TK FC Viktoria Plzeň (kon.) | TK AC Sparta Praha (kon.)
TK FC Steaua Bukurešť (kon.) | TK FK Karabach (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha před 3. předkolem LM

cz Pondelok 25.07.2016, 17:30Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:30.
     
    Příjemné odpoledne z tiskového střediska na pražské Letné, kde se uskuteční tisková konference domácí Sparty před zítřejším prvním utkání třetího předkola o Ligu mistrů.
     
    Sparťané zítřejším zápasem vstupují do nového ročníku evropských pohárů, přičemž mají na co navazovat, neboť v tom uplynulém sice ve stejné fázi kvalifikace o Ligu mistrů nestačili na CSKA Moskva, nicméně v Evropské lize se jim poté podařilo prokousat až do čtvrtfinále celé soutěže, což se jim povedlo jako prvnímu českému týmu po čtrnácti letech.
     
    Hosty dnešní tiskové konference budou trenér Zdeněk Ščasný a záložník Bořek Dočkal.
     
    V zaplněném sále se tísní i řada rumunských novinářů, kteří přicestovali s celkem zítřejšího soupeře českého vicemistra.
     
    Sparta očekává mezi 14 tisíci a 15 tisíci fanoušky, přičemž pokladny jsou netradičně otevřeny pro fanoušky i v den utkání.
     
    V první části bude na otázky odpovídat Bořek Dočkal, v té druhé trenér Ščasný.
     
    Dočkal o vysoké přestupové aktivitě rumunského celku v této letní přestávce:

    Dočkal: Každý tým, který musí kádr přebudovávat a jeho stabilní hráči odchází a klub se je musí snažit nahradit, nikdy to není ideální. Pro trenéra to není ideální situace a říká se, že tým potřebuje delší čas aby se sehrál a tak dále. Ale neviděl bych to jako důležitý bod. Tady se hraje o Ligu mistrů a není to nějaký faktor, který by měl toto utkání rozhodnout.
     
    Dočkal o slovech předsedy rumunského celku, který si Spartu přál:

    Dočkal: Nás si přáli i Krasnodar a Lazio v Evropské lize, tak to pro nás není taková důležitá věc. Také je důležité, jak to myslel, zda-li jsme pro ně schůdným soupeřem nebo se chce podívat do Prahy. Také my můžeme mít nějaké přání týmů, které chceme dostat více či méně, nicméně až v samotném utkání se ukáže, zda-li ta konfrontace je užitečná.
     
    Dočkal o soupeřově hře, zda-li už dostali u videa informace:

    Dočkal: Dostali jsme spíše takové informace o způsobu hry týmu a jednotlivých hráčů, video nás čeká. Zkušenost se Steauou mám zhruba rok a půl zpět, kdy jsme s nimi hráli v zimní přípravě. Od té doby se oba týmy nějak pozměnili, ale nemělo by se to lišit o nějakých 70% – 80% oproti tomu přípravnému zápasu a poznatky mohou být užitečné.
     
    Dočkal o Fataiovi, který dříve hrál v Rumunsku, zda-li dostali nějaké rady od něj, případně co se dozvěděli o Steaue:

    Dočkal: Dostali jsme informací poměrně dost od trenérů, kteří se na to zaměřili a viděli mnoho zápasů, měli by mít více informací než Kenny (Fatai).
     
    Dočkal o tom, zda-li Sparta Steauu chtěla nebo nechtěla při losu:

    Dočkal: Asi se nedá říct obecně, jak Sparta to vnímá. Každý má nějaké přání, tak se nedá říct obecně, zda-li Sparta z otho má radost. Hraje se o Ligu mistrů a my se chceme do Ligy mistrů dostat. Samozřejmě je to věc náhody o tom, koho v tom losu dostanete a u každého týmu je ta šance větší nebo menší jestli postoupíte. Myslím si, že šanci máme dobrou a že to bude o našem výkonu, jestli postoupíme.
     
    Dočkal o porovnání oproti loňskému souboji s CSKA Moskva:

    Věřím, že ano. Je to těžké říct po delší době od konce minulé sezóny, kdy jsme měli pouze přípravné období, vždy je také očekávání jak ten tým bude připraven na začátek sezóny a jak do ní dokáže vstoupit. Na druhou stranu vnímám, kam jsme dokázali v EL postoupit a ty zápasy byly pro nás velkou zkušeností a mohly by nám pomoci do Ligy mistrů.
     
    Dočkal o svém zranění v závěru minulé sezóny, zda-li už je fit:

    Jsem zdravotně stoprocentně v pohodě. Nebylo to pro mě těžké, dostal jsem čtrnáctidenní volno a poté už jsem cítil, že jsem plný energie. Těšil jsem se na kluky a až se zapojím do týmu, nebyl to tedy žádný problém.
     
    Dočkal o zdecimované sestavě na jaře, cítíte se psychicky silnější nyní?

    Dočkal: Věřím, že ano. Na druhou stranu jak jsem říkal, toto jsou pouze nějaké odhady a spekulace před zápasem. Teď dopředu tvrdím, že nám to pomohlo, ale důležité to bude až na hřišti.
     
    Pokračujeme otázkami na trenéra Ščasného.
     
    Ščasný o důležitosti kvalifikace o Ligu mistrů:

    Ščasný: Momentálně před tím dvojzápasem je to důležité, nicméně na předsezónní tiskovce jsme řekli, že máme postupné cíle. Teď z pohledu před tím dvojzápasem je to důležité a pak přijdou další důležité zápasy.
     
    Ščasný o rozestavení 3-5-2 a co ukázal zápas s Fenerbahce směrem k zítřejšímu zápasu:

    Netrénovali jsme 3-5-2 abychom s ním odehráli všechny zápasy, ale chtěli jsme vylepšit naše chyby. Systémy 4-2-3-1 nebo 4-1-4-1 máme celkem dobře zažité a chtěli jsme pouze tento systém vylepšit.
     
    Ščasný o zdravotním stavu týmu a případných otaznících v sestavě:

    Zdravotní stav je takový . Dnes se spousta věcí během tréninku odhalí. Všichni nejsou stoprocentně v pohodě, jsou tam 2-3 otazníky. Ohledně Váchy se výrazně zlepšil jeho stav, tak tam zvažuji jeho návrat a ohledně sestavy už mám víceméně jasno na zítřejší zápas.
     
    Ščasný o nevýhodě, že Sparta nemohla vidět odložený ligový zápas Steauy, zatímco Steaua viděla váš zápas s Fenerbahce:

    Steaua hrála pohárový zápas, který jsme samozřejmě viděli. Já tam nevidím žádný problém. Stejně jako oni viděli náš zápas, tak my jsme viděli jejich, tak z toho bych nedělal žádné drama.
     
    Ščasný o čtvrtfinále EL v minulé sezóně a zkušenosti z něj:

    Bořek odpověděl dobře, toto téma jsme diskutovali. Výhodou bylo, že jsme odehráli mnoho těžkých zápasů a prakticky rozhodne aktuální forma.
     
    Ščasný o odchodech ze Steauy během léta a odchodu několika hráčů:

    My jsme prodali také dva hráče, to je pro nás podstatnější.
     
    Ščasný o Hamrounovi, který bude chybět:

    Hamroun je vynikající hráč. Ukáže se v zápase jak moc bude chybět, na druhou stranu je to jeden z důležitých hráčů pro jejich sestavu kromě Tudorieho a Stanciu.
     
    Ščasný o hře Steauy ze zápasů, které viděl:

    Ve 4-5 zápasech, které jsem viděl, mě překvapili nesmírnou pracovitostí, mužstvo je hodně kreativní směrem dopředu, myslím si, že zápasy, které jsem viděl tak ukázaly, že jsou nebezpeční. A stejně jako ostatní, i jako my, mají své problémy, to bych si ale nechal raději pro sebe.
     
    To je z dnešní tiskové konference vše, přihlásíme se opět v 19:30 s textovým přenosem z tiskové konference Steauy Bukurešť a jistě velmi zajímavými postřehy trenéra Reghecampfa ke Spartě i alžírské opoře Hamrounovi, vyřazenému z týmu. (17:56:08)

    Tomáš Kohlmann