Slovinsko – Poľsko 6:1 (kon.) | Nemecko – Japonsko 5:0 (kon.) | Francúzsko – Taliansko 2:1 (po pr.)
Dánsko – Bielorusko 2:5 (kon.) | Rakúsko – Lotyšsko 1:8 (kon.) | Kazachstan – Nórsko 4:3 (po pr.)
koniec po predl.
Kazachstan
4:3 (0:0, 3:1, 0:2 - 1:0)
Nórsko
cz Štvrtok 01.09.2016, 20:00 • Jordal Amfi, Oslo • Kvalifikácia mužov na ZOH • Skupina F
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Po prvním hracím dni mají Kazaši a Francouzi na kontě dva body, Norové a Italové jeden. S tímto se s vámi loučím, brzy na počtenou! (22:36:33)
     
    Dlouho to nevypadalo, nakonec ale utkání olympijské kvalifikace mezi Kazachy a Nory nabídlo pořádně dramatickou podívanou. Norští hokejisté dokázali v rozmezí jediné minuty v samotném závěru vyrovnat z 1:3 na 3:3, a zápas tak šel do prodloužení. To ale rychle ukončil kazašský útočník Bochenski, a svěřenci Andreje Nazarova tak nakonec obrali favorita o dva body!
     
    Konec zápasu.
    60:31 Brandon BOCHENSKI - 4:3
     
    60:31
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Tak to bylo rychlé, Kazaši nakonec po dalším divokém zvratu vítězí! Dallman našel na pravém kruhu Nigela Dawese, který se neunáhlil a přenechal kotouč BRENDANOVI BOCHENSKIMU, jenž z bezprostřední blízkosti neomylně poslal kotouč do sítě! Asistence: Nigel Dawes, Kevin Dallman.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Ještě není konec! Námi sledované utkání dospělo až do prodloužení. Norové ještě minutu a čtvrt před koncem prohrávali o dva góly, podařilo se jim ale vyrovnat, a tak uvidíme prodloužení!
     
    Konec třetí třetiny.
    59:46 Anders BASTIANSEN - 3:3
     
    59:46
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Ano, to je neuvěřitelné! Kazaši neudrželi dvougólový náskok a dvakrát v rozmezí minuty inkasovali, zápas tak s nejvyšší pravděpodobností půjde do prodloužení. Postaral se o to ANDERS BASTIANSEN, který pohotově zakončil kombinaci Norů až do kuchyně!
     
    59:39
    Jednadvacet sekund před koncem míří Kučin (KAZ) za katr za vražení na hrazení, podaří se v laufu hrajícím Norům vyrovnat?
     
    58:45
    Tak tohle se často nevidí. Haugen stále zůstává na střídačce, jenže z toho důvodu, že na jeho místo nastupuje náhradník Haukeland!
     
    58:45
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Ještě to bude drama, ne že ne! JONAS HOLØS dostal od Kristiansena přesný pas na vrchol kruhů a prudkou ranou nedal Malginovi šanci! Asistence: Tommy Kristiansen, Mats Zuccarello.
    58:45 Jonas HOLØS - 3:2
     
    57:41
    Skutečně tomu tak je, norská svatyně zůstává prázdná a tlak party okolo Matse Zuccarella graduje!
     
    57:01
    Norská lavička si vybírá oddechový čas, zůstane Lars Haugen na střídačce?
     
    56:04
    Na ledě to v posledních minutách začíná pořádně jiskřit, hra je hodně rozkouskovaná a Norové tráví spoustu času v útočném pásmu. Ještě rozhodně není hotovo!
     
    55:25
    Hvězdný Mats Zuccarello vypálil ihned po buly, jeho střela ale zamířila přímo do náruče strážce kazašské svatyně.
     
    54:36
    Po Salstenově pokusu z prakticky nulového úhlu se před Malginem strhla strkanice, kterou ale sudí včas ukončili, a tak se vše obešlo bez vyloučení.
     
    53:47
    Norové přečkali kritický okamžik a už jsou v plném počtu, stále jsou ale o dva góly pozadu.
     
    53:40
    Roman Starčenko měl na hokejce hattrick! Bochenski ho našel parádní přihrávkou v předbrankovém prostoru, tentokrát už ale kazašský kapitán na Haugena nevyzrál!
     
    53:15
    Kevin Dallman si tak dlouho připravoval palebnou pozici na modré, až se ocitl u hrazení. Ani z této akce Kazachstánu nakonec nic zajímavého nevzešlo.
     
    52:28
    Norové se zásluhou Espelanda osvobozují, tato dvojnásobná přesilovka se zatím hráčům v modrých dresech příliš nedaří.
     
    51:47
    No a pozor, ta bude hned dvojnásobná! Olle Kristian Tollefsen (NOR) ihned po buly hloupě vysekl hůl jednomu z hráčů soupeře a také on byl vykázán za katr!
     
    51:38
    Mathis Olimb (NOR) navíc půjde pykat na dvě minuty za sekání, Kazaši si tak zahrají přesilovku.
     
    51:00
    Polovina třetí třetiny je za námi a Norům se stále nepodařilo snížit, jasný favorit je každou minutou blíž a blíž k pořádnému si zkomplikování situace.
     
    50:26
    Mathis Olimb se uvolnil na útočné modré a příklepem vypálil, brankář Malgin ale jeho pokus dokázal vyrazit do bezpečí.
     
    49:40
    Nikita Ivanov se navíc dostal do obrovské šance! Útočník Kazachstánu ujel norským zadákům, svůj samostatný únik ale nedotáhl do úspěšného konce!
     
    48:43
    To svěřenci Andreje Nazarova už se v podstatě jen brání a nikam se neženou, odpalování puků do bezpečí jim ale za tohoto stavu bohatě stačí.
     
    47:57
    Norové si začínají vytvářet územní převahu, ale k žádným šancím to zatím nevede. Martinsenovo nahození Malgin bez problémů polapil a pro jistotu přerušil hru.
     
    47:03
    Andreas Martinsen sice ztratil kotouč v útočném pásmu, Kazaši ho ale obratem vyhodili na zakázané uvolnění.
     
    46:20
    Sveumovo nahození od modré zadunělo jen o zadní hrazení, Malgin si tak na svůj první zákrok ještě nějakou chvíli počká.
     
    45:48
    Komplikace pro Kazachstán! Kolesnik se drží za lýtko a v bolestech se šourá ke střídačce, jeho místo mezi třemi tyčemi zaujme náhradník Malgin! To už je Savčenko zpět na ledě.
     
    45:20
    Kazaši se osvobozují, to už se trest zadáka Savčenka blíží ke svému konci.
     
    44:37
    Zuccarello poslepu našel na pravém kruhu napřaženého Bastiansena, jehož projektil ale zamířil přímo do míst, kde číhal připravený Kolesnik.
     
    43:43
    Kazaši půjdou opět do čtyř. Savčenko (KAZ) si pomohl vysokou holí v souboji v rohu kluziště a další dvě minuty stráví za katrem.
     
    42:50
    Ve třetí třetině se stále hraje bez šancí, ani jeden tým se nikam nežene. Norům ale až tolik času do konce nezbývá...
     
    41:59
    Brandon Bochenski vybojoval kotouč ve středním pásmu a vrátil ho Savčenkovi, jenž nyní vyčkává za vlastní svatyní na dostřídávající spoluhráče.
     
    41:06
    Norové se v úvodu třetí třetiny usadili v útočném pásmu, k žádné střele se ale nedostali a nyní už musejí zařadit zpátečku.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Po dvou třetinách má k vítězství překvapivě blíže Kazachstán. Outsider se na začátku druhé periody dostal do vedení zásluhou kapitána Starčenka a ačkoliv se Norům podařilo rychle vyrovnat, poté byli Kazaši opět lepším týmem a ještě před druhou sirénou se jim podařilo utéct na dvougólový rozdíl. Odvrátí Zuccarello a spol. blamáž? Třetí třetina začíná ve 21:43!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:42
    Svěřenci svérázného kouče Nazarova se dokázali osvobodit, to už se prostřední dvacetiminutovka definitivně chýlí ke svému konci.
     
    39:03
    Norští hokejisté jsou vykázáni z útočné třetiny pro postavení Andrease Martinsena v brankovišti, vhazovat se tak bude ve středním pásmu.
     
    38:48
    Mathis Olimb od modré nahodil puk do skrumáže před Kolesnikem, ke kazašskému brankáři ale puk nakonec vůbec nedoletěl.
     
    38:15
    Slovenský arbitr Jozef Kubuš ale posílá Kazachy opět do čtyř, Brandonu Bochenskimu (KAZ) totiž nařídil dvouminutový trest za sekání.
     
    37:22
    Kevin Dallman už je zpět na ledě, Norům se ani v početní převaze nepodařilo vsítit kontaktní branku.
     
    36:43
    To byla šance! Ken Andre Olimb ujel po pravé straně a z kruhu tvrdě vypálil, Kolesnik měl ale více štěstí než rozumu a záhadným způsobem udržel puk před brankovou čarou!
     
    35:59
    Mats Zuccarello naznačil přihrávku na modrou čáru, poté se ale s pukem otočil a vystřelil, Kolesnik však bez problémů zakročil.
     
    35:22
    Kevin Dallman (KAZ) půjde pykat na dvě minuty za podražení, Norové tak budou mít možnost snížit v přesilové hře.
     
    35:11
    Espeland vypálil příklepem od modré, Vitalij Kolesnik ale nadvakrát zasáhl a pro jistotu přerušil hru.
    34:25 Roman STARČENKO - 3:1
     
    34:25
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Tak tento gól si Lars Haugen rozhodně za rámeček nedá! Kazašský kapitán ROMAN STARČENKO našlápl na levém křídle, ve sprinterském souboji přebruslil vracejícího se Holøse a střelou z nevýhodného úhlu překvapivě překonal norského gólmana! Bez asistence.
     
    33:15
    Prakticky z nulového úhlu to zkusil Andreas Martinsen, jeho pokus ale proletěl mimo a Kazaši následně jednoduchou akcí vybojovali buly před Haugenem.
     
    32:34
    Nørstebø se zmocnil puku u mantinelu a šikovnou zadovkou oslovil z druhé vlny si najíždějícího Trettenese, jehož pous ale skončil ve výstroji připraveného Kolesnika.
    31:28 Kevin DALLMAN - 2:1
     
    31:28
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Ne ne, žádná procházka růžovým sadem to pro Nory nebude, Kazaši se podruhé v utkání ujímají vedení! Ivanov vyhrál buly pro KEVINA DALLMANA, jenž si připravil puk ke střele a poté dokonale zaskočil dezorientovaného Haugena! Asistence: Nikita Ivanov.
     
    29:45
    Polovina základní hrací doby je téměř za námi a i nadále sledujeme velmi vyrovnaný hokej, nechme se překvapit, co nám napínavá bitva o účast na ZOH 2016 nabídne nadále.
     
    28:28
    Lars Haugen pro jistotu přerušuje hru, následovat bude komerční přestávka, po níž se bude vhazovat v útočném pásmu Kazachů.
     
    27:39
    Hosté si málem vzali zpět ztracené vedení! Norové propadli ve středním pásmu a pustili do samostatného úniku Rymareva, ten ale svůj blafák na Haugena nedotáhl do úspěšného konce!
     
    27:06
    Po delší době musel zasahovat i Kolesnik, Andersi Bastiansenovi ale střela z mezikruží příliš nevyšla, a tak měl veterán ve svatyni Kazachstánu úlohu snadnou.
     
    26:11
    Konstantin Puškarjov se k dorážce Dallmanova nahození od modré nedostal, Lars Haugen ukryl kotouč ve své výstroji včas.
     
    25:24
    Mathias Nørstebø vyčkává ve vlastním pásmu na dostřídávající spoluhráče, ani jeden tým se momentálně nikam nežene. Po vyrovnávací trefě Zuccarella sledujeme hlušší pasáž hry.
     
    24:45
    Velezkušený Puškarjov se po pravém křídle probil do útočného pásma, v souboji u hrazení ale o puk přišel a domácí mohou založit protiútok.
    23:49 Mats ZUCCARELLO - 1:1
     
    23:49
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Vedení ale Kazachstánu dlouho nevydrželo, máme vyrovnáno! Lví podíl měl na této trefě hvězdný MATS ZUCCARELLO, který si vyměnil kotouč s Bastiansenem a podobně jako před chvílí Starčenkovi mu už stačilo jen trefit odkrytou branku! Asistence: Anders Bastiansen.
     
    23:15
    Kolesnik pro jistotu přerušil hru po pokusu Ødegaarda. Poté se ještě před kazašským brankovištěm strhla strkanice, rozhodčí ale tentokrát vylučovat nebudou.
     
    22:20
    Norští hokejisté po inkasování gólu paradoxně působí mnohem aktivnějším dojmem. Ken Andre Olimb se nyní vydal kupředu po pravém křídle a nakonec se mu podařilo vybojovat buly v útočném pásmu.
    21:23 Roman STARČENKO - 1:0
     
    21:23
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    No a pozor, outsider se zkraje druhé třetiny ujímá vedení! Kapitán ROMAN STARČENKO obdržel od Rymareva parádní přihrávku před odkrytou norskou svatyni a přesouvajícímu se Haugenovi nedal sebemenší šanci! Asistence: Jevgenij Rymarev.
     
    20:39
    Holøs (NOR) vyfasoval dvouminutový trest za držení protihráče, Kazaši si tak vyzkouší hru v početní výhodě.
     
    20:23
    Obránce Stefan Espeland se zapojil do rychlé protiakce domácího týmu a nakonec se dostal ke střele, ta ale proletěla mimo.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Dvacet minut hry je za námi a na první gól stále čekáme. Norové sice měli podle očekávání územní převahu, zatím se jim ale nepodařilo najít recept na pozornou kazašskou defenzívu v čele s brankářem Kolesnikem. Změní se to ve druhé třetině? To začneme společně zjišťovat ve 20:45.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:21
    Úvodní dvacetiminutovka už se chýlí ke svému konci a Rosseli Olsen to nyní zkusil z hloubi středního pásma, jeho projektil ale proletěl mimo.
     
    18:30
    Lipin nahodil kotouč do rohu kluziště, kde o něj nějakou dobu srdnatě bojoval Brandon Bochenski, proti dvěma Norům ale neměl šanci puk udržet.
     
    17:38
    Starčenko ztratil puk na útočné modré a na druhou stranu se poté vydal Patrick Thoresen, ani on se ale do zakončení neprokousal.
     
    16:45
    Dennis Sveum tvrdě vypálil od modré a Kolesnik kotouč vyrazil pouze k Forsbergovi, jemuž ale dorážka nevyšla podle představ.
     
    15:54
    Teď to norští hokejisté provedli skvěle! Mats Zuccarello našel nezištnou přihrávkou před Kolesnikem Patricka Thoresena, ten ale nedokázal rozvlnit síť za kazašským gólmanem!
     
    15:05
    Rozehrávka Kazachů byla příliš prudká a kotouč doletěl až na zakázané uvolnění, vhazovat se tak bude opět před Kolesnikem.
     
    13:57
    Druhá lajna Norska už byla na ledě hodně dlouho, a tak Mathis Olimb pouze vyhodil puk do útočného pásma, aby mohl spolu se svými parťáky vystřídat.
     
    13:01
    Kazaši zatím dělají favoritovi velké problémy. Aktivně bruslí, napadají a Norům na ledě nenechají nic zadarmo.
     
    12:04
    Dallmanova bomba od modré Haugena nepřekvapila, strážce norské svatyně bez problémů zasáhl a ještě stihl okamžitě rozehrát.
     
    11:18
    Norští hokejisté mají v posledních minutách převahu. Nørstebø teď poslepu šikovně uvolnil Zuccarella, střela hvězdného útočníka Norů z vrcholu kruhů ale Kolesnika nenachytala v nedbalkách.
     
    09:59
    Rosselimu Olsenovi se nepovedl přechod do útočného pásma, Norům byl odpískán ofsajd a vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    09:23
    Hosté vzápětí jednoduchou akcí vybojovali vhazování v útočném pásmu, to už je polovina úvodní dvacetiminutovky skoro za námi.
     
    08:50
    To byla pane rána! Stefan Espeland tvrdě vypálil od modré a dezorientovaný Kolesnik měl co dělat, aby udržel puk před brankovou čarou!
     
    07:45
    Forsberg obkroužil celým útočným pásmem a zavezl kotouč na modrou čáru obránci Holøsovi, s jehož bombou z první si ovšem Kolesnik bez problémů poradil.
     
    06:37
    Espelandova nepovedená rozehrávka skončila na holích kazašských obránců, hráči v modrých dresech jsou v úvodních pasážích zápasu trochu překvapivě o něco lepším týmem.
     
    05:57
    Rychlonohý Šin se po pravém křídle prodral do útočného pásma, jeho následný přízemní pokus z vrcholu kruhu ale zaduněl jen o připravený Haugenův beton.
     
    04:56
    Mats Zuccarello za svatyní soupeře vybojoval puk pro Bastiansena, jehož střela z ostrého úhlu ale zkušeného Kolesnika neohrozila.
     
    03:47
    Starčenko už je zpět na ledě, v této přesilovce domácí nevymysleli vůbec nic.
     
    02:38
    Kazašští hokejisté se ovšem dokázali osvobodit, domácí budou muset zakládat další akci až od Haugena.
     
    01:47
    Kapitán Kazachů Roman Starčenko (KAZ) půjde pykat na dvě minuty za podražení, Norové si tak hned v úvodu zahrají přesilovku.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Kazachstán: Kolesnik (Malgin) – Semjonov, Dallman "A", Savčenko, Trjasunov, Lipin, Lakiza, Ibrajbekov – Dawes, Bochenski "A", Kučin – Chudjakov, Starčenko "C", Rymarev – Šin, Puškarjov, Ivanov – Belgibajev, Grenc, Markelov.

    Norsko: Haugen (Haukeland) – Holøs, Nørstebø, Sveum, Tollefsen "C", Espeland, Ødegaard – Bastiansen, Zuccarello "A", Thoresen "A" – K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen – Trettenes, Røymark, Martinsen – Salsten, Forsberg, Roest.

    Rozhodčí: Kubuš (SVK), Schukies (GER) – Puolakka (FIN), Raming (RUS).
     
    NORSKO

    Norský národní tým prochází menší generační obměnou, za severský výběr ale stále nastupují některá známá jména z minulých světových šampionátů. Jistotou mezi třemi tyčemi je velezkušený Lars Haugen, obranu dirigují Jonas Holøs či Olle Kristian Tollefsen a o produktivitu by se měl starat Mats Zuccarello, jenž nechybí na soupisce Norů pro kvalifikaci a v dnešním utkání by neměl chybět. I díky jeho přítomnosti by Skandinávci měli být favoritem své skupiny, ve které jsou kromě Kazachstánu ještě Itálie a Francie.
     
    KAZACHSTÁN

    Svěřenci Andreje Nazarova se letos zúčastnili světového šampionátu elitní divize v Rusku a ačkoliv nezanechali vůbec špatný dojem, nakonec sestoupili zpět do první divize. V Norsku to budou mít Kazaši hodně těžké, ze čtyřčlenné skupiny totiž postoupí jen jeden tým a pokud chtějí Kevin Dallman, Nigel Dawes, Brendan Bochenski a spol. pomýšlet na postup, budou muset favorizované Nory porazit.
     
    Hezký večer! Dnes má své první zápasy na programu olympijská kvalifikace hokejistů a my se zde společně zaměříme na duel skupiny F, v němž se v norském Oslu utkají reprezentace Kazachstánu a domácího Norska. Úvodní buly bude vhozeno ve 20 hodin!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Vojtěch Balon

    Góly a asistencie: 22. Starčenko (Rymarev), 32. Dallman (Ivanov), 35. Starčenko, 61. Bochenski (Dawes, Dallman) – 24. Zuccarello (Bastiansen), 59. Holøs (Kristiansen, Zuccarello), 60. Bastiansen


    Kazachstan: Kolesnik (46. Malgin) – Semjonov, Dallman "A", Savčenko, Trjasunov, Lipin, Lakiza, Ibrajbekov – Dawes, Bochenski "A", Kučin – Chudjakov, Starčenko "C", Rymarev – Šin, Puškarjov, Ivanov – Belgibajev, Grenc, Markelov.
    Nórsko: Haugen (59.-60. Haukeland) – Holøs, Nørstebø, Sveum, Tollefsen "C", Espeland, Ødegaard – Bastiansen, Zuccarello "A", Thoresen "A" – K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen – Trettenes, Røymark, Martinsen – Salsten, Forsberg, Roest.

    Rozhodca: Kubuš (SVK), Schukies (GER) – Puolakka (FIN), Raming (RUS)