Ventspils – Aberdeen 0:1 (kon.) | Jelgava – Slovan Bratislava 3:0 (kon.) | Helsinki – Beroe 1:0 (kon.)
Kalju – Haifa 1:1 (5:3 po pen.) | Lok. Záhreb – RoPS Rovaniemi 3:0 (kon.) | Žodino – Debrecín 1:0 (kon.)
Omonia Nikózia – Beitar Jeruzalém 3:2 (kon.) | Larnaca – Cliftonville 2:0 (kon.) | Europa – Štokholm 0:1 (kon.)
Qäbälä – Budapešť 2:0 (kon.) | Göteborg – Gliwice 0:0 (kon.) | Grasshoppers – Reykjavík 2:1 (kon.)
Levski Sofia – Maribor 1:1 (kon.) | Tel Aviv – Almaty 2:1 (kon.) | Odd – Giannina 3:1 (kon.)
Slavia – Levadia Tallinn 2:0 (kon.) | Strømsgodset – SønderjyskE 2:2 (po pr.) | Vaduz – Midtjylland 2:2 (kon.)
Kukësi – Austria 1:4 (kon.) | Connah's Quay – Novi Sad 1:2 (kon.) | Brøndby – Hibernian 1:1 (5:3 po pen.)
Osmanlispor – Zimbru Kišiněv 5:0 (kon.) | Škendija – Neftçi Baku 1:0 (kon.) | Trnava – Shirak 2:0 (kon.)
Čukarički Belehrad – Fehérvár 1:1 (kon.) | Domžale – Soligorsk 2:1 (kon.) | Hajduk Split – CSMS Iasi 2:1 (kon.)
Budućnost Podgorica – Genk 2:0 (kon.) | Cork City – Häcken 1:0 (kon.) | St Patrick´s – Minsk 0:1 (kon.)
Hearts – Birkirkara 1:2 (kon.) | Zagłębie – Partizan 1:0 (4:3 po pen.)
koniec
IFK Göteborg
0:0 (0:0)
Piast Gliwice
cz Štvrtok 21.07.2016, 19:00 • Gamla Ullevi, Göteborg • Európska liga (predkolá) • 2. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    K tomuto utkání je to ode mě vše, ale již za pět minut se na vás budu těšit u on-line přenosu ze zápasu mezi Hearts a Birkirkarou. Na shledanou! (20:55:22)
     
    Hlavní rozhodčí ukončil dnešní utkání, ve kterém jsme neviděli ani jednu branku! Téměř po celou dobu zápasu měl Göteborg kontrolu nad hrou a soupeře kromě jedné šance k ničemu nepustil. Sami domácí měli naopak dvě-tři možnosti, které se však bohužel nepodařilo dovézt do úspěšného konce. Díky této bezbrankové remíze tak IFK Göteborg postupuje do třetího předkola Evropské ligy, ve kterém se utká s finským HJK!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Hosté se ještě snaží o čestný úspěch a vítězství, ale vypadá to, že v tomto dvojutkání nedokáží vstřelit ani jednu branku. Tristní bilance polského vicemistra.
     
    90+1
    Nad rámec řádných devadesáti se budou hrát ještě tři minuty. První z nich už je za námi a prakticky nic se v ní nestalo.
     
    90
    V závěru utkání přichází ještě naprosto zbytečný nedovolený zákrok Gerarda Badíy (PIA), který zezadu podkopl unikajícího soupeře. Kapitán hosté vidí žlutou kartu.
     
    88
    Pokus o vysunutí jednoho z domácích končí jen v náruči Rusova. Ten se však ani tentokrát vůbec nezapotil.
     
    87
    Göteborg hraje u půlící čáry a nikam už nespěchá. Gliwice se sice snaží napadat, nicméně k zisku míč mají hosté velmi daleko.
     
    86
    Pomalu míříme k závěru utkání, které nepřineslo nic překvapivého. Domácí v pohodě drží tříbrankové vedení z prvního zápasu a míří za postupem.
     
    84
    Na druhé straně se cosi zajímavějšího pokusil vymyslet mladý Szeliga, avšak po souboji s důrazným Bjärskyrem si to pouze namířil do reklamních panelů.
    83. Ankersen spálil největší šanci druhého poločasu
     
    83
    Tak už to vypadalo, že se v druhé půli nedočkáme ani jedné šance, ale nakonec se domácí přeci jenom dostali do zajímavé pozice. Engvall prostrčil míč k Ankersenovi, jenž ale z bezprostřední blízkosti minul Rusovovu bránu!
     
    81
    Po domácích naposledy střídají také hosté. Josip Barišić (PIA) vbíhá na hřiště, na kterém zaujme místo Malceje Jankowského (PIA).
     
    80
    Zajímavě kopnutá standardní situace mířila ke vzdálenější tyči, nicméně tam byli připraveni jen hráči domácího Göteborgu.
     
    79
    Badía byl atakován Erikssonem a tentokrát už je pískán nedovolený zákrok. Sám kapitán Gliwic se ujme rozehrání volného kopu.
     
    78
    V řadách Göteborgu dochází k poslednímu střídání. Aktivního Tobiase Hyséna (GOT) v posledních minutách utkání nahradí Victor Sköld (GOT).
     
    77
    Po rychlém ošetření je Engvall zpátky na svých chodidlech a kráčí za pomezní čáru. Za chvíli se určitě vrátí do hry.
     
    75
    Gustav Engvall byl na hranici šestnáctky zřejmě atakován mimo rámec pravidel, avšak hlavní rozhodčí na tento zákrok vůbec nereagoval a až do přerušení nechal pokračovat ve hře. Teď už je ale Engvall ošetřován.
     
    74
    Utkání se nám nezadržitelně blíží k poslední patnáctiminutovce a stále jsme v druhé půli nezaregistrovali jedinou větší šanci. Brankáři jsou dnes prakticky bez práce.
     
    73
    Po hodně nepovedeném zakončení Bukaty dochází k další změně. Místo nevýrazného Michała Masłowského (PIA) zaujme Radosław Murawski (PIA).
     
    71
    Hostující kapitán sice poslal míč do slibného prostoru, avšak nikdo z jeho spoluhráčů se nedokázal proprracovat k hlavičce. Míč končí v náruči Alvbägea!
     
    70
    Čerstvý Bartosz Szeliga pro svůj celek získal standardní situaci v podobě rohového kopu. Uvidíme, jak ho Badía zahraje.
     
    69
    Střídání na obou stranách. Z týmu Gliwic na hřiště vbíhá Bartosz Szeliga (PIA), který vystřídal Marcina Flise (PIA). Za domácí má odpracováno Mads Albæk (GOT), naopak šichta teprve čeká nově příchozího Sebastaiana Erikssona (GOT).
     
    68
    Jeden z hostů se před malou chvílí dožadoval odpískání nedovoleného zákroku. U sudího však nepochodil a tak se dopředu mohou hrnout opět domácí.
     
    66
    Jedovatá přízemní přihrávka v blízkosti brány doputovala k nohám Gustava Engvalla, avšak ten značně dezorientován nedokázal zakončit a poslal míč vedle tyče.
     
    65
    Emil Salomonsson se opravdu hodně rozzlobil na asistenta rozhodčího, který přehlédl nedovolený zákrok jednoho z hostujících hráčů. Na nařízenem vhazování už ale nic nezmění.
     
    63
    První střídání zápasu! Søren Rieks (GOT) je nahrazen čerstvým Jakobem Ankersenem (GOT).
     
    62
    Na konci 62. minuty se domácí rychle po rozehrání volného kopu dostali až ke střílené přihrávce. Hysénovi však před bránou chybělo několik decimetrů.
     
    61
    Paweł Moskwik poslal na trávník Salomonssona. Volný kop bude zahrávat domácí celek.
     
    60
    Nyní to konečně vypadalo zajímavěji. Rieks nalevo krásně kombinoval s Engvallem, nakonec se sám první jmenovaný dostal až do pokutového území, ale tam také jeho akce záhy skončila.
     
    59
    Bohužel se domácí neodhodlali k nákopu do šestnáctky a zvolili rozehrávku zpět na vlastní polovinu. Takto se branky zřejmě nedočkáme.
     
    58
    Flis byl nyní hodně pozdě ve skluzu a místo míče zasáhl jednoho ze soupeřů. Volný kop ve prospěch Göteborgu.
     
    56
    Konečně se domácí dostali zase o něco blíže k Rusovově bráně, ale ani tentokrát se nikdo z nich nedostal k zakončení.
     
    55
    Druhý poločas je zatím velmi podobný tomu prvnímu. Domácí jsou značně aktivnější, avšak nějaké šance stále ne a ne přijít.
     
    53
    Gustav Engvall se sice trochu diví, ale místo faulu soupeře je odpískán pouze ofsajd, ze kterého byl usvědčen Hysén.
     
    52
    Do útoku se pro změnu dostali opět domácí, nicméně jsou to hosté, kdo potřebuje dorážet na soupeřovu obranu. Stále totiž mají Gliwice tříbrankové manko.
     
    50
    Konečně se Piast dostal až k zakončení. Badía dostal míč napravo k nohám Jankowského, nicméně tomu se střela ukrutně nepovedla.
     
    49
    Hosté se zatím v druhé půli k ničemu nedostali. Nyní budou zahrávat aspoň standardní situaci od půlící čáry.
     
    47
    Mokwa způsobil volný kop ve prospěch Göteborgu poté, co fauloval Petterssona. Ze standardky však nic nebylo.
     
    46
    Oba týmy vstoupily do druhého poločasu beze změn. Göteborg rozjel první ofenzivní akci, nicméně ta skončila dříve než pořádně začala.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:03.
     
    Úvodních 45 minut zápasu je za námi a týmy jdou do kabin s bezbrankovou remízou v zádech. Do první větší šance se sice dostali hosté, ale Alvbäge zasáhl na brankové čáře a poté už úřadovali jen domácí. Hysén dokonce proměnil jednu povedenou akci v branku, nicméně ta nebyla uznána vinou správně odmávaného ofsajdu. Doufejme, že se v druhém poločase dočkáme branky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Badíův centr doputoval přes jednoho hráče k Moskwikovi, avšak jeho pokus hlavou letěl nad břevno Albägeovy svatyně.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje jednu minutu. Piast ji začne standardní situací.
     
    44
    Z rohového kopu Göteborgu nyní vůbec nic nebylo a navíc byl Hysén po chvíli usvědčen z ofsajdu.
     
    43
    Registrujeme první žlutou kartu zápasu. Domácí se řítili do rychlého brejku, Engvall byl u půlící čáry zastaven Martinem Bukatou (PIA) a ten je potrestán!
     
    42
    Aktivní Aleesami se pokusil vymyslet něco zajímavějšího na levé straně útočné poloviny. Dále než na třicet metrů od rohového praporku se ale nedostal.
     
    40
    Smedberg zkusil štěstí přímou střelou po dlouhé přihrávce, nicméně tento velmi složitý kop nedokázal vměstnat do prostoru brány a o několik metrů minul.
     
    39
    Hosté jsou nyní všude pozdě, což potvrdil Masłowski, který fauloval soupeře na polovině hřiště. Hlavní rozhodčí mu zatím pouze důrazně domlouvá.
     
    39
    Engvall solidně odcentroval, ale nikdo z jeho spoluhráčů na jeho nabídku nedokázal reagovat. Göteborg však u míče zůstane.
     
    38
    Aleesami v blízkosti rohového praporku statečně bojoval proti dvěma soupeřům a získal pro Göteborg zajímavou standardní situaci.
     
    37
    K míči se znovu pokoušel prodrat aktivní Tobias Hysén, avšak tentokrát byl kulatý nesmysl přisouzen hostům, kteří budou vhazovat.
     
    36
    Fantastická vysoká přihrávka za obranu Piastu našla volného Engvalla, jenž hlavou vrátil míč k nohám Hyséna, ale ten trefil jen blokujícího obránce.
     
    35
    Domácí si hrají v naprosté pohodě a znovu se snaží kombinovat na útočné polovině. Po levé straně to ale zřejmě nepůjde.
     
    34
    Badía se pokusil osvěžit hru hostujících Gliwic, avšak ani jeho kolmice za obranu domácích nenašla adresáta.
     
    32
    Göteborg je v posledních minutách jednoznačně aktivnějším a rovněž nebezpečnějším týmem. Na skóre však svítí dvě velké nuly!
    30. Hysénův gól z ofsajdu
     
    30
    Výborná akce Göteborgu tentokrát dospěla až ke gólovému zakončení, ale Hysénovu radost zhatil asistent rozhodčí, jenž signalizoval ofsajd. Nutno říci, že správně!
     
    30
    Na obou stranách to nyní vypadalo zajímavěji. Hosté otevřené obrany nevyužili, avšak domácí se dostali až ke střele. Pokus Hyséna zablokoval poslední obránce Piastu.
     
    29
    Rychlá ztráta hostů znamenala bleskový protiútok Göteborgu, nicméně k centru se dostal až dobíhající Engvall a míč od jeho kopačky vylétl až příliš vysoko.
     
    28
    Tentokrát už ale hlavní rozhodčí Aleesamiho atak na Masłowského posoudil jako faul. Gliwice budou rozehrávat kousek od půlící čáry.
     
    26
    Uroš Korun byl po souboji se soupeřem lehce otřesen, nicméně rozhodčí usoudil, že se nejednalo o faul a hráče zkontroloval až v přerušené hře. Pochopitelně Korun nepotřebuje ošetření.
     
    25
    Trochu kuriózní situace na takové úrovni. Aleesamimu byl nyní odpískán špatně hozený aut. A přitom se to učí již od žáků...
     
    24
    Domácí byli odměněni rohovým kopem, po kterém se jeden z nich dostal k hlavičce. Ta ale byla zastavena ještě před tím než došla k brankáři.
     
    23
    Na začátku třiadvacáté minuty si Uroš Korun naskočil na Engvalla, kterého navíc rukou zasáhl do hlavy. POchopitelně je pískán nedovolený přestupek.
     
    21
    Ofenzivní faul nyní zastavil snahu Göteborgu. Hosté navázali hru a pohybují se především na své polovině.
     
    20
    Hra se po šancích Piastu poněkud uklidnila a sledujeme lehce nezajímavou pasáž bez povedenějších akcí. Doufejme, že se to rychle změní.
     
    18
    Až příliš dlouhý nákop na Smedberga končí za brankovou čárou vedle svatyně Dobrivoje Rusova. Ten zatím neměl moc práce.
     
    17
    Po delší době se dopředu drali také hráči švédského týmu. Jejich akce však poměrně záhy skončila po nepřesnosti na pravé straně útočné poloviny.
     
    15
    V obraně jsou domácí velmi nejistí. Další vysoký centr přeletěl jednoho z beků a dostal se k soupeři. Ten však nedokázal lépe přihrát.
     
    14
    Defenzíva Göteborgu si vůbec nerozuměla a Alvbäge nevěděl, kam dříve skočit. Naštěstí pro něj se nikdo z polského celku nedostal k zakončení.
     
    13
    Hosté jsou po předchozí šanci velmi povzbuzeni a znovu se snaží útočit. Výsledkem je další standardka.
    11. Alvbäge zastavil Flisovu hlavičku
     
    11
    Ouuu tak teď byli hosté velmi blízko! Badía odcentroval přesně na hlavu Flise, ale jeho hlavičku zastavil na brankové čáře gólman Alvbäge!
     
    10
    Marcin Flis si v pohodě poradil s jedním ze soupeřů a ten druhý už ho poslal na trávník. Standardní situace pro Piast!
     
    9
    Domácí pokračují v tlaku. Opravdu je poznat velký rozdíl mezi loňským týmem Gliwic a tím letošním, který je značně oslabený.
     
    8
    Tohle byla velká šance! Smedberg z levé strany výborně přihrál volnému Engvallovi, který si doběhl do šestnáctky, avšak v tutovce trestuhodně selhal. Zakončení letělo několik metrů vedle brány.
     
    7
    Ani Gliwicím se nepodařila útočná akce. K míči se tak zcela zadarmo dostávají opět domácí borci.
     
    6
    Göteborg zvolil rozvážnější rozehrávku a dlouho hrál na vlastní polovině. Nakonec došlo k přihrávce, jenž doputovala pouze k Rusovovi.
     
    4
    Ani jednomu z celků se zatím nepodařilo proniknout s míčem hlouběji na útočnou polovinu. Nutno říci, že domácí nikam spěchat nemusí.
     
    3
    Hosté se pokusili o aktivní napadání, nicméně k zisku míče to nevedlo. Aleesami už se chystá na autové vhazování.
     
    2
    Göteborg se pokoušel o první zajímavější ofenzivní akci. Prúniková přihrávka na rozběhnutého Riekse však neprošla přes jednoho ze stoperů hostujícího celku.
     
    1
    První poločas dnešního odvetného utkání zahájil Piast hodně nepovedeně. Po riskantní malé domů šel odkop Rusova pouze do autu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hlavní rozhodčí Georgios Kominis právě přivedl aktéry dnešního utkání! To bude zahájeno s menším zpožděním.
     
    Úvodní sestavy:

    IFK Göteborg: Alvbäge – Salomonsson, Bjärsmyr (C), Rogne, Aleesami – Smedberg, Albæk, Pettersson, Rieks – Engvall, Hysén
    Náhradníci: Dahlberg – Eriksson, Ankersen, Jónsson, Sköld, Karlsson Lagemyr, Nordström

    GKS Piast Gliwice: Rusov – Mokwa, Korun, Sedlar, Flis – Bukata, Masłowski – Mak, Badía (C), Moskwik – Jankowski
    Náhradníci: Szmatula – Budzik, Murawski, Barišić, Szeliga, Girdvainis

    Rozhodčí: Georgios Kominis – Polychronis Kostaras, Nikolaos Karaisaridis (vš. GRE).
     
    GKS PIAST GLIWICE

    Gliwice se sice ziskem druhého místa staly největším překvapením polské ligy, ale po veleúspěšné sezóně přišel přichází prudký pád. Klub je ve finančních problémech, vinou kterých musel oslabit kádr a propustit trenéra Látala, a hned se vše projevuje i na výsledcích. Příprava sice nebyla špatná, ale trojgólová domácí prohra s Göteborgem a debakl 1:5 od Cracovie v prvním kole polské ligy, nenaznačují zrovna záviděníhodnou pozici. Dnes jsou tak Gliwice prakticky bez šance.
     
    IFK GÖTEBORG

    Aktuálně třetí celek švédské ligy má opravdu skvělou formu a směle může pomýšlet na pohodlný postup do třetího předkola Evropské ligy. Po vyřazení velšského Llandudna totiž Göteborg zvítězil v prvním utkání souboje s Gliwicemi venku 3:0 a aktuálně navíc neprohrál již devět utkání v řadě. V těchto devíti zápasech dokonce Goteborg soupeřům nasázel celkem 23 branek a sám jen osmkrát inkasoval.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Lukáš Podleśny

    Góly:

    Karty:   43. Bukata (PIA), 90. Badía (PIA)


    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 10:9.
    IFK Göteborg: Alvbäge – Salomonsson, Bjärsmyr (C), Rogne, Aleesami – Smedberg, Albæk (69. Eriksson), Pettersson, Rieks (63. Ankersen) – Engvall, Hysén (78. Sköld)
    Náhradníci: Dahlberg – Eriksson, Ankersen, Jónsson, Sköld, Karlsson Lagemyr, Nordström

    Piast Gliwice: Rusov – Mokwa, Korun, Sedlar, Flis (69. Szeliga) – Bukata, Masłowski (73. Murawski) – Mak, Badía (C), Moskwik – Jankowski (81. Barišić)
    Náhradníci: Szmatula – Budzik, Murawski, Barišić, Szeliga, Girdvainis

    Rozhodca: Georgios Kominis – Polychronis Kostaras, Nikolaos Karaisaridis (vš. GRE)
    14.07.2016
    Gliwice - Göteborg 0:3

    Góly: 2. Rogne, 35. Hysén, 86. Engvall

    Karty:   66. Masłowski (PIA), 88. Mak (PIA), 90+3. Girdvainis (PIA) – 30. Eriksson (GOT)

    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 6:5. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 12:13.