Muž 10 km klasicky, Val Mustair Vítěz: S. Ustjugov (RUS) (kon.) | Ženy 5 km klasicky, Val Mustair Vítěz: I. F. Östbergová (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Muži 10 km klasicky, Val Mustair

Vítěz: S. Ustjugov (RUS)

cz Nedeľa 01.01.2017, 13:00 • Val Mustair (Švýcarsko) • Tour de Ski
     
    Z dnešního závodu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (13:35:44)
     
    Sergej Ustjugov opět prokázal, že letos patří k největším favoritům na celkové vítězství v Tour de Ski. Po vítězství v sobotním sprintu zvládl i nedělní závod nejlépe ze všech a vypracovává si velmi zajímavý náskok na Nora Sundbyho před pokračováním etapového závodu, který se nyní přenese do Oberstdorfu.
     
    Konečné pořadí v cíli
    1. Sergej Ustjugov (RUS) 24:50,0
    2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +1,9
    3. Didrik Toenseth (NOR) +2,3
    4. Sjur Roethe (NOR) +3,3
    5. Dario Cologna (SUI) +5,5
    6. Matti Heikkinen (FIN) +5,6
    7. Marcus Hellner (SWE) +6,0
    8. Livo Niskanen (FIN) +8,0
    8. Alex Harvey (CAN) +8,0
    26. Martin Jakš (CZE) +42,2
    62. Michal Novák (CZE) +1:58,8
    66. Dušan Kožíšek (CZE) +2:21,2
    72. Petr Knop (CZE) +2:32,4
    78. Jan Bartoň (CZE) +5:28,8
     
    Na 62. místě skončil Michal Novák, který na trati ztratil bez jedné sekundy rovné dvě minuty. Dušan Kožíšek dojel na 66. místě, Petr Knop na 72. příčce a Jan Bartoň, po včerejších sprinterských bodech, končí poslední se ztrátou pěti a půl minuty.
     
    Zklamáním je výkon Finna Haagena Krogha. Jeden z norských favoritů v cíli nabral ztrátu 50 sekund a skončil dokonce mimo bodovanou třicítku.
     
    Cíl
    V cíli je Martin Jakš s odstupem 42 vteřin a končí na 26. místě. Určitě se bude v průběžném pořadí Tour de Ski posouvat směrem nahorů.
     
    Druhý v cíli je Sundby, třetí jeho krajan Toenseth a čtvrtý další Nor Roethe. Dario Cologna nakonec končí na pátém místě s odstupem pěti a půl vteřiny na vítězného Ustjugova.
     
    Cíl
    Sergej Ustjugov po včerejším sprintu vítězí i v dnešním desetikilometrovém závodě klasickou technikou!
     
    Ustjugov na velbloudích hrbech hájí zajímavý náskok před Sundbym a řítí se pro vítězství!
     
    Ve stoupání nastupuje Ustjugov a trhá se Sundbymu, který zase urval několik metrů na třetí Roetheho! Cologna se propadl.
     
    V ostrém sjezdu před posledním velkým stoupáním se na čele usadil Ustjugov, hned ve vedlejší stopě s odstupem asi šesti metrů je Sundby.
     
    Vedoucí skupina se hodně natahuje, na čele se tvoří rozestupy. Sundby, Ustjugov a Cologna by si to mohli rozdat o vítězství.
     
    8,1km
    Sundby vede těsně přes Usťugovem. Třetí Cologna má před sebou menší mezírku a ztrácí dvě sekundy.
     
    Dlouhé, dlouhé stoupání s mírným náklonem na začátku okruhu se snaží přetavit Sundby v únik, ale utrhnout Rusa Usťugova se mu nedaří.
     
    7,5km
    Martin Jakš jede takticky, konstantním tempem, a posunul se pořadím už na 27. místo. Ztrácí 16 vteřin na čelo a tři vteřinky na 25. příčku.
     
    7,5km
    Třetí okruh pojíždí na první příčce Rus Usťugov před Švédem Hellnerem a Švýcarem Colognou. Sundby v těsném kontaktu.
     
    Ostré stoupání před nájezdem na velbloudí hrby ukázalo, že si jednotliví běžci zkoušeli nástupy. V posledním okruhu se můžeme těšit opravdu na drtivé tempo, které nasadí závodníci ve vedoucí skupince čítající 20 lyžařů.
     
    5,6km
    Švýcar Dario Cologna jede skvělý závod, lyže mu jedou výborně a hodlá promlouvat do pořadí na prvních místech. Neustále se drží na některé z prvních pozic těsně za Sundbym.
     
    5km
    Martin Jakš se posunul na 38. místo, ztrácí 14 a půl vteřiny. Mohl by tedy dnes útočit na body. Další čeští lyžaři jsou na tom však hůře. Michal Novák je až na 63. místě a ztrácí 37 sekund, Petr Knop s Dušanem Kožíškem a Janem Bartoněm jsou ažv osmé desítce.

    Jan Vojkůvka