Žrebovanie play-off Ligy majstrov (kon.) | Žrebovanie play-off Európskej ligy (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie play-off Európskej ligy

Pondelok 12.12.2016, 13:00Žrebovanie súťaží
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.
     
    Krátko po žrebe osemfinále Ligy majstrov prebehne v Nyone aj žreb šestnásťfinále Európskej ligy UEFA. Ten je na programe o 13:00 SEČ a tiež ho môžete sledovať spolu s nami v našom online prenose, pri ktorom vás srdečne vítam.

    V prípade žrebu druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže je to už tradične o niečo komplikovanejšie ako pri žrebovaní Ligy majstrov. V osudí sa totiž bude nachádzať nie 16, ale hneď 32 mužstiev. Okrem 24 celkov, ktoré boli úspešné v základných skupinách Európskej ligy sa totiž v šestnásťfinále predstaví aj osem tímov z tretích miest v skupinách Ligy majstrov.

    Medzi nasadenými tímami sú víťazi základných skupín EL a štyri najlepšie kluby z tých, ktoré do Európskej ligy „spadli“ z Ligy majstrov. Konkrétne ide o: Ajax Amsterdam (Holandsko), APOEL Nikózia (Cyprus), Beşiktaş Istanbul (Turecko)*, Fenerbahçe Istanbul (Turecko), AC Fiorentina (Taliansko), Genk (Belgicko), FC Kodaň* (Dánsko), Olympique Lyon* (Francúzsko), Osmanlıspor (Turecko), AS Rím (Taliansko), Schalke 04 (Nemecko), Šachtar Doneck (Ukrajina), Sparta Praha (Česko), AS St-Étienne (Francúzsko), Tottenham Hotspur* (Anglicko), Zenit Petrohrad (Rusko).

    Nenasadené tímy sú tie, ktoré v základných skupinách EL obsadili druhé postupové miesto a zvyšné štyri tímy z Ligy majstrov: Anderlecht Brusel (Belgicko), Astra Giurgiu (Rumunsko), Athletic Club Bilbao (Španielsko), AZ Alkmaar (Holandsko), Borussia Mönchengladbach* (Nemecko), Celta Vigo (Španielsko), Gent (Belgicko), Hapoel Beer-Sheva (Izrael), Krasnodar (Rusko), Legia Varšava* (Poľsko), Ludogorets Razgrad* (Bulharsko), Manchester United (Anglicko), Olympiakos Pireus (Grécko), PAOK Solún (Grécko), Rostov* (Rusko), Villarreal CF (Španielsko).

    Hviezdičkou sú označené tímy, ktoré sa do šestnásťfinále Európskej ligy UEFA dostali vďaka tretiemu miestu vo svojej základnej skupine Ligy majstrov.

    Zatiaľ jedinou podmienkou pri žrebe je, že sa proti sebe nemôžu postaviť tímy, ktoré boli súpermi už v základnej skupine, resp. z tej istej krajiny. O iných prípadných podmienkach by sme sa mali dozvedieť krátko pred žrebom. Prvé zápasy šestnásťfinále sú na programe 16. februára 2017 a budú sa hrať na štadiónoch nenasadených mužstiev. Odvety sa potom odohrajú o týždeň neskôr, 23. februára 2017.
     
    Ceremoniál žrebu play-off Európskej ligy sa práve začal!
     
    Úvod žrebu Európskej ligy má veľmi podobný priebeh ako tomu bolo pri žrebe Ligy majstrov pred pár desiatkami minút. Úvodné slovo si zobral Pedro Pinto a v týchto momentoch sledujeme v krátkych zostrihoch všetkých účastníkov šestnásťfinále druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.
     
    Na scénu sa vracia Giorgio Marchetti, ktorý nás bude sprevádzať celým procesom žrebovania. Marchetti na úvod pripomenul obete teroristického útoku spred štadióna Besiktasu Istanbul, ktorý sa odohral počas uplynulého víkendu.
     
    Marchettimu bude pri žrebe pomáhať víťaz Pohára UEFA 2001 s Bayernom Mníchov a ambasádor tohtoročného finále Európskej ligy Švéd Patrik Andersson. Ten práve prichádza na scénu.
     
    Ďalším obmedzením pri žrebovaní play-off EL je, že proti sebe nemôžu nastúpiť mužstvá z Ruska a Ukrajiny vzhľadom na súčasnú politickú situáciu.
     
    Všetko je jasné, začíname žrebovať!
     
    Prvým vyžrebovaným mužstvom je Athletic Club Bilbao. Ten sa v šestnásťfinále postaví proti cyperskému APOEL-u Nikózia.
     
    Poľský šampión Legia Varšava sa po svojom pomerne sympatickom vystúpení v Lige majstrov pobije o osemfinálovú miestenku v Európskej lige UEFA s holandským Ajaxom Amsterdam. Zaujímavá dvojica.
     
    Belgický RSC Anderlecht Brusel sa stretne so Zenitom Petrohrad, v ktorého drese v tejto sezóne hviezdi aj slovenský reprezentant Róbert Mak.
     
    Rumunská Astra Giurgiu bude čeliť ďalšiemu belgickému zástupcovi, a to KRC Genk.
     
    Mourinhov Manchester United bude veľkým favoritom v dvojzápase proti AS Saint-Étienne.
     
    Atraktívnu dvojicu vytvorila Žltá ponorka z Villarrealu a AS Rím.
     
    Bulharský majster Ludogorets Razgrad po neúspechu v Lige majstrov skúsi preraziť v Európskej lige. Prvou prekážkou mu bude ďalší účastník Ligy šampiónov FC Kodaň nášho Jána Greguša.
     
    Španielska Celta Vigo pocestuje na ukrajinu, kde si zmeria sily so silným Šachtarom Doneck.
     
    Ďalšia dvojica je grécko-turecká. Olympiakos Pireus sa postaví proti Osmanlisporu.
     
    Belgický Gent bude mať veľmi náročného súpera. Zavíta do Londýna, kde si zmeria sily s Tottenhamom Hotspur.
     
    Sparta Praha dostala pomerne náročného súpera v podobe ruského Rostova.
     
    Ďalší ruský celok Krasnodar sa pobije s Fenerbachce Instabul aj s našimi Martinom Škrtelom a Miroslavom Stochom.
     
    Dvojica, z ktorej môže postúpiť každý. To je súboj Fiorentiny a Borussie Mönchengladbach.
     
    Holandský AZ Alkmaar to nebude mať k svojmu súperovi príliš ďaleko. Pocestuje totiž do Lyonu, kde sa stretne s miestným Olympiqueom.
     
    Izraelský Hapoel Beer-Sheva pri svojej premiére v Európskej lige bude súperiť s Besiktasom Istanbul.
     
    No a napokon, grécky PAOK Solún sa postaví proti Schalke 04.
     
    Žreb play-off Európskej ligy sa skončil.
     
    Anglický Manchester United je najväčším favoritom na zisk trofeje pre víťaza Európskej ligy UEFA. Jeho prvou prekážkou v play-off druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže bude francúzsky AS Saint-Étienne. Pražská Sparta nebude celkom bez šance proti ruskému Rostovu, no rozhodne ju nečaká nič jednoduché. Róbert Mak so svojím Zenitom Petrohrad sa postaví proti belgickému Anderlechtu Brusel, Martin Škrtel a Miroslav Stoch v drese Fenerbache Istanbul budú čeliť ďalšiemu ruskému celku Krasnodaru. Náročného súpera dostala Borussia Mönchengladbach v kádri aj so slovenským mládežníckym reprezentantom Lászlóm Bénesom. Tá totiž pocestuje do Talianska, kde sa postaví proti Fiorentine. Ján Greguš a jeho FC Kodaň sa popasuje s bulharským Ludogoretsom Razgrad. To je na dnes odo mňa všetko, pekný zvyšok dňa! (13:37:15)

    Jakub Kocourek