Prehľad udalostí na LOH Rio 2016 - 13. deň (kon.) | Prahľad udalostí na LOH Rio 2016 - 14. deň (kon.)
koniec udalosti
Prahľad udalostí na LOH Rio 2016 - 14. deň

cz Piatok 19.08.2016, 12:00Olympijské hry
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.
    Na co se v Riu těšil desetibojař-model Helcelet?
     
    Dámy a pánové, dovolte mi, abych Vás srdečně přivítal u sledování celodenního on-line přenosu z patnáctého dne olympijských her. Pakliže chcete mít dokonalý přehled o všem důležitém, co se po celé hodiny odehrává v Riu, není lepší způsob, než mít otevřený tento přenos!
    Připomeňme si, že v nočních hodinách našeho času přidala Barbora Špotáková již osmou medaili do české sbírky, když se umístila na krásné třetí pozici!

     
    Překážkářka Zuzana Hejnová byla také blízko bronzovému kovu, se svým časem 53.92 ale nakonec skončila na neoblíbené čtvrté příčce. I tak naší atletce samozřejmě patří velká gratulace!
    Adam Sebastian Helcelet si dokonce v Riu vylepšil osobní maximum a skončil na krásném dvanáctém místě.

     
    12:29
    Jako první dnes do boje vstoupí golfistky. Třetí den jejich olympijského turnaje odstartuje již každou chvíli. V akci samozřejmě uvidíme i Kláru Spilkovou, která se momentálně nachází na dvaapadesáté pozici.
     
    12:35
    Čechů se dnes o co nejlepší výsledky popere v Brazílii celá řada. Ve startovní listině rychlochodců najdeme Lukáše Gdulu (50 km), ve stejné disciplíně mezi ženami pak bude bojovat Anežka Drahotová (20 km).

    Spoustu našich reprezentantů zasáhne do akce na vodě. V rychlostní kanoistice změří síly s ostatními soupeři Filip Šváb (kajak – sprint) a týmy Jaroslav Radoň + Filip Dvořák (deblkánoe – 1000 m) a Daniel Havel + Lukáš Trefil + Josef Dostál + Jan Štěrba (čtyřkajak – 1000 m).

    Z pěkné průběžné desáté pozice se pak bude snažit posunout ještě výš moderní pětibojařka Barbora Kodedová.
     
    12:48
    I několik Slováků najdeme ve výčtu dnešních zúčastněných. Našemu čtyřkajaku bude konkurovat také ten ve složení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

    Naši východní sousedé pak nabídkou také pět rychlochodců, respektive rychochodkyň, a sice Matěje Tótha, Martina Tišťana, Dušan Majdána a Máriu Gálikovou s její jmenovkyní Czakovou.

    V hodu kladivem pak bude Slovensko v noci z pátku na sobotu reprezentovat Marcel Lomnický.
    Korejka Inbee Parková, Američanka Stacy Lewisová a Britka Charley Hullová. To jsou ženy, které prozatím vládnou golfovému turnaji.

     
    12:57
    Golf – ženy:
    Na odpališti první jamky už stojí Klára Spilková, která věří, že se jí dnes podaří prokousat se žebříčkem výše. Spolu s ní si zahrají Kohová z Malajsie a Italka Sergasová.
     
    13:04
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Finále rychlochodců už je v plném proudu, do úniku se ihned vrhl Srb Vladimir Savanovič.
     
    13:14
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Osmatřicetiletý Francouz Yohann Diniz vystřídal na prvním místě Savanoviče. V popředí se také pohybuje největší naděje Slovenska – mistr světa z roku 2015 – Matěj Tóth.
     
    13:16
    Golf – ženy:
    Klára Spilková zahrála na pětiparu pět ran, takže se její skóre nemění a zůstává na +8.
    Jedná dlouhá padesátikilometrová trať? Ale kdeže! Závodníci absolvují pětadvacet dvoukilometrových okruhů.

     
    13:26
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Pět kilometrů mají rychlochodci za sebou. Ve vedení stále Diniz, za nímž následuje skupina pronásledovatelů v čele se Slovákem Tóthem. Ti na prozatímního lídra ztrácí 28 – 30 sekund. Náš reprezentant Lukáš Gdula je v desetině trati na 66. příčce se ztrátou 1:54.
     
    13:34
    Badminton – dvouhra, muži:
    Malajsijec Chong Wei Lee s Číňanem Danem Linem si to rozdávají v semifinále badmintonového turnaje!
    První dnešní badmintonový mač už probíhá, který z těchto dvou bojovníků se dostane do finále dvouhry?

     
    13:40
    Pozor, je tu zajímavá zpráva z badmintonu! Číňanka Šue-rui Li se zranila v závěru včerejšího semifinále a ukázalo se, že je to problém vážný až tak, že Li nepovolí start do utkání o bronz. Na třetím stupínku tak kontumačně končí Japonka Nazomi Okuharaová!
     
    13:53
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Žebříčku stále suverénně vévodí Francouz Diniz. S půlminutovým zpožděním jde na třetí pozici Slovák Tóth, jehož krajan Martin Tišťan byl naopak diskvalifikován. Lukáš Gdula si mírně polepšil a dostal se na 64. pozici, jeho ztráta čítá 3:34.
     
    13:59
    Badminton – dvouhra, muži:
    Dan Lin poráží světovou jedničku Chong Wei Leeho v prvním setu 21:15! Mimochodem, utkání řídí česká rozhodčí Michaela Bencová!
     
    14:02
    K1 200 m – rozjížďky:
    V první rozjížďce zvítězil Němec Ronald Rauhe. Ta druhá, v níž figuruje právě také náš zástupce Filip Šváb, odstartuje za chvíli. Připomínám, že automaticky postupuje z celkových tří rozjížděk prvních pět závodníků.
     
    14:08
    K1 200 m – rozjížďky:
    Filip Šváb se rval velmi statečně, ale ve vyrovnaném souboji hned s dvěma protivníky o postupové páté místo neuspěl a nakonec končí až na sedmé příčce. Přesto Filipovi tleskáme, zvlášť když přihlédneme k faktu, že se jednalo o jeho olympijskou premiéru.
    V tomhle krásném prostředí za chvíli do boje zasáhne také náš čtyřkajak, do nějž se vzpomínkou na bronzový Londýn 2012 vkládáme medailové naděje!

     
    14:21
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Situace stále stejná. Po osmnácti kilometrech ve vedení Yohann Diniz, druhý Matěj Tóth a Lukáš Gdula někde v sedmé desítce.
    Filip Šváb (ve 33 poprvé na OH): Je to velké zklamání, chtěl jsem se dostat aspoň do semifinále. Předjeli mě lidi, které normálně porážím. Byla špatná voda, hodně se hýbala a vypadával jsem z rytmu. OH je splněný sen, ale mrzí mě, že jsem jel jen jednou.
     
    14:34
    C2 1000 m – rozjížďky:
    Radoň s Dvořákem dopluli na pěkném čtvrtém místě, díky kterému si tak zajistili postup do semifinále!
    V téhle aréně právě probíhají zápasy předkola taekwondistů do 80 kg, stejně tak se ve vedlejší hale odehrávají souboje žen do 67 kg.

     
    14:42
    Badminton – dvouhra, muži:
    V semifinálové dvouhře mezi Danem Linem a Chong Wei Leem je vyrovnáno 1:1 na sety a rozhoduje se v napínavé třetí sadě. Aktuálně na světelné tabuli svítí nerozhodné skóre 10:10. Kdo tenhle vypjatý duel zvládne a postoupí do finále?
     
    14:48
    K4 500 m – rozjížďky:
    Obě rozjížďky ženských čtyřkajaků už jsou u konce, přímo do finále postoupily celky Běloruska a Maďarska.
     
    14:56
    Badminton – dvouhra, muži:
    Drama vyvrcholilo! Malajsijec Chong Wei Lee otočil duel s Číňanem Danem Linem a po třísetové bitvě postupuje do finále!
    Angličan Lutalo Muhammad v jednom z mnoha probíhajících zápasů takwondistů lehce porazil Australana Haydera Shkaru.

     
    15:04
    K4 1000 m – rozjížďky:
    Start – cíl! Český čtyřkajak zvládl rozjížďku parádně a postupuje do zítřejšího finále z prvního místa. Slovenská čtveřice ve své rozjížďce skončila druhá a bude tak bojovat v semifinále.
     
    15:10
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Chodci jsou v polovině svého závodu a na první příčce stále vidíme Yohanna Dinize, který si vybudoval velmi komfortní náskok. Slováci sledují výkony Matěje Tótha, jenž pořád drží parádní druhou pozici. Lukáš Gdula se stále pohybuje okolo 65. místa. Ovšem byl již dvakrát napomenut, dostat ještě jedno poznamenání, bude diskvalifikován.
    Tady vidíte, jakým suverénním způsobem ovládl český čtyřkajak ve složení Havel + Trefil + Dostál + Štěrba svou rozjížďku!
     
    15:17
    Golf – ženy:
    Klára Spilková dokončila na deváté jamce dosáhla na své první dnešní birdie! Vrací se tak na skóre +9, v rámci třetího kola +1 a celkově jí patří 51. pozice.
     
    15:26
    C2 1000 m – semifinále:
    Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem dojeli na druhé příčce a v pohodě tak postupují do zítřejšího finále!
     
    15:33
    Badminton – dvouhra, muži:
    Číňan Long Čen ve druhém semifinále vede nad Dánem Viktorem Axelsenem 1:0 na sety!
     
    15:46
    Vodní pólo (ženy):
    Dnes se rozhodne o umístěních od prvního do osmého místa v ženském turnaji ve vodním pólu. V souboji o sedmé místo Čína vede v průběhu třetí čtvrtiny nad domácí Brazílií 5:2.
     
    15:52
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Je neskutečné, co se děje na nějaký 36 kilometrech! Yohann Diniz dlouhou dobu vedl a už se zdálo, že jej nemůže nikdo ohrozit, jenomže postupně začal uvadat, až do konce únavou skončil na zemi. Momentálně tak první příčku drží Kanaďan Evan Dunfee, Diniz je druhý a Slovák Tóth třetí. Lukáš Gdula byl bohužel potřetí poznamenán a nakonec tak i diskvalifikován.
    Xiyu Lin z Číny dostala míček z odpaliště do jamky jedním úderem, což se jí podařilo jako první ženě v historii olympijských her!

     
    15:58
    Golf – ženy:
    Mimochodem, Klára Spilková hraje dnes velmi dobře a pomalu, ale jistě se prokousává nahoru. Aktuálně uzavírá pátou desítku.
    Čeští kajakáři hodnotili úspěšnou kvalifikaci do finále olympijského závodu (na fotce Lukáš Trefil a Jan Štěrba)

    Jan Štěrba: "Závod jsme rozhodli v parádní první půlce. V té druhé už se lodě šetřily na semifinále. Beru jako malý zázrak, že Dan se přes noc dostal do takového stavu, že přes noc mohl jet asi na osmdesát procent svých možností."
     
    16:13
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Slovák Tóth si deset kilometrů před cílem stále drží třetí místo za vedoucím Jaredem Tallentem z Austrálie a Japoncem Hirooki Araiem. Tóth za vedoucím mužem závodu zaostával na 40. kilometru o 7 vteřin.
     
    16:19
    Zápas mužů ve volném stylu do 57 kilogramů
    Známe složení čtvrtfinále zápasu mužů ve volném stylu do 57 kilogramů. Samotná čtvrtfinálová utkání začnou během několika minut.

    Vladimer Chinčegašvili (GEO) – Hadži Alijev (AZE)
    Vladimir Dubov (BUL – Ivan Guidea (ROU)
    Hassan Rahimi (IRI) – Viktor Lebeděv (RUS)
    Rej Higuči (JPN) – Yowlys Bonne Rodriguez (CUB).
     
    16:25
    Zápas mužů ve volném stylu do 74 kilogramů
    Čtvrtfinálové dvojice jsou známy i v kategorii do 74 kilogramů:
    Jordan Burroughs (USA) – Anjuar Gedujev (RUS)
    Jakob Makarašvili (GEO) – Džabrajl Hasanov (AZE)
    Soner Demirtas (TUR) – Hassan Jazdanicharati (IRI)
    Sošuke Takatani (JPN) – Galymžan Jusserbajev (KAZ).
     
    16:27
    K4 1000 m – rozjížďky:
    Daniela Havla před závodem trápily střevní potíže, ale nakonec se rozhodl nastoupit.
    Daniel Havel: "Včera jsem stál před jedním z nejtěžších rozhodnutí v mém životě. Musel jsem říct, jestli závod na čtyřkajaku zvládnu, nebo místo přenechám náhradníkovi Kubovi Špicarovi. Jsem rád, že se za mě kluci jednoznačně postavili a že jsem to zvládnul.

    Pomohly léky, chtěl bych poděkovat českým doktorům, že se o mě postarali. Včera jsem měl ještě jen rýži, ale dal jsem si i suchá kuřecí prsa. Dnes ráno jsem měl rýžovou kaši. Konečně do sebe dostávám nějakou normálnější stravu."
     
    16:30
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Pět kilometrů do cíle a Slováck Tóth se posunul na průběžné druhé místo! Tallent ale nasadil rychlejší tempo a zbytku pole se utrhl.
    Průběžné pořadí (45 km)
    1. Jared Tallent (Austrálie) + 3:18:47
    2. Matěj Tóth (Slovensko) + 0:22
    3. Hirooki Arai (Japonsko) + 0:26
    Matěj Tóth směřuje za zlatou olympijskou medailí pro Slovensko!
     
    16:42
    Matěj Tóth zvítězil v chůzi na 50 kilometrů a získal pro Slovensko druhé zlato na letošních olympijských hrách! Slovenský chodec předvedl úžasný finiš, když v posledních pěti kilometrech stáhnul ztrátu 22 vteřin na vedoucího Australana Tallenta a v závěru dokráčel pro zlatou.

    Čech Lukáš Gdula byl diskvalifikován stejně jako Slovák Martin Tišťan.
     
    16:48
    Golf – ženy
    Lydia Koová stejně jako před chvílí Číňanka Lin Si-jü trefila eso na osmé jamce!
    Matěj Tóth získal druhou zlatou medaili pro Slovensko!
     
    16:55
    Golf – ženy
    Česká golfistka Klára Spilková na patnácté jamce stáhla své skóre na +8 a vrátila se na 50. místo.
    Jak Barboře Špotákové chutná bronzová medaile?
     
    16:59
    50 km rychlochůze – finále (muži):
    Konečné pořadí
    1. Matěj Tóth (Slovensko) 3:40:58
    2. Jared Tallent (Austrálie) + 0:18
    3. Hirooki Arai (Japonsko) + 0:26
    4. Evan Dunfee (Kanada) + 0:40
    5. Wei Yu (Čína) + 2:02
    -----
    26. Dušan Majdán (Slovensko) + 17:17
    Lukáš Gdula (Česko) DQ
    Martin Tišťan (Slovensko) DQ
     
    17:05
    Pozemní hokej – ženy
    Začal zápas o třetí místo mezi Německem a Novým Zélandem. Ve finále se od 22 hodin utká Nizozemsko s Velkou Británií.
     
    17:06
    Golf – ženy
    Klára Spilková si skvěle poradila na šestnácté jamce! Česká olympionička si zapsala birdie, což znamená, že své skóre dokázala opět stáhnout. Nyní má +7.
     
    17:10
    Zápas mužů ve volném stylu do 57 kilogramů
    Do semifinále postoupil Gruzínec Chinčegašvili, který se utká o postup do finále s Dubovem z Bulharska. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Íránec Rahimi s Japoncem Higučim.
    Semifinále:
    Vladimer Chinčegašvili (GEO) – Vladimir Dubov (BUL)
    a
    Hassan Rahimi (IRI) – Rej Higuči (JPN).
     
    17:17
    Zápas mužů ve volném stylu do 74 kilogramů
    Do semifinále této váhové kategorie se probojovali zápasníci ze z východu: Rus Gedujev, Ázerbájdžánec Hasanov, Íránec Jazdanicharati a Kazachstánec Jusserbajev.
    Semifinále:
    Anjuar Gedujev (RUS) – Džabrajl Hasanov (AZE)
    a
    Hassan Jazdanicharati (IRI) – Galymžan Jusserbajev (KAZ).
    Matěj Tóth ve své kariéře zaznamenal třetí velký úspěch ve třech letech.
     
    17:29
    Zápas mužů ve volném stylu do 57 kilogramů
    Do finále v kategorii do 57 kilo postoupil gruzínský reprezentant Vladimer Chinčegašvili. S Bulharem Dubovem dlouho zápasil za nerozhodného stavu 4:4, ale nakonec jej udolal výsledkem 8:4.

    Druhým postupujícím je Japonej Rej Higuči, který porazil Rahimiho 10:5.

    Finále je na programu od 21 hodin a Onlajny vám jej samozřejmě nabídnou.
     
    17:39
    Vodní pólo – ženy
    Obrovské drama přinesl zápas o bronz mezi Maďarkami a Ruskami. Neuvěřitelně vyrovnaný zápas skončil v předepsaném čase 12:12, a tak přišel na řadu rozstřel, který byl stejně vyrovnaný jako celý zápas. Až do sedmé série se žádná ze střelkyň nemýlila. Potom ale Maďarky vystřídaly brankářku a zatímco Lisunovová proměnila, Kistelekiová zamířila vedle. Rusky berou bronz!
     
    17:46
    Zápas mužů ve volném stylu do 74 kilogramů
    Hassan Jazdanicharati z Íránu porazil v semifinále suverénně kazachstánského zápasníka Jusserbajeva 10:0 a postoupil do finále.

    V tom se utká s Rusem Anjuarem Gadujevem, který naopak postoupil po vyrovnaném zápase s Hasanovem po výsledku 5:4.
     
    17:49
    Badminton – ženy
    Obrovskou senzaci přinesl turnaj v bedmintonu žen! Španělská hráčka Carolina Marinová sice byla favoritka, stává se ale historicky první hráčkou neasijského původu, která ovládla olympijský bedmintonový turnaj. V mužském se to povedlo dříve v roce 1996 dánskému bedmintonistovi Larsenovi.
     
    17:55
    Moderní pětiboj – ženy
    Moderní pětiboj se posunul o další disciplínu dále. Po plavání se na prvním místě usadila Ruska Gabajdullinová, která v závěru závodu hodně přidala a cíl protla olympijským rekordem v čase 2:07,94. Od 19 hodin bude pětiboj pokračovat šermem, který může hodně zamíchat pořadím.
     
    18:00
    Moderní pětiboj – ženy
    Průběžné pořadí:
    1. Gulnaz Gubajdullinová (RUS) 317
    2. Elodie Clouvelová (FRA) 315
    3. Sarolta Kovacsová (HUN) 313
    4. Samantha Murrayová (GBR) 308
    5. Jelena Potapenková (KAZ) 306
    6. Zsofia Foldhaziová (HUN) 304
    7. Chloe Espositová (AUS) 303
    8. Alice Soterová (ITA) 303
    -----
    34. Barbora Kodedová (CZE) 266
    Španělka Marinová vybojovala v badmintonu historické zlato. Radost mají i v Indii, stříbro je pro Pusarlaovou velký úspěch.
     
    18:10
    Pozemní hokej – ženy
    V duelu o bronz na začátku třetí čtvrtiny vede Německo nad Novým Zélandem těsně 2:1 a závěr utkání tak bude pořádné drama!
     
    18:15
    Parkur – jednotlivci
    Z 35 parkuristů jich do finále prošlo hned 27, jejichž boj o medaile začne zhruba za patnáct minut.
    Tady ještě jednou foto šťastného Matěje Tótha, který získal pro Slovensko druhou zlatou medaili z Ria.
     
    18:28
    Pozemní hokej – ženy
    Novozélanďanky se nedokázaly prosadit ani v power-play, Němky uhájily svůj těsný náskok a získávají tak pro svou zem další medaili, konkrétně bronzovou!
    Lukáš Gdula byl bohužel ze závodu chodců na padesát kilometrů kvůli třem chybám (prohnuté koleno) diskvalifikován. Níže si můžete přečíst jeho vyjádření:


    "Vůbec si těch chyb nejsem vědom, musím to zkonzultovat s trenérem, co ten na to řekne. Přišlo mi, že jsem šel víceméně normálně, jak chodím, a problémy nemívám. Na závodech u nás, na Slovensku i těch větších."

     
    18:35
    Fotbal – ženy
    Domácí Brazílie zhruba deset minut před koncem prvního poločasu prohrává s Kanadou v utkání o třetí místo 0:1, když se v pětadvacáté minutě trefila zatím jako jediná Roseová.
    Před pár hodinami jsme tu hovořili o tom, že se Číňance Xiyu Lin podařilo jako první ženě v historii olympijský her dostat míček z odpaliště do jamky jedním úderem. Neskutečné je, že totéž se dnes povedlo ještě jiné hráčce, a sice Novozélanďance Lydii Ko!

     
    18:45
    Moderní gymnastika – ženy
    Po dvou rotacích je v čele Ruska Margarita Mamunová, jíž následují Ukrajinka Ganna Rizatdinovová a další olympionička z výběru Sborné Jana Kudrjavcevová. Třetí rotace začíná asi za hodinu.
     
    18:50
    Badminton – čtyřhra (muži)
    Číňané Hai-feng Tu a Nan Čang vyrovnali ve finále čtyřhry proti Malajsijcům V Shem Gohovi a Wee Kiong Tanovi na 1:1 na sety, což znamená, že se o držitelích zlatých medailí rozhodne až v závěrečné třetí sadě!
     
    18:53
    Golf – ženy
    První příčku stále drží Korejka Parková, za níž následují Američanka Pillerová a Novezélanďanka Koová. Klára Spilková se momentálně pohybuje na 49. pozici, což je posun vpřed!
    V této nádherné aréně diváci v aktuálních chvílích sledují semifinále žen i mužů v jízdě na BMX.

     
    19:02
    Moderní pětiboj – ženy
    Barbora Kodedová zaujímá místo ve čtvrté desítce, konkrétně jí patří 34. příčka. Nyní v ženském turnaji moderního pětiboje probíhá bonusové šermířské kolo, v němž si všechny zúčastněné mohou vylepšit své skóre.
     
    19:09
    Box – muži do 52 kg
    Probíhá již také semifinále mužů v tzv. "muší váze." V prvním duelu bojují Uzbekistánec Zoirov s Venezuelanem Finolem.
     
    19:14
    Badminton – čtyřhra (muži)
    Číňané Hai-feng Tu a Nan Čang zvítězili nad Malajsijci V Shem Gohem a Wee Kiong Tanem ve třetím setu 23:21 a radují se tak ze zisku zlatých medailí!
    Bylo to opravdu drama, ale nakonec se díky zmiňované dvojici může Čína radovat z prvního badmintonového zlata z Ria.

     
    19:21
    Vodní pólo – ženy
    Australanky se krátce po startu duelu o páté místo dostaly díky proměněné penaltě Websterové nad Španělkami do vedení. Těm se v probíhající první čtvrtině zatím nedaří odpovědět.
     
    19:26
    Fotbal – ženy
    Sinclairová krátce po začátku druhé pětačtyřicetiminutovky zvýšila náskok Kanady, která je v duelu o bronz s Brazílií jasně lepší a vypadá to, že si jde pohodlně pro titul. Nebo se snad dočkáme nějakého překvapení a domácí fotbalistky dokáží smáznout dvoubrankovou ztrátu?
     
    19:31
    Parkur – jednotlivci
    Obhájce zlaté medaile z Londýna Švýcar Steve Guerdat zajel čistě, stejně jako předním Brit Nick Skelton. Tito dva se tak momentálně drží na děleném prvním místě!
    21. Tolik let je talentované Anežce Drahotové, jejíž chodecký závod na dvacet kilometrů byl právě odstartován!
     
    19:41
    20 km chůze – finále (ženy)
    Anežka Drahotová se po dvou kilometrech dostala do čela a vede celý peleton závodnic!
     
    19:46
    Box – muži do 64
    V prvním semifinálovém souboji se proti sobě postavili Rus Dunaytsev a Uzbekistánec Gaibnazarov. Zatímco v prvním kole byl lepší prvně zmiňovaný boxer, ve druhém tomu bylo naopak. Uvidíme, jak tohle zajímavé střetnutí dopadne...
     
    19:48
    Pozemní hokej – ženy
    V zápasu o páté místo mezi Austrálií a Španělskem se strhla přestřelka. Po polovině základní hrací doby je vyrovnáno 7:7!
     
    19:51
    Fotbal – ženy
    Beatriz sice dokázala v 79. minutě snížit, více už ale Brazílie nestihla. Bronz z ženského fotbalového turnaje tak putuje do Kanady, Brazílie je bez medaile!

    O bronz
    Brazílie – Kanada 1:2 (0:1)
    79. Beatriz – 25. Roseová, 52. Sinclairová
    Obrovská radost Kanaďanek z bronzu
    Eric Lamaze jako poslední postoupil do šestice jezdců, kteří se v rozskakování poperou o cenné kovy!

     
    19:55
    20 km chůze – finále (ženy)
    Čtvrtina už je za námi a můžeme spokojeně konstatovat, že Anežka Drahotová se stále drží v popředí a kontroluje očima vedoucí čínské trio!
     
    20:03
    Parkur – jednotlivci
    Nick Skelton vítězí a v 58 letech při sedmé účasti na olympiádě bere zlatou medaili! Stříbrná příčka patří Švédu Pederu Fredricsonovi a bronz Kanaďanovi Ericu Lamazemu, který měl sice nejrychlejší čas, avšak nepřekonal čistě předposlední překážku.
     
    20:11
    Moderní pětiboj – ženy
    V bonusovém šermířském programu bohužel Barbora Kodedová žádný bonusový bod nezískala a zůstává na 22. místě. Výborně si počínala Britka Murrayová, která vyhrála 8 soubojů, než byla vyřazena, a připsala si 8 bodů navíc.

    Průběžné pořadí moderního pětiboje po dvou disciplínách
    1. Oktawia Nowacká (POL) 554
    2. Elodie Clouvelová (FRA) 542
    3. Alice Soterová (ITA) 524
    4. Lena Schonebornová (GER) 519
    5. Melanie McCannová (CAN) 518
    6. Chloe Espositová (AUS) 518
    7. Čchen Čchien (CHN) 516
    8. Sarolta Kovacsová (HUN) 516
    9. Jelena Potapenková (KAZ) 508
    10. Donna Vakalisová (CAN) 507
    ...
    22. Barbora Kodedová (CZE) 486
     
    20:16
    Box – muži do 64 kg

    Semifinále
    Vitalij DUNAJCEV (RUS) – Fazliddin GAIBNAZAROV (UZB) 1:2
    Artem HARUTYUNYAN (GER) – Lorenzo SOTOMAYOR COLLAZO (AZE) 0:3
     
    20:19
    Volejbal – muži
    Fantastický zápas v boji o olympijské finále hrají volejbalisté Itálie s USA. Po dvou skvělých a nesmírně vyrovnaných setech za stavu 1:1 ve třetím dějství Američané Italy smetli, zvítězili na této úrovni naprosto nevídaným rozdílem 25:9. Ve čtvrtém setu vedli 22:19, ovšem poté italský smečař Ivan Zajcev předvedl skvělou sérii při podání, Italové vyrovnali, a poté Zajcev dokonce třemi přímými body z podání vývoj setu naprosto otočil, Italové zvítězili 25:22 a skvělý souboj rozhodne pátý set!
     
    20:21
    Cyklistika – BMX ženy
    O zlato ve finálové jízdě bojovaly předpokládané favoritky, nakonec vítězí Kolumbijka Pajonová před Američankou Postovou! V areálu je velké množství kolumbijských příznivců, takže se mohutně slaví.
    Záznam finálové jízdy

     
    20:25
    Cyklistika – BMX muži
    Finálovou jízdu stylem start – cíl dokonale ovládl Američan Fields, který zvítězil s obrovským náskokem! Na druhém místě dojel Nizozemec Van Gorkom, o bronz se strhla neskutečná bitva, kterou musela rozhodnout až cílová fotografie ve prostěch Kolumbijce Ramireze Yepese. O několik centimetrů.
    Rozdíl mezi bronzovou medailí a zapomněním bývá někdy skutečně nicotný.

     
    20:29
    Cyklistika – BMX ženy

    Konečné pořadí
    1. Mariana Pajonová (COL)
    2. Alise Postová (USA)
    3. Stefany Hernandezová (VEN)
    ---
    4. Brooke Crainová (USA)
    5. Jaroslava Bondarenková (RUS)
    6. Elke Vanhoofová (BEL)
    7. Laura Smuldersová (NED
    8. Manon Valentinová (FRA)
    Takto vypadalo pole chodkyň na začátku závodu. Nyní již je elitní skupina pouze sedmičlenná, Anežka Drahotová v ní nefiguruje.
     
    20:34
    Volejbal – muži
    Semifinále, které dělalo neskutečnou reklamu tomuto sportu, trvalo nakonec 2 a půl hodiny a do finále postupují Italové! Stále tak mohou pomýšlet na premiérové olympijské zlato, které jim dosud chybí, ačkoliv již mají 5 různých medailí.

    Semifinále
    Itálie – USA 3:2 (30:28, 26:28, 9:25, 25:22, 15:9)
    Italové slaví postup do finále.

     
    20:38
    Cyklistika – BMX muži

    Konečné pořadí
    1. Connor Fields (USA)
    2. Jelle Van Gorkom (NED)
    3. Carlos Alberto Ramirez Yepes (COL)
    ---
    4. Nicholas Long (USA)
    5. Tory Nyhaug (CAN)
    6. Sam Willoughby (AUS)
    7. Niek Kimmann (NED)
    8. Anthony Dean (AUS) nedojel
    Takto vypadá začátek každé čtvrtiny v zápase vodního póla. Finále mužského turnaje začíná za necelé dvě hodiny.

     
    20:43
    Vodní pólo – ženy
    Na konečném pátém místě končí Španělky, které v souboji o tuto pozici přestřílely Austrálii.

    O 5. místo
    Austrálie – Španělsko 10:12 (5:4, 2:3, 1:3, 2:2)
     
    20:47
    Atletika – 20 km chůze ženy
    4 km před cílem je stále na čele kompletní trojice Číňanek, kterých se drží již pouze Mexičanka Gonzalesová. Anežka Drahotová se pohybuje na 12. místě s téměř minutovou ztrátou.
    O obrovském štěstí ve smůle může mluvit Jaroslav Kulhavý. Dnes mu někdo otevřel dveře od auta přímo do cesty. Naštěstí má pouze drobně odřené kolo a koleno.

     
    20:56
    Box – muži nad 91 kg
    Do finále postupují Francouz Yoka, jehož semifinále bylo velmi těsné, a Brit Joyce, který naopak soupeře málem knockoutoval.

    Semifinále
    Tony Victor James YOKA (FRA) – Filip HRGOVIC (CRO) 2:1
    Joe JOYCE (GBR) – Ivan DYCHKO (KAZ) 3:0
     
    20:59
    Atletika – 20 kg chůze ženy
    Mexičanka Gonzalesová zaslouží velký obdiv. Proti přesile Ćíňanek vsadila vše na jednu kartu a stupňovaným tempem se pokusila tento trojblok roztrhat. Téměř se jí to povedlo, udržela se pouze světová rekordmanka a mistryně světa Chung Liou, která těsně před cílem nastoupila a získala olympijské zlato. Anežka Drahotová prochází cílem na velmi dobrém desátém místě.
    První dvě chodkyně právě prošly cílem.

     
    21:10
    Házená – muži
    V prvním semifinále probíhá bitva dvou supervelmocí tohoto sportu. Francie za celý poločas nepustila Německo ani jednou do vedení, stále si udržuje mírný náskok a do kabin odešla spokojenější s vedením 16:13.
     
    21:13
    Box – ženy do 75 kg

    Semifinále
    Claresa Maria Shieldová (USA) – Dariga Šakimovová (KAZ) 3:0
    Li Čchien (CHN) – Nouchka Fontijnová (NED) 1:2
     
    21:15
    Atletika – 20 km chůze ženy

    Konečné pořadí
    1. Chung Liou (CHN) 1:28:35
    2. Maria Guadalupe Gonzalezová (MEX) 1:28:37
    3. Siou-či Lu (CHN) 1:28:42
    ---
    4. Antonella Palmisanová (ITA) 1:29:03
    5. Ši Čchie-jang (CHN) 1:29:04
    6. Ana Cabecinhová (POR) 1:29:23
    7. Érica de Senaová (BRA) 1:29:29
    8. Beatríz Pascualová (ESP) 1:30:24
    9. Regan Lambleová (AUS) 1:30:28
    10. Anežka Drahotová (CZE) 1:30:43
     
    21:21
    Moderní pětiboj – ženy
    Barbora Kodedová bohužel parkur příliš nezvládla. Sice její kůň žádnou překážku neshodil, avšak hned dvakrát odmítl poslušnost, Češka musela opakovaně najíždět a výrazně překročila časový limit. Ze základní normy 300 bodů tak bylo strženo celkem 51 bod a Kodedová za parkur bude mít pouze 249 bodů. Zdá se, že šance na dobré úmístění je definitivně ztracena.
     
    21:25
    Basketbal – muži
    Repríza finále poslední olympiády se koná již v semifinále a Španělé drží krok. Američané vedou v poločase 45:39 a hraje se parádní basketbal.
     
    21:31
    Moderní pětiboj – ženy
    Ačkoliv všude proběhly zvěsti o tom, že Brazilci připravili pro soutěž pětibojařů vůborné koně a údajně pod vedením profesionálních jezdců přešli parkur pětibojařů bez problémů, tak minimálně jeden kůň se na dnešek nejspíš špatně vyspal. Nejprve dvakrát vysypal ze sedla Egypťanku Morsyovou, poté čtyřikrát odmítl poslušnost Litevce Asadauskaiteové. Pro obě olympijská soutěž tím pádem skončila.
    Házenkáři i basketbalisté se jži vrátili na palubovky a pokračují druhé poločasy semifinálových zápasů.




     
    21:38
    Box – ženy do 60 kg
    Nesmírně vyrovnaný duel ve finále pro sebe nakonec na poslední chvíli otočila Francouzka Mosselyová a slaví zlatou medaili!

    Finále
    Estelle Mosselyová (FRA) – Jin Ťün-chua (CHN) 2:1
    Vyhlášení vítězky žen do 60 kg

     
    21:45
    Vodní pólo – ženy
    Američanky obhajují zlaté medaile z Londýna! Ve finále dokonale vypráskaly Itálii, jasno bylo v podstatě po první čtvrtině.

    Finále
    USA – Itálie 12:5 (4:1, 2:1, 3:2, 3:1)
    Radost Američanek z obhajoby zlata.

     
    21:50
    Moderní pětiboj – ženy
    A další problémový kůň. Nejprve se po pádu z jeho sedla zranila Kubánka Moyová, nyní to s ním nevyhrála ani Kanaďanka Vakalisová Ta sice nespadla, ale několikeré odmítnutí poslušnosti znamenalo nedokončení parkuru.
    Takto vypadá parkur pro moderní pětibojařky.

     
    21:55
    Golf – ženy
    Třetí den výrazně změnil šance jednotlivých golfitek na medaile. Pouze 12 hráček se dostalo pod par hřiště, 44 z nich naopak potřebovalo aspoň jednu ránu navíc. Klára Spilková tak svým přesným parem dosáhla dobrého výsledku, který ji v průběžném pořadí posunul na 47. místo. Stále vede Korejka Parková.

    Průběžné pořadí po třetím dni
    1. Inbee Parková (KOR) -11
    2. Lydia Koová (NZL) -9
    2. Gerina Pillerová (USA) -9
    4. Shanshan Feng (CHN) -8
    5. Hee Young Jangová (KOR) -5
    5. In Gee Chunová (KOR) -5
    5. Charley Hullová (GBR) -5
    8. Su Ohová (AUS) -4
    8. Paula Retová (RSA) -4
    8. Suzann Pettersenová (NOR) -4
    8. Anna Nordqvistová (SWE) -4
    8. Minjee Leeová (AUS) -4
    8. Brooke Hendersonová (CAN) -4
    8. Stacy Lewisová (USA) -4
    47. Klára Spilková (CZE) +8
     
    22:03
    Moderní pětiboj – ženy
    Tak pozor, nakonec Barbora Kodedová nakonec na koni předvedla ještě výborný výkon, protože na tom samém koni průběžně čtvrtá Němka Schönebornová parkur vůbec nedokončila pro několikeré odmítnutí poslušnosti.
     
    22:06
    Házená – muži
    Neuvěřitelné drama se odehrávalo ve Future Aréně při prvním semifinále házenkářů! Ještě ve 45. minutě vedla Francie nad Německem 25:19, avšak v 59. minutě vyrovnával Reichmann na 28:28! Francie si vzala oddechový čas a jejím hrdinou se nakonec stal jeden z nejlepších hráčů světa Daniel Narcisse, který rozhodl zápas v posledním možném okamžiku! Francouzi můžou stále pomýšlet na zlatý olympijský hattrick!

    Semifinále
    Francie – Německo 29:28 (16:13)
    Daniel Narcisse se vzápětí po vstřelení rozhodujícího gólu semifinále ocitl v onležení spoluhráčů.

     
    22:14
    Moderní pětiboj – ženy
    První dvě ženy průběžného pořadí v parkuru nezaváhaly a do závěrečné kombinace běhu na 3 km a střelby půjdou s výrazným náskokem na své pronásledovatelky. Pouze mezi nimi by se mělo rozhodnout o zlaté medaili. U Polky Nowacké jde o překvapení, neboť kvůli zranění letos v podstatě nezávodila a nikdo netušil, co od ní čekat. Barbora Kodedová je průběžně na 26. místě.

    Průběžné pořadí po třech disciplínách
    1. Oktawia Nowacká (POL) 847
    2. Elodie Clouvelová (FRA) 835
    3. Melanie McCannová (CAN) 818
    4. Chloe Espositová (AUS) 809
    5. Čchen Čchien (CHN) 808
    6. Natalya Coyleová (IRL) 803
    7. Alice Soterová (ITA) 803
    8. Jelena Potapenková (KAZ) 801
    ...
    26. Barbora Kodedová (CZE) 735

    Do závěrečné kombinace se vybíhá podle pořadí. Bodové rozdíly znamenají časovou ztrátu, se kterou vyběhnou další pětibojařky. 1 bod = 1 sekunda.
     
    22:20
    Basketbal – muži
    Ani napodvanácté se Španělům nepodařilo na olympiádě porazit Američany a stříbro z Londýna tak neobhájí. Hvězdný výběr NBA celý zápas vedl, a ač nedokázal odskočit na více než 13 bodů, měl utkání pevně ve své moci a nedovolil soupeři pomýšlet na úspěch. USA sice vyloženě nedominují, ale jsou blízko téměř povinného zlata.

    Semifinále
    Španělsko – USA 76:82 (17:26, 39:45, 57:66)
    Respekt k soupeři. Přesně podle tohoto hesla to vypadalo po závěrečném klaksonu semifinále mezi Španělskem a USA.

     
    22:30
    Fotbal – ženy
    Na stadionu Maracanã právě začíná finále ženského fotbalového turnaje mezi velkým překvapením ze Švédska a Německem.
    Slavnostní začátek fotbalového finále žen

    Jedna z tradic při úspěchu ve vodním pólu je také vykoupání trenéra. Navíc, když jde o obhajobu olympijského zlata, což se Američankám povedlo jako prvnímu ženskému týmu v historii.

     
    22:46
    Zápas volný styl – muži do 57 kg
    Favorizovaný Japonec Higuči sice po celé finále mírně vedl, avšak v závěru byl trestán za pasivitu a Gruzínec Chinčegašvili slaví překvapivé zlato!

    Konečné pořadí
    1. Vladimer Chinčegašvili (GEO)
    2. Rej Higuči (JPN)
    3. Hadži Alijev (AZE)
    3. Hassan Rahimi (IRI)
    ---
    5. Vladimir Dubov (BUL)
    5. Yowlys Bonne Rodriguez (CUB)
    Gruzínec Chinčegašvili (v červeném) ve finálovém zápase

     
    22:54
    Pozemní hokej – ženy
    Finále pozemkářek nabízí souboj dosud neporažených celků. Na hřišti se odehrává zcela vyrovnaný zápas. V poločase mají ke zlatu obě země stejně daleko. Nizozemsko – Velká Británie 2:2.
     
    23:00
    Moderní pětiboj – ženy
    Za malý okamžik by měly pětibojařky vyběhnout do závěrečné kombinované disciplíny, běhu na 3 km s několika střeleckými stanovišti.
    Finále moderního pětiboje již probíhá. Trať je olemovaná oranžovými terčíky, na stolečcích leží připravené laserové pistole.

     
    23:14
    Anežka Drahotová byla dlouhodobě zraněná, poprvé závodila až před olympiádou v závodě Světového poháru a po desátém místě na olympiádě řekla:
    Šla jsem do toho s tím, že tam nechám vše, i když sezóna se vyvíjela, jak se vyvíjela. Olympiáda byl můj sen od patnácti let. Popravdě jsem myslela na lepší umístění, ale v druhé polovině závodu už jsem neměla síly a nemohla se přidat. Ale nemám se za co stydět.
     
    23:24
    Fotbal – ženy
    První poločas finále mezi Švédskem a Německem branku nepřinesl, ačkoliv šance byly na obou stranách.
     
    23:28
    Moderní pětiboj – ženy
    V závěrečné střelecko-běžecké kombinaci se v moderním pětiboji může stát cokoliv a závod žen v Riu to naplno ukazuje! Až na sedmém místě a se 45sekundovou ztrátou na čelo vybíhala Australanka Chloe Espositová, avšak po střeleckých problémech Polky Nowacké i Francouzky Clouvelové se již na poslední střelecké zastávce dostala do čela a fantastickým výkonem nejen ve střelbě, ale také v běhu, vyhrála zlatou olympjskou medaili!
    Poslední metry Chloe Espositové
     
    23:31
    Moderní pětiboj – ženy
    Barbora Kodedová si nijak nepolepšila a ve výsledkové listině bude figurovat na 26. místě. Se svým pravděpodobně posledním moderním pětibojem kariéry tak rozhodně spokojená nebude.
     
    23:35
    Fotbal – ženy
    Ve 48. minutě se technickou střelou prosadila Marozsánová. Švédsko – Německo 0:1.
    Maroszánová - 0:1
     
    23:36
    Moderní pětiboj – ženy
    Všechny tři medailistky získaly pro své země vůbec první medaile z ženského moderního pětiboje.

    Konečné pořadí
    1. Chloe Espositová (AUS) 1372
    2. Elodie Clouvelová (FRA) 1356
    3. Oktawia Nowacká (POL) 1349
    ---
    4. Čchen Čchien (CHN) 1343
    5. Annika Schleuová (GER) 1336
    6. Kate Frenchová (GBR) 1331
    7. Natalya Coyleová (IRL) 1325
    8. Alice Soterová (ITA) 1323
    9. Samantha Murrayová (GBR) 1321
    10. Jelena Potapenková (KAZ) 1314
    ...
    26. Barbora Kodedová (CZE) 1230
     
    23:43
    Moderní pětiboj – víceboj

    Postupující z kvalifikace
    1. Margarita Mamunová (RUS) 74,383
    2. Jana Kudrjavcevová (RUS) 73,998
    3. Ganna Rizatdinovová (UKR) 73,932
    4. Melitina Stanioutaová (BLR) 72,575
    5. Yeon Jae Sonová (KOR) 71,956
    6. Neviana Vladinovová (BUL) 70,966
    7. Carolina Rodriguezová (ESP) 70,515
    8. Marina Durundová (AZE) 70,348
    9. Katsjarina Halkinová (BLR) 70,132
    10. Ksenija Moustafaevaová (FRA) 69,982
     
    23:47
    Zápas volný styl – muži do 74 kg
    Velmi zajímavé finále volnostylařů v kategorii do 74 kg. Rus Gedujev od počátku vedl, Íránec Jazdanicharati se nechával celkem třikrát ošetřovat, přesto v posledních sekundách dokázal otočit skóre a vyhrát!

    Konečné pořadí
    1. Hassan Jazdanicharati (IRI)
    2. Anjuar Gedujev (RUS)
    3. Džabrail Hasanov (AZE)
    3. Soner Demirtas (TUR)
    ---
    5. Bekzod Abdurachmonov (UZB)
    5. Galumžan Jusserbajev (KAZ)
    Vítězný moment finále

     
    23:49
    Fotbal – ženy
    Neuvěřitelný vlastní gól Švédky Sembrantové v 62. minutě posílá Německo již do dvoubrankového vedení!
    Vlastní gól Sembrantové - 0:2
     
    23:53
    Fotbal – ženy
    Švédsko se nevzdává, v 67. minutě snižuje na 1:2 Blacksteniusová po perfektně provedeném brejku.
    Blacksteniusová - 1:2
     
    23:58
    Pozemní hokej – ženy
    Finále pozemních hokejistek bylo nesmírně vyrovnané až do úplného konce! V normální hrací době totiž duel skončil remízou a o vítězkách musely rozhodnout samostatné nájezdy! V nich byly Nizozemky neúspěšné, zato hráčky Velké Británie proměnily hned dva a slaví historické zlato pro britský pozemní hokej! Nizozemsko se po čtyřech zlatých medailiích v řadě musí spokojit pouze se stříbrem.

    Finále
    Nizozemsko – Velká Británie 3:4sn (0:1, 2:1, 1:0, 0:1 – 0:2)
    Takto vypadá radost, když ve finále porazíte vítězky posledních čtyř olympiád.

     
    0:09
    Basketbal – muži
    Před malou chvílí začalo druhé semifinále mezi Austrálií a Srbskem. Srbové do něj vlétli jako velká voda a v polovině první čtvrtiny vedou 12:3.
     
    0:17
    Fotbal – ženy
    Na stadionu Maracanã právě propukla nezřízená radost z první zlaté olympijské medaile ženského německého fotbalového týmu! Také pro Švédsko je stříbrná pozice tou dosud nejlepší dosaženou na OH.

    Finále
    Švédsko – Německo 1:2 (0:1)
    67. Blacksteniusová – 48. Marozsánová, 62. Sembrantová (vla.)
    Zlatá německá valná hromada. Německo slaví největší triumf svého ženského týmu na stejném místě, kde muži před 2 lety slavili čtvrtý titul mistrů světa.

     
    0:30
    Skoky do vody – 10 m věž muži

    Postupující do semifinále
    1. Thomas Daley (GBR) 571.85 b.
    2. Po Čchiou (CHN) 564.75 b.
    3. Aj-sen Čchen (CHN) 545.35 b.
    4. David Boudia (USA) 496.55 b.
    5. Benjamin Auffret (FRA) 470.45
    6. Martin Wolfram (GER) 468.80 b.
    7. Sascha Klein (GER) 463.40 b.
    8. Viktor Minibajev (RUS) 462.25 b.
    9. James Connor (AUS) 457.05 b.
    10. Rafael Quintero (PUR) 456.55 b.
    11. Haram Woo (KOR) 438.45 b.
    12. Germán Sánchez (MEX) 430.05 b.
    13. Hugo Parisi (BRA) 422.45 b.
    14. Vincent Riendeau (CAN) 419.50 b.
    15. Iván García (MEX) 418.90 b.
    16. Nikita Šlejcher (RUS) 418.15 b.
    17. Domonic Bedggood (AUS) 413.85 b.
    18. Steele Johnson (USA) 403.75 b.
    Vítěz kvalifikace Thomas Daley si vytvořil osobní rekord v součtu bodů šesti skoků.

     
    0:40
    Barbora Kodedová hodnotí svůj výkon v moderním pětiboji:
    Ani mi tak nešlo o místo, ale chtěla jsem podat dobrý výkon, s kterým budu spokojená. Až na parkur to myslím bylo hodně dobrý. V plavání jsem si vytyčila cíle na hranici osobního rekordu, to se mi povedlo. S šermem jsem byla moc spokojená a až do druhé překážky na koni jsem si to užívala. Pak přišla chyba, ale to se stává. Tím to bylo trošku zabitý. Budu ale na olympiádu ráda dlouho vzpomínat, bylo to moc krásný.
     
    0:44
    Basketbal – muži
    Téměř šokující průběh má druhý semifinálový zápas. Australané, kteří dosud na turnaji měli druhý nejlepší útok s průměrem 89 bodů na zápas, dali v prvním poločase pouze 14 bodů při úspěšnosti střelby z pole necelých 21 %!!! Srbové jsou na nejlepší cestě do finále, přitom do samotného Ria postoupili až na poslední chvíli z dodatečné kvalifikace. Stav v poločase Austrálie – Srbsko 14:35.
    Miloš Teodošić nastřílel za první poločas téměř tolik bodů, jako celý australský tým dohromady.

    Jaroslav Kulhavý spokojeně hodnotil přípravu na svůj závod. To ještě netušil, jaká drobná nepříjemnost ho v průběhu pátku potká.
    Jeden ze slavných momentů těchto her. Kaori Ičová poté, co jako první žena v historii her získala čtvrté individuální zlato na čtyřech různých hrách, oslavovala tím, že dvakrát praštila se svým trenérem.

     
    1:10
    Atletika
    Za 20 minut se rozběhne páteční odpolední atletický blok. C v něm dnes uvidíme? Finále tyčkařek, kam se ani jedna ze dvou českých zástupkyň neprobojovala. V rozbězích mužských i ženských štafet na 4 x 400 metrů se bude rozhodovat o složení sobotních finále. O medaile si to rozdají kladiváři, kde se zrodila největší senzace již v kvalifikaci, ze které nepostoupil král této disciplíny Pawel Fajdek. Běh žen na 5000 m bude dalším z nekonečné řady etiopsko-keňských soubojů. A na závěr uvidíme velmi atraktivní finále ženských i mužských štafet na 4 x 100 m. Usain Bolt bude útočit na deváté olympijské zlato.
     
    1:24
    Basketbal – muži
    Zázraky se sice někdy dějí, ale to není dnešní případ Austrálie. Ta již sice nemá takové problémy se střelbou, avšak Srbové také ne a stále navyšují náskok. Po třech čtvrtinách vedou 66:38. O postupujících do finále je dávno jasno a zápas již ztratil jakýkoliv náboj.
     
    1:27
    Házená – muži
    Za několik minut bude zahájeno druhé semifinále mezi Polskem a Dánskem. Poláci sice oba vzájemné zápasy na olympijských hrách vyhráli, avšak od toho bližšího z nich uplynulo již 36 let. Dnes je situace jiná a papírově jsou mírnými favority Dánové.
     
    1:35
    Atletika
    Na ploše stadionu jsou představovány finalistky ženské tyčky a zároveň postupně přichází kladiváři.
     
    1:37
    Atletika – tyč ženy
    Mezi finalistkami ze známých důvodů není dvojnásobná olympijská vítězka Jelena Isinbajevová. A již ani nikdy nebude. Právě v den tohoto finále oficiálně ukončila svoji bohatou kariéru.
     
    1:42
    Atletika
    Na dráze se chystají rozběhy žen na 4 x 400 metrů. Jsou dva a postupový klíč je klasický. Z každého běhu první tři štafety, plus další dvě časem.
     
    1:47
    Atletika – 4 x 400 m ženy
    První rozběh naprosto jasně opanovala štafeta USA před Ukrajinou a Polskem. Austrálie a Francie budou čekat, zda jim bude stačit čas.
     
    1:50
    Basketbal – muži
    Ve čtvrté čtvrtině se zápas pouze dohrával. Oba týmy šetřily síly na poslední zápasy, které je ještě čekají. U Srbů to bude finále s Američany, u Australanů souboj o bronz se Španěly. Srbové postupují do finále hlavně díky své obraně a australské tragické střelbě v prvním poločase, po kterém byl zápas rozhodnut.

    Semifinále
    Austrálie – Srbsko 61:87 (5:16, 14:35, 38:66)
    Srbská radost z postupu do finále a vyrovnání největšího úspěchu historie

     
    1:54
    Atletika – tyč ženy
    Tyčkařky začínaly na výšce 435 cm a všechny ji zdolaly. Následuje výška 450 cm. Američanka Suhrová a Řekyně Stefinidiová však budou stále vynechávat a zapojí se do soutěže až na další výšce.
     
    1:57
    Atletika – 4 x 400 m ženy
    Druhý běh vyhrála štafeta Jamajky před Velkou Británií a Kanadou. Itálie čeká na čas.
     
    2:00
    Atletika – 4 x 400 m ženy
    Do finále se poněkud překvapivě nepodívá jindy silná štafeta Francie.

    Postupující do finále
    1. USA 3:21,42 SB Q
    2. Jamajka 3:22,38 SB Q
    3. Ukrajina 3:24,54 SB Q
    4. Velká Británie 3:24,81 SB Q
    5. Kanada 3:24,94 SB Q
    6. Itálie 3:25,16 q
    7. Polsko 3:25,34 SB Q
    8. Austrálie 3:25,71 SB q
     
    2:01
    Atletika – tyč ženy
    Všechny tyčkařky 450 cm překonaly, ač Kanaďanka Ahbeová až napotřetí.
     
    2:05
    Atletika
    Kladiváři začínají svoje finále a na dráze se chystají rozběhy dlouhé štafety mužů.
     
    2:07
    Házená – muži
    Podle očekávání je druhé semifinále velmi zajímavé. Oba týmy střídají silnější a slabší momenty. Dánové třikrát během první půle dokázali odskočit do tříbrankového náskoku, ale Poláci poté vždy dokázali vyrovnat – na 5:5, 9:9 a 15:15. Poslední slovo však před přestávkou mělo Dánsko a do kabin odešlo s těsným vedením 16:15.
    Toto jsou sestavy štafet ostře sledovaného finále mužů na 4 x 100 metrů.

     
    2:12
    Atletika – kladivo muži
    Ve finále kladivářů hází také Slovák Marcel Lomnický a prvním pokusem si připsal 73,33 m.
     
    2:14
    Atletika – 4 x 400 m muži
    První běh vyhráli Jamajčané před štafetou USA a Trinidadem. Botswana a Polsko čekají na čas. Štafeta Botswany vytvořila národní rekord.
    Doběh prvního rozběhu dlouhých štafet mužů.

    Jedna z adeptek medaile Ekaterina Stefanidiová svým prvním pokusem v soutěži hladce překonává 460 cm.

     
    2:19
    Atletika – kladivo muži
    Ve druhé sérii hodil Tádžik Nazarov 76,16 m a o pouhé 3 cm vystřídal na čele soutěže Bělorusa Čikhana. Ten vzápětí odpověděl výkonem 77,43 m a vrátil se zpět na první místo.
     
    2:25
    Atletika – 4 x 400 m muži
    Druhý rozběh vyhráli Britové před Belgií a štafetou Baham. Na čas čekají Kubánci a Brazilci. Belgie vytvořila nový národní rekord.
     
    2:26
    Atletika – 4 x 400 m muži
    Trinidad diskvalifikován ze třetího místa prvního rozběhu, což posouvá do finále Botswanu. Časem postupují z prvního běhu Poláci a ze druhého Kubánci.
     
    2:28
    Atletika – 4 x 400 m muži
    Štafeta Velké Británie, která vždy bojuje o medaile, je diskvalifikována! To by posouvalo do finále Brazílii. Dají se očekávat protesty Britů i Trinidaďanů.
     
    2:32
    Atletika – 4 x 400 m muži
    Uvidíme, jak dopadne protest Velké Británie, ale jedni z favoritů zatím ve finále nejsou. Stejně tak Trinidad a Tobago.

    Postupující do finále
    1. Jamajka 2:58,29 SB Q
    2. USA 2:58,38 SB Q
    3. Belgie 2:59,25 Q
    4. Botswana 2:59,35 NR
    5. Polsko 2:59,58
    6. Bahamy 2:59,64 SB Q
    7. Kuba 3:00,16 SB q
    8. Brazílie 3:00,43 SB q

    Tento seznam zatím ale nelze brát za definitivní.
     
    2:35
    Atletika – tyč ženy
    Na výšce 460 cm vypadávají Kanaďanka Ahbeová a Slovinka Šutejová. Němka Ryzihová tuto výšku vynechala.
     
    2:36
    Atletika – kladivo muži
    Slovák Marcel Lomnický si druhým pokusem nepolepšil. Stále 73,33 m. Na čele kladivářů nic nového. Jen Polák Nowicki dvakrát přešlápl, což začíná být zajímavé.
     
    2:39
    Atletika – 4 x 400 m mužů
    Velká Británie diskvalifikována na základě pravidla, podle kterého se běžec přebíracící štafetu nesmí rozběhnout před předávacím územím. Smí až v něm. Tady zřejmě žádný protest nepomůže a štafetu Velké Británie ve finále opravdu neuvidíme.
     
    2:40
    Atletika – kladivo muži
    Slovák Marcel Lomnický se třetím pokusem zlepšil na 74,96 m, je šestý a užší finále mu pravděpodobně neunikne.
     
    2:41
    Atletika – 5000 m ženy
    Na dráze mezitím začalo finále v běhu žen na 5000 metrů.
    Almaz Ayanaová z Etiopie útočí na zlatý double, vítězství na 5 a 10 km. Na 10 km navíc v Riu vytvořila světový rekord. Co předvede teď?

     
    2:43
    Házená – muži
    Druhé semifinále je stále velmi vyrovnané. Po deseti minutách druhé půle je stav zápasu Polsko – Dánsko 19:19.
     
    2:47
    Atletika – tyč ženy
    Olympijská vítězka z Londýna, Američanka Jennifer Suhrová, nepřeskočila 470 cm a končí! Evidentně však není zcela zdravá. Končí také Němky Ryzihová (letošní vicemistryně Evropy), a Strutzová, dokonce také mistryně světa Kubánka Silvaová končí!
     
    2:51
    Atletika – kladivo muži
    Tádžik Nazarov se každým pokusem zlepšuje, ve čtvrté sérii 78,07 m, a jde opět do vedení!
    Čistý zápis teprve devatenáctileté Novozélanďanky McCartneyové.

     
    2:56
    Atletika – 5000 m ženy
    Almaz Ayanová to přepálila, nevydržela tempo a v předposledním kole se kolem ní přehnaly Keňanky a ze zlatého doublu nic nebude! Po stříbru z Londýna na této trati se dočkává také zlaté medaile Vivian Jepkemo Cheruiyotová z Keni, navíc v novém olympijském rekordu!
    Doběh finále žen na 5000 m

     
    3:00
    Atletika – tyč ženy
    Celkem 6 žen překonalo 470 cm. Tak kvalitní soutěž tyčkařek atletický svět nejspíš ještě neviděl.
     
    3:04
    Atletika – kladivo muži
    Marcel Lomnický bojuje! Slovák hází 75,97 m a řadí se na čtvrté místo, pouze 7 cm za bronzovou pozici!
     
    3:06
    Atletika
    Barbora Špotáková právě při medailovém ceremoniálu ženského oštěpu převzala bronzovou medaili.
     
    3:07
    Házená – muži
    Druhé semifinále mezi Polskem a Dánskem po 60 minutách nekončí! Dánové sice šli v poslední minutě do vedení 25:24, avšak Polák Daszek tři sekundy před koncem neuvěřitelnou ranou z beznadějné pozice vyrovnal a prodlužuje se!
    Neuvěřitelný vyrovnávací gól Poláka Daszeka.

     
    3:12
    Atletika – tyč ženy
    4 ženy překonaly 480 cm, fantastický závod! Jsou jimi Novozélanďanka McCarthyová, pro kterou jde o vyrovnaný osobní a národní rekord, Řekyně Stefanidiová, Američanka Morrisová a Autralanka Boydová.
     
    3:15
    Atletika
    Na dráze se chystá finále ženských štafet na 4 x 100 m. Souboj o zlato mezi Jamajou a USA, nikdo další by do toho promluvit neměl.
     
    3:17
    Atletika – kladivo muži
    Marcel Lomnický se v poslední sérii nedokázal zlepšit. Nakonec skončí až pátý, protože krátce po jeho posledním pokusu se konečně trefil Polák Nowicki a hodem 77,73 m bere bronzovou medaili. Pouze o 6 cm zaostává za Bělorusem Čichanem, který v páté sérii hodil 77,79 m.
     
    3:21
    Atletika – 4 x 100 m ženy
    Američanky musely startovat v první dráze, to jim však nezabránilo v tom, aby s velkým náskokem získaly jubilejní desáté americké ženské štafetové zlato z této disciplíny! Druhá Jamajka, třetí Velká Británie. Allyson Felixová se dočkává kýžené páté zlaté olympijské medaile!
    Doběh štafety žen 4 x 100 m

     
    3:23
    Atletika – 4 x 100 m ženy
    Vítězný čas Američanek je druhým nejrychlejším časem všech dob. Přesto není ani olympijským rekordem.

    Konečné pořadí
    1. USA 41,01 SB
    2. Jamajka 41,36 SB
    3. Velká Británie 41,77
    ---
    4. Německo 42,10
    5. Trinidad 42,12 SB
    6. Ukrajina 42,36 SB
    7. Kanada 43,15
    8. Nigérie 43,21
     
    3:25
    Atletika – tyč ženy
    Stefanidiová a Morrisová skočily také 485 cm a rozdají si to o zlato na další výšce! Bronz bere teprve devatenáctiletá McCartneyová díky absolutně čistému zápisu až do výšky 480 cm a je z toho hodně naměkko.
     
    3:27
    Atletika – kladivo muži
    Na prvních dvou pozicicíh se v poslední sérii nic nezměnilo. Vítězí Dilšod Nazarov z Tádžikistánu, druhý Bělorus Ivan Čichan, hodem poslední záchrany urval bronz Polák Wojciech Nowicki. Slovák Marcel Lomnický bojoval statečně a páté místo patří k jeho životním úspěchům.
    Vítězný kladivář Nazarov z Tádžikistánu

     
    3:28
    Pro Tádžikistán je zlato kladiváře Nazarova první zlatou olympijskou medailí v historii země!
     
    3:33
    Atletika – 5000 m ženy

    Konečné pořadí
    1. CHERUIYOTOVÁ Vivian Jepkemo (Keňa) 14:26.17 OR
    2. OBIRIOVÁ Hellen Onsando (Keňa) 14:29.77
    3. AYANAOVÁ Almaz (Ethiopie) 14:33.59
    ---
    4. CHERONOOVÁ Mercy (Keňa) 14:42.89
    5. TEFERIOVÁ Senbere (Ethiopie) 14:43.75
    6. CANOVÁ Yasemin (Turecko) 14:56.96
    7. GROVDALOVÁ Karoline Bjerkeli (Norsko) 14:57.53
    8. KUIJKENOVÁ Susan (Nizozemsko) 15:00.69
     
    3:37
    Atletika – tyč ženy
    Ani Stefanidiová, ani Morrisová neskočily 490cm, ačkoliv poslední pokus Američanky byl velmi těsný, a tak zlatou medaili vyhrává Řekyně Ekaterini Stefanidiová díky lepšímu zápisu!
    Unikátní záběr na obě hlavní aktérky ženské tyče současdně při posledním pokusu Morrisové.

     
    3:39
    Atletika – kladivo muži

    Konečné pořadí
    1. NAZAROV Dilšod (Tadžikistán) 78,68 m
    2. ČICHAN Ivan (Bělorusko) 77,79 m
    3. NOWICKI Wojciech (Polsko) 77,73 m
    ---
    4. DEL REAL Diego (Mexiko) 76,05 m
    5. LOMNICKÝ Marcel (Slovensko) 75,97 m
    6. ELSEIFY Ashraf Amgad (Katar) 75,46 m
    7. PARS Krisztian (Maďarsko) 75,28 m
    8. SODERBERG David (Finsko) 74,61 m
     
    3:41
    Atletika
    Chystá se poslední závod pátku, mužská štafeta na 4 x 100 m. Jamajčané, nebo Američané?
     
    3:44
    Atletika – 4 x 100 m muži
    Na krátké štafety v Riu to skončí 1:1! Ženy vyhrály Američanky, muže Jamajčané! Usain Bolt sice nepřebíral první, ale znovu dokázal, že je prostě nejlepší! A Američané nejsou ani druzí, stříbro berou fantasticky seběhaní Japonci, to je naprostá senzace!
    Závěr mužské štafety na 4 x 100 m

     
    3:47
    Atletika – 4 x 100 m muži

    Konečné pořadí
    1. Jamajka 37,27 SB
    2. Japonsko 37,60
    3. USA 37,62 SB
    ---
    4. Kanada 37,64
    5. Čína 37,90
    6. Velká Británie 37,98
    7. Trinidad a Tobago 38,09
    8. Brazílie 38,41
     
    3:49
    Usain Bolt zkompletoval zlatý hattrick zlatých hattricků a s devíti zlatými olympijskými medailemi vyrovnal nejúspěšnější atlety historie, finského vytrvalce Paava Nurmiho a amerického sprintera a dálkaře Carla Lewise!
     
    3:52
    Atletika – tyč ženy

    Konečné pořadí
    1. Ekaterini Stefanidiová (GRE) – 485 cm
    2. Sandi Morrisová (USA) – 485 cm
    3. Eliza McCartneyová (NZL) – 480 cm
    ---
    4. Alana Boydová (AUS) – 480 cm
    5. Holly Bradshawová (GBR) – 470 cm
    6. Nicole Buchlerová (SUI) – 470 cm
    7. Yarisley Silvaová (CUB) – 460 cm
    7. Jennifer Suhrová (USA) – 460 cm
    9. Martina Strutzová (GER) – 460 cm
    10. Lisa Ryzihová (GER) – 450 cm
    11. Tina Šutejová (SLO) – 450 cm
    12. Kelsie Ahbeová (CAN) – 450 cm
     
    3:59
    Házená – muži
    O druhém finalistovi nakonec rozhodla již první polovina prodloužení, běhhem které Dánové utekli do tříbrankového vedení, které Poláci nedotáhli, ačkoliv se Dánsko v posledních pěti minutách již neprosadilo! Dánsko má jistou historickou mužskou házenkářskou medaili z olympiády a bude útočit na zlato ve finále proti Francii!

    Semifinále
    Polsko – Dánsko 28:29p (15:16, 25:25)
    Okamžik přesného konce zápasu, Dánové se začínají radovat.

     
    4:01
    Atletika – 4 x 100 m muži
    Obrovský šok po závodě, štafeta USA je diskvalifikována ze třetího místa a bronz tak bere Kanada! Brommel na posledním úseku těsně před cílem prokazatelně vyšlápl z dráhy, tady žádný protest nemá šanci uspět! Andre de Grasse tak má třetí sprinterskou medaili z těchto her a bude v Kanadě národním hrdinou! Dále byla diskvalifikována také štafeta Trinidadu a Tobaga.
    Brommelovo vyšlápnutí z dráhy

     
    4:03
    Atletika – 4 x 100 m muži
    Nové konečné pořadí. Případný protest výpravy USA nemá šanci na úspěch, prohřešek je evidentní.

    Konečné pořadí
    1. Jamajka 37,27 SB
    2. Japonsko 37,60
    3. Kanada 37,64
    ---
    4. Čína 37,90
    5. Velká Británie 37,98
    6. Brazílie 38,41
    Trinidad a Tobago DQ
    USA DQ
     
    4:16
    Volejbal – muži
    Do finále míří jedni z největších favoritů, domácí Brazilci. Vedou nad Ruskem 2:0 na sety.
     
    4:22
    Taekwondo – ženy do 67 kg
    V této ženské váhové kategorii získává zlatou medaili kolébka tohoto bojového umění, Korea. Finále bylo velmi bojovné, mnoho bodovaných zásahů, rozdíl na konci byl pouhý jediný bod.

    Konečné pořadí
    1. Hyeri Ohová (KOR)
    2. Haby Niareová
    3. Ruth Marie Christelle Gbagbiová (CIV)
    3. Nur Tatarová (TUR)
    ---
    5. Farida Azizovová (AZE)
    5. Chia-Chia Chuangová (TPE)
     
    4:31
    Taekwondo – muži do 80 kg
    Neuvěřitelný závěr mělo finále této mužské váhové kategorie! Brit Lutalo Muhammad ještě sekundu před koncem vedl 6:4 nad Cheikhem Salahem Juniorem Cissem z Pobřeží Slonoviny, jenže africkému borci se podařil v posledním možném okamžiku přesný kop na hlavu, který je podle pravidel oceněn 3 body, neskutečným obratem zvítězil a získal historicky první zlatou olympijskou medaili pro svoji zemi! V posledním okamžiku poražený Brit poté nezvládal udržet emoce a proplakal celý rozhovor pro televizi...

    Konečné pořadí
    1. Cheick Sallah Junior Cisse (CIV)
    2. Lutalo Muhammad (GBR)
    3. Milad Beigi Harchegani (AZE)
    3. Oussama Oueslati (TUN)
    ---
    5. Steven Lopez (USA)
    5. Piotr Pazinski (POL)
    Neuvěřitelný obrat finálového zápasu v poslední sekundě

    Nesmírně emotivní pozápasový rozhovor poraženého Brita Muhammada pro televizi

     
    4:51
    Volejbal – muži
    Brazílie potvrdila roli favorita, nejlešpším výkonem na turnaji naprosto hladce přejela Rusko ve třech setech a minimálně zopakuje stříbro z Pekingu a Londýna! Ovšem mnohem radši by navázala na zlato z Atén, navíc před vlastními fanoušky, kteří i v semifinále své miláčky fanaticky hnali. Ve finále se Brazílii postaví Itálie, která již Brazílii dokázala porazit v základní skupině.

    Semifinále
    Rusko – Brazílie 0:3 (21:25, 20:25, 17:25)
    Oslava Brazílie na palubovce a statistiky zápasu

    Medailové pořadí zemí na konci 14. dne soutěží. Slovensko je s bilancí 2-1-0 na 34. místě, Česko s bilancí 1-1-6 na 43. místě.

     
    5:03
    Čtrnáctý den soutěží na hrách v Riu je u konce. Děkujeme za pozornost. (05:03:59)

    Libor Štěpán

    Marek Janoš

    Tomáš Pavlík