Astana – Borisov 2:0 (kon.) | Dinamo Tbilisi – Solún 0:3 (kon.) | SønderjyskE – Sparta Praha 0:0 (kon.)
FK Krasnodar – Partizani Tirana 4:0 (kon.) | Midtjylland – Osmanlispor 0:1 (kon.) | Tel Aviv – Hajduk Split 2:1 (kon.)
Qäbälä – Maribor 3:1 (kon.) | Göteborg – Karabach 1:0 (kon.) | Slavia – Anderlecht 0:3 (kon.)
Austria – Rosenborg 2:1 (kon.) | Larnaca – Liberec 0:1 (kon.) | Başakşehir – Doneck 1:2 (kon.)
Lok. Záhreb – Genk 2:2 (kon.) | Panathinaikos – Brøndby 3:0 (kon.) | Fenerbahce – Grasshoppers 3:0 (kon.)
Novi Sad – Alkmaar 0:3 (kon.) | Giurgiu – West Ham 1:1 (kon.) | Gent – Škendija 2:1 (kon.)
Sassuolo – CZ Belehrad 3:0 (kon.) | Arouca – Olympiakos 0:1 (kon.) | Trenčín – Rapid Viedeň 0:4 (kon.)
koniec
FC Astana
2:0 (0:0)
BATE Borisov
cz Štvrtok 18.08.2016, 16:00 • Astana Arena, Astana • Európska liga (predkolá) • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Srdečně vítám všechny fotbalové příznivce u sledování utkání závěrečného předkola o účast v Evropské lize, v němž FC Astana už v 16 hodin středoevropského času rozehraje svou bitvu proti běloruskému celku BATE Borisov. Tak si to nenechte ujít!
     
    Oba dnešní soupeři jsou úřadujícími mistry svých zemí, tedy Kazachstánu a Běloruska. Astana po loňské účasti ve skupinové fázi Ligy mistrů a remízách proti Galatasarayi, Atléticu či Benfice i letos pomýšlela na postup do milionářské soutěže, to ale kazašskému mistrovi nevyšlo. Astanští sice těsně přešli přes litevský Žalgiris, pak ale vypadli s Celticem Glasgow, a tak je čeká jen boj o Evropskou ligu.

    Stejné ambice měli i Borisovští, ani oni je ale nedokázali naplnit. První krok v podobě postupu přes finské SJK Seinäjoki sice Bělorusům vyšel, ve třetím předkole ale naděje BATE nečekaně pohřbil irský provinční Dundalk. Jak dopadne souboj dvou zklamaných o Evropskou ligu? Sledujte náš přenos a nic vám neuteče!
     
    Úvodní sestavy:

    FC Astana: Erić – Bejsebekov, Aničić, Maliy, Logviněnko – Caňas, Maksimović – Twumasi, Mužikov, Ibraimi – Kabananga
    Náhradníci: Tagybergen, Despotović, Najarjan, Nurgalijev, Žunussov, Mokin, Dujsen

    BATE Borisov: Veremko – Rios, Gajdučik, Poljakov, Žavnerčik – Karnickij, Kendyš – Gvilia, Hleb, Gordejčuk – Rodionov
    Náhradníci: Jabloskij, Ivanić, Signevič, Pikk, Mozolevski, Stasevič, Soroko

    Rozhodčí: Delferiere – De Neve, Monteny (vš. Belgie).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Do první akce se dostával hostující Rodionov, kterého však zastavil ofsajd!
     
    4
    Domácí Astana vstoupila do úvodního zápasu play-off Evropské ligy aktivněji a vybojovala rohový kop. Exekuce se ujal Ibraimi, avšak jeho centr neznamenal pro obranu běloruského celku žádné nebezpečí.
     
    6
    Hlavní rozhodčí nyní přerušuje hru, neboť byl ve středu hřiště faulován Karmcki, kterého poslal k zemi domácí Caňas.
     
    9
    První velkou šanci dnešního utkání měla domácí Astana! Kabananga se dostal ke střele z hranice pokutového území. Jeho tvrdou střelu však dokázal brankář Veremko vyrazit!
     
    10
    Na druhé straně střílel Gordejčuk, jeho střele chyběla větší razance, a tak si brankář Erić poradil!
     
    12
    Aničić si nedovoleným způsobem vyšlápl na Rodionova, borisovští fotbalisté tak budou mít spoustu času na rozehrávku.
     
    13
    Domácí fotbalisté hrající v modrých dresech mají v úvodních pasážích zápasu územní převahu, zatím ale sledujeme typicky pohárové utkání.
     
    15
    Tribunami to teď jen zahučelo. Twumasi se prosmýkl středem hřiště až do zakončení a vypálil z nějakých dvaceti metrů, jeho pokus byl ale velmi nepřesný.
     
    16
    Z kombinace BATE na útočné polovině nic kloudného nevzniklo, nepočítáme-li Riosův pozdrav pro Eriće z uctivé vzdálenosti.
     
    17
    Hráči kazašského mistra se po pravé straně vydali do rychlého protiútoku, Twumasi se ale daleko nedostal a bude z toho pouze vhazování pro Borisov.
     
    18
    Karnickij si vyšlápl ve středu hřiště na domácího špílmachra Caňase, Astana tak bude mít čas a klid na rozehrávku.
     
    19
    Aničić s ní ale naložil bídně a dostal sám sebe zbytečně pod tlak, hosté hrající v modrých dresech už opět míří kupředu.
     
    20
    I tentokrát z jejich akce pramenila pouze velmi nepovedená střela z velké dálky. Nyní to zkoušel Karnickij, nicméně Erić měl i v tomto případě úlohu velmi snadnou.
     
    22
    To Veremko na druhé straně nemusel zasahovat vůbec. Ibraimi poslal do šestnáctky jakýsi hybrid mezi střelou a centrem, ale nakonec z toho nebylo vůbec nic.
     
    23
    Polovina úvodní pětačtyřicetiminutovky je minulostí a zatím sledujeme velmi vyrovnané utkání bez větších šancí, velmi solidně zaplněná Astana Arena nesleduje kdovíjak atraktivní podívanou.
     
    24
    Júnior Kabananga si pohlídal ofsajdovou hranici a obdržel parádní kolmici od Ibraimiho, střela z otočky mu ale nevyšla ani trochu.
     
    25
    Průnik Karnického na poslední chvíli zastavil krajní zadák Logviněnko, BATE ale bude mít k dispozici alespoň rohový kop.
     
    26
    Z přetaženého centru Gvilii ale nic zajímavého nevzniklo, Gordějčuk se navíc provinil útočným faulem na stopera Aničiće.
     
    27
    Rychlý protiútok Astany nevypadal vůbec špatně! Twumasi se prokousal až na levou hranici šestnáctky, odkud vypálil, nicméně jeho projektil rozvlnil pouze boční síť.
     
    28
    Roger Caňas se dostal k míči po pohledné kombinaci Astanských na jeden dotek, jeho projektil byl ale zblokován a následný pokus zadáka Logviněnka už byl jen z nouze ctností.
     
    29
    Před Kabanangou se na hranici pokutového území otevřela parádní možnost vystřelit, domácí útočník ale solidní šanci spálil pokusem, který mířil přesně do míst, kde stál připravený Veremko.
    29. Kabananga spálil solidní možnost.
     
    30
    Půlhodina hry je za námi a Astanští začínají postupně přebírat iniciativu, teď ale uvidíme autové vhazování v podání fotbalistů BATE poblíž rohového praporku.
     
    31
    Twumasi si v pokutovém území parádně naskočil na centr z levé strany, jeho hlavička ale mířila přímo do míst, kde stál připravený Veremko.
     
    32
    Nacvičený signál domácím nevyšel, Roger Caňas totiž těsně minul Ibraimiho polovysokou kolmici! Následovat bude pouze odkop od borisovské svatyně.
     
    34
    Veremko se dostal pod tlak a jen tak tak odkopl míč do bezpečí před dotírajícím Júniorem Kabanangou. Hosté se poté vydali na druhou stranu, po jejich nepovedené akci se ale balon stal snadnou kořistí brankáře Eriće.
     
    35
    Belgický sudí Sebastian Delferiere byl nucen přerušit hru poté, co hvězda hostů Alexandr Hleb zůstal ležet v bolestech na trávníku. S bývalým hráčem Barcelony, Arsenalu či Stuttgartu to nevypadá příliš dobře...
     
    36
    Hleb opouští hrací plochu s roztrženým rtem a navíc si leduje spánek, ofenzivní záložník Borisova vypadá jako knokautovaný boxer.
     
    37
    Hra už mezitím opět pokračuje. Kabananga hlavou promáchl v pokutovém území a balon se stal snadnou kořistí hostujícího gólmana Veremka.
     
    39
    Alexandr Hleb nakonec opravdu nebude schopen pokračovat ve hře, na jeho místo nastupuje Mirko Ivanić.
     
    40
    Hodně nejistý zákrok teď předvedl Veremko po centru Twumasiho do pokutového území, nicméně Mužikovovi následná dorážka vyšla opravdu prachbídně.
     
    41
    Stoper Poljakov hlavou katastrofálně namazal míč přímo na kopačku Twumasiho, ten ale z hranice šestnáctky poté minul!
    41. Twumasi měl na kopačce skvělou příležitost.
     
    43
    Po vystřídání Hleba je na hřišti v podstatě jen jeden tým, veškeré dění se odehrává před (či dokonce v) šestnáctkou (šestnáctce) BATE.
     
    44
    Júnior Kabananga se po Caňasově centru k hlavičce nedostal, od jeho ramene se kulatý nesmysl odrazil do zámezí a Veremko bude mít spoustu času na rozehrávku.
     
    45
    Sudí Delferiere nastavil nad rámec první půle jednu minutu!
     
    45+1
    V jejím samotném závěru poslal dalekonosný centr do pokutového území Twumasi, Veremko si ale celou situaci zkušeně pohlídal.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka je minulostí. V úvodu jsme sledovali vcelku vyrovnanou a hlavně opatrnou partii z obou stran, zhruba po půlhodině hry ale domácí vycítili šanci a měli jednoznačnou převahu, to se ovšem do skóre zatím nepromítlo. Změní se to po změně stran? Postupně to začneme zjišťovat v 17:02, tak zůstaňte s námi!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Gvilia je po polovině hry stažen ze hřiště, na jeho místo nastupuje defenzvněji laděný Jablonskij.
     
    46
    Bejsebekov ve středovém kruhu zbytečně zajel do Gordejčuka a za svůj zákrok vyfasoval žlutou kartu.
     
    48
    Po změně stran se ani jeden tým nikam nežene, hra je hodně rozkouskovaná a postrádá tempo ze závěru první půle.
     
    49
    Logviněnko se nešťastně srazil s Kendyšem a oba zůstali ležet v bolestech na umělé trávě, hra je tak přerušena a na hřiště míří lékaři obou týmů.
     
    50
    Celé akci ještě předcházel ostrý zákrok Žavnerčika na Ibraimova, po němž ale hra ještě chvilku pokračovala. Otřesení Logviněnko i Kendyš už jsou na nohou a zdá se, že budou v pořádku.
     
    51
    V případě prvního jmenovaného to ještě není tak jisté, domácí stoper se stále drží za spánek a je dost možné, že si z ošklivě vypadajícího souboje odnesl lehký otřes mozku.
     
    53
    Oba kohouti už jsou ošetřováni v zámezí a hra plyne vesele dál. Dosud neviditelný Mužikov si seběhl do šestnáctky na dalekonosný nákop prodloužený Kabanangou, ke střele se ale nedostal.
     
    54
    Po následném rohovém kopu se k hlavičce prokousal vysoký Twumasi, nicméně Veremko byl ve správný čas na správném místě.
     
    55
    Rodionov prchl po levém křídle, nicméně Rios k němu včas přistoupil a nekompromisně odkopl kulatý nesmysl do bezpečí.
     
    57
    Po zbytečném zákroku Júniora Kabanangy na střídajícího Jablonského měli hosté k dispozici standardku ze zajímavé pozice, Rios ale napálil pouze zeď.
     
    58
    Ani z následného rohového kopu nic nebezpečného nepramenilo, Gordejčukův centr nikoho v modrém dresu nenašel.
     
    60
    Astanští fotbalisté se vydali do rychlého protiútoku a ke střele z pravé strany se dostal Ibraimi, jeho projektil ale proletěl vysoko nad hostující svatyní.
     
    61
    Kabananga si zkušeně došel pro Gajdučikův faul, Astanští tak budou zahrávat přímý kop z levé strany. Ještě ale bude trvat, než se toho dočkáme, na hřišti se totiž znovu diskutuje...
     
    63
    Dokonce byl čas i vystřídat, Ibraimiho na place nahradil Nurgalijev.
     
    64
    Po standardní situaci se Mužikov ocitl ve skvělé šanci, ofenzivní záložník Astany ale přestřelil borisovskou svatyni!
     
    64
    Na hřišti se momentálně nic převratného neděje, necelou půlhodinu před koncem se ani jeden tým nikam nežene.
     
    65
    Astanští ani Borisovští momentálně nejsou schopní dostat se k souvislejší kombinaci, hra je hodně rozkouskovaná a plná autových vhazování.
     
    67
    Aktivně napadající astanští fotbalisté dělají velké problémy rozehrávajícím zadákům hostí, kteří se nyní jen tak tak zásluhou Riose osvobodili.
     
    68
    Ovšem ne na dlouho, po další laciné ztrátě v podání zadáků BATE se k míči dostal Mužikov a domácí zakládají další útočnou akci.
     
    70
    Astana právě vstřelila branku!
    Domácí se dvacet minut před koncem dočkali zasloužené úvodní trefy! JÚNIOR KABANANGA se po minele Gajdučika na hranici vlastní šestnáctky a série šťastných odrazů dostal k míči v bezprostřední blízkosti hostující svatyně a tváří v tvář Veremkovi se nemýlil!
    70. Júnior KABANANGA - 1:0
     
    71
    Napadající Rodionov zbytečně fauloval Aničiće, hráči ve žlutých dresech tak budou mít spoustu času na rozehrávku a spěchat rozhodně nebudou.
     
    72
    V defenzívě BATE se otevřelo další okénko! Do šestnáctky přiletěl centr z levé strany a Twumasi zůstal trestuhodně nepokrytý, hlavička mu ale vůbec nevyšla.
     
    74
    Po delší době se borisovští fotbalisté dostali s míčem na kopačkách na útočnou polovinu, jejich akce ale skončila u Logviněnka, jenž dalekonosným nákopem navíc vybídl k protiakci Twumasiho.
     
    75
    Domácí křídelník se bez podpory svých spoluhráčů sice daleko nedostal, proti přesile se mu ale podařilo vybojovat autové vhazování.
     
    76
    Už to mohlo být o dva góly! Roger Caňas po přihrávce Maksimoviće vypálil z první, jeho přízemní pokus z dobrých dvaceti metrů ale těsně minul pravou tyč!
    76. Caňas těsně minul
     
    78
    Na druhé straně hodně nepřesně mířil Rodionov, jeho pokus byl ale zblokován, a tak budou hráči BATE zahrávat ojedinělý rohový kop.
     
    79
    Ještě před exekucí samotného rohu došlo k menší strkanici v pokutovém území, po níž byl domácí stoper Aničić napomenut žlutou kartou.
     
    80
    Karnickij opouští hřiště, na posledních deset minut si místo něj zahraje Signevič.
     
    80
    Astana právě vstřelila branku!
    Po neskutečné minele gólmana Veremka jsou domácí ještě blíže postupu! Strážce borisovské svatyně vůbec neodhadl vyběhnutí za míčem, který navíc špatně trefil a AZATU NURGALIJEVOVI stačilo jen placírkou usměrnit balon do prázdné branky!
    80. Azat NURGALIJEV - 2:0
     
    82
    Defenzivní val BATE už je hodně rozhozený a domácí podnikají jeden protiútok za druhým, to by se mohlo Borisovským směrem do odvety vymstít.
     
    83
    Autor úvodního gólu Júnior Kabananga má odpracováno, na jeho místo nastupuje v závěru Despotović.
     
    84
    Po faulu střídajícího Azata Nurgalijeva měli hosté k dispozici přímý kop z vcelku nadějné pozice, nicméně střídající Jablonskij výrazně minul domácí svatyni.
     
    85
    Erić posléze okamžitě rozehrál na rozběhnutého Despotoviće, který utekl po levém křídle, bez podpory svých spoluhráčů se ale nakonec k ničemu zajímavému nedostal.
     
    86
    Astanští příznivci už předem oslavují vítězství svého celku, pokud se BATE v závěru nepodaří skórovat, kazašský šampion bude mít do odvety skvělou výchozí pozici.
     
    87
    Hosté se ještě o zmiňované snížení přeci jen pokoušejí. Zpoza hranice šestnáctky se dostal ke střele Gordejčuk, borisovský středopolař ale nedokázal zamířit mezi tři tyče.
     
    89
    Patrick Twumasi po dobrém výkonu opouští hřiště, jeho místo na trávníku zaujme Aškat Tagybergen.
     
    89
    Ihned po svém nástupu na hřiště zajel Tagybergen poblíž půlící čáry do Kendyše, sudí Delferiere neváhal a vytáhl ze své kapsičky žlutou kartu.
     
    90
    Napadající Despotović dostal Kendyše pod tlak a vybojoval balon pro Mužikova, toho ale selhalo zpracování a hráči BATE to nakonec zvládli.
     
    90+1
    Sudí Delferiere nastavil nad rámec základní hrací doby hned sedm minut, hosté načnou nastavení exekucí rohového kopu.
     
    90+2
    Aškat Tagybergen byl tentokrát v roli faulovaného, po nedovoleném zákroku Žavnerčika budou domácí mít možnost nastřádat další cenné vteřinky.
     
    90+3
    Po nepovedeném nákopu na rozběhnutého Rodionova se kulatý nesmysl stal snadnou kořistí gólmana Eriće, který s rozehrávkou pochopitelně vůbec nespěchá.
     
    90+3
    Ofsajd a v něm Mužikov. Borisovským nelze upřít snaha, domácí si ale své vedení svědomitě kontrolují a hosty k ničemu nepouštějí.
     
    90+4
    Polovina sedmiminutového nastavení je minulostí a po faulu Rogera Caňase je hra opět přerušena. Vymyslí BATE něco z této standardky?
     
    90+5
    Nakonec ne. Domácí brankář Erić to pořádně odnesl a zápasnickým způsobem byl natlačen do své vlastní svatyně, astanský gólman tak bude mít spoustu času na rozehrávku.
     
    90+6
    Ani Nurgalijev neuteče karetnímu trestu, po jeho ostrém skluzu na Kendyše neměl sudí Delferiere ani jinou možnost.
     
    90+7
    Před Mužikovem se na levé straně otevřela dálnice volného prostoru a ačkoliv jeho centr nikoho ve žlutém nenašel, Astanští budou v samotném závěru mít k dispozici vhazování poblíž rohového praporku.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Zatímco první půle toho příliš zajímavého nenabídla, v té druhé už byli astanští fotbalisté mnohem lepším týmem a po dvou strašlivých chybách hostů v rozehrávce se zásluhou Kabanangy a Nurgalijeva dostali k dvoubrankovému náskoku, který už kazašský šampion udržel až do konce. Pokud chce BATE pomýšlet na postup do Evropské ligy, v domácí odvetě bude muset pořádně přidat.
     
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 8:3. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:11.
     
    Z mé strany je to pro toto utkání vše, brzy zase na počtenou! (17:57:15)

    Vojtěch Balon

    Góly: 70. Kabananga, 80. Nurgalijev

    Karty:   46. Bejsebekov (ATN), 79. Aničić (ATN), 90+6. Nurgalijev (ATN)


    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 8:3. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:11.
    FC Astana: Erić – Bejsebekov, Aničić, Maliy, Logviněnko – Caňas, Maksimović – Twumasi (89. Tagybergen), Mužikov, Ibraimi (63. Nurgalijev) – Kabananga (83. Despotović)
    Náhradníci: Tagybergen, Despotović, Najarjan, Nurgalijev, Žunussov, Mokin, Dujsen

    BATE Borisov: Veremko – Rios, Gajdučik, Poljakov, Žavnerčik – Karnickij (80. Signevič), Kendyš – Gvilia (46. Jablonskij), Hleb (39. Ivanić), Gordejčuk – Rodionov
    Náhradníci: Jabloskij, Ivanić, Signevič, Pikk, Mozolevski, Stasevič, Soroko

    Rozhodca: Delferiere – De Neve, Monteny (vš. Belgie)
    Štvrtok 25.08.2016
    Borisov - Astana 2:2

    Góly: 27. Gordejčuk, 89. Stasevič (pen.) – 50. Maksimović, 76. Twumasi

    Karty:   48. Rodionov (BAT), 75. Kendyš (BAT), 81. Stasevič (BAT) – 34. Maksimović (ATN), 71. Mokin (ATN), 85. Mužikov (ATN), 90+2. Šomko (ATN)   82. Rios (BAT)

    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 9:1. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:14.