Nórsko – Brazília 39:26 (kon.) | Slovinsko – Tunisko 28:28 (kon.) | Nemecko – Saudská Arábia 38:24 (kon.)
Katar – Argentína 21:17 (kon.) | Poľsko – Japonsko 26:25 (kon.) | Rusko – Francúzsko 24:35 (kon.)
Angola – Island 19:33 (kon.)
koniec
Slovinsko
28:28 (15:13)
Tunisko
cz Utorok 17.01.2017, 17:45 • Arenes de Metz, Méty • Majstrovstvá sveta mužov • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:45.
     
    Celý házenkářský svět upírá od minulé středy svou pozornost do Francie, kde odstartovalo v pořadí již 25. mistrovství světa házenkářů. Celkem 24 účastníků je rozděleno do čtyř šestičlenných skupin, z nichž vždy čtyři nejlepší celky postoupí do vyřazovacích bojů. Šampion bude korunován v Paříži po finále 29. ledna. Hlavním favoritem je domácí výběr, který obhajuje titul. Francouzi z posledních čtyř světových šampionátů třikrát slavili zlato a pěti prvenstvími jsou historicky nejúspěšnějším týmem. Při posledních dvou velkých akcích v loňském roce ale roli největšího favorita nezvládli. Na evropském šampionátu nepostoupili do semifinále a na olympijských hrách v Riu de Janeiro prohráli ve finále s Dánskem. Cestu za zlatem by mu měli podle papírových předpokladů nejvíce zkomplikovat právě úřadující olympijští vítězové z Dánska a poslední mistři Evropy Němci.

    Další atraktivní házenkářský duel slibuje dnešní zápas doposud neporažených Slovinců proti házenkářům Tuniska. Kompletním průběhem dnešního utkání Vás bude doprovázet Martin Petřek, který Vás tímto srdečně vítá na našich textových on-line přenosech.

    Slovinsko se po svém osamostatnění víceméně pravidelně zúčastňuje vrcholných akcí, které jsou pořádány jak Mezinárodní federací IHF tak Evropskou házenkářskou federací EHF. Jednou se ve své nedlouhé historii dokázali probojovat až na stupně vítězů, když v roce 2002 využili domácího prostředí a na ME obsadili druhé místo.

    Na mistrovství světa se Slovinsko představilo celkem sedmkrát. Prvním šampionátem, kam měli Slovinci možnost se kvalifikovat, bylo ME 1993 ve Švédsku. To se jim ale nepodařilo a na svoji premiéru si museli ještě dva roky počkat. Ta přišla v roce 1995 na Islandu, ale Slovinsku se zde moc nedařilo a skončilo až na osmnácté příčce. Žádného velkého úspěchu nedosáhli Slovinci na světových šampionátech ani v nadcházejících letech. Výkony Slovinska byly jako na horské dráze. Výraznějšího úspěchu se Slovinci dočkali až na mistrovství světa 2013 ve Španělsku, kde po prohře s Chorvatskem obsadili čtvrté místo. Slovinsko tak tehdy dosáhlo na MS největšího úspěchu ve své historii. Na posledním světovém šampionátu v Kataru se Slovinsko umístilo na osmém místě, když podlehlo v náročném souboji Německu tříbrankovým rozdílem. O rok později se Slovinci zúčastnili mistrovství Evropy v Polsku, kde obsadili neuspokojivé 14. místo, ale následně si dokázali v kvalifikaci o lístek na mistrovství světa 2017 poradit se silným Norskem, které překvapivě dosáhlo na posledním EHF EURO nejlepšího umístění ze všech severských týmů v podobě zisku 4. místa. Na olympijských hrách v jihoamerickém Riu se Slovinsko prezentovalo vynikajícími výkony. V základní skupině si připsalo čtyři vítězství a jednu porážku. Tým vedený bývalou jugoslávskou hvězdou Veselinem Vujovicem postoupil do čtvrtfinále olympijských her z druhého místa. Znovuzrozený tým s Veselinem Vujovicem na lavičce měl tak unikátní a jedinečnou šanci bojovat na olympijských hrách o účast v soubojích o cenné kovy. To se však nakonec nepodařilo. Slovinci podlehli ve čtvrtfinále Dánsku, které nečekaně vyhrálo olympijský turnaj v Riu a slavilo tak historicky první olympijský kov z mužského turnaje. Slovinský výběr se rozloučil s olympijským turnajem ziskem šestého místa.

    Tři zápasy, tři výhry a šest zasloužených bodů! Slovinští házenkáři procházejí mistrovství světa i nadále bez ztráty!

    Nejprve deklasovali 42:25 Angolu a ve druhém utkání si připsali nesmírně cenný triumf po nejtěsnějším možném vítězství 26:25 nad Islandem. Ve včerejším utkání dokázali Slovinci v souboji dvou zemí z bývalé Jugoslávie porazit přesvědčivě silný a v mnoha směrech nevyzpytatelný makedonský reprezentační výběr 29:22. Slovinci tak se ziskem šesti bodů doposud neokusili hořkost porážky!

    Slovince i na letošním světovém šampionátu vede za slávou bývalá jugoslávská superhvězda Veselin Vujović!

    Současný trenér slovinského národního týmu Veselin Vujovič je bývalý úspěšný jugoslávský házenkář, který se v letech 1984 a 1988 zúčastnil letních olympijských her. Ve své hráčské kariéře působilu v klubu RK Metaloplastika, Barceloně a Granollers. S Metaloplastikou dokázal dvakrát vyhrát prestižní házenkářskou Ligu mistrů (1985 a 1986). O pět let později dosáhl v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu znovu na prvenství s Barcelonou (1991). Bývalý špičkový hráč byl v roce 1988 vyhlášen premiérovým vítězem ankety o nejlepšího házenkáře planety.

    V roce 1984 byl členem jugoslávské reprezentace, která získala zlatou medaili na olympijských hrách v Los Angeles. Jugoslávský velikán odehrál všech šest zápasů a vstřelil 28 gólů. O čtyři roky později byl znovu součástí jugoslávského týmu, který získal bronzovou medaili na olympiádě v Soulu. Černohorský rodák odehrál všech šest zápasů a vstřelil 29 gólů.

    V roce 1986 byl vyhlášen nejlepším sportovcem Jugoslávie!

    Tunisko:

    Spolu s Německem je Tunisko bezpochyby zemí, kde je házená nejpopulárnějším sportem těsně za fotbalem. Největší úspěch zaznamenali házenkáři Tuniska na mistrovství světa v roce 2005, které zároveň hostili. Celý národ byl ohromený, hrdý a nadšený, když Tunisko hostilo házenkářské mistrovství světa poté, co jeho nabídka porazila i Němce v IHF kongresu v ruském Petrohradě. Všechny vzpomínky fanoušků po celém Tunisku budou vždy nedomyslitelně spjaty s tímto rokem, kdy tým hrál ještě pod vedením legendárního trenéra Seada Hasanefendice.

    Tunisko na světovém šampionátu ohromilo svými výkony a postaralo se o jednu z největších senzací, když vyhrálo čtvrtfinálovou skupinu o bod před Francií a zajistilo si tak vstupenku do semifinále z prvního místa! Celý národ byl v naprosté euforii! Ve čtvrtfinálovém duelu narazilo Tunisko na vítěze celého šampionátu Španělsko, kterému ve strhující bitvě nakonec podlehlo 33:30. Tunisko se loučilo se šampionátem zápasem o třetí místo proti Francii, které nakonec podlehlo tím nejtěsnějším rozdílem jediné branky! Od domácího mistrovství světa stále házenkáři Tuniska sní svůj velký sen o návratu mezi světovou elitu.

    Tunisko se kvalifikovalo na letošní mistrovství světa ve Francii díky zisku 2. místa v roce 2016, které získalo na africkém šampionátu. Africký zástupce se zúčastnil před dvěma lety pompézního mistrovství světa v Kataru a celkově skončil na 15. místě. Tunisko v osmifinále prohrálo se Španělskem celkem snadno 20:28.

    Ve svém prvním představení na letošním mistrovství světa narazilo Tunisko na Makedonii, kterou dokázalo v kvalifikačním turnaji pro olympiádu v Riu porazit 32:26. Tentokrát už tak Tunisko úspěšné nebylo, když prohrálo s horkokrevnými Balkánci v jejichž čele stojí nejobávanější házenkářský sniper světa Kiril Lazarov 30:34. Tunisko podalo v tomto souboji velice dobrý výkon a dokonce v utkání dlouho vedlo, Makedonci však dokázali lépe zvládnout poslední desetiminutovku zápasu a nakonec dokráčeli ke čtyřbrankovému vítězství. Ani ve druhém zápase se Tunisko výhry nedočkalo a přišlo o další body v duelu s favorizovaým Španělskem. V posledním zápase čekal na africké hráče souboj s Islandem. Z tohoto dramatického utkání s infarktovým závěrem dokázali házenkáři Tuniska vytěžit cenný bod, když zápas nakonec skončil zaslouženou remízou 22:22. Tunisko tak s jedním bodem na kontě po dvou prohrách a jedné remíze stále na svou první výhru čeká.
     
    Dovolte, abych Vás dnes ještě jednou srdečně přivítal u dnešního utkání 25. mistrovství světa v házené mužů mezi doposud neporaženým Slovinskem a Tuniskem. Utkání nám odstartuje přibližně za pět minut.
     
    Ještě před zahájením dnešního utkání si oba dnešní soupeři vyslechnou své národní hymny. Jako první zazní státní hymna Slovinska, po níž bude následovat státní hymna Tuniska.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovinsko: Skok, Kastelic – Blagotinšek, Henigman, Marguč, Kavtičnik, Janc, Dolenec, Cingesar, Poteko, Miklavčić, Kodrin, Gaber, Bezjak, Zarabec, Mačkovšek.

    Tunisko: Missaoui, Ma. Soussi – Toumi, Tej, Zaïdi, Bannour, Haj Youssef, Sanaï, Boughanmi, Saïed, Hosni, T. Jallouz, Chouiref, Mo. Soussi, W. Jallouz, Jaballah.

    Rozhodčí: Gatelis, Mazeika (oba LTU).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měli házenkáři Slovinska, kteří tak zahájili svůj první postupný útok dnešního utkání. (0:0)
     
    1
    Slovinci krouří kolem brankoviště svého soupeře, co vymyslí na úvod zápasu? (0:0)
     
    2
    Rozjetá útočná akce slovinských házenkářů končí pouze trefou do tuniského brankáře. (0:0)
    2
    Házenkáři Tuniska to zkusili v prvním postupném útoku jednoduchou hrou přes spojky, která přinesla své ovoce! Tunis tak otevírá stav utkání! (0:1)
    2
    Rázná střela Janice po výskoku na devíti metrech rozvlnila síť za zády tuniského brankáře. (1:1)
    3
    Na obou stranách palubovky padly v rychlém sledu branky. (2:2)
    3
    Světová rána Saïeda! Tuniský ostrořelec se pověsil na devíti metrech do vzduchu a blýskl se fantastickou ránou po ruce. (2:3)
    4
    Slovinská akce byla nádherně dohraná na Kavtičnika, který ze své parkety spojky srovnává stav utkání. (3:3)
    5
    Kavtičnik se po útočných nepřesnostech Tuniska hnal přes celé hřiště do trháku a bez sebemenších problémů překonal brankáře Tuniska. (4:3)
    6
    Sanaï vytáhl na devíti metrech ze svého repertoáru nádhernou střelu, která prosvištěla slovinskému brankáři kolem pasu! (4:4)
     
    7
    Oba dnešní celky maji nyní problém se golově prosadit. Především díky výborné práci brankářů. (4:4)
    8
    Házenkáři Tuniska poslali do trháku Toumiho, který nekompromisně po náskoku z šestky zakončil k dolní tyči! (4:5)
    9
    Tej se po dobré kombinaci afrických házenkářů prosazuje a je z toho vedení o dvě branky! (4:6)
    10
    Slovinci zakončili svůj útok sedmimetrovým hodem! K exekuci zmiňované sedmičky se postavil Kavtičnik, který svou chladnokrevnou ránou snižuje na nejtěsnější rozdíl jediné branky! (5:6)
    11
    A je srovnáno! Výborný přechod do rychlého útoku dokázal skvěle zakončit Zarabec! (6:6)
    12
    Henigman se po chybné rozehrávce Tuniska v postupném útoku dostal do samostatného úniku na bránu, který ve finále zakončil přesnou střelou! (7:6)
    13
    Další slovinská branka a znovu je u toho Henigman! Slovinský házenkář se dokázal dostat do krásné střelecké pozice a připíše si na své konto další branku. (8:6)
    14
    Saïed nyní dokázal, že se ničeho nebojí. Prezentoval se krásnou střelou z dálky, která proplachtila mezi tři tyče. (8:7)
     
    15
    Na obou stranách palubovky padly rychlé branky. (9:8)
    16
    Slovinci ponechali míč na levé straně a nabídli skórování Kavtičnikovi, který se v letu z křídla nakonec dostal do úspěšného zakončení. (10:8)
    17
    Sanaï nyní získal dostatek střeleckého sebevědomí a prosazuje se bezkonukrenční ránou ze země! (10:10)
    18
    Slovinci opět zapojili do hry křídla a skončli to nádhernou brankou na delší tyč v podáni Janceho! (11:10)
    19
    Janc vystoupal hodně vysoko nad obranný blok tuniských házenkářů a prosadil se nepolapitelnou ránou po ruce! (12:10)
     
    20
    Házenkáři Tuniska si zahrají v početní nevýhodě. (12:10)
    21
    Tak to byla nyní opravdu neuvěřitelná rána tuniského Bannoura, který se po výskoku na devítce prosadil excelentním přetahem! Tato dynamická střela měla opravdu světové parametry! (12:11)
    22
    Slovinci nyní chytli výborný útočný rytmus, který završili brankou z postu spojky. (13:11)
    23
    Tuniské spojky poslal míč do rukou Chouirefa, který z prostoru pivota bezpečně unikl ze sevření bránících Slovinců a s přehledem zakončil. (13:12)
    24
    Neuvěřitelné vedení ruky Kavtičnika na deviti metrech a nádherná rána, která končí zá zády tuniského strážce brány! (14:12)
    25
    A je to opět dnes střelecky potentní Kavtičnik, který získal dostatek střeleckého sebevědomí a vyslal ze své parkety spojky prudkou ránu, která nalezla umístění mezi tuniským brankářem a jeho sítí. (15:12)
     
    26
    Tunis si žádá oddechový čas. (15:12)
     
    28
    Házenkáři Tuniska nemohou již několik minut najít recept na skvěle fungující obranu 0:6 slovinských házenkářů. (15:12)
    29
    Střelecký půst je prolomen! Chouiref dobře spracoval na pivotu míč a střelou z pádu zařídíl svému družstvu třináctou branku v utkání. (15:13)
     
    30
    Probíhá poslední minuta prvního poločasu. U míče jsou Slovinci. (15:13)
     
    30
    První poločas skončil. (15:13)
     
    31
    Začal druhý poločas. (15:13)
     
    31
    Výhodu úvodního výhozu ve druhém poločase měli házenkáři Tuniska, kteří tak rozjedou svůj první útočný kolotoč. (15:13)
    31
    Sanaï se natlačil mezi dva bránící hráče Slovinska a dokázal se gólově prosadit. (15:14)
    32
    Slovinsko však okamžitě nalézá rychlou střeleckou odpověď! Slovinský křídlení hráč vytáhl střelu na zadní tyč a útočná mise je tak splněna. (16:15)
    33
    Na pravé křídlo dostal míč Hosni a bezpečně brankáře z náskoku překonal. (16:16)
    34
    Sanaï se v útoku Tuniska dostal do trháku a po náskoku z šestky využil svou nabízenou šanci tak, jak nejlépe mohl, tedy vstřeleným gólem. (16:17)
    35
    Slovinsko srovnává stav utkání v nástupu do páté minuty druhého poločasu na 17:17. Autorem srovnávací branky Slovinců se se stává Dolenec. (17:17)
    36
    Míč doputoval až na křídlo k Margučovi a ten ve svém letu nad brankovištěm nezaváhal. (18:17)
    37
    Gaber vyhrál na pivotu přetahovanou s obranou Tuniska a nakonec se po náskoku z šestky trefil mezi tři tyče. (19:17)
    38
    Afričané však přidávají dvě bleskové branky z rychlých útočných akcí a úvádí utkání do nerozhodného stavu! (19:19)
    39
    Jednoduchá spolupráce s pivotem přinesla Tunisku dvacátou branku, kterou si na svůj střelecký účet připíše Chourief. (19:20)
    40
    Bannour se dokázal prosadit i z těžkého střeleckého úhlu a posunuje tak Tunis do dvoubrankového vedení. (19:21)
    41
    Tunisko si ve své obraně pomohlo nedovoleným zákrokem. Slovinci tak měli k dispozici sedmimetrový hod, který proměnil Gaber. Sedmimetrový hod mu nepřidělal žádné vrásky na tváři. Chladnokrevně jej totiž proměnil. (20:21)
    42
    Africký mančaft odpovídá rychlou kombinací a po přesné trefě si bere zpět dvoubrankové vedení. (20:22)
    43
    Bannour se dostal do zakončení na pravém křídle a ve své stoprocentní šanci neselhal. (20:23)
     
    44
    Bývalá jugoslávská superhvězda Veselin Vujovič si žádá oddechový čas. (20:23)
    45
    Slovinci stále dýchájí svému africkému soupeři na záda! Kavtičnikova pumelice z dálky rozvlnila síť za zády tuniského branakáře. (21:23)
    46
    Rozjetou akci Tuniska dokázal dovést do úspěšného konce Haj Youssef. (21:24)
    47
    Slovincům se podařilo dostat do rychlého přečíslení, na jehož konci měl šťastnou střeleckou ruku Kodrin. (22:24)
    48
    Tuniský brankář Missaoui se trefuje přes celé hřiště do prázdné brány Slovinců, kteří zkoušeli hru bez brankáře! (22:25)
    49
    Saïed se z devítky dokázal proháčkovat až na brankoviště, kde neměl problém se zakončením. (22:26)
    50
    Slovinský útok zpozoroval volného Janceho na křídle, který po obdržené nahrávce svůj let nad brankovištěm zakončil nádhernou ránou na delší tyč. (23:26)
    51
    Po dokonalé souhře tuniských spojek se prosazuje po výskoku na devíti metrech Bannour, který vyslal prudkou ránu k tyči. (23:27)
    53
    Nádherná spolupráce tuniských házenkářů přináší vedení o pět branek! Toumi dostal od svého spoluhráče přes půl hřiště nahrávku do běhu a trefuje se do prázdné slovinské brány! (23:28)
    53
    Slovinský útok adresoval míč do rukou Janceho, který se po náskoku z křídla přiklonil ke střelbě na vzdálenější tyč. (24:28)
    54
    Za zamření jasné brankové příležitosti v oblasti brankoviště byl po verdiktu rozhodčích nařízen proti Tunisku sedmimetrový hod, na který byl vyslán prozatím neomylný Zarabec. Úspěšný exekutor sedmimetrových hodů ani tentokrát nezváhal. Jeho dnešní statistika střelby ze sedmimetrových hodů je 3/3. (25:28)
    56
    Pozor! Tunisko velice rychle přichází o svůj postupný útok! Tak tohle byla ohromná chyba, která může Tunisko při konečeném zúčtování ještě hodně mrzet! Cingesar to vymyslel opravdu výborně! Slovinský hráč se toho vůbec nebál a šikovně vystartoval ze slovinské obrany směrem dopředu a ještě šikovněji se mu následně podařilo vypíchnout nahrávku tuniských házenkářů, kterou úspěšně proměnil ve 26. branku Slovinska. Slovinci tak po pohledné brance z trháku stále živí naději na vytoužený zlom v utkání! (26:28)
     
    57
    Bývalý špičkový hráč a v současné době trenér slovinské házenkářské reprezentace Veselin Vujovič si žádá v infarktovém závěru oddechový čas. (26:28)
     
    58
    Taktické pokyny jsou rozdány a hra nám může pokračovat postupným útokem Slovinska. (26:28)
    58
    Slovinský hráč byl při střele faulován a byla z toho jednoznačná sedmička. V tomto případě nebylo co řešit! Na exekuci sedmimetrového hodu byl vyslán Zarabec, který snižuje na rozdíl pouhé branky! (27:28)
     
    60
    Janc se stává slovinským národním hrdinou! Tak to je opravdu neuvěřitelný závěr dnešního dramatického zápasu v podání slovinských házenkářů! Slovincům se v posledních vteřinách zápasu podařila překrásná nahrávka z útočného středu směrem do křídla na volného Janceho, který se v letu nad brankovištěm prosazuje! Na jeho přesnou střelu na delší tyč totiž brankář Tuniska nedosáhl! Slovinci si tak po famózním závěru nakonec odnášejí z utkání bod! (28:28)
     
    Konec zápasu. (28:28)
     
    Tunisko si po dnešním dramatickém střetu připisuje svou druhou remízu na letošním světovém šampionátu házenkářů. Slovinci naopak poprvé ve skupině nedokázali naplno bodovat. Tunisané měli v dnešním utkání k vítězství opravdu hodně blízko. Ještě šest minut před koncem zápasu drželi Tunisané uklidňující náskok pěti branek. Slovinci však díky famóznímu závěru dokázali své pětibrankové manko smazat a dokráčeli si tak po remíze 28:28 pro svůj premiérový bod. Tunisko, které má ještě hrát zápas ve čtvrtek proti Angole, drží šanci na postup ze skupiny, ale je závislé na výsledcích jeho konkurentů, včetně Islandu. (20:54:40)

    Martin Petřek

    Slovinsko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    99 B U. Kastelic 0/0 0 0
    1 B M. Skok 0/0 0 0
    25 SS M. Bezjak 0/0 0 0
    3 P B. Blagotinšek 0/0 0 0
    13 LK D. Cingesar 1/0 0 0
    11 PS J. Dolenec 1/0 0 0
    22 P M. Gaber 2/1 0 0
    5 LS N. Henigman 2/0 0 0
    8 LK B. Janc 5/0 0 0
    7 PS V. Kavtičnik 7/1 0 0
    20 LK T. Kodrin 1/0 0 0
    51 LS B. Mačkovšek 0/0 0 0
    6 PK G. Marguč 1/0 0 0
    18 PS D. Miklavčić 0/0 0 0
    15 P V. Poteko 0/0 0 0
    32 SS M. Zarabec 3/2 0 0
    Nešpecifikovaný hráč 2/0 0 0 0 0
    Celkom 25/4 0 0 0 0
    Tunisko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    1 B M. Missáví 1/0 0 0
    16 B M. Súsí 0/0 0 0
    9 PS A. Bannour 4/0 0 0
    21 LK U. Bughanmí 0/0 0 0
    42 LS W. Džalúz 0/0 0 0
    15 LK C. Hadž-Júsúf 1/0 0 0
    23 PS U. Husní 1/0 0 0
    69 P J. Jaballah 0/0 0 0
    29 PK T. Jallouz 0/0 0 0
    22 SS S. Saïed 3/0 0 0
    19 LS M. Sanaí 4/0 0 0
    39 SS M. Súsí 0/0 0 0
    31 P M. Šujrif 3/0 0 0
    6 P I. Tej 1/0 0 0
    4 PK A. Toumi 2/0 0 0
    7 LS S. Zaïdi 0/0 0 0
    Nešpecifikovaný hráč 4/0 0 0 1 0
    Celkom 24/0 0 0 1 0
    Rozhodca: Gatelis, Mazeika (oba LTU)