Novokuzneck – Kazaň 0:2 (kon.) | Novosibirsk – Togliatti 3:1 (kon.) | Omsk – Nižnekamsk 1:3 (kon.)
Novgorod – HC Slovan sk 1:4 (kon.) | Helsinki – Petrohrad 2:3 (0:1 po s.n.) | S.Moskva – Záhreb 0:1 (kon.)
Riga – Dinamo Minsk 1:4 (kon.)
koniec
Avangard Omsk
1:3 (0:3, 0:0, 1:0)
Neftechimik Nižnekamsk
cz Štvrtok 24.11.2016, 14:00 • Omsk Arena • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Omsk ve Východní konferenci bojuje s Magnitogorskem o první příčku, takže v žádném případě nehodlá dopustit, aby mu Nižněkamsk nějakým výrazným způsobem stál v cestě. Neftěchimik, který reálně bojuje o play-off a patří mu aktuálně desátá příčka, bude zajisté rád za každý bod z půdy Avangardu.
     
    Domácí mají více než úctyhodnou formu, v základní hrací době totiž zvítězili už sedmkrát v řadě. Po těžkém tripu po Asii, v němž skolili Kunlun, Chabarovsk i Vladivostok, si naposledy dokázali poradit taktéž s Ladou. Ani hosté si však nevedou vyloženě špatně, vyhráli v posledních třech duelech a vytěžili maximální počet bodů.
     
    V brance domácího celku bychom mohli vidět Dominika Furcha a v útoku pak českého útočníka Vladimíra Sobotku. Hostující mančaft žádného českého hráče ve svých řadách nezaměstnává.
     
    Úvodní sestavy:

    Avangard Omsk: Šilin (Furch) – Martynov, J. Medveděv, A. Osipov, Nikitin, Lisov, Gustafsson – Pěrežogin, Sobotka, Pestuško – Lemťugov, Chochrjakov, Burdasov – Fajzullin, Pjanov, I. Michejev – Fiščenko, Juňkov, Booth.

    Neftěchimik Nižněkamsk: Lisutin (Kolppanen) – Ljamin, Rjasenskij, Lekomcev, Ogurcov, Bryncev, Berezin, An. Sergejev – Gynge, Brulé, Sexton – Stoljarov, Polygalov, K. Makarov – Porjadin, P. Kulikov, Koňkov – Šiksatdarov, Jakimov, Gimatov.

    Rozhodčí: Vasiljev, Cyplakov – Ivanov, Černyšjov.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:50
    Lemťugov se snažil založit útočné pásmo, o puk ovšem záhy přišel. Na druhé straně o pár vteřin později Šilin musel zasahovat mezi třemi tyčemi. Dnes dostal přednost před český rodákem Furchem.
     
    01:37
    Fajzullin se dostal do slušné střelecké pozice a zápěstím zkusil zakončit. Nicméně Listuin dokázal odolat. Následně se domácí útočník snažil puk ještě sebrat pod svojí kontrolu, ale bez úspěchu.
     
    02:35
    Domácím se kombinace v útočném pásmu nevydařila. Puk se dostal mimo třetinu. Zatím jsme na ledě neviděli žádnou zajímavější situaci.
     
    03:23
    První pětka Něftěchimiku poprvé výrazněji zahrozila. Brule napálil puk jen do výstroje Šilina, následně si touš zpracoval Gynge, ale ani on se zakončením neuspěl. Akce hostů však pokračuje...
     
    03:40
    ... Sexton moc hezky vystřelil ze střední vzdálenosti těsně před modrou čáru. Puk byl tečovaný, takže Šilin neměl úplně snadnou pozici. Nakonec si spolu se svými obránci, kteří odstavili dorážející hráče včetně Gyngeho, poradil.
     
    04:45
    Pod dohledem televizních kamer je nyní útočník Booth, nová posila Omsku, která naposledy působila loni v Admiralu. Trenéři se rozhodli postavit ho zatím do čtvrté lajny. Rozhodčí jinak hru přerušili, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    05:35
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    Tak tohle je hodně nečekaná rána pro domácí celek, který v úvodních minutách nehrál povedený hokej. Hosté předvedli pěknou kombinaci, Sexton chytrou přihrávkou našel RICHARDA GYNGEHO, který snadnou kličkou překonal ležícího gólmana Šilina. Asistence: Dan Sexton, Gilbert Brulé.
     
    05:49
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    A další gól v síti Šilina! To je parádní vstup do utkání ze strany hostujícího mužstva. Stoljarov svou přihrávkou z pravé strany našel u druhé tyčky najíždějícího si KONSTANTINA MAKAROVA, který nikým nehlídaný pohodlně zakončil do prázdné brány. Asistence: Gennady Stoljarov, Igor Polygalov.
     
    06:30
    Tohle je pořádně studená sprcha pro Avangard, který je v tomhle duelu jasným favoritem. Musí se rychle osušit a ohřát, aby mu zápas nějakým způsobem zbytečně neutekl.
     
    07:17
    Vyloučení v týmu Neftěchimik Nižněkamsk (Pavel Kulikov – 2 min., držení protihráče).
     
    07:50
    Čtvrtina početní výhody je pryč. A Omsk vepředu nevymyslel zhola nic. Neftěchimik je samozřejmě notně povzbuzený a úvodní dva bleskové góly a v pohodě se brání.
     
    08:31
    Burdasov se snažil zakončovat z pravého kruhu, jeho pokus ovšem skončil pouze mimo. Hodně nepovedená střela domácího forvarda. Do konce početní výhody zbývá méně jak polovina.
     
    09:17
    Hosté v plném počtu.
     
    09:50
    Odvážný útok nyní podnikl Pjanov, vjel za modrou čáru, pak ale narazil hned na tři protihráče. Ukousl si zkrátka příliš velké sousto. Avangard následně držel ještě chvilku puk v pásmu, nic kloudného však nevymyslel.
     
    11:10
    Nižněkamsk brání opravdu výborně. Jakmile hráči Omsku dostanou puk na své hokejky, okamžitě jsou forčekováni. On se vlastně ani ještě příliš nezapotil hostující brankář Listuin.
     
    11:55
    Pestuško přihrávkou z pravé strany hledal ve středu kluziště najíždějícího si Lisova, ten byl ovšem dobře bráněn, takže nakonec byl jeho pokus zablokovaný.
     
    12:40
    Omsk vlastně jen odevzdal puk, pro který si sjel Ogurcov. Počkal na své spoluhráče a vyrazil do útoku. Ani Neftěchimik však u touše příliš dlouho nezůstal.
     
    13:41
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    Brankář Šilin jen marně zvedl oči ve strop a asi půjde střídat. Takový průběh utkání se určitě nečekal. Hosté se prosadili potřetí v řadě poté, co byl GENNADY STOLJAROV dostatečně důrazný v brankovišti a donutil Medveděva nešťastně zasunout touš do vlastní svatyně. Obrana Avangardu byla v tomhle případě hodně laxní. Asistence: Konstantin Makarov.
     
    13:41
    Střídání v týmu Avangard Omsk: ze hřiště odchází Oleg Šilin, přichází Dominik Furch.
     
    14:55
    V kabině Omsku asi proběhne o přestávce pár ostrých slov. Celek, který už semdkrát v řadě neztratil ani bod, prohrává před vlastními fanoušky s poměrně průměrným týmem už o tři branky! A to ještě první třetina ještě ani neskončila.
     
    15:40
    I nadále je Avangard vepředu hodně zoufalý. Neftěchimik v pohodě zastavuje jeho náznaky útoků. Možná je to vůbec nejhorší výkon domácích borců v této sezóně.
     
    16:51
    Nový muž v sestavě hostujícího mužstva Šiksatdarov poprvé výrazněji prověřil Furcha, který před chvilkou nahradil Šilina. Nicméně z pravé strany na něj z blízkosti nevyzrál.
     
    17:55
    Pořád se Avangard marně snaží najít skulinky v obraně soupeře. Lisutin toho mezi třemi tyčemi opravdu moc nepředvedl. neměl proč. Jeho spoluhráči pracují v defenzívě i nadále mistrně.
     
    19:00
    Zahlášena poslední minuta první třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Avangard tuhle třetinu hrubě nezvládl. I když měl mít tenhle duel úplně jiný průběh, Neftěchimik využil totální laxnosti favorita a nadělil mu hned tři branky. Nejenže se nedařilo gólmanovi Šilinovi, kterého nahradil již Furch, celý tým pracoval opravdu hodně mizerně. V kabině domácích padnou asi o přestávce pořádně ostrá slova.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:51.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:22
    Vyloučení v týmu Neftěchimik Nižněkamsk (Dan Sexton – 2 min., nesportovní chování).
    Vyloučení v týmu Avangard Omsk (Jegor Martynov – 2 min., hrubost).
     
    20:32
    Chochrjakov se ocitl v nebezpečné pozici v brankovišti, nakonec však z bezprostřední blízkosti na Lisutina nevyzrál. Hosté si s touhle jakousi pološancí soupeře poradili.
     
    22:22
    Oba týmy v plném počtu.
     
    22:30
    Hra je poměrně často přerušovaná. Každopádně žádné zajímavější situace jsme se zatím nedočkali. Avangard se snaží tlačit opředu, Něftěchimik slušně brání. Obrázek hry jako by se od první třetiny vůbec nelišil.
     
    23:47
    Nižněkamsk se nyní usadil v pásmu soupeře a nakonec ho donutil vyhodit touš na zakázané uvolnění. Hra se tak stěhuje zpátky před českého brankáře Furcha.
     
    24:22
    Booth zachytil přihrávku a hnal se dopředu. Z levé strany tahle nová posila domácích vystřelila, nicméně Lisutin si poradit nakonec dokázal. Těchto chyb by se měl Nižněkamsk zcela jistě co nejvíce vyvarovat.
     
    25:13
    Gimatov se dostal do střelecké pozice na pravé straně, snažil se najít sklulinku ve výstroji Furcha, ten však byl u tyčky přibitý jako hřebík. Vhazovat se bude před domácím brankovištěm.
     
    26:09
    Kdyby Burdasov nebyl zády k brance a pomalu neklečel, určitě by zakončoval o dost lépe než v tomhle případě. Nakonec Lisutin nemusel výrazněji zasahovat. Na tribunách to po jeho šanci každopádně hodně zahučelo.
     
    27:23
    Domácí nyní zmáčkli svého soupeře v jeho pásmu. A opravdu hodně se začíná ukazovat Booth, který objel branku a snažil se zakončovat bekhendem. Lisutin zatím odolává, uvidíme, na jak dlouho.
     
    28:10
    Martynov poměrně odvážně založil pásmo, byl však ihned forčekován, a tak Avangard nakonec o své založené pozice přišel. Práce Neftěchimiku v zadních liniích je i nadále perfektní.
     
    28:53
    Po delší odmlce se mezi třemi tyčemi musel ukázat také Furch! Avangard za brankou chyboval, čehož nakonec před českým brankářem mohl využít Stoljarov. Jenže z blízkosti nakonec v koncovce neuspěl.
     
    29:17
    Lisutin je mužem na svém místě! Zase se osmělil Booth, který je ve druhém dějství jedním z nejnebezpečnějších hráčů. Jenže z mezikruží z vyložené pozice trefil pouze soupeřovu výstroj.
     
    30:19
    Sobotkovi se dnes ne úplně dobře daří. Teď se snažil bojovat v rohu kluziště o puk, brzy ho ovšem ztratil. Jeho lajna toho v tomhle zápase opravdu moc nepředvedla.
     
    31:16
    Neftěchimik si zase nic nekomplikoval a vyhodil puk po mantinelu do bezpečí. Avangard byl během pár sekund znovu v útočném pásmu, ovšem Lisutin nakonec schoval puk do výstroje a zastavil jakékoli možné počínání soupeře.
     
    32:08
    Vyloučení v týmu Avangard Omsk (Nikita Lisov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    32:44
    Omsk se dostal v oslabení do útočné akce. Pestuško měl před sebou dost prostoru, a tak zkusil pozornost Lisutina, ten ale na jeho pokus velmi dobře viděl a bez problémů ho schoval do své výstroje.
     
    33:16
    Nižněkamsk toho během své první přesilovky moc nepředvedl. Furch se mezi třemi tyčemi nemusel výrazněji potit ani jednou. Do konce početní výhody zbývá nějakých čtyřicet sekund.
     
    34:08
    Domácí v plném počtu.
     
    35:58
    Na první lajnu vede Sobotkou si hosté dávají obzvláště velký pozor. Poté, co český útočník špatně přihrál Gustafssonovi, se podařilo Neftěchimiku zcela eliminovat podnikání domácího mužstva. To musí pásmo zakládat znovu.
     
    37:02
    Lisutin je zatím mezi třemi tyčemi opravdu hodně jistý. Poradil si s menším závarem před svou brankou, pak i vykryl bombu Martynova.
     
    37:04
    Oddechový čas pro hosty.
     
    37:28
    Na druhé straně si Furch došel pro puk a schoval ho pro jistotu pod lapačku. Avangard i v téhle třetině zatím marně hledá cestičku alespoň za nějakým snižujícím gólem.
     
    38:35
    Sobotka se u mantinelu pustil do křížku s Ljaminem. Potyčku museli vyřešit rozhodčí, kteří zároveň sáhnou k vyloučení. Jako by český útočník trošku neunášel fakt, že se mu dnes jednoduše vůbec nedaří.
     
    38:36
    Vyloučení v týmu Avangard Omsk (Maxim Pestuško – 2 min., vražení na hrazení).
     
    39:00
    Zahlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:19
    Jako by Avangardu vůbec nevadilo, že hraje o čtyřech hráčích na ledě. Neftěchimik otevírá hru, takže se nabízí více prostoru. Toho ovšem tentokráte nevyužil Fiščenko, který z levé strany pálil nepřesně.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhé dějství nám žádnou branku nenabídlo. I když se Avangard evidentně zlepšil, stále nenašel recept na výborně chytajícího Lisutina. Každopádně v žádném případě nemáme rozhodnuto. Domácí jsou celkem, který i tenhle stav dokáže otočit na svou stranu. Neftěchimik by měl hrát stejně koncentrovaně jako doposud.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:48.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:36
    Domácí v plném počtu.
     
    41:00
    Vyloučení v týmu Neftěchimik Nižněkamsk (Konstantin Makarov – 2 min., vysoká hůl).
     
    42:00
    Ani tahle početní výhoda Avangardu moc nevychází. Jakmile se dostane do pásma, ihned ho ztrácí. Koncentrace Neftěchimiku v obraně je opravdu úctyhodná.
     
    42:40
    Tyčka zazvonila za Lisutinovou svatyní! Nebo alespoň tak to zaznělo po střele od modré čáry, kterou zřejmě vyslal Osipov. Teď měli hosté štěstí. Jeden gól by mohl Omsk hodně nakopnout.
     
    43:00
    Hosté v plném počtu.
     
    43:24
    Lisov za brankou pro jistotu počkal, až jeho spoluhráči vystřídají. Už dlouho se hraje bez přerušení, což například ve druhém dějství nebyl tak častý jev. Domácím se vteřinky stále krátí.
     
    45:04
    Medveděv se na pravém kruhu ocitl v dobré střelecké pozici, jenže se zakončením váhal a pouze přihrával před brankoviště, což nebylo dobré řešení. Nakonec se o pár vteřin později přece propracoval ke střeleckému pokusu, ten ale poslal pouze mimo.
     
    45:39
    Lisutin předvedl další zákrok, tentokráte nehodlal, aby vznikl nějaký závar, takže je po jeho zásahu hra přerušená. Vhazovat se bude před jeho brankou.
     
    46:07
    Lisutin si v posledních vteřinách nic nekomplikuje. Medveděvova rána sice mířila nad jeho svatyni, než aby se však nějakým nečekaným způsobem odrazila od zadního mantinelu, schoval jí hostující gólman do lapačky.
     
    47:01
    Pěrežogin se nyní snažil svým pokusem překonat Lisutina. Ten i nadále drží svůj tým nad vodou. Rozhodně by rád udržel tohle hodně cenné čisté konto.
     
    47:47
    Sexton jen tak nahodil puk bekhendem na branku. O pár vteřin se u tyčky dostal k zakončení, mezírku ve Furchově výstroji ovšem nenašel. Vhazovat se bude před českým brankářem.
     
    48:00
    Střely na branku: 19:17
     
    48:55
    Gynge mohl definitivně rozhodnout! V plné rychlosti si najel do mezikruží a tvrdě vypálil. Před sebou už měl jen brankáře Furcha. Jeden z obránců soupeře se však položil do jeho zakončení.
     
    50:00
    Deset minut do konce. Pořád to není úplně málo. Avangard však musí nasadit na nejvyšší obrátky, aby dostal utkání alespoň do nerozhodného stavu.
     
    51:10
    Neftěchimik i nadále udržuje pohodlné vedení. Soupeři zkrátka nepovoluje nic, čím by ho dostal na koně.
     
    51:55
    Pjanov nahodil puk od modré čáry, ten se však Lisutinovi nakonec nedostal. Pro Avangard je opravdu hodně těžké prosadit se proti skvěle propracované defenzívě Neftěchimiku.
     
    53:10
    Sedm minut do konce. Pomalu a jistě začíná být o vítězi tohoto duelu rozhodnuto. Určitě se rodí jeden z nejpřekvapivějších výsledků posledních hracích dnů v KHL.
    53:10 Oficiální twitter Avangardu má o dnešním zápase jasno. Gif přesně dokumentuje dění na ledě:

     
    54:45
    A čas se stále krátí. Jako by už domácí vzdávali boj s větrnými mlýny. Lisutin se v posledních chvílích k nějakému ostřejšímu zákroku nedostal.
     
    55:13
    Icingu se nyní dopustili hráči Neftěchimiku. Nic si zkrátka nekomplikují a ihned posílají puky co nejdále od své branky. Vhazovat se bude před Lisutinem.
     
    55:37
    Snadný zákrok Lisutina proti střele Burdasova z levé strany. Jeho efektivní lapačka zasáhla tak, jak měla. Opravdu jen několik málo minut ho dělí od udržení čistého konta.
     
    56:10
    Jakimov skvěle ušetřil cenné vteřinky poté, co se nevykašlal na situaci a zabojoval o puk v rohu kluziště. Méně než čtyři minuty zbývají do konce tohoto utkání.
     
    56:39
    Avangard právě vstřelil branku!
    Že by ještě domácí, svitla naděje? Michejev poslal dlouhou přihrávku ke druhé tyčce, kde ihned z první nikým nehlídaný NIKITA LISOV tvrdě zakončil za bezmocného Lisutina. Ten tak přišel smolně o čisté konto až v závěrečných minutách. Asistence: Ilja Michejev, Valentin Pjanov.
     
    57:42
    Domácí zkoušejí power-play. Ještě čas mají, to zcela určitě. Vsítit dva góly je rozhodně v jejich silách.
     
    57:46
    Oddechový čas pro domácí.
     
    58:00
    Zahlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:36
    Dnešní utkání sleduje 7370 diváků.
     
    59:00
    Zahlášena poslední minuta třetí třetiny.
     
    59:29
    Domácí ještě dostanou šanci hrát v šesti proti čtyřem, dvě minuty za hru vysokou holí odpyká Sexton.
     
    59:29
    Furch odjíždí na střídačku, domácí zkouší hru šesti proti čtyřem.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní zápas je u konce. Hostující Nižněkamsk rozhodl o své výhře již v první třetině, kde vsítil všechny tři góly. Favorizovaný Omsk dokázal snížit pouze tři minuty před koncem, na více se nezmohl. Já se tímto s Vámi loučím a přeji hezký zbytek dnešního dne.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku: 26-19
    Vhazování: 33-37
    Blokované střely: 2-17
    Bodyčky: 12-10
    Vyloučení: 3-4 (16:32:47)

    Patrik Sandev

    Góly a asistencie: 57. Lisov (Pjanov) – 6. Gynge (Sexton, Brulé), 6. K. Makarov (Stoľarov, Polygalov), 14. Stoľarov (K. Makarov)


    Avangard Omsk: Šilin (14. Furch) – Martynov, Medvedev, A. Osipov, Nikitin, Lisov, Gustafsson – Perežogin, Sobotka, Pestuško – Lemťugov, Chochrjakov, Burdasov – Fajzullin, Pjanov, – Fiščenko, Juňkov, Booth.
    Neftechimik Nižnekamsk: Lisutin (Kolppanen) – Ľamin, Riasenskij, Lekomcev, Ogurcov, Bryncev, Berezin, An. Sergejev – Gynge, Brulé, Sexton – Stoľarov, Polygalov, K. Makarov – Poriadin, P. Kulikov, Koňkov – Šiksatdarov, Jakimov, Gimatov.

    Rozhodca: Vasiljev, Cyplakov – Ivanov, Černyšjov

    Diváci: 7370