NFL: Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 36:20 (kon.) | NFL: New England Patriots - Houston Texans 34:16 (kon.)
NFL: Dallas Cowboys - Green Bay Packers 31:34 (kon.)
koniec udalosti
NFL: New England Patriots - Houston Texans

34:16

(14:3, 3:10, 7:0, 10:3)

cz Nedeľa 15.01.2017, 02:15 • Gillette Stadium, Foxborough, Massachusetts • Americký futbal • 2. kolo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:15.
     
    Vítám všechny fanoušky amerického fotbalu! Play off NFL je v plném proudu, tento víkend proběhne již druhé kolo, tzv. Divisional round, do kterého se poprvé zapojí také dva nejlepší týmy svých konferencí po základní části. V tomto zápase se odíváme do konference AFC. Vítěz divize AFC East a 1. nasazený tým New England Patriots bude ve svém chrámu Gillette Stadium hostit postupujícího z předkola, vítěze divize AFC South a 4. nasazený tým, Houston Texans.
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje z každé konference do play off pouze 6 týmů, stejně, jako například v MLB. 4 vítězové divizí a 2 další týmy s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1 – 4, rozhodujícím kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé dva postupující týmy se zařadí na pozice 5 a 6 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci, než postupující na tzv. divokou kartu, avšak je nasazen výše. První dva nasazené týmy mají v prvním kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká 1. nasazený s níže nasazeným vítězem 1. kola a 2. nasazený s výše nasazeným vítězem 1. kola. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    New England Patriots

    New England Patriots byli založeni v roce 1960 jako Boston Patriots a začínali v konkurenční AFL. AFL a NFL byly sloučeny v roce 1970 a od té doby patří Patriots do divize AFC East. V roce 1971 se přesunuli kousek za Boston a změnili jméno na New England Patriots. Jsou jedním z nejúspěšnějších týmů historie ligy a jasně nejúspěšnějším klubem tohoto století. Z 8 účastí v Super Bowlu získali 4 tituly, všechny po roce 2000. Oněch 8 finálových zápasů je největším počtem ze všech (spolu s Pittsburgh Steelers), 4 tituly jsou třetím nejvyšším počtem. Ovšem po roce 2000 žádný jiný klub nevyhrál trofej Vince Lombardiho více než 2x. Patriots se radovali v sezónách 2001 (20:17 se St. Louis Rams), 2003 (32:29 s Carolinou Panthers), 2004 (24:21 s Philadelphií Eagles) a 2014 (28:24 se Seattlem Seahawks). Neúspěšná finále se datují do sezón 1985 (10:46, Chicago Bears), 1996 (21:35, Green Bay Packers), 2007 (14:17, NY Giants) a 2011 (17:21, NY Giants). Patriots patří mezi pouhé 4 kluby historie, které dokázaly odehrát základní část bez jediné porážky. Zvládli to v sezóně 2007. Za 47 let v NFL postoupili Patrioti do play off téměř v polovině případů, 23x, z toho 18x jako vítězové divize. O tom, jakým fenoménem tohoto století New England je, svědčí hlavně skutečnost, že v posledních 16 sezónách nepostoupil do play off pouze 2x, jinak vždy vyhrál svoji divizi! Neuvěřitelná bilance. Své domácí zápasy hraje na Gillette Stadium ve Foxborough, 40 km jihozápadně od centra Bostonu. Stadion má kapacitu 66 829 diváků.

    Start týmu do sezóny provázely velké otazníky, protože quarterback Tom Brady si musel odpykat 4zápasový trest za aféru s podhuštěnými míči z předminulého play off. Patriots však dokázali, že jsou velmi silní i bez něj. Málokdo předpokládal, že budou mít aktivní bilanci, oni však dokázali vyhrát 3 zápasy a ten čtvrtý ztratili hlavně proto, že na hřiště musel až třetí quarterback v pořadí. Po návratu Bradyho na hřiště rozjeli velkou jízdu. K efektivní hře plné kratších přihrávek letos přidali i velmi dobrou hru po zemi a výbornou obranu. Výsledkem byla ve zbytku sezóny jediná porážka od Seattlu, bilance 14-2, jasné vítězství v divizi AFC East a pozice nasazeného číslo 1, tudíž jistota domácího prostředí pro play off. Patriots jsou v této sezóně asi nejvyváženějším týmem, těžko najít výraznou slabinu. Patří mezi největší favority na titul.

    Nejdůležitější hráči:
    Tom Brady – 39 let, quarterback
    Je až neuvěřitelné, že tento fenomenální quarterback a jeden z nejlepších hráčů historie ligy byl draftován v roce 2000 až na 199. místě v 6. kole. V první sezóně sice nastoupil jen do jednoho zápasu, ale od roku 2001 patří mezi ligové super stars. Má 4 prsteny pro vítěze Super Bowlu, přičemž 3x byl vyhlášen MVP finále. 2x byl také oceněn jako MVP celé sezóny. Dokázal se vrátit po vážném zranění a v roce 2009 za to dostal cenu Comeback Player of the Year. 2x byl vybrán do prvního All Stars týmu, 2x do druhého, včetně této sezóny. Drží snad všechny myslitelné klubové rekordy své pozice s výjimkou naběhaných yardů. Drží také mnoho rekordů celé ligy, včetně většiny nejdůležitějších rekordů play off a Super Bowlu. Celou kariéru hraje v jednom týmu. Má jednu jedinou slabinu – běh. Přesto i v této činnosti umí občas překvapit. Ve svých 39 letech odehrál jednu z nejlepších sezón v životě, ačkoliv první 4 zápasy stál kvůli trestu. Stanovil nový rekord NFL v poměru touchdownů a interceptions (28:2), naházel 3 554 yardů při průměru téměř 300 yardů na zápas (4. v lize) a druhé nejvyšší úspěšnosti přihrávek v kariéře. K tomu přidal 64 yardů po zemi. Navíc se může spolehnout na výbornou práci své O-line, protože byl pouze 15x sackován.
    Rob Gronkowski – 27 let, tight end
    Draftován v roce 2010 ve 2. kole, ihned se prosadil do základní sestavy a od druhé sezóny je všeobecně považován za nejlepšího tight enda v celé NFL. Je tak dominantní, že již nyní se mluví o nejlepším tight endovi historie. Tento dvoumetrový a 120kilový pořízek s přezdívkou "Gronkzilla" je téměř nesložitelný, jakmile se dostane do pohybu. Ač hraje na pozici, která nemá jen chytačské úkoly, patří mezi nejoblíbenější cíle Bradyho. Bohužel je také náchylný na zranění, kvůli čemuž byl draftován až ve druhém kole. Ze zdravotních příčin přišel o část sezón 2012, 2013 a také o druhou polovinu této sezóny, včetně play off. V ročníku 2014 dostal cenu Comeback Player of the Year, již 4x byl vybrán do prvního All Stars týmu. Ve všech sezónách, kdy odehrál aspoň polovinu zápasů (tj. v 5 ze 7) zachytil minimálně 10 touchdownů, což se žádnému jinému tight endovi nikdy nepodařilo. To je jen jeden z mnoha rekordů NFL, které vlastní. A to mu je pouhých 27 let. Bohužel pro Patriots do play off nezasáhne.
    Julian Edelman – 30 let, wide receiver
    Draftován až v 7. kole v roce 2009, přesto patří mezi nejdůležitější hráče v ofenzívě Patriots. Má obrovskou smůlu na zranění. Zatím odehrál pouze dvě kompletní sezóny a v obou nachytal přes 1 000 yardů. Jednou z nich je tento ročník, ve kterém se zpočátku spíše hledal, ale ve druhé polovině, po zranění Gronkowskiho, se stal hlavním cílem Bradyho přihrávek a tahounem ofenzívy. Celkem nachytal 1 106 yardů a 3 touchdowny, k tomu přidal 57 yardů po zemi. Je také výborným returnerem.
    LeGarrette Blount – 30 let, running back
    Nedraftovaný hráč, který zazářil ve své nováčkovské sezóně v Tampě a dalších 6 let se podobným výkonům nedokázal přiblížit. Až letos, během celkově čtvrté (z toho třetí v řadě) sezóny v Patriots, se opět našel a nejlepším ročníkem kariéry dal zapomenout na to, že by slabinou Patriots byla běhová hra. Naběhal 1 161 yardů (8. místo v lize) a svoji buldočí vůli prokázal hlavně před end zónou, protože zapsal hned 18 touchdownů, nejvíce ze všech running backů v soutěži! K tomu přidal 38 yardů vzduchem. Mnoho odborníků se divilo, že za své letošní výkony nebyl nominován do Pro Bowlu.
    Stephen Gostkowski – 32 let, kicker
    Vybrán ve 4. kole draftu 2006, celou kariéru je stabilním kickerem Patriots. V předchozích 3 letech se zařadil mezi nejlepší kickery celé ligy, jeho úspěšnost field goalů neklesla pod 91 %. Avšak letos jako by si vybral slabší ročník. Minul hned 5 pokusů o field goal z 32 a úspěšnost 84,4 % není to, co byste od nejlépe placeného kickera ligy čekali. Navíc netrefil také 3 extra pointy z 49 kopů. Chyby kickera můžou být v play off pro tým fatální a v týmu doufají, že Gostkowski najde svoji dřívější spolehlivost.
    Dont’a Hightower – 26 let, middle linebacker
    Vybrán v 1. kole draftu 2012 jako číslo 25. Ihned se zařadil do základní sestavy, avšak dosud odehrál jedinou kompletní sezónu. Ve všech ostatních v několika zápasech chyběl. Letos si ve 13 utkáních připsal 65 tacklů, z toho jednou tím získal safety, 2,5 sacku, 1 forced fumble a 2 ubráněné přihrávky. Za své letošní výkony byl nominován do Pro Bowlu a vybrán do 2. All Stars týmu.
    Malcolm Butler – 26 let, cornerback
    Nedraftovaný hráč, ve své nováčkovské sezóně 2014 téměř neviditelný do okamžiku, kdy se stal v posledních sekundách hrdinou Super Bowlu. To byl zlom v jeho kariéře, rázem se stal nejdůležitějším cornerbackem týmu a jeho výkony rok od roku stoupají. Letos dosáhl na 63 tacklů, 1 sack, 1 forced fumble a hlavně na výborných 21 ubráněných přihrávek (6. místo v lize), které dokonce 4 zachytil pro interception. Za své výkony byl loni nominován do Pro Bowlu a letos vybrán do druhého All Stars týmu.
    Devin McCourty – 29 let, free safety
    Vybrán v 1. kole draftu 2010 jako číslo 27, od počátku člen základní obranné sestavy. Zažil fantastickou nováčkovskou sezónu, za kterou byl nominován do Pro Bowlu a vybrán do druhého All Stars týmu. Ačkoliv i nadále předvádí spolehlivé výkony, statistiky z první sezóny dosud nepřekonal. Letos byl opět nominován do Pro Bowlu a vybrán do druhého All Stars týmu, a to za 83 tacklů, 1 forced fumble a 8 ubráněných přihrávek, z nichž jednu zachytil pro interception. Má respekt v kabině a dlouhodobě plní funkci asistenta kapitána.

    New England Patriots jsou naprostým fenoménem tohoto století. Je to přesně ten typ týmu, který buď milujete, nebo nenávidíte. Za jeho obrovský vzestup a trvalou vysokou výkonnost může hlavně geniální a kontroverzní trenér Bill Belichick, který přišel v roce 2000. Dokáže naprosto dokonale přichystat herní taktiku na každého soupeře, přitom se však nebojí použít netradičních, kontroverzních i nelegálních způsobů. Všichni fanoušci si jistě pamatují kauzu s nelegálním nahráváním obranných signálů soupeřů, načež liga povolila používat vysílačky nejen na předávání útočných pokynů, ale i obranných. Dalším známým případem jsou podhuštěné míče v předloňském konferenčním finále. Přes všechny tyto neduhy je však Belichick geniálním trenérem, možná nejlepším v lize. Dokáže do svého týmu zabudovat hráče, které jinde nechtějí. Dokáže udělat prvotřídní hvězdy z kluků, kteří byli draftovaní až v posledních kolech, nebo nebyli draftovaní vůbec. Důkazem může být přehled nejdůležitějších hráčů týmu. Tzv. faktor Belichick umí rozhodovat zápasy, čehož jsme byli již mnohokrát svědky.

    Letošní tým Patriots je velmi komplexní, vyvážený a nemá viditelnou slabinu. Funguje mu hra vzduchem, funguje mu hra po zemi, funguje mu také obrana, o které se sice příliš nemluví, ale v základní části povolila soupeřům nejméně bodů ze všech. Proti jiným sezónám je zároveň většina klíčových hráčů zdravá a může hrát naplno. Navíc do play off vůbec nepostoupil neoblíbený protivník Denver Broncos a v případném Super Bowlu již Patriots nemůžou narazit na New York Giants. To vše dělá z týmu ze státu Massachusetts asi největšího adepta na titul.
     
    Houston Texans

    Houston Texans patří mezi nejmladší organizace v NFL. Byl založen až v říjnu 1999 a do ligy vstoupil v sezóně 2002, kdy byl zařazen do divize AFC South. Zpočátku patřil spíše do počtu, až po 5 letech se dokázal poprvé dostat aspoň na vyrovnanou zápasovou bilanci. Vše se změnilo až v roce 2011, kdy byly provedeny změny v trenérském štábu a hlavně byl v draftu získán fenomenální obránce J. J. Watt. Od té doby, tj. v posledních 6 sezónách, Texans hned 4x vyhráli v současnosti jinak nepříliš silnou divizi AFC South a postoupili do play off. V něm zatím vždy museli hrát wild card game a nejinak je tomu i letos. V předchozích 3 případech dokázali 2x vyhrát a postoupit do divizního kola, ve kterém zatím vždy jejich cesta skončila. Patří tak mezi čtveřici klubů, které dosud nikdy nepostoupily do Super Bowlu. Své domácí zápasy hrají Texans na NRG Stadium s kapacitou 71 795 diváků, který bude hostit letošní finále, takže v Houstonu mají obrovskou motivaci uspět.

    Před touto sezónou dal Houston lukrativní kontrakt Brocku Osweilerovi a doufal, že tím vyřešil mnohaleté problémy na pozici quarterbacka. To se nestalo a tato klíčová pozice je i nadále největší bolestí týmu. V minulých sezónách to doháněla skvělá obrana vedená jedním z nejlepších defenzívních hráčů všech dob J. J. Wattem, avšak ten se ve třetím zápase zranil po zbytek ročníku. Kvalita obrany tím sice klesla, takže hned v 9 zápasech obdržela přes 20 bodů, na druhou stranu pouze jednou přes 30, což je výborné číslo. Právě obrana tak stále dávala Texans šanci vyhrávat zápasy a dařilo se to. Ofenzíva zaznamenala v sezóně maximálně 27 bodů v zápase a pouze 6x se dostala přes 20 bodů, přesto to stačilo na aktivní zápasovou bilanci 9-7 a vítězství ve své divizi. Houston sice začal sezónu dobře a v polovině listopadu měl bilanci 6-3, avšak po 3 porážkách v řadě se zdálo, že mu dochází dech a do play off nepostoupí. Následovaly však pro změnu 3 vítězství v řadě nad slabšími soupeři a před závěrečným kolem měli v Houstonu jistotu. Jejich divize AFC South je však aktuálně nejslabší v lize, navíc z postupujících v konferenci AFC mají nejhorší zápasovou bilanci. V prvním kole play off přehráli naprosto bezradný Oakland 27:14, avšak Patriots jsou úplně někde jinde a úspěch proti nim by znamenal největší senzaci celé sezóny.

    Nejdůležitější hráči:
    Brock Osweiler – 26 let, quarterback
    Vybrán ve 2. kole draftu 2012 a první 4 roky strávil v Denveru jako dvojka za legendárním Peytonem Manningem. Před touto sezónou podepsal lukrativní kontrakt v Houstonu, ale jeho výkony absolutně neodpovídaly platu. Došlo to tak daleko, že byl v několika zápasech nahrazen Tomem Savagem a je možné, že ani v play off nebude starting quarterbackem týmu. V sezóně naházel 2 957 yardů se slabým průměrem necelých 200 yardů na zápas a 5,8 yardu na hod. K tomu se může „pyšnit“ negativní bilancí 15 touchdownů a 16 interceptions. K tomu přidal 131 yardů a 2 touchdowny během. To nejsou čísla, která u svého klíčového hráče chcete mít a právě výkon quarterbacka bude alfou a omegou úspěchu týmu. Co stačilo před týdnem na Raiders, by proti Patriots bylo potvrzením konce.
    Lamar Miller – 25 let, running back
    Vybrán ve čtvrtém kole draftu 2012 a také strávil první 4 roky kariéry v jiném týmu, konkrétně v Miami. V nováčkovské sezóně se učil, poté se stal hlavním running backem týmu a ukázal, že je kvalitním hráčem. Poté podepsal velmi dobrou smlouvu v Houstonu, stal se 6. nejlépe placeným hráčem na své pozici v lize a ukázal, že právem. Právě on je hlavním tahounem ofenzívy a naběhal 1079 yardů, což ho řadí do top 10 běžců, a 5 touchdownů. K tomu přidal 188 yardů a 1 touchdown zachycenými přihrávkami. Moc mu však nepomáhá O-line, takže jeho průměr na běh není zrovna dobrý. To potvrdil i minulý týden.
    DeAndre Hopkins – 24 let, wide receiver
    Vybrán v 1. kole (27. pozice) draftu 2013, stále věrný Houstonu. Od začátku členem základní sestavy a od druhé sezóny nejčastějším cílem přihrávek. Hlavně minulou sezónu měl vyloženě skvělou, byl dokonce zařazen do druhého All Stars týmu. Jen těžko ji ještě bude někdy opakovat. Letos doplatil na slabou hru quarterbacka, takže nepřekonal hranici 1000 yardů. Přesto je 954 yardů a 4 touchdowny velmi dobrým výkonem. Navíc neztratil ani jeden míč.
    Nick Novak – 35 let, kicker
    Nedraftovaný hráč, který se naplno prosadil v NFL až ve 30 letech. Po 4 sezónách v San Diegu přestoupil do Houstonu, ve kterém během dvou let prokazuje, že je stále platným hráčem. V této sezóně proměnil 35 ze 41 pokusů o field goal, úspěšnost 85,4 % patří do průměru ligy. Do vzdálenosti 40 yardů je bezchybný. To se však nedá říct o extra pointech, které se mu letos nedaří tak, jak by měly. Hned 3 z 25 neproměnil, úspěšnost 88 % je hluboko pod průměrem. V play off zatím bezchybný.
    Jadeveon Clowney – 23 let, defensive end
    Jednička draftu 2014, do kterého vkládají v Houstonu velké naděje do budoucnosti. Jeho rozjezd však nebyl tak rychlý, jak by mohl, neboť většinu nováčkovské sezóny nehrál kvůli zraněnému kolenu. V tomto ročníku již naplno ukázal své kvality a byl vybrán do Pro Bowlu jako jediný hráč Texans. Připsal si 52 tacklů, 6 sacků a 1 forced fumble. Svoji kvalitu potvrdil také před týdnem.
    Quintin Demps – 31 let, strong safety
    Vybrán ve 4. kole draftu 2008, většinu kariéry strávil v Houstonu. Odehrál asi nejlepší sezónu v životě. Připsal si 55 tacklů, 1 forced fumble a ubránil 9 přihrávek, přičemž hned 6x zvládl interception, což je druhý nejvyšší počet v tomto ročníku ligy. Interception zachytil v každém z posledních 3 zápasů základní části, takže v play off hraje s velkým sebevědomím.
    Benardrick McKinney – 24 let, inside linebacker
    Vybrán ve druhém kole draftu 2015, velmi rychle se stal členem základní obranné sestavy. Ve své druhé sezóně v lize si připsal hned 129 tacklů (11. místo v lize), 5 sacků a 1 forced fumble. Společně s Clowneym a Wattem patří mezi základní stavební kameny první linie obrany Texans.
    J. J. Watt – 27 let, defensive end
    Hráč, který povyšuje obranu Houstonu do zcela jiné dimenze, již ve svém věku řazen mezi nejlepší obránce historie NFL. Před touto sezónou však podstoupil operaci zad a zranění si po 3 zápasech obnovil. Jak důležitý hráč týmu chybí? První obránce historie, který si ve 2 sezónách připsal 20 a více sacků. 4x zvolen do 1. All Stars týmu. 3x zvolen nejlepším obráncem sezóny, čímž vyrovnal legendárního Lawrence Taylora. Za sezónu 2014 byl dokonce nominován na MVP sezóny, kterou dosud získali pouze 2 obránci (poslední v roce 1986 právě Taylor).

    Texans doplácí na neschopnost přivést do týmu dobrého quarterbacka. Ačkoliv mají i bez Watta velmi dobrou obranu, do play off v posledních letech postupují hlavně díky tomu, že patří do aktuálně nejslabší divize NFL. Již postup přes oslabené Raiders je velkým úspěchem. Proti Patriots od nich vůbec nikdo nic nečeká, jsou absolutním outsiderem, což je jejich asi jedinou výhodou.
     
    Týmové statistiky v sezóně

    Ofenzivní:
    Průměrný počet získaných yardů na zápas:
    NE 386,2 – HOU 314,7
    Z toho pasových / běhových:
    NE 269,2/117,0 – HOU 198,5/116,2
    Průměrný počet získaných bodů:
    NE 27,6 – HOU 17,4
    Úspěšnost proměňování 3. downů:
    NE 45,8 % – HOU 37,3 %
    Průměrná doba držení míče v zápase:
    NE 31:13 min – HOU 31:33 min

    Defenzivní:
    Průměrný počet yardů získaných v zápase soupeřem:
    NE 326,4 – HOU 301,3
    Z toho pasových / běhových:
    NE 237,9/88,6 – HOU 201,6/99,7
    Průměrný počet bodů získaný soupeřem:
    NE 15,6 – HOU 20,5
    Úspěšnost ubránění soupeřových 3. downů:
    NE 63,1 % – HOU 61,5 %
     
    Souboj dvou výborných obran rozhodně to, který útok si proti té soupeřové povede lépe. A zde mají výrazně navrch domácí Patriots, jejichž útok patří mezi nejlepší v lize. Navíc velmi málo ztrácí míče během hry, 2 hozené interceptions za celou sezónu jsou nejlepším výsledkem v celé NFL od roku 1940!
     
    Vzájemné zápasy

    Texans jsou v lize teprve 15 let, takže vzájemných uktání zatím nebylo mnoho. Konkrétně 8, z toho 5 v posledních 5 letech. Jeden z těchto osmi se odehrál v play off. Bilance je výrazně příznívější pro Patriots, kteří vyhráli 7x, Texans pouze 1x, před 7 lety. New England se s Houstonem obvykle vůbec nemazlí a naloží mu pořádný příděl. Například poslední dvě vzájemná utkání vyhrál s celkovým skóre 54:6. Vyhrál také jediné střetnutí v play off před 4 lety. Také šlo i Divisional round, jako letos. Texans na Patriots prostě neumí a jsou pro ně oblíbenou pochoutkou.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    NE – HOU 27:0 (22. 9. 2016)
    HOU – NE 6:27 (13. 12. 2015)
    HOU – NE 31:34 (1. 12. 2013)
    NE – HOU 41:28 (13. 1. 2013 – 2. kolo play off)
    NE – HOU 42:14 (10. 12. 2012)
     
    Exkurze do pravidel

    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Kkaždý tým má také tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, nebo 15).

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
     
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NE, 3&5, HOU 42 – U míče je New England, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Houstonu.
    Kdo se připojí k týmu Falcons?

    Simulace v populárním manažeru Madden NFL dopadly jasně. Patriots vyhráli s každým ze svých 3 quarterbacků. Jaká bude skutečnost?

    Předzápasová show na Gillette Stadium byla velkolepá.

     
    Ve Foxborough je vše připraveno k zahájení zápasu. Výkop do první půle provedou domácí, jako první tak budou útočit hosté.
     
    Utkání začalo.
     
    Gostkowski překopl hřiště. Touchback.
     
    15:00
    HOU, 1&10, HOU 25
    Osweiler našel Hopkinse, který byl obejmut a stažen Hightowerem. 4 yardy.
     
    14:28
    HOU, 2&6, HOU 29
    Miller přidal po zemi pouze 2 yardy.
     
    13:46
    HOU, 3&4, HOU 29
    Osweiler sice měl zdánlivě čas, ale držel míč příliš dlouho, Ninkovich se k němu dostal a sackoval ho! Rychlé 3 a ven, na míč půjdou domácí.
    Osweiler sice měl zdánlivě čas, ale držel míč příliš dlouho, Ninkovich se k němu dostal a sackoval ho! Rychlé 3 a ven, na míč půjdou domácí.
     
    13:13
    HOU, 4&5, HOU 28
    Lechler kopl 47yardový punt, Edelman ho dokázal 14 yardů vrátit a Patriots začnou na 39 yardech.
     
    13:01
    NE, 1&10, NE 39
    Krátká přihrávka na Edelmanna, to bude dnes hodně častá situace. 6 yardů.
     
    12:24
    NE, 2&4, NE 45
    Lewis urval středem 3 yardy.
     
    12:00
    NE, 3&1, NE 48
    Lewis to chtěl dát silou, ale nezvládl to a i domácí budou rychle puntovat.
     
    11:11
    NE, 4&2, NE 47
    Allen kopl kratší punt, aby netrefil end zónu. Ervin si mávl fair catch a hosté začnou na 19 yardech.
     
    11:05
    HOU, 1&10, HOU 19
    Miller hledal místo vlevo, moc ho nebylo. 2 yardy.
     
    10:25
    HOU, 2&8, HOU 21
    Nepřesná přihrávka doleva na Fullera.
     
    10:21
    HOU, 3&8, HOU 21
    Osweiler házel dobrý míč na Mumpheryho, ale Ryan skvěle zapracoval v obraně a znemožnil úspěšný catch.
    Osweiler házel dobrý míč na Mumpheryho, ale Ryan skvěle zapracoval v obraně a znemožnil úspěšný catch.
     
    10:15
    HOU, 4&8, HOU 21
    Lechler kopl krátký 44yardový punt. Edelman si mávl fair catch a domácí budou začínat na 35 yardech.
     
    10:10
    NE, 1&10, NE 35
    Velmi dlouhý pas na rozběhnutého Hogana, který byl faulován a Patriots se posunou výrazně dopředu! Bylo to ale posouzeno hodně přísně.
    Velmi dlouhý pas na rozběhnutého Hogana, který byl faulován a Patriots se posunou výrazně dopředu! Bylo to ale posouzeno hodně přísně.
     
    10:04
    NE, 1&10, HOU 35
    Repete na Hogana, akorát doprava, bylo úspěšné, 22 yardů! Domácí útočí na body!
     
    9:34
    NE, 1&10, HOU 13 – TOUCHDOWN PATRIOTS!
    Brady hodil krátkou přihrávku doleva DIONU LEWISOVI, který se elegantně vyhnul napadajícímu hráči a měl dálnici do end zóny! Patriots se ujímají vedení 6:0!
    Brady hodil krátkou přihrávku doleva DIONU LEWISOVI, který se elegantně vyhnul napadajícímu hráči a měl dálnici do end zóny!
     
    9:27
    EXTRA POINT
    STEPHEN GOSTKOWSKI bez potíží proměnil extra point a upravuje na 7:0!
    EXTRA POINT - STEPHEN GOSTKOWSKI bez potíží proměnil extra point a upravuje na 7:0!
     
    9:27
    Gostkowski poslal z kick offu míč na goal line, Hunt se nadech k returnu, ale byl zastaven na 23 yardech.
     
    9:22
    HOU, 1&10, HOU 23
    Osweiler sice hodil krátkou přihrávku Huntovi pro 3 yardy, ale Hopkins začal příliš brzo blokovat a trestá Houston 10 yardy.
    Osweiler sice hodil krátkou přihrávku Huntovi pro 3 yardy, ale Hopkins začal příliš brzo blokovat a trestá Houston 10 yardy.
     
    8:56
    HOU, 1&20, HOU 13
    Úspěšná přihrávka doprava na Fullera, kterého vzápětí sundal k zemi Butler. 7 yardů.
     
    8:18
    HOU, 2&13, HOU 20
    Ryan krásně oběhl celou O-line a sackoval nic netušícího Osweilera!
    Ryan krásně oběhl celou O-line a sackoval nic netušícího Osweilera!
     
    7:35
    HOU, 3&18, HOU 15
    Hosté neriskovali dlouhou hru, Hopkins zachytil přihrávku pro 10 yardů. Jenže obránce Rowe se zcela zbytečně provinil hrubostí, daruje soupeři 15 yardů a na střídačce dostává pořádný kartáč od trenéra Bellichicka.
    osté neriskovali dlouhou hru, Hopkins zachytil přihrávku pro 10 yardů.
     
    7:08
    HOU, 1&10, HOU 40
    Miller se po pravé straně protáhl pro 5 yardů.
     
    6:30
    HOU, 2&5, HOU 45
    Miller tentokrát dostal míč vzduchem, 6 yardů.
     
    5:57
    HOU, 1&10, NE 49
    Miller zatočil na opačnou stranu než posledně a má dalších 7 yardů.
     
    5:27
    HOU, 2&3, NE 42
    Střed obrany však tentokrát zůstal pro Millera neprostupným.
     
    4:46
    HOU, 3&3, NE 42
    Tak šel Osweiler do vzduchu a uspěl. Našel Grimese pro 6 yardů a pokračuje ve hře.
     
    4:11
    HOU, 1&10, NE 36
    Dobrá přihrávka na střed, Fiedorowicz zapisuje do svých statistik 9 yardů.
     
    3:28
    HOU, 2&1, NE 27
    Grimes se po zemi prokličkoval středem pro 6 yardů.
     
    2:49
    HOU, 1&10, NE 21
    Fiedorowicz si nabíhal po levé straně do end zóny a jen kousek mu chyběl, aby míč dokázal zachytit!
    Fiedorowicz si nabíhal po levé straně do end zóny a jen kousek mu chyběl, aby míč dokázal zachytit!
     
    2:44
    HOU, 2&10, NE 21
    Miller se rozběhl doleva a posunul hru o 4 yardy.
     
    2:05
    HOU, 3&6, NE 17
    Osweiler hledal Hunta, ale Van Noy ho nepustil dál než 2 yardy. Hosté musí zkusit field goal.
    Osweiler hledal Hunta, ale Van Noy ho nepustil dál než 2 yardy. Hosté musí zkusit field goal.
     
    1:19
    HOU, 4&4, NE 15 – FIELD GOAL TEXANS!
    NICK NOVAK se nemýlil, proměnil 33yardový field goal a snižuje na 7:3!
    FIELD GOAL - NICK NOVAK se nemýlil, proměnil 33yardový field goal a snižuje na 7:3!
     
    1:15
    KICK OFF RETURN TOUCHDOWN PATRIOTS!
    Novak kopl kick off k end zóně do strany, ale DION LEWIS se dokázal vyhnout několika tacklům, prokličkoval mezi všemi hráči a nezadržitelně přeběhl celé hřiště pro 98yardový touchdown! Rychlejší odpověď neexistuje, Patriots zvyšují na 13:3!
    Novak kopl kick off k end zóně do strany, ale DION LEWIS ukázal své umění běhu!
     
    1:00
    EXTRA POINT
    STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extra point a upravil na 14:3!
    EXTRA POINT - STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extra point a upravil na 14:3!
     
    1:00
    Gostkowski kopl krátký kick off 10 yardů před end zónu, Hunt ho dokázal 18 yardů vrátit a hosté začnou z 28 yardů.
     
    0:56
    HOU, 1&10, HOU 28
    Osweiler krátkým pasem na Fullera získal 2 yardy.
     
    0:19
    HOU, 2&8, HOU 30
    Další úspěšná přihrávka, Muphery sice byl bráněn Ryanem, ale má 7 yardů.
     
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15:00
    HOU, 3&1, HOU 37
    Osweiler dlouho hledal, komu hodí míč, ale nakonec potřebný 1 yard nezískal!
     
    14:37
    HOU, 4&1, HOU 37
    Lechler kopl dlouhý punt k end zóně, ale než tam jeho spoluhráči doběhli, míč se odkutálel za goal line. Touchback.
     
    14:32
    NE, 1&10, NE 25 – INTERCEPTION!
    Brady hází teprve třetí interception v celé sezóně! Přitom je v tom v podstatě nevinně. Házel přesný míč do běhu Floydovi, ten však přibrzdil, nechal si projít šišku mezi rukama a pohotový obránce Bouye ji zachytil! Následně dokázal uběhnout ještě 7 yardů. Výborná výchozí pozice pro Texans!
    Brady hází teprve třetí interception v celé sezóně!
     
    14:24
    HOU, 1&10, NE 27
    Osweiler hází na Fullera často. 7 yardů.
     
    13:54
    HOU, 2&3, NE 20
    Miller během doleva přidal další 4 yardy, první down v red zóně.
     
    13:17
    HOU, 1&10, NE 16
    Přihrávka až do end zóny na Fiedorowicze neuspěla, navíc hráč Texans Clark se dopustil držení a vrací tým o 10 yardů zúět.
    Přihrávka až do end zóny na Fiedorowicze neuspěla, navíc hráč Texans Clark se dopustil držení a vrací tým o 10 yardů zúět.
     
    13:11
    HOU, 1&20, NE 26
    Miller po zemi, ale víc jak 4 yardy to není.
     
    12:30
    HOU, 2&16, NE 22
    Další pokus o dlouhý pas do end zóny, ale toto si secondary Patriots výborně hlídá.
    Další pokus o dlouhý pas do end zóny, ale toto si secondary Patriots výborně hlídá.
     
    12:25
    HOU, 3&16, NE 22
    Hunt sice zachytil míč a získal velmi dobrých 13 yardů, avšak na útok na touchdown to nestačí. Navíc je tu zranění na straně domácích, hřiště opouští obránce Sheard.
    Hunt sice zachytil míč a získal velmi dobrých 13 yardů, avšak na útok na touchdown to nestačí.
     
    11:39
    HOU, 4&3, NE 9 – FIELD GOAL TEXANS!
    NICK NOVAK neměl žádný problém s proměněním 27yardového field goalu a snižuje na 14:6!
    FIELD GOAL - NICK NOVAK neměl žádný problém s proměněním 27yardového field goalu a snižuje na 14:6!
     
    11:36
    FUMBLE!
    Novak kopl kick off těsně před end zónu, Lewis byl tentokrát při returnu rychle zastaven, navíc mu byl vyražený míč a obrovská laxnost domácích hráčů dovoluje, aby míč zalehl Pleasant! Hosté budou útočit z minimální vzdálenosti!
    Novak kopl kick off těsně před end zónu, Lewis byl tentokrát při returnu rychle zastaven, navíc mu byl vyražený míč.
     
    11:29
    HOU, 1&10, NE 12
    Miller byl velmi rychle složen, 2 yardy.
     
    10:54
    HOU, 2&8, NE 10 – TOUCHDOWN TEXANS!
    Osweilerovi se již v tomto zápase nezdařilo několik touchdownových pasů, ale tentokrát uspěl! Tight end C.J.FIEDOROWICZ chytá a snižuje už na 14:12!
    Osweilerovi se již v tomto zápase nezdařilo několik touchdownových pasů, ale tentokrát uspěl!
     
    10:49
    EXTRA POINT
    NICK NOVAK v pohodě proměnil extra point a snižuje na 14:13!
    EXTRA POINT - NICK NOVAK v pohodě proměnil extra point a snižuje na 14:13!
     
    10:49
    Novak kopl kick off na goal line. Lewis tentokrát neriskoval a při náznacích kontaktu vyběhl do autu. Domácí začnou na 17 yardech.
     
    10:43
    NE, 1&10, NE 17
    Blount poprvé v akci. Má ale pouze 2 yardy.
     
    10:04
    NE, 2&8, NE 19
    Brady sice hodil míč do rukou Bennetta, ale Jackson pohlídal, aby se o první down nejednalo.
    Brady sice hodil míč do rukou Bennetta, ale Jackson pohlídal, aby se o první down nejednalo.
     
    9:31
    NE, 3&4, NE 23
    Velká chyba O-line, která dovolila hned dvěma soupeřům projít středem a sackovat Bradyho!
    Velká chyba O-line, která dovolila hned dvěma soupeřům projít středem a sackovat Bradyho!
     
    9:00
    NE, 4&8, NE 19
    Allen kopl 46yardový punt, který Fuller dokázal vrátit až na polovinu a Texans budou mít velmi dobrou výchozí pozici.
     
    8:43
    HOU, 1&10, NE 49
    Hra, která neměla žádnou šanci na úspěch. Pokus o krátkou přihrávku na Millera.
     
    8:39
    HOU, 2&10, NE 49
    Miller za to vzal po zemi a po pravé straně doběhl pro 5 yardů.
    Miller za to vzal po zemi a po pravé straně doběhl pro 5 yardů.
     
    8:01
    HOU, 3&5, NE 44
    Další nezvládnutá přihrávka Oseilera, hledal Hopkinse.
    Další nezvládnutá přihrávka Oseilera, hledal Hopkinse.
     
    7:55
    HOU, 4&5, NE 44
    Lechler si dal pozor, aby puntem netrefil end zónu. Edelman zvládl krátký return a domácí začnou na 18 yardech.
     
    7:48
    NE, 1&10, NE 18
    Obrana dobře pohlídala Lewise, který nemohl přijmout přihrávku.
     
    7:44
    NE, 2&10, NE 18
    Tentokrát se Lewis rozběhl po pravé lajně, ale v rozhodující chvíli byl skvěle bráněn dvojicí soupeřů! Bylo to však na hranici faulu.
    Tentokrát se Lewis rozběhl po pravé lajně, ale v rozhodující chvíli byl skvěle bráněn dvojicí soupeřů! Bylo to však na hranici faulu.
     
    7:37
    NE, 3&10, NE 18
    Obrovsky riskantní dlouhá přihrávka středem hřiště Bradymu vyšla! Hogan se výborně zorientoval, vyšachoval obránce ze hry o míč a dokázal ten kopec zachytit! 45 yardů!
    Obrovsky riskantní dlouhá přihrávka středem hřiště Bradymu vyšla!
     
    6:49
    NE, 1&10, HOU 37
    Vzápětí pokus o další dlouhý pas, teď už to na Benneta neuspělo.
     
    6:43
    NE, 2&10, HOU 37
    Lewis doběhl doprava pro 4 yardy.
     
    6:06
    NE, 3&6, HOU 33
    Fantastický Mercillus! Už se zdálo, že mu Brady uteče, ale výborný pass rusher Texans na něj dokázal dosáhnout a stáhnout k zemi! Sack, ztráta 4 yardů a toto není ani na pokus o field goal.
    Fantastický Mercillus! Už se zdálo, že mu Brady uteče, ale výborný pass rusher Texans na něj dokázal dosáhnout a stáhnout k zemi!
     
    5:35
    NE, 4&10, HOU 37
    Allen kopl výborný punt těsně před end zónu. Míč nebyl chytán.
     
    5:30
    HOU, 1&10, HOU 4
    Miller odvrátil hrozbu safety během pro 4 yardy.
     
    4:52
    HOU, 2&6, HOU 8
    Opět jistota po zemi a další 3 yardy pro Millera.
     
    4:11
    HOU, 3&3, HOU 11
    Velmi špatné rozhodnutí Osweilera, který měl úplně volného running backa, ale házel míč zcela obsazenému hráči.
    Velmi špatné rozhodnutí Osweilera, který měl úplně volného running backa, ale házel míč zcela obsazenému hráči.
     
    4:04
    HOU, 4&3, HOU 11
    Lechler kopl 47yardový punt, Edelman vrátil míč o 10 yardů zpět, ale Slater mu dělal bloky nelegálním způsobem, takže Patriots začnou na 33 yardech.
     
    3:54
    NE, 1&10, NE 33
    Lewis narazil do zdi jménem Mercillus. 1 yard.
     
    3:14
    NE, 2&9, NE 34
    Nepovedená krátká přihrávka na Lewise.
     
    3:08
    NE, 3&9, NE 34
    Brady podruhé kompletuje třetí down na své poměry nezvyklou bombou daleko dopředu! Edelman si na hranici pravidel udělal místo pro zachycení přihrávky, kterou získal 48 yardů! Je to jeho jubilejní 70. catch v play off, čímž překonal klubový rekord.
    Brady podruhé kompletuje třetí down na své poměry nezvyklou bombou daleko dopředu!
     
    2:25
    NE, 1&10, HOU 18
    Lewis chtěl projít středem, má 2 yardy.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    NE, 2&8, HOU 16
    Lewis si vybral levou stranu a vybojoval 6 yardů.
     
    1:26
    NE, 3&2, HOU 10
    Úspěšná krátká přihrávka na Hogana udržuje naděje domácích na touchdown. 7 yardů.
    Úspěšná krátká přihrávka na Hogana udržuje naděje domácích na touchdown. 7 yardů.
     
    1:21
    NE, 1&GOAL, HOU 3
    Výborná práce obrany, Brady vůbec neměl komu přihrát, tak se rozhodl jít sám. Quarterback typu Wilsona by ten prostor využil a urval to silou, Brady však byl yard před goal line zastaven.
    Výborná práce obrany, Brady vůbec neměl komu přihrát, tak se rozhodl jít sám.
     
    0:43
    NE, 2&GOAL, HOU 1
    Brady sice přihrávkou našel Develina, ale na toho se ihned nalepil Pleasant a nedovolil mu proniknout nad goal line!
    Brady sice přihrávkou našel Develina, ale na toho se ihned nalepil Pleasant a nedovolil mu proniknout nad goal line!
     
    0:19
    První time out Patriots.
     
    0:19
    NE, 3&GOAL, HOU 1
    Blount nedokázal najít skulinu v houštině těl a do end zóny se nedostal!
     
    0:10
    Druhý timeout Patriots. Budou riskovat, nebo budou kopat?
     
    0:10
    NE, 4&GOAL, HOU 1 – FIELD GOAL PATRIOTS!
    Zvítězila konzervativní klasika. STEPHEN GOSTKOWSKI bez potíží proměnil 19yardový field goal a zvyšuje vedení na 17:13!
    FIELD GOAL - Zvítězila konzervativní klasika. STEPHEN GOSTKOWSKI bez potíží proměnil 19yardový field goal a zvyšuje vedení na 17:13!
     
    0:07
    Gostkowski kopl krátký kick off, aby běžel čas. Fuller sice mohl returnovat, ale daleko se nedostal a první poločas končí.
     
    Konec 1. poločasu.
    Konec 1. poločasu

     
    První poločas sice vyhráli Patriots, ale Texans rozhodně můžou být spokojeni. Jsou totiž stále ve hře, ačkoliv to na konci první čtvrtiny vypadalo všelijak. Po úvodních oťukávacích drivech se prosadili domácí, přihrávka na Diona Lewise a následný běh do end zóny znamenaly vedení 7:0. Koncem první čtvrtiny sice dokázali hosté odpovědět field goalem Nicka Novaka, avšak vzápětí Dion Lewis z kick off returnu přeběhl celé hřiště a dalším touchdownem zvýšil již na 14:3. Hosty dostala do hry chyba domácího Floyda při catchi, následná interception a field goal Nicka Novaka. Vzápětí udělal další chybu Lewis, při kick off returnu si nechal vyrazit míč a tentokrát již dokázali Texans dostat míč do end zóny přihrávkou na C.J. Fiedorowicze. Rázem to bylo 14:13 a Patriots najednou byli bezradní. Až úplně na konci poločasu se dostali do nejtěsnější blízkosti end zóny, ale výborná obrana hostů dokázala goal line uhájit a Stephen Gostkowski field goalem zvýšil pouze na 17:13. Texans prohrávají pouze o 4 body, a ačkoliv jsou v útoku obvykle dost neškodní, do hry je dostávají chyby Patriots. Druhý poločas bude ještě hodně napínavý.
     
    Druhý poločas začne zhruba ve 3:56.
     
    Výkop do druhé půle provedou hosté, jako první tak budou útočit domácí.
     
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    15:00
    Novak poslal z kick offu míč do end zóny a Lewis zaklekl. Touchback.
     
    15:00
    NE, 1&10, NE 25
    Brady si vybral Floyda a málem na to podruhé doplatil! Toho totiž skvěle bránil Bouye a jen kousek chběl, aby měl druhou interception v zápase!
    Brady si vybral Floyda a málem na to podruhé doplatil!
     
    14:57
    NE, 2&10, NE 25
    Blount se na pravé straně neprosadil. 2 yardy.
     
    14:26
    NE, 3&8, NE 27
    Lewis si nabíhal středem, ale byl výborně bráněn Pleasantem, který znemožnil zachycení míče.
    Lewis si nabíhal středem, ale byl výborně bráněn Pleasantem, který znemožnil zachycení míče.
     
    14:19
    NE, 4&8, NE 27
    Allen kopl dlouhý 55yardový punt, který ale dokázal Fuller dobře vrátit. Texans začnou na 36 yardech.
     
    14:07
    HOU, 1&10, HOU 36
    Výborný Lamar Miller! Uviděl mezeru ve středu obrany a protáhl se pro výborných 17 yardů!
    Výborný Lamar Miller! Uviděl mezeru ve středu obrany a protáhl se pro výborných 17 yardů!
     
    13:31
    HOU, 1&10, NE 47
    Vzápětí ho Osweiler hledal přihrávkou, to se nezdařilo.
     
    13:23
    HOU, 2&10, NE 47
    Tak šel Miller znovu po zemi a vybojoval dalších 6 yardů.
     
    12:43
    HOU, 3&4, NE 41
    Osweiler nedokázal přihrát Griffinovi a také Texans budou rychle puntovat.
    Osweiler nedokázal přihrát Griffinovi a také Texans budou rychle puntovat.
     
    12:37
    HOU, 4&4, NE 41
    Lechler kopl krátký punt, aby netrefil end zónu. Edelman si mávl fair catch a domácí začnou na vlastních 10 yardech.
     
    12:30
    NE, 1&10, NE 10
    Brady byl znovu pod velkým tlakem Mercilluse, ale dokázal hodit dlouhý míč k levé lajně rozběhnutému Edelmanovi, který dokázal zachytit pro 26 yardů!
    Brady byl znovu pod velkým tlakem Mercilluse, ale dokázal hodit dlouhý míč k levé lajně rozběhnutému Edelmanovi
     
    12:10
    NE, 1&10, NE 36
    Další úspěšná přihrávka na Edelmana a následný běh pro 14 yardů.
    Další úspěšná přihrávka na Edelmana a následný běh pro 14 yardů.
     
    11:43
    NE, 1&10, 50
    Blount sice využil výborného bloku Soldera k běhu pro 17 yardů, ale Solder po bloku nedovoleně přidržel protihráče a trestá svůj tým.
     
    11:18
    NE, 1&18, NE 42
    Brady z toho ovšem vybrusslil výborně, dlouhým pasem doleva vybídl Hogana k zisku 21 yardů.
    Brady z toho ovšem vybrusslil výborně, dlouhým pasem doleva vybídl Hogana k zisku 21 yardů.
     
    10:49
    NE, 1&10, HOU 37
    Krátký pas doprava na Edelmana, 7 yardů.
     
    10:22
    NE, 2&3, HOU 30
    Lewis šel doprava a dosáhl prvního downu. 4 yardy.
    Lewis šel doprava a dosáhl prvního downu. 4 yardy.
     
    10:03
    NE, 1&10, HOU 26
    Další úspěšná přihrávka na Edelmana pro 7 yardů.
     
    9:21
    NE, 2&3, HOU 19
    Na Develina to však nevyšlo.
     
    9:14
    NE, 3&3, HOU 19 – TOUCHDOWN PATRIOTS!
    Brady měl dost času, počkal, až se JAMES WHITE odpoutá od svého strážce, hodil mu přesný míč do běhu a mohl slavit touchdown! Drive, který naplno ukázal, v čem jsou Patriots dlouhodobě silní, posílá domácí do vedení 23:13!
    Brady měl dost času, počkal, až se JAMES WHITE odpoutá od svého strážce, hodil mu přesný míč do běhu a mohl slavit touchdown!
     
    9:09
    EXTRA POINT
    STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extra point a zvyšuje na 24:13!
    EXTRA POINT - STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extra point a zvyšuje na 24:13!
     
    9:09
    Gostkowski k výkopu překopl hřiště. Touchback.
     
    9:09
    HOU, 1&10, HOU 25
    Osweiler vybídl přihrávkou Hopkinse, který nastartoval a má 15 yardů.
     
    8:45
    HOU, 1&10, HOU 40
    Miller hledal mezeru ve středu, ale neměl prostor. 2 yardy.
     
    8:09
    HOU, 2&8, HOU 42
    Krátká přihrávka na Milera, kterého poté složil Hightower. 4 yardy.
     
    7:34
    HOU, 3&4, HOU 46 – INTERCEPTION!
    Osweiler házel dlouhý míč k pravé lajně Hopkinsovi, ale trochu ho podhodil, navíc to celé skvěle přečetl safety McCourty a chytá interception! Patriots jdou na míč na 44 yardech!
    INTERCEPTION!

     
    7:19
    NE, 1&10, NE 44
    Brady hledal na pravé straně Bennetta, ale ten byl dobře bráněn.
     
    7:14
    NE, 2&10, NE 44
    Brady měl dost času, ale neměl vůbec komu hodit míč, takže nakonec v nouzi před dotírajícím obráncem pouze zahodil šišku.
    Brady měl dost času, ale neměl vůbec komu hodit míč, takže nakonec v nouzi před dotírajícím obráncem pouze zahodil šišku.
     
    7:05
    NE, 3&10, NE 44
    Edelman dnes hraje velký zápas! Naběhl si k pravé lajně, zachytil míč a ještě získal něco navrch, celkem 26 yardů! V tuto chvíli již má nachytáno přes 120 yardů! Patriots jsou na dostřel!
    Edelman dnes hraje velký zápas!
     
    6:33
    NE, 1&10, HOU 30
    Brady poprvé házel míč na Amendolu. Nevyšlo to.
     
    6:23
    NE, 2&10, HOU 30
    Brady v nouzi pouze zahazoval míč, navíc dnes úplně marný Floyd fauloval a domácí ztrácí 10 yardů, čímž se dostávají z efektivního dostřelu.
     
    6:18
    NE, 2&20, HOU 40
    Edelman sice reklamoval faul, ale nic se neděje. Nekompletní pas.
     
    6:12
    NE, 3&20, HOU 40
    Přihrávka středem na Amendolu znovu nevyšla a Patriots musí puntovat. Penalta Floyda je tak stojí možné 3 body.
    Přihrávka středem na Amendolu znovu nevyšla a Patriots musí puntovat. Penalta Floyda je tak stojí možné 3 body.
     
    6:03
    NE, 4&20, HOU 40
    Skvělý punt Allena! Dopadl těsně před end zónu, kde ho dokázal uzemnit Slater a Texans začnou pouhé 2 yardy před vlastní end zónou!
    Skvělý punt Allena! Dopadl těsně před end zónu, kde ho dokázal uzemnit Slater a Texans začnou pouhé 2 yardy před vlastní end zónou!
     
    5:56
    HOU, 1&10, HOU 2
    Osweiler sice hodil přesný míč na střed Fiedorowiczovi, ale tomu šiška proklouzla mezi rukama.
    Osweiler sice hodil přesný míč na střed Fiedorowiczovi, ale tomu šiška proklouzla mezi rukama.
     
    5:52
    HOU, 2&10, HOU 2
    Krásný catch Hopkinse vysvobozuje hosty z velmi složité situace! 19 yardů!
    Krásný catch Hopkinse vysvobozuje hosty z velmi složité situace! 19 yardů!
     
    5:15
    HOU, 1&10, HOU 21
    Miller narazil do dvou hráčů soupeře a nic nezískal.
     
    4:37
    HOU, 2&10, HOU 21
    Osweiler hodil krátký pas rozběhnutému Millerovi, kterého vzápětí zastavil Hightower. 6 yardů.
     
    3:51
    Osweiler na poslední chvíli měnil akci a nestihl by rozehrát. První timeout Texans.
     
    3:51
    HOU, 3&4, HOU 27
    Osweiler sice neměl komu přihrát, ale otevřela se mu dálnice k pravé lajně, čehož využil k výbornému běhu pro 18 yardů!
    Osweiler sice neměl komu přihrát, ale otevřela se mu dálnice k pravé lajně, čehož využil k výbornému běhu pro 18 yardů!
     
    3:20
    HOU, 1&10, HOU 45
    Miller sice uběhl pouze 3 yardy, avšak obránce Valentine si nedovoleně pomohl rukama v obličeji soupeře, nový první down soupeře.
    Chris Hogan (Patriots) - zranění stehna, návrat nejistý

     
    3:03
    HOU, 1&10, NE 47
    Miller se středem neprotáhl. 2 yardy.
     
    2:20
    HOU, 2&8, NE 45
    Velké zmatky ve hře, které nakone vůbec nic neznamenaly. Domácí špatně střídali a jsou trestáni.
     
    2:13
    Trest je nakonec odvolán, protože hráč navíc vešel do hřiště až po hře.
     
    2:13
    HOU, 3&8, NE 45
    Texans přišli o touchdown! Osweiler hodil parádní přesnou bombu rozběhnutému Fullerovi do end zóny, ale Fuller nedokázal míč udržet, měl ruce daleko od sebe a místo touchdownu musí hosté puntovat! To je může hodně mrzet!
    Texans přišli o touchdown!
     
    2:10
    HOU, 4&8, NE 45
    Lechler kopl dobrý punt před end zónu. Edelman si mávl fair catch a domácí začínají na 10 yardech.
     
    2:02
    NE, 1&10, NE 10
    Lewis se rozběhl doleva, 4 yardy.
     
    1:31
    NE, 2&6, NE 14
    Krátká přihrávka doleva na Floyda bez komplikací, 9 yardů.
     
    1:01
    NE, 1&10, NE 23
    Dlouhý hod k lajně na Bennetta, avšak ten nedokázal zachytit míč ještě ve hřišti.
    Dlouhý hod k lajně na Bennetta, avšak ten nedokázal zachytit míč ještě ve hřišti.
     
    0:52
    NE, 2&10, NE 23 – INTERCEPTION!
    V základní části hodil Tom Brady 2 interceptions za 12 zápasů, v play off mu stačí jediné utkání! Velmi špatné rozhodnutí domácího quarterbacka, Edelman byl pokrytý, navíc přihrávku zablokoval jeden z obránců a pohotový safety Hall ji zachytil! Následně se ještě posunul o 6 yardů a Texans mají skórovací pozici hned na začátku drivu!
    INTERCEPTION - základní části hodil Tom Brady 2 interceptions za 12 zápasů, v play off mu stačí jediné utkání!
     
    0:41
    HOU, 1&10, NE 34
    Blue dostal za svůj pokus o běh pouze 2 yardy.
     
    0:08
    HOU, 2&8, NE 32
    Osweiler hodil krátký míč Hopkinsovi, 4 yardy.
     
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    HOU, 3&4, NE 28
    Osweiler hledal dlouhým míčem Griffina, ale nepovedlo se a hosté budou kopat field goal.
     
    14:55
    HOU, 4&4, NE 28 – FIELD GOAL TEXANS!
    NICK NOVAK zvládl proměnit 46yardový field goal a snižuje na 24:16!
    FIELD GOAL - NICK NOVAK zvládl proměnit 46yardový field goal a snižuje na 24:16!
     
    14:51
    Novak z kick offu překopl hřiště. Touchback.
     
    14:51
    NE, 1&10, NE 25
    Blount dosáhl po zemi jen na 2 yardy.
     
    14:18
    NE, 2&8, NE 27
    Brady hodil přesný míč Lewisovi a až po odhodu dostal tvrdou ránu od Clowneyho, který je za to trestán 15 yardy navíc ke hře.
     
    13:59
    NE, 1&10, HOU 48
    Dlouhý hod na Edelmana neuspěl.
     
    13:50
    NE, 2&10, HOU 48
    Edelman zachytává krátký pas pro 3 yardy.
     
    13:10
    NE, 3&7, HOU 45
    Brady sice hodil přesný míč Edelmanovi, ale tomu vypadl z ruky! Místo téměř jistého prvního downu musí domácí puntovat.
    Brady sice hodil přesný míč Edelmanovi, ale tomu vypadl z ruky! Místo téměř jistého prvního downu musí domácí puntovat.
     
    13:07
    NE, 4&7, HOU 45
    Allen kopl punt před end zónu, Fuller si mávl fair catch. Texans začnou na 11 yardech.
     
    13:00
    HOU, 1&10, HOU 11 – INTERCEPTION!
    Osweiler házel dlouhý míč Hopkinsovi, ale přehodil ho, Hopkins míč nadrazil nad sebe a pohotový Ryan ho zachytil, než dopadl na zem! Následně skvěle returnoval a dostal se až na 6 yardů od touchdownu!
    Osweiler házel dlouhý míč Hopkinsovi, ale přehodil ho, Hopkins míč nadrazil nad sebe a pohotový Ryan ho zachytil, než dopadl na zem!
     
    12:44
    NE, 1&GOAL, HOU 6
    Lewis se protáhl po levé straně a byl zastaven až těsně před goal line.
    Lewis se protáhl po levé straně a byl zastaven až těsně před goal line.
     
    12:18
    NE, 2&GOAL, HOU 1 – TOUCHDOWN PATRIOTS!
    DION LEWIS se prodral skrz obranu pro touchdown, svůj třetí v tomto zápase! Zvyšuje na 30:16 a výrazně přibližuje Patriots k postupu!
    DION LEWIS se prodral skrz obranu pro touchdown, svůj třetí v tomto zápase! Zvyšuje na 30:16 a výrazně přibližuje Patriots k postupu!
     
    12:16
    EXTRA POINT
    STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extrapoint a zvyšuje na 31:16!
    EXTRA POINT - STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil extrapoint a zvyšuje na 31:16!
     
    12:16
    Gostkowski překopl hřiště. Touchback.
     
    12:16
    HOU, 1&10, HOU 25
    Miller nenašel ve středu místo. 1 yard.
     
    11:44
    HOU, 2&9, HOU 26
    Osweiler se v kapse ani nepohnul a stal se snadným cílem pro Browna, který ho sackoval a Texans ztrácí 9 yardů!
    Osweiler se v kapse ani nepohnul a stal se snadným cílem pro Browna, který ho sackoval a Texans ztrácí 9 yardů!
     
    11:04
    HOU, 3&18, HOU 17
    Teď sice Osweiler hodil přesný míč Hopkinsovi pro 13 yardů, ale to je málo. Texans již mají jen minimální naději.
     
    10:29
    HOU, 4&5, HOU 30
    Lechler kopl krátký 41yardový punt, který Edelman chtěl vracet, ale zvládl jen 4 yardy, než ho sundal Scarlett. Patriots začnou na 33 yardech.
     
    10:22
    NE, 1&10, NE 33
    Blount běžel doprava pro 4 yardy.
     
    9:55
    NE, 2&6, NE 37
    Edelman zachytává přihrávku pro 12 yardů a osamostatňuje se na 7. místě historie play off se 77 zachycenými přihrávkami!
     
    9:20
    NE, 1&10, NE 49
    Dlouhý Bradyho hod k levé lajně na Edelmana, který přes těsnou obranu nedokázal zachytit míč.
    Dlouhý Bradyho hod k levé lajně na Edelmana, který přes těsnou obranu nedokázal zachytit míč.
     
    9:12
    NE, 2&10, NE 49
    Amendola se převtělil do pozice running backa a vedl si velmi dobře. Zleva oběhl obranu a byl zastaven až po 15 yardech.
    Amendola se převtělil do pozice running backa a vedl si velmi dobře. Zleva oběhl obranu a byl zastaven až po 15 yardech.
     
    8:31
    NE, 1&10, HOU 36
    Lewis také zamířil doleva a má 9 yardů.
     
    8:07
    NE, 2&1, HOU 27
    Lewis se proral pro další 3 yardy, ale všechny fanoušky Patriots zajímá stav Bennetta. Zdálo se, že jeho koleno vypovědělo službu, ale nakonec odešel po svých. Pokud by měl být zraněn, zbyde týmu na soupisce jediný tight end.
     
    7:53
    NE, 1&10, HOU 24
    Brady netrefil dlouhý míč na Lewise.
     
    7:44
    NE, 2&10, HOU 24
    Brady měl velký problém a na poslední chvíli jen zahazoval míč.
    Brady měl velký problém a na poslední chvíli jen zahazoval míč.
     
    7:37
    NE, 3&10, HOU 24 – FUMBLE
    Lewis má velký problém s kontrolou míče! Už podruhé v tomto utkání ztratil míč, který nesl v rukou, tentokrát ho však spoluhráči dokázali zalehnout, konkrétně Thuney!
     
    6:49
    První timeout Patriots.
     
    6:40
    NE, 4&10, HOU 24 – FIELD GOAL PATRIOTS!
    STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil 43yardový field goal a posunuje rozdíl ve skóre na 3 skórování! 34:16!
    FIELD GOAL - STEPHEN GOSTKOWSKI proměnil 43yardový field goal a posunuje rozdíl ve skóre na 3 skórování! 34:16!
     
    6:37
    Gostkowski překopl hřiště. Touchback.
     
    6:37
    HOU, 1&10, HOU 25
    Osweiler našel nalevo Grimese, 11 yardů.
     
    6:07
    HOU, 1&10, HOU 36
    Další přihrávka na Mumpheryho však úspěšná nebyla.
     
    6:01
    HOU, 2&10, HOU 36
    Grimes zaskočil na running backu a středem získal 5 yardů.
     
    5:24
    HOU, 3&5, HOU 41
    Osweiler poslal míč do rukou Fiedorowicze, který následně doběhl pro 17 yardů.
     
    4:45
    HOU, 1&10, NE 42
    Další úspěšná přihrávka na Grimese posouvá Texans o 11 yardů a jsou na dostřel. Potřebují však rychlý touchdown.
    Další úspěšná přihrávka na Grimese posouvá Texans o 11 yardů a jsou na dostřel. Potřebují však rychlý touchdown.
     
    4:08
    HOU, 1&10, NE 31
    Osweiler sice došel sám pro 3 yardy, ale jeho spoluháč Clark se dopustil držení.
     
    3:59
    HOU, 1&20, NE 41
    Osweiler znovu nachází Grimese pro 15 yardů.
     
    3:17
    HOU, 2&5, NE 26 – INTERCEPTION!
    Osweiler znovu dokazuje, že nemá na to, aby byl starting quarterbackem v NFL! Špatně hozený míč, který neměl žádnou šanci na úspěch, navíc letěl přesně do míst, kde čekal Harmon. Ten se nadechl k výbornému returnu, vyhnul se několika soupeřům a byl zastaven až po 31 yardech!
    Osweiler znovu dokazuje, že nemá na to, aby byl starting quarterbackem v NFL!
     
    3:08
    NE, 1&10, NE 34
    Bude se běhat, aby utíkal čas. Blount sice zvládl jen 1 yard, ale nevadí mu to.
     
    2:27
    NE, 2&9, NE 35
    Blount konečně ukázal, proč byl v základní části jedním z nejlepších running backů ligy! Po levé straně doběhl pro 18 yardů!
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    NE, 1&10, HOU 47
    Brady zaklekl.
     
    1:21
    NE, 2&11, HOU 48
    Další zakleknutí a čas utíká.
     
    0:38
    NE, 3&12, HOU 49
    Třetí zakleknutí a konec zápasu.
     
    Utkání skončilo.
    Dalším postupujícím jsou Patriots!

     
    Patriots podle očekávání postupují, ale jejich výkon nebyl nijak zvlášť přesvědčivý! Výborná obrana Texans dlouho držela naději na zvrat, ale kde není quarterback, tam se hraje těžko. Domácí předvedli ve třetí čtvrtině jeden výborný drive zakončený touchdownem Jamese Whitea, kterým utekli na rozdíl 10 bodů, ale jinak se trápili proti výborně fungující obraně. Tom Brady hodil v zápase 2 interception, stejný počet jako za celou základní část. Avšak tragický Brock Osweiler hodil ještě o jednu víc a pohřbil tím jakékoliv šance na otočení stavu. V poslední čtvrtině ještě neomylní kopáči na obou stranách, Stephen Gostkowski a Nick Novak, přidali po jednom field goalu, running back Patriots Dion Lewis k pasovému a kick off returnovému touchdownu přidal i touchdown běhový a svoji bilanci doplnil ještě o druhý fumble. Zápas nenabídl příliš krásy, přes relativně vysoký počet bodů mu dominovaly obrany, ale Patriots nakonec postupují zcela zaslouženě. V Houstonu musí hodně přemýšlet, kde vezmou kvalitního quarterbacka, protože to je to jediné, co jim chybí, aby mohli přemýšlet o útoku na Super Bowl.
     
    New England Patriots postupují již do šestého!! konferenčního finále v řadě! Za týden se na svém hřišti utkají s vítězem zápasu Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers. Otázkou je, jak bude vypadat zdravotní stav některých hráčů. Hlavně dnes velmi platný Hogan, který však nedohrál, by hodně chyběl.
     
    Z prvního dne Divisional round je to vše. V noci z neděle na pondělí našeho času se hrají další dva zápasy, opravdové lahůdky, u kterých se na vás budeme těšit. Děkuji za pozornost. (05:44:21)

    Libor Štěpán

    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NE, 3&5, HOU 42 – U míče je New England, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Houstonu.