Obrovský slalom žien, Sölden, 1. kolo sk Víťazka: Lara Gutová (SUI): 1:10.11 (kon.) | Obrovský slalom žien, Sölden, 2. kolo sk Lara Gutová (Švajčiarsko) (kon.)
koniec udalosti
SP - obrovský slalom žien, Sölden, 2. kolo

Lara Gutová (Švajčiarsko)

Sobota 22.10.2016, 13:00 • Sölden (Rakousko) • Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z druhého kola obrovského slalomu žien. V ňom bude mať svoje zastúpenie aj Slovensko, keďže Petra Vlhová predviedla dobrý výkon a skončila na 21. mieste. Druhé kolo pretekov sa začne o 13:00 hod.

    PRVÉ KOLO OVLÁDA GUTOVÁ

    Obrovský slalom žien má v rakúskom Söldene za sebou prvé kolo. Jeho víťazkou sa stala Švajčiarka Lara Gutová. Víťazka minuloročného bodovania Svetového pohára predviedla výbornú jazdu a so štartovým číslom 2 dokonale využila upravenú trať. Zajazdila čas 1:10,11 minúty a svoju konkurenciu deklasovala. Druhá skončila americká hviezda Mikaela Shiffrinová. Jej špecialitou je skôr klasický slalom, no napriek tomu zašla solídnu jazdu a na vedúcu Švajčiarsku stratila len 1,42 sekundy.

    Predbežné stupne víťazov dopĺňa Talianka Marta Bassinová, ktorej manko na prvé miesto predstavuje 1,84 sekundy. Sklamaním bol výkon Evy-Marie Bremovej, ktorá v pozícii obhajkyne malého kryštálového glóbusu zajazdila až jedenásty najrýchlejší čas. Ešte horšie však dopadla Švédka Frida Hansdotterová. Tejto pretekárke jazda vôbec nevyšla, skončila až na 34. mieste, pričom ju od postupu do druhého kola delilo len 37 stotín sekundy. V prvých pretekoch sezóny tak bodovať nebude.

    VÝBORNÁ JAZDA MLADEJ SLOVENKY

    Skvelá správa z rakúskeho Söldenu prišla aj na Slovensko. Petra Vlhová sa totiž prebojovala do druhého kola, hoci mala vysoké štartové číslo 55. Rodáčka z Liptovského Mikuláša skončila na 21. mieste, a tak do druhého kola odštartuje ako desiata. Slovenku môže mrzieť pomalšia stredná časť trate, kde nazbierala drvivú väčšinu svojej viac ako trojsekundovej straty. Bohužiaľ, prvá jazda sezóny nevyšla podľa predstáv českej pretekárke Martine Dubovcovej. Tá skončila až na 57. mieste, a tak naši západní susedia nebudú mať v druhom kole svoje zastúpenie.
     
    Druhé kolo obrovského slalomu v rakúskom Söldene sa práve začalo. Ako desiata v poradí vyštartuje Slovenka Petra Vlhová.
     
    30
    Ako prvá sa spustila dolu svahom Nemka Lena Dürrová. Predviedla pomerne dobrú, rytmickú jazdu a nespravila väčšiu chybu. Úvodný čas druhého kola stanovila na 2:27,22.
     
    29
    Švédka Emelie Wikströmová mala na štarte na nemeckú zjazdárku náskok len dvoch stotín sekundy. V druhom kole išla ale oveľa opatrnejšie a v celkovom súčte na ňu stratila 1,72 sekundy.
     
    28
    Švajčiarka Simone Wildová začala opatrnejšie, ale v strednej časti trate si vytvorila takmer pol sekundový náskok. Záver jej ale nevyšiel a so stratou 11 stotín sekundy sa zaraďuje na priebežné druhé miesto.
     
    27
    Ani Marie Massiosová nezosadila nemeckú zjazdárku z prvej priečky. Francúzska každým medzičasom na svoju súperku strácala a napokon je až tretia.
     
    26
    Švajčiarka Wendy Holdenerová predviedla svoju typickú agresívnu jazdu a zaslúžene ide do čela pretekov. V závere síce trošku stratila zo svojho náskoku, no celkovo bola rýchlejšia o 37 stotín sekundy.
     
    25
    Druhé kolo má za sebou aj prvá talianska pretekárka – Francesca Marsagliová. Už na druhom medzičase však strácala viac ako sekundu a napokon sa zaraďuje len na priebežné štvrté miesto.
     
    24
    Švajčiarka Mélanie Meillardová svoju krajanku z čela pretekov nezosadila. Počas svojej jazdy nespravila vážnejšiu chybu, no napokon stratila len tri stotinky sekundy.
     
    23
    Skúsená Manuela Moelggová sa zaraďuje na priebežné tretie miesto. Talianka stratila najmä v strednej časti trate a ani dobrý záver ju do čela pretekov nedostal.
     
    22
    Rakúska lyžiarka Ricarda Haaserová začala výborne, mierne síce stratila v strednej časti trate, no následne predviedla výborný záver. S náskokom 18 stotín sekundy ide do čela pretekov.
     
    21
    Skvelé! Slovenská zjazdárka Petra Vlhová predviedla výbornú jazdu. Popasovala sa aj s náročnou hornou časťou trate a ide do vedenia o 42 stotín sekundy.
     
    20
    Slovenská pretekárka ostáva na čele pretekov. Coralie Frasseová Sombetová nezajazdila zle, ale na každom medzičase niečo stratila a napokon sa zaraďuje na druhú priečku.
     
    19
    Dnešné preteky Tine Weiratherovej vôbec nevyšli. Už prvé kolo nebolo podľa jej predstáv a ani v tom druhom sa nezlepšila. Reprezentantka Lichtenštajnska je momentálne na 4. mieste.
     
    18
    Rakúšanka Rosina Schneebergerová predviedla veľmi zaujímavú jazdu. Na druhom medzičase mala náskok troch desatín, no záver jej nevyšiel. So stratou 33 stotín je až tretia.
     
    17
    Aj jazda Kathariny Truppeovej ukázala, že v spodnej časti trate bola Petra Vlhová mimoriadne rýchla. Aj Rakúšanka stratila najmä na konci trate a zaraďuje sa až na piate miesto.
     
    16
    Skúsená Marie-Michéle Gagnonová nemala nárok a je až ôsma. Kanaďanka nezvládla najmä strednú časť trate, kde stratila na Petru Vlhovú viac ako osem desatín sekundy.
     
    15
    Po krátkej prestávke sa dolu svahom spustila Maria Pietiläová Holmnerová. Švédke jazda ale vôbec nevyšla, predviedla až 15. najlepšie druhé kolo a celkovo stratila 1,67 sekundy.
     
    14
    Nórka Nina Løsethová mala hneď na začiatku trate veľké problémy. To sa okamžite prejavilo na časovej strate, a tak nemohla bojovať o pódium. Napokon je predposledná so stratou 2,35 sekundy.
     
    13
    Ani druhá nórska reprezentantka Ragnhild Mowinckelová nemôže byť so svojim výkonom spokojná. Druhé kolo vôbec nezvládla a prepadáva sa na priebežné 15. miesto.
     
    12
    Petra Vlhová je stále na čele pretekov, neprekonala ju ani Eva-Maria Bremová! Obhajkyňa malého kryštálového glóbusu nezajazdila dobré preteky a celkovo stratila 1,91 sekundy.
     
    11
    Vyzerá to tak, že trať je čím ďalej, tým horšia. Doplatila na to aj Slovinka Tina Robniková, ktorá sa zaraďuje na koniec prvej desiatky.
     
    10
    Elitnú desiatku pretekárok otvorila Sofia Goggiaová. Talianka mala na prvom medzičase náskok šesť desatín. V závere síce niečo stratila, no napriek tomu je prvá o 46 stotín sekundy.
     
    9
    Tessa Worleyová mala na druhom medzičase komfortný náskok 85 stotín sekundy. V závere ale nepochopiteľne zlyhala a v súčte oboch kôl je pomalšia o päť stotín sekundy.
     
    8
    Po prvom kole bola na ôsmom mieste Ana Drevová. Slovinka zajazdila fantasticky strednú časť trate, no podobne ako Tessa Worleyová v závere spomalila. Dokonca je až štvrtá, tesne za Petrou Vlhovou.
     
    7
    Ani Michaela Kirchgasserová nejde do čela pretekov. Rakúšanka mala komfortný náskok sedem desatín, no v porovnaní so Sofiou Goggiaovou mala oveľa slabší posledný úsek trate.
     
    6
    Stephanie Brunnerová to zvládla! Na rozdiel od predchádzajúcich pretekárok prešla záver trate oveľa lepšie a s náskokom 49 stotín sekundy ide domáca pretekárka do vedenia.
     
    5
    Švédka Kajsa Klingová nebude so svojim druhým kolom vôbec spokojná. Zaraďuje sa až na 17. miesto so stratou takmer dvoch sekúnd.
     
    4
    Federica Brignoneová spravila v strednej časti trate chybu a na druhom medzičase strácala šesť desatín sekundy. Následne sa jej strata prehlbovala a napokon je o stotinu pomalšia aj ako Petra Vlhová.
     
    3
    Druhá talianska pretekárka Marta Bassinová bude na stupňoch víťazov! Predviedla šieste najlepšie druhé kolo a s náskokom 35 stotín sekundy zdoláva domácu Stephanie Brunnerovú.
     
    2
    Mikaela Shiffrinová predviedla ďalší skvelý výkon a zabojuje o dnešné víťazstvo. Martu Bassinovú poráža o 49 stotín sekundy a toto je jasná hodená rukavica pre Laru Gutovú.
     
    CIEĽ
    Lara Gutová vyhráva prvý obrovský slalom tejto sezóny. Počas celého druhého kola si držala svoj komfortný náskok a jednoznačne prevalcovala konkurenciu.
    Dojazd dnešných pretekov v podaní suverénnej Lary Gutovej.

     
    Lara Gutová dnes nemala na trati konkurenciu. V oboch kolách predviedla bezchybný výkon a s náskokom 1,44 sekundy triumfovala pred americkou hviezdou Mikaelou Shiffrinovou. Spokojná môže byť aj Talianka Marta Bassinová, ktorá sa po prvýkrát postaví na stupne víťazov. Skvelý výsledok ale dosiahla aj Slovenka Petra Vlhová. V porovnaní s prvým kolom sa zlepšila o trinásť miest a so štartovým číslom 55 napokon skončila na skvelom ôsmom mieste. S týmto radostným konštatovaním sa s vami lúčim, ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (14:04:31)

    Miroslav Kováčik

    Konečné podanie pretekov:
    1. Lara Gutová (SUI) 2:23,02
    2. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,44
    3. Marta Bassinová (ITA) +1,93
    4. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,28
    5. Sofia Goggiaová (ITA) +2,77
    6. Tessa Worleyová (FRA) +2,82
    7. Michaela Kirchgasserová (AUT) +3,01
    8. Petra Vlhová (SVK) +3,23
    9. Federica Brignoneová (ITA) +3,24
    10. Ana Drevová (SLO) +3,29
    11. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +3,55
    12. Rosina Schneebergerová (AUT) +3,56
    13. Ricarda Haaserová (AUT) +3,65
    14. Katharina Truppeová (AUT) +3,67
    15. Tina Weiratherová (LIE) +3,70
    16. Wendy Holdenerová (SUI) +3,83
    17. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +3,85
    18. Mélanie Meillardová (SUI) +3,86
    19. Tina Robniková (SLO) +3,93
    20. Manuela Moelggová (ITA) +4,14
    21. Lena Dürrová (GER) +4,20
    21. Kajsa Klingová (SWE) +4,20
    23. Simone Wildová (SUI) +4,31
    24. Maria Pietiläová Holmnerová (SWE) +4,90
    25. Francesca Marsagliová (ITA) +5,12
    26. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +5,14
    26. Eva-Maria Bremová (AUT) +5,14
    28. Nina Løsethová (NOR) +5,58
    29. Emelie Wikströmová (SWE) +3,92

    Diskvalifikovaná: Marie Massiosová (FRA).
    Poradie po prvom kole:
    1. Lara Gutová (SUI) 1:10.11
    2. Mikaela Shiffrinová (USA) +1.42
    3. Marta Bassinová (ITA) +1.84
    4. Federica Brignoneová (ITA) +1.97
    5. Kajsa Klingová (SWE) +2.13
    6. Stephanie Brunnerová (AUT) +2.25
    7. Michaela Kirchgasserová (AUT) +2.28
    8. Ana Drevová (SLO) +2.51
    9. Tessa Worleyová (FRA) +2.77
    10. Sofia Goggiaová (ITA) +2.81
    11. Tina Robniková (SLO) +3.11
    11. Eva-Maria Bremová (AUT) +3.11
    13. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +3.12
    14. Nina Løsethová (NOR) +3.18
    15. Maria Pietiläová Holmnerová (SWE) +3.23
    16. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +3.28
    17. Katharina Truppeová (AUT) +3.30
    18. Rosina Schneebergerová (AUT) +3.31
    19. Tina Weiratherová (LIE) +3.38
    20. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +3.43
    21. Petra Vlhová (SVK) +3.53
    22. Ricarda Haaserová (AUT) +3.54
    23. Manuela Mölggová (ITA) +3.68
    24. Mélanie Meillardová (SUI) +3.70
    25. Francesca Marsagliová (ITA) +3.79
    26. Wendy Holdenerová (SUI) +3.83
    27. Marie Massiosová (FRA) +3.86
    28. Simone Wildová (SUI) +3.89
    29. Emelie Wikströmová (SWE) +3.92
    30. Lena Dürrová (GER) +3.94