4. etapa: Zawiercie - Zabrze sk Víťaz: Caleb Ewan (Orica - Scott) (kon.)
koniec udalosti
4. etapa: Zawiercie - Zabrze

Víťaz: Caleb Ewan (Orica - Scott)

Utorok 01.08.2017, 13:15Tour de Pologne
     
    Peter Sagan podobne ako včera končí na pretekoch Okolo Poľska na stupňoch víťazov. V závere 238-kilometrovej etapy jednoducho nemal dostatočne veľa síl na to, aby prešprintoval Caleba Ewana z tímu Orica – Scott. Chvíľu to síce vyzeralo na jeho víťazstvo, ale napokon skončil na tretej priečke. Každopádne udržal si biely dres pre najlepšieho šprintéra a naďalej vedie aj celkovú klasifikáciu. Dokonca svoj náskok ešte zvýšil, keďže v cieli získal bonifikačné sekundy. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem pekný zvyšok dnešného horúceho dňa. (19:06:51)
    V záverečnom špurte bol najrýchlejší Caleb Ewan.

     
    CIEĽ
    Nevyšlo to! Bol to poriadne dlhý šprint, Peter Sagan mal síce veľmi dobrú pozíciu, no tentokrát jednoducho nemal na mladého Austrálčana CALEBA EWANA. Dokonca sa trošku aj ťukli, no našťastie nikto nespadol. Slovenský cyklista napokon skončil na treťom mieste, keďže sa pred neho ešte dostal na páske Danny van Poppel z tímu Sky.
     
    1 km
    Posledný kilometer dnešnej etapy. Peter Sagan je tam už sám, trošku je vzadu, no stále to nie je najhoršie. Najlepšiu pozíciu zdá sa vypracoval tím Sky, no dopredu sa tlačí aj Caleb Ewan.
     
    2 km
    Posledné dva kilometre. Z ľavej strany sa formuje vláčik tímu Sky. Spomínali sme, že dnes už v Španielsku vyhral Mikel Landa, a tak pre britský tím môže cenné double zariadiť prípadné etapové víťazstvo Dannyho van Poppela.
    V závere etapy to ešte neúspešne skúsil Martijn Keizer.

     
    3 km
    Martijn Keizer z tímu Lotto NL – Jumbo sa ešte pokúsil o záverečný únik, no ten mal veľmi krátke trvanie. Teraz dobrú prácu odviedli jazdci tímu Astana, ktorí veľmi rýchlo zalepili vzniknutú medzeru.
     
    4 km
    Bara-Hansgrohe je veľmi dobre sformovaná. Peter Sagan bude mať tak ideálnu pozíciu na útok. Cieľová rovinka je nemierne dlhá a pokiaľ sa Slovák nenechá zavrieť ako v nedeľu, mal by bojovať o víťazstvo.
     
    5 km
    Je koniec ataku francúzskeho pretekára. Remi Cavagna vydržal v úniku najdlhšie, no päť kilometrov pred cieľom prichádza o možnosť získať prvé profesionálne víťazstvo.
     
    6 km
    Pretekári počujú zvonenie, čo podobne ako pri atletických pretekoch znamená posledné kolo etapy. Hlavný balík stráca už len 16 sekúnd a vyzerá to tak, že to Remi Cavagna nezvládne.
     
    7 km
    Ešte dlhých sedem kilometrov pre francúzskeho pretekára tímu Quick Step Floors. Pelotón ho teraz vidí na cieľovej rovinke a podľa televíznej grafiky stráca už len dvadsať sekúnd.
     
    8 km
    Náskok teraz veľmi rýchlo klesol dole o desať sekúnd. Samozrejme, v pelotóne je aktívnych viacero tímov, ktoré sa striedajú v ťahaní a snažia sa skresať 40-sekundové manko. Vpredu sú aj dresy ruského tímu Gazprom – Rusvelo.
     
    9 km
    Remi Cavagna si drží náskok na hranici 50 sekúnd, čo je pomerne dosť. Vo svojej kariére ešte nevyhral žiadne preteky, no pokiaľ mu v záverečných metroch vydržia nohy, môže súperiť o víťazstvo.
     
    10 km
    Máme pred sebou záverečných desať kilometrov. Remi Cavagna zatiaľ ide veľmi dobre a v pelotóne sú zjavne nejaké problémy. Cesare Benedetti sa teraz sťažoval na spomínaného pretekára Astany, ktorý mu zavadzal v jeho snažení.
     
    12 km
    Francúz pokračuje v svojom úniku a má za sebou už jedno celé záverečné kolo. Ide veľmi dobre a pred ostatnými cyklistami z úniku má náskok už takmer celú cieľovú rovinku, čo predstavuje viac než 30 sekúnd. Pred pelotónom vedie presne o minútu.
     
    14 km
    Remi Cavagna z tímu Quick-Step Floors zobral osud dnešnej etapy do vlastných rúk a vytvára si 10-sekundový náskok pred svojimi kolegami z úniku. Na jeho nástup nestačil ani Jan Tratnik, čo je možno trošku prekvapenie.
     
    16 km
    Do čela pelotónu sa dostáva jeden z pretekárov kazašského tímu Astana. Aj tento tím bude mat záujem o etapový triumf, keďže vo svojich radoch má talianskeho šprintéra Riccarda Minaliho.
     
    18 km
    Vedúca skupina začína krúžiť v prvom šesťkilometrovom okruhu. Päticu jazdcov privážal do cieľovej rovinky Nic Dougall, no tempo po ňom už prevzal Jan Tratnik. Pelotón momentálne stráca už len 66 sekúnd.
     
    20 km
    Do konca zostáva ešte 20 kilometrov. Už o niekoľko minút sa dostaneme na okruh, ktorý pretekári prejdú celkovo trikrát. Sagan, Ewan či Modolo tak budú mať dostatok času premyslieť si kedy a kde zaútočia v hromadnom špurte.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Caleb Ewan (Orica – Scott) 5:38:49 hod.
    2. Danny van Poppel (Team Sky)
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Boy van Poppel (Trek – Segafredo)
    5. Sacha Modolo (UAE Team Emirates)
    6. Lorrenzo Manzin (FDJ)
    7. Tom van Asbroeck (Cannondale – Drapac)
    8. Enrico Battaglin (Lotto NL – Jumbo)
    9. Alan Banaszek (CCC Sprandi Polkowice)
    10. Roberto Ferrari (UAE Team Emirates)

    39. Erik Baška (Bora-Hansgrohe).

    Výsledky špeciálnej šprintérskej prémie Knurów:
    1. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice).
    Výsledky šprintérskej prémie Rybnik:
    1. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) - 3 body.
    2. Bert-Jan Lindemann (LottoNL-Jumbo) - 2 body.
    3. Remi Cavagna (Quick-Step Floors) - 1 bod.
    Výsledky šprintérskej prémie Jastrzębie-Zdrój:
    1. Bert-Jan Lindemann (LottoNL-Jumbo) - 3 body.
    2. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) - 2 body.
    3. Paweł Bernas (Poľská reprezentácia) - 1 bod.
    Výsledky špeciálnej šprintérskej prémie Zarki:
    1. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice).
    Výsledky horskej prémie Olkusz:
    1. Toms Skujinš (Cannondale-Drapac) - 1 bod.
    Výsledky šprintérskej prémie Olkusz Rynek:
    1. Bert-Jan Lindemann (LottoNL-Jumbo) - 3 body.
    2. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) - 2 body.
    3. Paweł Bernas (Poľská reprezentácia) - 1 bod.