9. etapa: Vielha Val d'Aran – Andorre Arcalis Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) (kon.)
koniec udalosti
9. etapa: Vielha Val d'Aran – Andorre Arcalis

Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin)

Nedeľa 10.07.2016, 12:05Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:05.
     
    Deviata etapa vedie z Vielha Val d'Aran do Andorre Arcalis a meria 184,5 kilometra. Pre cyklistov si organizátori pripravili až päť horských prémií a tradične jednu rýchlostnú, pričom jazdci neprejdú ani meter na francúzskom území. Trasa je situovaná prevažne v Španielsku a záver etapy je v Andorre.

    Prakticky hneď po štarte začnú pretekári stúpať, pretože už na 19. kilometri je vrchol prvej horskej prémie. Cesta na kopec prvej kategórie Port de la Bonaigua meria 13,7 kilometra a má priemerný sklon 6,1%. Potom nasleduje dlhý zjazd a najľahšia pasáž etapy, v ktorej sa pôjde po rovine. Méta 87,5. kilometra prináša ďalší vrchol horskej prémie prvej kategórie. Na Port del Cantó sa cyklisti dostanú po 19-kilometrovom výšľape so sklonom 5,4%. Po prejdení druhého kategorizovaného kopca čaká na účastníkov TdF 2016 ďalší dlhý zjazd a úsek s miernym stúpaním až k rýchlostnej prémii, ktorá je umiestnená na 138. kilometri. Hneď na to príde horská prémia druhej kategórie Côte de la Comella. Ide o krátke stúpanie s dĺžkou 4,2 kilometra, no so sklonom 8,2% a viacerými prudkými pasážami. Tu už budú cyklisti poriadne unavení, ale až vtedy príde absolútny vrchol etapy. Najskôr horská prémia prvej kategórie na Col de Beixalis, kde jazdci absolvujú 6,4 kilometra s priemerným sklonom 8,5% a potom finálny výstup do cieľa etapy. Stúpanie najvyššej kategórie na Andorre Arcalis meria 10,1 kilometra a má priemerný sklon 7,2%. Po náročnej deviatej etape bude pre všetkých cyklistov asi jediným pozitívom, že v pondelok je voľný deň.
     
    Priebežné poradie po 8. etape:
    1. Chris Froome (Sky)
    2. Adam Yates (Orica) +16
    3. Joaquin Rodriguez (Kaťuša) + 16
    4. Daniel Martin (Etixx) +17
    5. Alejandro Valverde (Movistar) +19
    6. Nairo Quintana (Movistar) +23
    7. Fabio Aru (Astana) +23
    8. Tejay Van Garderen (BMC) +23
    9. Romain Bardet (AG2R) +23
    10. Bauke Mollema (Trek) +23
    ------------------------------------------
    113. PETER SAGAN (Tinkoff) +1:09:41
     
    Cyklisti majú za sebou slávnostný štart vo Vielha Val d'Aran. Teraz ich čaká krátky prechod neutralizovanou zónou a následne ostrý štart.
     
    V žltom dres dnes odštartoval Chris Froome, ktorý má pred druhým Adamom Yatesom 16-sekundový náskok. Mladý Brit je zároveň držiteľom bieleho dresu. Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára má na sebe Rafal Majka, zelený dres pre lídra bodovacej súťaže nosí Mark Cavendish. Medzi tímami je na tom najlepšie celok BMC, s červeným číslom pre najaktívnejšieho pretekára včerajšej etapy dnes vyrazil na trať Thibaut Pinot.
     
    184,5
    9. etapa Tour de France 2016 bola odštartovaná. V pelotóne je hneď v prvých metroch rušno.
     
    183,0
    Ako prvý skúša šťastie Daniel Teklehaimanot, ktorý vyrazil do úniku a momentálne je pred pelotónom osamotený.
    V Etixxe majú jazdci praktický ťahák

     
    180,0
    Únik sa stále len formuje. Viacero jazdcov sa chce dostať do vedúcej skupiny pred pelotónom. Medzi nimi opäť nechýba ani Peter Sagan.
     
    177,0
    Cyklisti už stúpajú na prvú horskú prémiu dnešného dňa. Vpredu je obrovská skupina, ktorá sa pravdepodobne ešte preriedi.
     
    176,0
    Vrchol horskej prémie prvej kategórie na Port de la Bonaigua leží v nadmorskej výške 2072 metrov. Cyklisti absolvujú v stúpaní 13,7 kilometra s priemerným sklonom 6,1%.
     
    175,0
    Na čele dnešnej etapy je aktuálne skupina 44 jazdcov, ktorú vedie Thomas De Gendt. Spolu s ním tam je aj Peter Sagan.
     
    174,0
    Z pelotónu sa vydal do útoku aj Alberto Contador, ktorému pomáha tímový kolega Robert Kišerlovski. Tinkoff zjavne nevzdáva boj o žltý dres, aj keď forma španielskeho lídra nie je ideálna.
     
    173,0
    Thomas De Gendt unikol zo skupiny a momentálne je sám na čele dnešnej etapy. Za ním je početné zoskupenie jazdcov aj so Saganom.
     
    172,0
    Kišerlovskému došli sily a už nepomáha Albertovi Contadorovi. Španiel sa však pomaly doťahuje do skupiny s Petrom Saganom.
     
    171,0
    Situácia vpredu sa neustále mení. K Thomasovi De Gendtovi prišlo niekoľko cyklistov, takže na čele sa vytvorila asi desaťčlenná skupina. Za ňou je vyše tridsať pretekárov a potom Contador spolu s Valverdem.
     
    170,0
    Na štart dnešnej etapy sa postavilo 196 cyklistov. Včera odstúpil Michael Morkov z Kaťuše a najnovšie už nie je súčasťou pelotónu ani Mark Renshaw z tímu Dimension Data.
     
    169,0
    Vedúca skupina je opäť väčšia, pretože do nej prišli Contador s Valverdem aj ďalší pretekári. Na jej úplnom chvoste sa s vypätím všetkých síl drží Peter Sagan, ktorý má problém sekundovať vrchárom.
    Profil dnešnej etapy

     
    167,0
    Z vedúcej skupiny už vypadol Peter Sagan, ktorý neudržal tempo. Paradoxom je, že odpadol aj Alberto Contador a slovenský cyklista je momentálne v kopci rýchlejší.
     
    166,5
    V pelotóne prebral iniciatívu tím Sky, ktorý už dokázal ukončiť aktivitu Alberta Contadora a je možné, že čoskoro dostihne aj Petra Sagana.
     
    166,0
    Vpredu ostalo podľa najnovších informácií devätnásť cyklistov. Sú tam Valverde, Majka či Pinot.
     
    164,5
    Víťazom horskej prémie prvej kategórie na Port de la Bonaigua sa stal Thibaut Pinot. Druhý skončil Thomas De Gendt, tretí finišoval Rafal Majka.
     
    164,0
    Pelotón je už takisto na vrchole stúpania. Balík stráca na vedúcu skupinu jednu minútu.
     
    162,0
    Tretím odstupujúcim cyklistom na tohtoročnej Tour de France sa stal Michael Ladagnous z tímu FDJ.
     
    159,0
    Pozícia Petra Sagana je momentálne nejasná. Tesne pred koncom stúpania bol medzi vedúcou skupinou a pelotónom. Teraz sú cyklisti v dlhom zjazde.
     
    155,0
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Port de la Bonaigua):
    1. Thibaut Pinot, 10 bodov
    2. Thomas De Gendt, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Stef Clement, 4
    5. Jesus Herrada, 2
    6. George Bennett, 1
    Pinot virtuálne poskočil do bodkovaného dresu

     
    153,0
    Peter Sagan síce na úvodnej horskej prémii stratil niekoľko sekúnd oproti najlepším vrchárom, ale v zjazde sa rýchlo vrátil do vedúcej skupiny.
     
    149,0
    Pelotón v klesaní zbytočne neriskuje. Aj preto si únik vypracoval o niečo vyšší náskok a momentálne má k dobru takmer dve minúty.
     
    144,0
    Stále sa klesá a kilometre rýchlo ubiehajú. Momentálne sú cyklisti v najľahšej časti dnešnej etapy, pretože sa pôjde z kopca alebo po rovine.
     
    140,0
    Vo vedúcej skupine sa starajú o tempo cyklisti Movistaru, pretože vpredu nechýba ani jeden z lídrov španielskeho tímu Alejandro Valverde. V pelotóne najviac pracuje Sky.
     
    137,0
    Valverde prítomnosť nedáva úniku veľké šance na úspech v dnešnej etape. Španiel je totiž v celkovom poradí na piatej priečke a na Chrisa Frooma stráca len devätnásť sekúnd. Sky si preto udržiava iba mierny odstup.
     
    135,0
    Kompletné zloženie úniku: Alejandro Valverde, Winner Anacona, Jesus Herrada (Movistar), Diego Rosa, Luis Leon Sanchez (Astana), Rafal Majka, Peter Sagan (Tinkoff), Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (Lotto-Jumbo), Mathias Frank, Stef Clement, Jérôme Coppel (IAM), Natnael Berhane (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant), Thibaut Pinot (FDJ), Rui Costa, Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Thomas De Gendt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Dani Navarro, Nicolas Edet (Cofidis).
     
    132,0
    Pelotón ide v týchto momentoch mimoriadne rýchlo, pretože tempo diktujú pretekári tímu Sky. Vedúca skupina má už iba minútový náskok.
     
    131,0
    Thomas De Gendt sa nemohol pozerať na to, ako únik nespolupracuje, a tak vyrazil dopredu s Thibautom Pinotom. Naopak zvesil nohy Alejandro Valverde, ktorý pochopil, že mu tím Sky nedá šancu.
     
    128,0
    Vedúca skupina je opäť pokope. Vypadol akurát Valverde a pelotón na to ihneď reagoval spomalením. Preto únik pomaly zvyšuje svoj náskok.
     
    120,0
    Situácia na trati sa upokojila. Balík nemusí ísť vysoké tempo, a tak vedúca skupina zvýšila svoj náskok na tri minúty.
     
    117,0
    Po návrate Alejandra Valverdeho do pelotónu ostalo v úniku dvadsať cyklistov, medzi ktorými je aj Peter Sagan. Spoločnosť mu robí tiež tímový kolega Rafal Majka.
     
    115,0
    Únik začína stúpať na druhú horskú prémiu dnešného dňa. Ide o kopec prvej kategórie, na ktorého vrchol vedie 19 kilometrov dlhá cesta s priemerným sklonom 5,4%.
     
    113,0
    Peter Sagan má dnes záujem získať čo najviac bodov na rýchlostnej prémii, ale tá je pripravená až v záverečnej tretine etapy, a tak musí prežiť ešte toto stúpanie prvej kategórie. V prípade, že na prémii zvíťazí, získa 20 bodov a stiahne náskok Marka Cavendisha na 7 bodov.
     
    111,0
    Zatiaľ sa v stúpaní nič zaujímavé nedeje. Vedúca skupina aj pelotón idú stabilné tempo a rozdiel medzi nimi sa pohybuje na úrovni piatich minút.
     
    109,0
    Alberto Contador bol dnes už viackrát pri svojom tímovom aute a diskutoval s ľuďmi z Tinkoffu. Vraj má okrem zranení z úvodných etáp aj horúčku.
     
    108,0
    Pelotón po návrate Valverdeho z úniku spomalil, čo nahralo do karát viacerým pretekárom. Medzi nimi je aj držiteľ zeleného dresu Mark Cavendish, ktorý sa dostal do balíka.
     
    107,0
    Pinot s Majkom zvýšili tempo v prvej skupine. Ostatní cyklisti však rýchlo zareagovali a všetko sa spojilo. Do konca stúpania ostáva jedenásť kilometrov.
     
    105,0
    Peter Sagan sa drží vo vedúcej skupine a zatiaľ v kopci nemá problémy. V úvodných stúpaní dnešného však stratil kontakt a stratu musel zmazať v zjazde. V klesaní dosiahol podľa údajov z oficiálneho twitterového účtu Tour de France maximálnu rýchlosť 97,7 km/h.
    Majka a Pinot bojujú o bodkovaný dres

     
    103,0
    Do vrcholu stúpania ostáva ešte sedem kilometrov. Únik je stále pokope a zvýšil náskok pred pelotónom. Momentálne má k dobru 5 minút a 40 sekúnd.
     
    101,0
    Tím Sky diktuje tempo v balíku, ale nikde sa neponáhľa, pretože do konca etapy je ešte ďaleko a cyklistov čakajú v závere tri náročné kopce.
     
    100,0
    Sto kilometrov pred cieľom deviatej etapy prichádza dôležitý moment tohtoročnej Tour de France. Alberto Contador odstavil bicykel pri svojom tímovom aute a odstúpil z boja o víťazstvo.
     
    99,0
    Španielsky cyklista mal v úvodných etapách Tour pády a bojoval s následkami zranení. Dnes skúšal v prvých kilometroch uniknúť, ale nebol v pohode a neskôr sa objavili správy, že ho trápi horúčka. Po viacerých diskusiách so športovými riaditeľmi Tinkoffu sa napokon rozhodol odstúpiť.
    Alberto Contador sa lúči s Tour de France 2016

     
    98,0
    Vedúca skupina je u vzdialená od konca stúpania na Port del Cantó už len dva kilometre. Peter Sagan je naďalej jej súčasťou.
     
    96,0
    Víťazom horskej prémie prvej kategórie na Port del Cantó sa stal Thomas De Gendt, ktorý vo vyrovnanom súboji zdolal Thibauta Pinota.
     
    93,0
    Alberto Contador sa stal štvrtým cyklistom, ktorý odstúpil z tohto ročníka Tour de France. Pred ním predčasne skončili Michael Morkov, Mark Renshaw a Matthieu Ladagnous.
     
    90,0
    Zatiaľ čo únik je už dávno v zjazde, pelotón prešiel vrcholom stúpania až teraz s odstupom takmer siedmich minút.
     
    85,0
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Port del Cantó):
    1. Thomas De Gendt, 10 bodov
    2. Thibaut Pinot, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Diego Rosa, 4
    5. Stef Clement, 2
    6. Alexis Vuillermoz, 1
     
    80,0
    Cyklisti stále klesajú a prechádzajú španielskym územím. Majú za sebou bufet a čaká ich veľmi ťažký záver etapy. Ešte pred ním príde na rad rýchlostná prémia, kde bude najväčším favoritom Peter Sagan.
     
    77,0
    Prichádza ďalšie odstúpenie. Tím FDJ prišiel o druhého pretekárov počas dnešnej etapy. Po Ladagnousovi končí aj Cédric Pineau.
    Vyrovnaný súboj o druhú horskú prémiu

     
    74,0
    Traja cyklisti v úniku dnes aktívne bojujú o pozíciu kráľa hôr. Vo vrchárskej súťaži je momentálne na čele Thibaut Pinot (48 bodov), druhé miesto patrí Rafalovi Majkovi (43 bodov) a tretie Thomasovi De Gendtovi (31 bodov).
     
    70,0
    Vedúca skupina sa blíži k záveru klesania z Port del Cantó. Pred pelotónom si udržiava náskok na úrovni šiestich minút.
     
    67,0
    Tím Sky diktuje tempo v pelotóne a vzhľadom na profil záverečných kilometrov a vzdialenosť od cieľa je možné, že bude útočiť aj na etapové víťazstvo.
     
    64,0
    Pelotón v týchto momentoch spomalil, pretože sa prišlo na rovinu a balík čaká na cyklistov, ktorí v stúpaní stratili kontakt a teraz sa snažia vrátiť.
     
    62,0
    Vedúca skupina využíva spomalenie pelotónu a ihneď zvyšuje náskok. Teraz sa dostal na hodnotu 7 minút a 30 sekúnd, čo je dnešným maximom.
     
    60,0
    Rozdiel medzi únikom a pelotónom je už vyšší ako osem minút. Pomaly sa však blížime k rýchlostnej prémii.
     
    57,0
    Pred štvrťhodinou to vyzeralo tak, že Sky bude kontrolovať únik a nedovolí mu odskočiť na väčší časový rozdiel. Teraz sa karta obracia a vrchári z vedúcej skupiny možno budú mať šancu získať etapový triumf.
     
    55,0
    Do rýchlostnej prémie ostáva menej ako desať kilometrov a odstup vedúcej skupiny od pelotónu sa zvýšil na deväť minút.
     
    53,0
    Dnešná etapa sa ide celá mimo územia Francúzska. Štart bol naplánovaný v Španielsku a pred chvíľou únik prenikol do Andorry.
     
    50,0
    Do cieľa ostáva posledných 50 kilometrov. Pelotón pred náročnými stúpaniami v závere oddychuje a stráca na únik desať minút.
     
    48,0
    Rýchlostná prémia už nie je ďaleko. Niečo viac ako kilometer delí Petra Sagana od toho, aby naplno zabodoval a stiahol náskok Marka Cavendisha v boji o zelený dres.
     
    46,0
    Peter Sagan vyhral rýchlostnú prémiu v hlavnom meste Andorry a pripísal si dvadsať bodov v boji o zelený dres.
     
    45,5
    Aktuálny majster sveta a najlepší slovenský cyklista dnes splnil svoj cieľ. Peter Sagan sa včera aj predvčerom pokúšal o únik, no vyšlo mu to až do tretice.
     
    45,0
    Hneď po rýchlostnej prémii sa začína stúpať na tretiu horskú prémiu dnešného dňa, kde bojujú vrchári. Peter Sagan už zaostáva.
    Profil záveru dnešnej etapy

     
    44,0
    Vedúca skupine momentálne stúpa na Côte de la Comella. Ide o horskú prémiu druhej kategórie. Dĺžka stúpania je 4,2 kilometra s priemerným sklonom 8,2%.
     
    43,0
    Na čelo dnešnej etapy sa dostala dvojica cyklistov. Sú to Francúz Jerome Coppel z IAM Cycling a Etiópčan Tsabu Grmay z Lampre. Za nimi je sformovaná väčšia skupina.
    Peter Sagan získal 20 bodov na rýchlostnej prémii

     
    42,0
    Grmay s Coppelom síce aktívne spolupracujú, ale skupina za nimi si udržiava len mierny odstup. Pelotón teraz začína stúpať.
     
    41,0
    Coppel s Grmayom nakoniec neuspeli. Víťazom tretej horskej prémie dnešného dňa sa stal Thomas De Gendt.
     
    40,0
    Výsledky rýchlostnej prémie (Andorra la Vella):
    1. Peter Sagan, 20 bodov
    2. Thomas De Gendt, 17
    3. Stef Clement, 15
    4. Rafal Majka, 13
    5. Diego Rosa, 11
    6. Jesus Herrada, 10
    7. Jérôme Coppel, 9
    8. Alexis Vuillermoz, 8
    9. Nicolas Edet, 7
    10. Thibaut Pinot, 6
    11. Tony Gallopin, 5
    12. Tom Dumoulin, 4
    13. Rui Costa, 3
    14. Winner Anacona, 2
    15. Dani Navarro, 1
     
    38,0
    Výsledky horskej prémie druhej kategórie (Côte de la Comella):
    1. Thomas De Gendt, 5 bodov
    2. Diego Rosa, 3
    3. Thibaut Pinot, 2
    4. Rafal Majka, 1
     
    36,0
    Thomas De Gendt zaútočil na vrchole stúpania a teraz pokračuje v samostatnom úniku. Skupina za ním na neho stráca takmer 30 sekúnd, pelotón má manko viac ako 9 minút.
     
    34,5
    Pelotón sa na tretej horskej prémii výrazne preriedil. Na vrchole stúpania strácal kontakt Francúz Warren Barguil, ktorý mal útočiť na pozície v najlepšej desiatke.
     
    34,0
    Thomas De Gendt mieri do kopca. Belgičan z tímu Lotto-Soudal má pred sebou stúpanie na Col de Beixalis, ktoré meria 6,4 kilometra a má priemerný sklon 8,5%.
     
    33,0
    De Gendt vyzerá byť v pohode a ide si svoje tempo. Belgičan má však za sebou skupinu kvalitných vrchárov, ktorí na neho strácajú len 30 sekúnd.
     
    32,0
    Stúpanie na Col de Beixalis je v úvode veľmi prudké a navyše na cyklistov čakajú úzke cesty. De Gendt už spoznáva nástrahy tohto kopca.
     
    31,0
    Situácia na čele sa úplne zmenila. Thomas De Gendt v priebehu pár metrov prišiel o svoj náskok a prepadol sa za skupinu ôsmich cyklistov, kde sú Majka či Pinot.
     
    30,5
    Z pelotónu odpadli dvaja nádejní Francúzi. Po sympatickom začiatku Tour stráca v kopcoch Julian Alaphilippe a tempu nestačí ani Warren Barguil.
     
    30,0
    Vedúca skupina nemá konštantný počet cyklistov. Pred chvíľou ich bolo desať, teraz po útoku Pinota už len osem.
     
    29,5
    Pelotón pod taktovkou tímu Sky ide stabilné tempo a postupne znižuje náskok vedúcej skupiny. Momentálne stráca na čelo 8 minút a 30 sekúnd.
     
    28,5
    George Bennett skúša roztrhať vedúcu skupinu nástupmi. Na jeho snahu však rýchlo reagujú všetci konkurenti.
     
    27,5
    Víťazom horskej prémie prvej kategórie na Col de Beixalis sa stal Thibaut Pinot.
     
    26,0
    Pelotón ešte stále stúpa. Balík sa však poriadne preriedil a ostalo v ňom 20 až 25 cyklistov. Najväčšie zastúpenie v ňom má tím Sky.
     
    25,0
    Na čele dnešnej etapy je stále desaťčlenná skupina, kde sa nachádzajú Majka, Bennett, Pinot, Dumoulin, Anacona, Rosa, Herrada Lopez, Costa, Navarro a Frank.
     
    24,0
    Peter Sagan sa práve zapojil do pelotónu a na vrchol predposledného stúpania možno vyjde so skupinou najväčších favoritov na celkové víťazstvo.
     
    22,0
    Už teraz je jasné, že víťaz deviatej etapy bude jeden z desiatich cyklistov v úniku, pretože vedúca skupina má pred favoritmi náskok takmer osem minút.
     
    20,5
    Skupina favoritov prešla vrcholom. Tempo tímu Sky bolo vysoké, no zvládol ho aj Peter Sagan.
     
    18,0
    Desiatka mužov v úniku opäť stúpa. Ešte nejde o oficiálny začiatok záverečného kopca, ale je to osemkilometrová príprava s miernym sklonom.
     
    17,0
    Rui Alberto Costa zaútočil a chce si vytvoriť mierny náskok pred finálovým stúpaním. Portugalčanovi sú však v pätách ďalší deviati pretekári.
     
    16,0
    Costova snaha bola zbytočná. Dopredu sa teraz vydal Daniel Navarro, s ktorým spolupracuje Rafal Majka.
     
    15,0
    Vo vedúcej skupine každý chvíľku ťahá pílku. Nastúpili už asi všetci, ale bez úspechu.
     
    13,0
    Peter Sagan je stále v skupine favoritov, ktorá stráca na únik viac ako osem minút. Slovenský cyklista dnes splnil svoju úlohu, keď získal plný počet bodov na rýchlostnej prémii.
     
    12,0
    Tom Dumoulin zaútočil z vedúcej skupiny a ihneď si vytvoril mierny náskok. Holanďan je vynikajúci časovkár, no dôležitý bude jeho výkon v záverečnom kopci.
     
    11,0
    Dumoulin si behom jedného kilometra vypracoval náskok 21 sekúnd. Zo skupiny preto nastupujú Costa a Bennett.
     
    10,0
    Tom Dumoulin začal stúpať na posledný kopec dnešného dňa. Cestou do cieľa musí zdolať horskú prémiu najvyššej kategórie na Andorre Arcalis, ktorej dĺžka je 10,1 kilometra s priemerným sklonom 7,2%.
    V cieli čaká dážď

     
    9,5
    Dumoulin využíva fakt, že skupina za ním nedokáže spolupracovať. Holanďan si vypracoval skoro minútový náskok.
     
    8,0
    Situácia na čele sa nemení. Dumoulin má stále komfortný náskok 50 sekúnd pred svojimi prenasledovateľmi.
    Dumoulin útočí na etapové víťazstvo

     
    7,0
    Holandský cyklista Tom Dumoulin pokračuje v samostatnom úniku. Za ním sa vydal Costa, ešte o kúsok ďalej sú jazdci okolo Pinota.
     
    6,5
    Pelotón začal taktiež stúpať na cieľový kopec. Peter Sagan v úvode horskej prémie odstúpil zo skupiny a na vrchol si príde vo svojom tempe.
     
    6,0
    V cieli poriadne prší a fúka. Zdá sa, že ako prvý pocíti nepríjemné počasie Tom Dumoulin.
     
    6,0
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Beixalis):
    1. Thibaut Pinot, 10 bodov
    2. Diego Rosa, 8
    3. George Bennett, 6
    4. Mathias Frank, 4
    5. Winner Anacona, 2
    6. Rafal Majka, 1
     
    5,0
    Tom Dumoulin pokračuje v sólo jazde, ale za ním dobre spolupracuje dvojica Costa-Majka, ktorá sťahuje náskok Holanďana.
     
    4,5
    Už v týchto pasážach začína pršať a fúka. Cyklisti sa musia vyrovnať s náročnými podmienkami.
     
    4,0
    Pelotónu resp. skupine favoritov sa nevenujeme, pretože sa v nej zatiaľ nič nedeje. Tím Sky si kontroluje súperov a na Dumoulina stráca skoro deväť minút.
     
    3,5
    Dumoulin má k dobru 42 sekúnd pred Portugalčanom Costom a Poliakom Majkom. Táto dvojica spolupracuje, ale nedokáže výraznejšie stiahnuť náskok aktuálneho lídra.
     
    3,3
    Aj v pelotóne sa začína pretekať. Zaútočil Sergio Henao, na ktorého reagoval Daniel Martin.
     
    2,5
    Chris Froome prebral iniciatívu a zaútočil. Jeho atak dokázal zachytiť akurát Quintana, no k tejto dvojici sa doťahuje Porte.
     
    2,0
    Tom Dumoulin prekročil métu posledných dvoch kilometrov. Okrem stúpania mu robia problém aj ľadové krúpy, ktorého na neho padajú.
     
    1,5
    V skupine favoritov je najaktívnejší Daniel Martin. Spolu s ním sa drží štvorica Porte, Quintana, Froome a Bardet. Doťahuje sa aj Yates.
     
    1,0
    Posledný kilometer pre Toma Dumoulina, ktorý si ide pre víťazstvo v etape. Medzi favoritmi sa útočí a každú chvíľu je situácia iná.
     
    0,5
    Chris Froome reaguje na všetky útoky svojich konkurentov. Majiteľ žltého dresu kontroluje priebeh záverečných kilometrov.
     
    cieľ
    Tom Dumoulin vyhráva 9. etapu Tour de France 2016. Holanďan nastúpil tesne pred koncom posledného kopca a samostatným únikom eliminoval ďalších cyklistov.
     
    cieľ
    Pre druhé miesto si prišiel Portugalčan Rui Alberto Costa z Lampre, tretí skončil Poliak Rafal Majka z Tinkoffu.
     
    V skupine hlavných favoritov sa vyčlenilo päť najsilnejších jazdcov. Sú tam Froome, Quintana, Porte, Yates a Martin.
     
    Froomovej skupine ostáva do cieľa posledný kilometer. Všetci piati sú momentálne spolu.
     
    Daniel Martin neudržal kontakt v posledných stovkách metrov. Okolo Frooma ostali len traja favoriti.
     
    cieľ
    Spomedzi favoritov prišiel ako prvý Adam Yates, hneď za ním preťali cieľovú pásku Chris Froome a Nairo Quintana. Čas by nemali napokon stratiť ani Richie Porte a Daniel Martin.
    Víťaz 9. etapy Tour de France 2016

     
    Konečné poradie 9. etapy:
    1. Tom Dumoulin
    2. Rui Alberto Costa +38
    3. Rafal Majka +38
    4. Daniel Navarro +1:39
    5. Winner Anacona +1:57
    6. Thibaut Pinot +2:30
    7. George Bennett +2:48
    8. Diego Rosa +2:52
    9. Mathias Frank +3:44
    10. Adam Yates +6:35
    ----------------------------------
    61. PETER SAGAN +21:01
     
    Priebežné poradie po 9. etape:
    1. Chris Froome
    2. Adam Yates +16
    3. Daniel Martin +19
    4. Nairo Quintana +23
    5. Joaquin Rodriguez +37
    6. Romain Bardet +44
    7. Bauke Mollema +44
    8. Sergio Henao +44
    9. Louis Meintjes +55
    10. Alejandro Valverde +1:01
    ----------------------------------
    97. PETER SAGAN +1:24:07
     
    Peter Sagan dnes obsadil konečné 61. miesto so stratou 21 minút. Slovenský cyklista bol v úniku a na rýchlostnej prémii získal plný počet bodov, čím stiahol náskok Marka Cavendisha v boji o zelený dres na sedem bodov. Do záverečného stúpania sa potom držal v skupine favoritov, posledný kopec si išiel vlastným tempom. (17:56:16)

    Tomáš Lengyel

    Výsledky horskej prémie najvyššej kategórie (Andorre Arcalis):
    1. Tom Dumoulin, 50 bodov
    2. Rui Alberto Costa, 40
    3. Rafal Majka, 32
    4. Daniel Navarro 28
    5. Winner Anacona, 24
    6. Thibaut Pinot, 20
    7. George Bennett, 16
    8. Diego Rosa, 12
    9. Mathias Frank, 8
    10. Adam Yates, 4
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Beixalis):
    1. Thibaut Pinot, 10 bodov
    2. Diego Rosa, 8
    3. George Bennett, 6
    4. Mathias Frank, 4
    5. Winner Anacona, 2
    6. Rafal Majka, 1
    Výsledky horskej prémie druhej kategórie (Côte de la Comella):
    1. Thomas De Gendt, 5 bodov
    2. Diego Rosa, 3
    3. Thibaut Pinot, 2
    4. Rafal Majka, 1
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Port del Cantó):
    1. Thomas De Gendt, 10 bodov
    2. Thibaut Pinot, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Diego Rosa, 4
    5. Stef Clement, 2
    6. Alexis Vuillermoz, 1
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Port de la Bonaigua):
    1. Thibaut Pinot, 10 bodov
    2. Thomas De Gendt, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Stef Clement, 4
    5. Jesus Herrada, 2
    6. George Bennett, 1
    Výsledky rýchlostnej prémie (Andorra la Vella):
    1. Peter Sagan, 20 bodov
    2. Thomas De Gendt, 17
    3. Stef Clement, 15
    4. Rafal Majka, 13
    5. Diego Rosa, 11
    6. Jesus Herrada, 10
    7. Jérôme Coppel, 9
    8. Alexis Vuillermoz, 8
    9. Nicolas Edet, 7
    10. Thibaut Pinot, 6
    11. Tony Gallopin, 5
    12. Tom Dumoulin, 4
    13. Rui Costa, 3
    14. Winner Anacona, 2
    15. Dani Navarro, 1