Hod diskom - kvalifikácia (ženy) Vítěz: Y. Perézová (CUB) (kon.) | Skok o žrdi - finále (muži) Vítěz: T. Da Silva (BRA) (kon.)
110 m prekážky - rozbehy (muži) Vítěz: O. McLeod (JAM) (kon.) | 400 m prekážky - rozbehy (ženy) Vítěz: R. Traceyová (JAM) (kon.)
800 m - finále (muži) Vítěz: D. Rudisha (KEN) (kon.) | 400 m - finále (ženy) Vítěz: S. Millerová (BAH) (kon.)
5 000 m - rozbehy (ženy) Vítěz: A. Ayanaová (ETH) (kon.) | Skok o žrdi - kvalifikácia (ženy) Vítěz: E. Stefanidiová (GRE) (kon.)
Trojskok - finále (muži) Vítěz: Ch. Taylor (USA) (kon.) | 1 500 m - rozbehy (muži) Vítěz: J. Holuša (CZE) (kon.)
100 m prekážky - rozbehy (ženy) Vítěz: B. Rollinsová (USA) (kon.) | Hod diskom - finále (ženy) Vítěz: S. Perkovičová (CRO) (kon.)
200 m - rozbehy (muži) Vítěz: A. De Grasse (CAN) (kon.)
koniec udalosti
Trojskok - finále (muži)

Vítěz: Ch. Taylor (USA)

cz Utorok 16.08.2016, 14:50 • Estádio Olímpico João Havelange • Olympijské hry - atletika
     
    Dramatická bitva se ve finále trojskokanů nekonalo, všichni tři medailisté si cenný kov zajistili hned svým pokusem a po zbytek závodu už je nikdo nedokázal ohrozit. Ode mě je to pro tuto chvíli vše, už za čtyřicet minut se na Vás ale budu těšit u online přenosu z rozběhů na 200 metrů v kategorii mužů. Do té doby na počtenou! (16:10:15)
     
    Celkové pořadí

    1. Christian Taylor (USA) – 17,86
    2. Will Claye (USA) – 17,76
    3. Bin Dong (CHN) – 17,58
    4. Shuo Cao (CHN) – 17,13
    5. Jhon Murillo (COL) – 17,09
    6. Nelson Évora (POR) – 17,03
    7. Troy Doris (GUY) – 16,90
    8. Lazaro Martínez (CUB) – 16,68
    9. Alberto Álvarez (MEX) – 16,56
    10. Benjamin Compaore (FRA) – 16,54
    11. Xiaolong Xu (CHN) – 16,41
    12. Karol Hoffmann (POL) – 16,31
     
    6
    Před svým posledním pokusem si Christian Taylor roztleskal fanoušky, nakonec dokázal dolétnout za osmnáctimetrovou hranici, bylo to ale s přešlapem, a skok se tak měřit nebude. Vadit mu to ale nemusí, po dnešním finále se totiž stává už dvojnásobným olympijským šampionem!
     
    6
    Christian Taylor si z brazilského Ria odveze zlatou medaili! Jeho reprezentační kolega Claye sice velmi sympaticky zabojoval, 17,55 ale bylo přeci jen málo. Nicméně pětadvacetiletý Američan navazuje na stříbro z posledních Olympijských her a i zde končí druhý!
     
    6
    Zdá se, že Dong má přeci jen nějaké zdravotní problémy. K šestému pokusu už nenastoupí, i tak ale může slavit bronz, Jhon Murillo už se zlepšit nedokázal.
     
    6
    Hodně namotivovaný Shuo Cao ještě hodlal zaútočit na bronz, ale nepochodil, ve finále tak skončí nejlépe čtvrtý. Nelson Évora se přes něj nedostane, zaznamenal totiž už třetí přešlap v řadě.
     
    6
    Martinezovi se poslední pokus vůbec nepovedl, dnešní finále tedy zakončí na solidním osmém místě. Podobně si vedl i Troyi Dorisovi, který na závěr zaznamenal obrovský přešlap.
     
    5
    Will Claye zaznamenal už svůj třetí dnešní křížek, stále tedy zůstává druhý. Podobně si počínal i jeho reprezentační kolega Taylor, během páté série se tak pořadí na stupních vítězů nijak nezměnilo. Co nám nabídnou poslední pokusy?
     
    5
    Důvody nejsou známy, Číňan Shuo Cao ale nyní vynechal už druhý pokus po sobě. Není jasné, zda jej limitují nějaké zdravotní obtíže, nebo se tento závodník jen chce maximálně koncentrovat na úplně poslední skok.
     
    5
    Po úvodních třech nesmírně vyrovnaných a kvalitních pokusech zaznamenal Nelson Évora už druhý přešlap v řadě. To Murillo se do odrazu trefil, ke svému nejdelšímu skoku se však ani zdaleka nepřiblížil.
     
    5
    Shuo Cao v minulém pokusu přešlápl, nyní si ale výrazně zlepšil náladu! Skokem dlouhým 17 metrů a 13 centimetrů si vylepšil sezónní maximum, navíc se probojoval na čtvrté místo. Porve se ještě o cenný kov?
     
    5
    Lazaro Martínez z Kuby se svůj pátý pokus rozhodl vynechat. Troy Doris musí být lehce rozladěn, jeho předchozí pokus, kterým pokořil sedmnáctimetrovou hranici, byl totiž shledán neplatným. Závodník z Guyany se ale nevzdává a po pokusu dlouhém 16,90 se posouvá o místo výše.
     
    4
    Will Claye opět letěl daleko za sedmnáct metrů, zlepšit se ale nedokázal, za svým doposud nejlepším výkonem zaostal o patnáct centimetrů. Slušně se prolétl i Christian Taylor, dnes ale předvedl ještě o devět centimetrů více než 17,77.
     
    4
    Nezlepšil se ani Jhon Murillo, Číňan Dong se dokonce rozhodl čtvrtý pokus úplně vynechat. Jak se předvedou oba američtí skokani?
     
    4
    Shuo Cao zaznamenal další přešlap, ve svém zápisu jsou už křížky dva. Nelson Évora se do odrazu zatím trefoval více než slušně, ani on se ale při svém čtvrtém pokusu přešlapu nevyhnul, stále tak zůstává pátý.
     
    4
    Začínáme odzadu, jako první na řadu tedy přišel Martínez z Kuby, ani se ale nedostal přes šestnáctimetrovou hranici. Naopak Troy Doris se zlepšil o téměř půl metru, 17,33 mu však na stupně vítězů těsně nestačí.
     
    3
    Polovina tohoto finále je za námi, žádné překvapení se zatím neudálo, všichni favorité se do postupové osmičky vešli. Naopak pro čtyři závodníky soutěž končí, jmenovitě se jedná o Álvareze z Mexika, Francouze Compaorea, Xua z Číny a Karola Hoffmanna z Polska. Zbývající finalisté dostanou krátkou pauzu na zmobilizování svých sil, na každého z nich pak čekají ještě další tři pokusy.
     
    3
    Postupová osmička

    1. Christian Taylor (USA) 17,86
    2. Will Claye (USA) 17,76
    3. Bin Dong (CHN) 17,58
    4. Jhon Murillo (COL) 17,09
    5. Nelson Évora (POR) 17,03
    6. Shuo Cao (CHN) 16,89
    7. Troy Doris (GUY) 16,88
    8. Lazaro Martínez (CUB) 16,68
     
    3
    16,29 je málo, soutěž končí i pro Xiaolong Xua z Číny. Osmou příčku hájící Lazaro Martínez si může oddechnout, překonat jej totiž nezvládl ani Francouz Compaore, který skončil desátý.
     
    3
    Doris se propadá na sedmou pozici, o jeden jediný centimetr se přes něj přehoupl Shuo Cao, který dolétl do vzdálenosti 16 metrů a 89 centimetrů. Naopak Will Claye se znovu nedokázal trefit do odrazu.
     
    3
    Christian Taylor nemusí předvádět žádné další dlouhé skoky, může si dovolit zariskovat při odrazu. Přesně to učinil nyní, zaznamenal ale přešlap. Troy Doris se zlepšit nedokázal, užší finále by jej ale s největší pravděpodobností taktéž nemělo minout.
     
    3
    Karol Hoffmann opět přešlápl, a ve finále tak skončí na posledním místě. Dalším vypadnuvším je Mexičan Álvarez, který sice dolétl na vzdálenost 16,47, i tak mu ale patří devátá a zároveň první nepostupová pozice.
     
    3
    Závodníci v posledních skocích zřejmě hodně riskují, přešlapy se to v trojskokanském sektoru jen hemží, další přidal Bin Dong. Naopak Nelson Évora předvedl tři velice vyrovnané pokusy, při tom posledním dolétl až na vzdálenost 17,03, v pořadí se ale dopředu neposunul.
     
    3
    Pokusem dlouhým 16,43 se Kolumbijec Murillo sice nedokázal zlepšit, postupová osmička by jej ovšem neměla i tak minout. Naopak Martínez se dopustil již druhého přešlapu a čekají ho perné chvilky, momentálně je totiž osmý.
     
    2
    Po hodně nezdařilém úvodním pokusu se Benjamin Compaore dokázal zlepšit přesně o metr a ještě jeden centimetr navíc. Zatím mu ale patří desátá příčka, pro postup do užšího finále bude muset přidat.
     
    2
    I Shuo Cao zaznamenal neplatný pokus a stejně tak si počínali i prozatím stříbrný Will Claye a další z Číňanů Xu Xiaolong.
     
    2
    Christian Taylor opět letěl daleko! Tentokráte do vzdálenosti 17 metrů a 77 centimetrů, i tímto pokusem by se zatím udržel v průběžném vedení. Pár okamžiků nato zaznamenal Troy Doris z Guyany přešlap.
     
    2
    Polák Hoffmann při druhém pokusu přešlápl, v tom nadcházejícím se v případě postupu musí zlepšit o více než třicet centimetrů. Alberto Álvarez se sice zlepšil na 16,56, na první osmičku mu to ale zatím nestačí.
     
    2
    Přešlapu se dopustil i Bin Dong. Pokus Nelsona Évory už se ale měřil a Portugalec při něm dolétl o tři centimetry dále než při svém úvodním skoku.
     
    2
    Kolumbijec Murillo byl jediným závodníkem, který v úvodním pokusu přešlápl. Nyní si ale výrazně zlepšil náladu, když o devět centimetrů překonal sedmnáctimetrovou hranici. Naopak Kubánec Martínez se nezlepšil, při odrazu přešlápl.
     
    1
    Pokusem dlouhým pouze 15,53 Francouz Compaore uzavřel první sérii. Zatím se rozhodně nenudíme, daleko létají především američtí trojskokani a když se postupem času budou ještě zlepšovat, tak se rozhodně máme na co těšit!
     
    1
    I druhý americký závodník se při prvním pokusu předvedl ve velice dobrém světle! Will Claye skočil o deset centimetrů než jeho kolega Taylor, tedy 17,76, vytvořil si osobní rekord a zařadil se na druhé místo.
     
    1
    Sedmadvacetiletý guayanský závodník Doris na úvod zaznamenal solidních 16,88, což mu zatím stačí stačí na průběžné čtvrté místo. Svůj první pokus má za sebou i Shao Cuo, jeden ze tří Číňanů ve finále, který skočil o deset centimetrů méně než předchozí závodník.
     
    1
    Álvarez zaznamenal ještě o pět centimetrů méně než jeho polský konkurent. Naopak Christian Taylor trefil odraz fantasticky a dolétl do vzdálenosti 17 metrů a 86 centimetrů, a zaznamenal tak svůj nejlepší skok této sezony! Parádní pokus od Američana, který se vyhoupl do jasného vedení!
     
    1
    Šampion z Olympijských her v Pekingu, Nelson Évora, na úvod svého zápolení zaznamenal 16 metrů a 90 centimetrů, Polák Karol Hoffmann skočil jen 16,31 a určitě se ještě bude chtít zlepšit.
     
    1
    Máme za sebou úvodní tři pokusy dnešního finále! Kolumbijec Murillo přešlápl, Martínez z Kuby skončil podprůměrných 16,68. Pak přišel na řadu Bin Dong, který začal tedy pěkně zostra – zaznamenal osobní rekord v hodnotě 17,58!
     
    Představení závodníků je za námi, finále trojskokanů může začít!
     
    Ještě jednou Vám srdečně přeji příjemné odpoledne u olympijské atletiky! Trojskokani už jsou přítomni ve svém sektoru a momentálně probíhá jejich rozcvičení, poté bude následovat představení všech účastníků a pak se konečně budeme moci vrhnout na samotný závod! Dočkáme se nějakého překvapení, nebo si pro zlatou medaili opět doskočí favorizovaný Christian Taylor?
     
    Startovní listina

    Jhon Murillo (COL)
    Lazaro Martínez (CUB)
    Bin Dong (CHN)
    Nelson Évora (POR)
    Karol Hoffmann (POL)
    Alberto Álvarez (MEX)
    Christian Taylor (USA)
    Troy Doris (GUY)
    Shuo Cao (CHN)
    Will Claye (USA)
    Xiaolong Xu (CHN)
    Benjamin Compaore (FRA)
     
    Kvalifikace

    Kvalifikační boje o postup do finále byly rozděleny do dvou skupin. Původně se jich mělo zúčastnit hned osmačtyřicet trojskokanů, hned devět z nich se ale z různých důvodu nedostavilo, mezi nimi byl i Pedro Pablo Pichardo, dvojnásobný mistr světa. Do dnešního finále se taktéž nedostal třeba Jihoafričan Mokoena, jemuž k postupu chybělo jedenáct centimetrů. Těšit se naopak můžeme na Taylora, Évoru, Claye nebo hned trojici čínských závodníků.

    Postupová dvanáctka

    1. Christian Taylor (USA) 17,24 Q
    2. Bin Dong (CHN) 17,10 Q
    3. Will Claye (USA) 17,05 Q
    4. Nelson Evora (POR) 16,99 Q
    5. Shuo Cao (CHN) 16,97 Q
    6. Troy Doris (GUY) 16,81 q
    7. Karol Hoffmann (POL) 16,79 q
    8. John Murillo (COL) 16,78 q
    9. Benjamin Compaore (FRA) 16,72 q
    10. Alberto Alvarez (MEX) 16,67 q
    11. Xiaolong Xu (CHN) 16,65 q
    12. Lazaro Martinez (CUB) 16,61 q
     
    Ohlédnutí za minulými Olympijskými hrami

    Soutěž trojskokanů měla v Londýně poměrně jasný průběh. Američan Christian Taylor, největší favorit na zisk zlaté medaile, sice ve dvou úvodních pokusech přešlápl, v tom třetím ale už svůj odraz vyměřil ideálně, a udržel se tak ve hře o cenné kovy. Očekávané prvenství nakonec získal pro sebe díky čtvrtému pokusu, při němž dolétl do vzdálenosti 17,81 m. Druhý skončil jeho krajan Will Claye, bronz pak překvapivě bral tehdy šestatřicetiletý Fabrizio Donato z Itálie.
     
    Hezké pondělní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům olympijského sportu! Nejsledovanější akce letošního roku se pomaloučku blíží ke svému konci, i ve zbývajících dnech nás ale čeká spousta zajímavých událostí, finálový závod trojskokanů, který vždy přináší napínavou podávanou, tomu nebude výjimkou. Začátek je naplánován na 14:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:50.

    Vojtěch Tůma

    Celkové pořadí
    1. Christian Taylor (USA) – 17,86
    2. Will Claye (USA) – 17,76
    3. Bin Dong (CHN) – 17,58
    4. Shuo Cao (CHN) – 17,13
    5. Jhon Murillo (COL) – 17,09
    6. Nelson Évora (POR) – 17,03
    7. Troy Doris (GUY) – 16,90
    8. Lazaro Martínez (CUB) – 16,68
    9. Alberto Álvarez (MEX) – 16,56
    10. Benjamin Compaore (FRA) – 16,54
    11. Xiaolong Xu (CHN) – 16,41
    12. Karol Hoffmann (POL) – 16,31
    Startovní listina
    Jhon Murillo (COL)
    Lazaro Martínez (CUB)
    Bin Dong (CHN)
    Nelson Évora (POR)
    Karol Hoffmann (POL)
    Alberto Álvarez (MEX)
    Christian Taylor (USA)
    Troy Doris (GUY)
    Shuo Cao (CHN)
    Will Claye (USA)
    Xiaolong Xu (CHN)
    Benjamin Compaore (FRA)