8. etapa: Pau – Bagnères-de-Luchon Christopher Froome (Sky) (kon.)
koniec udalosti
8. etapa: Pau – Bagnères-de-Luchon

Christopher Froome (Sky)

Sobota 09.07.2016, 12:20Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:20.
     
    Piatková siedma etapa priviedla cyklistov prvýkrát do Pyrenejí a dnes na nich čakajú poriadne kopce. Počas 184 kilometrov merajúcej cesty z Pau do Bagnéres-de-Luchon absolvujú pretekári štyri horské prémie, z toho jednu dvojku, dve jednotky a jedno stúpanie najvyššej kategórie. Tesne pred príchodom do kopcov je pripravená rýchlostná prémia.

    Prvá tretina etapy je prakticky po rovine, resp. v miernom stúpaní. Pohodový priebeh však končí na méte 67. kilometra, kde bude v obci Esquiéze-Sére rýchlostná prémia. Po nej už nasleduje horská prémia najvyššej kategórie na legendárnom kopci Col du Tourmalet, ktorý je najvyšším bodom tohtoročnej Tour de France (2 115 m.n.m.) Vrchol stúpanie dosiahnu cyklisti na 86. kilometri a následne ich čaká dlhé klesanie. Na 120. kilometri je vrchol horskej prémie druhej kategórie Hourquette d'Ancizan, potom príde opäť klesanie a na 148. kilometri horská prémia prvej kategórie Col de Val Louron-Azet. V závere sa zopakuje rovnaký scenár, pretože príde ďalšie klesanie a posledný výstup na horskú prémiu prvej kategórie Col de Peyresourde, ktorej vrchol je na 168. kilometri. Po dosiahnutí vrcholu ešte nasleduje 18-kilometrový zjazd do cieľa.

    Horské prémie:
    86. km – Col du Tourmalet (19 km/ 7,4%) – Hors category
    120. km – Hourquette d'Ancizan (8,2/ 4,9%) – 2. kategória
    148. km – Col de Val Louron-Azet (10,7 km/ 6,8%) – 1. kategória
    168,5. km – Col de Peyresourde (7,1 km/ 7,8%) – 1 kategória

    Rýchlostná prémia:
    67. km – Esquiéze-Sére
    Haimar Zubeldia má výborných pomocníkov

     
    Na štart dnešnej etapy sa postavilo 198 cyklistov, čo znamená, že z tohtoročnej edície Tour de France ešte nikto neodstúpil. Pretekári majú za sebou slávnostný štart v Pau a teraz sa presunú na ostrý štart 8. etapy.
     
    Prvé miesto v celkovej klasifikácii patrí Gregovi van Avermaetovi, no na druhú priečku sa posunul Adam Yates, na ktorého včera spadla nafukovacia brána posledného kilometra a do cieľa prišiel s favoritmi. Rozhodcovia však výsledky upravili a pripísali mu sedem sekúnd k dobru. Tento náskok mal totiž pred skupinou favoritov pred nešťastným pádom nafukovacej brány. Britský cyklista sa zároveň dostal do bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Len sekundu na neho stráca tretí v celkovom poradí, Francúz Julian Alaphilippe.
    Profil 8. etapy

     
    Ešte počas prechodu neutralizovanou zónou došlo k pádu, v ktorom sa ocitli Geraint Thomas a Jan Bakelants. Obaja však pokračujú bez problémov.
     
    184,0
    8. etapa Tour de France 2016 z Pau do Bagnères-de-Luchon bola oficiálne odštartovaná.
     
    180,0
    Pelotón je zatiaľ pokope, no dajú sa očakávať úniky. Záujem možno bude mať aj Peter Sagan, ktorý skúšal šťastie aj včera, ale nepodarilo sa mu to.
    Cyklisti na ostrom štarte

     
    176,0
    Balík je stále v celku. V prvých kilometroch chcel uniknúť Thomas de Gendt a po ňom to skúšali aj ďalší štyria cyklisti. Nikomu sa zatiaľ nepodarilo vytvoriť si náskok.
     
    173,0
    Greg van Avermaet: Dnes sú pripravené štyri stúpania. Je to veľmi náročné pre špecialistu na klasiky ako som ja. Budem sa snažiť udržať si žltý dres a uvidíme, čo sa bude diať na trati. Na Tour som však vyhral etapu a nosil som žltý dres. Tento ročník je pre mňa úspešný už teraz.
     
    170,0
    Do úniku sa vydal domáci jazdec Matthieu Ladagnous, ktorý pravdepodobne dostal zelenú od pelotónu, pretože trať vedie cez obec, kde býva a bude sa chcieť pozdraviť s rodinou.
     
    167,0
    Ladagnous je späť v pelotóne. Stihol sa pozdraviť so svojim fanklubom a vrátil sa do balíka.
     
    161,0
    Na trati sa stále nedeje nič významné. Prvá tretina etapy je totiž rovinatá a pelotón sa zatiaľ drží pokope.
     
    155,0
    Tempo pelotónu nevyhovovalo dvom pretekárom z tímu Dimension Data. Do útoku sa vydali Pauwels a Eisel.
     
    150,0
    Zdá sa, že ani tento útok nebol úspešný. Pelotón pravdepodobne bude chcieť udržať všetkých jazdcov pokope až do šprintérskej prémie resp. začiatku stúpania na Col du Tourmalet.
     
    144,0
    Cyklisti prešli prvých štyridsať kilometrov etapy. Na trati nevidíme žiadne skupinky, pelotón je stále spolu.
    Aktuálny pohľad na pelotón

     
    140,0
    Jazdci sa stále pokúšajú uniknúť z balíku, no zatiaľ sa to nikomu nepodarilo na dlhší čas. Do rýchlostnej prémie ostáva menej ako tridsať kilometrov.
     
    138,0
    Došlo k ďalšiemu útoku. Dopredu sa vydala desiatka cyklistov, ale pelotón ich do jedného kilometra pohltil.
     
    137,0
    Peter Sagan takisto vyskúšal ujsť pelotónu, no vpredu vydržal len krátko a je späť v balíku. Z hlavného poľa naopak vypadol zranený Michael Morkov.
    Po 50 kilometroch sú všetci jazdci pokope

     
    133,0
    Prvá hodina dnešnej etapy bola veľmi rýchla. Cyklisti prešli za 60 minút až 51 kilometrov.
     
    129,0
    V pelotóne sa stále nájdu noví a noví cyklisti, ktorí sa pokúšajú naskočiť do úniku. Podľa najnovších informácií sa na čelo dostala dvojica z IAM a AG2R.
     
    127,0
    Do rýchlostnej prémie ostáva posledných desať kilometrov. V pelotóne sa budú rozdávať maximálne body, o ktoré zabojuje aj Peter Sagan.
     
    124,0
    Richie Porte v rozhovore pre letour.com povedal, že podľa neho bude dôležitejšia zajtrajšia etapa ako dnešná. V nedeľu sa totiž končí na vrchole stúpania, zatiaľ čo dnes je cieľ pripravený na rovine.
     
    122,0
    Tesne pred rýchlostnou prémiou prichádzajú ďalšiu útoky. Vpredu sa sformovala trojica Navarro (Cofidis), Dumoulin (Giant) a Chérel (AG2R).
     
    120,0
    Daniel Navarro opúšťa svojich dvoch kolegov a vydal sa do samostatného úniku.
     
    119,0
    Navarra doplnili ďalší cyklisti, ktorí atakovali z pelotónu. Na čele je teraz až trinástka pretekárov.
     
    116,0
    Po takmer sedemdesiatich kilometroch sa pravdepodobne utvoril stabilný únik. Vpredu je trinásť cyklistov s náskokom 25 sekúnd.
     
    115,0
    Pretekári už majú za sebou rýchlostnú prémiu, ale z dostupných zdrojov nie je známy víťaz ani poradie na ďalších miestach.
    Profil prvého dnešného stúpania na Col du Tourmalet

     
    113,0
    Kilometre ubúdajú pomalšie, pretože cyklisti stúpajú do najvyššieho bodu tohtoročnej Tour de France. Ide o horskú prémiu najvyššej kategórie na Col du Tourmalet.
     
    112,0
    Zloženie úniku: Wout Poels (Sky), Jesus Herrada (Movistar), Luis Leon Sanchez (Astana), Mikaël Chérel (AG2R-La Mondiale), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Stef Clement (IAM), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Tom Dumoulin (Giant), Paul Voss (Bora), Ilnur Zakarin (Katusha), Romain Sicard (Direct Energie), Dani Navarro (Cofidis) a Michael Matthews (Orica-BikeExchange).
     
    111,0
    Situácia vpredu sa rýchlo zmenila. Na čele sa sformovala trojica Pinot, Jeannesson a Majka. Z pelotónu je už iba skupina favoritov, v ktorej sa nachádza asi 50 pretekárov. Z balíka vypadol Peter Sagan aj líder celkovej klasifikácie Greg van Avermaet.
     
    110,0
    Jeannesson nedokázal držať tempo so svojimi kolegami. V úniku ostali už iba Pinot z FDJ a Majka z Tinkoffu.
     
    109,0
    Výsledky rýchlostnej prémie:
    1. Michael Matthews, 20 bodov
    2. Mikaël Chérel, 17
    3. Jasper Stuyven, 15
    4. Stef Clement, 13
    5. Paul Voss, 11
    6. Tom Dumoulin, 10
    7. Dylan van Baarle, 9
    8. Romain Sicard, 8
    9. Luis Leon Sanchez,
    10. Jesus Herrada, 6
    11. Dani Navarro, 5
    12. Ilnur Zakarin, 4
    13. Wout Poels, 3
    14. Peter Sagan, 2
    15. Thibaut Pinot, 1
     
    108,0
    Peter Sagan finišoval na rýchlostnej prémii ako štrnásty, v tom momente ako prvý z pelotónu. Slovenský cyklista tak získal aspoň dva body a na držiteľa zeleného dresu Marka Cavendisha stráca 27 bodov.
     
    108,0
    Desať kilometrov pred vrcholom Col du Tourmalet spolupracujú na čele Pinot s Majkom. Za nimi sú s dvadsaťsekundovým odstupom Jeannesson a Martin.
     
    107,0
    Pelotón sa hneď v úvode stúpania roztrhal. Vzadu podľa očakávania zostali šprintéri ako Peter Sagan či Mark Cavendish. Spolu s nimi zaostal aj Greg van Avermaet, takže sa dnes určite bude prezliekať žltý dres.
     
    103,5
    Pinot s Majkom idú v dobrom tempe a pelotón ich zbytočne nenaháňa. Preto majú Poliak s Francúzom k dobru už skoro dve minúty.
     
    102,0
    Stúpanie na Col du Tourmalet je najtradičnejším v rámci Tour de France. Prvýkrát bolo zaradené v programe francúzskej Grand tour v roku 1910 a odvtedy dosiahli cyklisti jeho vrchol dovedna 84-krát.
     
    100,0
    Z dvojice na čele je už trojica. Pinota a Majku doplnil vynikajúci nemecký tempár Tony Martin.
     
    99,0
    Pre víťaza horskej prémie na Col du Tourmalet je pripravená špeciálna odmena vo výške 5000 eur, pretože ide o najvyšší bod tohtoročnej Tour de France.
    Nibali a Alaphilippe neudržali kontakt s favoritmi

     
    98,0
    Vedúca trojica má viac ako dvojminútový náskok na skupinu favoritov, ďalšie dve minúty stráca Julian Alaphilippe a držiteľ žltého dresu Greg van Avermaet je ešte niekde ďalej.
     
    97,5
    Víťazom horskej prémie najvyššej kategórie na Col du Tourmalet sa stal Thibaut Pinot. Druhé miesto obsadil Rafal Majka a tretí bol Tony Martin, ktorý v závere stúpania stratil kontakt so svojimi konkurentmi.
     
    97,0
    Vincenzo Nibali včera bojoval o víťazstvo v etape a dnes sa to prejavilo na jeho kondícii. Talian stráca na vedúcu skupinu viac ako šesť minút.
     
    92,0
    V zjazde kilometre ubúdajú rýchlo. Na čele sú stále Majka s Pinotom, s miernom stratou je tretí Tony Martin.
     
    89,0
    Výsledky horskej prémie najvyššej kategórie (Col du Tourmalet):
    1. Thibaut Pinot, 25 bodov
    2. Rafal Majka, 20
    3. Tony Martin, 16
    4. Romain Sicard, 14
    5. Mikel Landa, 12
    6. Alejandro Valverde, 10
    7. Mikel Nieve, 8
    8. Sergio Henao, 6
    9. Chris Froome, 4
    10. Wout Poels, 2
     
    85,0
    Thibaut Pinot sa virtuálne prezliekol do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. Pred druhým Rafalom Majkom má trojbodový náskok.
     
    83,0
    Tony Martin podľa očakávania dostihol vedúcu dvojicu, keď v zjazde zmazal 25-sekundovú stratu z vrcholu stúpania.
     
    80,0
    Cyklisti stále klesajú z Col du Tourmalet. Po zjazde ich však čaká ďalšie stúpanie. Najľahšie v programe dnešného dňa.
     
    78,0
    Tempo pelotónu je v týchto momentoch nižšie. Vedúca skupina má teraz náskok 2 minúty a 40 sekúnd. Do balíka sa možno dotiahnu aj Nibali s Alaphilippom, ktorí strácajú už len dve minúty.
     
    76,0
    Zaujímavá informácia je, že Greg van Avermaet sa stále virtuálne drží v žltom drese, pretože na pelotón stráca len niečo vyše troch minút. V nasledujúcich troch stúpaniach však určite naberie väčšie manko.
     
    75,0
    Cyklisti majú za sebou bufet. Momentálne vládne na trati pokoj, no už o chvíľu príde druhý kopec dnešného dňa.
    Vedúca trojica

     
    72,0
    Únik začína stúpať na druhú horskú prémiu 8. etapy Hourquette d'Ancizan. Cyklisti absolvujú v kopci 8,2 kilometra s priemerným sklonom 4,9%.
     
    70,0
    Pelotón opäť zvýšil svoju aktivitu, keď tempo udáva tím Sky. Vedúca trojica má k dobru už len dve minúty.
     
    69,0
    Skupina okolo Nibaliho s Alaphilippom sa spojila so zoskupením okolo držiteľa žltého dresu. Títo cyklisti strácajú na pelotón viac ako tri minúty.
     
    68,5
    Na trati je stále všetkých 198 jazdcov, ktorí nastúpili do tohtoročnej Tour de France. Najväčším adeptom na predčasný koniec je však Dán Michael Morkov, ktorý je zranený a na Tourmalete stratil na únik až 23 minút, takže bude mať veľký problém stihnúť limit.
     
    68,0
    Tempo pelotónu je čoraz vyššie a počet jazdcov v balíku sa výrazne zmenšuje. Rovnako ako náskok vedúcej trojice, ktorý klesol na 90 sekúnd.
     
    67,5
    Medzi pelotónom a únikom bol dlho osamotený Francúz Romain Sicard, ktorý sa teraz zapojil do hlavného poľa.
     
    66,0
    Skupina okolo žltého dresu si ide svoje tempo a momentálne stráca na pelotón viac ako štyri minúty. Greg van Avermaet dnes príde o post lídra.
     
    63,5
    Víťazom horskej prémie druhej kategórie na Hourquette d'Ancizan sa stal Thibaut Pinot.
     
    61,0
    Výsledky horskej prémie druhej kategórie (Hourquette d'Ancizan):
    1. Thibaut Pinot, 5 bodov
    2. Rafal Majka, 3 body
    3. Tony Martin, 2 body
    4. Mikel Landa, 1 bod
     
    56,0
    Aktuálne sú cyklisti v zjazde. Pelotón stráca na vedúcu skupinu len 1 minútu a 25 sekúnd.
     
    55,0
    Skupina so žltým dresom dosiahla vrchol druhej horskej prémie až teraz. Van Avermaet a spol. majú manko 7 minút a 40 sekúnd na únik.
    Pinot získal ďalšie víťazstvo na horskej prémii

     
    52,0
    Len pre pripomenutie. Peter Sagan sa odpojil z pelotónu ešte na začiatku prvého stúpania. Na rýchlostnej prémii stihol získať dva body a trochu stiahol náskok Marka Cavendisha v boji o zelený dres.
     
    50,0
    Cyklisti vpredu majú poslednú šancu trochu si oddýchnuť, pretože v záverečných päťdesiatich kilometroch sú pripravené dve stúpania prvej kategórie a zjazd do cieľa.
     
    48,0
    Pre únik to dnes nevyzerá dobre. Trojica Martin, Majka, Pinot má pred pelotónom vedeným tímom Sky už len minútový náskok.
     
    46,5
    Vedúca skupina aj pelotón už začali stúpať na tretiu horskú prémiu dnešného dňa, ktorá je zaradená do prvej kategórie. Na vrchol Col de Val Louron-Azet vedie cesta dlhá 10,7 kilometra s priemerným sklonom 6,8%.
    Profil tretieho dnešného stúpania

     
    45,0
    Tím Sky stiahol náskok únik na tridsať sekúnd, no následne trochu zvoľnil tempo, pretože do cieľa stúpania aj etapy je ešte ďaleko.
     
    43,0
    Jeden z jazdcov Movistaru prišiel na čelo pelotónu a teraz diktuje tempo. Uvidíme, či niekto z favoritov bude útočiť už na predposlednom kopci.
     
    42,5
    Zmena na čele pretekov. Pinot a Martin stratili kontakt s Rafalom Majkom a už ich pohltil pelotón. Ani Poliak však nemá veľký náskok pred balíkom.
     
    42,0
    Majkova aktivita je taktiež minulosťou. Pelotón sa poriadne preriedil, pretože Sky a Movistar idú vysoké tempo.
     
    41,0
    Na chvoste pelotónu, či lepšie povedané skupiny favoritov, sa drží majiteľ bieleho dresu Adam Yates, ktorý je virtuálne aj v žltom. Má však veľké problémy udržať sa v skupine.
     
    39,0
    Do vrcholu stúpania ostávajú už len tri kilometre. Skupina favoritov sa drží pokope. Pinot, ktorý bol nedávno ešte na čele etapy, momentálne stráca takmer tri minúty. Van Avermaet má manko blížiace sa k desiatim minútam.
     
    38,0
    Michael Morkov je prvým pretekárom na tohtoročnej Tour de France, ktorý musel odstúpiť. Dánsky cyklista Kaťuše bol od úvodnej etapy zranený a dnes strácal 23 minút už po prvom kopci.
     
    37,0
    V skupine favoritov má prevahu tím Sky. Chris Froome sa môže spoľahnúť na podporu svojich kolegov, ktorí v týchto momentoch kontrolujú priebeh.
     
    36,0
    Rafal Majka sa stále drží v popredí. Napriek tomu, že bol dlho v úniku, stále má dostatok síl a bude pomáhať Contadorovi alebo Kreuzigerovi.
     
    35,8
    Rafal Majka si chcel pripísať plný počet bodov na vrchole horskej prémie, ale napokon skončil až tretí, keď ho predbehla dvojica zo Sky.
     
    33,0
    Skupina favoritov je momentálne v zjazde, po ktorom už bude nasledovať posledná horská prémia dnešnej etapy.
     
    30,0
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Val Louron-Azet):
    1. Wout Poels, 10 bodov
    2. Chris Froome, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Sergio Henao, 4
    5. Geraint Thomas, 2
    6. Nairo Quintana, 1
     
    28,0
    Wilco Kelderman doplatil na kurióznu situáciu v zjazde, keď sa mu z predného kolesa vyzula galuska. Nič sa mu však nestalo a rýchlo dostal náhradný bicykel.
     
    25,0
    Adam Yates je stále na konci vedúcej skupiny, no napriek tomu je virtuálnym držiteľom žltého dresu a zároveň má na sebe biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.
     
    22,0
    Tím Sky je na čele skupiny favoritov s piatimi cyklistami a má pod kontrolou posledné stúpanie dnešného dňa na Col de Peyresourde. Dĺžka kopca je 7,1 kilometra, priemerný sklon 7,8%.
    Profil posledného stúpania

     
    21,0
    Rafal Majka si vystúpil z hlavného poľa a posledných päť kilometrov v kopci pôjde svojim tempom. V skupine favoritov ostali z Tinkoffu Contador a Kreuziger.
     
    20,0
    Tempo vo vedúcej skupine sa zvyšuje. Postupne z nej odpadávajú cyklisti, Chris Froome ma k dispozícii stále troch pomocníkov.
     
    19,5
    Na čele pretekov sa stále nič vážnejšie nedeje. V skupine favoritov je približne 20 jazdcov.
     
    18,5
    Vpredu sa bojuje aj o žltý dres, pretože líder Tour de France po siedmej etape je ďaleko. Greg van Avermaet momentálne stráca pätnásť minút.
     
    17,0
    Chris Froome konečne rozvíril vodu medzi favoritmi. Na jeho nástup dokázalo reagovať asi sedem cyklistov, ďalší zaostávajú.
     
    16,5
    Froome si otestoval svojich konkurentov a teraz sa tempo opäť zastavilo. Do skupiny sa nedokázal vrátiť akurát Alberto Contador.
     
    15,5
    Vedúca skupina prešla vrcholom stúpania na Col de Peyresourde. Víťazom poslednej horskej prémie prvej kategórie sa stal Chris Froome.
     
    15,0
    Froome atakoval na vrchole kopca a v zjazde si chce vytvoriť drobný náskok. Ďalší jazdci na to rýchlo reagujú.
     
    12,0
    Obhajca prvenstva Chris Froome má stále náskok pred skupinou prenasledovateľov a útočí na zisk žltého dresu.
     
    10,0
    Alberto Contador stráca na Chrisa Frooma už takmer jednu minútu. Britský cyklista má k dobru pred ďalšími favoritmi desať sekúnd.
     
    8,0
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Peyresourde):
    1. Chris Froome, 10 bodov
    2. Nairo Quintana, 8
    3. Sergio Henao, 6
    4. Richie Porte, 4
    5. Dan Martin, 2
    6. Tejay van Garderen, 1
     
    6,0
    Útok Chrisa Frooma vyzerá veľmi nádejne, pretože líder tímu Sky má pred druhou skupinou náskok 15 sekúnd. Contador stráca viac ako minútu.
     
    4,0
    Zdá sa, že o víťazovi dnešnej etapy je rozhodnuté. Chris Froome zvyšuje svoj náskok a ide si pre žltý dres.
    Chris Froome v zjazde

     
    2,0
    Posledné dva kilometre dnešnej etapy. Situácia ostáva rovnaká. Chris Froome na čele, za ním skupina okolo Quintanu so stratou viac ako 20 sekúnd.
     
    1,0
    Chris Froome ukazuje, že je komplexným cyklistom a okrem kopcom vie zvládať aj zjazdy. Obhajca prvenstva z minulého roka vyhrá ôsmu etapu.
     
    cieľ
    Chris Froome vďaka výbornému útoku v zjazde vyhráva ôsmu etapu na Tour de France 2016 a zajtra si oblečie žltý dres.
     
    cieľ
    Cieľovú pásku preťali aj ďalší favoriti. Skupina s Quintanom, Valverdem, Rodriguezom či Danielom Martin stratila trinásť sekúnd, jazdci okolo Contadora mali manko 1 minúty a 40 sekúnd.
     
    Konečné výsledky 8. etapy:
    1. Chris Froome (Sky)
    2. Daniel Martin (Etixx) +13
    3. Joaquin Rodriguez (Kaťuša) + 13
    4. Romain Bardet (AG2R) +13
    5. Roman Kreuziger (Tinkoff) +13
    6. Fabio Aru (Astana) +13
    7. Adam Yates (Orica) +13
    8. Alejandro Valverde (Movistar) +13
    9. Bauke Mollema (Trek) +13
    10. Richie Porte (BMC) +13
    -----------------------------------
    137. PETER SAGAN (Tinkoff) +34:43
     
    Druhá pyrenejská etapa sa stala korisťou Chrisa Frooma, ktorý pôjde zajtra vo svojom obľúbenom žltom drese. Tím Sky kontroloval etapu od samého začiatku a už v predposlednom kopci zneškodnil únik. Froomova chvíľa prišla na vrchole posledného kopca, keď nečakane zaútočil a v zjazde si vytvoril rozhodujúci náskok. Väčšina favoritov prišla do cieľa v skupine za Froomom, ktorá stráca len trinásť sekúnd. 100-sekundové manko však získali Contador či Barguil.
    Finiš Chrisa Frooma

     
    Priebežné poradie po 8. etape:
    1. Chris Froome (Sky)
    2. Adam Yates (Orica) +16
    3. Joaquin Rodriguez (Kaťuša) + 16
    4. Daniel Martin (Etixx) +17
    5. Alejandro Valverde (Movistar) +19
    6. Nairo Quintana (Movistar) +23
    7. Fabio Aru (Astana) +23
    8. Tejay Van Garderen (BMC) +23
    9. Romain Bardet (AG2R) +23
    10. Bauke Mollema (Trek) +23
    ------------------------------------------
    113. PETER SAGAN (Tinkoff) +1:09:41
     
    Peter Sagan dnes prišiel do cieľa na 137. pozícii so stratou 34 minút a 43 sekúnd. Jediný slovenský cyklista na Tour de France mal záujem v úvode etapy zapojiť sa do úniku, ale aktivita pelotónu mu to napokon nedovolila. Na rýchlostnej prémii získal dva body a mierne upravil náskok Marka Cavendisha v boji o zelený dres. Na lídra bodovacej súťaže aktuálne stráca 27 bodov. (18:24:29)

    Tomáš Lengyel

    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Peyresourde):
    1. Chris Froome, 10 bodov
    2. Nairo Quintana, 8
    3. Sergio Henao, 6
    4. Richie Porte, 4
    5. Dan Martin, 2
    6. Tejay van Garderen, 1
    Výsledky horskej prémie prvej kategórie (Col de Val Louron-Azet):
    1. Wout Poels, 10 bodov
    2. Chris Froome, 8
    3. Rafal Majka, 6
    4. Sergio Henao, 4
    5. Geraint Thomas, 2
    6. Nairo Quintana, 1
    Výsledky horskej prémie druhej kategórie (Hourquette d'Ancizan):
    1. Thibaut Pinot, 5 bodov
    2. Rafal Majka, 3 body
    3. Tony Martin, 2 body
    4. Mikel Landa, 1 bod
    Výsledky horskej prémie najvyššej kategórie (Col du Tourmalet):
    1. Thibaut Pinot, 25 bodov
    2. Rafal Majka, 20
    3. Tony Martin, 16
    4. Romain Sicard, 14
    5. Mikel Landa, 12
    6. Alejandro Valverde, 10
    7. Mikel Nieve, 8
    8. Sergio Henao, 6
    9. Chris Froome, 4
    10. Wout Poels, 2
    Výsledky rýchlostnej prémie:
    1. Michael Matthews, 20 bodov
    2. Mikaël Chérel, 17
    3. Jasper Stuyven, 15
    4. Stef Clement, 13
    5. Paul Voss, 11
    6. Tom Dumoulin, 10
    7. Dylan van Baarle, 9
    8. Romain Sicard, 8
    9. Luis Leon Sanchez,
    10. Jesus Herrada, 6
    11. Dani Navarro, 5
    12. Ilnur Zakarin, 4
    13. Wout Poels, 3
    14. Peter Sagan, 2
    15. Thibaut Pinot, 1