Žrebovanie ME U21 2017 v Poľsku sk (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín ME U21 2017 v Poľsku

Štvrtok 01.12.2016, 18:00Žrebovanie súťaží
     
    Vítame vás pri on-line prenose. Udalosť sa začína o 18:00.
     
    Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov oslavovala v októbri postup na európsky šampionát v Poľsku a dnes sa dozvie, s ktorými súpermi si zmeria sily v základnej skupine. Zverenci Pavla Hapala sú zaradení v treťom koši.

    Spomienky na domáci šampionát v roku 2000
    Slovenskí mladíci zaznamenali postupom na ME historický úspech, pretože predtým sa to nášmu výberu podarilo len raz. V roku 2000 sa konal kontinentálny šampionát na slovenskom územi, kde výber Dušana Radolského obsadil konečnú štvrtú pozíciu.

    Slováci vtedy nemali istú účasť na turnaji vďaka tomu, že ho organizovali. Postup si museli vybojovať v kvalifikácii. Generácia okolo Greška, Németha alebo Čišovského vyhrala skupinu v konkurencii Portugalska, Rumunska, Maďarska a Azerbajdžanu. Navyše musela zvládnuť aj play-off, v ktorom vyradila Rusov.

    Naši futbalisti hrali výborne aj na finálovom turnaji Majstrovstiev Európy. V základnej skupine obsadili druhé miesto len o skóre za Talianskom, keď zdolali Turkov 2:1, Angličanov 2:0 a s tímom z Apeninského polostrova remizovali 1:1. Vtedy sa však nehralo semifinále a Slovensko putovalo priamo do boja o tretie miesto, v ktorom podľahlo Španielsku tesne 0:1.

    Nová generácia s veľkým potenciálom
    Aktuálny výber Pavla Hapala bude mať takisto ambíciu potrápiť najlepšie európske tímy. Svoje kvality ukázal už v kvalifikačnej skupine, v ktorej v ôsmich dueloch šesťkrát vyhral, raz remizoval a raz prehral. Slováci pritom dvakrát zdolali Holandsko a Turecko na domácej pôde deklasovali 5:0. Už v predstihu si zaistil účasť na ME v Poľsku a po dvoch neúspešných barážach konečne prenikli medzi elitu.

    Slováci v kvalifikácii nemali evidentnú slabinu. Vyvážený tím nastrieľal až 21 gólov a inkasoval iba šesťkrát. Najviac sa darilo Adamovi Zreľákovi, ktorý zaznamenal až päť presných zásahov a pre zdravotné problémy zasiahol len do štyroch súbojov. Štyri góly mal na svojom konte Martin Chrien, po tri pridali Albert Rusnák s Jaroslavom Mihalíkom, dvakrát sa presadili Matúš Bero a Pavol Šafranko, jeden zásah zaznamenali Stanislav Lobotka a Milan Škriniar.

    Výkony v dvadsaťjednotke otvorili viacerým hráčom dvere do seniorského výberu Slovenska. Milan Škriniar si dokonca zahral na Eure vo Francúzsku, v príprave pred šampionátom dostali šancu Matúš Bero s Adamom Zreľákom a počas novembra debutovali pod Kozákom Stanislav Lobotka a Albert Rusnák, ktorí sa predstavili v prípavnom dueli proti Rakúsku. Navyše do kádra Pavla Hapala by ročníkovo spadal aj Ondrej Duda, ktorý v kvalifikácii ani nehral a nastupoval výlučne medzi mužmi.

    Majstrovstvá Európy s rekordným počtom krajín
    Šampionát v Poľsku bude prvý, ktorý privíta až dvanásť účastníkov. Doteraz sa na hlavnom turnaji zúčastňovalo iba osem tímov. Naši severní susedia si pripravili až šesť šťadiónov, na ktorých sa bude hrať. Hostiteľskými mestami sú Lublin, Kielce (A-skupina), Gdynia, Bydgoszcz (B-skupina), Tychy a Krakov (C-skupina). Po jednom semifinále budú hostiť Tychy a Krakov, finále odohrajú v Krakove na štadióne miestnej Cracovie.

    V dôsledku zvýšeného počtu účastníkov sa menil aj systém žrebovania a rozdelenia krajín do jednotlivých košov. Poľsko má ako hostiteľ garantovanú prvú pozíciu v A-skupine, v elitnom koši ho dopĺňajú Nemecko a Portugalsko. V druhom koši sú zaradené výbery Anglicka, Dánska a Španielska. V treťom koši figuruje netradične až šestica tímov, medzi ktorými nechýba ani Slovensko. Okrem neho sa tam nachádzajú Česko, Srbsko, Macedónsko, Švédsko a Taliansko.


    Rozdelenie košov

    Poľsko (istá prvá pozícia v A-skupine)

    Kôš 1
    Nemecko
    Portugalsko
    Kôš 2
    Anglicko
    Španielsko
    Dánsko
    Kôš 3
    Taliansko
    Švédsko
    Česká republika
    Srbsko
    Slovensko
    Macedónsko
     
    Kongresové centrum ICE v poľskom Krakove je na pripravené na to, aby o pár minút privítalo žreb základných skupín ME hráčov do 21 rokov. Ceremoniál odštartuje už o malú chvíľu.
     
    18:00
    Na pódiu sú už dvaja poľskí moderátori, ktorí budú mať na starosti priebeh dnešného žrebu základných skupín Majstrovstiev Európy futbalistov do 21 rokov.
     
    18:04
    Poľsko bude hostiť kontinentálny šampionát tejto vekovej kategórie vôbec prvýkrát v histórii. Naši severní susedia privítajú najlepších mladých futbalistov Európy v dňoch od 16. do 30. júna 2017.
     
    18:06
    Zápasy budú hrané na šiestich štadiónoch, ktorých kapacita je v piatich prípadoch pätnásťtisíc divákov. Najväčšia aréna sa nachádza v Bydgoszczi, kde sa vojde až dvadsaťtisíc ľudí.
     
    18:07
    K moderátorom teraz pribudla legenda poľského futbalu a zároveň prezident Poľského futbalového zväzu Zbigniew Boniek, ktorý je prvým hosťom dnešného večera.
     
    18:09
    Momentálne sa v Krakove spomína na uplynulé ME, ktoré privítalo vlani Česko. Vtedy sa zo svojho prvého triumfu v tejto vekovej kategórii tešili futbalisti Švédska, ktorí vo finále porazili Portugalsko.
     
    18:12
    Na pódium pribudol ďalší muž. Je to prezident Švédskeho futbalového zväzu Karl-Erik Nilsson, ktorý so sebou priniesol víťaznú trofej.
     
    18:14
    Postupne sa dostávame k samotnému žrebu základných skupín. O jeho priebehu teraz povie viac Giorgio Marchetti, ktorý je riaditeľom všetkých súťaží pod hlavičkou UEFA.
     
    18:15
    Ako prvý príde na rad v žrebovaní tretí kôš, ktorí obsahuje až šesť tímov vrátane Slovenska. Tieto krajiny sa rozdelia do troch skupín, potom bude nasledovať žreb druhého koša a účastníkov na záver doplnia tímy z prvého koša.
     
    18:16
    Krajiny boli rozdelené do jednotlivých košov podľa koeficientu. Slováci mali druhí najnižší, keď prebehli akurát Macedónsko. Za desiatym Srbskom zaostali len o tri tisíciny bodu.
     
    18:18
    V Krakove stále prebiehajú oficiality. Momentálne je na pódiu Marek Kozminski, ktorý bude ambasádorom európskeho šampionátu v Poľsku.
     
    18:21
    Pred chvíľou prebehlo krátke predstavenie všetkých účastníkov finálového turnaja. Za najväčšiu hviezdu slovenského výberu bol vybraný stopér Milan Škriniar. Zdôraznené bolo aj naše víťazstvo v kvalifikačnej skupine.
     
    18:22
    Giorgio Marchetti je zase na scéne a vysvetľuje presný priebeh žrebovania. O chvíľu by sa malo začať to najdôležitejšie, na čo dnes čakáme.
     
    18:23
    Žrebovanie základných skupín Majstrovstiev Európy hráčov do 21 bolo odštartované.
     
    18:24
    Napokon sa začalo prvým košom. Poľsko je v A-skupine, Portugalsko v B-skupine a Nemecko v C-skupine.
     
    18:25
    Pokračujeme tretím košom. Švédsko putuje do áčka k Poľsku.
     
    18:26
    Súperom Portugalska v béčku bude Srbsko.
     
    18:27
    Nemcov v C-skupine doplnil výber Českej republiky.
     
    18:27
    Máme za sebou polovicu žrebu. V A-skupine sú Poľsko a Švédsko, v B-skupine Portugalsko a Srbsko, v C-skupine Nemecko a Česko.
     
    18:28
    Slovensko ide do A-skupiny, kde budú jeho súpermi Poľsko a Švédsko.
     
    18:28
    Tretím členom B-skupiny sa stalo Macedónsko, ktoré si zmeria sily s Portugalskom a Srbskom.
     
    18:30
    Žrebovanie tretieho koša je na konci. A-skupinu zatiaľ tvoria Poľsko, Švédsko a Slovensko. B-skupina je zložená z Portugalska, Srbska a Macedónska. V C-skupine sa nachádzajú Nemecko, Česko a Taliansko.
     
    18:31
    V krakovskom kongresovom centre to len zahučalo, pretože do A-skupiny boli vylosovaní Angličania. Slováci tak dostali veľmi atraktívneho súpera.
     
    18:32
    Posledným štvrtým účastníkom B-skupiny sú Španieli. Ich súpermi budú Portugalsko, Srbsko a Macedónsko.
     
    18:32
    V úplnom závere žrebu boli vytiahnutí Dáni, ktorí smerujú do C-skupiny k Nemecku, Česku a Taliansku.
     
    18:33
    Žreb základných skupín máme za sebou. A-skupina je zložená z Poľska, Slovenska, Švédska a Anglicka. B-skupinu tvoria Portugalsko, Srbsko, Španielsko a Macedónsko. V C-skupine sa stretnú Nemecko, Česko, Taliansko a Dánsko.
     
    18:35
    Slovenskí futbalisti spoznali svojich súperov na budúcoročnom európskom šampionáte v Poľsku. Nastúpia proti domácemu tímu, obhajcom titulu zo Švédska a hráčom Anglicka. Z troch základných skupín postúpia do semifinále iba víťazi skupín a jeden najlepší tím z druhého miesta.
     
    18:38
    Už teraz je jasné, že naši hráči odohrajú svoje zápasy v základnej skupine v mestách Lublin a Kielce, ktoré budú dostupné pre slovenských fanúšikov.
     
    18:42
    Slováci dostali pri žrebe pozíciu A2, takže ich program na šampionáte by mal byť nasledovaný. Turnaj otvoria 16. júna 2017 duelom s Poľskom v Arene Lublin. Druhý zápas odohrajú 19. júna s Anglickom v Kolporter Arene a 22. júna sa opäť presťahujú do Lublinu na stretnutie so Švédskom.
     
    Z dnešného žrebovania je to od náš všetko. Prajeme vám príjemný zvyšok dňa. (18:44:31)

    Tomáš Lengyel