Vladivostok – Viťaz 5:4 (kon.) | Novokuzneck – Jekaterinburg 2:5 (kon.) | Novosibirsk – Jugra Chanty-Mansijsk 2:0 (kon.)
Omsk – Barys 3:1 (kon.) | CSKA Moskva – Ufa 3:1 (kon.) | Čerepovec – Čeljabinsk 2:7 (kon.)
Novgorod – Helsinki 3:1 (kon.) | Petrohrad – Metallurg Magnitogorsk 4:2 (kon.) | S.Moskva – Riga 4:3 (kon.)
koniec
HC Sibir Novosibirsk
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Jugra Chanty-Mansijsk
cz Sobota 27.08.2016, 12:30 • Sibir Arena • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    V posledním utkání nadělila Jugra Novokuzněcku 7 branek. Smlsne si dnes i na Novosibirsku? Každopádně vás chci přivítat u toho nejlepšího evropského hokeje! Nová sezona KHL v pondělí odstartovala a tradičně pokračuje v nezadržitelném tempu. Dnes je na programu celkem devět zápasů, v tomto online přenosu budeme podrobně sledovat utkání mezi HK Sibir Novosibirsk a Jugra Chanty-Mansijsk. Tímto zápasem vás provede Karel Janeba.
     
    HK SIBIR NOVOSIBIRSK

    Novosibirsk loni prožil parádní sezonu, ve které skončil na 3. místě ve Východní konferenci a následně vypadl v konferenčním semifinále na pozdějším vítězi z Magnitogorsku.

    Do letošního ročníku ovšem Sibir nevstoupil zrovna dobře, když v prvním utkání doma prohrál s Jekatěrinburgem 3:5. Ve čtvrtek si ale Novosibirsk smlsl na Barysu Astanu poměrem 5:1, tři asistence si připsal český obránce Adam Polášek.
     
    JUGRA CHANTY-MANSIJSK

    Jugra patří tradičně k otloukánkům soutěže, nejinak by tomu mělo být i letos. Tým z Chanty-Mansijsku loni skončil v základní části Východní konference na 11. místě.

    Letos ovšem Jugra nezačala vůbec zle. V prvním utkání prohrála na ledě silného Omsku těsným rozdílem 0:1 a ve čtvrtečním zápase deklasovala Novokuzněck na jeho ledě vysoko 7:1.
     
    Československá stopa v dnešním utkání:

    Alexander SALÁK (NOV) – ještě nenastoupil kvůli distancu ze závěru loňské sezony
    Adam POLÁŠEK (NOV) – 2 zápasy, 4 body (0+4)
     
    Úvodní sestavy:

    HK Sibir Novosibirsk: Krasikov (Šegalo) – Naumov, Polášek, Věreščagin, Meňšikov, Lukin, Beljakov, Sergijenko – Šumakov, Sannikov, Šalunov – Kemppainen, Arťuchin, Elo – Žafjarov, Gubin, Butuzov – Okulov, Fefelov, Vorošilo.

    Jugra Chanty-Mansijsk: Fokin (Šaryčenkov) – Valentěnko, Želdakov, Ugolnikov, Pogorišnyj, Selezňov, Romanov – Panov, Kurjanov, Bortnikov – Gorbunov, Varfolomejev, Lapenkov – Majorov, Buljanskij, Medveděv – Sokolov, Akmaldinov, Koževnikov – Chlystov.

    Rozhodčí: Eduard Odins, Andris Ansons – Sergej Misyur, Jakov Palej.
     
    Hráči Jugry jsou již na ledové ploše, na hráče Sibiru si ještě počkáme.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:08
    O úvodní buly se postarali hráči Novosibirsku, kteří jej vyhráli. Sibir následně zakládá i první útok v tomto zápase.
     
    01:17
    Tento útok Novosibirsku trochu překvapivě skončil zakázaným uvolněním. Hra se tak přesouvá před Alexeje Krasikova, kde se bude vhazovat.
     
    02:34
    Alexej Krasikov si připsal první úspěšný zákrok, když zneškodnil střelu Varfolomejeva. Do následné akce se pak dral Žafjarov, který však po obkroužení branky nedokázal zakončit.
     
    03:18
    Po přihrávce od Sannikova se zkoušel z mezikruží prosadit Šumakov. Jeho rána zápěstím však letěla pouze do připravené výstroje Vladislava Fokina.
     
    04:05
    Jugra Chanty-Mansijsk se nějako rozjela. Konkrétně Denis Gorbunov se odhodlal ke střele švihem. Alexej Krasikov sice zasáhl včas, kotouč však raději podržel pro další vhazování před jeho brankou.
     
    05:25
    Sibir právě vstřelil branku!
    Moc dlouho to netrvalo, domácí jdou do vedení! Po přihrávce od Sergijenka se dostal ke střele od modré VITALIJ MEŇŠIKOV, který se napřáhl a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Díky tomu tak střílí první branku. Asistence: Jurij Sergijenko, Damir Žafjarov.
    05:25 Damir ŽAFJAROV - 1:0
     
    07:30
    Sibir hodně přidal na iniciativě, prosadit se nyní mohl Arťuchin. Jeho pokus však nenašel klec Fokina.
     
    08:58
    Další útok hostů skončil ofsajdem. Konkrétně Panov se totiž nedomluvil se spoluhráči a vjel do pásma moc brzy.
     
    09:31
    Alexej Krasikov skončil na zemi a vyhodil branku ze základního postavení, ovšem ne svoji vinou. Nicméně nikdo za to nebyl vyloučen.
     
    10:08
    Pavel Varfolomejev si nádherně obešel celou obranu Sibiru a vystřelil. Jeho projektil naneštěstí pro hosty skončil na připraveném Krasikovi.
     
    11:15
    Gubin nádhernou zadovkou našel Butuzova, který ovšem tuto přihrávku evidentně nečekal a přes nápor Valentěnka s Želdakovem o puk přišel.
     
    12:21
    Anton Kurjanov (JUG) je vyloučen na 2 minuty za podražení.
     
    12:48
    Po velkém zmatku se zkoušel prosadit Šumakov, jenže jeho projektil si našel cestu jen k obránci Ugolnikovi, který kotouč následně vyhodil přes 2 čáry.
     
    13:32
    Arťuchin se pokoušel o sólovou akci, jenže nebyl schopen projít přes Pogorišnyjho. Domácí se tak musí do pásma Jugry prodrat znovu.
     
    14:21
    Hosté v plném počtu.
     
    15:14
    Nyní se kotouče drží Jugra, které se však nedaří usadit se v pásmu Novosibirsku. Co o to, hostům se nedaří se tam ani probojovat.
     
    16:04
    Sergijenko stylově překazil útok Chanty-Mansijsku a poslal svůj celek k Fokinovi, jenže Sibir při přechodu do útočného pásma nevychytal čas a provinil se tak ofsajdem.
     
    16:34
    Chanty-Mansijsk se stále drží v pásmu Novosibirsku, jenže nějaký ten střelecký pokus ne a ne přijít. Místo toho se musel Fokin bránit Šumakovi, což zvládl.
     
    17:02
    Denis Chlystov (JUG) je vyloučen na 2 minuty za hákování.
     
    18:02
    Za podražení si jde sednout Joonas Kemppainen (SIB).
     
    19:02
    Hosté v plném počtu.
     
    19:14
    U puku je sice Jugra, nicméně hosté toho zatím nestíhají moc vymyslet.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi první třetina. Domácí po ní vedou 1:0, když se v 6. minutě prosadil Vitalij Meňšikov. Sibir byl zatím podle předpokladu lepším celkem. Uvidíme, jak si obě mužstva povedou v následujících čtyřiceti minutách.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Domácí v plném počtu.
     
    20:11
    Další rozjíždějící se útok domácího celku skončil opět zakázaným uvolněním. Hra se tak přesouvá před Krasikova.
     
    21:01
    Medveděv si dlouho držel kotouč, nakonec po průchodu přes Věreščagina se rozhodl vypálit z bezprostřední blízkosti. Alexej Krasikov byl však připraven.
     
    21:57
    Gorbunov se odhodlal ke střele zpoza pravého kruhu. Jeho rána Krasikovi sice dala trochu zabrat, nicméně ruský gólman si s ní poradil.
     
    22:29
    Sibir Novosibirsk si však sebral kotouč do svého držení a pomalu se přesouvá k Fokinovi.
     
    23:53
    Sibir právě vstřelil branku!
    A už je to o dvě branky. MAXIM ŠALUNOV si nádhernou kličkou obehrál jednoho obránce, přes druhého prošel a poté ještě k tomu všemu překonal Fokina. Asistence: Jurij Sergijenko.
    23:53 Maxim ŠALUNOV - 2:0
     
    24:57
    Nyní to byl Adam Polášek, který zkoušel svou přihrávkou do rohu v pásmu Jugry založit novou útočnou akci Sibiru. Český obránce se však nesetkal s úspěchem.
     
    25:28
    Následně Fefelov upadl při souboji s ostatními hráči ve středovém kruhu a de facto tak odevzdal puk soupeři do jeho držení. Jugře však touš moc dlouho nevydržel.
     
    26:36
    Maxim Šalunov si trochu pohmoždil ruku a musel na střídačku. Hra se však nepřerušovala, tudíž se předpokládá, že Šalunov bude hned v pořádku. Místo něj se zkoušel prosadit Šumakov po pasu od Sannikova, Vladislav Fokin byl však pozorný.
     
    27:14
    O další projektil se postaral Jevgenij Arťuchin, jenže jeho rána od modré neprošla shlukem ostatních hokejistů před klecí Fokina.
     
    28:12
    Adam Polášek dostal nádhernou přihrávku a střelou z první od modré mířil přesně na Fokina, který jeho střelu jen tak tak vyrazil.
     
    29:23
    Maxim Šumakov se zpět na ledě a hned je vidět. Aktuálně útočník hlavní útočné skvadry Novosibirsku se snaží o nalezení nějakého spoluhráče, když kombinuje v rohu pásma Jugry.
     
    30:15
    Joonas Kemppainen se dostal ke střele zápěstím z pravého kruhu po pasu od Eera Ela. Jeho ránu si však Vladislav Fokin pohlídal.
     
    31:03
    Chanty-Mansijsk se sice na chvíli podíval do pásma Novosibirsku, jenže domácí celek si kotouč hned vzal nazpět a pomalu se přesouvá ke kleci Fokina.
     
    32:30
    Adam Polášek skvěle přečetl hru a nalezl Butuzova, který vyslal do akce Žafjarova. Tomu střela ovšem nesedla a lépe si nevedl ani Butuzov, jeho pokus Vladislav Fokin přikryl pro vhazování v jeho vlastním pásmu.
     
    33:32
    Nyní sledujeme pomalejší pasáž hry. Je vidět, že Sibir nehraje na 100%. Zatímco Jugra hraje takový svůj klasický hokej.
     
    34:02
    Igor Fefelov (SIB) si jde sednout na dvě minuty za hákování.
     
    34:18
    Jugra však přesilovku zahájila vším, jen ne ofenzívou. Jejich první cesta putovala do vlastního pásma pro vyhozený kotouč.
     
    35:14
    O další skvělý obranný zákrok se postaral Sannikov, který zablokoval nejeden pokus hostů. Následně pak Alexej Krasikov podržel kotouč pro vhazování před ním.
     
    36:02
    Domácí v plném počtu.
     
    36:37
    A právě Igor Fefelov se zmocnil kotouče a s Arťuchinem se dostal do situace 2 na 2. Nicméně na svého kolegu nedokázal protlačit kotouč přes zadáky Jugry Chanty-Mansijsku.
     
    37:06
    Věreščagin byl ošklivě poslán k zemi Želdakovem. Ten si však dvouminutový pobyt na trestné nevysloužil.
     
    37:23
    Eera Elo se dostal až do útočného pásma, jenže zde okamžitě ztratil onen kousek černé pryže. Bohužel pro něj pak šla dopředu Jugra.
     
    38:17
    Ovšem Jugře to vepředu moc nešlo a hned se z dorážky mohl prosadit Jevgenij Arťuchin! Jeho dloubáček do bližší šibenice ovšem úspěch neslavil.
     
    38:46
    Damir Žafjarov dostal exkluzivní pas od Butuzova přímo ke skórování! Z bezprostřední blízkosti vypálil klasickou ránu příklepem, ovšem trefil jen Fokina.
     
    39:27
    Další šanci Sibiru překazil pomezní arbitr, který domácím odpískal ofsajd.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Tak je za námi druhá perioda. V této domácí navýšili svůj náskok opět o jednu branku, když se 24. minutě trefil Maxim Šalunov. Novosibirsk měl spoustu šancí i poté a kontroloval hru, Jugru k ničemu moc nepouštěl. Navíc když už, tak vše pochytal Alexej Krasikov. Uvidíme, jak se nám vyvine poslední třetina.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Do poslední třetiny, již tradičně, vlétli lépe domácí, kteří vybojovali úvodní buly a dostávají se k Fokinovi.
     
    41:01
    Další útočný pokus Sibiru skončil na Fokinovi. Ten kotouč podržel pro vhazování, aby se dopředu dostal Varfolomejev. Toho pro změnu vychytal Alexej Krasikov.
     
    41:29
    Nyní to byl Igor Fefelov, který se dostal ke střele. I zde však zasáhl bezchybně Vladislav Fokin a čeká nás tak vhazování.
     
    42:15
    Do výborné šance se dostal Gubin, který po kličce a vyčkávání nedokázal propasírovat kotouč za záda Fokina!
     
    43:31
    Selezňov s Romanovem chvíli drželi kotouč na modré čáře, následně druhý jmenovaný pálil. Jeho ostrý projektil ovšem letěl kousínek nad břevno branky Krasikova.
     
    44:58
    Stanislav Romanov (JUG) je vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    45:11
    A opět Damir Žafjarov. Ani tentokrát to ruskému útočníkovi nevyšlo. Ten se dnes hodně trápí s koncovkou.
     
    45:46
    Další dělovku si na Fokina připravil od modré Beljakov. I tentokrát byl ovšem gólman Chanty-Mansijsku pozorný a gól si vstřelit nenechal.
     
    46:05
    Maxim Šumakov pouze nahodil do útočné třetiny, i to však stačilo, aby zde domácí Novosibirsk založil útočnou kombinační hru. Gólem však zatím počínání domácího Sibiru neskončilo.
     
    46:47
    Maxim Šumakov pálil po blízké přihrávce Šalunova jen do Fokina, který ani nevěděl, kde vlastně je on, nebo kotouč!
     
    46:58
    Hosté v plném počtu.
     
    47:23
    Jevgenij Arťuchin jen nahodil před klec Fokina a doufal, že si to někdo sklepne. Místo toho se kotouč dostal k Meňšikovi, který jej však do branky nenasměroval.
     
    48:27
    A stále vidíme počínání hostujícího celku, který se snaží usadit v pásmu Novosibirsku. Domácí však dokonale brání.
     
    49:30
    Pavel Medveděv (JUG) si jde na dvě minuty zkusit trestnou lavici, když se jeho tým provinil příliš mnoho hráči na ledě. Medveděv to odpyká.
     
    50:04
    Jak Šalunov, tak ani Šumakov nedokázali propasírovat kotouč za záda Fokina, který předvedl další úžasné zákroky.
     
    51:09
    Dopředu se posléze dostal Jevgenij Arťuchin, který však nedokázal překonat rameno Fokina.
     
    51:30
    Hosté v plném počtu.
     
    51:46
    Ve finále pálil od modré Joonas Kemppainen, který však mířil jen do Fokina.
     
    52:33
    Jugra se sice usadila na chvíli v pásmu Sibiru, jen to posléze zkrátka nějako skončilo. Dopředu se dostal Žafjarov, jenže ani tentokrát se smolaři tohoto zápasu nedařilo.
     
    53:09
    Domácí budou mít další šanci na vstřelení branky v početní výhodě, na trestnou lavici jde totiž Jakov Selezňov (JUG) za úder kolenem.
     
    53:29
    Adam Polášek udržel kotouč na modré a domácí Novosibirsk tak může pokračovat v kombinaci ve třetině Chanty-Mansijsku.
     
    54:09
    Tak to je veliká škoda. Sergej Šumakov dostal naservírovanou krásnou přihrávku na luxusní střelu příklepem alá Alexandr Ovečkin, jenže tato rána mu vůbec, ale vůbec nesedla.
     
    54:34
    Posléze pak z rychlého protiútoku zahrozil Panov, jenže Alexej Krasikov předvedl spolehlivý zákrok lapačkou.
     
    55:09
    Hosté v plném počtu.
     
    55:20
    Ani tentokrát se novosibirskému celku nepodařilo projít do pásma Jugry, jelikož Butuzov byl v ofsajdu. Čárový rozhodčí si všeho všiml.
     
    56:11
    Stěpan Sannikov si krásně objel klec Fokina a následně zkoušel poslat kotouč po zemi do klece, jenže na to byl už moc krátký.
     
    56:51
    Ani průnik a následný bekhendový pokus Kemppainena neskončil brankou.
     
    57:04
    Joonas Kemppainen (SIB) a Arťom Buljanskij (JUG) jdou spolu na trestnou lavici. Tedy, každý na jinou pochopitelně. Novosibirský Kemppainen si jde sednout za hákování, kdežto Buljanskij za nafilmovaný pád.
     
    58:02
    V posledních dvou minutách zápasu sledujeme u kotouče Novosibirsk, který kontroluje dění na ledě a snaží se usadit v pásmu Chanty-Mansijsku.
     
    59:04
    Oba týmy hrají v plném počtu. Zároveň jsme viděli velikou šanci Arťuchina, který z bezprostřední blízkosti pálil vedle.
     
    59:50
    Poslední vteřiny, Jugra ještě zkouší rychlý protiútok, nicméně Novosibirsk si už tohle pohlídá.
     
    Konec zápasu.
     
    Tak máme dobojováno. V poslední třetině jsme již branku neviděli, Sibir Novosibirsk si tak dokráčel v poklidu za vítězstvím. Domácí byli lepší a vítězství je zasloužené, ovšem i Jugra se chvílemi předvedla. Chanty-Mansijsk hodně podržel jejich gólman Vladislav Fokin. Nebýt něj, je rozdíl ve skóre o dost vyšší.
     
    Československá stopa
    Adam Polášek (SIB) 0+0, čas na ledě 22:02
     
    Ode mě je to pro dnešek vše. Já se s vámi tímto loučím a přeji vám příjemný zbytek dne. (14:49:25)

    Karel Janeba

    Góly a asistencie: 6. Meňšikov (Sergijenko, Žafjarov), 24. Šalunov (Sergijenko)


    HC Sibir Novosibirsk: Krasikov (Šegalo) – Naumov, Polášek, Věreščagin, Meňšikov, Lukin, Beljakov, Sergijenko – Šumakov, Sannikov, Šalunov – Kemppainen, Arťuchin, Elo – Žafjarov, Gubin, Butuzov – Okulov, Fefelov, Vorošilo.
    Jugra Chanty-Mansijsk: Fokin (Šaryčenkov) – Valentěnko, Želdakov, Ugolnikov, Pogorišnyj, Selezňov, Romanov – Panov, Kurjanov, Bortnikov – Gorbunov, Varfolomejev, Lapenkov – Majorov, Buljanskij, Medveděv – Sokolov, Akmaldinov, Koževnikov – Chlystov.

    Rozhodca: Eduard Odins, Andris Ansons – Sergej Misyur, Jakov Palej