9. etapa: Nantua - Chambéry sk Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) (kon.)
koniec udalosti
9. etapa: Nantua - Chambéry

Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac)

Nedeľa 09.07.2017, 11:55Tour de France
     
    Tak to bolo niečo. Dnešná kráľovská 9. etapa so štartom v Nantua a cieľom v Chambéry ponúkla úžasné cyklistické predstavenie. Veľmi aktívne jazdil aj po včerajšom náročnom dni v úniku Warren Barguil, ktorý si vďaka tomu vytvoril veľký náskok na čele vrchárskej súťaže, na víťazstvo to však napokon po tesnom finiši proti Rigobertovi Uranovi nestačilo. Dôležitými správami dňa sú aj odstúpenia Gerainta Thomasa, Roberta Gesinka, ale najmä Richieho Portea. Austrálčana po hororovom páde v zjazde z Mont du Chat odviezla sanitka pripútaného na nosidlá. Verme, že líder tímu BMC Racing bude čo najskôr v poriadku. Pretekárov zajtra čaká prvý voľný deň a následne sa k slovu znova dostanú šprintéri! Ja sa na vás teším aj v utorok, nateraz je to však odo mňa už všetko. Víkendovými etapami vás sprevádzal Jakub Kocourek! (17:19:44)
     
    9. etapa Tour de France 2017 sa skončila!
     
    Dnešná priniesla veľké zmeny aj v priebežnom poradí súťaže o žltý dres. Na čele zostal Christopher Froome, druhý je Fabio Aru, tretie miesto patrí Romainovi Bardetovi a veľkým skokanom dňa je Rigoberto Uran. Kolumbijčan z tímu Cannondale-Drapac sa z 11. priečky vyšvihol na priebežné 4. miesto.
     
    Tak kto by to bol povedal, že aj v cieli kráľovskej etapy Starej dámy sa napokon bude rozhodovať vo fotofiniši medzi dvojicou dvoch veľkých hrdinov dnešného dňa. Pripomíname, že Rigoberto Uran dojazdil túto etapu s pokazenou prehadzovačkou.
     
    Tak napokon je všetko inak, cieľová fotografia ukázala, že ako prvý preťal cieľovú pásku RIGOBERTO URAN z tímu Cannondale-Drapac! Barguilovi tak patrí druhé miesto, na treťom mieste Christophera Froomea sa nič nemení.
     
    Barguil po hrdinskom výkone napokon ešte v cieli dokázal prešpurtovať druhého Rigoberta Urana, tretie miesto v kráľovskej etape zostalo pre Christophera Froomea!
     
    Víťazom kráľovskej 9. etapy Tour de France 2017 sa po fantastickom výkone stal WARREN BARGUIL!
     
    1 km
    Posledný kilometer a začína sa nastupovať. Ako prvý to skúsil Jakob Fuglsang, ktorý tam je aj so svojim tímovým kolegom Fabiom Arum.
     
    2 km
    Dva kilometre do cieľa, Romain Bardet je dostihnutý a začína sa tuhý boj o víťazstvo v kráľovskej 9. etape 104. ročníka Tour de France! Tak kto to bude? Froome, Uran, Barguil, Aru alebo Fuglsang?
     
    4 km
    Do cieľa dnešnej etapy zostávajú už len štyri kilometre a Roman Bardet už melie z posledného. Jeho náskok na prenasledovateľov klesol už len na desať sekúnd a tento Francúz dnešnú etapu určite nevyhrá.
     
    6 km
    Za ďalší kilometer stiahli Christopher Froome, Rigoberto Uran, Fabio Aru a Jakob Fuglsang svoju stratu na Romaina Bardeta už len na 15 sekúnd. Bude to dráma až do samotného konca.
     
    7 km
    Rigoberto Uran nemá čas meniť svoj bicykel, a tak sa silou mocou, zubami-nechtami drží v skupine s Christopherom Froomeom a ďalšími, ktorí v tejto chvíli stíhajú vedúceho Romaina Bardeta. Francúzsky pretekár má náskok momentálne 18 sekúnd.
     
    9 km
    Informácie z oficiálneho twitterového konta Tour de France hovoria o tom, že Richie Porte išiel v momente svojho pádu rýchlosťou až 72,5 kilometra za hodinu! Tak to je doslova hororové!
     
    10 km
    Posledných 10 kilometrov dnešnej obrovsky dramatickej etapy, Romain Bardet sa zbavuje Warrena Barguila, za ním sa však už blížia Cristopher Froome, Rigoberto Uran, Fabio Aru a Jakob Fuglsang. Ich strata momentálne činí presne 30 sekúnd. Warren Barguil sa už zaradil do tejto skupiny prenasledovateľov.
     
    12 km
    Warren Barguil podáva dnes hrdinský výkon a aj v zjazde získava na svojich súperov. Momentálne sa však k nemu pridal ďalší skvelý zjazdár Romain Bardet a táto dvojica má na ďalších favoritov okolo Christophera Froomea náskok 20 sekúnd. Rigoberto Uran medzitým rieši problémy s prehadzovačkou a bude musieť meniť bicykel.
     
    15 km
    Romaina Bardeta stíha trojica Christopher Froome, Fabio Aru a Rigoberto Uran, Bardet sa každou sekundou približuje k Warrenovi Barguilovi. Richieho Porteho medzitým odváža sanitka, Austrálčan je pripútaný na nosidlách.
     
    17 km
    Warren Barguil má pred skupinou okolo Christophera Froomea náskok stále okolo 20 sekúnd, v zjazde zrýchľuje líder tímu AG2R La Mondiale Romain Bardet.
     
    20 km
    Richie Porte sa naďalej nedokáže zdvihnúť z vozovky, etapa však pokračuje ďalej. Warren Barguil zostáva pred prenasledovateľmi s náskokom približne štvrť minúty. My však máme stále v hlave ten hrôzostrašný pád Richieho Porteho, ktorý pravdepodobne ohrozí celý zvyšok jeho kariéry...
     
    23 km
    Tak to sú veci! V zjazde sa do tvrdého kontaktu dostali Richie Porte s Danielom Martinom a najmä s Austrálčanom to vyzerá veľmi zle... Tak to je znova obrovská smola pre lídra tímu BMC Racing!

    Jakub Kocourek

    Výsledky horskej prémie 2. kategórie Côte des Neyrolles:
    1. Thibaut Pinot (FDJ) 5 bodov
    2. TIm Wellens (Lotto-Soudal) 3 body
    3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 2 body
    4. Warren Barguil (Team Sunweb) 1 bod
    Výsledky horskej prémie 3. kategórie Col de Bérentin:
    1. Thibaut Pinot (FDJ) 2 body
    2. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) 1 bod
    Výsledky horskej prémie 3. kategórie Côte de Franclens:
    1. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) 2 body
    2. Alexej Lutsenko (Team Astana) 1 bod
    Výsledky horskej prémie HC kategórie Col de la Biche:
    1. Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) 20 bodov
    2. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) 15 bodov
    3. Warren Barguil (Team Sunweb) 12 bodov
    4. Thibaut Pinot (FDJ) 10 bodov
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 8 bodov
    6. Brice Feillu (Fortuneo-Oscaro) 6 bodov
    7. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) 4 body
    8. Jesus Herrada (Movistar) 2 body
    Výsledky horskej prémie HC kategórie Grand Colombier:
    1. Warren Barguil (Team Sunweb) 20 bodov
    2. Tiejs Benoot (Lotto Soudal)15 bodov
    3. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) 12 bodov
    4. Primoz Roglic (Lotto NL-Jumbo) 10 bodov
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 8 bodov
    6. Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) 6 bodov
    7. Dani Navarro (Cofidis) 4 body
    8. Michael Matthews (Team Sunweb) 2 body
    Výsledky šprintérskej prémie v Massignieu-de-Rives:
    1. Michael Matthews (Team Sunweb) 20 bodov
    2. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) 17 bodov
    3. Tony Gallopin (Lotto Soudal) 15 bodov
    4. Simon Geschke (Team Sunweb) 13 bodov
    5. Tiejs Benoot (Lotto Soudal) 11 bodov
    6. Primoz Roglic (Lotto NL-Jumbo) 10 bodov
    7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 9 bodov
    8.Warren Barguil (Team Sunweb) 8 bodov
    9. Dani Navarro (Cofidis) 7 bodov
    10. Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) 6 bodov
    11. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) 5 bodov
    12. Carlos Betancur (Movistar) 4 body
    13. Michal Kwiatkowski 3 body (Team Sky)
    14. Sergio Henao (Team Sky) 2 body
    15. Mikel Landa (Team Sky) 1 bod
    Výsledky horskej prémie 4. kategórie Côte de Jongieux:
    1. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) 1 bod