Vandoorne.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Do třetí fáze kvalifikace nepostupují Pérez, Hülkenberg, Alonso, Kvjat, Sainz.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:52
    Mezi prvními opět vyjeli Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Esteban Ocon a Stoffel Vandoorne. Za Vandoornem krouží Sebastian Vettel.
     
    10:47
    Max Verstappen v deštivém počasí předjel Sebastiana Vettela. Déšť ještě více zesílil a voda na trati přibývá. Dočkáme se dalšího přerušení?
     
    9:52
    Oba jezdci stáje Mercedes Valtteri Bottas a Lewis Hamilton se zastavili u svých mechaniků a místo pneumatik do předchodných podmínek nasadili gumy do extrémního vlhka.
     
    8:34
    Viditelnost na trati se o hodně zhoršila, do konce kvalifikace zbývá osm a půl minuty. Co na to Charlie Whiting?
     
    7:20
    Podle televizní grafiky je Lewis Hamilton předposlední a Sebastian Vettel poslední. Otázkou však zůstává, na kolik můžeme této grafice věřit po předchozím chaosu.
     
    6:39
    Esteban Ocon má rozjetou dobrou kvalifikaci, protože se aktuálně vyhoupl na druhé místo. Jeho nejlepším umístěním v kvalifikaci je sedmá pozice.
     
    5:57
    Lewis Hamilton zajel čas čas 1:34.660 a dostal se do čela průběžného pořadí. Daniel Ricciardo má ale rozjeté hodně dobré kolo a může Hamiltona přeskočit.
     
    5:25
    Podle televizní grafiky je nyní první Daniel Ricciardo, který měl čas minutu a třicet sedm sekund. To je ale nesmysl, protože Hamilton byl před chvílí o tři vteřiny rychlejší, tudíž by nemohl být Ricciardo první. Ať žijí zmatky!
     
    4:02
    Max Verstappen málem neudržel svůj vůz na trati v zatáčce Parabolica, ale nakonec manévr zvládl. Televizní grafika pro jistotu zmizela úplně.
     
    3:47
    Kimi Räikkönen je údajně až devátý, ale zdali je to pravda, nemůžeme v žádném případě potvrdit.
     
    2:15
    První místo by měl mít ve své moci Lewis Hamilton, ale na oficiální výsledky si budeme muset počkat až po závodě.
     
    1:27
    Valtteri Bottas je v tuto chvíli šestý a Kimi Räikkönen sedmý. Televizní grafika už si plete i jezdce, protože ačkoliv byl v záběru Räikkönen, ukázal titulek jméno Maxe Verstappena.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Chvíli to vypadalo, že kvalifikaci vyhraje Max Verstappen, ale v posledním kole jej překonal LEWIS HAMILTON, jenž vybojoval pole position. Hamilton ovládl už 69. kvalifikaci, čímž se osamostatnil na čele historické tabulky této statistiky.
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Ricciardo, 4. Stroll, 5. Ocon, 6. Bottas, 7. Räikkönen, 8. Vettel, 9. Massa, 10. Vandoorne, 11. Pérez, 12. Hülkenberg, 13. Alonso, 14. Kvjat, 15. Sainz, 16. Magnussen, 17. Palmer, 18. Ericsson, 19. Wehrlein, 20. Grosjean.
     
    Máme za sebou hodně divokou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Již před začátkem kvalifikace nad Monzou pršelo a podmínky se stále zhoršovaly. Nejvíce na to doplatil Romain Grosjean, který dostal aquaplaning, narazil do svodidel a odstavil svůj vůz vedle trati. Ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky a vzhledem k tomu, že se počasí neumoudřilo, přerušilo kvalifikaci na další dvě a půl hodiny. Po restartu se už pokračovalo relativně bez problémů, i když vody bylo na trati stále hodně a viditelnost byla téměř nulová.
     
    S těmito podmínkami se nejlépe vypořádal Lewis Hamilton, který vybojoval 69. pole position v kariéře, čímž se osamostatnil na čele historické tabulky této statistiky. Druhý sice skončil Max Verstappen a třetí Daniel Ricciardo, ale oba red bully čeká penalizace, a tak se pořadí na startu ještě hodně promíchá. Tohle byla jedna z nejdivočejších kvalifikací za poslední dobu.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (18:03:32)

    Michal Šandor