Veľká cena Českej republiky - Moto3 Víťaz: John McPhee (GBR/Peugeot) (kon.) | Veľká cena Českej republiky - Moto2 Jonas Folger (GER/Kalex) (kon.) | Veľká cena Českej republiky - MotoGP Víťaz: Cal Crutchlow (GBR/Honda) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Českej republiky - MotoGP

Víťaz: Cal Crutchlow (GBR/Honda)

Nedeľa 21.08.2016, 14:00 • Masarykov okruh, Brno • Cestné motocykle
     
    Sledovali sme ďalšie fantastické motoristické divadlo. Cal Crutchlow síce štartoval až to štvrtého radu, no na Masarykovom okruhu bol jednoducho najrýchlejší. Za ním skončil na druhom mieste Valentino Rossi a vďaka výbornému záveru sa na stupne víťazov dostal aj Marc Márquez. V celkovom hodnotení ostáva na čele mladý Španiel, no skúsený The Doctor sa dostáva cez Jorgeho Lorenza, ktorému preteky absolútne nevyšli. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný deň. (14:57:23)
    Cal Crutchlow dosiahol svoje prvé víťazstvo v kubatúre MotoGP.

     
    Koniec závodu.
     
    CIEĽ
    Víťazom Veľkej ceny Českej republiky sa stáva CAL CRUTCHLOW. Britský jazdec dokonale využil mokrých podmienok a pripisuje si svoje prvé víťazstvo v MotoGP.
     
    22
    Posledné kolo! Cal Crutchlow má na dosah prvé víťazstvo v najprestížnejšej kubatúre MotoGP. Na druhom mieste je zatiaľ Valentino Rossi a tretí Marc Márquez.
     
    21
    Z ničoho nič sa dostal na štvrté miesto Francúz Loris Baz. Na svojom Ducati je veľmi rýchly, no už to na pódium zrejme nestihne. Na Marca Márqueza stráca viac ako dve sekundy.
     
    21
    Dramatické preteky vrcholia. Vstupujeme do predposledného kola, no zrejme je už o poradí na stupni víťazov rozhodnuté. Medzi prvou trojicou sú už veľké rozdiely.
     
    20
    Marc Márquez to predsa len dokázal a dostáva sa na tretie miesto. Najprv sa len priblížil súperom, ale následne predviedol skvelý predbiehací manéver.
     
    20
    Do súboja o pódium sa snaží dostať aj Marc Márquez. Ten sa výrazne približuje svojim dvom súperom. Toto bude ešte veľká dráma.
     
    19
    Zaujímavý súboj ale môžeme očakávať v bitke o tretie miesto. Hector Barbera stráca na Andreu Iannonena približne pol sekundy.
     
    19
    Taliansky The Doctor stráca takmer 5 sekúnd na vedúceho Cala Crutchlowa. Toto už zrejme miláčik brnenského publika nedotiahne na prvé miesto.
     
    18
    Valentino Rossi ide dopredu a dokonca je už na druhom mieste. V jednom kole si poradil s Hectorom Barberom i Andreou Iannonenom.
     
    17
    Cal Crutchlow si vypracoval veľmi nádejný náskok. V priebehu jedného kola získal náskok na Andreu Iannoneho už viac ako dve sekundy.
     
    17
    Andrea Dovizioso to napokon zabalil a odstupuje z pretekov na Masarykovom okruhu. Medzitým zmenil motorku Jorge Lorenzo.
     
    16
    Cal Crutchlow ide do čela pretekov! Ešte ale nemá vyhrané. Valentino Rossi preberá rolu najrýchlejšieho jazdca a dostáva sa už na štvrté miesto.
     
    16
    Tentokrát ešte na najdlhšej rovinke Cal Crutchlow neuspel. Momentálne sa vyváža za Andreou Ianoonenom a čaká na svoju šancu.
     
    15
    Cal Crutchlow je jednoznačne najrýchlejší a už sa dostáva na dostrel talianskeho lídra. Okrem toho je mimoriadne rýchly aj Valentino Rossi.
     
    14
    Aleix Espargaro má problémy so svojou motorkou a v dnešných pretekoch končí. Je to škoda, pretože Španiel atakoval TOP 5.
     
    14
    Cal Crutchlow ide fantasticky a už je druhý. V priebehu niekoľkých sekúnd sa dostal cez dvoch jazdcov a bude útočiť na víťazstvo.
     
    13
    Cal Crutchlow je už nalepený za Hectorom Barberom. O niekoľko chvíľ budeme svedkami pokusu o predbiehací manéver.
     
    13
    Valentino Rossi sa snažil dostať cez Mavericka Viñalesa. Už to vyzeralo, že bude Talian úspešný, no jeho súper ho v ďalšej zákrute opäť predbehol.
     
    12
    Najrýchlejším mužom pretekov je Cal Crutchlow. Ten sa nekompromisne prehnal okolo Marca Márqueza sa dostáva sa už na štvrté miesto.
     
    12
    Štartové poradie sa pomaly ustálilo a teraz nie sme svedkami nejakých bojov o pozície. Prvá trojica je tak v zložení Andrea Iannone, Scott Redding a Hector Barbera.
     
    11
    Andrea Dovizioso predsa len bude pokračovať v pretekoch. V boxoch vymenil motorku a hoci dnes nebude bodovať, aspoň dokončí závod.
     
    11
    Na stupne víťazov sa tak razom dostáva Hector Barbera, ktorý stále zrýchľuje a pomaly atakuje aj druhú pozíciu, ktorú momentálne háji Scott Redding.
     
    10
    Tak toto je katastrofa. Andrea Dovizioso mal technické problémy a prepadáva sa v štartovom poli. Z pódia tak klesá do skupiny porazených.
     
    9
    Dopredu ide aj Carl Crutchlow, ktorý sa dostal na ôsme miesto. Za ním už ale jazdí veľmi rýchly Valentino Rossi, ktorý sa posúva dopredu.
     
    9
    Hector Barbera sťahuje náskok vedúcej trojice a na tretieho Andreu Doviziosa momentálne stráca už len sedem desatín sekundy.
     
    8
    Marc Márquez prichádza o ďalšiu pozíciu. Pekným predbehnutím sa cez neho dostal aj jeho krajan Hector Barbera. Ten je tak v pretekoch najlepším Španielom.
     
    8
    Trať osychá stále viac a najrýchlejšie kolo pretekov teraz dokonca zajazdil Cal Crutchlow, ktorý na svojej Honde jazdí na 11. mieste.
     
    7
    Veľkí favoriti dnešných pretekov naďalej zaostávajú. Marc Márquez stále stráca a je na štvrtom mieste. Ešte horšie sú na tom Dani Pedrosa a Valentino Rossi, ktorí otvárajú až druhú desiatku.
     
    6
    Trať pomaly osychá a možno budeme svedkami aj netradičnej výmeny motoriek, ktorá nie je až tak bežnou záležitosťou.
     
    6
    A máme tu zmenu na líderskom poste. Do čela pretekov ide Andrea Iannone, ktorý si vypracoval náskok už siedmich desatín sekundy.
     
    5
    Marc Márquez nestíha vedúcemu triu. Jeho strata predstavuje už viac ako dve sekundy. Mimoriadne sa trápi Jorge Lorenzo, ktorý je mimo bodov.
     
    5
    Scott Redding predviedol najrýchlejšie kolo a na začiatku toho piateho sa dostal cez Andreu Iannonea. Brit jazdí veľmi dobré preteky.
     
    4
    Vedúca trojica vozov Ducati odchádza svojej konkurencií. Na prvom mieste je Andrea Dovizioso, no v tesnom závese má za sebou Andreu Iannoneho a Scotta Reddinga.
     
    3
    Preteky zatiaľ absolútne nevychádzajú Yamahe. Okrem Valentina Rossiho na tom nie je najlepšie ani Jorge Lorenzo, ktorý sa z druhého miesta prepadol až na jedenáste miesto.
     
    3
    Mladý Španiel dokonca stratil ďalšie dve pozície. Líder priebežného poradia je tak zrazu mimo stupňa víťazov. Tretí je aktuálne Brit Scott Redding.
     
    2
    Krásny predbiehací manéver znamená zmenu na vedúcej pozícii. Andrea Dovizioso sa nádherne dostal cez Marca Márqueza a ide do čela.
     
    2
    Nie príliš dobrý štart mal Valentino Rossi. The Doctor klesol o šesť miest a momentálne je na svojej Yamahe až na 12. pozícií.
     
    1
    Španiel okamžite odchádza svojim konkurentom a vytvoril si mierny náskok, ktorý môže byť na úrovni pol sekundy. Na druhé miesto sa prepracoval Andrea Dovizioso.
     
    1
    Najlepšie sa odlepil zo štartu Talian Andrea Iannone, no Marc Márquez si už po úvodnej zákrute berie späť prvé miesto. Mladý Španiel tak okamžite napravil svoje zaváhanie.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Trať na Masarykovom okruhu v Brne pomaly osychá, no napriek tomu by sme mohli vidieť zaujímavé preteky. Momentálne prebieha zahrievacie kolo. Z pole position odštartuje Marc Márquez.
     
    Postavenie na štarte:
    1. rad: Marc Márquez (ESP/Honda), Jorge Lorenzo (ESP/Yamaha), Andrea Iannone (ITA/Ducati)
    2. rad: Aleix Espargaro (ESP/Suzuki), Hector Barbera (ESP/Ducati), Valentino Rossi (ITA/Yamaha)
    3. rad: Andrea Dovizioso (ITA/Ducati), Maverick Viñales (ESP/Suzuki), Dani Pedrosa (ESP/Honda)
    4. rad: Cal Crutchlow (GBR/Honda), Bradley Smith (GBR/Yamaha), Pol Espargaro (ESP/Yamaha)
    5. rad: Scott Redding (GBR/Ducati), Eugene Laverty (IRL/Ducati), Stefan Bradl (GER/Aprilia)
    6. rad: Danilo Petrucci (ITA/Ducati), Loris Baz (FRA/Ducati), Yonny Hernández (COL/Ducati)
    7. rad: Alvaro Bautista (ESP/Aprilia), Tito Rabat (ESP/Honda)
    Plán brnenského autodrómu
     
    Vážení diváci, vítam vás pri textovom online prenose z motoristických pretekov, ktoré sa tento víkend konajú na Masarykovom okruhu v Brne. Spoločne sa pozrieme na najprestížnejšiu kubatúru MotoGP, v ktorej jazdia tie najväčšie esa svetového motošportu.

    PRIEBEŽNÉ PORADIE

    Podobne ako ostatné kubatúry aj kategória MotoGP má pred sebou jedenáste tohtoročné preteky. Celkovému poradiu zatiaľ jasne dominujú Španieli. Už prvej päťke nájdeme až kvarteto pretekárov z Pyrenejského polostrova, pričom priebežným lídrom klasifikácie je Marc Márquez. Tento mladík jazdiaci za Hondu vyhral už tri preteky a so 181 bodmi má komfortný 43-bodový náskok pred krajanom Jorgem Lorenzom. Španielsku dominanciu aspoň čiastočne narušuje Valentino Rossi. Zaujímavosťou je, že The Doctor, ako znie prezývka tohto Taliana, vyhral tento rok dve Veľké ceny a obe na území Španielska. Svojim najväčším konkurentom tak dokonale pokazil domáce preteky a so 124 bodmi sa stále drží v hre o titul. Prvú päticu pretekárov ešte dopĺňajú Dani Pedrosa a Maverick Viñales.

    OKRUH

    Masarykov okruh v Brne patrí medzi najdlhšie v celom kalendári. Celkovo meria 5403 metrov a od neho sú dlhšie len okruhy v Spojených štátov amerických a Veľkej Británii. Je zložený presne zo 14 zákrut, z ktorých je osem pravotočivých a šesť ľavotočivých. V roku 2008 prebehla na okruhu rekonštrukcia povrchu trate a okruh dostal nový asfalt. Dnešné preteky sú vypísané na celkovo 22 kôl, a tak motocyklisti prejdú viac ako 110 kilometrov. Miestna trať je veľmi obľúbená a od svojho otvorenia v roku 1987 chýbala v kalendári motoristických pretekov len raz.

    KVALIFIKÁCIA

    Vo včerajšej kvalifikácií potvrdil rolu favorita Marc Márquez, ktorý zajazdil čas 1:54,596. V prvom rade ho doplní Jorge Lorenzo a víťaz minulotýždňovej Veľkej ceny Rakúska – Andrea Iannone. Hoci dlhé roky jazdil kubatúru MotoGP Karel Abraham, tento raz sa českí priaznivci budú musieť zaobísť bez svojho domáceho pretekára. Na šiestom mieste skončil v kvalifikácii Valentino Rossi, pre ktorého je Masarykov okruh v Brne špecifický. Pred 20 rokmi tu vyhral svoju prvú Veľkú cenu a dnes môže pridať už svoje ôsme víťazstvo z tejto trate. Miernym sklamaním bol kvalifikačný výkon Daniho Pedrosu, ktorý skončil až na 9. mieste, len jednu priečku horšie ako jeho krajan Maverick Viñales.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Cal Crutchlow (GBR/Honda) 47:44,290
    2. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) + 7,298
    3. Marc Márquez (ESP/Honda) + 9,587
    4. Loris Baz (FRA/Ducati) + 12,558
    5. Hector Barbera (ESP/Ducati) + 13,093
    6. Eugene Laverty (IRL/Ducati) + 13,812
    7. Danilo Petrucci (ITA/Ducati) + 23,414
    8. Andrea Iannone (ITA/Ducati) + 24,562
    9. Maverick Viñales (ESP/Suzuki) + 24,581
    10. Tito Rabat (ESP/Honda) + 37,131
    11. Yonny Hernández (COL/Ducati) + 39,911
    12. Dani Pedrosa (ESP/Honda) + 41,097
    13. Aleix Espargaro (ESP/Suzuki) + 43.202
    14. Stefan Bradl (GER/Aprilia) + 45,687
    15. Scott Redding (GBR/Ducati) + 1:02,201
    16. Alvaro Bautista (ESP/Aprilia) + 1:18,841
    17. Jorge Lorenzo (ESP/Yamaha) + 1 kolo

    Neklasifikovaní:
    Andrea Dovizioso (ITA/Ducati)
    Bradley Smith (GBR/Yamaha)
    Pol Espargaro (ESP/Yamaha)

    Postavenie na štarte:
    1. rad: Marc Márquez (ESP/Honda), Jorge Lorenzo (ESP/Yamaha), Andrea Iannone (ITA/Ducati)
    2. rad: Aleix Espargaro (ESP/Suzuki), Hector Barbera (ESP/Ducati), Valentino Rossi (ITA/Yamaha)
    3. rad: Andrea Dovizioso (ITA/Ducati), Maverick Viñales (ESP/Suzuki), Dani Pedrosa (ESP/Honda)
    4. rad: Cal Crutchlow (GBR/Honda), Bradley Smith (GBR/Yamaha), Pol Espargaro (ESP/Yamaha)
    5. rad: Scott Redding (GBR/Ducati), Eugene Laverty (IRL/Ducati), Stefan Bradl (GER/Aprilia)
    6. rad: Danilo Petrucci (ITA/Ducati), Loris Baz (FRA/Ducati), Yonny Hernández (COL/Ducati)
    7. rad: Alvaro Bautista (ESP/Aprilia), Tito Rabat (ESP/Honda)