VC Mexika Hamilton (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Mexika

Hamilton

Nedeľa 30.10.2016, 20:00Formula 1
     
    Máme za sebou VC Mexika, ktorú popri nádhernej atmosfére vyhráva Lewis Hamilton. Druhé miesto obsadil tímový kolega Nico Rosberg. V dôsledku toho sa meno celkového šampióna dozvieme až v nasledujúcich VC. Tretie miesto nakoniec nepripadlo Maxovi Verstappenovi, kvôli päť sekundovej penalizácií. Preto sa z tretieho miesta môže tešiť Sebastian Vettel. Je to skutočne dramatický záver tejto nie veľmi atraktívnej Grand Prix. Safety car vyšlo na trať iba raz a to v úvode pretekov.

    Odo mňa je to na dnes všetko, lúči sa s vami komentátor Richard Eisner a teším sa na nasledujúcu VC Brazílie. (21:58:12)
     
    Koniec pretekov.
     
    71
    Sme v poslednom kole a Lewis Hamilton si mieri po ďalšie víťazstvo vo VC Mexika.
     
    70
    Séria dramatických situácií na záver VC pokračuje. Sebastian Vettel zablokoval v rovine Daniela Ricciarda, čo malo za následok drobný kontakt.
     
    69
    Verstappenove neskoré brzdenie mu zaručilo skrátenie trate. Sebastian Vettel si brúsi zuby na jeho miesto a spúšťa sériu nadávok za to, že ho nechce pustiť pred seba.
     
    68
    Kimi Raikkonen zaútočil na Nica Hulkenberga, ktorý dostáva hodiny a hneď je vyvesená žltá vlajka.
     
    66
    Jediný súboj o pódium prebieha medzi Ricciardom a Vettelom, ktorý sa nekontrolovateľne blíži.
     
    64
    Max Verstappen prerušil komunikáciu s tímom po tom, čo mu povedali, koľko stráca na druhého Rosberga.
     
    62
    Kimi Raikkonen nasadzuje stíhaciu jazdu na šiesteho Hulkenberga. Pilot z tímu Force India v papierovo slabšom aute predvádza v Mexiku nádhernú jazdu.
     
    61
    Ostáva desať kôl a poradie je ustálené:
    1. Hamilton
    2. Rosberg
    3. Verstappen
    4. Vettel
    5. Ricciardo
     
    58
    Okrem nekončiaceho boja o medzi Massom a Perézom tu máme čisto britský súboj medzi Buttnom a Palmerom.
     
    56
    Daniil Kvyat dostáva penalizáciu päť sekúnd za skrátenie trate, čím získal výhodu.
     
    55
    Max Verstappen po neúspešnom útoku na Nica Rosberga je v strate tri a pol sekundy. Nemecký pilot si môže na chvíľu vydýchnuť.
     
    52
    Obrovská frustrácia na strane Sergia Peréza, ktorý sa na domácej pôde už 40 kôl snaží dostať pred Felipeho Massu.
     
    50
    Max Verstappen na konci roviny doslova zaútočil na Nica Rosberga. Nebezpečne vyzerajúci manéver bol spôsobený neskorým brzdením tohto mladého jazdca. Poradie ostáva nezmenené, môžme byť radi, že sa to neskončilo kontaktom.
     
    49
    Max Verstappen sa dostáva tesne sa Nica Rosberga. Časová medzera je len pol sekundy a to mu umožňuje využil systém DRS a stíhaciu jazdu.
     
    48
    Fernando Alonso zažil naozaj nepríjemný pit stop. Ľavá zadná pneumatika nechcela ísť von a to spôsobilo výrazné zdržanie.
     
    46
    Druhú sériu zastávok v boxoch otvára Kimi Raikkonen, ktorý ostáva na bielej sade pneumatík.
     
    44
    Valtteri Bottas z tímu Williams prekonáva traťový rekord 372,5 kilometrov za hodinu.
     
    43
    Sergio Peréz sa ani za podpory plných tribún domácich fanúšikov nedokáže dostať pred Felipeho Massu.
     
    41
    Priebežné poradie:
    1. Hamilton
    2. Rosberg
    3. Verstappen
    4. Ricciardo
    5. Raikkonen
     
    40
    Asi najkrajší súboj v Mexiku stále prebieha. Sergio Peréz sa stále snaží dostať pred Felipeho Massu, ale jazdecké skúsenosti tu hrajú veľkú rolu.
     
    38
    Poradie je ustálené a Lewis Hamilton vedie preteky s náskokom vyše štyri sekundy. Pokiaľ by VC Mexika skončila v tomto poradí, o svetovom šampiónovi by sa rozhodlo až v ďaľších týždňoch.
     
    36
    Súboj Massa, Peréz pokračuje aj v tomto kole. Sergio jazdí očividne lepšie časy, ale Brazílčan svoje miesto len tak ľahko neodovzdá. Pripomínam, že pre Felipeho Massu je toto úplne posledná sezóna.
     
    35
    S výnimkou sedemnásteho Daniila Kvyata majú všetci pretekári obutú bielu, najtvrdšiu sadu pneumatík.
     
    34
    Priebežné poradie:
    1. Hamilton
    2. Rosberg
    3. Verstappen
    4. Ricciardo
    5. Raikkonen
     
    32
    Sebastian Vettel sa po nekonečných 32 kolách dostáva do boxovej uličky a obúva si najtvrdšiu sadu. Dostáva sa za Raikkonena na šieste miesto.
     
    31
    Sebastian Vettel ani v tomto kole nenavštívil pit stop. Jeho žltá sada pneumatík musí byť nesmrteľná.
     
    29
    Sme 29. kole a Sebastian Vettel dostáva príkaz k zastávke v boxoch. Sebastian však ostáva na trati a mechanici ho musia ešte jedno kolo počkať.
     
    28
    Pokiaľ Sebastian Vettel zastaví v boxoch, mohol by sa dostať pred tímového kolegu Raikkonena. Medzi nimi je rozdiel 20 sekúnd, čo je zhruba jedna zastávka v boxoch.
     
    27
    Priebežné poradie:
    1. Vettel
    2. Hamilton
    3. Rosberg
    4. Verstappen
    5. Ricciardo
     
    25
    Felipe Massa púšťa svojho tímového kolegu na ôsme miesto. Hneď je z desiateho miesta atakovaný domácim Sergiom Perézom, ktorého však nešťastné prebŕzdenie vyradilo z trate.
     
    23
    V čele pretekov je Sebastian Vettel, ktorý už 23 kôl jazdí na tej istej sade pneumatík. Je len otázkou času, kedy aj on navštívi svojich mechanikov.
     
    22
    Daniel Ricciardo sa z pätnásteho miesta dostal na štvrté. Pripomínam však, že ešte nebol v boxoch a jazdí na 20 kôl starých pneumatikách a spomaľuje svojho tímového kolegu.
     
    21
    Z prvého miesta prichádza do boxov aj Nico Rosberg, ktorý sa dostáva pred Ricciarda a Verstappena. Do konca pretekov ostáva ešte 50 kôl, preto očakávame minimálne jednu zastávku.
     
    20
    Lewis Hamilton na čerstvých pneumatikách prekonal sám seba a zajazdil najlepší čas.
     
    19
    Sergio Peréz ostro útočí na Bottasa a snaží sa mu zobrať bohato bodované piate miesto. Každú zákrutu to vyzerá na potenciálny predbiehací manéver.
     
    18
    Vedenie pretekov preberá Nico Rosberg, ktorý ešte stále nenavštívil svojich mechanikov.
     
    17
    V boxovej uličke je rušno. Po nové pneumatiky si prišla už väčšina jazdcov spoločne s vedúcim Lewisom Hamiltonom, ktorý si obúva tvrdšiu sadu.
     
    15
    Penalizáciu päť sekúnd dostáva Carlos Sainz za úvodný incident s Fernandom Alonsom.
     
    15
    Sebastian Vettel sa konečne môže sústrediť na vlastnú rýchlosť. Felipe Massa zamieril do boxov po bielu sadu a pustil Nemca pred seba.
     
    14
    Sebastian Vettel spustil sériu nadávok na Felipeho Massu, ktorý sa momentálne nachádza pred ním. Do rádiovej komunikácie povedal "Je to hlupák, spomaľuje mňa aj samého seba."
     
    12
    Prvú sériu zastávok v boxoch nám otvára Romain Grosjean. Hneď po ňom ho nasleduje Max Verstappen, ktorý si objednal najtvrdšiu sadu. Je očividné, že Red Bull dynamicky mení stratégiu.
     
    11
    V prvej desiatke nám prebieha viacero súbojov. Deviaty Sergio Peréz je tesne za Valteri Bottasom a je otázkou pár zákrut, kedy dôjde k predbiehaciemu manévru.
     
    10
    Priebežné poradie:
    1. Hamilton
    2. Rosberg
    3. Verstappen
    4. Hulkenberg
    5. Raikkonen
     
    8
    Úvodný incident medzi Rosbergom a Verstappenom sa nebude nijako trestať. Medzitým sa siedmy Vettel tlačí na šiesteho Massu.
     
    7
    Je zahájené vyšetrovanie na Nica Rosberga a Maxa Verstappena kvôli nedovolenému zákroku v prvej zákrute.
     
    6
    Vedúci Lewis Hamilton sa stáva autorom najrýchlejšieho kola. Sekundu a pol za ním sa nachádza kolega Nico Rosberg, ktorému doslova dýcha na chrbát Max Verstappen.
     
    5
    Jazdí sa na plný plyn a vytvárajú sa nám aj prvé súboje. Bol spustený aj systém DRS.
     
    3
    Safety car opúšťa trať na konci tretieho kola.
     
    2
    Viacero pretekárov využilo safety car k výmene pneumatík. Opakovaný záber ukazuje aj kontakt domáceho pretekára Estebana Guttieréza. Našťastie bez následkov.
     
    1
    Pascal Werhlein nezvládol situáciu s Marcusom Ericssonom a končí vo zvodidlách. V dôsledku toho je na trať vypustený safety car.
     
    Máme tu ostrý štart VC Mexika! Do prvej zákruty sa vrútil Lewis Hamilton, ktorý nezvládol prebrzdenie a skončil na trávnatej ploche. Ostáva však na vedúcej pozícii.
     
    Preteky sa práve začali.
     
    Jazdci vyrážajú do zahrievacieho kola. O pár momentov začne ostrý štart.
    Pripomínam, že pokiaľ preteky vyhrá Nico Rosberg a Lewis Hamilton skončí horšie, ako na desiatom mieste, stane sa majstrom sveta.
     
    Veľkolepá kráľovská kubatúra motoršportu ostáva na americkom kontinente, konkrétne na okruhu Autodromo Hermanos Rodríguez v Mexiku. Na štyri a pol kilometrovej dráhe by sa malo odjazdiť 69 kôl. Ostrý štart prebehne o 20:00 nášho času.

    Kvalifikácia:
    O prvé miesto v kvalifikačnom kole sa postaral Lewis Hamilton, ktorý porazil svojho kolegu a súčasného lídra v celkovom poradí Nica Rosberga. Obaja jazdci budú štartovať na mäkkých pneumatikách. Tretie a štvrté miesto ostáva v stajni Red Bullu v poradí Verstappen, Ricciardo. Piate miesto obsadil Nico Hulkenberg z tímu Force India.

    Tabuľka:
    1.Nico Rosberg 331
    2. Lewis Hamilton 305
    3. Daniel Ricciardo 227
    4. Sebastian Vettel 177
    5. Kimi Raikkonen 170

    Pohár konštruktérov:

    1. Mercedes 636
    2. Red Bull 400
    3. Ferrari 347
    4. Force India 138
    5. Williams 130
     
    Vítame vás pri online prenose. Preteky sa začnú o 20:00.

    Richard Eisner