D. Záhreb – Skenderbeu 1:1 (kon.) | Borisov – FK Oleksandrija 1:1 (kon.) | Limassol – Midtjylland 3:2 (kon.)
FK Krasnodar – CZ Belehrad 3:2 (kon.) | Hafnarfjördur – Braga 1:2 (kon.) | Solún – Östersunds FK 3:1 (kon.)
Vardar – Fenerbahce 2:0 (kon.) | Plzeň – Larnaca 3:1 (kon.) | Razgrad – FK Sūduva 2:0 (kon.)
Rheindorf Altach – Tel Aviv 0:1 (kon.) | Panathinaikos – Bilbao 2:3 (kon.) | Légia Varšava – Tiraspol 1:1 (kon.)
Domžale – Marseille 1:1 (kon.) | Amsterdam – Rosenborg 0:1 (kon.) | Constanta – Salzburg 1:3 (kon.)
Brugge – AEK Atény 0:0 (kon.) | Osijek – Austria 1:2 (kon.) | AC Miláno – Škendija 6:0 (kon.)
Partizan – Fehérvár 0:0 (kon.) | Everton – Hajduk Split 2:0 (kon.) | Marítimo – D.Kyjev 0:0 (kon.)
koniec
FK Vardar Skopje
2:0 (1:0)
Fenerbahce SK
Štvrtok 17.08.2017, 20:00 • Philip II Arena, Skopje • Európska liga (predkolá) • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Vardar Skopje prekvapil na domácej pôde ďalšieho favorita. V dvoch predkolách Ligy majstrov zdolal Malmö aj Kodaň a teraz si pripísal ešte cennejší výsledok. V play-off Európskej ligy porazil Fenerbache Istanbul 2:0. Macedónsky majster síce nebol lepší, ale dočkal sa odmeny za obrovskú bojovnosť. V dvadsiatej minúte otvoril skóre duelu Barsegian a v nadstavenom čase druhého polčasu si dal vlastný gól kapitán hostí Topal. Turecký klub bude pred odvetou v náročnej situácii, ale stále má všetko vo svojich rukách. (21:55:39)
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Dočkali sme sa dokonca dvojitého podčiarknutia hosťujúceho trápenia. Souza si vybil svoju frustráciu v osobnom súboji a za hrubý faul dostal červenú kartu.
     
    90+3
    Topalov vlastenec podčiarkol mizériu tureckého tímu, ktorý dnes aj napriek veľkej snahe nedokázal skórovať.
    90+2. Topal (VDS) - 2:0
     
    90+2
    Vardar Skopje dáva gól! Domáci hráči aj fanúšikovia jasajú, pretože teraz dostali darček od svojho súpera. MEHMET TOPAL nepochopiteľne prehlavičkoval brankára Kameniho a poslal loptu do vlastnej siete.
     
    90
    Nad rámec riadneho hracieho času sa pridávajú ešte tri minúty.
     
    89
    Na trávniku pracujú emócie. Domáci kapitán Grnčarov sa dostal do slovnej výmeny s provokatérom Soldadom a pravdepodobne niečo povedal aj rozhodcovi. Inak by bolo ťažké vysvetliť, prečo dostal druhú žltú a zároveň červenú kartu.
     
    88
    Istanbulský klub mohol konečne zužitkovať svoju hernú prevahu na vyrovnanie. Roberto Soldado však hlavičkoval osamotený mimo brány a navyše stál v ofsajde.
     
    87
    Roberto Soldado neudržal nervy na uzde. Zbytočne protestoval proti verdiktu hlavného rozhodcu a dostal žltú kartu.
     
    86
    Fenerbahce oblieha šestnástku domáceho tímu, ale nedokáže sa prepracovať do blízkosti brány. Gačevski nemá veľa práce.
     
    85
    Domáci lodivod takisto vykonal posledné striedanie. Nechal vytlieskať Blaževského, ktorého vymenil na záver stretnutia Gligorov.
     
    85
    Vardar Skopje má na dosah nečakané víťazstvo. Macedónsky šampión potrebuje zvládnuť ešte päť minút riadneho hracieho času aj nadstavenie.
     
    83
    Istanbulčania teraz využívajú najmä krídelné priestory, odkiaľ prichádzajú prudké lopty do šestnástky. Domáci stále odolávajú.
     
    82
    Posledné striedanie v hosťujúcom tíme. Z ihriska odišiel pred chvíľou spomínaný Ozcan Tufan, nahradil ho Čiľan Mauricio Isla.
     
    81
    Veľká šanca hostí. Soldado prihrával do šestnástky, kde sa lopta odrazila priamo na kopačku voľného Tufana, ktorý bol z toho sám prekvapený a nedokázal presnejšie namieriť.
     
    80
    Domáci stopér Novak utrpel menšie zranenie vo vzdušnom súboji po rohovom kope, ale po chvíľkovom prerušení pokračoval v hre.
     
    79
    Hra sa teraz otvorila. Fenerbache nechce prehrať na pôde macedónskeho majstra a vrhá všetko do útoku.
     
    77
    Domácim sa črtala veľká šanca na skórovanie. Hambardzumian dostal ideálny pas do šestnástky, mohol si loptu spracovať a vystreliť, no zbytočne zvolil zakončenie z voleja, ktoré mu vôbec nevyšlo.
     
    76
    Na opačnej strane ihriska predviedol sympatický prienik Felipe. Aj v tomto prípade chýbalo akcii presnejšie zakončenie.
    75.
     
    75
    Maličký Francúz Valbuena získal štandardku a sám ju aj rozohral. Jeho priama strela letela tesne nad bránu.
     
    74
    Valbuena je aktívny v krídelnom priestore, ale celý zápas robí rovnakú kľučku. Teraz mal šťastie, že rozhodca odpískal aspoň faul.
     
    72
    Evidujeme druhé striedanie v tíme Fenerbahce Istanbul. Z trávnika odišiel krajný bek Özbayrakli. Oživenie by mal priniesť Chahechouhe.
     
    72
    Soldado tentoraz dostal presnejšiu prihrávku do pokutového územia, pohotovo vystrelil, ale stál v ofsajde a navyše Gačevski úspešne zasiahol.
     
    71
    Valbuena zahnal prihrávkou Soldada až do rohu ihriska. Španiel loptu nezachytil na trávniku a nebol z toho nadšený.
     
    70
    Do konca riadneho hracieho času zostáva posledných dvadsať minút. Obraz hry je stále rovnaký. Fenerbahce tlačí, Vardar si stráži tesný náskok.
     
    68
    Vardar Skopje zamieril do rýchleho protiútoku. Výbornú prácu odviedol na ľavom krídle striedajúci Jigauri, ktorý prihral do ideálnej pozície voľnému Nikolovovi. Jeho zakončenie však nebolo presné.
     
    67
    Domáci tréner urobil druhú zmenu v dnešnom stretnutí. Duel sa skončil pre Kojaševiča, na jeho miesto nastúpil Jigauri.
     
    66
    Tlak hosťujúceho tímu je čoraz väčší. Tretie mužstvo poslednej sezóny tureckej Süper Lig nechce odísť z Macedónska s prehrou.
     
    65
    Hostia pripravili očakávané prvé striedanie. Ofenzívu Fenerbahce bude chcieť oživiť skúsený zakončovateľ Soldado, ktorý nahradil Köseho.
     
    64
    Nabil Dirar dlho špekuloval na ľavom krídle, napokon sa rozhodol odcentrovať, ale nenašiel nikoho zo spoluhráčov.
     
    63
    Defenzíva Vardaru dnes pracuje na jednotku. Domáci obrancovia kraľujú na zemi aj vo vzduchu a Fenerbahce nepustili do vyloženej gólovky.
     
    62
    Valbuena získal odrazenú loptu, prihral vedľa seba voľnému Dirarovi, ale jeho strela bola zblokovaná.
     
    61
    Özbayrakli neuspel na pravom krídle. Jeho kľučka nebola úspešná a lopta napokon skončila mimo hracej plochy.
     
    60
    Ubehla hodina hry a domáci stále držia tesný náskok. Kľúčovým momentom bol zatiaľ súboj Škrtela s Barsegianom, v ktorom uspel arménsky útočník a prekonal Kameniho.
     
    58
    V tábore tureckého celku je len otázkou času, kedy dôjde k prvému striedaniu. Hostia sú lepší, ale potrebujú niečo zmeniť, pretože ich akcie sú stereotypné.
     
    57
    Vardar je stiahnutý na vlastnej polovici. Všetci hráči sú vo vzdialenosti približne tridsaťpäť metrov od brány.
     
    55
    Fenerbahce pridáva v pohybe a má čoraz väčšiu prevahu. Hosťom však chýba moment prekvapenia.
     
    54
    Valbuena získal rohový kop a potom kvalitne odcentroval. Na zadnej žrdi sa tlačil do hlavičky Topal, no bol atakovaný a nezakončil presne.
     
    52
    Futbalisti Fenerbahce sa nevedia dostať do pokutového územia. Preto musia strieľať z diaľky a ich pokusy končia mimo brány ako teraz v prípade Potuka.
     
    51
    Domáci kapitán Boban Grnčarov dnes ako prvý uvidel žltú kartu z ruky hlavného rozhodcu Lucu Bantiho, ktorý ho potrestal za faul v strede poľa.
     
    50
    Vardar predviedol rýchlu priamočiaru akciu. Napokon zakončoval zvnútra šestnástky volejom Barsegian, ktorý nebol taký presný ako v prvom polčase.
     
    49
    Valbuena bol dobre strážený v pokutovom území, a tak nedokázal odcentrovať ani získať rohový kop.
     
    48
    Od úvodných sekúnd opäť sledujeme prevahu hostí. Fenerbahce naďalej kontroluje loptu, útočí, ale naráža na obranný val súpera.
     
    47
    Vardar sa môže spoľahnúť na mohutnú podporu fanúšikov, ktorí zaplnili macedónsky národný štadión v hlavnom meste Skopje.
     
    46
    Cez prestávku došlo k jednej zmene v domácom tábore. Po prvom polčase sa skončil zápas pre Demiriho, ktorého nahradil Brdarovski.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Vardar Skopje ukazuje, že na domácej pôde je mimoriadne silný. Macedónsky majster síce herne zaostáva za favorizovaným tureckým tímom, ale napriek tomu vyhráva. Po ojedinelej akcii sa presadil Barsegian, ktorý zužitkoval na gól jedinú strelu domáceho tímu do priestoru brány. Snaha hostí o zmenu skóre je evidentná, ale Vardar kvalitne bráni a púšťa súpera iba k strelám z väčších vzdialeností.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    V závere úvodného dejstva sledujeme hru na jednej polovici. Fener má jasnú prevahu, kontroluje loptu, ale stále prehráva.
    43.
     
    43
    Fenerbahce dotlačilo loptu do siete, ale radosť bola zbytočná, pretože Köse stál v ofsajde a následná dorážka jeho spoluhráča nemohla platiť.
     
    42
    Hostia sa ťažko dostávajú až do pokutového územia. Preto Souza zvolil strelu z diaľky a jeho pokus po trávniku len tesne minul cieľ.
     
    41
    Tempo trochu upadlo. Turecký tím musí útočiť do plných, pretože všetkých jedenásť futbalistov Vardaru stojí na vlastnej polovici.
     
    40
    Jeden z hráčov Vardaru Skopje zostal ležať na trávniku a dlho sa nedvíhal. Hosťom sa to nepáčilo a ich vášne musel upokojiť až rozhodca.
     
    39
    Fenerbache stupňuje svoj tlak. Pre domácich futbalistov je dôležité, aby udržali priaznivý stav do prestávky.
     
    37
    Nabil Dirar zvládol kľučku pred šestnástkou, urobil si priestor na zakončenie, no jeho technická strela skončila priamo v rukaviciach Gačevského.
     
    36
    Valbuena bol úplne voľný na ľavej strane, dostal sa k nebezpečnému centru, ale našiel iba hlavu obrancu Novaka.
     
    35
    Hráči macedónskeho šampióna dávajú do hry veľa emócií a bojujú o každú loptu. Hosťom naopak chýba viac snahy v dôležitých momentoch.
     
    34
    Potuk sa ocitol vo výbornej pozícii vo vnútri šestnástky. Zvolil prudké zakončenie pravačkou, ale Gačevski pohotovo zasiahol.
     
    32
    Z pravej strany centroval do šestnástky Vardaru Francúz Valbuena, ale defenzíva domácich opäť odolala.
     
    31
    Özbayrakli prenikal po pravom krídle, ale bol nedovolene zastavený. Fenerbahce dostane výhodu štandardnej situácie.
     
    30
    Úvodná polhodina hry priniesla očakávaný priebeh, ale prekvapivý výsledok. Hostia síce kontrolujú loptu a diktujú tempo, no prehrávajú.
     
    29
    Následný rohový kop domáci futbalisti ubránili. K hlavičke sa nedostal ani aktívny slovenský obranca Martin Škrtel.
    28. Dirar (FEN)
     
    28
    Maročan Nabil Dirar urobil skvelú prácu na hranici šestnástky, výborne si zasekol hráča a strieľal priamo pod brvno. Gačevski loptu vytlačil na roh.
     
    27
    Hosťom sa otváral priestor na rýchly brejk, a tak hlavný rozhodca ponechal výhodu. Napokon z toho nič nebolo.
     
    25
    Vardar v predchádzajúcich dvoch domácich zápasoch v rámci predkôl Ligy majstrov nezaváhal. Malmö zdolal 3:1 a FC Kodaň 1:0.
     
    24
    Fenerbahce ihneď reaguje útočnou snahou. Domáci sú však dobre sformovaní a neponúkajú súperovi veľa priestoru.
     
    23
    Turecký tím zostal zaskočený, pretože doteraz kontroloval hru a postupne si vytváral tlak. Prišla však prvá strela do priestoru brány a ihneď skončila v sieti.
     
    21
    Arménsky reprezentant Barsegian skóroval druhýkrát v rámci predkôl Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Jeden gól dal aj švédskemu Malmö FF.
    20. Barsegian (VDS) - 1:0
     
    20
    Vardar Skopje dáva gól! Macedónsky majster sa ujal vedenia. TIGRAN BARSEGIAN oklamal Martina Škrtela v súboji jedného proti jednému, Slovák sa ocitol na zemi a domáci útočník zblízka nemohol zaváhať.
     
    19
    Domáci futbalisti sa po dlhšom čase usadili na polovici súpera. Nikolov preto vyskúšal strelu z diaľky, ktorá nemala potrebnú presnosť.
     
    18
    Gačevski si pripísal úspešný zákrok po strele Valbuenu zo strednej vzdialenosti. Macedónsky brankár chytá zatiaľ spoľahlivo.
     
    17
    Özbayrakli prenikol až do pokutového územia, a tak sa z pravej strany pokúsil ohroziť bránu. Jeho prudký pokus však nebol presný.
     
    16
    Turecký favorit postupne preberá kontrolu nad loptou a začína byť dominantný. Domáci preto pozorne bránia.
     
    14
    Dirar nebezpečne zakrútil loptu do predbránkového priestoru. Gačevski zostal zamrznutý stáť, no napokon nemusel zasahovať.
     
    13
    Hosťom nevyšla snaha o rýchly prechod do útoku. Prihrávka na ľavé krídlo nebola presná a loptu získali domáci.
     
    12
    Dirar neuspel na pravom krídle. Chcel si vypýtať aspoň faul, ale hlavný rozhodca dnes púšťa hru.
     
    11
    V zostave tureckého veľkoklubu tradične nechýba slovenský stopér Martin Škrtel, ktorý dnes zatiaľ nemal prácu s hráčmi macedónskeho šampióna.
     
    9
    Fenerbahce teraz ukázalo svoju kvalitu. Snažilo sa prekvapiť súpera najmä aktivitou v krídelných priestoroch.
     
    8
    Valbuena poslal prudkú prihrávku z ľavého krídla priamo pred bránu, kde stál voľný jeho spoluhráč. V tutovke však netrafil loptu.
     
    7
    Domáci tím mal výhodu rohového kopu. Nízky center však našiel iba pripravených futbalistov tureckého celku.
     
    5
    Domáci gólman Gačevski musel prvýkrát v zápase zasahovať. Na radosť fanúšikov Vardaru si však poradil so strelou.
     
    4
    Fenerbahce mohlo zahrávať pokutový kop. Özbayrakli spadol v pokutovom území, ale hlavný rozhodca posúdil jeho pád ako prifilmovaný.
     
    2
    Úvod stretnutia je opatrný, ale hrá sa vo výbornej atmosfére, o ktorú sa starajú oba fanúšikovské tábory.
     
    1
    Výkop mali na starosti domáci futbalisti. Vardar Skopje nastúpil v čiernych dresoch s červenými pruhmi, Fenerbahce v žlto-bielom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    FK Vardar Skopje: Gačevski – Hambardzumian, Grnčarov (C), Novak, Demiri – Nikolov, Spirovski – Kojaševič, Felipe, Blaževski – Barsegian.
    Náhradníci: Aleksovski – Jigauri, Velkoski, Gligorov, Glišič, Dos Santos, Brdarovski.

    Fenerbahce SK: Kameni – Kaldirim, Škrtel, Topal (C), Özbayrakli – Valbuena, Tufan, Souza, Dirar – Potuk, Köse.
    Náhradníci: Demirel – Isla, Köybasi, Neustädter, Güctekin, Chahechouhe, Soldado.

    Rozhodca: Luca Banti – Matteo Passeri, Fabiano Preti (všetci Taliansko).
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z prvého zápasu play-off Európskej ligy medzi macedónskym Vardarom Skopje a tureckým Fenerbahce Istanbul.

    Vardar Skopje vyhral uplynulý ročník macedónskej najvyššej súťaže a vybojoval si postup do predkola Ligy majstrov. Najskôr prešiel cez švédsky klub Malmö FF, ale potom nestačil na ďalšieho severského súpera. Doma síce zdolal FC Kodaň 1:0, ale vonku prehral vysoko 1:4 a vypadol z boja o skupinovú fázu Champions League. Teraz čaká Vardar play-off Európskej ligy, na ktoré sa nenaladil ideálne, pretože v domácej súťaži prehral v prvom kole na ihrisku Shkendije 0:2.

    Fenerbahce obsadilo v poslednej sezóne tureckej Süper Lig tretiu priečku, čo mu zabezpečilo účasť v treťom predkole Európskej ligy. Istanbulský klub v ňom narazil na rakúsky celok Sturm Graz, ktorý vyradil vďaka výhre 2:1 vonku a remíze 1:1 doma. Nerozhodný výsledok dosiahlo Fenerbahce aj v tureckej lige, kde v prvom kole remizovalo na pôde Goztepe 2:2. V kádri Feneru figuruje už len jeden slovenský futbalista. Po odchode Miroslava Stocha do Slavie Praha zostal v tíme Martin Škrtel.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:00.

    Tomáš Lengyel

    Góly: 20. Barsegian, 90+2. Topal (vla.)

    Karty:   51. Grnčarov (VDS) – 87. Soldado (FEN)   89. Grnčarov (VDS)   90+3. Souza (FEN)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:11.
    FK Vardar Skopje: Gačevski – Hambardzumian, Grnčarov (C), Novak, Demiri (46. Brdarovski) – Nikolov, Spirovski – Kojaševič (67. Jigauri), Felipe, Blaževski (85. Gligorov) – Barsegian.
    Náhradníci: Aleksovski – Jigauri, Velkoski, Gligorov, Glišič, Dos Santos, Brdarovski.

    Fenerbahce SK: Kameni – Kaldirim, Škrtel, Topal (C), Özbayrakli (72. Chahechouhe) – Valbuena, Tufan (82. Isla), Souza, Dirar – Potuk, Köse (65. Soldado).
    Náhradníci: Demirel – Isla, Köybasi, Neustädter, Güctekin, Chahechouhe, Soldado.

    Rozhodca: Luca Banti – Matteo Passeri, Fabiano Preti (všetci Taliansko)
    Štvrtok 24.08.2017
    Fenerbahce - Vardar 1:2

    Góly: 61. Neustädter – 68. Jigauri, 90+1. Gligorov

    Karty:   17. Neustädter (FEN), 78. Tufan (FEN)