Ventspils – Aberdeen 0:1 (kon.) | Jelgava – Slovan Bratislava 3:0 (kon.) | Helsinki – Beroe 1:0 (kon.)
Kalju – Haifa 1:1 (5:3 po pen.) | Lok. Záhreb – RoPS Rovaniemi 3:0 (kon.) | Žodino – Debrecín 1:0 (kon.)
Omonia Nikózia – Beitar Jeruzalém 3:2 (kon.) | Larnaca – Cliftonville 2:0 (kon.) | Europa – Štokholm 0:1 (kon.)
Qäbälä – Budapešť 2:0 (kon.) | Göteborg – Gliwice 0:0 (kon.) | Grasshoppers – Reykjavík 2:1 (kon.)
Levski Sofia – Maribor 1:1 (kon.) | Tel Aviv – Almaty 2:1 (kon.) | Odd – Giannina 3:1 (kon.)
Slavia – Levadia Tallinn 2:0 (kon.) | Strømsgodset – SønderjyskE 2:2 (po pr.) | Vaduz – Midtjylland 2:2 (kon.)
Kukësi – Austria 1:4 (kon.) | Connah's Quay – Novi Sad 1:2 (kon.) | Brøndby – Hibernian 1:1 (5:3 po pen.)
Osmanlispor – Zimbru Kišiněv 5:0 (kon.) | Škendija – Neftçi Baku 1:0 (kon.) | Trnava – Shirak 2:0 (kon.)
Čukarički Belehrad – Fehérvár 1:1 (kon.) | Domžale – Soligorsk 2:1 (kon.) | Hajduk Split – CSMS Iasi 2:1 (kon.)
Budućnost Podgorica – Genk 2:0 (kon.) | Cork City – Häcken 1:0 (kon.) | St Patrick´s – Minsk 0:1 (kon.)
Hearts – Birkirkara 1:2 (kon.) | Zagłębie – Partizan 1:0 (4:3 po pen.)
koniec
FK Ventspils
0:1 (0:0)
Aberdeen FC
cz Štvrtok 21.07.2016, 17:00 • Ventspils Olimpiskais Centrs, Ventspils • Európska liga (predkolá) • 2. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    ÚVODNÍ ZÁPAS
    Do úvodního zápasu druhého předkola vstupoval v pozici jasného favorita Aberdeen, který má ambice se dostat minimálně do play-off EL. První poločas však příliš fotbalové krásy nenabídl, skotský celek měl sice převahu, avšak úvodní branku vstřelit nedokázal.

    Tlak Aberdeenu ve druhém poločase sílil, avšak gól ne a ne přijít! Domácí fanoušci se dočkali až v 72. minutě, kdy zaplněné tribuny rozjásal Jayden Stockley. Domácím narostli křídla a o čtyři minuty přišla druhá branka – tentokrát z kopačky Adam Rooneyho. Svůj dvoubrankový náskok dokázal Aberdeen navýšit v nastavení, kdy se trefil Wesley Burns.

    V dnešní odvetě tak bude mít Aberdeen pohodový, tříbrankový náskok, který by měl udržet a postoupit do dalšího předkola.
     
    Příjemné čtvrteční odpoledne všem fotbalovým fanouškům a fanynkám! Evropská liga má dnes na programu své odvetné zápasy druhého předkola. My se společně zaměříme na souboj FK Ventspilsu s Aberdeenem FC. Úvodní výkop je naplánován v 17:00 a u textového přenosu se na vás bude těšit Jan Havlovic.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Ventspils: Uvarenko (C) – Boranijaševič, Kolesovs, Jemelins, Obuobi – Rečickis, Paulius – Rugins, Aleksejev, Sinelnikovs – Karlsons
    Náhradníci: Pavlovs – Žulevs, Adigun, Žigajevs, Alfa, tidenbergs, Svarups

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, Taylor, Reynolds, Considine – Jack (C), Shinnie – McGinn, McLean, Hayes
    Náhradníci: Alexander – Burns, O´Connor, Stockley, McKenna, Wright, Storey

    Rozhodčí: Danilo Grujić – Milutinović, Stojanovic (vš. SRB).
    Skotský tým dorazil na letiště v Rize včera v podvečer

    The Dons have arrived in Latvia! #StandFree

    Fotka zveřejněná uživatelem Aberdeen Football Club (@officialaberdeenfc),


    Ve Ventspilsu lákají fanoušky na dnešního zápas tyto reklamní bannery

     
    Hlavní rozhodčí Danilo Grujić před malou chvikou přivedl oba týmy na Ventspils Olimpiskais Centrs. Za malou chvilku začínáme!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Dnešní utkání bylo zahájeno! Úvodní výkop měli k dispozici domácí fotbalisté, kteří musejí v dnešním utkání hodně zabrat, neboť mají z prvního zápasů tříbrankové manko.
     
    2
    Ventspils také vstoupil do utkání velmi aktivně a pokoušel se přes pravou stranu dostat do pokutového území, avšak Aberdeen úvodní tlak soupeře dokázal přečkat.
     
    3
    Do prvního útoku dnešního zápasu se dostal také Aberdeen. Na pravé straně operoval s míčem rychlonohý Rooney, který však přes Obuobiho nepřešel a Vetspils navíc bude vhazovat!
     
    4
    Teď už se však skotskému týmu podařilo vybojovat rohový kop, kterého se zhostil McGinn. Jeho centr našel na přední tyči Hayese, jehož hlavička však příliš razantní nebyla a brankář Uvarenko si připsal jednoduchý zákrok!
     
    5
    Na pravém křídle se dostal k odraženému míči Rooney, u kterého byl však velmi rychle Jemelins, ten skvěle zasáhl a domácí budou mít k dispozici autové vhazování.
     
    8
    Aberdeen se po horším vstupu do utkání postupně zlepšuje a navyšuje svůj tlak! Na pravé straně se pokoušel uvolnit McClean, kterého však zastavil dobrým obranným zákrokem Obuobi.
     
    9
    Z pravé strany vhazoval dlouhé autového vhazování Logan, který našel ve vápně Hayese, avšak jeho hlavičku dokázal zblokovat pozorný stoper Kolesovs!
     
    10
    Ventspils předvedl na útočné polovině dobrou kombinaci a míč se mohl dostat na levou stranu k Sinelnikovsovi, avšak s tím se dobře vrátil Taylor, který zahrál míč do autu.
     
    12
    Aberdeen ve středu hřiště rychle zakombinoval a McGiin se pokoušel překvapit domácí obranu centrem na naběhnutého Hayese. Na toho byla však přihrávka příliš dlouhá, a tak míč skončil v zámezí.
     
    13
    A nyní přišla první velká šance zápasu! Z pravé strany poslal dlouhý aut do pokutového území Boranijaševič, míč se odrazil k Aleksejevovi, ten však zareagoval pozdě a u míče byl dříve brankář Lewis!
     
    14
    Aktivní Aberdeen vybojoval další rohový kop, v dnešním zápase už druhý. Exekuce se ujal McLean, jehož centr našel uprostřed vápna hlavičkujícího Taylora, avšak ten mířil nad branku a Uvarenko nemusel zasahovat.
    Před začátkem zápasu pozdravil přítomné fanoušky i maskot místního klubu

     
    16
    Do Lotyšska dorazila i početná skupina hostující fanoušků, která o sobě dávat vědět již od úvodních minut dnešního zápasu hlasitým povzbuzováním.
     
    16
    Considine se dostal na levé straně pod tlak při rozehrávce, a tak si musel pomoct dlouhým odkopem, který nakonec skončil v zámezí a u míče bude domácí celek.
     
    17
    V dnešním utkání zatím není vidět příliš nedovolených zákroků. Před malou chvilkou však jeden takový předvedl domácí Rečickis, který poslal k zemi pronikajícího MCLeana.
     
    18
    Hlavní rozhodčí nyní udělil první žlutou kartu! Tu obdržel hostující kapitán Ryan Jack, který se na polovině hřiště provnil nedovoleným zákrokem v souboji s Pauliusem.
     
    19
    Ventspils z následného volného přímého kopu nezahrozil, nicméně bude mít další možnost, neboť Jack na levé straně fauloval Alexejeva.
     
    20
    A tato standardní situace už byla nebezpečnější! Sinelnikovs si vzal na starost rozehrávku a ve vápně našel naběhnutého Jemelinse, který byl však tísněn, a tak namířil hlavičku nad branku.
     
    21
    Aberdeen se pohlednou kombinací ve středu hřiště dostal rychle na útočnou polovinu a celý útok táhl po pravé straně Rooney. Jeho průnik však zastavil dobře bránící Obuobi.
     
    22
    Skotský celek však vybojoval rohový kop, kterého se zhostil McLean. Jeho centr našel Considineho, avšak jeho nepříliš výraznou hlavičku dokázal zastavit brankář Uvarenko!
     
    23
    Dlouhé autové vhazování – to je hlavní domácí zbraň. Tu teď předvedl obránce Jemelins, který hledal ve vápně Karlsonse. Domácí forvard posílal míč před branku, avšak přihrávku zablokoval Logan!
    Soupisky obou týmů pro dnešní utkání

     
    24
    Na pravé straně se dostal k míči McGiin, který neváhal a poslal ostrý centr do vápna. Křídelník Aberdeenu však namířil míč pouze do zámezí.
     
    25
    Teď přišla velká šance aktivního domácího týmu! Na levé straně dostal hodně týmu Rugins, záložník lotyšské reprezentace, který se v levé části vápna ostře opřel do míče, avšak jeho střela mířila mimo tři tyče!
    25. Nebezpečná rána Ruginse
     
    27
    McGinn si udělal cestu na levou stranu, kde dokázal obehrát obránce, avšak jeho následný centr nebyl příliš přesný a Kolesovs míč odehrál do zámezí!
     
    28
    Aberdeen měl problémy při rozehrávce, na polovině hřiště se srazili dva hostující hráči, a tak šel Ventspils do protiútoku. Na levé straně dostal míč aktivní Rugins, avšak tomu centr nesedl.
     
    30
    Skotský celek pokračuje v dobrém výkonu, který je založen především na pevné obraně. Teď se pokoušel něco kloudného vymyslet McGinn, který hledal ve vápně Hayese, na toho byl však míč příliš dlouhý.
     
    31
    Hosté zahrávali standardní situaci, po které se míč odrazil za vápno, kde číhal Taylor. Stoper Aberdeenu se opřel z voleje do míče, avšak jeho střela mířila vysoko nad domácí branku.
     
    32
    Aberdeen teď dosáhl úvodní branky dnešního utkání, avšak ta není uznána, neboť se Rooney nacházel v ofsajdu! Ze střední vzdálenosti vyslal parádní ránu Jack, jehož pokus však zastavilo břevno! Dorážející Rooney sice dostal míč do branky, avšak v době střely se nacházel za obranou Ventspilsu!
    32. Krásnou střelu Jacka zastavilo břevno
     
    34
    Po delší době se do kombinace na útočné polovině dostal také Ventspils. Domácí celek však vybojoval pouze autové vhazování, které nerozehrál Boranijaševič dobře a hosté míč odkopli do bezpečí.
     
    35
    Aberdeen se dostal na vlastní polovině k odraženému míči a postupoval velmi rychle vpřed. Z pravé strany odcentroval Hayes, jehož centr se však snesl přímo do rukavic Uvarenka.
     
    36
    Ve středu hřiště svedl ostrý souboj domácí Karlsons s McLeanem. Hlavní rozhodčí nakonec odpískal faul hostujícího hráče, který si v souboji pomohl nedovoleně.
     
    38
    Ventspils postupoval do zajímavého protiútoku, avšak průniková přihrávka Pauliuse nebyla příliš přesná, a tak míč skončil u brankáře Lewise.
     
    39
    Ve středu hřiště vyhrál hlavičkový souboj Shinnie, který dostal míč k Jackovi, avšak jeho následná přihrávka příliš přesná nebyla.
     
    40
    Ventspils si dokázal vypracoval další velkou šanci! Na pravém křídle prokázal svůj fotbalový um Rugins, který si udělal prostor ke střele, avšak tu dokázal zblokovat Reynolds!
     
    41
    O další ohrožení branky v podání domácího celku se snažil Paulius, avšak tomu se míč zamotal mezi nohy, přišel o něj a následně fauoval Shinnieho!
     
    41
    Penalta pro Ventspils!
     
    42
    Ve vápně si krásně zpracoval míč Sinelnikovs, kterého poslal k zemi McLean. Ventspils tak má ideální příležitost na vstřelení úvodní branky!
     
    43
    K exekuci penalty se postavil Jemelins, který však svůj pokutový kop neprovedl dobře, brankář Lewis vystihl stranu a povedeným zákrokem míč vyrazil!
    43. Neproměněná penalta Jemelinse
     
    44
    Na trávníku teď zůstal ležet domácí kapitán Jack, který inkasoval ve vzdušném souboji úder od Ruginse.
     
    45
    S kapitánem Aberdeenu to nevypadá příliš dobře. Jack je aktuálně v péči lékařského týmu a uvidíme, zdali bude schopen pokračovat ve hře.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas nabídl velmi vyrovnaný průběh. První velkou šanci dnešního utkání měl domácí Rugins, jehož ostrá střela však mířila těsně mimo. Na druhé straně dosáhl po krásné střele Jacka hostující Rooney, avšak gól nebyl uznán kvůli ofsajdu. V závěru poločasu dostal Ventspils k dispozici výhodu pokutového kopu. K exekuci se postavil Jemelins, avšak penaltu neproměnil, a tak je po prvním poločas stav bezbrankový.

    Druhý poločas začne přibližně v 18:01!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Aberdeen se hned na začátku druhého poločasu mohl dostat do zajímavé šance, avšak přihrávka McGinna mířila na Rooneyho, který se nacházel v ofsajdu.
     
    48
    Ventspils vybojoval zajímavou standardní situaci, kterou rozehrál Alexejev, avšak jeho centr skončil přímo v rukavicích brankáře Lewise!
     
    49
    Na levé straně se provinil nedovoleným zákrokem domácí Kolesovs, který poslal k zemi Hayese, a tak bude mít i Aberdeen možnost zajímavé standardní situace.
     
    50
    Nebezpečné standardní situace se ujal McGinn, jehož centr však na přední tyči dokázal odvrátit stoper Jemelins!
     
    51
    Paulius si udělal prostor ve středu hřiště a přihrávkou našel uvnitř vápna Ruginse, který si míč zpracoval, avšak svou následnou střelou branku netrefil.
     
    53
    Aberdeen si teď vytvořil velkou šanci! Z levé strany odcentroval Considine, který našel Rooneyho. Jeho hlavička se dostala k McLeanovi, avšak ten byl tísněn obránce, a tak nedokázal zamířit mezi tři tyče!
     
    55
    Aberdeen je ve druhém poločase výrazně aktivnější než soupeř a je vidět, že chce skotský tým přidat hned na začátku poločasu pojistku v podobě vstřeleného gólu na hřišti soupeře.
     
    56
    Teď se však do zakončení dostal domácí Sinelnikovs, který vyslal povedenou střelu ze střední vzdálenosti. Jeho přízemní pokus však brankář Lewis zastavil!
     
    58
    Aberdeen měl při rozehrávce problémy, neboť domácí hráči velmi agresivně napadali. Vše vyřešil brankář Lewis dlouhým odkopem na soupeřovu polovinu.
     
    59
    Rooney dostal dobrou přihrávku do středu hřiště a hnal se do protiútoku. Postup hostujícího hráče však zastavil Kolesovs, který dostává žlutou kartu!
     
    60
    Exekuce standardní situace se ujal McGinn, jehož povedenou střelu však dokázal vyrazit brankář Uvarenko, který podržel svůj tým!
     
    63
    Aberdeen se pokoušel o sympatickou kombinaci na levé straně, kde operoval Rooney s Hayesem. Spolupráce těchto dvou hráčů však k ohrožení branky nevedla.
     
    64
    Na pravém křídle kouzlil s míčem Rugins, který však nedokázal přejít přes Taylora a o míč přišel.
     
    65
    Střídání v týmu FK Ventspils: ze hřiště odchází Sinelnikovs, přichází Tidenbergs.
     
    66
    Aberdeen zatím hraje ve druhém poločase to, co potřebuje. Do útoku se nikterak nežene, a tak přibližuje očekávanému postupu.
     
    67
    Teď však měl Ventspils parádní příležitost na vyrovnání! Na levé straně se dostal k míči Tidenbergs, který krásným pasem našel ve vápně Pauliuse, avšak jeho střelu dokázal skvělým zákrokem vyrazit na roh Lewis!
    67. Výborný zákrok Lewise
     
    68
    Následného rohového kopu se zhostil střídajícího Tidenbergs, jehož centr však nebyl příliš povedený a obrana Aberdeenu dokázala míč dostat do bezpečí!
     
    69
    Ventspils je rázem aktivnějším týmem a k dalšímu zakončení se dostal Alexejev, avšak jeho slabou ránu gólman Lewis raději vyrazil na roh!
     
    71
    Lotyšský celek vybojoval po nedovoleném zákroku Considineho zajímavou standardní situaci!
     
    71
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Niall McGinn, přichází Jayden Stockley.
     
    72
    Z následné standardní situace však domácí celek nedokázal ohrozit branku soupeře a Reynolds míč odhlavičkoval do zámezí.
     
    73
    Obránce Kolesovs si na levé straně dobře pokrýval míč před napadajícím Hayesem. Hostující útočník to však přehnal s agresivitou a provinil se nedovoleným zákrokem.
     
    75
    Na levém křídle se provinil ostrým nedovoleným zákrokem Aleksejev v souboji s McLeanem a může být rád, že neobdržel žlutou kartu.
     
    77
    Ventspils se ještě v závěru dnešního utkání pokouší o vstřelení úvodní branky dnešního utkání, avšak obrana Aberdeenu pracuje skvěle!
     
    78
    Aberdeen právě vstřelil branku!
    A o postupujícím dnešního zápasu je definitivně rozhodnuto! Na levé straně odvedl skvělou práci Hayes, který našel ve vápně ADAMA ROONEYHO a tomu se podařilo dostat míč do branky!
    78. Adam ROONEY - 0:1
     
    79
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Rooney, přichází Burns.
     
    81
    Střídání v týmu FK Ventspils: ze hřiště odchází Alexejev, přichází Svarups.
     
    82
    Dnešní utkání se již spíše dohrává, neboť už je jasné, že postupujícím z tohoto dvojzápasu se stal skotský celek.
     
    82
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Hayes, přichází Storey.
     
    84
    Skotský celek vybojoval rohový kop, jehož exekuci si vzal na starost McLean. Jeho centr našel ve vápně Considineho, avšak jeho hlavička mířila nad branku.
     
    85
    Aberdeen je v závěru dnešního utkání aktivnější týmem. Na útočné polovině si naběhl na přihrávku Stockleyho střídající Burns, avšak ukázalo se, že nabíhal z ofsajdu.
     
    86
    Střídání v týmu FK Ventspils: ze hřiště odchází Rečickis, přichází Alfa.
     
    87
    Dlouhý aut Boranijaševiče našel na pravé straně Karlsonse, který byl však dobře hlídán Considinem, a tak se do zakončení nedostal.
     
    88
    Sotckley chtěl na pravé straně zakombinovat s McLeanem, avšak do jejich spolupráce se vložil Kolesovs, který se zmocnil míče a putuje na útočnou polovinu.
     
    89
    Lotyšský celek vybojoval v samotném závěru rohový kop, kterého se zhostil Tidenbergs. Jeho centr však příliš povedený nebyl a domácí obrana se ubránila.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje celkem tři minuty nad rámec základní hrací doby!
     
    90+1
    Aktivní Rugins se pokoušel prodrat přes levou stranu do pokutového území soupeře, avšak cestu zavřel Burns!
     
    90+3
    V samotném závěru ještzě přišla jedna velká šance Aberdeenu! Na pravé straně se uvolnil McLean, který hledal před brankou Stockleyho, avšak těsně před ním míč srazil do zámezí Kolesovs!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! FK Ventspils v dnešním utkání prohrál s Aberdeenem FC 0:1 a po úvodní výhře 3:0 postupuje do třetího předkola skotský celek!

    První poločas nabídl velmi vyrovnaný průběh. První velkou šanci dnešního utkání měl domácí Rugins, jehož ostrá střela však mířila těsně mimo. Na druhé straně dosáhl po krásné střele Jacka hostující Rooney, avšak gól nebyl uznán kvůli ofsajdu. V závěru poločasu dostal Ventspils k dispozici výhodu pokutového kopu. K exekuci se postavil Jemelins, avšak penaltu neproměnil, a tak je po prvním poločas stav bezbrankový.

    Ve druhém poločase byl aktivní Ventspils, který se ještě pokoušel něco ze stavem zápasu udělat. Ránu Tidenbergse však zastavil výborný Lewis! V 78. minutě se po krásné akci Hayese prosadil Adam Rooney, který potvrdil postup svého týmu!

    To je z mé strany vše a u dalšího textového přenosu se těším brzy nashledanou! (18:52:27)

    Jan Havlovic

    Góly: 78. Rooney

    Karty:   59. Kolesovs (VNS)

    Nepremenená penalta: 43. Jemelins (VNS), brankár Lewis zneškodnil


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 3:6. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 14:15.
    FK Ventspils: Uvarenko (C) – Boranijaševič, Kolesovs, Jemelins, Obuobi – Rečickis (86. Alfa), Paulius – Rugins, Aleksejev (81. Svarups), Sinelnikovs (65. Tidenbergs) – Karlsons
    Náhradníci: Pavlovs – Žulevs, Adigun, Žigajevs, Alfa, tidenbergs, Svarups

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, Taylor, Reynolds, Considine – Jack (C), Shinnie – McGinn (71. Stockley), McLean, Hayes (81. Storey) – Rooney (80. Burns)
    Náhradníci: Alexander – Burns, O´Connor, Stockley, McKenna, Wright, Storey

    Rozhodca: Danilo Grujić – Milutinović, Stojanovic (vš. SRB)
    14.07.2016
    Aberdeen - Ventspils 3:0

    Góly: 72. Stockley, 76. Rooney, 90+2. Burns

    Karty:   53. Taylor (ABE), 54. McLean (ABE) – 88. Rugins (VNS)

    Střely na branku: 8:0. Střely mimo: 7:2. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 4:6.