Paríž – Razgrad 2:2 (kon.) | Bazilej – Arsenal 1:4 (kon.) | D.Kyjev – Besiktas 6:0 (kon.)
Benfica – Neapol 1:2 (kon.) | Barcelona – Mönchengladbach 4:0 (kon.) | Manchester City – Celtic 1:1 (kon.)
Bayern – Atlético Madrid 1:0 (kon.) | Eindhoven – Rostov 0:0 (kon.)
koniec
FC Bazilej 1893
1:4 (0:2)
Arsenal FC
Utorok 06.12.2016, 20:45Liga majstrov • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
    Už tretíkrát v tomto roku sa proti sebe stretnú bratia Xhakovci. Prvý raz to bolo na ME vo Francúzsku, v stretnutí Švajčiarska s Albánskom a druhý počas úvodného merania síl týchto dvoch súperov v základnej skupiny LM 2016/17.

     
    Aj napriek tomu, že domáci postúpiť do osemfinále už nemôžu a hostia majú tohto kola istotu, pôjde obom o veľa. Bazilej (Basel) je totiž na poslednom mieste skupiny A si ziskom dvoch bodov, rovnako, ako Ludogorets Razgrad, ale ak by bodoval a Ludogorets by neuspel na pôde favorizovaného PSG, postúpil by do Európskej ligy. Arsenal sa zas bude spoliehať na zaváhanie francúzskeho favorita, pretože v tom prípade a v prípade víťazstva "Gunners" by londýnsky klub vyhral skupiny.

    Tabuľka A skupiny pred posledným kolom

    1. PSG 5 3 2 0 11:5 11
    2. Arsenal 5 3 2 0 14:5 11
    3. Razgrad 5 0 2 3 4:13 2
    4. Basel 5 0 2 3 2:8 2

    Prvý vzájomný zápas

    Arsenal FC 2:0 FC Bazilej 1893 (2:0)

    Góly:
    7. Walcott, 26. Walcott
    ŽK: 21. Suchý, 85. Elyounoussi

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Mustafi, Koscielny (C), Monreal (75. Gibbs) – Cazorla, Xhaka – Walcott (70. Oxlade-Chamberlain), Özil, Iwobi (70. Elneny) – Alexis Sánchez.

    FC Bazilej 1893: Vaclík – Lang, Suchý (C), Xhaka, É. Álvarez, Traoré – B. Bjarnason (79. Delgado), Zuffi (71. M. Elyounoussi), Fransson – Doumbia (58. Šporar), Steffen.

    Rozhodca: Danny Makkelie (Holandsko)

    FC Bazilej 1893

    Basel v lige a v Lige majstrov sú ako deň a noc. V najlepšej súťaži sveta krčí na dne, zatiaľ čo doma je lídrom, momentálne s dvanásťbodovým náskokom nad YB Bern. Počas víkendu však tento tím zasiahla nemilá vec, keďže prehral svoj prvý ligový duel v sezóne. Bolo to pomerom 3:1 na pôde práve spomínaného BSC. Dovtedy však zo šestnástich kôl štrnásť Bazilej vyhral a dve remizoval. Tím gólovo ťahá hlavne dvojica deväťgólových – Doumbia & Delgado.

    Strelci v Lige majstrov

    1. Zuffi, Steffen 1

    Arsenal FC

    "Gunners" sa na toto stretnutie naladili vynikajúco, keďže cez víkend zdolali West Ham presvedčivo 5:1, keď sa hattrickom blysol Alexis Sánchez. Nechali tak zabudnúť na vypadnutie z Ligového poháru po prehre proti Southamptonu 0:2. V Lige majstrov počas tohto ročníka ešte ani raz neprehrali, trikrát zvíťazili a dva razy si body si súpermi delili.

    Strelci v Lige majstrov

    1. Ozil 4
    2. Walcott 3
    3. Giroud, Alexis 2
     
    Úvodné zostavy:

    FC Bazilej 1893: Vaclík – Lang, Suchý, É. Álvarez, Traoré – M. Elyounoussi, Die, Xhaka, Steffen – Delgado (C) – Janko.
    Náhradníci: Vailati – Zuffi, B. Bjarnason, Sayed Gaber, Høegh, Callà, Doumbia.

    Arsenal FC: Ospina – Gabriel, Holding, Koscielny (C), Gibbs – Ramsey, Xhaka – Iwobi, Özil, Lucas – Alexis Sánchez.
    Náhradníci: Čech – Giroud, Walcott, Oxlade-Chamberlain, Monreal, Mustafi, Elneny..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hráči domáceho celku hrajúci v bielych dresoch, zatiaľ čo hostia majú čierno-žlté. Arsenal sa ale k lopte dostáva už po pár sekundách.
     
    2
    Xhaka sa zo stredu poľa pokúsil o dlhý nákop na ľavé krídlo, kde už číhal pripravený Gibbs, no nebol presný, takže vhadzovať môže Lang.
     
    3
    Ofenzívna akcia na strane Bazileju sa neujala, pretože Holding výborne vystúpil a pred Delgadom loptu odobral. Ten ju následne sklzom poslal za čiaru.
     
    4
    Lucas Pérez ostal ležať na zemi po tom, ako ho Steffen udrel rukou do tváre, lenže hlavný arbiter situáciu ako faul neposúdil. Domáci zakopli a Arsenal loptu športovo vrátil.
     
    5
    Tentoraz sa už v okolí poliacej čiary faul píska, previnil sa Xhaka v súboji s jedným z protihráčov.
     
    6
    Ramsey ako prvý v tomto stretnutí vyskúšal šťastie a vystrelil spoza šestnástky, pričom ignoroval niekoľko spoluhráčov. Pokus Vaclíkovi problémy nenarobil.
     
    8
    Arsenal FC dal gól!
    Hostia idú do vedenia veľmi skoro a autorom presného zásahu je LUCAS PERÉZ, ktorý využil zaváhanie defenzívy súpera po Gibbsovom centri z krídla.
    8. Lucas (ARS) - 0:1
     
    9
    Odpovedať zo strany domácich sa snažil Traoré, avšak krajný obranca sa netrafil do priestoru troch žrdí.
     
    11
    Janko centroval a Delgado hlavou takmer prekonal Ospinu, ale ten predviedol vynikajúci zákrok. Hneď na to hlavný rozhodca píska ofsajd.
     
    13
    Xhakova prihrávka na hrot pre Alexisa Sáncheza nebola na zahodenie, ale Balanta si loptu skúsene zakryl a nechal ju prejsť za čiaru.
     
    16
    Arsenal FC dal gól!
    Znova LUCAS PERÉZ, hostia sa veľmi rýchlo dostali do slušného náskoku a chabý útok Baselu bude mať čo robiť. Španielsky útočník zakončoval vyrazenú strelu Gibbsa Vaclíkom, takže znova mal uľahčenú pozíciu.
    16. Lucas (ARS) - 0:2
     
    18
    Po góle znova zakončenia Traorého. Tentoraz už ale malo takmer vážnejšie následky, no pumelica afrického beka skončila tesne vedľa brány.
    18.
     
    20
    Zápasy skupiny A sú zatiaľ v réžii hostí, pretože v Parku Princov prekvapivo vedie bulharský Ludogorets 1:0. Aktuálne by to znamenalo poradie: Arsenal, PSG, Razgrad a Basel.
     
    23
    Ďalšia snaha na krídle od Traorého nebola pre Gabriela žiadnym problémom, Brazílčan si poriadok vo svojom priestore spravil veľmi rýchlo.
     
    25
    Bratský súboj v strede poľa skončil lepšie pre Granita, ktorý loptu vybojoval a v strede poľa založil postupnú akciu svojho londýnskeho celku.
     
    27
    Traoré je dnes jedným z najaktívnejších hráčov na ploche, ak nie úplne tým najaktívnejším. Ďalší z jeho centrovaných pokusov ale končí iba u Ospinu.
     
    29
    Fanúšikovia na štadióne v Bazileji sa aj napriek nepriaznivému výsledku bavia a aspoň takto sa snažia nezamrznúť, keďže vo Švajčiarsku je veľká zima.
     
    31
    Elyounoussi sa dnes dostal k svojmu asi prvému poriadnemu centru z krídla, ale nič ním nedokázal, keďže našiel len dobre stojaceho Holdinga.
     
    33
    Ospina musel čeliť priamemu kopu, ktorý spôsobil faulom Iwobi, lenže po hlavičke Janka nemal so zakončením vážnejší problém.
     
    35
    Özil našiel v šestnástke Lucasa, ktorý sa dnes bude určite pokúšať o hattrick, ale tentoraz Španiel ideálnu pozíciu nemal a nedokázal presne zakončiť.
     
    36
    Žltú kartu dostáva Kieran Gibbs (Arsenal FC).
     
    38
    Serey Dié centroval do pokutového územia, kde hľadal vysokého útočníka Janka, lenže aj na tohto dlháňa bol jeho pas nedostačujúci.
     
    40
    Úžasný zákrok Ospinu pripravil domácich o zníženie! Už Steffenova strela mala gólové parametre, no Kolumbijčan ju vyrazil a následne musel hasiť nebezpečenstvo aj pred číhajúcim Jankom.
    40.
     
    42
    Bazilej sa do šancí dostáva a určite tak nepotvrdzuje, že má V LM slabú ofenzívu, keďže dal za päť duelov iba dva góly. Dokáže do polčasu znížiť?
     
    43
    Ďalší center do pokutového územia Arsenalu, znova nebezpečenstvo. Delgado zakončoval hlavou necelých desať metrov do brány Ospinu, jeho pokus bol ale vysoký.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Arsenal bol veľmi produktívny a využil z minima maximum, keďže dve svoje šance premenil na góly zásluhou Lucasa Peréza. Basel sa zas do príležitostí dostáva, ale ešte si nepotykal s presným zakončením.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
    47. Lucas (ARS) - 0:3
     
    47
    Arsenal FC dal gól!
    Hráči sa iba dostali von z kabín a už je to náskok Arsenalu rozdielom triedy, pričom svoj hattrick uzatvoril LUCAS PERÉZ. Na začiatku akcie bol znova Gibbs, ktorý prihral na Alexisa Sáncehza a Čiľan skvelou diagonálou pripravil parketu pre Španiela, ktorý trafil z prvej po zemi k žrdi.
     
    50
    Steffenov pokus spoza šestnástky mal technický charakter, ale Ospina s ním nemal takmer žiadne problémy, keďže lopta dokázal poľahky chytiť.
     
    51
    Janko zakončoval po Delgadovom centri, avšak loptu nedokázal presne trafiť a tak ju vrchom čela iba nasmeroval nad priestor brány.
    54. Alex Iwobi (ARS) - 0:4
     
    54
    Arsenal FC dal gól!
    Začína to byť exhibícia a pre Bazilej krutá rozlúčka s pohárovou Európou v tejto sezóne. ALEX IWOBI zúžitkoval prihrávku Mesuta Özila, ktorého našla ďalšia skvelá kolmica od Alexisa. Nigérijčan pred Vaclíkom nemal problém.
     
    55
    Striedanie v tíme FC Bazilej 1893: z ihriska odchádza Matías Delgado, prichádza Seydou Doumbia.
     
    57
    Bazilej síce vybojoval rohový kop, avšak center Steffena nenašiel žiadneho zo spoluhráčov, keďže loptu Granit Xhaka odvrátil a do bezpečia odkopol Lucas.
     
    59
    Striedanie v tíme FC Bazilej 1893: z ihriska odchádza Mohamed Elyounoussi, prichádza Davide Callà.
     
    61
    Koscielneho faul spôsobil priamy kop pre domácich, ale tí sa mi zdajú zničení samotným výsledkom a ani napriek snahe sa im dnes nedarí finálna fáza. Po centri loptu berie brankár Ospina.
     
    63
    Doumbia pripravil pozíciu na center pre Langa, ale pred ním sa skvele vrátil Ramsey a zrazil na roh, ktorý hlavou odvrátil kapitán Koscielny.
     
    65
    Ďalší rohový kop pre domáci celok, tentoraz Steffen našiel priamo bývalého hráča FCB Granita Xhaku. Následná strela síce smerom na Ospinu išla, no neohrozila ho.
     
    66
    Žltú kartu dostáva Éder Álvarez (FC Bazilej 1893).
    67.
     
    67
    Alexis Sánchez sa postavil k rozohrávke priameho kopu a veľmi dobrou strelou sa takmer zapísal do streleckej listiny, ale malý kúsok mu chýbal, keďže opečiatkoval konštrukciu.
     
    70
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Alexis Sánchez, prichádza Olivier Giroud.
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Aaron Ramsey, prichádza Mohamed Elneny.
     
    73
    Giroud vo svojom prvom zakončení, lenže skôr to strela ani nebola, keďže po centri loptu ideálne netrafil.

     
    75
    Striedanie v tíme FC Bazilej 1893: z ihriska odchádza Serey Die, prichádza Luca Zuffi.
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Mesut Özil, prichádza Theo Walcott.
     
    77
    Prvé zakončenie nového muža Thea Walcotta nebezpečenstvom nekončí, keďže Angličan nedal strele potrebnú razanciu.
    78. Seydou Doumbia (BAS) - 1:4
     
    78
    FC Bazilej dal gól!
    SEYDOU DOUMBIA sa postaral o veľmi pekný gól a kozmeticky upravil skóre, keď sa pohral so stopérskou dvojicou, narazil si s Jankom a zakončoval esteticky dobre pre oka nezainteresovaného diváka.

     
    80
    Hráči domáceho celku sa síce gólom ako tak do zápasu dostali, lenže už je pokročilý čas a vidina toho, že niečo spravia je takmer žiadna.
     
    81
    Hlavička od Steffena sa zase dá zaradiť do kategórie pološancí, Ospina bol pripravený a dokázal kvalitne zasiahnuť.
     
    83
    Steffen zahral rohový kop centrom do šestnástky, ale iba na hlavu francúzskeho útočníka Girouda, ktorý loptu bez vážnejších problémov dostal do bezpečia.
     
    85
    Walcott si zase naviezol loptu do streleckej pozície, ale jeho pokus bol zrazený a nasledovať bude rohový kop, čo však hosťom jednoznačne stačí.
     
    86
    Hlavou sa snažil zakončovať Lucas Peréz, lenže pred ním loptu odvrátil vysoký útočník Janko.
     
    88
    Hra v závere opustila od tempa a oba celky sa snažia iba dohrávať, pretože je jasné, ako sa to dnes všetko vyvinie.
     
    90
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Arsenal si dokráčal k prvenstvu v skupine aj vďaka tomu, že PSG doma prehral s Ludogortsom Razgrad 1:2. Dnes to bola one-man show Lucasa Peréza, ku ktorému sa pridal Iwobi. Na strane domácich iba skóre upravil Doumbia.
     
    Lucas Peréz je iba šiestym hráčom v histórii Arsenalu, ktorý strelil hattrick v zápase Ligy majstrov. Pred ním to dokázali Henry, Bendtner, Welbeck, Giroud a Özil. (22:39:20)
    Konečná tabuľka skupiny A.


    Matej Kubove

    Góly: 78. Doumbia – 8. Lucas, 16. Lucas, 47. Lucas, 54. Iwobi

    Karty:   66. É. Álvarez (BAS) – 36. Gibbs (ARS)


    FC Bazilej 1893: Vaclík – Lang, Suchý, É. Álvarez, Traoré – M. Elyounoussi (59. Callà), Die (75. Zuffi), Xhaka, Steffen – Delgado (C) (55. Doumbia) – Janko.
    Náhradníci: Vailati – Zuffi, B. Bjarnason, Sayed Gaber, Høegh, Callà, Doumbia.

    Arsenal FC: Ospina – Gabriel, Holding, Koscielny (C), Gibbs – Ramsey (70. Elneny), Xhaka – Iwobi, Özil (75. Walcott), Lucas – Alexis Sánchez (70. Giroud).
    Náhradníci: Čech – Giroud, Walcott, Oxlade-Chamberlain, Monreal, Mustafi, Elneny.