koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: Nico Rosberg (Mercedes)

Nedeľa 28.08.2016, 14:00Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.
     
    Po takmer mesačnej prestávke pokračuje seriál Formuly 1 pretekmi na legendárnom belgickom okruhu Spa-Francorchamps. Po včerajšej kvalifikácii má najlepšie karty v rukách Nico Rosberg, ktorý bude štartovať z pole position. Veľká cena sa začína v tradičnom čase o 14:00 hod.

    SEZÓNA V ZNAMENÍ MERCEDESOV

    Po úvodných štyroch pretekoch bol jasným lídrom majstrovstiev sveta Nico Rosberg, no nemecký pilot Mercedesu následne o prvé miesto prišiel. Lewis Hamilton vyhral šesť z posledných siedmich Veľkých cien a pred svojim tímovým kolegom si vypracoval 19-bodový náskok. Mercedes opäť dominuje štartovému poľu a jedine Max Verstappen dokázal v Španielsku prerušiť jeho víťaznú sériu. Vďaka dvom posledným pódiovým umiestneniam sa na tretie miesto celkovej klasifikácie dostal Daniel Ricciardo. Austrálčan nazbieral celkovo 133 bodov a dostal sa pred oboch pilotov Ferrari. Miernym sklamaním sú zatiaľ výkony oboch jazdcov Williamsu, ktorí dovedna získali len 96 bodov a len raz boli na stupňoch víťazov.

    PROFIL OKRUHU

    Legendárny belgický okruh Spa-Francorchamps je vôbec najdlhší v celom kalendári F1. Má takmer presne sedem kilometrov a obľúbený je najmä vďaka zákrute Eau Rouge, ktorá jazdí pri maximálnej rýchlosti do kopca. Hneď za ňou nasleduje dlhá rovinka, kde jazdci budú môcť využiť systém DRS, teda otvoriť zadné krídlo. Práve toto miesto je tým najideálnejším na predbehnutie svojho konkurenta. Legendárnou šikanou je aj Blanchimont. Je to mimoriadne rýchla sekvencia dvoch zákrut, tesne pred cieľovou rovinkou. Celkovo má trať 19 zákrut, z toho deväť pravotočivých a desať ľavotočivých. Traťový rekord drží Sebastian Vettel, ktorý vo farbách Red Bullu zajazdil v roku 2009 fantastický čas 1:47,263. Okrem iného sa tu jazdia aj vytrvalostné 24-hodinové preteky a okruh je preslávený aj svojou krásnou okolitou prírodou.

    KVALIFIKÁCIA

    Včerajšia kvalifikácia nebola tak napínavá ako tie ostatné. Lewis Hamilton totiž nemal veľký záujem bojovať o prvé miesto, pretože už predtým bolo jasné, že odštartuje ako posledný. Brit nasadil šiesty spaľovací motor, šiestu jednotku MGU-K, ôsmu MGU-H, ôsme turbo, a tak dostal penalizáciu viac ako 50 miest na štarte. Práve Nico Rosberg využil situáciu a vyjazdil si tretiu pole position v rade. Podobne tomu bolo aj v Maďarsku a Nemecku, no teraz rodák z Wiesbadenu dúfa, že lepšie zvládne úvodne metre pretekov. Na okruhu Spa-Francorchamps ešte nikdy nevyhral a v hre o majstrovský titul by dnes mohol skresať svoju stratu.

    Druhé miesto si vybojoval Max Verstappen a v druhom rade budú vedľa seba oba monoposty Ferrari. Skvelý čas zajazdil najmä Kimi Räikkönen, ktorý tu vyhral celkovo trikrát. Napokon skončil na treťom mieste, keď doplatil na nie príliš vydarený prvý sektor. Napriek tomu zdolal svojho tímového kolegu Sebastiana Vettela. Podobne ako Hamilton dopadol aj Fernando Alonso, ktorý odštartuje z predposledného miesta. Naopak, Jenson Button si na svojej Honde vyjazdil veľmi dobré 9. miesto.
    Najlepší piloti včerajšej kvalifikácie. Zľava Max Verstappen, Nico Rosberg a Kimi Räikkönen.

     
    Do štartu Veľkej ceny Belgicka nám ostáva niekoľko minút. Tá patrí medzi najobľúbenejšie preteky v celom kalendári Formuly 1. Počasie je slnečné a pravdepodobnosť zrážok je skutočne minimálna.
    Marcus Ericsson napokon odštartuje len z boxovej uličky.

     
    Piloti sú už v zahrievacom kole. Momentálne sú už v nájazde na cieľovú rovinku, a tak nás o pár sekúnd čaká ostrý štart. Z pole position odštartuje Nico Rosberg z tímu Mercedes.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    1
    Nico Rosberg tento raz zvládol štart vynikajúco. Piloti Ferrari ale mali kolíziu a Sebastian Vettel skončil v hodinách. Takisto sa prepadá aj Max Verstappen.
     
    1
    Skvelý štart mal aj Nico Hülkenberg, ktorý sa zo siedmeho miesta dostal až na druhú priečku. Problémy má aj Kimi Räikkönen a bude musieť ísť do boxov.
     
    2
    Max Verstappen musel ísť do boxov. Medzitým dostal defekt Carlos Sainz a skončil mimo trate. Mladý Španiel tak musí odstúpiť z pretekov.
     
    3
    Skutočne strhujúci začiatok Veľkej ceny Belgicka. Kimi Räikkönen mal problémy v boxoch a dokonca sme videli aj plamene v spodnej časti jeho monopostu.
     
    4
    Na trati je signalizovaný virtuálny safety car. Tempo sa tak výrazne spomalí. Najspokojnejší môže byť Nico Rosberg, ktorý má približne dvojsekundový náskok.
     
    4
    Podľa live timingu končí v dnešných pretekoch aj Jenson Button, ktorý si v kvalifikácii vyjazdil slušné 9. miesto. Okrem skúseného Brita ukončili preteky aj Pascal Wehrlein a Marcus Ericcson.
     
    5
    Lewis Hamilton sa medzičasom dostáva na jedenáste miesto a dostáva sa tak na dosah bodov. Aktuálne stráca na svojho tímového kolegu 20 sekúnd.
     
    6
    Tak pozor! Po výjazde zo zákruty Eau Rouge havaroval Kevin Magnussen. Našťastie je Dán v poriadku. Síce mu musia pomáhať traťoví maršáli, no vyzeralo to skutočne strašidelne.
     
    7
    Samozrejme, safety car je na trati a zrejme tu bude aj poriadne dlho. Množstvo pretekárov okamžite zamierilo do boxov. Z monopostu Kevina Magnussena je tak kopa šrotu.
     
    8
    Situáciu na trati využíva najmä Lewis Hamilton, ktorý sa z predposledného miesta dostal už na piatom mieste. Britský pilot tak má šancu na víťazstvo.
     
    8
    Máme za sebou dvadsať minút pretekov, no tie boli skutočne dramatické. Poradie po štarte sa nám úplne pomiešalo. Preteky zatiaľ nevychádzajú najmä pilotom Ferrari.
     
    9
    Kimi Räikkönen dostal pokyn, že môže predbehnúť kompletné štartové pole, pretože mal manko jedného kola. Iceman sa tak o malú chvíľu zaradí na koniec štartového pola.
     
    10
    Tak toto nevidíme radi. Veľká cena Belgicka musí byť prerušená! Oprava bariéry bude zrejme dlhšie trvať ako sa plánovalo.
    Červená vlajka nám prerušuje dnešné zaujímavé preteky.

     
    Všetci pretekári vystúpili zo svojich monopostov a s vedením svojho tímu konzultujú akú stratégiu do zvyšného priebehu pretekov použijú.
     
    Okrem Lewisa Hamiltona si výrazne polepšil aj Fernando Alonso, ktorý je momentálne na štvrtom mieste. Pripomínam, že teraz mohol aj zmeniť pneumatiky.
    Priebežné poradie dnešných pretekov.

     
    10
    Po približne štvrťhodinovom prerušení pokračujeme v dnešných pretekov. Po tomto kole zájde do boxov Bernd Mayländer a Veľká cena Belgicka bude reštartovaná.
     
    11
    Fernando Alonso sa snažil priblížiť k Nicovi Hülkenbergovi. Na najdlhšej rovine otvoril zadné krídlo, no k monopostu Force India sa nepriblížil.
     
    12
    Nico Rosberg okamžite zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov a vytvoril si náskok 1,5 sekundy. Medzitým ukázal svoju rýchlosť Lewis Hamilton a ide cez Fernanda Alonsa.
     
    13
    Fantastické súboje vidíme aj na konci štartového pola. Kimi Räikkönen sa snažil dostať cez Maxa Verstappena, no Holanďan ho nepustil pred seba.
     
    14
    Nenápadne jazdí Daniel Ricciardo, ktorý je na druhom mieste s veľmi slušným náskokom pred Nicom Hülkenbergom. Na Nemca sa už doťahuje Lewis Hamilton.
     
    15
    Lewis Hamilton spravil chybičku v strednom sektore a na Nica Hülkenberga stráca aktuálne 1,5 sekundy. Tým pádom nie je ani v zóne DRS.
     
    16
    Zaujímavé je to, že Nico Rosberg jazdí na stredne tvrdej zmesi pneumatík, ale stále si drží svoj náskok. Okrem toho sa pred Romaina Grosjeana dostal Sebastian Vettel.
     
    17
    Vidíme skutočne veľmi malé rozostupy medzi jednotlivými pretekármi. Najšťastnejším mužom je zrejme Kimi Räikkönen, pretože Max Verstappen zamieril do boxov.
     
    18
    Sebastian Vettel sa bez problémov dostáva na ôsme miesto, keď predbehol Daniila Kvjata. Na stupňoch víťazov je aj Lewis Hamilton.
     
    19
    Kimi Räikkönen je aktuálne na trinástom mieste a už útočí na Romaia Grosjeana. Fínsky jazdec zatiaľ nebol úspešný, no už je nalepený na monoposte Haas.
     
    20
    Medzičasom stúpol náskok Nica Rosberga na viac ako štyri sekundy. V poslednom kole bol dokonca o 1,3 sekundy rýchlejší ako Lewis Hamilton.
     
    21
    Kimi Räikkönen má výbornú rýchlosť a potvrdzuje, že belgický okruh Spa-Francorchamps mu mimoriadne sedí. Predbehol Romaina Grosjeana a už sa tlačí na Estebana Gutiérreza.
     
    22
    Lewis Hamilton nemal práve najlepšiu zastávku v boxoch. Stratil možno pol sekundu a aj preto sa zaradil na deviate miesto, pred Kimiho Räikkönena.
     
    23
    Felippe Masa zamieril do boxov a prepadáva sa na 11. miesto. Pred neho sa dostali Sergio Pérez, Sebastian Vettel a iní.
     
    24
    Po viacerých zastávkach v boxoch sa nám poradie premiešalo. Dokonca pri výjazde z boxovej uličky sa takmer zrazili Nico Hülkenberg a Fernando Alonso.
     
    25
    Náskok Nica Rosberga sa natiahol na viac ako desať sekúnd. Red Bull Daniela Ricciarda nie je tak rýchly ako nemecký pretekár.
     
    26
    Do boxov zamieril aj Daniel Ricciardo. Red Bull zvládol svoju zastávku a Austrálčan je na druhom mieste. Pred Maxa Verstappena sa dostal Sebastian Vettel, no Holanďan si okamžite zobral ôsmu pozíciu späť.
     
    27
    U svojich mechanikov bol už aj vedúci pretekár Nico Rosberg. Ten sa bez problémov vrátil na prvé miesto s náskokom 9,6 sekundy pred Danielom Ricciardom. Tretí je Lewis Hamilton a sťahuje Austrálčana.
     
    28
    Max Verstappen ide opäť do boxov, a tak deviate miesto prepúšťa dnešnému oslávencovi Valtterimu Bottasovi. Aktuálne sledujeme aj pekný súboj o piate miesto, kde je zoradený vláčik Alonso-Massa-Peréz.
     
    29
    Lewis Hamilton každým kolom sťahuje Daniela Ricciarda a bude môcť použiť otvorené zadné krídlo. Felippe Massa spadol na siedme miesto, keďže rýchlejší bol Mexičan Sergio Pérez.
     
    30
    Sergio Pérez ide výborne a dostal sa už na piate miesto, keď predbehol Fernanda Alonsa. Na Španiela sa pomaly tlačí aj Felippe Massa.
     
    31
    Skvelé preteky pre Force India. Tento tím má momentálne na štvrtom mieste Nica Hülkenberga a na piatom mieste Sergia Péreza.
     
    32
    Pneumatiky Lewisa Hamiltona sú na konci svojej životnosti. Brit za posledné kolo stratil na Daniela Ricciarda viac ako dve sekundy. Každú chvíľu ho uvidíme v boxoch.
     
    33
    Stratégia v Mercedese vôbec nevyšla. Lewis Hamilton sa prepadá na štvrté miesto a v boji o titul majstra sveta zatiaľ prichádza o cenné body. Medzitým Felippe Massa využil chybu Sebastiana Vettela a ide cez neho.
     
    34
    Náskok Nica Hülkenberga ale nie je tak veľký, ako sa po prejazde boxov zdalo. Lewis Hamilton stráca na nemeckého pilota necelú sekundu.
     
    35
    Lewis Hamilton sa vracia späť na pódiové umiestnenie. Na svojom Mercedese sa dokázal dostať cez nemeckého pilota Force India.
     
    36
    Záver pretekov ešte môže byť zaujímavý. Jazdi od šiesteho do desiateho miesta sú zoradení v necelých troch sekundách. Túto skupinu ohraničujú jazdci Ferrari.
     
    37
    Nico Rosberg si celé preteky jazdí na prvom mieste a aktuálne má náskok viac ako 12 sekúnd. O víťazstvo ho tak môžu pripraviť len technické problémy.
     
    38
    Kimi Räikkönen sa zatiaľ nevie dostať cez svojho krajana Valtteriho Bottasa. Iceman je na desiatom mieste, no stále sa môže dostať aj na siedme, kde je pomalý Fernando Alonso.
     
    39
    Situácia na trati sa ustálila sa zrejme je rozhodnuté o poradí na stupňoch víťazov. Pokiaľ by sa nič nezmenilo, tak by Nico Rosberg zmenšil svoju stratu na Lewisa Hamiltona na rozdiel 9 bodov.
     
    40
    Najrýchlejším mužom štartového pola je Lewis Hamilton. Na Daniela Ricciarda stiahol takmer dve sekundy, no jeho strata je stále viac ako 12 sekúnd.
     
    41
    Valterri Bottas sa výborne bránil pred Kimim Räikkönenon a navyše sa ešte dostal aj cez svojho tímového kolegu Felippe Massu. Fín je tak na ôsmom mieste.
     
    42
    Kimi Räikkönen sa po výjazde z Eau Rouge poľahky dostal cez Felippe Massu, ktorého pneumatiky sú už na konci svojej životnosti.
     
    43
    Valtteri Bottas stráca na Fernanda Alonsa necelú jednu sekundu. Fínsky pretekár tak ešte bojuje o siedme miesto. Momentálne je to jediný súboj na trati.
     
    44
    Vstupujeme do posledného kola a vyzerá to tak, že sa poradie už meniť nebude. Posledné stovky metrov má pred sebou Nico Rosberg.
     
    CIEĽ
    Víťazom Veľkej ceny Belgicka sa stáva systémom štart-cieľ NICO ROSBERG. Za nemeckým pilotom došiel do cieľa Daniel Ricciardo a stupne víťazov uzatvára Lewis Hamilton.
     
    Koniec závodu.
     
    Nico Rosberg potvrdil úlohu favorita a po prvýkrát triumfuje na okruhu v belgickom Spa-Francorchamps. Zvíťazil prakticky systémom štart cieľ a môže byť maximálne spokojný. Výborne zajazdil aj Lewis Hamilton, ktorý štartoval z 21. miesta a napokon končí na stupňoch víťazov. Svoj povestný úsmev môže rozdávať aj Daniel Ricciardo, ktorý skončil na druhom mieste. Celkové poradie majstrovstiev sveta sa nám vyrovnalo a Lewis Hamilton má pred budúco týždňovou Monzou náskok len deviatich bodov. Sklamaním bol výkon najmä Maxa Verstappena, ktorý nezískal ani bod. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný deň. (15:57:05)
    Nico Rosberg po prvýkrát triumfuje na legendárnom belgickom okruhu Spa-Francorchamps.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. miesto: Nico Rosberg (Mercedes)
    2. miesto: Daniel Ricciardo (Red Bull) +14,113
    3. miesto: Lewis Hamilton (Mercedes) +27,634
    4. miesto: Nico Hülkenberg (Force India) +35,907
    5. miesto: Sergio Pérez (Force India) + 40,660
    6. miesto: Sebastian Vettel (Ferrari) + 45,394
    7. miesto: Fernando Alonso (McLaren Honda) + 59,445
    8. miesto: Valtteri Bottas (Williams) + 60,151
    9. miesto: Kimi Räikkönen (Ferrari) + 61,109
    10. miesto: Felippe Massa (Williams) + 65,873
    11. miesto: Max Verstappen (Red Bull) + 71,138
    12. miesto: Esteban Gutiérrez (Haas) + 73,877
    13. miesto: Romain Grosjean (Haas) + 76,474
    14. miesto: Daniil Kvjat (Toro Rosso) + 87,097
    15. miesto: Jolyon Palmer (Renault) + 93,165
    16. miesto: Esteban Ocon (Manor Racing) + 1 kolo
    17. miesto: Felipe Nasr (Sauber) + 1 kolo

    Nedokončili:

    Kevin Magnussen (Renault), Marcus Ericsson (Sauber), Carlos Sainz (Toro Rosso), Jenson Button (McLaren Honda) , Pascal Wehrlein (Manor Racing).

    Štartová listina:
    1. rad: Nico Rosberg (Mercedes) – Max Verstappen (Red Bull)
    2. rad: Kimi Räikkönen (Ferrari) – Sebastian Vettel (Ferrari)
    3. rad: Daniel Ricciardo (Red Bull) – Sergio Pérez (Force India)
    4. rad: Nico Hülkenberg (Force India) – Valtteri Bottas (Williams)
    5. rad: Jenson Button (McLaren Honda) – Felippe Massa (Williams)
    6. rad: Romain Grosjean (Haas) – Kevin Magnussen (Renault)
    7. rad: Jolyon Palmer (Renault) – Carlos Sainz (Toro Rosso)
    8. rad: Pascal Wehrlein (Manor Racing) – Felipe Nasr (Sauber)
    9. rad: Esteban Ocon (Manor Racing) – Esteban Gutiérrez (Haas)
    10. rad: Daniil Kvjat (Toro Rosso) – Marcus Ericsson (Sauber)
    11. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) - Fernando Alonso (McLaren Honda).