MS v cyklistke - preteky mužov U23 sk Kristoffer Halvorsen (Nórsko) (kon.)
koniec udalosti
MS v cyklistke - preteky mužov U23

Kristoffer Halvorsen (Nórsko)

Štvrtok 13.10.2016, 11:30Cyklistika
     
    Titul majstra sveta v kategórii U23 putuje do Severnej Európy. Dlho to vyzeralo, že sa bude tešiť Pascal Ackermann, no na páske ho predstihol Nór Kristoffer Halvorsen. Toto víťazstvo je úplne zaslúžené, keďže Nóri boli aktívni počas celých pretekov. Bohužiaľ, slovenský cyklista Erik Baška sa do záverečného špurtu nezapojil a skončil na 13. mieste. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dnešného dňa. Týmito pretekmi vás sprevádzal Miroslav Kováčik. (14:50:57)
    Kristoffer Halvorsen sa stáva majstrom sveta!

     
    CIEĽ
    Novým majstrom sveta v kategórii U23 sa stáva nórsky reprezentant KRISTOFFER HALVORSEN! Ten mal v závere najviac síl a tesne triumfoval pre Nemcom Pascalom Ackermannom. Bronzovú medailu si z katarskej Dohy odvezie Talian Jakub Mareczko.
     
    1
    POSLEDNÝ KILOMETER! Kto sa stane novým majstrom sveta? Videli sme aj nepríjemný pád jedného z belgických pretekárov. Erik Baška zrejme stačiť nebude.
     
    2
    Už len dva kilometre ostávajú do konca pretekov. Tempo určujú najmä Nóri a Nemci, ktorí majú vpredu zrejme najpočetnejšie zastúpenie.
     
    3
    Erik Baška sa momentálne drží za talianskymi pretekármi, čo je určite veľmi dobrá taktika. Favoritom by totiž mal byť Jakub Mareczko, ktorý v tejto sezóne vyhral osemkrát.
    Nepríjemný pád tesne pred koncom pretekov.

     
    4
    V strednej časti pelotónu sme videli pád štyroch jazdcov. Z nich boli až dvaja Francúzi, čo môže hrať v záverečnom špurte veľkú rolu.
     
    5
    A už sú tu aj francúzski cyklisti. Pelotón sa poriadne naťahuje, no v popredných miestach sa drží aj náš reprezentant Erik Baška.
     
    6
    Postupne sa dostávajú do čela pretekov aj Nemci. Záver bude mimoriadne vyrovnaný a vyhrať môže minimálne 5-6 pretekárov. Verme, že to bude Erik Baška.
     
    7
    Tempo je skutočne veľmi rýchle. Na trati je viacero kruhových objazdov, kde sa pelotón rozdeľuje. Vyťažili z toho najmä Taliani, ktorí sa dostali dopredu.
    Do cieľa ostáva posledných osem kilometrov

     
    8
    Nórski reprezentanti udávajú tempo v záverečných kilometroch. Okolo dvadsiatej pozície sú aj traja slovenskí cyklisti, z ktorých má najväčšie šance uspieť Erik Baška.
     
    9
    V pelotóne si postupne vytvárajú pozície najfavorizovanejšie tímy. Veľmi dobre idú najmä Nóri, ktorí sú sformovaní až v pätici na čele hlavného poľa.
     
    10
    Posledných desať kilometrov ostáva do konca pretekov majstrovstiev sveta v kategórie U23. Začíname prakticky odznova, pretože únik je definitívne minulosťou.
     
    12
    Pelotón má vedúcu skupinu na dohľad a je len otázkou času, kedy ju dobehne. Podľa grafiky je aktuálny rozdiel 13 sekúnd, no opticky to vyzerá o niečo menej.
    Posledné kolo sa začalo

     
    14
    Pred malou chvíľou cyklisti preleteli cieľovým priestorom po deviatykrát. Do konca pretekov tak ostáva posledné kolo, pred ktorým má únik náskok 20 sekúnd!
     
    16
    Do čela hlavnej skupiny sa dostávajú Nóri a Nemci. Zatiaľ sú mierne v úzadí favorizovaní Taliani, ale do cieľa ostáva ešte veľmi veľa kilometrov.
     
    18
    Náskok sedmičky pretekárov ohromne rýchlo klesá, už je to len 30 sekúnd. Osobne si ale myslím, že pelotón opäť troška zvoľní a únik dobehne až tesne pred cieľom.
     
    20
    Už len dvadsať kilometrov ostáva do konca dnešných pretekov. Pelotón opäť dupol do pedálov a jeho manko je už len okolo jednej minúty.
     
    22
    Vpredu máme už len sedem jazdcov! Zvýšenému tempu nestačili Amanuel Gebrezgabihier z Eritrei a tiež kolumbíjsky reprezentant Bryan Goméz.
    Aktuálny pohľad na pelotón

     
    24
    Taliansky favorit Jakub Mareczko bude mať v závere o jedného parťáka menej. Pre zdravotné problémy končí v dnešných pretekoch jeho krajan Filippo Ganna.
     
    26
    Na čelo pelotónu sa dostávajú Nemci a snažia sa stiahnuť náskok úniku. V hlavnej skupine vidíme aj Slováka Erika Bašku, do ktorého vkladáme veľké nádeje.
     
    28
    Bufetová zóna opäť spomalila pelotón. Ten stratil ďalších desať sekúnd a problémy s taškou mal lotyšský pretekár Eriks Toms Gavars.
    Do konca ostávajú posledné dva okruhy

     
    30
    Posledné dva okruhy ostávajú do konca dnešných pretekov! Ako som spomínal, hlavný balík mierne ubral z tempa a na vedúcu deviatku stráca 1:33 min.
     
    32
    Tempo pelotónu opäť mierne kleslo, a tak sa Brit Tao Geoghegan Hart bez väčších problémov vrátil späť do hlavného poľa. Práve on by mal byť ťahúňom tímu.
     
    34
    A ďalšie technické problémy, tentokrát v podaní Taa Geoghegana Harta. Jazdec z Veľkej Británie bude musieť kvôli defektu meniť predné koleso.
     
    36
    Náskok vedúcej skupiny klesá každým kilometrom. Momentálne je už len na hranici 1:20 min. Dá sa ale predpokladať, že ju pelotón ešte nechá v hre, čím by sa vyhol prípadným pokusom o únik.
     
    38
    Hlavné pole opäť duplo do pedálov a znížilo svoje manko pod hranicu 100 sekúnd. Problémy s bicyklom má Jenthe Biermans, a okrem toho v pretekoch končí Amanuel Gebreigzabhier.
     
    40
    Tak ešte štyridsať kilometrov zostáva do cieľa. Pred pár sekundami mal technické problémy Arham Meron Brhane (Eritrea), ktorému sa do zadného kolesa zamotala taška.
     
    43
    V týchto chvíľach sa toho v katarskej Dohe príliš veľa nedeje. Pelotón mierne znížil svoju stratu, no stále stráca približne dve minúty. Zatiaľ to ide všetko podľa predpokladov.
     
    46
    Už len tri 15,2-kilometrové okruhy chýbajú do konca dnešných pretekov. Pomaly sa ale začína taktizovať aj vo vedúcej skupine, čo vyhovuje pelotónu.
     
    49
    Pelotón opäť stiahol nohu z plynu a kontroluje si svoj odstup od deväťčlennej vedúcej skupiny. Všetko to smeruje k záverečnému špurtu.
     
    51
    V Katare je skutočne veľké teplo a preto je veľmi potrebné dodržovať pitný režim. Na začiatku každého kola sú tzv. bufety, no často pretekári smerujú aj k doprovodným vozidlám.
     
    54
    V priebehu niekoľkých kilometrov klesol náskok úniku o viac ako minútu. To vyhovuje šprintérom, ktorí by si to mali rozdať na cieľovej páske. Favoritom číslo bude Talian Jakub Mareczko.
     
    57
    Vďaka aktivite Kazachov a Britov klesol náskok vedúcej skupiny na 2:38 min. Tú si ale televízne kamery príliš nevyberajú, a tak je ťažké odhadnúť, ako je na tom.
     
    60
    Kým Španiel Jamie Castrillo Zapater mal problémy so zaseknutou reťazou, ďalší 15-kilometrový okruh má za sebou deväťčlenná vedúca skupina.
     
    62
    Do čela pelotónu sa momentálne dostávajú reprezentanti Kazachstanu a ak sa nemýlim aj Švajčiarska. Náskok ale stále osciluje okolo troch minút.
     
    65
    Strata pelotónu narástla na 3:10 min. Tempo sa snažil rozvíriť Brit Gabriel Cullaigh, no aktuálne to vyzerá skôr na jeho sólo-jazdu. Medzitým spadol na zem Belgičan Jenthe Biermans.
     
    67
    Profil trate je čisto rovinatý, a tak sa nemôžeme čudovať, že priemerná rýchlosť jazdcov je viac ako 40 km/h. Veľmi dobre ide únik a opäť zvyšuje svoj náskok na 2:55 min.
     
    70
    Do konca dnešných pretekov kategórie U23 ostáva ešte presne 70 kilometrov. Predsa len sa troška zvýšilo tempo pelotónu, ktorý stiahol svoju stratu o 20 sekúnd.
     
    73
    Slovenskí cyklisti zatiaľ jazdia pomerne nenápadne, no mali by byť dobre ukrytí v pelotóne. Našim favoritom je najmä Erik Baška, ktorý by rád napodobnil úspech Petra Velitsa spred deviatich rokov.
     
    76
    Cyklisti majú za sebou už aj piaty okruh dnešných pretekov. Vedúcu skupinu doviedol na medzičas Holanďan Pascal Eenkhoorn. Strata pelotónu je tesne nad úrovňou troch minút.
     
    79
    Tunisko v dnešných pretekov už nemá zastúpenie, pretože preteky vzdal Ali Nouisri. Okrem neho končí aj Zemenfes Solomon zo štátu Eritrea.
     
    81
    Ako som už spomínal, náskok sa mierne znížil, teda je momentálne na úrovni 2:50 min. Medzitým zrejme dostal defekt Kostaričan Daniela Jara, a tak musel meniť bicykel.
     
    84
    Pelotón zatiaľ ostáva pokope. Snaha niekoľkých jazdcov znamenala aspoň to, že sa náskok vedúcej skupiny stenčil a približne o desať sekúnd.
     
    87
    Na čele pelotónu sa konečne začína niečo diať. Viacero pretekárov má snahu oddeliť sa od hlavného poľa, čím chcú rozvíriť aktivitu.
     
    90
    Na pasivitu pelotónu sa nemohli pozerať Daire Feeley (Írsko) a Pavel Sivakov (Rusko). Ich strata je však aktuálne na hranici 2:25 min. Medzitým musel meniť bicykel Holanďan Fabio Jakobsen.
     
    93
    A ďalšie kolo máme za sebou! Po sto minútach jazdenia je čele pretekov deväťčlenná skupina, ktorá zatiaľ dobre spolupracuje. Pred pelotónom má solidný trojminútový náskok.
     
    95
    Pelotón stále nereaguje a svoju stratu zvyšuje na 2:30 min. Pasivitu hlavného poľa využíva viacero jazdcov na to, aby si opäť niečo zobrali z tímových vozidiel.
     
    98
    Vedúca skupina okamžite začala lepšie spolupracovať a náskok navýšila na dve minúty. Pelotón si ale zatiaľ kontroluje svoju stratu a na jeho čele sú najmä Taliani.
     
    100
    Do konca pretekov nám ostáva ešte sto kilometrov a stalo sa presne to, čo sme očakávali. Vedúca skupina sa rozrástla na deväť cyklistov. Pridali sa Michael O'loughlin (Írsko), Gregory Daniel (USA), Mahdi Rajabikaboodcheshmeh (Irán) a Jean Claude Uwizeye (Rwanda).
     
    103
    Cyklisti už odštartovali svoje štvrté kolo. Strata pelotónu sa výrazne znížila a momentálne je len na úrovni 1:20 minúty. V hlavnom poli si zatiaľ bezpečne jazdia aj Slováci.
     
    106
    Pelotón sa nám mierne dropí a vznikajú ďalšie malé skupiny. V priebehu 26 sekúnd máme zoradených až deväť jazdcov a dá sa predpokladať, že sa vedúca skupina znásobí.
     
    109
    Televízne kamery si teraz našli smoliara doterajšieho priebehu pretekov – Nuna Bica. Portugalčan spadol v ľavotočivej zákrute a zatiaľ sa márne snaží dostať späť do vedúcej skupiny.
     
    111
    Situácia na trati sa upokojila. Mnohí jazdci sa zaradili na koniec pelotónu a prišli si k doprovodným vozidlám pre bidony s vodou. Spravili tak Tom Bohli či Ho sa Chiu.
     
    114
    Pelotón si opäť dáva oddych, a tak jeho strata narastá k úrovni dvoch minút. Vedúce kvarteto dobre spolupracuje a aktívne jazdí najmä Švajčiar Patrick Muller.
     
    117
    Náskok vedúcej skupiny medzičasom klesol na hranicu sto sekúnd. Pelotón tak kontroluje situáciu a už len kvartetu jazdcov nedáva veľa šancí na úspech.
     
    120
    Vedúca päťčlenná skupina má sebou už aj druhý okruh. Na začiatku toho tretieho nastala kuriózna situácia, keď v jednoduchej zákrute spadol Portugalčan Nuno Bico.
     
    123
    Cyklisti už nejaký čas absolvujú druhý z celkovo desiatich okruhov. Vedúca pätica Pascal Eenkhoorn (Holandsko), Nuno Bico (Portugalsko) a Amanuel Gebrezgabihier (Eritrea), Patrick Muller (Švajčiarsko) a Bryan Gomez si medzitým vypracovala náskok už viac ako dve minúty.
     
    126
    Náskok vedúcej skupiny postupne narastá a momentálne už je na hranici 1:45 min. V pelotóne zatiaľ vládne relatívny pokoj, favorizovaní Taliani všetko kontrolujú.
     
    129
    A máme tu nepríjemnú správu o slovenskom reprezentantovi Pavlovi Kvietkovi. Ten pravdepodobne hneď po štarte skončil na zemi a z pretekov bol nútený odstúpiť.
     
    133
    Tak už vieme, že v úniku sa nachádza pätica Pascal Eenkhoorn (Holandsko), Nuno Bico (Portugalsko) a Amanuel Gebrezgabihier (Eritrea), Patrick Muller (Švajčiarsko) a Bryan Gomez. Tá momentálne jazdí pred zvyškom štartového poľa s náskokom 58 sekúnd.
     
    138
    Slovenských fanúšikov určite najviac zaujíma situácia našej veľkej medailovej nádeje Erika Bašku. Len pred pár minútami nám kamery priameho prenosu ponúkli záber na kompletnú štvoricu našich reprezentantov.
     
    141
    Vpredu by podľa všetkého mala byť päťčelnná skupina a približne 30 sekúnd ďalšia dvojica jazdcov. Kompletné zloženie jazdcov v úniku vám prinesieme v najbližších minútach.
     
    Vážení športoví priatelia! S našim prenosom sa vám hlásime v čase, keď cyklistom na trati zostáva do cieľa ešte dlhých 141 kilometrov.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z cyklistických majstrovstiev sveta. Dnes sú na programe preteky kategórie U23 a v hre bude aj kvarteto slovenských pretekárov. Náš priamy prenos začína o 11:30 hod.

    SLOVENSKÝM TROMFOM BUDE BAŠKA

    V katarskej Dohe sa predstaví celkovo 187 cyklistov, ktorí v desiatich rovinatých okruhoch zabojujú o titul majstra sveta. Do širšieho okruhu favoritov na víťazstvo patrí aj náš reprezentant Erik Baška. Mladý rodák z Dohnian má za sebou už aj prvú profesionálnu sezónu, keď nastupoval vo farbách ruského Tinkoffu. V dnešným pretekoch môže štartovať vďaka zmene pravidiel UCI, ktorá hovorí o možnosti štartovať na MS U23 všetkým pretekárom bez rozdielu zmluvy, ak ešte neštartovali v pretekoch ELITE.

    Svoje kvality potvrdil aj na minuloročných majstrovstvách Európy, keď si v estónskom Tartu vyjazdil prvé miesto. Dnes bude mať trojnásobnú slovenskú podporu, keďže štartovať budú aj Pavol Kvietok, Juraj Lajcha a Ľuboš Malovec. V posledných mesiacoch síce nedostával v záverečných špurtoch príliš veľa šancí, no ako nevýhodu to nevníma. „Nie, to človek v sebe buď má alebo nemá. Nedá sa to len tak zabudnúť. Ja si práveže myslím, že som nazbieral množstvo skúseností pri snahe pomáhať tímu či snažení sa dostať do úniku. Verím, že to bude mojou výhodou,“ povedal pre stránku cycling-info.sk.

    SILNÍ BUDÚ NAJMÄ TALIANI

    Najväčším súperom nášho cyklistu by mal byť nórsky rýchlik Kristoffer Halvorsen, ktorého označujú za nástupcu Alexandra Kristoffa. Mimoriadne silný by mal byť najmä taliansky tím, v ktorom figurujú mená ako Vincenzo Albanese či Jakub Mareczko. Najmä druhý menovaný cyklista patrí k najhorúcejším adeptom na zisk dresu pre majstra sveta. Celkovo má na svojom konte už 17 profesionálnych víťazstiev, z toho až osem v tomto roku. Na celkovo 166 kilometrov trati sa predstaví aj čerstvý majster Európy, bieloruský reprezentant Alexandr Riabushenko. Dnešné rovinaté podmienky mu ale zrejme nebudú tak vyhovovať a do boja o titul by sa nemal zapojiť.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:30.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Kristoffer Halvorsen (Nórsko) 3:40:53
    2. Pascal Ackermann (Nemecko) - rovnaký čas
    3. Jakub Mareczko (Taliansko)
    4. Phil Bauhaus (Nemecko)
    5. Amund Grondahl Jansen (Nórsko)
    6. Jason Lowndes (Austrália)
    7. Ivan García Cortina (Španielsko)
    8. Aksel Nommela (Estónsko)
    9. Jonathan Dibben (Veľká Británia)
    10. Alan Banaszek (Poľsko)
    13. Erik Baška (Slovensko)