Kvalifikace VC Ázerbájdžánu Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikace Velké ceny Ázerbájdžánu

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 24.06.2017, 15:00 • Okruh: Městský okruh Baku, Ázerbájdžán • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:30:54)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájždánu, kterou nakonec opanoval Lewis Hamilton před svým stájovým kolegou Valtterim Bottasem. Třetí a čtvrté místo, tedy druhou řadu na startu, obsadili Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel. Smůla potkala Daniela Ricciarda, který se ve třetí části kvalifikace lehce otřel o bariéru, poškodil si pneumatiku a zůstal stát na trati. Po restartu třetího kvalifikačního segmentu byl v čele Bottas, ale skvělým finišem jej překonal Lewis Hamilton.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Verstappen, 6. Pérez, 7. Ocon, 8. Stroll, 9. Massa, 10. Ricciardo, 11. Kvjat, 12. Sainz, 13. Magnussen, 14. Hülkenberg, 15. Wehrlein, 16. Alonso, 17. Grosjean, 18. Ericsson, 19. Vandoorne, 20. Palmer.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Valtteri Bottas měl první místo na dosah, ale Lewis Hamilton se ještě zlepšil a odsunul Bottase na druhé místo. Pole position tak získává trojnásobný mistr světa, jehož v první řadě doplní Valtteri Bottas. Druhá řada patří Ferrari v pořadí Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:25
    Jezdci najeli do posledních měřených kol, na prvním místě je stále Valtteri Bottas, který zrychluje. Druhý je Lewis Hamilotn, třetí Max Verstappen a čtvrtý Kimi Räikkönen.
     
    2:36
    Sebastian Vettel si dal trochu na čas a opouští své mechaniky právě teď.
     
    3:32
    Třetí část kvalifikace je restartována! Jako první vyjel na trať Max Verstappen následován oběma jezdci stáje Mercedes. Finiš kvalifikace je tu!
     
    3:33
    Monopost Daniela Ricciarda byl přemístěn jeřábem do bezpečí a třetí část kvalifikace bude za chvíli restartována.
     
    3:33
    Daniel Ricciardo se při výjezdu ze zatáčky otřel o bariéru, čímž si poškodil zadní pneumatiku a zůstal stát na trati! Ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky a kvalifikace je zastavena!
     
    4:15
    V čele průběžného pořadí stále zůstává Valtteri Bottas následován Lewisem Hamiltonem, Maxem Verstappenem, Kimim Räikkönenem a Sebastianem Vettelem.
     
    5:05
    Sebastian Vettel udělal chybu, čímž přišel o tento kvalifikační pokus. Po chvilce se ale Němec zorientoval, nabral správný směr a pokračuje v jízdě.
     
    6:36
    Valtteri Bottas svůj předchozí čas ještě o hodně vylepšil, tentokrát zaknihoval čas 1:41.271. Hned za ním projel cílem Lewis Hamilton, který ztratil 154 tisícin.
     
    8:20
    První měřený čas zajel ve třetí části kvalifikace Valtteri Bottas (1:47.201), druhý Daniel Ricciardo byl pomalejší o vteřinu a šest set patnáct tisícin.
     
    9:13
    Z pit lane vyjel Esteban Ocon, který je příjemným překvapením letošní sezony formule 1. V boxech jsou naopak Lance Stroll a Sergio Pérez.
     
    10:30
    Do poslední části kvalifikace postoupil také Lance Stroll, pro kterého je to vůbec první účast v závěrečných kvalifikačních bojích.
     
    11:45
    Jako první opustili boxy Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Za chvíli je budou následovat další závodníci.

    Michal Šandor