Manchester City – Manchester United 0:0 (kon.)
koniec
Manchester City
0:0 (0:0)
Manchester United
Štvrtok 27.04.2017, 21:00 • Etihad Stadium, Manchester • Anglická Premier League • 26. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom prenose dohrávky zápasu 26. kola Premier League. V dnešnom dohrávanom dueli sa stretnú Manchester City a Manchester United. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Manchester United

    Červení diabli majú skvelé výsledky, avšak potýkajú sa s veľkým počtom zranení. Až šestica hráčov je na maródke, k Smallingovi, Jonesovi a Matovi sa po štvrtkovej odvety Európskej ligy pridali aj Ibrahimović a Rojo, ktorí budú pauzovať niekoľko mesiacov, v tejto sezóne si už určite nezahrajú. Šiestym hráčom do "partie" je Paul Pogba. Francúz je najvyťaženejším hráčom United, zápas s Burnley nedohral a do derby ani nezasiahne. Čo sa týka prvej spomínanej trojice, Smalling a Jones sa do kolotoča zápasov možno vrátia už na začiatku mája, u Matu to bude trochu neskôr – prognózy o rekonvalescencii sa výrazne zlepšili. Manchester v nedeľu porazil vonku Burnley, presadili sa hráči, ktorí toho v posledných zápasoch veľa neodohrali – Rooney a Martial. Red Devils sú navyše aj v hre o finále Európskej ligy, v semifinále ale musia poraziť Celtu Vigo. Práve súboj s mestským rivalom môže rozhodnúť, či si zverenci Josého Mourinha zaistia postup do Ligy majstrov priamo cez ligu alebo iba vďaka prípadnému zisku primátu EL. Medzi City a United je rozdiel jediného bodu, na Etihad Stadium to bude skvelá bitka, hoci manažér hostí avizuje, že uprednostňuje práve európsku súťaž a niektoré opory United môžu vo štvrtok oddychovať.
     
    Manchester City

    Citizens prežívajú ťažkú sezónu, keď tento rok ostanú bez jedinej trofeje. Posledná nádej na aspoň jediný triumf v súťaži prehajdákali v nedeľu proti Arsenalu v FA Cupe, keď prehrali 1:2 po predĺžení. Tím pod vedením Pepa Guardiolu vypadol aj z Ligy majstrov ešte v osemfinále, v Premier League figuruje na priebežnej štvrtej priečke o bod pred Manchestrom United a tri body za Liverpoolom, pričom domáci majú voči Liverpoolu ešte dva zápasy k dobru (rovnako ako ich úhlavný nepriateľ United). Do Manchester Derby určite nenastúpia Gundogan a Silva, otáznik visí nad Fernandinhom, Gabrielom Jesusom, Sagnom a stopérom Stonesom. V semifinále FA Cupu si zranenie privodil aj kanonier Sergio Agüero, aj jeho štart je otázny. Ak by City vyhralo, v modrej časti Manchestra by sa dýchalo v záverečných kolách oveľa ľahšie.
    Podľa Andera Herreru bude Manchester Derby zápasom sezóny.

     
    Úvodné zostavy:

    Manchester City: Bravo – Zabaleta, Kompany (C), Otamendi, Kolarov – Fernandinho, Y. Touré – De Bruyne, Sterling, Sané – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Jesus, Aleix Garcia, Navas, Sagna, Clichy, Fernando.

    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Bailly, Blind, Darmian – A. Herrera, Carrick (C), Fellaini – Mchitarjan, Rashford, Martial.
    Náhradníci: Romero – Shaw, Tuanzebe, Young, Fosu-Mensah, Lingard, Rooney.

    Rozhodca: Martin Atkinson.
     
    Hráči nastupujú na trávnik Etihad Stadium.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop patril hosťom, Fellaini však loptu na kopačke dlho neudržal a pri moci sú domáci, ktorí dnes nastúpili v klasickej modrej, United hrá v tradičnej červenej.
     
    2
    Rashford si zasekol Kolarova, loptu posunul na Herreru, ktorý centrom hľadal na zadnej tyči Fellainiho. Na rohový kop odvracia pohotový Zabaleta.
     
    3
    Rashfordov center odvrátený, budeme svedkami ďalšieho rohového kopu. Tentokrát ho zahrá Daley Blind.
     
    4
    Ani štandardka po rozohrávke Holanďana domácim problémy nenarobila, Citizens sa ubránili.
     
    5
    Kevin De Bruyne hľadal rozbehnutého Agüera, pred ním ale prihrávku zastihol Blind. Rovnakí hráči zviedli súboj pri rohovej zástavke, je tu prvý roh pre City.
     
    6
    Signál De Bruyneho na Agüera nevyšiel, ubránili sa aj futbalisti z červenej časti Manchestru.
     
    7
    A opäť aktívny Agüero, Argentínčan si chcel naraziť loptu s reprezentačným kolegom, prihrávka Zabaletu bola prisilná, Darmian nemusel v tomto prípade zasahovať. De Gea bude vykopávať od brány.
     
    8
    Pekný prienik Martiala, ktorý prešiel cez dvoch hráčov. Následne prihrával na Rashforda, mladík bol vo výhodnej pozícii na centrovanie. Píska sa ale ofsajd, bolo to o hodný kus, postranný rozhodca videl všetko veľmi dobre.
     
    9
    Prvá šanca zápasu po zlom riešení situácie od Baillyho! Stopér United loptu zle odhlavičkoval, k nej sa tak dostal Kevin De Bruyne a šikovne našiel pred bránou Agüera. Strela z hranice malého vápna mieri iba do tyče, od ktorej sa odráža mimo ihriska!
     
    10
    Fernandinho s faulom v strede ihriska na Fellainiho, lopta pre Červených diablov.
     
    11
    Dobré tempo zápasu, šanca na skórovanie tu už bola, Agüero ju nepremenil.
     
    12
    Útočia domáci, United sa bráni.
     
    13
    Nicolás Otamendi škaredo nakopol Rashforda, ktorý bol v nábehu na útočnú polovicu. Martin Atkinson si faul nevšimol, Marcus Rashford ležal na trávniku hodnú chvíľu.
     
    15
    Držanie lopty – 66% : 34%.
     
    15
    Citizens kontrolujú hru, zverenci Josého Mourinha bránia a vyčkávajú na správnu chvíľu.
     
    16
    Raheem Sterling obral o loptu Fellainiho, záchrannú brzdu zatiahol Ander Herrera a šikovného krídelníka fauloval. Nasleduje voľný kop.
     
    17
    Kevin De Bruyne nakopol loptu do pokutového územia, hráči v modrých dresoch ale zastali, akoby ani nechceli zakončiť. Kope sa od brány de Geu.
     
    18
    Mierne zmätky pri postrannej čiare. Na ihrisku boli naraz až dve lopty, chvíľu hlavnému arbitrovi trvalo, kým jednu z nich poslal do zámedzia.
     
    19
    Rashford prešprintoval Otamendiho, vybojoval rohový kop a sám ho aj zahrá.
     
    20
    Pablo Zabaleta s týmto centrom na prednú tyč nemal najmenší problém, ľahká lopta pre skúseného zadáka City.
     
    21
    Kevin De Bruyne toto nezahral dobre, z tohto nebola ani poriadna strela, ani normálny center. Lopta končí u de Geu.
     
    22
    Yaya Touré ukázal individuálne zručnosti, prešiel cez niekoľkých hráčov United a pokračuje ďalej v akcii.
     
    23
    Touré potom prihral na Saného, ktorý ale skončil na fantastickom Baillym. Defenzívny zákrok štítu United, hostia sa ubránili.
     
    24
    Prvá šanca aj na strane Red Devils! Center Martiala Bravo iba vyrazil, lopta sa dostala k Mchitarjanovi, ktorý z približne desiatich metrov triafa iba brankára City!
    24.
     
    26
    Raheem Sterling si pýtal faul, Martin Atkinson toto ale nepíska, hra je plynulá a takéto minimálne kontakty sa dnes nepovažujú za fauly.
     
    27
    Michael Carrick prihrávku De Bruyneho zneškodnil na rohový kop. Ak by sa tak nestalo, Leroy Sané by už mieril sám na de Geu.
     
    28
    Roh rozohratý nakrátko veľa nebezpečenstva nepriniesol, Fernandinhova strela veľa problémov de Geovi nenarobila.
     
    29
    Sergio Agüero pri veľkej chuti, avšak po dobrom centri od Kolarova z ľavej strany argentínsky rýchlik nestačil dostihnúť loptu a pošmykol sa.
     
    30
    Polhodina zápasu za nami, po dlhšej dobe sa hostia usadili na polovici súpera.
     
    31
    Vincent Kompany prečítal úmysel Martiala a odstavil ho od lopty.
     
    32
    David de Gea so zákrokom preňho typickým! Strela spoza veľkého vápna od Sergia Agüera, technický pokus by zapadol do siete, ale de Gea predviedo zákrok svetovej triedy!
    32.
     
    34
    Rovnaký hráč Citizens pálil nad, keď mu loptu nabil spoluhráč. Zakončenie to bolo zvnútra šestnástky.
     
    35
    Manchester United bráni na výbornú, skvelé zákroky predvádza aj de Gea.
     
    36
    Uvidíme rohový kop po strele Kolarova z ľavej strany. Lopta smerovala k tyči, de Gea bez problémov zasiahol.
     
    37
    Po centri padol v pokutovom území na zem Yaya Touré, penalta sa ale nepíska. Nie je prečo.
     
    38
    Zápas plynie rýchlo, pri lopte už hostia. José Mourinho sa do útoku tlačiť v prvom polčase veľmi nechce.
     
    39
    Anthony Martial si narazil loptu s Rashfordom, francúzsky krídelník ale padá a k lopte sa už nedostane. Ani toto nebol nedovolený zákrok.
     
    40
    Kontroverzia v strede ihriska. Do súboja Tourého a Herreru vstúpil aj Fernandinho, ktorý Španiela v drese United fauloval. Horkokrvný Herrera sa už rozčuľuje.
     
    41
    Martin Atkinson teraz celú minútu upokojoval aktérov na ihrisku, stále hráme bez žltej karty.
     
    42
    Dlhý nákop od de Geu nenašiel ani Martiala, ani Rashforda.
     
    43
    Ďalšia zaujímavá výmena lopty. Sergio Agüero vrátil loptu Sterlingovi, ten sa podujal k strele spoza šestnástky, zakončenie mieri vysoko nad.
     
    44
    Zabaleta na ľavom krídle z pohľadu United fauluje Darmiana. Nasleduje štandardná situácia, zahrá ju Marcus Rashford.
     
    45
    Neskutočný center od Rashforda na zadnú tyč! Tam sa vyskytoval Ander Herrera, Španiel sa dostal k hlavičke, ktorá mieri priamo pred neho, čo znamená, že Bravo zasahovať nemusel. Velikánska škoda, osamotený Herrera mal na svojej hlave úvodný gól duelu.
     
    45+1
    Nadstavuje sa jedna minúta.
     
    45+1
    Leroy Sané neuspel proti Mchitarjanovi a Valenciovi, prvý polčas je u konca.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Ťažko hodnotiť prvý polčas Manchester Derby. Šance na oboch stranách, United sa väčšinu času iba bránili. Skórovať mohli Sergio Agüero aj Ander Herrera, obaja ale svoje gólové šance zahodili, po prestávke tak pokračujeme bez gólov.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:04.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pokračujeme bezo zmien, obaja manažéri si svoje striedania šetria.
     
    47
    Raheem Sterling prešiel dobrých 30 metrov s loptou, vystrelil však ľavačkou, ktorá nie je jeho preferovanou nohou. Pozemná strela bola lahôdkou pre brankára hostí.
     
    48
    Kevin De Bruyne centroval po rýchlej kontre do pokutového územia. Najprv mal center mieriť na Saného, ten bol na nesprávnom mieste. Lopta nakoniec skončila pri Darmianovi, ktorý odkopáva loptu ďaleko preč.
     
    49
    Sergio Agüero to mal ťažké proti asi piatim hráčom v červených dresoch. Domáci kanonier si loptu neustále posúval, medzeru však nenašiel, jeho strela nemala šancu zapadnúť do siete.
     
    50
    Ander Herrera a jeho strelecký pokus z vyše 25 metrov zblokovaný, Red Devils zostávajú pri lopte.
     
    51
    Leroy Sané sa prebíjal ľavým krídlom, obohral dvojicu hráčov, na Blinda už nestačil.
     
    52
    Marcus Rashford čaká osamotený na hrote útoku. Ťažká pozícia pre tohto hráča, prihrávky naňho prichádzajú iba veľmi ojedinelo.
     
    53
    Kombinácia City sa končí centrom Kolarova z ľavej strany. Lopta končí v náručí de Geu, ktorý okamžite vykopáva smerom na Rashforda.
     
    54
    Všetci hráči United až na Rashforda bránia domáce vlny útokov. Raheem Sterling sa prebíjal cez Martiala, až nakoniec získal priamy kop.
     
    55
    Center z pravej strany pozdvihol mierne Fellaini, Saného pokus bol zblokovaný, to isté platí aj o zakončení číslo dva.
     
    56
    Domáci jasne na lopte, Sané teraz neprešiel cez Valenciu s Herrerom, pád v šestnástke na penaltu rozhodne nebol.
     
    57
    Michael Carrick odzbrojil Sterlinga, na opačnej strane sa píska priestupok Rashforda. Nudný druhý polčas.
     
    58
    Kevin De Bruyne vyskúšal strelu spoza hráča a získal aspoň roh. Tečovaná strela skončila iba na bočnej sieti, Kevin De Bruyne rozohrá roh.
    58.
     
    59
    Veľmi slabý center od tohto Belgičana, David de Gea rozohráva od brány. Za postrannou čiarou sa už rozcvičuje Gabriel Jesus.
     
    60
    Valencia pri odkope lopty trafil iba Herreru, lopta sa od Španiela odrazila k Agüerovi, ktorý z prvej mieri vysoko nad.
     
    61
    Vyšší pressing od hostí úspešný nebol, Kevin De Bruyne prešiel cez Carricka, aby následne prihral na Saného. Bolo to iba do ofsajdu.
     
    62
    Pablo Zabaleta nehral proti Martialovi čisto, lopta pre United. Stále sa hrá bez striedaní.
     
    63
    Do plných sa útočí naozaj ťažko. Domáci futbalisti hľadajú čo najmenší priestor na finálnu prihrávku. Deväť hráčov United v poli si svoju prácu robí na výbornú.
     
    64
    Sterling ťažil z práce Tourého a prihrávky Zabalety. Center na Saného bol preťažený.
     
    65
    V dnešnom zápase hosťom citeľne chýba Paul Pogba. Francúz je unavený z posledných zápasov, problémy mal už v nedeľňajšom zápase proti Burnley, ktorý nakoniec ani nedohral.
     
    66
    Blok Darmiana, uvidíme roh v podaní Citizens.
     
    67
    Výborná lopta na hranicu malého vápna na Otamendiho, hlavičku stopéra domácich zblokoval na ďalší roh Bailly.
     
    68
    Táto štandardka sa už tak nevydarila, Henrich Mchitarjan získal loptu a rovnako tak aj faul.
     
    69
    Na zemi sa po súboji s Fernandinhom ocitol Darmian. Takmer okamžite sa začína rozcvičovať aj Luke Shaw. Stále sme bez striedaní, stále bez žltej karty a čo je azda najpodstatnejšie, stále bez gólov.
     
    70
    Po zhruba minútovom ošetrovaní môžeme pokračovať v stretnutí, Darmian sa už zapája do defenzívnej činnosti.
     
    71
    Sterlingova pumelica na začiatku záverečnej dvadsaťminútovky skončila v rukaviciach de Geu.
     
    72
    Obliehanie šestnástky Manchestru United pokračuje, hostia nenechávajú žiaden priestor pre ataky domáceho tímu.
     
    73
    Marcus Rashford získal loptu pri napádaní, obhodil si Kompanyho, avšak loptu poslal iba do priestoru, kde sa nachádzal vracajúci sa Zabaleta.
     
    74
    Kevin De Bruyne vyskúšal šťastie z veľkej diaľky. Nevydarená strela, lopta pre United.
     
    75
    Anthony Martial odviedol dobrú prácu proti Kompanymu, Ander Herrera potom vybojoval rohový kop, ktorý unudený Claudio Bravo chytá s prehľadom.
     
    76
    Claudio Bravo zostáva ležať po tomto skoku na zemi. Čílsky brankár dopadol po tomto výskoku späť na trávnik veľmi nešťastne. Bude nutné striedanie, jeden z lekárov avizoval nutnosť nosidiel.
     
    77
    Stále sa pokračuje v ošetrovaní, aj keď je jasné, že Claudio Bravo v tomto zápase dochytal. Do zápasu naskočia nové tváre, za domácich to bude brankár Willy Caballero a krídelník Jesús Navas, za hostí sa predstaví Jesse Lingard.
     
    78
    Claudio Bravo stále iba pripevňovaný na nosidlá.
    79. Jeden pohľad hovorí za všetko.
     
    79
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Claudio Bravo, prichádza Willy Caballero.
     
    80
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Leroy Sané, prichádza Jesús Navas.
     
    80
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Anthony Martial, prichádza Jesse Lingard.
     
    80
    Takmer osemdesiat minút sme čakali na prvé striedanie. Z jedného sa stali hneď tri.
     
    81
    Posledná desaťminútovka riadneho hracieho času sa práve začala. Nadstavovať sa bude aj pekný počet minút, rozhodne je o čo hrať.
     
    82
    Henrich Mchitarjan s privysokým centrom na Fellainiho, Belgičan udržal loptu v hre, to už ale neplatí o Darmianovi.
     
    83
    Marouane Fellaini zozadu fauloval Sergia Agüera a vidí za to žltú kartu.
     
    84
    Červená karta pre Fellainiho po ďalšom kontakte s Agüerom. Títo dvaja sa potom postavili čelami k sebe, Belgičan urobil prvý kontakt a trafil domáceho hráča do hlavy. Priama červená karta, Manchester dohráva zápas s desiatimi hráčmi.
    84. Marouane Fellaini (MAN)
     
    85
    Rozčúlený Marouane Fellaini nechápe toto rozhodnutie Atkinsona, ale aj tak musí opustiť trávnik.
     
    86
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Henrich Mchitarjan, prichádza Timothy Fosu-Mensah.
     
    86
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Raheem Sterling, prichádza Gabriel Jesus.
     
    87
    Prianie domácich fanúšikov vyslyšané, na trávnik prišiel ich miláčik tejto sezóny. Gabriel Jesus sa pokúsi zvrátiť vývoj derby.
     
    88
    Krušné chvíle čakajú hostí, ktorí sa budú musieť brániť aj počas nadstaveného času. Ten bude podľa môjho skromného odhadu trvať minimálne päť minút.
     
    89
    Gabriel Jesus zostrelil Rashforda po tom, čo Kolarov bol od lopty odstavený úplne čisto. Nešportový zákrok žolíka Citizens.
     
    90
    Antonio Valencia posiela loptu na polovicu hostí, tá sa po necelých 15 sekundách vrátila späť pred pokutové územie Red Devils.
     
    90+1
    Nadstavuje sa šesť minút!
    90+1.
     
    90+1
    360 sekúnd naviac sa bude hrať v tomto dueli, už v prvých šesťdesiatich skóroval Gabriel Jesus. Bolo to ale z ofsajdu, Gabriel Jesus sa tešil márne!
     
    90+2
    Jesse Lingard napádal Otamendiho, krídelník United neuspel. Lopta sa potom od Herreru odráža za postrannú čiaru, ešte pred vhadzovaním uvidíme posledné striedanie zápasu.
     
    90+3
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Marcus Rashford, prichádza Ashley Young.
     
    90+4
    Do konca nadstaveného času zostáva ešte polovica, všetci hráči až na Caballera sú na polovici United.
     
    90+4
    Jesús Navas poslal loptu pred bránu. Tam sa vyskytoval Gabriel Jesus, Brazílčan v sklze míňa cieľ.
     
    90+5
    David de Gea zdržuje hru, naťahuje čas. Výkop trvá Španielovi už dobrú polminútu.
     
    90+5
    Všetko to de Geovi prešlo, City sa upínajú k poslednému útoku.
     
    90+5
    Ťažká lopta pre Agüera na skórovanie! Neskutočná lopta od De Bruyneho, Argentínčan to však mal veľmi ťažké, loptu nezasiahol ideálne a tá mieri za postrannú čiaru.
     
    90+6
    Gabriel Jesus fauluje Baillyho, ďalšie sekundy sú preč.
    90+6.
     
    90+7
    Ešte posledný roh pre domácich.
     
    90+7
    Ani toto sa nekončí gólom, je po zápase.
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Držanie lopty: 69 % : 31 %.
    Strely na bránu: 6:1. Strely mimo: 7:1. Rohové kopy: 7:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:8.
     
    Bez gólov sa skončí tretie Manchester Derby v ročníku 2016/2017. Futbalisti United ubránili bezgólovú remízu proti domácim Citizens. Držanie lopty hovorí snáď za všetko. V 84. minúte sa zo zápasu porúčal Fellaini kvôli zákroku na Agüera. Samotný Agüero mal niekoľko šancí na rozhodnutie zápasu, Argentínčan dnes neprekonal parádne chytajúceho de Geu. Vyzdvihnúť musíme aj výkon De Bruyneho, ale aj celý tím hostí, ktorí bez Paula Pogbu, Zlatana Ibrahimovića či Marcosa Roja dokázali z Etihad Stadium urvať aspoň bod.
     
    Oba tímy sa dotiahli na Liverpool, City stráca na The Reds jeden bod, Red Devils dva. Celky z Manchestru však majú oproti Liverpoolu na konte o zápas menej.

     
    Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc! (22:59:10)

    Viktor Kalinács

    Góly:

    Karty:   89. Jesus (MAC) – 83. Fellaini (MAN)   84. Fellaini (MAN)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 7:1. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:8.
    Manchester City: Bravo (79. Caballero) – Zabaleta, Kompany (C), Otamendi, Kolarov – Fernandinho, Y. Touré – De Bruyne, Sterling (86. Jesus), Sané (80. Navas) – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Jesus, Aleix Garcia, Navas, Sagna, Clichy, Fernando.

    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Bailly, Blind, Darmian – A. Herrera, Carrick (C), Fellaini – Mchitarjan (86. Fosu-Mensah), Rashford (90+3. Young), Martial (80. Lingard).
    Náhradníci: Romero – Shaw, Tuanzebe, Young, Fosu-Mensah, Lingard, Rooney.

    Rozhodca: Martin Atkinson