Muži - krátký program, Helsinki Vítěz: J. Fernandez (ESP) (kon.) | Páry - volné jízdy, Helsinki Vítěz: W. Suej, Ch. Chan (CHN) (kon.)
koniec udalosti
Muži - krátký program, Helsinki

Vítěz: J. Fernandez (ESP)

cz Štvrtok 30.03.2017, 11:30 • Helsinky (Finsko) • Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Druhý den světového šampionátu v krasobruslení z finských Helsinek představí krátký program mužů, ve kterém se na led postaví celkem 36 krasobruslařů, včetně české jedničky Michala Březiny.
     
    Prvně něco málo k pravidlům:
    Krátký program jednotlivců se skládá z požadovaných prvků a dalších spojovacích prvků nebo pohybů, jejichž pořadí v jízdě může být libovolné. Délka krátkého programu je maximálně dvě minuty a padesát sekund. Všechny prvky započaté po uplynutí určeného maximálního času jsou v hodnocení považovány za vynechané. Hudební doprovod může být libovolného žánru, avšak vokální hudba se slovy není dovolena.

    Bodování probíhá tradičně ve dvou segmentech. Za body splněné v krátkém programu, kterými jsou jednotlivé skoky, spojovací prvky, piruety, kroková pasáž a další, se uděluje technická známka. Následně se také boduje celkový projev, ze kterého vychází celková známka za jízdu. Hodnotí se kromě bruslařských dovedností také projev, choreografie, plynulost přechodů mezi prvky, interpretace či správné držení těla a celkové předvedení jízdy.
     
    Na ledě nebude scházet několikanásobný mistr Evropy a světa Javier Fernandez, silní Rusové Maxim Kovtun a Michail Koljada, medailisté z Ostravy. Závod se neobejde ani bez Japonce Juzuru Hanjua, stříbrného z posledního MS v Bostonu, Číňana Bojang Jina či fenomenálního Kanaďana Patricka Chana. Zkrátka nás čeká to nejlepší, co mužské krasobruslení může v současnosti nabídnout.
     
    Bojovat o první desítku hodlá i Michal Březina, kterému se ale letos tolik nedaří. V Ostravě skončil až dvanáctý, na univerziádě v Almatách skončil sedmý a jen marně se snaží navázat na slušný vstup do sezony, kdy skončil druhý ve Vídni a čtvrtý na Grand Prix v Kanadě, kde ho porazili jen Chan, Hanju a Reynolds.
     
    Startovní listina
    Larry Loupolover (AZE)
    Nicholas Vrdoljak (CRO)
    Chih-I Cao (TPE)
    Jin-seo Kim (KOR)
    Julian Zhi Hie Yee (MAS)
    Kevin Reynolds (CAN)
    Alexander Majorov (SWE)
    Moris Kvitelašvili (GEO)
    Javier Raya (ESP)
    Ivan Pavlov (UKR)
    Stephane Walker (SUI)
    Graham Newberry (GBR)
    Igor Rezničenko (POL)
    Brendan Kerry (AUS)
    Michael Christian Martinez (PHI)
    Valtter Virtanen (FIN)
    Slavik Hajrapetjan (ARM)
    Paul Fentz (GER)
    Deniss Vasiljevs (LAT)
    Jorik Hendrickx (BEL)
    Matteo Rizzo (ITA)
    Keiji Tanaka (JPN)
    Chafik Besseghier (FRA)
    Misha Ge (UZB)
    Michajl Koljada (RUS)
    Po-jang Ťin (CHN)
    Denis Ten (KAZ)
    Nathan Chen (USA)
    Alexej Byčenko (ISR)
    Michal Březina (CZE)
    Juzuru Hanju (JPN)
    Šoma Uno (JPN)
    Maxim Kovtun (RUS)
    Javier Fernandez (ESP)
    Patrick Chan (CAN)
    Jason Brown (USA)
     
    Za několik málo okamžiků vyrazí na led první skupina se šesti krasobruslaři, které čeká rozbruslení. Skupin je dnes celkem šest a vždy po dvou skupinách, tedy 12 jízdách, přijde řada na úpravu ledu a dlouhou přestávku.
     
    Michal Březina bude uzavírat velmi silnou pátou skupinu.
     
    V první skupině se představí jeden z favoritů na umístění v první desítce. Kanaďan Kevin Reynolds, možná trochu překvapivě, bude začínat velmi brzy, když uzavře právě první skupinu. Jeho kvality jsou ale trochu jinde oproti soupeřům z první šestice závodníků. A to při vší úctě k nim a jejich dovednostem.
     
    1
    Úvodní krátký program dne obstará Larry Loupolover z Azerbajdžánu, až 31. na mistrovství Evropy v Ostravě. Doprovodí ho skladba Can't Take My Eyes Off You od Boba Crewea a Boba Gaudia.
     
    1
    Loupolover místo čtverného lutze zvládá jen dvojitého a je po šancích na dobrý výsledek.
     
    1
    Zkusil to ještě jednou, místo trojitého skoku chtěl zařadit čtverný, ale padá.
     
    1
    A další pád, po trojitém axelu. Loupoloverovi hrozí beznadějné poslední místo.
     
    1
    Loupolover obdržel za svůj krátký program 38,97 bodů a výrazně si pohoršil oproti ostravskému evropskému šampionátu.
     
    2
    Nicholas Vrdoljak skončil v Ostravě na 26. místě. Na mistrovství světa prožívá ve dvaceti letech svou premiéru a doprovází ho hudba z filmu Černá kočka, bílý kocour.
     
    2
    Kombinace trojitého lutzu a trojitého toeloopu byla v pořádku. Za to axel mu příliš nevyšel, byl jen dvojitý.
     
    2
    Vrdoljak jde do průběžného vedení se známkou 57,28 bodů, což ale není na úrovni osobního rekordu, který má o čtyři body vyšší.
     
    3
    Reprezentant Tchajwanu, Chih-I Cao, se prozatím marně snaží proniknout do první patnáctky na mistrovství čtyř kontinentů. Dnes prožívá premiéru na MS, doprovází ho píseň Feeling Good od Michaela Bubleho.
     
    3
    Trojitý lutz měl s výpadek, předchozí trojitý axel byl naopak proveden brilantně. Ale Cao nezařazuje čtverný skok, podobně jako Vrdoljak. A to je dnes už taková menší povinnost.
     
    3
    Cao jde se ziskem 61,52 bodů do průběžného vedení.
     
    4
    Překonat by ho měl Jin-seo Kim, reprezentant Jižní Koreje, který má osobní rekord přes 70 bodů. Na loňském mistrovství čtyř kontinentů se prosadil na desáté místo. Na mistrovství světa startovat naposledy v roce 2014 a skončil 16. Doprovází ho Michael Buble a song Moondance.
     
    4
    Kombinace trojitého lutzu a trojitého toeloopu následuje po dobře zvládnutém trojitém axelu. Technicky Kim prozatím deklasuje své tři předchůdce.
    Jin-seo Kim
     
    4
    Kim svůj krátký program oplakává, povedl se mu a má z toho radost. Získal 68,66 bodů a jde do vedení.
    Jin-seo Kim
     
    5
    Reprezentant z Malajsie, Julian Zhi Jie Yee, předvede krátký program na píseň I Put a Spell On You. Na MS v Bostonu skončil Malajsijec na 21. místě.
     
    5
    Rodák z Kuala Lumpuru si trochu pokazil dojem z jízdy trojitým lutzem na obě nohy.
     
    5
    Na Zimních Asijských hrách skončíl Yee na osmém místě a v Helsinkách zlehka atakuje postupovou čtyřiadvacítku. Měl by jít do vedení.
     
    5
    Yee za krátký program vybojoval 69,74 bodů, což je více než v Bostonu. Ale na postup to bude těžké.
     
    6
    První skupinu uzavře kanadský reprezentant Kevin Reynolds. Mistr čtyř kontinentů z roku 2013, kdy skončil na mistrovství světa na pátém místě. Ale po vynechané sezoně zatím příliš nezáří. Na mistrovství světa se vrací po třech letech. Doprovází ho finské lidové motivy, čímž potěší domácí publikum.
     
    6
    A začal velmi dobře – čtverným salchowem s trojitým toeloopem.
    Kevin Reynolds
     
    6
    A navíc čtverný toeloop. Takhle se jede o postup do volných jízd! Skokanskou část uzavírá trojitým axelem a trochu se nechal unést emocemi, když vítězně pozvedl pěst.
    Kevin Reynolds
     
    6
    Kevin Reynolds útočí na postup do volných jízd a dá se říci, že se do nejlepší čtyřiadvacítky s největší pravděpodobností podívá. Za krátký program totiž vyválčil 84,44 bodů, čímž se výrazně přiblížil výkonu z roku 2013, kdy skončil na mistrovství světa pátý.
     
    Na led vyráží další šestka krasobruslařů k rozbruslení. Šest závodníků, šest Evropanů. – Švéd Majorov, Gruzínec Kvitelašvili, Raya ze Španělska, Pavlov z Ukrajiny, Švýcar Walker a Brit Newberry.
     
    7
    Švéd Alexander Majorov si pro krátký program vybral doprovod tónů finské polky. Majorov skončil letos v Ostravě na 11. místě a vyhrál závody ve Varšavě a Dortmundu.
     
    7
    Bronzový z letošní univerziády v Almatech skončil velmi živě kombinaci dvou trojitých toeloopů.
    Alexander Majorov
     
    7
    Majorov svým krátkým programem atakuje druhé místo, ale problémem může být zaváhání v piruetě. Ale přes 70 bodů se dostane určitě.
     
    7
    Majorov vydoloval ze své jízdy 77,23 bodů, což je hodně solidní a mohl by tím atakovat postupové pozice.
     
    8
    Gruzínec Moris Kvitelašvili se nechá doprovodit kompilací skladeb I Believe I Can Fly od R. Kellyho a What Is Love od Haddawaye. Kvitelašvili velmi překvapil šestým místem v Ostravě.
    Moris Kvitelašvili
     
    8
    Vítěz Santa Claus Cupu v Budapešti v této sezoně zahájil svůj krátký program trojitým axelem, na který navázal kombinací čtverného a dvojitého toeloopu.
    Moris Kvitelašvili
     
    8
    Bude to těsný souboj s Majorovem o druhé místo.
     
    8
    Kvitelašvili těsně prohrává. 76,34, programové komponenty má překvapivě trochu slabší.
     
    9
    Španěl Javier Raya skončil letos v Ostravě na 18. místě a na posledním světovém šampionátu v Bostonu se nedostal do volných jízd. Krátký program mu doprovází Pure Imagination od Jamie Culluma.
     
    9
    Trojitý axel s výpadem. Chyba, které se dva jeho předchůdci vyvarovali a to bude zásadní rozdíl mezi Španělem a dvojicí na druhém a třetím místě.
     
    9
    Navíc přichází pád po trojitém toeloopu.
     
    9
    Chyby Javiera Rayi ho stojí velký počet bodů. Za krátký program obdržel 66,88 bodů a je šestý.
     
    10
    Osmnáctiletý Ivan Pavlov si vylepšil v Ostravě umístění z Bratislavy z 15. na 14. místo. Na mistrovství světa v Bostonu byl loni na 23. místě, ale dnes to bude mít s postupem asi hodně těžké. Jako doprovod si vybral hudbu z filmu Mizerové.
     
    10
    Pavlov nezařazuje do svého krátkého programu čtverný skok, což se snaží dohnat na dokonale předvedených trojitých skocích. Jenže dokonalost tam není.
     
    10
    Vítěz Ice Star v Minsku v této sezoně, který kombinoval seniorské a juniorské závody, by mohl atakovat své osobní maximum, které si stanovil v Ostravě ziskem 68,94 bodů.
     
    10
    Pavlov může být spokojený, vylepšil si osobní rekord na 69,26 bodů! Na postup to s největší pravděpodobností stačit nebude, ale bodově se zlepšil a předvedl v Helsinkách maximum, co mohl.
     
    11
    Stephane Walker ze Švýcarska byl v Ostravě sedmnáctý a s písní Purple Rain od zpěváka Prince zkusí zabojovat o volné jízdy, na které však nejspíš nedosáhne. Jeho výkonnost totiž oproti letům předcházejícím mírně klesla. A to i přes vítězství na Merano Cupu.
     
    11
    Při trojitém toeloopu v kombinaci s trojitým lutzem padá. Nedokázal zachránit situaci dotykem rukou na ledě.
     
    11
    Walker vybojoval 64,04 bodů a je až osmý.
     
    12
    Posledním před velkou přestávkou je Brit Graham Newberry. Osmnáctiletý krasobruslař byl v Ostravě na 16. místě. Doprovodí ho hudba z filmu U.N.C.L.E.
     
    12
    Trojitý axel následuje trojitý lutz, mimo kombinaci. Tu si schovává na pozdější fázi krátkého programu.
     
    12
    Po krokovce zvládá trojitého rittbergera s trojitým toeloopem, ale, a je potřeba podtrhnout slovíčko ale, s hodně dlouhým vyčkáváním a kombinace, jak se zdá, nemusí být uznána.
     
    12
    Uznána byla, ale v celkovém součtu se beztak nedostane do volných jízd, protože se ziskem 62,04 bodů nemá naději. Je až devátý.
     
    Průběžné pořadí
    1. Kevin Reynolds (CAN) 84,44
    2. Alexander Majorov (SWE) 77,23
    3. Moris Kvitelašvili (GEO) 76,34
    4. Julian Zhi Hie Yee (MAS) 69,74
    5. Ivan Pavlov (UKR) 69,26
    6. Jin-seo Kim (KOR) 68,66
    7. Javier Raya (ESP) 66,88
    8. Stephane Walker (SUI) 64,04
    9. Graham Newberry (GBR) 62,04
    10. Chih-I Cao (TPE) 61,52
    11. Nicholas Vrdoljak (CRO) 57,28
    12. Larry Loupolover (AZE) 38,97
     
    Na řadě je přestávka na úpravu ledu. Další závodník se představí po rozbruslení na ledě ve 13:25. A bude to Polák Rezničenko.
     
    Na rozbruslení se vydává třetí skupina ve složení:
    Igor Rezničenko (POL)
    Brendan Kerry (AUS)
    Michael Christian Martinez (PHI)
    Valtter Virtanen (FIN)
    Slavik Hajrapetjan (ARM)
    Paul Fentz (GER)
     
    13
    Na ledě zůstává polský reprezentant Igor Rezničenko, který v Ostravě skončil až na 25. místě. Premiéru na mistrovství světa doprovodí hudba od Jamese Newtona Howarda.
     
    13
    Začíná čtverným toeloopem. Sice nebyl úplně povedený, ale čtverák předvádí.
     
    13
    Kombinace trojitého flipu a trojitého toeloopa mu vynese nějaký bonusový bodík do skóre.
     
    13
    Na postup do volných jízd jeho krátký program ale stačit nebude. Naopak jistotu volné jízdy má v tuto chvíli Kevin Reynolds jako první ze všech.
     
    13
    Rezničenko je devátý se ziskem 63,88 bodů.
     
    14
    Do volnýczh jízd by naopak rád postoupil Australan Brendan Kerry, vítez Jarní trofeje v Enze na začátku roku 2016 a v této sezoně čtvrtý v Salt Lake City a pátý na Aijských zimních hrách. Doprovází ho skladba Singin' in the Rain.
     
    14
    A předvádí náramný čtverný toeloop! Následuje úspěšně skočená kombinace dvou trojných skoků.
    Brendan Kerry
     
    14
    Na závěr skokanského představení trojitý axel. Zbývá krokovka a piruety, na kterých dokáže získat spousty bodů a možná i zaútočit na průběžné vedení!
    Brendan Kerry
     
    14
    Brendan Kerry bude první nebo druhý, to je jediné, co je před bodováním jisté. Rozhodnou programové komponenty.
     
    14
    Kerry je nakonec těsně druhý se ziskem 83,11 bodů, což je nový osobní rekord! A postupuje do volných jízd.
     
    15
    V Bostonu byl devatenáctý, dostal se tedy do volných jízd. ale zopakuje to Michael Christian Martinez v Helsinkách? Těžko říct, potřebuje se dostat výrazně přes 70 bodů. Doprovodí ho hudba od Vanessy Mae, Emeral Tiger.
     
    15
    Martinez zaváhal v jednom ze skoků, což ho bude stát nějaké ty desetinky bodů, možná více než bod. A to je při jeho dovednostech podstatná ztráta v boji o finále.
     
    15
    Filipínec si vyjel 69,32 bodů a je až šestý. Volné jízdy se mu hodně vzdálily.
     
    16
    Fin Valtter Virtanen patří spíše ke slabším závodníkům a více by mu slušela příslušnost v předchozích skupinách. Jeho osobák je jen těsně nad 60 bodů.
     
    16
    Pokud o čtverného toeloopa končí pádem.
     
    16
    Kombinaci dvou trojitých toeloopů sice zvládl, ale jeho krátký program je celkově dost slabý a nejspíš se nevejde v konečném hodnocení ani do třetí desítky.
     
    16
    Virttanen vybojoval 59,45 bodů, což dělá radost Kvitelašvilimu, jenž postupuje do volných jízd.
     
    17
    Arménec Slavik Hajrapetjan má obdobnou výkonnost jako Fin Virttanen. V Ostravě skončil na 21. místě, když poprvé na Evropě vybojoval volné jízdy.
     
    17
    Doprovází ho hudba z filmu Kmotr.
     
    17
    Pád po trojitém salchowu ho bude stát bodové srážky. A dost možná bude předposlední.
     
    17
    Hajrapetjan je skutečně předposlední se známkou 57,14 bodů.
     
    18
    O volné jízdy naopak hodlá jednoznačně zabojovat Němec Paul Fentz, desátý z letošního mistrovství Evropy a druhý z NRW Trophy v Dortmundu. Doprovází ho Wonderwall od Paula Anky.
     
    18
    Čtverný toeloop v kombinaci s dvojitým toeloopem. Při čtveráku bohužel ruce na ledě.
    Paul Fentz
     
    18
    Že by předvedl nějaký suverénní výkon se říci rozhodně nedá. Postup by to vynést mělo, ale s výrazným odstupem od Majorova či Kvitelašviliho.
     
    18
    Fentz získal 73,89 bodů, nový osobák německého krasobruslaře. A páté místo.
     
    Na led k rozbruslení vyjíždí čtvrtá skupina ve složení:
    Deniss Vasiljevs (LAT)
    Jorik Hendrickx (BEL)
    Matteo Rizzo (ITA)
    Keiji Tanaka (JPN)
    Chafik Besseghier (FRA)
    Misha Ge (UZB)
     
    19
    Na ledě zůstává sedmý z Ostravy, čtrnáctý z Bostonu a vítěz Tyrolského poháru v Innsbrucku Deniss Vasiljevs z Lotyšska, kterého doprovodí Voodoo Child od Stevie Ray Vaughana.
     
    19
    Lotyš sice nepředvedl čtverný skok, ale jeho krátký program byl jinak povedený, hodně živý.
     
    19
    Vasiljevs zaznamenal 81,73 bodů a prokousává se na třetí místo.
     
    20
    Velkým překvapením bylo čtvrté místo v Ostravě v podání Jorika Hendrickxe z Belgie, který o rok dříve v Bratislavě skončil devátý a v Bostonu šestnáctý. Letos vyhrál Challenge Cup v Haagu.
     
    20
    Doprovází ho píseň Broken Vow od Joshe Grobana.
    Jorik Hendrickx
     
    20
    Hendrickx padá po trojitém lutzu a to ho nejspíše rozhodilo před kombinací, v níž předvádího trojitého rittbergera a pouze dvojitého toeloopa.
    Jorik Hendrickx
     
    20
    Jorik Hendrickx by asi po problémech, co měl, neměl postoupit do volných jízd, ale zachránily ho programové komponenty a pravděpodobně trochu i jeho jméno, které je známější než například v případě Martineze. 73,68 bodů a sedmé místo.
     
    21
    Osmnáctiletý Matteo Rizzo, jedenáctý na juniorském mistrovství světa, se nechá doprovodit hudbou od Briana Setzera – Malaguena.
     
    21
    Vítěz Mentor Torun Cupu z tohoto roku předvedl kombinace trojitých flipu a toeloopu. Předchozí solo trojitý skok měl s výpadem.
     
    21
    Ale jinak skokansky zvládl svůj krátký program lépe než Hendrickx.
     
    21
    Na volné jízdy by to stačit mělo, to nejspíš ano. Ale také asi poslední postupové místo.
     
    21
    Ale stačit to nebude a to ani náhodou. 63,14 bodů, opravdu hodně slabé známky za programové komponenty. To je zklamání a Ital vypadá trochu rozčarovaně.
     
    22
    Na led ke své premiéře na mistrovství světa vyjel Keiji Tanaka, který na Univerziádě v této sezoně vybojoval stříbrnou medaili.
     
    22
    Doprovází ho skladba Spring in Buenos Aires od Astora Piazzolii. A publikum v Helsinkách vidělo pád po čtverném salchowu.
    Keiji Tanaka
     
    22
    Tanaka byl v této sezoně, mimo jiné, také třetí na Grand Prix v Sapporu na konci listopadu, když ho porazili jen Juzuru Hanju a Nathan Chen.
    Keiji Tanaka
     
    22
    Japonec si volnou jízdu zajede, ale na nějak výrazně dobrý výsledek asi může zapomenout. Se ziskem 73,45 bodů je až osmý.
     
    23
    Na devátou příčku ho může odsunout Francouz Chafik Besseghier, devátý muž z mistrovství Evropy. V této sezoně vyhrál hned tři závody! V Nice, Abu Dhabí a Reykjaviku. Doprovází ho skladba It's a Man's World od Seala.
     
    23
    Kombinace čtverného a dvojitého toeloopu je na začátek dobře zvládnuta. Stejně jako pozdější trojitý axel.
     
    23
    Že by Besseghier atakoval osobní rekord z Grand Prix z roku 2016? Atakuje osmdesátku.
     
    23
    V Ostravě získal přes 76 bodů v krátkém programu na mistrovství Evropy, kde skončil nakonec devátý po životní volné jízdě. Na mistrovství světa už byl také devátý, v roce 2014, ale od té doby se jen horšil.
     
    23
    Vše ale může napravit v Helsinkách, kde krátký program jen mírně zaostal za osobákem. 78,82 bodů a průběžné čtvrté místo.
     
    24
    Na řadu přichází Misha Ge z Uzbekistánu! sedmý z letošního mistrovství čtyř kontinentů. V roce 2015 byl na mistrovství světa šestý, loni v Bostonu až patnáctý... Doprovází ho Liebestraum od Franze Liszta.
     
    24
    Druhý z podzimního závodu Classic v Montrealu předvedl tři povedený trojité skoky, na čtverný skok si v krátkém programu netroufá.
    Misha Ge
     
    24
    Na závěr trojitý flip. Ale Ge sbírá body především za precizně předvedenou krokovku a vysokou bude mít druhou známku za prezentaci či, chcete-li, za programové komponenty.
    Misha Ge
     
    24
    Ge jen těsně nedosáhl na 80 bodů. Ale 79,91 bodů ho řadí na čtvrté místo a bude po krátkém programu nejhůře šestnáctý.
     
    Průběžné pořadí
    1. Kevin Reynolds (CAN) 84,44
    2. Brendan Kerry (AUS) 83,11
    3. Deniss Vasiljevs (LAT) 81,73
    4. Misha Ge (UZB) 79,91
    5. Chafik Besseghier (FRA) 78,82
    6. Alexander Majorov (SWE) 77,23
    7. Moris Kvitelašvili (GEO) 76,34
    8. Paul Fentz (GER) 73,89
    9. Jorik Hendrickx (BEL) 73,68
    10. Keiji Tanaka (JPN) 73,45
    11. Julian Zhi Hie Yee (MAS) 69,74
    12. Michael Christian Martinez (PHI) 69,32
    13. Ivan Pavlov (UKR) 69,26
    14. Jin-seo Kim (KOR) 68,66
    15. Javier Raya (ESP) 66,88
    16. Stephane Walker (SUI) 64,04
    17. Igor Rezničenko (POL) 63,88
    18. Matteo Rizzo (ITA) 63,14
    19. Graham Newberry (GBR) 62,04
    20. Chih-I Cao (TPE) 61,52
    21. Valtter Virtanen (FIN) 59,45
    22. Nicholas Vrdoljak (CRO) 57,28
    23. Slavik Hajrapetjan (ARM) 57,14
    24. Larry Loupolover (AZE) 38,97
     
    Na řadě je dlouhá přestávka. Další jízda, kterou předvede Rus Michajl Koljada, je v plánu na 15:13.
     
    Na led přichází předposlední skupina
    Michajl Koljada (RUS)
    Po-jang Ťin (CHN)
    Denis Ten (KAZ)
    Nathan Chen (USA)
    Alexej Byčenko (ISR)
    Michal Březina (CZE)
     
    Březina právě dnes slaví své sedmadvacáté narozeniny. Nadělí si umístění v první desítce po krátkém programu? Bronzový medailista z ME 2013 přijde na řadu jako poslední z této skupiny.
     
    25
    Jako první se představí Rus Michail Koljada, bronzový medailista z Ostravy a z posledního světového šampionátu v Bostonu obhajuje čtvrtou příčku. V této sezoně vybojoval kromě bronzu z Ostravy také čtvrté místo na Finlandia Trophy a v závodech Grand Prix v Moskvě a Sapporu vybojoval čtvrté a páté místo.
     
    25
    Doprovází ho komplikace skladeb Nightingale Tango a John Gray od Matveje Blantera. Letos za tento krátký program vybojoval už 90 bodů, právě při závodu v Moskvě.
     
    25
    Koljada předvádí kombinace čtverného a trojitého toeloopu!
    Michail Koljada
     
    25
    Koljadu mnohdy sráží pády, kterým se ale dnes vyhýbá a jede si pro průběžné vedení. Také trojitý lutz byl brilantní.
    Michail Koljada
     
    25
    Výtečné piruety na závěr a Koljada bude průběžně první!
     
    25
    Koljada na závěr sezony předvedl životní krátký program, za který obdržel 93,28 bodů, o tři body vylepšený osobní rekord.
     
    26
    Po-jang Ťin z Číny je obhájce loňského bronzu z Bostonu a pátý z letošního mistrovství čtyř kontinentů. Doprovází ho hudba z filmu Spiderman.
     
    26
    Začíná čtverným lutzem s trojitým toeloopem! Fantastická kombinace.
     
    26
    Po trojitém axelu zařazuje jako svůj poslední skok čtverný toeloop! Dva čtverné skoky v krátkém programu!
     
    26
    Fenomenální skokan Ťin si před úpravami technického skóre vyjel 57,94 bodů a útočí poprvé v životě na stobodovou hranici!
     
    26
    Číňan skončil na Asijských zimních hrách na druhém místě v tomto kalendářním roce a na domácím Grand Prix v Pekingu vybojoval rovněž druhé místo. Aktuální sezonu má tak hodně vydařenou.
    Po-jang Ťin
     
    26
    Po-jang Ťin jde do průběžného vedení se ziskem 98,64 bodů! Je to osobní rekord, ke stovce schází jen maličko. Programové komponenty za 40 bodů, to ho mírně sráží.
    Po-jang Ťin
     
    27
    Bronzový medailista z olympiády v Soči, dvojnásobný medailista z mistrovství světa a mistr čtyř kontinentů Denis Ten z Kazachstánu skončil v Bostonu až jedenáctý, což bylo zklamání. Na hudbu Romeo a Julie od Sergeje Prokofjevova hodlá nastartovat svůj návrat do elitní desítky.
     
    27
    Vítěz Univerziády z této sezony zahájil čtverným skokem, po kterém následovala kombinace trojitého lutzu a toeloopu.
     
    27
    Ten v technickém skóre se asi k vedoucímu Ťinovi nepřiblíží ani zdaleka, ale programové komponenty bude mít silnější.
     
    27
    Denis Ten získává 90,18 bodů a jde na třetí místo.
     
    28
    Na řadě je objev této sezony! Reprezentant Spojených států, Nathan Chen, je mistr čtyř kontinentů z tohoto roku a přitom je stále teprve sedmnáctiletým krasobruslařem! V sezoně 2015/16 vládl juniorským závodům, ovládl juniorské Grand Prix, ale vynechal juniorský šampionát. Letos objel tři závody Grand Prix, v Paříži byl čtvrtý, v Sapporu druhý a ve finále GP v Marseille také druhý!
     
    28
    Doprovází ho skladba Le Corsaire od Adolpha Adama.
     
    28
    Čtverný toeloop s trojitým flipem na úvod a následuje čtverný flip! Chen je v současnosti jedním z nejlepších skokanů mezi závodníky a potvrzuje to i v Helsinkách.
    Nathan Chen
     
    28
    Tak to je škoda, pár po trojitém axelu. Poté, co předvedl úžasné tři skoky, je jeho závěrečný pokus pokažený.
    Nathan Chen
     
    28
    Onen pád ho asi bude stát průběžné vedení, ale těžko nyní soudit. Měl by mít o dost lepší programové komponenty než Ťin.
     
    28
    Nathan Chen vybojoval 97,33 bodů. Je druhý, měl lepší programové komponenty, ale nevyrovnal tím ztrátu za technické prvky a srážku bodu za pád.
     
    29
    Z fenomenálních jízd se vraťme do nadprůměru. Alexej Byčenko, pátý z Ostravy a stříbrný z Bratislavy na ME 2016. Vítěz Golden Spin v Záhřebu a druhý z Cup of Tyrol.
     
    29
    Čtverný toeloop zvládá mimo kombinaci, stejně jako trojitého axela. Doprovází ho skladba Chambermaid Swing od Parov Stelar.
     
    29
    Kombinací trojitého flipu a toeloopa uzavírá skokanskou část krátkého programu a zahajuje hodně živou krokovku.
     
    29
    Byčenko získal za krátký program 85,28 bodů a je pátý.
     
    30
    Na řadu přichází jediný český zástupce – Michal Březina!
     
    30
    Na Evropě v Ostravě pokazil volnou jízdu a skončil dvanáctý. z Bostonu obhajuje devátou příčku. Bronzový medailista z ME 2013 se nechává doprovodit písní The Way You Look Tonight v podání Franka Sinatry.
     
    30
    Začíná kombinací trojitých flipu a toeloopa.
     
    30
    Následuje trojitý axel.
     
    30
    Březina byl v této sezoně čtvrtý na Kanadské brusli, desátý na GP v Pekingu a na Univerziádě obsadil sedmé místo.
    Michal Březina
     
    30
    Tak nakonec bez čtverného skoku... A navíc s nepovedeným trojitým lutzem. Osobní rekord z roku 2012, kdy získal přes 87 bodů, dnes určitě nepřekoná a hrozí, že dnes sedmadvacetiletý Březina nebude ani v první desítce.
    Michal Březina
     
    30
    Březina je odměněn potleskem, ale dobrý výsledek z toho dnes nebude. Dostane se asi přes 80 bodů, ale ne příliš výrazně.
     
    30
    Technické prvky má Březina pouze za 40,05 bodů a za programové komponenty dokonce jen 39,97 bodů. V součtu 80,02 bodů a je devátý. To znamená, že nejhůře a s největší pravděpodobností bude až patnáctý.
     
    Na led vyráží poslední skupina a favorit vedle favorita. To nejlepší na konec:
    Juzuru Hanju (JPN)
    Šoma Uno (JPN)
    Maxim Kovtun (RUS)
    Javier Fernandez (ESP)
    Patrick Chan (CAN)
    Jason Brown (USA)
     
    Maxim Kovtun se při rozbruslení možná mírně zranil, pokulhává a nevypadá to s ním dobře. Kovtun má prolém nejspíš s kolenem.
     
    31
    Závěrečnou šestku krátkých programů zahájí Juzuru Hanju z Japonska, stříbrný z letošního mistrovství čtyř kontinentů, olympijský šampion ze Soči, stříbrný z posledního mistrovství světa v Bostonu a mistr světa z roku 2014.

    V této sezoně vyhrál finále Grand Prix v Marseille, k tomu přidal vítězství na GP v Sapporu a druhé místo na Kanadské brusli. K tomu všemu ještě vyhrál podzimní Classic v Montrealu.

    Jednoho z největších favoritů doplní hudba od Prince a píseň Let's Go Crazy.
     
    31
    Fantazie na úvod! Čtverný rittberger, na mistrovství světa ještě neskákán!
     
    31
    Čtverný salchow s dokleknutím na koleno. Chtěl ho zařadit v kombinaci s dvojitým toeloopem, ale musel se zvednout z kolene a skok mu trval hodně dlouho, takže kombinaci nejspíš nezvládl...
    Juzuru Hanju
     
    31
    Skokansky zakončuje krátký program trojitým axelem. Ale chybějící kombinace mu bude asi hodně scházet. Zápletka je na světě.
    Juzuru Hanju
     
    31
    Kroková sekvence je tradičně hodně dynamická. Hanju je zkrátka mistr svého řemesla.
     
    31
    Ztráta ho nakonec stojí překonání magické stobodové hranice. Hanju získal 98,39 bodů a je druhý.
     
    32
    Japonec Šoma Uno je vítěz Asijských zimních her, bronzový z letošního mistrovství čtyř kontinentů, vítěz Americké brusle, druhý z Grand Prix v Moskvě a třetí z finále Grand Prix. Na mistrovství čtyř kontinentů překonal sto bodů v krátkém programu. Doprovází ho hudba Nigela Hesse.
     
    32
    Skvěle odskákáno! Čtverný flip a následná kombinace čtverného a trojitého toeloopa.
     
    32
    Juniorský mistr světa z roku 2015 uzavírá skokanskou část trojitým axelem. Opět hodlá zaútočit na sto bodů a mohl by jít do průběžného vedení. Dost bude záležet na prezentaci, kterou tak silnou nemá.
    Šoma Uno
     
    32
    Uno atakuje technické skóre na 60 bodů! V této sezoně, kromě již zmíněného, vyhrál také Lombardia Trophy v Bergamu a Coupe de Printemps v Kockelsheueru.
    Šoma Uno
     
    32
    Devatenáctiletý a pouze 159 centimetrů vysoký Šoma Uno si vyjel nový osobní rekord 104,86 bodů! Je v čele.
     
    33
    Co předvede Maxim Kovtun, kterého nejspíš trápí nějaké menší zranění? Doprovází ho Bahamut od Hazmat Modine.
     
    33
    Čtverný salchow a trojitý toeloop v kombinaci! Tak s bolavým kolenem by to snad nemuselo být tak vážné.
     
    33
    Bohužel přichází pád po čtverném toeloopu.
     
    33
    Stříbrný z ostravského mistrovství Evropy na loňském mistrovství světa vyhořel a skončil až osmnáctý. Podzimní sezona mu navíc také nevyšla, dvě sedmá místa v závodech Grand Prix není nic, s čím by mohl být spokojen.
     
    33
    Kovtun se snažil a bojoval, ale pozice na samém vrcholu atakovat nebude.
    Maxim Kovtun
     
    33
    Kovtun bruslil evidentně přes bolest, bylo to vidět při jeho odchodu z ledu a byl tedy pod injekcí.
    Maxim Kovtun
     
    33
    Za krátký program si vyjel 89,38 bodů a je sedmý.
     
    34
    Dvojnásobný obhájce titulu mistra světa z let 2015 a 2016, pětinásobný mistr Evropy, čtvrtý z Her v Soči... To je v krátkosti vizitka Javiera Fernandeze, španělského fenoména, kterého doprovází tóny Malagueny.
     
    34
    Čtverný toeloop v kombinaci, následuje čtverný salchow. To je začátek jako hrom!
     
    34
    Fernandez v této sezoně kromě úspěšné obhajoby zlaté medaile na mistrovství Evropy v Ostravě zvítězil také na závodech Grand Prix v Moskvě a Paříži. Nevyšlo mu pouze finále Grand Prix, na kterém skončil čtvrtý.
    Javier Fernandez
     
    34
    Skokanskou část zakončil trojitým axelem. Na mistrovství světa sbírá medaile od roku 2013 a po dvou bronzech si připsal na konto dvě zlata a touží po zlatém hattricku.
    Javier Fernandez
     
    34
    A vykračuje za ním opravdu svědomitě! Pozice vedoucího Šoma Uny se třese v základech!
     
    34
    V Ostravě vybojoval nový osobní rekord ziskem 104,25 bodů. A to by dnes mohl v Helsinkách překonat.
     
    34
    Fernandez si zlepšuje osobní rekord na 109,05 bodů a vykračuje za třetí zlatou medailí z mistrovství světa v řadě!
     
    35
    Patrick Chan, šestadvacetiletý Kanaďan, stříbrný z olympijských her v Soči, trojnásobný mistr světa a několikanásobný mistr čtyř kontinentů. Doprovází ho hudba od skupiny Beatles.
     
    35
    Chan letos vyhrál na Kanadské brusli a na Grand Prix v Pekingu.
    Patrick Chan
     
    35
    Čtverný toeloop s trojitým v kombinaci. Následoval trojitý axel.
     
    35
    Posledním skokem byl trojitý lutz.
    Patrick Chan
     
    35
    Chan díky skvělým programovým komponentům, za něž získal 48 bodů, překonává poprvé v kariéře stobodovou hranici! 102,13 bodů. A třetí místo.
     
    36
    Poslední krátký program dne předvede Američan Jason Brown, šestý z letošního mistrovství čtyř kontinentů, jehož osobák je "jen" 86 bodů.Doprovází ho hudba Sama Smithe.
     
    36
    Trojitý axel, kombinace trojitého flipa s trojitým toeloopem a na závěr trojitý lutz. Takže dle očekávání bez čtverného skoku.
     
    36
    Jason Brown si za svou čistou jízdu vybojoval nový osobní rekord v hodnotě 93,10 bodů! Je osmý!
     
    Krátký program skončil.
     
    Všech 36 jízd je za námi a krátký program mužů opanoval španělský fenomén Javier Fernandez. Dvojnásobný mistr světa a pětinásobný mistr Evropy opět posunul své hranice vylepšením osobního rekordu na 109,05 bodů.
     
    Druhý je po krátkých programech Šoma Uno z Japonska, který ztrácí přes čtyři body a třetí je Kanaďan Patrick Chan, který je zástupcem starší krasobruslařské školy, tedy předvádí výkony, kterými dominoval před olympiádou v Soči a i tak se dokázal dnes prosadit poměrně vysoko.
     
    Spolufavorit mužské soutěže, Juzuru Hanju, je až pátý se ziskem 98,39 bodů a bude muset ve volných jízdách výrazně zabrat. Nezapočítala se mu kombinace a tedy jeden skok.
     
    Michal Březina je po krátkém programu na 15. místě, což je určitě poněkud ztráta, než v co doufal on sám. Na druhou stranu, z Evropanů je šestý nejlepší a to určitě není vůbec špatná vizitka.
     
    Konečné pořadí
    1. Javier Fernandez (ESP) 109,05
    2. Šoma Uno (JPN) 104,86
    3. Patrick Chan (CAN) 102,13
    4. Po-jang Ťin (CHN) 98,64
    5. Juzuru Hanju (JPN) 98,39
    6. Nathan Chen (USA) 97,33
    7. Michajl Koljada (RUS) 93,28
    8. Jason Brown (USA) 93,10
    9. Denis Ten (KAZ) 90,18
    10. Maxim Kovtun (RUS) 89,38
    11. Alexej Byčenko (ISR) 85,28
    12. Kevin Reynolds (CAN) 84,44
    13. Brendan Kerry (AUS) 83,11
    14. Deniss Vasiljevs (LAT) 81,73
    15. Michal Březina (CZE) 80,02
    16. Misha Ge (UZB) 79,91
    17. Chafik Besseghier (FRA) 78,82
    18. Alexander Majorov (SWE) 77,23
    19. Moris Kvitelašvili (GEO) 76,34
    20. Paul Fentz (GER) 73,89
    21. Jorik Hendrickx (BEL) 73,68
    22. Keiji Tanaka (JPN) 73,45
    23. Julian Zhi Hie Yee (MAS) 69,74
    24. Michael Christian Martinez (PHI) 69,32
    ...
    25. Ivan Pavlov (UKR) 69,26
    26. Jin-seo Kim (KOR) 68,66
    27. Javier Raya (ESP) 66,88
    28. Stephane Walker (SUI) 64,04
    29. Igor Rezničenko (POL) 63,88
    30. Matteo Rizzo (ITA) 63,14
    31. Graham Newberry (GBR) 62,04
    32. Chih-I Cao (TPE) 61,52
    33. Valtter Virtanen (FIN) 59,45
    34. Nicholas Vrdoljak (CRO) 57,28
    35. Slavik Hajrapetjan (ARM) 57,14
    36. Larry Loupolover (AZE) 38,97
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (16:44:42)

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí
    1. Javier Fernandez (ESP) 109,05
    2. Šoma Uno (JPN) 104,86
    3. Patrick Chan (CAN) 102,13
    4. Po-jang Ťin (CHN) 98,64
    5. Juzuru Hanju (JPN) 98,39
    6. Nathan Chen (USA) 97,33
    7. Michajl Koljada (RUS) 93,28
    8. Jason Brown (USA) 93,10
    9. Denis Ten (KAZ) 90,18
    10. Maxim Kovtun (RUS) 89,38
    11. Alexej Byčenko (ISR) 85,28
    12. Kevin Reynolds (CAN) 84,44
    13. Brendan Kerry (AUS) 83,11
    14. Deniss Vasiljevs (LAT) 81,73
    15. Michal Březina (CZE) 80,02
    16. Misha Ge (UZB) 79,91
    17. Chafik Besseghier (FRA) 78,82
    18. Alexander Majorov (SWE) 77,23
    19. Moris Kvitelašvili (GEO) 76,34
    20. Paul Fentz (GER) 73,89
    21. Jorik Hendrickx (BEL) 73,68
    22. Keiji Tanaka (JPN) 73,45
    23. Julian Zhi Hie Yee (MAS) 69,74
    24. Michael Christian Martinez (PHI) 69,32
    ...
    25. Ivan Pavlov (UKR) 69,26
    26. Jin-seo Kim (KOR) 68,66
    27. Javier Raya (ESP) 66,88
    28. Stephane Walker (SUI) 64,04
    29. Igor Rezničenko (POL) 63,88
    30. Matteo Rizzo (ITA) 63,14
    31. Graham Newberry (GBR) 62,04
    32. Chih-I Cao (TPE) 61,52
    33. Valtter Virtanen (FIN) 59,45
    34. Nicholas Vrdoljak (CRO) 57,28
    35. Slavik Hajrapetjan (ARM) 57,14
    36. Larry Loupolover (AZE) 38,97
    Startovní listina
    Larry Loupolover (AZE)
    Nicholas Vrdoljak (CRO)
    Chih-I Cao (TPE)
    Jin-seo Kim (KOR)
    Julian Zhi Hie Yee (MAS)
    Kevin Reynolds (CAN)
    Alexander Majorov (SWE)
    Moris Kvitelašvili (GEO)
    Javier Raya (ESP)
    Ivan Pavlov (UKR)
    Stephane Walker (SUI)
    Graham Newberry (GBR)
    Igor Rezničenko (POL)
    Brendan Kerry (AUS)
    Michael Christian Martinez (PHI)
    Valtter Virtanen (FIN)
    Slavik Hajrapetjan (ARM)
    Paul Fentz (GER)
    Deniss Vasiljevs (LAT)
    Jorik Hendrickx (BEL)
    Matteo Rizzo (ITA)
    Keiji Tanaka (JPN)
    Chafik Besseghier (FRA)
    Misha Ge (UZB)
    Michajl Koljada (RUS)
    Po-jang Ťin (CHN)
    Denis Ten (KAZ)
    Nathan Chen (USA)
    Alexej Byčenko (ISR)
    Michal Březina (CZE)
    Juzuru Hanju (JPN)
    Šoma Uno (JPN)
    Maxim Kovtun (RUS)
    Javier Fernandez (ESP)
    Patrick Chan (CAN)
    Jason Brown (USA)