Tisková konference k olympijské kvalifikaci žen (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k olympijské kvalifikaci žen v ledním hokeji

cz Piatok 03.02.2017, 14:35Tlačové konferencie
     
    Ze sídla Českého svazu ledního hokeje se s vámi loučím. Zpravodajství z olympijské kvalifikace vám z místa přineseme na webu Hokej.cz, textové přenosy na Onlajnech, nedělní zápas se Švýcarskem bude přenášet ČT sport. Určitě sledujte i facebook Česká hokejová reprezentace žen a twitter Ženský hokej. (14:54:38)
     
    Oficiální část tiskové konference končí.
     
    Cítil Jiří Vozák ve Füssenu, že kvalifikace už visí ve vzduchu? "Ano, je to ve vzduchu. Bavili jsme se tam s holkama, co bychom pro to měli společně udělat. Holky se domlouvaly na společných věcech, jestli to budou nějaká hesla, to nevíme."
     
    Holky ale olympiádou žijou strašně moc. Jsou tam všechny sporty, semkne se tam jeden stát. Všichni si musíme navzájem pomáhat. Ale nemělo by nás to svazovat a ztížit nám práci. Jsou to tři stupínky, tři schůdky, které vystoupáme. Ale po jednom.
     
    Ptaly se někdy hokejistky Davida Moravce na olympiádu? Šampion z Nagana 1998 jim samozřejmě má co říct. "Loni jsme byli v Lillehammeru na olympiádě do šestnácti let, tam se holky ptaly," říká.
     
    Nedělní zápas se Švýcarskem, který by měl být tím rozhodujícím, bude vysílat ČT sport. To je samozřejmě pro propagaci sportu hodně důležité.
     
    Je to ale hodně o hlavě. Máme spoustu hráček, které už jsou o čtyři roky zkušenější, to by mělo být plus. Jde taky o momentální výkon.
     
    A co nějaké poučení z předchozí olympijské kvalifikace v Německu, kde Češky nepostoupily? "Dá se z toho vzít jenom to, že musíme vyhrát, jinak nepostoupíme," směje se Jiří Vozák.
     
    Kapitánkou by určitě měla být tradičně Alena Polenská, zde trenéři nevidí důvod ke změně.
     
    Dotaz na univerziádu. ČSLH dostal pozvánku, ale v tomto termínu jsme se nemohli zúčastnit. Termíny se kryjou, program hráček je nabitý, jak vysvětluje sportovní manažer Martin Loukota. Za čtyři roky uvidíme znovu.
     
    Česká reprezentace je ale už mezi osmi nejlepšími týmy světa, proto kolem hráček krouží agenti a podobně. O hráčky je větší zájem a my zase chceme, aby nám je dlouhodobě pouštěli.
     
    "Ale nestává se nám, že by se nějaká škola vyloženě kousla a řekla, že tu hráčku nepustí."
     
    Uvolňování ze školy je ale samozřejmě problém. Vedení muselo posílat omluvenky, někdy je to mravenčí práce.
     
    "Je to vybalancování školních povinností, povinností v hokeji, samozřejmě je pro holky i prestiž reprezentovat. A tím pádem i pro jejich školy," říká Moravec.
     
    Český tým musel řešit problematiku aklimatizace. "Pomohl nám hodně Pepa Marha, který hrál v Davosu," vysvětluje David Moravec.
     
    Některé hráčky přiletěly do ČR včera večer, dneska jedeme, bude to pro ně složité.
     
    Některé hráčky ze zámoří ale hrály třeba na turnaji v Porubě nebo teď v lednu ve Füssenu. David Moravec je v kontaktu se zámořskými trenéry, ví o případných zraněních, komunikuje ohledně uvolňování hráček a podobně.
     
    Manažer David Moravec k tomu dodává: "Ze světa máme čtrnáct hráček, komunikace samozřejmě není snadná. Neplatí pro ně přestávka v kalendáři IIHF, náklady na cestování nejsou jednoduché. Musíme vážit všechny okolnosti."
     
    Jádro týmu je ale pohromadě už dlouhou dobu. "Holky známe z dřívějška, už z mladších reprezentací. Všechny hráčky z výběru máme prověřené. Co se týče chemie v týmu, přece jenom jsme chlapi a k ženským se snažíme chovat trochu jinak než ke klukům. Myslím, že máme dobrou partu, holky nás trenéry berou. Všem nám jde o jednu věc," říká Jiří Vozák.

    Martin Voltr