Veľká cena Českej republiky - Moto3 Víťaz: John McPhee (GBR/Peugeot) (kon.) | Veľká cena Českej republiky - Moto2 Jonas Folger (GER/Kalex) (kon.) | Veľká cena Českej republiky - MotoGP Víťaz: Cal Crutchlow (GBR/Honda) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Českej republiky - Moto3

Víťaz: John McPhee (GBR/Peugeot)

Nedeľa 21.08.2016, 11:00 • Masarykov okruh, Brno • Cestné motocykle
     
    Sledovali sme skutočne strhujúce preteky. Dlho bol na čele pretekov Brad Binder a vyzeralo to tak, že získa ďalšie víťazstvo. Jazdiaci na prvom mieste ale spadol a do cieľa sa nedostal. Podobne dopadol aj Khairul Idham Pawi, ktorý patril k favoritom, z konca štartového poľa sa prepracoval až na pódiové priečky, no napokon spadol tiež. Víťazom na Masarykovom okruhu sa tak stáva John McPhee z francúzskeho tímu Peugeot. Čech Jakub Kornfeil útočil na stupne víťazov, ale nakoniec obsadil šieste miesto. Smolu mal druhý český zástupca Karel Hanika, ktorý skončil na 16. mieste a tesne mu ušiel aspoň bod. Ja vám ďakujem za pozornosť a teší sa na vás aj pri pretekoch najprestížnejšej kubatúry MotoGP. (11:55:05)
    Dnešný víťaz pretekov Moto3 - John McPhee (GBR/Peugeot).

     
    Koniec závodu.
     
    19
    Víťazom Veľkej ceny Českej republiky sa stáva JOHN MCPHEE. Brit sa vyhol na mokrej trati pádom a dokázal využiť zaváhania svojich najväčších súperov.
     
    19
    Medzitým Fabio Di Giannantonio stiahol stratu na druhé miesto na rozdiel troch desatín. Dokáže ešte predbehnúť Jorgeho Martina?
     
    19
    Prebieha posledné kolo dnešných pretekov. Pokiaľ John McPee nespadne, dočká sa jedného z najväčších víťazstiev vo svojej kariére.
     
    18
    Enea Bastianini sa dostal pred českého pretekára a posunul sa na štvrté miesto. Na stupne víťazov to ale zrejme stačiť nebude.
     
    18
    John McPee dostáva od tímu jasné pokyny, aby sa upokojil. Jeho náskok je obrovský, a tak nemusí vôbec riskovať. Tesne pred koncom vedie o 11 sekúnd.
     
    17
    Brit John McPhee mal obrovské problémy, no nakoniec sa vyhol pádu. Doslova ho nadvihlo z motorky, no na mokrej vozovke sa dokázal udržať na trati.
     
    17
    Jakub Kornfeil mierne stiahol náskok svojho talianskeho súpera, no stále má veľkú stratu. Medzitým je Karel Hanika na 17 mieste.
     
    16
    Na stupne víťazov sa prekvapujúco dostáva Talian Fabio Di Giannantonio. Jeho náskok pred súpermi je viac ako 5 sekúnd, no v dnešných pretekoch je všetko možné.
     
    16
    Aj ďalší šokujúci pád. Skvelo jazdiaci Khairul Idham Pawi takisto končí v dnešných pretekoch. Vďaka chybám súperov sa Jakub Kornfeil dostáva tesne pod pódium.
     
    15
    John McPee má na čele obrovský náskok. Na druhom mieste je aktuálne Khairul Idham Pawi, ale na vedúceho pretekára stráca už sedem sekúnd.
     
    15
    Tak to je neuveriteľné! Brad Binder spadol a z prvého miesta vypadáva z dnešných pretekov. Prvé miesto vďaka dažďovým kvapkám spadlo do rúk Johna McPheeho.
     
    14
    Jakub Kornfeil prichádza o jednu pozíciu a prepadá sa na aktuálne šiesto miesto. V pravotočivej zákrute sa pred neho krásne dostal Jorge Navarro.
     
    13
    Trináste kolo je nešťastné aj pre ďalšieho jazdca. Taliansky pretekár Francesco Bagnaia takisto spadol a ani on na Masarykovom okruhu nedôjde do cieľa.
     
    13
    A ďalší pád! Albert Arenas končí v dnešných pretekov a držal sa za svoju ruku. Snáď bude po nepríjemnom páde v poriadku.
     
    12
    Khairul Idham Pawi zrejme spravil nejakú chybu, pretože v predošlom kole stratil na čelo pretekov viac ako dve a pol sekundy. Zrejme sa do boja o víťazstvo už nezapojí.
     
    12
    Brad Binder ide skvele a výrazne sa vzdialil svoju britskému súperovi. Juhoafričan si vytvoril náskok na úrovni 1,8 sekundy a potvrdzuje svoje kvality.
     
    11
    Khairul Idham Pawi stráca na vedúce duo už tri sekundy. Pokiaľ by pretekár z Malajzie nedokázal zrýchliť, tak sa o víťazovi rozhodne v dueli medzi Bradom Binderom a Johnom McPeem.
     
    11
    Ako som spomínal, Aron Canet po svojom páde skutočne nepokračuje vo Veľkej cene Českej republiky. Je to škoda, pretože Španiel bol pred pádom na 4. mieste.
     
    10
    Khairul Idham Pawi ide fantasticky a z konca štartového poľa sa dostal na tretie miesto. Zo stupňov víťazov tak predbežne vyraďuje Jorgeho Martina.
     
    10
    Jakub Kornfeil sa posunul na šieste miesto, no zozadu naňho nepríjemne dobiedza Jorge Navvaro. Aktuálny náskok českého pretekára je na úrovni troch desatín.
     
    9
    Jorge Martin troška stráca na vedúce duo. Medzitým ale mal veľké problémy jeho krajan Aron Canet, ktorý spadol v jednej zo zákrut a vyzerá to tak, že nebude pokračovať.
     
    8
    Boj o prvé miesto je veľmi tesný. John McPhee sa dostal na druhé miesto a na juhoafrického lídra stráca už len necelé dve desatiny sekundy.
     
    8
    Priebežné poradie: 1. Brad Binder, 2. Jorge Martin, 3. John McPhee, 4. Aron Canet, 5. Khairul Idham Pawi. Jakub Kornfeil ale bojuje a drží sa v kontakte s najlepšími.
     
    7
    Jakub Kornfeil je momentálne na siedmom mieste, no jeho strata na prvého jazdca je len 3,6 sekundy. Medzitým sa na druhé miesto dostal opäť Jorge Martin.
     
    7
    Sledujeme skutočne strhujúce preteky. Sledujeme množstvo predbiehacích manévrov. O zábavu sa nám stará najmä spomínaný Khairul Idham Pawi, ktorý útočí na štvrtú pozíciu Arona Caneta.
     
    6
    Medzitým sa nám mení líder pretekov. Jorge Martin chyboval a dostali sa cez neho nielen Brad Binder ale aj John McPhee.
     
    5
    Khairul Idham Pawi predvádzal skvelý výkon. Teraz mal síce mierne problémy udržať svoju motorku na trati, no napriek tomu je na 5. pozícii.
     
    5
    Argentínčan Gabriel Rodrigo spadol, no napriek tomu pokračuje v pretekoch. Medzitým sme dostali správu o tom, že Karel Hanika sa trápi a je až na 24. mieste.
     
    4
    Khairul Idham Pawi štartoval až z 28. miesta, no preteky na vode sú pre neho ako stvorené. Podľa viacerých bol napriek svoju štartovému miestu favoritom a svoju rýchlosť potvrdzuje. Už je na siedmom mieste.
     
    4
    Jorge Martin si vytvoril solídny náskok, no Juhoafričan Brad Binder predviedol najrýchlejšie kolo pretekov a dostal sa na druhé miesto.
     
    3
    Jakub Kornfeil bol v jednej zo zákrut príliš široký a kvôli jednej chybe prišiel o štyri pozície. Momentálne je domáci pretekár až na 6. mieste.
     
    3
    Momentálne prebieha skvelý súboj o druhé miesto. Ešte pred pár sekundami bol druhý Španiel Aron Canet, no následne ho dokázal opäť predbehnúť Jakub Kornfeil.
     
    2
    Brad Binder sa na vode trápi a klesol už na šieste miesto. Teraz ho predbehol aj Brit John McPhee, ktorý ide takisto veľmi dobre.
     
    2
    Jorge Martin si vytvoril solídny náskok. Medzitým pokračuje vo fantastických výkonoch Jakub Kornfeil je už druhý. Oproti štartu sa tak posunul o šesť pozícii.
     
    1
    Štart nevyšiel majiteľovi pole position Bradovi Binderovi. Do čela pretekov tak ide Španiel Jorge Martin, ktorého nasleduje Enea Bastianini. Výborne odštartoval Jakub Kornfeil, ktorému patrí tretie miesto.
     
    Preteky sa práve začali.
     
    Pred dnešnými pretekmi nastalo množstvo penalizácii, a tak sa Čech Jakub Kornfeil posunul na ôsme miesto. Momentálne v Brne prší, a tak budeme určite svedkami zaujímavých pretekov. Momentálne prebieha zahrievacie kolo.
     
    Postavenie na štarte:

    1. rad: Brad Binder (RSA/KTM), Enea Bastianini (ITA/Honda), Jorge Martin (ESP/Mahindra)
    2. rad: Fabio Di Giannantonio, Andrea Migno (ITA/KTM), Nicoló Bulega (ITA/KTM)
    3. rad: Aron Canet (ESP/Honda), Jakub Kornfeil (CZE/Honda), John McPhee (GBR/Peugeot)
    4. rad: Niccoló Antonelli (ITA/Honda), Jorge Navarro (ESP/Honda), Philipp Öttl (GER/KTM)
    5. rad: Karel Hanika (CZE/KTM), Joan Mir (ESP/KTM), Juanfran Guevara (ESP/Mahindra)
    6. rad: Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra), Hiroki Ono (JPN, Honda), Andrea Locatelli (ITA/KTM)
    7. rad: Livio Loi (BEL/Honda), Adam Norrodin (MAL/Honda), Gabriel Rodrigo (ARG/KTM)
    8. rad: Darryn Binder (RSA/Mahindra), Jules Danilo (FRA/Honda), Bo Bendsneyder (NED/KTM)
    9. rad: Tacuki Suzuki (JPN/Mahindra), Fabio Quartararo (FRA/KTM), Maria Herrerová (ESP/KTM)
    10. rad: Khairul Idham Pawi (MAL/Honda), Marcos Ramírez (ESP/Mahindra), Stefano Valtulini (ITA/Mahindra).
    11. rad: Albert Arenas (ESP/Peugeot), Lorenzo Petrarca (ITA/Mahindra), Fabio Spiranelli (ITA/Mahindra)
    Plán brnenského autodrómu
     
    Vážení diváci, vítam vás pri textovom online prenose z motoristických pretekov, ktoré sa tento víkend konajú na Masarykovom okruhu v Brne. Spoločne sa pozrieme na najnižšiu kubatúru Moto3, v ktorej si pole position vybojoval Brad Binder.

    PRIEBEŽNÉ PORADIE

    Seriál pretekov Moto3 má za sebou už 10 pretekov, po ktorých je na čele celkového poradia Juhoafričan Brad Binder z tímu KTM. Ten v najnižšej kubatúre doposiaľ nazbieral 179 bodov, vyhral trojicu pretekov a len dvakrát sa neumiestnil na stupňoch víťazov. Na druhom mieste je Španiel Jorge Navarro, ktorý síce dvakrát nedokončil preteky, no na svojom konte má 112 bodov. Až na 9. mieste je Talian Niccolò Antonelli, ktorý sa vlani tešil z víťazstvá práve na Masarykovom okruhu. Najväčšou domácou nádejou v dnešných pretekoch bude Jakub Kornfeil, ktorý by určite rád napodobnil štvrté miesto z Veľkej ceny Nemecka.

    OKRUH

    Masarykov okruh v Brne patrí medzi najdlhšie v celom kalendári. Celkovo meria 5403 metrov a od neho sú dlhšie len okruhy v Spojených štátov amerických a Veľkej Británii. Je zložený presne zo 14 zákrut, z ktorých je osem pravotočivých a šesť ľavotočivých. V roku 2008 prebehla na okruhu kompletná rekonštrukcia povrchu trati, ktorá dostala nový asfalt. Dnešné preteky sú vypísané na 19 kôl, a tak motocyklisti prejdú viac ako sto kilometrov. Miestna trať je veľmi obľúbená a od svojho otvorenia v roku 1987 chýbala v kalendári motoristických pretekov len raz.

    KVALIFIKÁCIA

    Vo včerajšej kvalifikácií potvrdil rolu favorita Juhoafričan Brad Binder, ktorý zajazdil čas 2:07,785. V prvom rade ho doplní talianske duo – Andrea Migno a Enea Bastianini. Český pretekár skončil na desiatom mieste, no zo štvrtého radu sa určite bude chcieť prepracovať na vyššie priečky. Príjemne prekvapil aj druhý český zástupca Karel Hanika, ktorý skončil na 13. pozícii. Sklamaním bol výkon Španiela Jorgeho Navvara, ktorý bude uzatvárať až štvrtý štartovací rad.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 11:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:

    1. John McPhee (GBR/Peugeot) 45:36,087
    2. Jorge Martin (ESP/Mahindra) + 8,806
    3. Fabio Di Giannantonio + (ITA/Honda) +9,777
    4. Enea Bastianini (ITA/Honda) + 10,654
    5. Niccoló Antonelli (ITA/Honda) +13,872
    6. Jakub Kornfeil (CZE/Honda) + 15,533
    7. Bo Bendsneyder (NED/KTM) + 15,819
    8. Joan Mir (ESP/KTM) + 16,289
    9. Nicoló Bulega (ITA/KTM) + 16,473
    10. Jorge Navarro (ESP/Honda) + 16,681
    11. Jules Danilo (FRA/Honda) + 18,198
    12. Andrea Migno (ITA/KTM) + 21,640
    13. Tacuki Suzuki (JPN/Mahindra) + 31,007
    14. Livio Loi (BEL/Honda) + 36,895
    15. Philipp Öttl (GER/KTM) + 43,651
    16. Karel Hanika (CZE/KTM) + 57,814
    17. Gabriel Rodrigo (ARG/KTM) + 1:01,428
    18. Marcos Ramírez (ESP/Mahindra) + 1:04,134
    19. Maria Herrerová (ESP/KTM) + 1:27,585
    20. Hiroki Ono (JPN, Honda) + 1:27,997
    21. Fabio Quartararo (FRA/KTM) + 1:33,942
    22. Fabio Spiranelli (ITA/Mahindra) + 1:34,610
    23. Juanfran Guevara (ESP/Mahindra) + 1:34, 942
    24. Lorenzo Petrarca (ITA/Mahindra) + 2:08,319

    Neklasifikovaní:
    Andrea Locatelli (ITA/KTM)
    Brad Binder (RSA/KTM)
    Khairul Idham Pawi (MAL/Honda)
    Stefano Valtulini (ITA/Mahindra)
    Darryn Binder (RSA/Mahindra)
    Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra)
    Albert Arenas (ESP/Peugeot)
    Adam Norrodin (MAL/Honda)
    Aron Canet (ESP/Honda)

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. rad: Brad Binder (RSA/KTM), Enea Bastianini (ITA/Honda), Jorge Martin (ESP/Mahindra)
    2. rad: Fabio Di Giannantonio, Andrea Migno (ITA/KTM), Nicoló Bulega (ITA/KTM)
    3. rad: Aron Canet (ESP/Honda), Jakub Kornfeil (CZE/Honda), John McPhee (GBR/Peugeot)
    4. rad: Niccoló Antonelli (ITA/Honda), Jorge Navarro (ESP/Honda), Philipp Öttl (GER/KTM)
    5. rad: Karel Hanika (CZE/KTM), Joan Mir (ESP/KTM), Juanfran Guevara (ESP/Mahindra)
    6. rad: Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra), Hiroki Ono (JPN, Honda), Andrea Locatelli (ITA/KTM)
    7. rad: Livio Loi (BEL/Honda), Adam Norrodin (MAL/Honda), Gabriel Rodrigo (ARG/KTM)
    8. rad: Darryn Binder (RSA/Mahindra), Jules Danilo (FRA/Honda), Bo Bendsneyder (NED/KTM)
    9. rad: Tacuki Suzuki (JPN/Mahindra), Fabio Quartararo (FRA/KTM), Maria Herrerová (ESP/KTM)
    10. rad: Khairul Idham Pawi (MAL/Honda), Marcos Ramírez (ESP/Mahindra), Stefano Valtulini (ITA/Mahindra).
    11. rad: Albert Arenas (ESP/Peugeot), Lorenzo Petrarca (ITA/Mahindra), Fabio Spiranelli (ITA/Mahindra)